-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Alogonomus #43499 üzenetére
több mindenen felakadtam.
RTX 6000 ?ez már még egy következő a Blackwell utáni. generáció, Az hogy jön ide?
Az RTx 5000 nél workstation dedikált Kártyákra gondolsz? az megint egy külön kategória aról semmit nem tudni még.
A tegnapi rendszerek teljesen más alapokon nyugszanak de ott a dual GPu kialakítás miatt és a hatékonyság( fogyasztás) miatt lényeges előrelépés történt.akár hely akár energiafogyasztás terén.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
válasz
Alogonomus #43497 üzenetére
What?
RTX 6000 vs 5000 vs szerver meg slotok száma?
Lemaradtam valamiről?[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Alogonomus
őstag
Azt értem a perf/slot mutató alatta, hogy az alaplap egyik bővítési slotjának felhasználásával mekkora teljesítményt lehet biztosítani a rendszer számára.
Amennyiben most egy szerver minden csatlakozóját elfoglalja egy RTX 5000-es termék, akkor az RTX 5000-es helyére betehető RTX 6000-es termék bár valóban nagyobb összteljesítményt nyújtana, de arányosan drágább is lenne. Magyarán amennyiben az RTX 5000-es és RTX 6000-es termék perf/$ mutatója lényegében megegyezik, akkor egy beruházás esetén ugyanúgy opció marad több RTX 5000-es rendszert kiépíteni, mint kevesebb RTX 6000-es rendszert, ha egyébként van még szabad hely az adott szobában.Egyszerűen úgy lehet elképzelni a helyzetet, hogy ha van egy munkásod, aki a falat egy kétszer nehezebb kalapáccsal aktívan csak fele annyi időtartamig tudja törni, akkor ugyanott vagy, mint ha az eredeti súlyú kalapáccsal dupla ideig tudta volna aktívan törni.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Alogonomus #43495 üzenetére
Mit jelent az hogy pef slot mutató főleg az RTx 5000 esetén?
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
de akkor mire fogja használi a TSMC 3nm -et az nVidia ?
( lehetséges, hogy 1-2 negyedévvel később megy le 3nm -re )----------------
"NVIDIA RTX 50 “GB202” Gaming GPU reportedly features the same TSMC 4NP process as B100"
https://videocardz.com/newz/nvidia-rtx-50-gb202-gaming-gpu-reportedly-features-the-same-tsmc-4np-process-as-b100"GB202 will use the same process node as GB100. I must clarify once again that TSMC 4N(vidia) is based on TSMC 5, not 4nm. I'm sorry I cannot match Jensen's naming with TSMC's naming. We need professional chip analysis to determine. At least, there is a 30% increase in density." https://twitter.com/kopite7kimi/status/1769903710849929570
"Just look at the L1 Cache of one SM, GB202 definitely has a significant improvement compared to AD102 and GA102(128 KB). It means the throughout of a single SM will increase."
https://twitter.com/kopite7kimi/status/1769898435367620933[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #43491 üzenetére
+nincs Samsung 8N-ről TSMC 4N-re.
-
Raymond
félisten
A javulas a Hopper-hez kepest:
INT8/FP8 = 13.6%
FP16 = 13.6%
TF32 = 11.1%Ebbol tettek ossze kettot es igy lett meg a marketinges 2.5x teljesitmeny. Az ujdonsag az INT4 nativ tamogatasa ami eddig nem volt es 2xINT8 a teljesitmeny.
Az ujdonsagok inkabb rendszerszinten voltak (chip/node/pod interconnect) mint a chip-en belul.Ott csak a cache es gondolom orajel novekedes volt (innen az a 11/14%).
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Alogonomus
őstag
Keplertől most ez vagy sandbagging, vagy mivel a korábbi pletykáit nézve sokszor pontos belsős információi vannak, így esetleg a gyártási költségek is arányosan növekednek, tehát a termékek árai is nagyon magasak lesznek, vagyis a perf/$ nem igazán javul.
-
Busterftw
nagyúr
Szerintem a dual GPU + arch hoz annyit, hogy nem kellett az új node. Plusz ugye ez nem 4N mint az Ada, abból (4NP) is custom.
"Ada Lovelace GPUs are built with TSMC’s 4N node — one refinement step away from 4NP. Nvidia notes that it’s using a custom version of this process, however."
Hatalmasat ütött itt most az Nvidia, a többieknek fel kell kötni a gatyát. -
S_x96x_S
addikt
TheRegisteres összefoglaló:
https://www.theregister.com/2024/03/18/nvidia_turns_up_the_ai/1.) év második felében , vagy 2025 -ben várható.
"Nvidia tells the register, the B100, B200, and GB200 will all ship in the second half of the year, but it's not clear exactly when in what volume. It wouldn't surprise us if the B200 and GB200 didn't start ramping until sometime in early 2025.
The reason is simple. Nvidia hasn't shipped its HBM3e packed H200 chips yet. Those parts are due out in the second quarter of this year. "persze ha 2025 .. akkora már a PCIe Gen6 nem is annyira újdonság.
( ~ "NVLink on top, PCIe Gen 6 on the bottom" )2.) versenytársak:
- Gaudi 3 : nincs még infó ..
- MI300X: a blackwell papiron jobb, de az FP64 visszalépés.
"According to Nvidia, the Blackwell GPU is capable of delivering 45 teraFLOPS of FP64 tensor core performance. That's a bit of a regression from the 67 teraFLOPS of FP64 Matrix performance delivered by the H100, and puts it a disadvantage against either AMD's MI300X at 81.7 teraFLOPS FP64 vector and 163 teraFLOPS FP64 matrix."
megjegyzés: az MI300X -ből is várható HBM3e
ami az FP teljesítményeket is feljebb húzza az amd oldalon is:
"The existing products use HBM3 memory with eight layers, but Papermaster says AMD has already "architected" for both 12 layers and HBM3e. " ( via )- Cerebras: vegyes ...
"From what we understand, Nvidia's top specced chip should deliver about 5 petaFLOPS of sparse FP16 performance. That cuts Cerebra's lead down to 25x. But as we pointed out at the time, all of this depends on your model being able to take advantage of sparsity."Mottó: "A verseny jó!"
-
válasz
Busterftw #43485 üzenetére
Ami innen átjöhetne( szerntem valami hasonló át is jön) Geforce vonalra az az új dual GPU , Elméletileg teljesen koherensként viselkedik a két GPU az új kapcsolódással.
Azon viszont csodálkozom, hogy 4 NP és nem 3 nm.[ Szerkesztve ]
-
Sonja
nagyúr
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
válasz
M@trixfan #43480 üzenetére
Igen tele van újdonsággal a bemutató ezen a téren. új Nvswitch, Blackwell - Grace kombó, memóriakoherens felépítés, óriási sávszél stb stb. Eléggé odateszik magukat, még nem volt ennyi újdonság bemutatva egy bemutató alatt sztem soha.
[ Szerkesztve ]
-
M@trixfan
addikt
Itt várható valami érdemleges, esetleg Blackwell workstation jellegű bejelentés?
twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n
-
Busterftw
nagyúr
Par ora mulva kezdodik az Nvidia keynote. (CET 20:00)
Nvidia Youtube -
Raymond
félisten
"Vagy az lehet meg, hogy egyaltalan nincs sajat off-chip memoriaja"
Nincs, ezt irja a white paper hogy azzal a weight streaming metodussal nem kell mert minden fantasztikus. A 3.5 reszben van az osszefoglalo es az 5.3 reszben irjak hogy mennyi a bandwidth requirement az egyes modelleknel.
-
AGF mai Twitter :
"I dont want to spoil Nvidia B100 launch tomorrow but this thing is a monster. 2 dies on CoWoS-L, 8x8-Hi HBM3e stacks for 192GB of memory. One year later, B200 goes with 12-Hi stacks and will offer a beefy 288GB. And the performance! it's... oh no Jensen is there... me run away!"
WTF szörnyeteg lesz ez...
[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
válasz
Raymond #43471 üzenetére
Igen, vegigfutottam, de nem talaltam konkretumot, kb. annyit, hogy a SwarmX-ben 'a set of 100Gb/s network interfaces' van, es amugy meg minden mindenre eleg. Vagy az lehet meg, hogy egyaltalan nincs sajat off-chip memoriaja, csak a MemoryX-ben, az osszes adat minden korben bestreamelodik a 44 GB-ba, majd az eredmeny visszamegy, csak akkor nehez elkepzelnem, hogy ez igy tuti optimalis. mivel ugye azt mondjak, hogy 1.2 Tb/sec az IO bandwidth, ez 175 GB/sec. Azt irtak, hogy egy ilyen 64 H100-zal egyforma sebessegu, de 64 H100-nal az IO bandwidth 2048 GB/sec (amibol tenylegesen 1280-nal tobbet tud), es csak 1.2 PB/sec az on-chip bandwidth. Tehat ennek sokkal nagyobb on-chip teljesitmenye van (egy nagysagrenddel), de egy nagysagrenddel lassabb az IO-ja. Ebbol azt varnam, hogy valamilyen feladatra esetleg jo, masfelenel viszont megfojtja az IO.
-
lenox
veterán
Na lattam, van MemoryX service, meg SwarmX service, de nem talaltam konkret specifikaciot, csak hogy nagyon gyors. 900000 core, core-onkent 48kB mem, de akkor egy core-nak csak 23.3 GB/sec bandiwdth-e van, az nem is sok on-chip bandwidth-bol, tehat gondolom ezek eleg egyszeru core-ok.
-
lenox
veterán
válasz
S_x96x_S #43458 üzenetére
Amugy ezt most nem ertem pontosan. Van 44 GB on-chip memory, az qrva gyors, ha azon belul marad, akkor olyan gyors, mint 64 H100 (8x DGX H100). Mi van, ha abbol kifut? Azt ertem, hogy az aggregalt interconnect bandwidth nagy, de milyen memory subsystem van, azt nem talalom. Mert a 44 GB kb. semmire nem eleg, ami miatt ilyenre koltene valaki.
-
Raymond
félisten
válasz
huskydog17 #43466 üzenetére
Lattam en is, de erre majd visszaterunk augusztus 21-en
-
S_x96x_S
addikt
"I dont want to spoil Nvidia B100 launch tomorrow but this thing is a monster. 2 dies on CoWoS-L, 8x8-Hi HBM3e stacks for 192GB of memory. One year later, B200 goes with 12-Hi stacks and will offer a beefy 288GB. And the performance! it's... oh no Jensen is there... me run away!"
https://twitter.com/XpeaGPU/status/1769241748952223768via:
videocardz: NVIDIA Blackwell “B100” to feature 2 dies and 192GB of HBM3e memory, B200 with 288GBMottó: "A verseny jó!"
-
huskydog17
addikt
válasz
Raymond #43461 üzenetére
"Black Myth: Wukong launches August 20th"
Ha nem fog csúszni. Bár engem gameplay és content szempontból a legkisebb mértékben sem érdekel a játék, de kíváncsi vagyok milyen lesz látvány és performance szempontból.
Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
Quadgame94
őstag
Nem állítottam, hogy az AMD-nek több van. De az érdektelenség az inkább abban merül ki, hogy ár/teljesítményre nem figyelnek. 4060 Ti épphogy gyorsabb mint az előd 3060 Ti, cserébe ugyanannyiba kerül
Mostmár 350-360 USD körül van 8 GB változat... Nem értem minek adtak ki egy másik kártyát... simán átnevezhették volna a 3060 Ti-t és kész.
AMD esetében meg talán még gázabb a helyzet. De érdekes az emberek nem lázadoznak... és ezért a kövi genben sem bíznék, hogy jobb lesz ilyen téren.
Pici előrelépésre számítok csak. 8700 XT majd talán lesz egy 4070 és 4070 Super között, cserébe 400-450 USD lesz. Mondanom sem kell, hogy ez valami brilliáns deal lesz
-
válasz
Quadgame94 #43463 üzenetére
Ugyan annyi kártyája van ott mint az AMD nek, illetve igaz a 4070 539 , akkor 1-.
Alogonomus: Az az AD102 nagyon tág fogalom. A 4090 az AD102 nek egy jókora részét nem használja. ha ezt főleg IPC ből hozza össze( nem hiszem hogy a 4nm-->3nm átállásból nagyrészt) az jelentős ugrás.
[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
válasz
Alogonomus #43462 üzenetére
Árban 1200 USD lesz valszeg az az 5080. 500 dollar alatt pedig szinte 0 előrelépés lesz. 5060 Ti 12 GB 399 USD környékén landol majd de jó ha egy 3080/4070 szintjén lesz. És ez nem pesszimizmus. Ez a realitás. Az NV totál érdektelen az 500 dollár alatti szegmensben.
-
Alogonomus
őstag
Hát ha igaz, hogy a GB203 (RTX 5080) raszterben "csak" az AD102 (RTX 4090) környékét hozza, akkor akár a következő generációban is megismétlődhet a jelenlegi helyzet, hogy van egy kellemetlenül drága csúcs Nvidia kártya, de a már elfogadható árú kártyák szintjén valós verseny alakulhat ki a két gyártó között.
-
Raymond
félisten
válasz
huskydog17 #43460 üzenetére
A Black Myth: Wukong mar minden technologiat megkap ami letezik csak maga a jatek nem akar ideerni
-
huskydog17
addikt
Csakhogy legyen ismét egy kis ontopic téma is:
NVIDIA nem tököl, idén is nagyon nagy neveket tudhatnak magukénak.
Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
S_x96x_S
addikt
> Kifejetttem, ez a hír nem az Nvidiáról szól,
tudtommal a H100 még nVidia termék
és ezzel van benchmarkolva Cerebras
H100 = https://www.nvidia.com/en-eu/data-center/h100/Ha nem vigyáz, akkor az Nvidia számára a Cerebras fejlesztései jelentős kihívást jelenthetnek, különösen a magas szintű AI teljesítmény és az energiahatékonyság terén.
( memória sávszélesség + számítási sűrűség )
persze, a független teszteken pontosodik az információ:
"One major advantage Cerebras has is memory bandwidth. Thanks to the 44GB of onboard SRAM — yes, you read that correctly — Cerebras' latest accelerator boasts 21PBps of memory bandwidth,
compared to the 3.9TBps the H100's HBM3 maxes out at.That's not to say Cerebras' systems are faster in every scenario. The company's performance claims rely heavily on sparsity.
While Nvidia is able to achieve a doubling in floating point operations using sparsity, Cerebras claims to have achieved a roughly 8x improvement.That means Cerebras' new CS-3 systems should be a little slower in dense FP16 workloads than a pair of DGX H100 servers consuming roughly the same amount of energy and space at somewhere around 15 petaFLOPS vs 15.8 petaFLOPS (16x H100s 989 teraFLOPS.) We've asked Cerebras for clarification on the CS-3's dense floating performance; we'll let you know if we hear anything back.
https://www.theregister.com/2024/03/13/cerebras_claims_to_have_revived/bővebb elemzés:
https://www.nextplatform.com/2024/03/14/cerebras-goes-hyperscale-with-third-gen-waferscale-supercomputers/> Továbbra sem értem hogy kapcsolódik ide , még offtopikként sem.
hasonlóan mint ez a te régebbi posztod: #34746
az "AMD bemutatóról és benchekről".
tekintsd az én posztomat amolyan
"Cerebras bemutatóról és benchekről"Mottó: "A verseny jó!"
-
válasz
Alogonomus #43455 üzenetére
Az is igaz, legyen úgy.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
S_x96x_S #43454 üzenetére
Kifejetttem, ez a hír nem az Nvidiáról szól, vonatkoztatni sem tudok rájuk belőle, mert ők a tudomásom szerint pletyka szintjén sem gondolkodnak ilyen dolgoban. Az Nvidia, AMD és Intel által használt összeköttetés, mint összehasonlítási alap van benne egy egyszerű említés szintjén.
[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
"kérdés az hogy mit áldoznak fel érte? mert el kell kezdeniük a gyártást az pedig kilő valami most akár hiánycikknek is tartható pénzt hozó terméket"
Elméletileg az Nvidia 3 nm-en még semmit sem gyártat. Idén a Blackwell és a Hopper lesz az első, ami 3 nm-t használ. Az egyetlen kérdés, hogy a H20 és H200 iránt mekkora lesz az érdeklődés, mert azokon biztosan nagyobb lehet a haszon, mint bármelyik Blackwell kártyán.
-
S_x96x_S
addikt
> Továbbra sem értem hogy kapcsolódik ide , még offtopikként sem.
A topik leírásában szerepel: "esélylatolgatás" + "érdekesség" + "stb." [1]
és szerintem lefedi az nVidia GPU-k alternativ architektúrával (cerebras) szembeni esélylatolgatását.
ami egy elég érdekes téma.
De ha van véleményed, akkor nyugodtan kifejtheted,
hogy a Cerebras architektúrával szemben
milyen esélye lehet a bármilyen hagyományos GPU-nak? ( pl. nVidia GH200 )
bár a Cerebras azt sugalja, hogy minden téren előnyösek, de azért annak is van gyengébb pontja.
A másik poszt a CXL + Gen6 -al kapcsolatos .. az is kapcsolatos architektúra + esélylatolgatás kategóriába.
[1]
"""
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
"""Mottó: "A verseny jó!"
-
Devid_81
félisten
válasz
Quadgame94 #43448 üzenetére
Csak nagyon azt mondogatta mindenki, hogy 2025.
Nyilvan Nv oldalon akkor jon amikor akarjak...
-
válasz
Devid_81 #43447 üzenetére
Szerintem egyre valószínübb. Ha tényleg túl vannak a hitelesítésen akkor igazából kérdés az hogy mit áldoznak fel érte? mert el kell kezdeniük a gyártást az pedig kilő valami most akár hiánycikknek is tartható pénzt hozó terméket, ha csak nincs plusz lehetőség a TSMC -nél? Én azt gondolom ezért , hogy a profeszionális szegmensbe fog bejönni első körben az idén, a gamingot lehet eltolják.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
S_x96x_S #43445 üzenetére
Ezekkel a cikkekel miért ide? Ez nem Vs topik és nem is Cerebras topik.MI köze topik témájához ennek bármilyen átkötött nem átkötött formában is?
[ Szerkesztve ]
-
-
S_x96x_S
addikt
Cerebras anti-chipletes stratégiája vs nVidia H100
STH:Cerebras WSE-3 AI Chip Launched 56x Larger than NVIDIA H100
"One of the reasons Cerebras has been successful, aside from bringing this giant chip to market, is that it is doing something different than NVIDIA. While companies like NVIDIA, AMD, Intel, and others take a big TSMC wafer and slice it into smaller segments to make their chips, Cerebras keeps the wafer together. In today’s clusters, where there can be tens of thousands of GPUs or AI accelerators working on a problem, reducing the number of chips by a factor of 50+ makes the interconnect and networking costs and power consumption lower. In a NVIDIA GPU cluster with Infiniband, Ethernet, PCIe, and NVLink switches a huge amount of power and cost is spent on re-linking chips. Cerebras cuts that out by just keeping the entire chip together."Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
> tehát lehet hogy ez pont az AMD rajongók számára jó hír,
> mert komolyabb lesz az érkező 1-2 AMD gen,
> mint ahogy az "szivárogtatva " vagyon.
Bár az nVidiának lehetnek többlet információi is,
én inkább az erőteljesebb versenyt érzem mögötte.
De alapjában akkor is - ez egy szokásos proaktív - előretekintő stratégia az Nvidia részéről, amelynek célja, hogy mindig egy-két lépéssel előrébb járjon, felkészülve a versenytársak, mint az AMD RDNA4 és RDNA5 termékeinek, lehetséges legjobb megoldásaira.
( az AMD is az MI300-al a GH200 -ra célzott )Az üzleti életben, a sportban és a sakkban egyaránt kulcsfontosságú, hogy senki sem alapozhat kizárólag a riválisok lehetséges leggyengébb lépéseire vagy arra a lehetőségre, hogy azok mindig hibázni fognak.
Pár éve az Intel elfelejtette az alapítója leckéjét(Only the Paranoid Survive) és le is körözte az AMD.A mögöttes technológia is gyorsan fejlődik és ez sok mindenre kihat:
- fejlettebb memóriák ( GDDR7 )
- PCIe Gen5
- CXL
- TSMC gyártástechnológia
- ...> Kopite szerint a Blackwell nem (csak?) gaming GPU lesz.
> Könnyen lehet hogy ez az RTX 6000 utódja
> ami pár millió forint jelenleg.1 éven belül már a PCIe Gen 6 (CXL 3.0) -al is számolni kell ..
Ami a következő 1 évben igencsak esélyes ..
és a CXL 3.0 a (workstation) GPU-ra is erőteljesen kihat ...STH: "Astera Labs Fires Back at Broadcom with Aries 6 Retimer for PCIe Gen6"
https://www.servethehome.com/astera-labs-fires-back-at-broadcom-with-aries-6-retimer-for-pcie-gen6/Tom`sHW: PCIe 6.0 moves closer to arriving in the market in 2024: Alphawave demonstrates interoperability
Annó 2021-ben, Intel 12th Gen Intel Core CPU - nál jelent meg Desktop szinten a Gen5 ..
És a Blackwell idejében várható a váltás ..
Emiatt akár Gen6/CXL3.0 -képességre is felkészíthetik.
( És ez az RDNA5 -re is igaz )A fentiek csak annyit jelentenek, hogy benne vannak a pakliban ezek a lehetőségek, de hogy az nVidia/Intel/AMD mit játszik ki, az már más tészta.
Mottó: "A verseny jó!"
-
válasz
Alogonomus #43441 üzenetére
Pont ezek miatt gondolom, hogy az az 512 bites kártya a most kapható RTX Ada generation utódja lesz, mondjuk az RTX 6000 Ada váltója [link]
4 millióba beleférhet.[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
Az persze lehetséges, hogy a majdani csúcs RDNA5 ellen szükség lesz a BG202 teljesítményére, ha valóban dupla generációval terveznek a Blackwell kapcsán, de még jövő év első felében is aligha lenne értelme kiadni az 512 bites GB202-t, mert csak légüres térbe érkezne sokkal a gaming kártyák fölé, viszont sokkal a datacenter kártyák alá, de inkább a datacenter kártyákhoz mérhető áron.
Állítólag a csúcsra szánt 3x3-as RDNA4-et nem koncepcionális gondok miatt tették parkolópályára, hanem mert a komplexitása miatt túl drágán lehetett volna gyártani, és már 1000 dollár fölötti áron is nagyon nehéz jelentős mennyiségű kártyát eladni. Amennyiben a Radeon márkanév ereje lényegeset javul, akkor esetleg felmelegítheti az AMD a kisebbik chipletes RDNA4-es terveit egy mondjuk 800 dolláros GB203-at támadó kártya érdekében, de a GB202 valószínűleg ahhoz képest is fölöslegesen erős lenne.A GB202-t bőven elég lenne majd az RDNA5 érkezése előtt 1-2 negyedévvel piacra küldeni, ahogy a Zen5-tel is valószínűleg kivár az AMD az Arrow Lake érkezése előtti negyedévig.
-
válasz
Alogonomus #43428 üzenetére
Kopite szerint a Blackwell nem (csak?) gaming GPU lesz. Könnyen lehet hogy ez az RTX 6000 utódja ami pár millió forint jelenleg.
Ha meg MCM és gaming és ugyan azon a gyártáson készül mint az RDNA4-5 akkor annyiba is kerül nekik kb mint az.
Az RDNA5 is meg van említve benne, mint átfedés és konkurencia, arról még sok infó nincs hova érkezik,de azért elvárható, hogy a mostani felsőházat lemossa.
Valamint az , hogy mit mond az AMD a szivárogtatóknak nem feltétlenül egyenlő azzal amit csinál és készít, ( lásd 7900GRE) arról meg az Nvidia tud, tehát lehet hogy ez pont az AMD rajongók számára jó hír, mert komolyabb lesz az érkező 1-2 AMD gen, mint ahogy az "szivárogtatva " vagyon.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Alogonomus #43428 üzenetére
[Which RTX 4070 Super Should You Get? - 6 Models Tested & Compared]
Nada ismét remekel.
-
Alogonomus
őstag
"Don't forget that Blackwell was designed to compete with a monster 3nm MCM RDN4."
Az nem meglepő, hogy az Nvidia is elkészített egy 512 bites monstrumot, amit eredetileg a közben jegelt 3x3 chipletes RDNA 4 ellen terveztek ringbe küldeni. Az viszont már nem lenne szerintem jó döntés, ha úgy is a boltokba küldenék extrém áron, hogy az ellenfele közben kiszállt a harcból. A GB202 hiába lenne akár az RTX 4090-nél is kétszer erősebb, érdemi piaci kereslet már nem nagyon lenne rá, mivel a mondjuk 3000 dolláros ára még a maximalisták közül is csak keveseknek lenne vállalható ár egy gaming kártyáért, de a vékonyabb pénztárcájú üzleti felhasználók is elgondolkoznának a vételen.
A chipletes RDNA 4-ek versenyből kiszállása után már a 384 bitesnek és 24 GB-osnak tippelt GB203 (RTX 5080) nyers teljesítménye is elég lenne a 256 bites "csúcs" RDNA 4 felülmúlásához mondjuk 999 dollárért, és azt az árat még elég sokan megfizetnék egy RTX 4090-et némileg felülmúló kártyáért, de egy 3000 dolláros GB202-es kártyát a teljesítményelőnyétől függetlenül szerintem csak nagyon kevesen vennének meg. -
Devid_81
félisten
-
Figyelem hypevonat és pletyka veszély.!!!
Twitteres/ 3Dcenteres pletyka. [link]
A Blackwell vagy bármi is a neve, állítólag megjelenik az idén, a legnagyobb ugrás lesz az Nvidia eddigi történetében. Versenyezni fog az RDNA4 és RDNA5 tel is.
Állítólag Túl van a hitelesítésen, 2 negyedév múlva megjelenhet akár.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Raymond #43424 üzenetére
CMP kártya, mind csak 1.1 1x-4x a max. Eddig csak a CMP 40HX az aminél 16x-re lehetett moddolni. Ennél még kérdéses. Lehet v100 biossal feloldja ha lockos de kicsi az esély. Ugyanakkor számításokra mindegy. Nálam majd 16x fullt kap és kiderül hogy milyen. De így is megérte 50+áfáert.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz
MasterDeeJay #43423 üzenetére
Nem PCIe x1, az csak a power saving miatt van, minden kartyanal ez van ha nincs terheles alatt. Arra van ott az a kerdojel, ha rakattintasz akkor kinyit egy ablakot amiben fut egy endering es utanna a valos PCIe spec-et mutatja.
-
válasz
MasterDeeJay #43422 üzenetére
Kártya nevét ne nézzétek 100-210 a modell csak moddolt a drivere. Nem saját még sajnos. Pcie riserben van az sem biztos hogy 1x de igazából annak csak játékoknál lenne jelentősége.
-
CMP 100-210 ügyben jönnek az infók:
Úgy néz ki 16Gb-os lesz azaz nincs nyesve az ram vezérlője. 4096bit megmaradt a tesla V100 felépítéséből. (vagy már eleve unlocked bios rajta van) Ez ugye egy jó hír mert így máris a TitanV fölé kerülhet teljesítményben. 897.0 GB/s a sávszél nem pedig 651.3 GB/s. Valamint működik képgenerálásra (stable diffusion) is de nincs infó hogy mennyire gyorsan. Ha minden jó rajta akkor bizony rendelek még eggyet mert 70eFt-ot megér egy tesla V100, azaz nagyon ennyi pénzért nincs ilyen teljesítményű kártya.
https://forums.servethehome.com/index.php?threads/nvidia-cmp-100hx-cmp100-210-tensor-cores-working.43491/
Bizakodó vagyok, sajnos az enyém még a posta kicserélőbe dekkol 6.-a óta.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Mans20 #43419 üzenetére
Még semmilyen következtetést nem érdemes ezekből levonni. Lesz kb 10 forgatókönyv a megjelenésig ráadásul azt sem tudni mit takar a GH202 és lefele hogy fogják skálázni a dizájnokat. 2 napja azt írta kopite hogy nem lesz 512 bites ma meg azt hogy lesz. Nem tartom kizártnak hogy ez kettő ( amúgy 256 bitre megálmodott) dizájn összedrótozása. Még megy a tervezés valószínűleg és a kísérletezés a mérnöki példányokkal. A megjelenés elött fél évvel fognak a végső verziók majd landolni.Én kb nyár elejére tippelem azokat a pletykákat amik komolyan vehetők már némileg.
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
újabb ( via Kopite7kimi )
NVIDIA GeForce RTX 50 “Blackwell” GPU Rumors: GB202 & GB203 With Up To 512-bit, Utilize 28 Gbps GDDR7 Memory
https://wccftech.com/nvidia-geforce-rtx-50-blackwell-gpu-gb202-gb203-512-bit-28-gbps-gddr7-memory/Mottó: "A verseny jó!"
-
A szomorú az egészben hogy már a régieknek is tudták csak éppen driverből tiltva volt. (optimalizáció hiánya miatt asztaliakon is csak nem olyan régen lett pedig vagy 10+ éves tech)
Pontosan nem emléklszem melyik volt az első nv kártya ami támogatta az enterprise vonalon nagyfermitől talán. Nálam teslákból kepler és maxwell már tudta. -
-
válasz
Busterftw #43411 üzenetére
Ez csak 3d center által elképzelt spekulációból indult,, írják is a táblázatukban, [link]
A duplázást meg nehezen hiszem el.
Kopite szerint a GDDR6X 26 Gbps-t tud akár, GDDR7 32 Gbps/ 256 biten 1 TB/s sávszélt ad míg a GDDR6X 832 TB/s szóval az Nvidia a GDDRxX memóriákkal előre jár mindíg. Ha akarják akár még nagyon váltaniuk sem kell.[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Redditről:
"Linking this to the previous rumors of using GDDR7 2GB (16Gb) modules that means:
- GB202 - 24GB (Clamshell 48GB)
- GB203 - 16GB (Clamshell 32GB)
- GB205 - 12GB (Clamshell 24GB)
- GB206 and GB207 - 8GB (Clamshell 16GB)Not much different from the woes we have now with VRAM. Clamshell designs are more expensive and likely to be avoided. Maybe though 3GB (24Gb) modules are ready by launch but the previous rumors assert they're not ready by then yet."
-
-
válasz
MasterDeeJay #43405 üzenetére
AD?Az A100 nem?
-
Raymond
félisten
Na ja, ha kifutsz a dedikalt VRAM-bol akkor aranytalanul belassul, ahogy neztem szinte mindegy hogy mondjuk 32 layer-bol 5 vagy 10 vagy a fele nem fer bele, a sebesseg kb. ugyanannyi lesz a CPU fallback miatt. Marmint gyorsabb mint csak a CPU-n, de messze elmaradva attol amit a GPU-val a VRAM-bol produkal.
-
lenox
veterán
válasz
Raymond #43404 üzenetére
En megijedtem hogy nekem fele-harmada sebesseggel ment az ampere, mint az ada, ugyhogy korabbiakkal nem probaltam. Amugy jellemzoen olyan 32-33 GB-ot foglalok, ha vigyazok, ha meg nem akkor 50 folott, olyankor persze jo lassu. Viszont egyszer probaltam 60 GB folott 4 GPU-val, azt szepen szetosztotta, es ment rendesen. Bar nem neztem meg, hogy mit lehet szetosztani, meg mit nem, de mindenesetre az is erdekes.
-
De az, AD100 az a nagy Ampere.
Ada nem volt bányászba még úgy tudom ennek megfelelően olcsó sincs belőle. Olcsón most teslákból is a pascal megy best buyként, p40-es a 24gb ramja miatt jó. Meg a bányászkarik még olcsók de van velük munka.
Néznem kell mi éri meg, ezek ilyen fun projektre jók mert semmi támogatás nincs, reszelni kell a drivereket is.
Játszani kis modellekkel teljesen jók.Nekem a 100hx lesz ami nincs techpowerupon fent. Az volta gv100.
De 170hx a csúcs bányászokból az ampere.[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
De ugyanezt csinalhatod a Titan V es GV100-al, csak kisebb feladatokkal mert max 32GB van a 48GB VRAM helyett. Inferencing-nel egy Mixtral 8x7b Q4_K_M belefer a VRAM-ba egy 25-30 tok/s sebessegel tolna magabol a valaszokat elmeletileg.
-
lenox
veterán
válasz
MasterDeeJay #43402 üzenetére
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/cmp-170hx-8-gb.c3830
Ez nem Ampere? Nekem van egy rtx 6000 ada meg egy a6000, ezeken szoktam tanitgatni meg inferalni, az ada azert joval gyorsabb.
-
A GV100-as bányászmegfelelője lesz de 12gb vrammal. Lásd [link] hsz felső kép.
LLM valak olyan modellel ami belefér és stable diffusion lenne. Sajnos az eredeti TitanV és GV100 horror áron van így marad a barkács verzió. (50eft + áfa darabja ami jó ha közel teljes értékű lesz)
Egyedi hűtés is épül hozzá.
Amúgy őszintén a 170HX lenne a csúcs (AD100) ha fel lehetne oldani limitációit. Lassacskán sikerül. https://github.com/dartraiden/NVIDIA-patcher/issues/73
De azért a jelenlegi ára még így is sok (kb 200-220eft), felét még adnám is érte ha tudnám hogy ki lehet iktatni közel minden nvidia limitet. Meg persze ott is ram unlock az ami javítana rajta.Raymond
Ramsávszél biztos jó nagy, a cryptohoz az kellett és azt az egyet nem nyesték jeletősen. De majd kiderül mennyi. Meg ugye mennyit lehet még pluszba használni.A 170-esnél is ott van fizikailag 6db HBM2e, ez van 8Gb-ra limitálva.
Amennyiben ez unlockholható 32-48...GB-ra akkor talán a 200+eft is ár is reális lenne.
Elszomorító hogy ott van a tudás bezárva...[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gyártófüggetlen módon oldja meg a részletes geometria problémáját az AMD
- Gyúrósok ide!
- NBA és kosárlabda topic
- Samsung Galaxy Ring - gyűrű-kúra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Futás, futópályák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Háború Izraelben
- További aktív témák...
- ASUS ROG STRIX RX 6600 XT - hibátlan - dobozos
- Hibátlan - MSI Nvidia Geforce GTX 1060 Gaming X 6GB GDDR5 192bit VGA videókártya
- AMD RX Széria VIDEÓKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! /Házhoz megyek!/Azonnal/NAGY MENNYISÉGBEN AKÁR!
- EVGA 3090 XC3 Ultra 24 GB GDDR6X
- Aorus Master 4070 Ti Super 16gb Eladva ! Értékelésre vár .
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest