-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raymond
félisten
Keszlet van eleg a 4070 Super-bol. Most jelent meg es a Geizhals-on pedig mar van listazva 26 modell, abbol 25 van raktaron [link] Ebbol 7 modell a 659EUR MSRP aron egy Inno3D pedig valamivel alatta 655-ert.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
-
spect80
senior tag
válasz
szmörlock007 #42736 üzenetére
kérdés, hogy fele akkora hőelvezető közeggel mennyire tud csendes maradni ez a kártya.
#42735 b. én is így jártan a régi lappal, csak 1Gbitet akartam 2.5re bővíteni, nem sikerült.
#42738 D55 4070TI-vel jó lehet, de a 3,65 helyet foglaló vga esetén a közvetlenül alatta lévő PCI-e slotot el is lehet felejteni. En belefutottam ebbe egy 4080 és egy SB hangkártyával. Ha a VGAhoz közeli slotba tettem, lefogta a vga hűtését, ha az alsóba, akkor a kilógó műveleti erősítő belelógott a táp burkolatba és nem fért el.
#42746 hahakocka nem rosszak ezek a minipc-k csak általános felhasználásra overkill, játékra meg gyenge és/vagy felforrnak.
-
Plusz ezek között soknak pocsék hűtőrendszere van, átcímkéznek. Hiába van benne a specifikáció a hűtés miatt sokszor a teljesítmény jó része megy a kukába.
A Brixeket pl ezért szeretem ,de ott is 220 K tól felfele inkább ami már vállalható azon a szinten,amiről beszéltek"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
válasz
S_x96x_S #42790 üzenetére
OK, a base clock az kb. mindegy, úgyis a boost clock számít.
#42791 hahakocka: igen, ez is egyértelmű - csak éppen nézegetem már őket egy ideje, és még barebone-t se nagyon látok 180e alatt, nemhogy a leírt felszereltséget 137e-ért...
"Piroska és Berci, a farkas / Századunk hősei most."
-
hahakocka
őstag
Oda írtam, hogy kb naponta hetente változók mit S hogyan akcióznak. Èv el jèn 7840hs 16-32vb DDR5 rammal 780M el volt ilyen ajànlat. De nèha van 7335 procival is . Pàr szàz mhz el gyengèbb procival. Ez minden máshol így megy, mint mindig, hisz nem örökre annyi bármi termèk. Folyamat vâltozik ide-oda az àr.
b. Tudok írtad azèrt kérdeztem, hogy mikori a procid , ha ősrègi 6-10 èves pl. akkor màr èrdemes akàr arra lecserèlnj S úgy enyhèn szólva megèri. 7000 Ryzen plusz Apu alig drâgàbban mint egy 3050 ára amire nem tudat a 32 GB ramból 8-10 ét vramra àllítani azok csak 6 GB lesz .
-
S_x96x_S
addikt
> Nem a 3GHz-en akadok fenn, hanem az 1.5-ön - annyival megy
> alapból? Az 1650 szintű teljesítmény a "gyári" 2.7-2.8Ghz-es
> teljesítmény mellett értendő - 1.5-ön az sokkal inkább az 1050
> magasságalehet kalibrálni,
az IGP alacsony base clock-ja a mobiloknál 800 Mhz-en van,
de vannak eltérések :
ROG Ally Extreme GPU : base=1500 MHz boost IGP =2700 MHz> No igen, az NVIDIA megoldására én is kíváncsi leszek.
> Csak az meg már nagyon régóta van lebegtetve.2024 végéig van a Microsoft + Qualcomm -nak exclusive megállapodása, úgyhogy én a 2025-ös CES-re teszem a bejelentéseket.
"Nvidia, AMD and Qualcomm's efforts could shake up a PC industry that Intel long dominated but which is under increasing pressure from Apple ...
In 2016, Microsoft tapped Qualcomm to spearhead the effort for moving the Windows operating system to Arm’s underlying processor architecture, which has long powered smartphones and their small batteries. Microsoft granted Qualcomm an exclusivity arrangement to develop Windows-compatible chips until 2024, according to two sources familiar with the matter.Microsoft has encouraged others to enter the market once that exclusivity deal expires, the two sources told Reuters."
https://www.reuters.com/technology/nvidia-make-arm-based-pc-chips-major-new-challenge-intel-2023-10-23/Akit még érdekel a téma:
az Arm CEO - interjújában 21x van megemlítve az Nvidia szó:
"An Interview with Arm CEO Rene Haas" (January 11, 2024)
https://stratechery.com/2024/an-interview-with-arm-ceo-rene-haas/
"RH: While Grace Hopper is a fantastic design from Nvidia, there’s a lot of people who I know are asking for, “Just give me Grace and don’t give me the Hopper when I go off and run inference.”"[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
válasz
S_x96x_S #42787 üzenetére
Igen, és nem is a 780M ellen akartam érvelni, csak felhívni arra a figyelmet, hogy óvatosan kell kezelni az elméleti tudását, mert számos faktor lehet, amitől ez nem jön ki belőle.
egyesek már 85W-ra és a GPU Clock-ot 1500 -ról 3000 Mhz-re
Wait, what? Nem a 3GHz-en akadok fenn, hanem az 1.5-ön - annyival megy alapból? Az 1650 szintű teljesítmény a "gyári" 2.7-2.8Ghz-es teljesítmény mellett értendő - 1.5-ön az sokkal inkább az 1050 magassága
No igen, az NVIDIA megoldására én is kíváncsi leszek. Csak az meg már nagyon régóta van lebegtetve.
#42785 hahakocka: nyilván én is ismerem ezeket a site-okat, de valami konkrétum jó lenne, mert az említett árnak még csak a közelében sem láttam semmit.
-
válasz
hahakocka #42786 üzenetére
az ugyan úgy rosszul optimalizált game mindkettő kártyára de AMD szponzorált cím, szóval nem hinném, hogy pont az Nvidiát részesti előnybe. DE sokat jelent . valószínűleg megnézhetnéma többi játékot is a chartról de nincs kedvem keresni. ez a pár FPS százalékban kifejezve jelentős egy ilyen koca gépnél.
"ha fejlesztesz egy régebbi gépet akkor már miért baj ha kettőt kapsz egy árért? "
mert melyik régi gépben van AM5 CPu foglalat ? ha azt akarod írni, hogy ÉPÍTESZ egy új gépet az ajó lehet ,de az sem midnenkinek. Aztírom kommentek óta hogy régi gép fejlesztéssére mint az enyém jó a 3050. Nem értem miért kell erre elfecsérelni 100 kommentet, mert amúgy tök érthető. Akinek nem kell nem veszi meg akinek meg igénye van rá ,annak létezik egy ilyen kártya. 75 W, akár passzív, külső csati nélkül.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
S_x96x_S
addikt
> Ráadásul az EM680 2023. júniusi gép, az akkor már több,
> mint egy éves 6800U-ra épül, ismert chip volt, és mégis kiadták így.
én csak annyit akartam jelezni,
hogy nem teljesen fair ezzel érvelni az RDNA3 -as 780M -ellen.
amúgy a minisforum EM780 ( 7840U , AMD Radeon™ 780M ) -vel pár napja jelent meg. Remélem használhatóbb széria lesz ..
> Az a gond, hogy nem igazán találtam róla infot,
> mi van ennek a hátterében, és semmi garancia nincs rá,
> hogy a következő generációban nem bukkan fel.A minisforumnak van saját Discord fóruma ..
ott megy igazán a panaszkodásmeg a sírás - rívás ....
Aki beruházna, az mindenképpen olvasson utána.úgyhogy sok minden lutri a Minisforum-nál.
persze nem árt tudni:Az EM (Mercury , Ultra-mini ) széria sokkal kisebb ( és könnyebb ) mint az UM széria. Eleve csak "u" -s procit raknak bele, ami meghatározza a ~28W -ot. és csak m.2 2230 -as való bele
és forrasztott ram ( LPDDR5 Dual channel (Onboard, 16GB or 32GB, 6400MHz) )
Az UM ( EliteMini ) -ben már HS-s proci van és sokkal masszivabb a hűtés is ( 60-70W -ra). 2db M.2 2280 -nek van hely és a memória is bővíthető - akár 2x48 = 96 GB DDR5 RAM -ra;
---De az UM790 pro-nak is van pár hardware hibás batch-e .. és az AMD is elég lassú a BIOS hibákkal ..
Az enyém szerencsére működik,
ráadásul az új BIOS-ban már 16GB VRAM-ot is be lehet állítani.Amúgy Minisforum UM790 Pro-t
egyesek már 85W-ra és a GPU Clock-ot 1500 -ról 3000 Mhz-re
húzzák - de az már szerintem szadizmus.
( https://www.youtube.com/watch?v=RfuNeC0gbBA&t=332s
Overclocking the Minisforum UM790 Pro! Unlock The Full Power of Your Mini PC )
Amúgy várom, hogy majd az nVidia is kihozza a saját APU-ját
(Arm + nVidia ) talán 2025-ben?Mottó: "A verseny jó!"
-
hahakocka
őstag
válasz
huskydog17 #42781 üzenetére
https://www.youtube.com/watch?v=jko2obSRF0kn
Itt ált 5-10 fps sokszor a difi 1650-1060 közt és az 780M e kettő közt van ált. Emellett 8gb ramot is lehet rakni rá a 32gb os ramból a 6gb helyett ami az 1060 on van.
Előttem írták a Jedi gamet arra reagáltam neked is és neki is hogy nem sokat jelent sajnos ez a 30-40 fps egyik kártyán se mert egy rosszul optimalizált game.Az lehet hogy APU bakker, de a gpu maga ingyen van basszus. S ha fejlesztesz egy régebbi gépet akkor már miért baj ha kettőt kapsz egy árért? Hasonló teljesítményért. 5-10 fps mínusz. Miért ne érné meg jobban? S mini pc-ben ott az új SSD, ram s egyéb is.
Alant linkeltem azt is hogy hol láttam olcsóbban e mini pc-ket. Én főleg Mini pc-kről beszéltem , arról kérdeztek többen is utána ahogy láthattad hol láttam linkeltem is most. 8700G max új gépbe de oda meg már nagyobb VGA-val éri meg szerintem is erről beszéltem.
7840HS és nagyobb cpu-kkal voltak ezek a mini pc-k amiket néztem 780M el.
Egy régi HTPC ről egy olcsó 127-180e ft közti ilyen mini pc fejlesztés szeintem megéri
16-32gb ram, erős új 8 mag 16 szálas proci és 1650-1060 közti igpu. Kicsi fogyasztás most már jobb hűtéssel. Bárhova viheted markodba fér, bármibe dughatod.
De ez csak az én véleményem ennyi.
b. : AMD Fluid motionnal 60 fps van a dia szerint persze ez még kiderül igaz e. Az a game amúgy egyik kártyával se hinném hogy alkalmas úgy igazán.[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
https://www.banggood.com
Aliexpress
ttps://www.geekbuying.comEzeken szokott. De változó mikor hogy akciós amikor én néztem pl ennyi volt 1 hónapja kb
-
válasz
S_x96x_S #42783 üzenetére
Pontosabban nem szükségszerű, hogy releváns legyen. Az a gond, hogy nem igazán találtam róla infot, mi van ennek a hátterében, és semmi garancia nincs rá, hogy a következő generációban nem bukkan fel. Ráadásul az EM680 2023. júniusi gép, az akkor már több, mint egy éves 6800U-ra épül, ismert chip volt, és mégis kiadták így.
Meg az is lehet, hogy a chip nem csinál semmi rosszat, hanem a gyártó bénázott - akár még az is, hogy az EM680 egyszeri mellényúlás volt. Csak akkor megnyugtatóbb lenne, ha a gyártó erről köhögne erről pár őszinte sort, könnyebb lenne bízni a későbbi termékeiben...#42781 huskydog17: miért ne játszanának a legújabbakkal? Pl. Xbox Game Pass-on vannak új játékok, a többség nem fog önmegtartóztatás jelleggel lemondani róluk a gyenge HW miatt, csak ha fizikailag nem futnak el.
Meg amúgy is, ezek a 10-20%-ok nagyon hamar érdektelenné válnak, ha az ember elmozdul az aktuális high techrő kocagaming irányba. Nemrég játszottam a Plague Tale: Requiemmel, meg egy éve az AC Valhallára épülő Viking Age-dzsel - tűrhető sebességgel ment mindkettő, azt sem néztem meg, hány FPS."Piroska és Berci, a farkas / Századunk hősei most."
-
S_x96x_S
addikt
> Előástam, itt van, az EM680 volt a gép.
thanx ..
akkor az még a korábbi széria:
AMD Radeon™ 680M ( AMD Ryzen™ 7 6800U )
és nem releváns az újabb 7940 + "Radeon 780M" -hez.amúgy Minisforum 790 Pro - tulaj vagyok, van néhány tökéletlensége ennak a gépnek is, de pont az amit irtál az nekem eddig ismeretlen volt. A Ryzen 7000-res minisforum -nál már a hűtés is jobb és nem jellemző rá a throttling.
EM680 -at meg használtan se nagyon vennék.Mottó: "A verseny jó!"
-
válasz
huskydog17 #42781 üzenetére
Én írta feljebb a [link] jedi survivort hogy abban ( is ) közel 90% az előnye a 8 Gigás 3050 nek a 780M hez az AMD diái szerint nézve. ( 43 FPS vs 23 FPS) A 6 gigás is az alapján legalább 40-50 % kal erősebb.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
huskydog17
addikt
válasz
hahakocka #42776 üzenetére
"5-10 fps difi van igen, ezért mondtam hogy 1650 -1060 közt van 780M."
Ez továbbra se így van. Még az AMD szerint is átlagosan a 1650-es szintjén van a 780M, ami 20-25%-al marad el a 1060-tól, az "új" 3050-től pedig nagy valószínűséggel még jobban le lesz maradva.
"3050 persze jobb de annyival nem hogy 80e ft difi legyen."
Nem tudom a 80 e Ft honnan jön, de pont az RTX 3050 ami jelentősen olcsóbb lesz, miközben gyorsabb és még saját VRAM is van és nem kell hozzá új platform."A Jedi egy játék egy vadiúj game, 780M el nem azt fogsz tolni de sokáig 3050 el se. A 43 fps sem sok azért 3050 en se. S fluid motionnel ott van azért a 60 fps. De ez a game nem e 2 GPU játéka."
Most hogy jön ide egy Jedi nevű játék, amikor HTPC volt a téma? HTPC fronton a játék teljesítmény nem a legfontosabb, de ha az ember néha 1-2 órácskát akar a HTPC géppel játszani, akkor megint csak jobban jár a 3050-el. Ha esetleg a Jedi alatt "Star Wars Jedi: Survivor" című játékra gondolsz, akkor sikerült egyetlen játékot kiemelned, ami ráadásul a 2023-as év egyik legpocsékabb PC portja lett, egy rakás szemét technikai szempontból, de amint mondtam, itt nem a játék teljesítményen van a hangsúly."Még egyszer ez egy IGPU és kb ingyen jön a procihoz. Arányosan kell hasonlítani."
Te hasonlítottál egy 330 dolláros APU-t egy 180 dolláros dVGA-hoz, nem én."Mini PC ben 127e ért volt év elején egy full 16GB DDR5 ös 8 magos Ryzenes 780M es 1 TV SSD s Pc. A 32 gb os változat volt 177e."
Az engem is nagyon érdekelne, hogy ezt hol láttad, mert önmagában az APU drágább, legalábbis a 8700G 330 dollár lesz, ami itthon kb. 130k környékén lesz.
"Ha nagy vga t akarsz akkor úgyis veszel hozzá rendes PC-t is."
???Hogy jönnek ide a nagy VGA-k? Egy szó se volt róluk eddig. Épp arról van szó, hogy a 3050-hez nem kell új PC-t venni, míg egy 8700G-hez igen."Igpu meg van ugyan sokkal gyengébb mint a 780m, sok más procin is ha épp nincs erősebb GPU."
Pontosan, aki új HTPC-t akar az tud venni egy új MiniPC-t, ami fele annyiba kerül, mint a 8700G. HTPC célra felesleges pénzkidobás a 780M IGP, amennyiben az ember kizárólag csak videókat akar nézni rajta, ha viszont alkalmi játék is szóba jöhet, akkor jobban jár egy 3050-nel, pontosan erről beszélt b. is.#42778 gbors: Egy ilyen kaliberű kártyával a felhasználók nyilván nem a legújabb AAA fognak majd játszani, nem arra való, régebbi játékok esetén pedig az a 20-25% továbbra is fontos lehet.
[ Szerkesztve ]
Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
S_x96x_S
addikt
RTX 3050 6GB - nek szerintem meglesz a saját vásárlói köre,
és régi gépek upgradejéhez tényleg ideális,
( meg az új low-end gépekhez is )de ehhez hozzá szólnék:
> ill. valamelyik Minisforum gépnél olvastam,
> hogy a a gyári BIOS 15+15W-ra korlátozza a CPU-t,
> amikor van grafikus workload, mert (szerintük)
> a vegyes workload esetén aránytalanul éhes a chip.ezt nem tudom, hogy hol olvastad,
de a Ryzen-es Minisforum -ok alapból 50W - feletti TDP-vel gazdálkodnak.
- UM790 Pro Max TDP-je : ~ 55W.
- UM780 XTX offers two modes: balanced mode (54 W) and performance mode (70 W).
szerencsére van választék ..Mottó: "A verseny jó!"
-
válasz
huskydog17 #42775 üzenetére
Ez olyan, mintha egy RTX 3060 vs 3060Ti vagy 4070 vs 4070Ti összehasonlításoknál azt mondanád, hogy majdnem mindegy a különbség.
Nem olyan, pont ez a lényeg. Egy 4070 / Ti vásárlónak fontos, milyen képminőséget tud kihozni milyen FPS mellett, ott számít a +20% FPS, vagy az, hogy még 2-3 beállítást feljebb tud kapcsolni. 4 éve az 1060 / 1650 esetében is számított, ma viszont azon a teljesítményszinten jó, ha elfut egy-egy AAA game, ha kevés az FPS, legfeljebb még lejjebb kapcsolok valamit, eye candy effektus nem játszik. Az indie játékok zöméhez meg továbbra is elég mindenre.
A VRAM különbség valóban jelentős, egyre inkább - viszont a 4GB VRAM az 1650 sajátja, nem az 1650-hez hasonló teljesítményű 780M-é.
-
hahakocka
őstag
válasz
huskydog17 #42773 üzenetére
Igen ingyen van a procihoz (ami jó erős is azért kis pc be) kapod ingyen! A procival együtt kerül ennyibe ugyebár.
5-10 fps difi van igen, ezért mondtam hogy 1650 -1060 közt van 780M. 3050 persze jobb de annyival nem hogy 80e ft difi legyen. A Jedi egy játék egy vadiúj game, 780M el nem azt fogsz tolni de sokáig 3050 el se. A 43 fps sem sok azért 3050 en se. S fluid motionnel ott van azért a 60 fps. De ez a game nem e 2 GPU játéka.Még egyszer ez egy IGPU és kb ingyen jön a procihoz. Arányosan kell hasonlítani. Nagy teljsítmény ez is amit nyújt. (Minimális felár persze biztos van a proci áron igpu miatt is)
https://www.youtube.com/watch?v=jko2obSRF0knMini PC ben 127e ért volt év elején egy full 16GB DDR5 ös 8 magos Ryzenes 780M es 1 TV SSD s Pc. A 32 gb os változat volt 177e. Sokszor van akció, bár EU-s igaz. Platform költség kapcsán. Ha nagy vga t akarsz akkor úgyis veszel hozzá rendes PC-t is. Igpu meg van ugyan sokkal gyengébb mint a 780m, sok más procin is ha épp nincs erősebb GPU. Mini PC t meg odaviszed dugod ahova csak akarod. Én is ezért filózok laptop helyett rá. Új PC meg év végén.
[ Szerkesztve ]
-
huskydog17
addikt
Ezen felül a 780M további nagy problémája a platform költség, mert az ugye AM5-be megy csak, miközben a jóval olcsóbb 3050-est bármilyen PC-be bele tudod rakni.
Én a 20-25%-os különbséget továbbra se mondanám majdnem mindegy különbségnek. Igen, sokan nem nézik a különbséget, de attól még nem ugyanaz a szint. Ez olyan, mintha egy RTX 3060 vs 3060Ti vagy 4070 vs 4070Ti összehasonlításoknál azt mondanád, hogy majdnem mindegy a különbség. Szerintem nem. Valakinél pont az a 20-25%-os tempóelőny lehet a mérvadó (játszható vagy játszhatatlan). Ezen felül a 1650-en 4 GB míg a 1060-on (és az új 3050-en) 6 GB VRAM van, ami több játékban megint csak előnyös lehet.
-
válasz
huskydog17 #42773 üzenetére
A 780M-mel sokkal inkább az a gond, hogy a ráépített mini PC-ket nem feltétlen hozzák azt a teljesítményt, amit tud. Egy csomó esetben kiderül, hogy single channel memóriát raknak mellé (vagy DDR5-ből egy modult, ami technikailag ugyan dual channel, de csak 64+16 bit, nem 128), ill. valamelyik Minisforum gépnél olvastam, hogy a a gyári BIOS 15+15W-ra korlátozza a CPU-t, amikor van grafikus workload, mert (szerintük) a vegyes workload esetén aránytalanul éhes a chip.
A GTX 1060 20-25%-os előnye a kártya megjelenésekor jelentős volt, most szerintem már a majdnem mindegy kategória. Kocajátékra alkalmas csak mindkettő, nem hiszem, hogy ilyen kártyával sokan nézegetik, hogy megvan-e a 60 FPS, vagy csak 48-50.
-
huskydog17
addikt
válasz
hahakocka #42771 üzenetére
HTPC piacra teljesen jó.
Amúgy meg ennyire van "ingyen":
Ryzen 8700G (Radeon 780M): $329
RTX 3050 6GB: $179 (még nem hivatalos, több forrás szerint itt lesz az ára)Teljesítményben nagyon nem tanácsos összemosni a sima GTX 1650 és a 1060-at, mert nem egy kategória a kettő, a 1060 kb. 20-25%-al gyorsabb, így a Radeon 780M azt nem tudja megközelíteni. Az AMD se véletlen a sima 1650-et rakta a marketing anyagba és nem a 1060-at.
HTPC szempontból pont a Ryzen 8700G tűnik inkább értelmetlennek a 330 dolláros árával.Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
válasz
hahakocka #42771 üzenetére
miért a 8000G ingyen van?
egyedül a 8700G be lesz 780M ami 330 dollár, ami nálunk
kb 400 euro plusz AM5 alaplap + DDR5 ram. 200K ból meg is vagy... a 780M fluid motion nélkül tud 23 FPS-t 1080 P low settingen a jedi Sur.-ban.
Az RTX 3050 8 GB 43 FPS-t ugyan ezen beálítással. [link]
ha 25 -30 % kal gyengébb lesz a 6 GB verzió akkor is 40 % kal erősebb mint a 780M.
és ez a legerősebb APU IGP a többiben gyengébb lesz, lényegesen.Jacek: Persze, alkalmi játékra jó lesz a 3050.
TV az OLED van,.egy 65", Philips, projektor meg egy 1080 P BenQ egy Elite screen 120" vászonnal. OLED-ről nem váltok más technológiára már ,csak méretet növelek.
A Tv mellé van egy Nvidia shield , és ez a kis PC ami főleg a projektorra van kötve. Már egy ideje nem játszok rajt ,az 1050 már semmire nem jó, csak képet ad,de régen szoktam. A közel 3 méteres kép azért élmény[ Szerkesztve ]
-
válasz
huskydog17 #42763 üzenetére
A tényleges órajeltől függően valahol a rendes 3050 75%-a lehet, ami majdnem pont az 1650 Super, vagy 1060 6GB + 10%. Ezzel az 1650 felett van 25%-kal, és miután annak még most is röhejes ára van (64e-től indul), 80e körül kb. bele fog passzolni a jelenlegi kínálatba.
#42768 b.: ez mondjuk így kb. korrekt in-gen upgrade. Plusz, a következő generációnál az NVIDIA-n kívül mindenkinél ez lesz a kategóriában a baseline, nem a sima 4070, úgyhogy helyeztek magukra egy kis jövőbeli árazási nyomást.
-
RTX4070 Super FE tesztek
[Nvidia GeForce RTX 4070 Super im Test: Mehr Leistung für die 12-GB-Grafikkarte] CB[Nvidia GeForce RTX 4070 Super Review - Finally Good Value?] HU
[NVIDIA GeForce RTX 4070 Super Founders Edition Review] TPU[ Szerkesztve ]
-
Mans20
addikt
válasz
huskydog17 #42764 üzenetére
Remek, így majd jöhet megint vicces 8GB-vel az 5060 is jó drágán.
-
Komplikato
veterán
MSI-nek 4080 Superből van egy olyan spéci hűtésű verziója, ami úgy néz ki, mint egy továbbfejlesztette Nvidia FE hűtés. Annak kíváncsi leszek az árára, mert valamiért effektívebbnek tűnt 2 ventilátorral, mint a többi hárommal.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
nubreed
veterán
Kezdenek jönni a magyar árak:
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
huskydog17
addikt
-
huskydog17
addikt
"Nincs szükség AV1 re sem a mozihoz sem a játékhoz."
Pedig azt is kapsz majd hozzá ha megveszed.
Jól jön az majd, főleg YT esetén.
Az RTX 3050-ben ugyanaz a dekóder van, mint egy 4090-ben.
Az Ampere és Ada széria ugyanazt a dekódert kapta (5th gen).Én egyébként arra tippelek, hogy mivel a sima RTX 3050 a GTX 1070 szintjén van, így a 6 GB-os butított verzió kb. a 1060-as szintjén lesz. Mondjuk az RTX Video Super Resolution támogatás sem hülyeség egy HTPC gépbe.
-
Komplikato
veterán
Ez a bánatom az Arc kártyákkal, hogy jó lenne ilyen videós szempontból egy régebbi gépbe, de azokban meg pont nem megy jól. Ilyen legendás X99/Xeon kombóból pedig milyen jó kis videó ki/be tömörítő gépet lehetne csinálni gombokért.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
DudeHUN
senior tag
Mármint mire nem egy kategória? 4K HDR 24fps video lejátszásra?
Mondom nem téged akarlak megygőzni, csak ez tipikusan az a termék már így 2024-ben, ami egy 3030 kellen legyen 80 dollárért. Jobb esetben 120 ezerért erre HTPC-t építeni kicsit borsos. De meglévőbe sem biztos, hogy ennyiért javasolható.[ Szerkesztve ]
Gamer for Life
-
válasz
DudeHUN #42759 üzenetére
Én az adott platfromhoz és CPU hoz között IGP ajánlgatásnak nem látom értelmét még egy belépő játékos kártyával szemben, mert nem egy kategória még a legjobb IGP sem ezzel főleg a mai árak mellett.
A 3050 lesz 65-70 ezer foritn egy pár éves kompett használt PC 50 ezer forint, minimál táppal, 350 W van az enyémben. ( szerencsére ez adott.) ennyiből lesz egy felsőkategóriás media lejátszóm ami gyorsabb mint bármelyik media player és lesz egy IGP nél lényegesn gyorsabb alkalmi játékos platformom, WIndows 11 mellett , legalább 5 év driveres támogatással minimál hanggal és fogyasztással.
Én örülök neki,ez van.[ Szerkesztve ]
-
DudeHUN
senior tag
A létjogosultságát nem látom a terméknek azon az áron, amin Nvidia adja.
HTPC esetén nem látom értelmét egy 180+ dolláros kártyának. Játékra kevés, multimédiára felesleges. Kijön egy semmit fogyasztó félkonfig vagy egy erős dedikált media player az árából.
Nem azt mondom, hogy ne vedd. Nyilván te tudod jobban mire van szükséged. Csak maga a termék igazából felesleges a piacon.Gamer for Life
-
válasz
DudeHUN #42756 üzenetére
És hogy tegyem bele az IGP-t azzal az adott CPU val az 6+ éves Inteles alaplapomba ?
Mert itt annyi hogy az1050 kivesz ez betesz aztán kész még a táphoz sem kell nyúlnom. Kiépített kis öreg PC a TV/ proji mellett . majd most fogok néha megint nagyképen játszani FHD-n
Nincs szükség AV1 re sem a mozihoz sem a játékhoz.
Az mellett az az IGP nem lesz alkalmas ilyen szintű alkalmi játékra, nem lesz Nvidia szintű driveres támogatottsága és tudása .
Ez rétegigény, rétegkártya. egy kicsi szegmenst tölt be amibe évek óta nem érkezett semmi igazán értelmes.
Könnyű felhozni az IGP-t csak az továbbra is annak való aki új rendszert épít és megelégszik azzal amit az nyújt akár driveres akár teljesítmény szinten.( ott is kérdés milyen CPU-t kell venned hogy megkapd amire vágysz és mennyibe kerül az a platform)[ Szerkesztve ]
-
DudeHUN
senior tag
-
Milyen NUC tud annyit grafikus teljesítményben mint ez? Ezt bedobod egy 50 ezeres kis hazsnált PC-be amiben van egy PCIE Csati meg egy i5/ ryzen 3 a lapon meg 16 GB ram, aztán kb lealázza kétszer ennyibe kerülő NUC-okat.
Mi más lenne a pojektor lényege mint a képméret, moziélmény?Nekem 120 " van
OLED-ről nem váltanék le TV ben semmire jelenleg.
Általában eldöntjük hogy nagykép+ sötétítés vagy kiskép ( 65" OLED) nappali és körülmények között nézünk egy filmet.
meg néha alkalmi játék haverokkal a projektoron,de akkor inkább PS5.[ Szerkesztve ]
-
válasz
hahakocka #42748 üzenetére
Évek óta elérhető a 3050 teljesítménye jobb áron, ez nem erről szól.
Ez arról szól, hogy nem butított semmilyen szinten ( multimédia, játék, kódolás. lásd RX 6500) és nagyjából egy PCIE csati kell neki semmi más, mert keveset eszik és hűvös. Abban jó lesz.
Ráadásul MSI hozza már a teljesen passzív kialakítást ami kell nekem kategória.
Egy ősöreg, kb 40 ezres gépbe egy i5 mellé fog menni FHD Projektorhoz, 1050 karit vált.
Teljesen jó alternatíva pár évre.Nvidia driveresen nem fogja elengedni egy darabig.
Persze jobban örülnék ha 50 ezer alá beférne, de nem tudok válogatni, mert nincs miből szóval az ára valóban nem a legjobb, de mihez képest.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
> A legerősebb külső tápcsati nélküli kártya a piacon.
> 75 W fogyasztás és teljes értékű GPU multimédiás
> és Ampere széria képeségekkel.van professzionális alternativa ( 70W, Ada )
csak az árban ~9x több. ( 20GB GDDR ECC, 160bit memória, 280Gb/s bandwidth, 6144 Cuda core, 192 tensor core, 48 rt core 3rd gen. - és br700e Ft felett ..
"NVIDIA RTX 4000 SFF Ada Generation does not require any additional power connector, its power draw is rated at 70 W maximum."[ Szerkesztve ]
-
válasz
Busterftw #42744 üzenetére
Sztem kevered az 1050Ti-t valami mással, a saját életciklusában kb. MSRP áron lehetett kapni, én is annyiért vettem. A bányászat beindulásával ment fel nagyon az ára, amikor már normálisan kifutott volna, csak gyártották, hogy az is tudjon venni valamit, aki nem bányászni akar és nincs sok pénze.
-
Alogonomus
őstag
Inkább az gyengíti a kártya helyzetét, hogy aki áfával együtt 80 ezer forintot hajlandó szánni egy belépő szintű kártyára, annak valószínűleg a tápegysége is rendelkezik minimum egy 6 csatlakozós tápkábellel, akkor pedig már előbb választ egy 2x olyan erős 6600-at.
-
hahakocka
őstag
válasz
Raymond #42745 üzenetére
Van 6600-os mini pc is. 780M et is most minipc -ben filózok, vegyem e laptop helyett 178e-èrt van sokszor. 8 mag 16 7000es Ryzen mellett 32 GB DDR5 rammal.
1050 1050ti ről nekem csak az jut mindig eszembe hogy szinte sose ajânlottâk őket más környèki NV vagy Amd kàrtyàk ellenèben.
Akkor is rablàs a täpcsati nèlkülisègre ekkora felárat rakni . Apple feeling.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
Mans20 #42740 üzenetére
A legerősebb külső tápcsati nélküli kártya a piacon.
75 W fogyasztás és teljes értékű GPU multimédiás és Ampere széria képeségekkel.
Gyakorlatilag a GTX 1050 óta nem adott ki ilyen kártyát az Nvidia.
Az ára valóban nem jó sajnos.
Nekem ez kerül a projektor melletti PC be.[ Szerkesztve ]
-
Mans20
addikt
Ez a 3050 6GB mire lesz jó? NVIDIA GeForce RTX 3050 6GB to feature 2304 CUDA cores and 70W TDP Kb RX6400 szint talán. Ha igaz a 180 dollár, akkor kb RX6600 áron lesz nálunk.
[ Szerkesztve ]
-
Hát , sajnos találnak új piacokat az AI kártyáknak.
[Nvidia inks order for 16,000 AI GPUs worth $500 million — Indian data center company seeks to own 32,000 Nvidia H100 and GH200 GPUs by 2025]"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
D55
aktív tag
Kíváncsiságból megnéztem most és azért egy jól kitalált ATX lapon még így is marad hely 1-2 további bővítőkártyának. A saját Z690 UD DDR4-emet vettem alapul, meg hozzá egy TUF 4070 Ti SUPER-t, ami jelen állás szerint esélyes lehet a pénztárcám kegyeire majd.
Az ASUS specifikációja 3,25 slotot ír, a lapom pedig így néz ki:
Slot 1 - M2
Slot 2 - PCIe x16 full
Slot 3 - ÜRES
Slot 4 - PCIe x1 + M2
Slot 5 - PCIe x1 + M2
Slot 6 - PCIe x16 - x1 buszon
Slot 7 - PCIe x16 - x4 buszonTehát ha berakom a Slot 2-be, akkor a Slot 4-nek és a Slot 5-nek az x1 kártya bővítési lehetősége ugrik, illetve talán a szintén azonos sorban lévő M2 slotokon korlátozódhat az NVMe modul hűtőbordájának a magassága (de ez nem is annyira jelemző talán, mármint a magas borda ezeknél).
Ellenben a Slot 6 és 7-em még kényelmesen meg fog maradni és a gyártó ésszerű tervezésének hála pont azok adják a másodlagos PCIe slotok közül a legértelmesebb lehetőségeket (x16 form factor és a legalsón a 4 lane-es buszbekötés).
Plusz még megnéztem kíváncsiságból és pl. ugyanebből a szériából egy RTX 4090 sem kér többet 3,65 slotnál, tehát még mindig megmaradna a két alsó slotom.
Persze az egyértelmű, hogy egy 4 slotos mATX lap esetén viszont már biztosan nem hagynak teret semmi másnak ezek a mai jellemző méretek...
-
[NVIDIA GeForce RTX 4070 SUPER GPU Confirmed To Feature Full 48 MB L2 Cache On AD104 Chip]
Hops, ez jó hír."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
spect80 #42731 üzenetére
Őszintén szólva nekem pont ez a bajom a mostani kártyákkal. Batár nagyok. Tudom, hogy egyesek szerint hűtésből sose elég, de nekem eléggé túltervezettnek érződnek a mostaniak. Ha RTX 4080-at szeretnék venni (pontosabban mostmár 4080 Supert ami olcsóbb is lesz és kicsit tempóból is gyorsabb) akkor az Asus Proart-ot választanám. Az 300mm hosszban és - ami nekem még fontosabb szempont - 50mm csak vastagságban (2.5 slotot írnak emellett). Nálam valahol itt van a plafon, az ilyen 70mm-es vastagságú kártyák nekem már nagyon szarul néznek ki, de ez persze csak szubjektív.
-
válasz
Komplikato #42734 üzenetére
Pont így jártunk a héten. A fiam alaplapján tönkrement a hálókártya és vettem egy PCI-E kártyát . Nem tudjuk beletenni, mert eltakarja a VGA a helyét ...USB-s lesz helyette...
[ Szerkesztve ]
-
Komplikato
veterán
Hát ez az! Ha valaki akar mondjuk egy SAS kártyát, egy jobb Wifi-t vagy nem szimpatikus az USB-s hangkártya ... hová dugja szegény user? Hiába vesz böszme nagy és drága lapot, semmi bővíthetőség nincs a legtöbbön. Először csak a 16x-os csatik tűntek el, aztán már a PCIe 1x a lapokról. Lehet venni TR/xeon lapot valami workstation procival ha kell valami.
-
Z_A_P
addikt
-
spect80
senior tag
-
D55
aktív tag
válasz
spect80 #42729 üzenetére
Na ja, én is nemrég ruháztam be egy korszerűbb jellemzőkkel bíró házba és úgy voltam vele, hogy akkor már nehogy ne férjen bele akár pl. egy x080-as ROG Strix kártya is, ha épp a közeljövőben annyira elgurulna a gyógyszerem... Asszem valami 35cm-rel számoltam ahhoz. Hát meglepő mód a mid-tower kategóriában alig találtam olyat, ami elég hosszú lenne ehhez, de mellé se nem túl széles, se nem túl magas ahhoz, hogy már az asztalom géptartó polcára ne férjen be.
[ Szerkesztve ]
-
Pakmara
őstag
válasz
Alogonomus #42727 üzenetére
Köszi!
Nem lenne rossz ha egyezne...
-
Alogonomus
őstag
válasz
Pakmara #42725 üzenetére
MLiD állítása szerint a 4080 Super a sima 4080 PCB-jét használja, hogy az AIB-k a megszűnő sima 4080-as készleteiket fel tudják használni.
Ez alapján pedig valószínűsíthető, hogy a szintén 16 GB-os AD103-as 4070 Ti Super is a sima 4080 PCB-jét használja, a 12 GB-os AD104-es 4070 Super pedig a megszűnő 4070 Ti PCB-jét szintén költséghatékonyságból kifolyólag.
-
nubreed
veterán
Zotac kártyám még sosem volt, habár már szemezgettem velük. Nem kizárt, hogy most majd az lesz. Egyébként jó fejek, hogy nem számítanak fel extra költségeket a custom kivitelért most.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
nubreed #42720 üzenetére
Elméletileg a Zotac, Giga és MSI MSRP áron sorolta be több kártyáját. [link]AZ alapmodellek valószínűleg kaphatóak lesznek annyiért, nem más németből EU MSRP áron.
[ Szerkesztve ]
-
Cooler master VGA hűtő 3 ventis hűtők helyett, prototípus.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #42716 üzenetére
"Tessék pontosan érvelni
, mivel ez nem egy átlagos fórum"
Az biztos. Vicces, hogy ez rajtam van számon kérve a fentiek tükrében.De semmi gond, közben lehet nézni DracarysGaming új videóját. God of Warnál már beleszart, kirakta ugyanazt a laggolós, tv-s felvételt (a hang elég vicces), Miles Moralesnél megcserélte a három felvétel sorrendjét, de amúgy ugyanazok, NPC-k pontos elhelyezkedésével, mindennel, mint a 6 nappal ezelőtti videójában. Mindösszesen lecserélte a kártyák nevét és a "benchmarkot". Még viccesebb, mint ahogy eddig gondoltam.
Bár ahogy nézem közben, MarkPC is összekukáz napi 20k megtekintést a hasonló trágya, zéró valóságtartalmú YT csatornájával.
Ha ez elég ahhoz, hogy egy "szakmai" fórumon megegyék és te legyél a rossz/gonosz azért, mert szóváteszed, akkor végül is miért ne csinálnák?Sok sikert kívánok nekik, igazi hustlerek. Fake it till you make it.
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#25237004 #42715 üzenetére
> 101 .. Vagy te valóban úgy gondoltad ?
Az számít, hogy te mit mondtál.
Mert honnan tudjuk,
hogy mikor és miben blöffölsz
és mikor mondasz igazat?
Tessék pontosan érvelni, mivel ez nem egy átlagos fórum.
Mert ha az AMD/nVidia/Intel/* 101 fps -t ígér,
akkor készüljön fel rá, hogy valaki számon is kéri rajta.de amúgy nincs gond, üdv a csoportban!
De azért tényleg alaposan gondold át, hogy mit irsz.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #42714 üzenetére
Ebben a helyzetben valószínűleg igen, ha egy ilyen egyértelmű, érzékeltetést szolgáló túlzást szó szerint veszel, amire naivan azt remélném, hogy mindenkinek nyilvánvaló. Mondjuk így már erősen kezd trollkodás szaga lenni a dolognak. Vagy te valóban úgy gondoltad, hogy pontosan 101 különböző dologról van szó? Ugye nem?
Bár ez rögtön megmagyarázná, hogy a fenti vita egyáltalán miért jöhet létre ilyen triviális kérdésekben.
[ Szerkesztve ]
-
-
nubreed
veterán
Magyar árak mikor várhatóak a 4000 Super szériát illetően? Alzát szoktam csekkolni, mert általában ők teszik ki először, ha más nem, a place holder képeket és árakat így a megjelenés előtt/környékén de most egyelőre ezt nem látni.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #42709 üzenetére
Soroltam már párat (idő előtt tud AMD és Nvidia kártyákat "szerezni", akár 1 hónappal megjelenés előtt, giveaway, amihez azon felül, hogy iratkozz fel, semmi dátum, semmi részvételi szabályzat, semmi leírás nem tartozik, embargo előtt posztolgat, korábban aimbotos videókat csinált erős indiai akcentussal, stb. nézz vissza). De még akkor:
Korábbi videóinál volt hogy még arra sem figyelt, hogy ne ugyanazt a gameplay-t pakolja két kártyához.Teljesen egyforma a két kártyánál minden játéknál, miközben nem beépített benchmark. Ugyanaz a kamerakezelés, NPC-k, felhők, autók, stb. tökéletesen egyformán, de az egyikre van némi filter rakva, hogy másnak tűnjön. Mikor erre rákérdeznek a kommentekben, hogy wtf, akkor jön a válasz, hogy: C#, Cheat Engine, ScriptHook (amit pl. használok is, így tudom, hogy baromság, amit beszél), stb. Itt is el lehet dönteni, melyik logikusabb, hogy ugyanaz a felvétel filterrel, vagy hogy minden 5 percnyi benchmarkba fektet 2 napot, hogy minden pont ugyanolyan legyen, méghozzá olyan szinten, ahogy egy Hardware Unboxed vagy Digital Foundry sem teszi.
Mármint értem én, hogy ránézésre nem mindenkinek válik nyilvánvalóvá, hogy fake benchmarkok, de az rohadt vicces, és sokat árul el a topic-ról, hogy 3-an vitatkoztok ezzel szemben, ahelyett hogy beletörődnétek. Végül is rengetegen dőlnek be a változatosabbnál változatosabb scameknek is, és hát arról a legnehezebb meggyőzni az embert, hogy át van verve.
A télapós példa majdnem ugyanaz mint Isten, csak nem a hívő, hanem a naiv kisgyerek szemszögéből, aki még nem tudja átgondolni, hogy miért lehetetlen a Télapó magyarázat, és hát megint csak borzasztó Occam borotvájára. Ez tipikusan az ilyen félig átgondolt vicces megjegyzés vagy nem érti a lényegét. Meg te sem, ha ezzel példálózol. Így a hívő meg a kisgyerek példája után jöhetnél még szellemi fogyatékosokkal, vagy elszigetelten élő bennszülött törzsekkel is némi példával arra, hogy miért rossz Occam borotvája, érdeklődve olvasom.
b.: A pletyka és találgatás nálam nem ugyanaz, mint valami fixen nem valódit megtévesztően beállítani valódiként, miközben subscribe-ot kunyerálsz a fake nyereményjátékoddal.Itt nem az egyet nem értésről van szó.
Tényleg elengedtem, a fake benchmarkot is meg Occam borotváját is, higgyetek, amit csak szeretnétek. Ja, és még egy smiley, ki ne maradjon.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
#25237004 #42708 üzenetére
A színvonak :,még most is burkoltan lehülyézel másokat 5 vigyorgó smiley kíséretében minden kommentben,mert nem értenek egyet veled.
Nézd meg hogy írja le az ellentétes véleményét ket ember ,Raymond [link] és Buster.Érdekes módon nem kell moderátort hívni.
Amúgy meg azon is elgondolkodhatnál,hogy ez egy találgatós topik,a megjelenő kártyákkal kapcsolatos pletykák,infók ,tippek.
Háromnegyede nem igaz,vagy fals lesz,de idesorolhatnám,MliD,RTG, Coreteks és társait,mennyi fals dolog jön tőlük több tízezer követővel,lásd Traversal coprocessor,1000 wattos RTX 4090 és még sorolhatnám.Próbálj megnyugodni,ez nem az Ada Super valódi topikja. egy Találgatós topik,nemsokára lesz 1000 darab RTX 5000 pletyka amiből 2 lesz valós.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #42707 üzenetére
"nem gyakori és kicsi a valószínűsége,
de nem is lehetetlen,"
És ez lenne a példa rá? Mert itt is van ám red flag szép számmal. A 90%-ból is elég gyorsan lett ~0,5%.Másfél év alatt nem jutott sehová a dolog, valahogy nem kapkodja el, pedig ennyire nem lehet nehéz. "The virtue signaling is strong with this one."
Azmeg , hogy "hihetetlen", csupán annyit jelent, hogy időről időre még a várakozásaimat is alulmúlja, de igyekszem mindig lejjebb tenni a mércét.
Busterftw: Én nem arról beszélek, hogy van-e olyan, hogy megjelenés előtt valaki hozzáfér valamihez, hanem arról, hogy ez a csatorna fake, mert 101 különböző dolog mutat erre a tényre. Még egy bámulatos dolog: 1 éve még 7900 XTX-hez fért hozzá a megjelenés előtt 1 hónappal, akkor még biztos az AMD-nél dolgozott. (vagy az ő raktárukból lopott, most meg átállt Nvidiára
)
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#25237004 #42705 üzenetére
egyszerűség != igazság
inkább hivatkozz a valószínűségre ..> és csak úgy szétosztogatja Youtube-on
> a semmit nem érő csatornáján?nem gyakori és kicsi a valószínűsége,
de nem is lehetetlen,>Komolyan mondom, sokszor hihetetlen ez a fórum.
Mert mi a valószínűbb?
ha használod a borotvát,akkor sokkal egyszerűbb az a magyarázat, hogy nem érted a fórum működését.
Amúgy elnézést ...
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz
#25237004 #42705 üzenetére
Nem faraszt senki, konkretan minden hardver elott vannak fenn mar videok a termekekrol hivatalos launch elott, nem kell nekem hinned nezz utana.
Legyen az mobil, pc cucc vagy akarmi.Mi elfogadjuk, hogy nagyon sok kamu es van ra esely, akkor te is fogadd el, hogy ilyen letezik. Mert letezik, tobb pelda van ra.
-
törölt tag
válasz
S_x96x_S #42702 üzenetére
De emlegetem, és továbbra is szem előtt fogom tartani, illetve alkalmazom ott, ahol értelmét látom(!), mert hasznos tud lenni, és ezen semmilyen random, komoly értekezésnek szánt, izzadságszagú szellemi maszturbáció nem változtat, ha nem gond.
Főleg nem egy olyan, ami a következő ostobaságot le tudja írni:
"An even more extreme example is God. At least superficially, God is a simple explanation of pretty much everything, so we should prefer the explanation of “God did it” or “God made it to be so” to any other explanation."
Ugyan ott van az "at least superficially", de így is, miért kalkulál egyáltalán a hívő szemszögével Occam borotvájával kapcsolatban? A hívő, amikor azt állítja, hogy Isten felel valamilyen esemény bekövetkezéséért, akkor nem egy logikai döntést hoz. Szóval bármilyen esemény bekövetkezténél az egyszerű magyarázatnak azt tekinteni, hogy egy mindentudó, mindent látó, mindenütt jelen lévő, téren és időn kívül létező felfoghatatlan lény, aminek a létezését nem tudjuk bizonyítani (attól függetlenül sem, hogy hívők vagyunk vagy sem), nem igazán látom, hogy lesz a "szimplább magyarázat" bármire, bármilyen formában, ahelyett, hogy egy esemény bekövetkeztét mondjuk a meglévő adatokra, matematikai valószínűségre, természeti jelenségre, stb. fognánk. De lelke rajta, ő tudja, hisz írt egy medium article-t, és valaki már el is fogadta a leírtakat tényként.Jelen esetben pl. tökéletesen helyénvalónak tűnik ugyanannak a jelenségnek a leírására (kint van benchmarkok meg nem jelent kártyákról és még nyereményjáték is van hozzá) a fake benchmarkok/fake nyereményjáték magyarázat, ami meg van támogatva tengernyi különböző egyértelmű jellel, mint a "gyárban dolgozik, ingyen kap/lop kártyákat megjelenés előtt, amiket mindenféle ok nélkül szétosztogat egy dátum/leírás nélküli massive giveaway-en, a semmire nem jó számokat hozó Youtube csatornáján egy olyan ember, aki korábban aimbotos videókat csinált".
b.: "3 darab kártya nem 2-3 millió forint, főleg ha nem boltból szerzed be." Ez tényleg nagyszerű, valóban nem, de a srác 7-et oszt ki a "massive giveaway-én", szóval nem tudom, 3 db kártya értéke most honnan jött.
Nem bennem okozott törés a link, te nem tudod elfogadni, hogy fake semmit nem érő benchmarkok vannak a csatornán. Te próbálod erőltetni, ezt a "fogalmunk sincs", meg "nem tudjuk biztosra" dolgot. Oké, te nem tudod biztosra, értem én, de a nevemben fölösleges kijelentéseket tenni, mert én meg igen. Az a szomorú, hogy az eredeti kommentem után időt kellett pazarolni egyáltalán erre a nyomorult dologra.Busterftw: Ne fárasszatok már... Ti komolyan nem tesztek fel semmilyen kérdést magatoknak? Lop 7 kártyát több milliós értékben és csak úgy szétosztogatja Youtube-on a semmit nem érő csatornáján?
Komolyan mondom, sokszor hihetetlen ez a fórum. Nem is fárasztom magam tovább. Még egy jó tanács: Óvatosak legyetek majd a következő 1-2 évben, mert valószínűleg újra megszaporodnak majd a cryptoscames YT videók is az új ciklus eljövetelével.[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz
#25237004 #42697 üzenetére
Pontosan ugy szerzett ilyen peldanyokat, mint akik Intel CPU-kat arultak Ebayen hetekkel a launch elott. Tudod, Kina, kapcsolatok, mernokipeldanymegkellettvolnasemmisitenideeltunt, kozepvezetohaverottdolgozik, korrupcio, leesett a kamionrol, ki/becsempeszunkhardvert.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
#25237004 #42701 üzenetére
2. Azt gondolom a múltkor tőle belinkelt videóknál már egyszer leírtam hogy mindenki döntse el maga, hogy valid e. Te eldöntötted,de ez nem elég, engem akarsz győzködni és kritizálni. Én leírtam ,akkor is, azóta is , neked is külön, hogy nem tudom hogy igazi e, nem tudom miért nem érted ezt meg.
3. örülök hogy , jót nevettél egy szövegkörnyezetből kiragadott szókapcsolaton, tipikus sajnos. Na látod,pont ez a gond:
Hogy hülyének nézed a vitapartnered és occam borotváját hozod fel, mikor valójában ő sem mond neked ellen az alapállításodban.
Kiegészítés, nem megyőzés arra hogy szeritem igazi:
3 darab kártya nem 2-3 millió forint, főleg ha nem boltból szerzed be.
Nem gondoltam hogy ekkor a törést okoz benned ez a link. Én arra gondoltam felnőttként mindenki magába elhelyezi mint ahogy szoktam a többi ide belinkelt dologgal is tenni . Nem teszek be tőle többet
Zárjuk is le.
Nem szeretnék erre több kommentet rászánni.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz
#25237004 #42699 üzenetére
> Itt tévedsz, mert ezt 100%-ra tudom, hogy fake.
> Ez nem hiten alapul, hanem Occam borotváján.jajj, Occam -ot inkább ne emlegesd.
mert Occam borotvája nem bizonyít semmit se.
ha van plusz információd, amit nem akarsz kiadni .. az más -..fs: "Furthermore, simple is as simple does. A conclusion can’t rely just on its simplicity. It must be backed by empirical evidence."
-
törölt tag
Kérlek ne írd, hogy "fogalmunk sincs", mert nekem van.
És de, 100%. Pont ma írtam pm-ben egy fórumtársnak, hogy nem vitázok már ezen a fórumon, mert értelmetlen. Ehhez úgy néz ki, hogy az kellene, hogy egyáltalán ne is írjak, mert a triviálisnak tűnő dologból is vita van. Pontokba lehetne szedni, timestamppel az összes egyértelmű jelét annak, hogy fake benchmarkok, de erre már nem pazarolok időt. Ha kíváncsi vagy rá, egyébként is tele vannak ilyenekkel a kommentszekciói, amik ecsetelik, hogy miért fake-ek a benchmarkok, meg hogy félelmetes, hogy van, aki elhiszi, hogy valódiak.
Még egy egyszerű kérdés a 2. pontodhoz, amit érdemes feltenni magadnak:
A céged adna ebből az új cuccból csak úgy 2-3 millió forint értékben, hogy megjelenés előtt csak úgy osztogasd szét, miközben még csak promóciós célokat sem töltesz be vele?
A "teljesen legit, ha hamisította, ha nem" részen felnevettem.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest