-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
S_x96x_S #42198 üzenetére
Pont az miatt , amit írtál vannak bennem kétségek, mert kb ezzel workstation kártyák egy részét lenulláznák kb a méregdrága RTx5000 lenne gndolom az föltti teljesítménnyel.
Lehetséges hogy ez pont annak az utódja inkább és nem geforce."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
S_x96x_S
addikt
> - RTX 5090: GDDR7, 32GB, perf 30% increase
Lassan már a 16 GB VRAM is kevés lesz.
Jövőre már azzal hozzuk rá a frászt az új GPU vásárlókra,
hogy 32GB VRAM az ideális annak aki hosszú távra tervez.
Ha a fenti igaz, akkor az RTX 5080 talán 24GB VRAM -os lesz.Amúgy a 32GB VRAM és a Gen5 ideális lesz az AI-vel ismerkedőknek,
és a rákövetkező évben jöhetnek a Gen6 -os alaplapok ( >= 2025 )
és utána a Gen6-os GPU-k.[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
igen pont most olvasom itt.[link]
"Sources say Nvidia RTX 4070 Ti / 4080 graphics cards will be out of stock as soon as this month"Hogy már több helyen ebben a hónapban kifogy a 4070Ti és a 4080. Ez egy jó lehetőség a konkurenciának, ha csak nem lép Nvidia .D szerintem nem fognak, nem szokásuk kapkodni. valószínűleg marad a januári start.
Árazásról nincs infó. MliD számomra nem releváns, bármit is mond.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
válasz
S_x96x_S #42192 üzenetére
Teljesen egyetértek, szerintem nincs olyan amivel ne lehetne egyetérteni ebből.
.
viszont izgalmas lesz- feltéve ha igaz- hogy a 3 nm most a profeszionális és gamer szegmenst is eléri. Elég nagy előrelépés azért az 5 nm -hez képest amin most vannak és szerintem ezt azért lépik meg hogy ha kell akkor az MCM behozható legyen egy Titan vagy csúcs SKu-ban.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Quadgame94
őstag
Senki sem robbant ki semmit. Elnézést ha hibás dolgokat ír akkor javítok. Ti is javítottak engem mikor hibáztam. Én elismertem, Ő nem.
Ő nem volt arrogáns? Miközben teljesen hibás dolgokat írt le pl:
Segítsek grafikont olvasni?
Vagy az hogy:Javaslok egy "értő olvasás" kurzust.
Aztán kiderült, hogy az Ő adatai a hibásak és Ő nem tudja értelmezni a dolgokat. Ennek az egész AMD növelte a share-t semmi köze ide. Nem is én hoztam fel, hanem Cifu és gbors. De ezt te is elfelejted.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
> ( ha akarják) az Nvidia készen áll az 5000 es szériától az MCM dizájn ..
MCM: valószínüleg igen
ráadásul várhatóan Gen5 ( végre)
2023. szept. 18: kopite7kimi
"After the dramas of GA100 and GH100, it seems that GB100 is finally going to use MCM."
https://twitter.com/kopite7kimi/status/1703608163201949996(privát vélemény; és nem baj, ha nem értesz egyet)
Szerintem a Workstation/AI szinten az AMD MI300(A,X,C,P) [CDNA3]
elég komoly fenyegetés, amire reagálnia kell az nVidiának.
az MI300P például PCIe kártya kivitelben várható (~2024)
valamint az MI400 is erőltetett menetben készül ( CDNA4)
Amúgy az AMD teljes gőzzel az AI high-end GPU-ra megy rá (CDNA3/4)
és az RDNA relative kisebb fókuszt kap és bár megint nem lesz kihívója az RTX 5090-nek,
azért nem aludhat el az nVidia ..[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
válasz
Quadgame94 #42190 üzenetére
gbors az egyi legértelmesebb fórumozó pár emberke mellett .
Visszavehetnél mielött moderálva leszel plusz már sejtettem az első kommentjeidből, mikor itt felkbukkantál, hogy vs témág fogsz generálni és ez lesz belőle. Tehát vegyél vissza."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Quadgame94
őstag
Én meg kavintont mert az emlékezeted nagyon rossz. Vagy demens vagy, vagy folyamatosan változtatod a mondadódat annak alapján amit én már cáfoltam. Te upper midrange kártyákat írtál. Vagy emlékeztesselek erre:
Amikor megjelent az AMD felső midrange-e, akkor visszajöttek 17-re. Más kérdés?
Ezt anyám írta vagy gbors nevű felhasználó?Semmilyen upper midrange kártya enm jelent meg csak szeptemberben arról pedig még nincs adat. Nem igazán tudom, hogyan lehetne másképpen ezt leírnom hogy felfogd. Most már persze az upper midrange-ból sima
amikor végre tőlük is jött újgenerációs kártya.
lett, mert megcáfoltam az eredeti hozzászólásod.Hogy az új generációs kártya a 7600 volt, vagy a 7700/7800, az a dolog szempontjából mindegy.
Jaa mostmár mindegy. Mikor upper midrange-t írtál akkor nem volt azMostmár hogy kiderült nincs igazad már a 7600 miatt nőtt meg a share
Az NV-nek egyébként kint volt ekkor már a 4070 Ti, 4070 és 4060 is és az AMD-nek meg csak a 7600 egy hónapig a Q2-t nézve. Szóval nem. Nem a 7600 dobta meg. Hanem az RDNA2 kisöprése.
Téged pedig láthatóan csak ez érdekel - így van mibe belekötni és van min acsarkodni, és így lehet anélkül gyártani a hsz-t, hogy két értelmes gondolatot egymás mellé kelljen rakni. Úgyhogy a barátom a google helyett az ignore gomb
Ha valaki hibázik ismerje el. Te hibás adatokból vontál le egy hibás következtetést. Ahelyett hogy elismernéd inkább megváltoztatod a mondandódat. Én is hibáztam a 6900 XT dátumát illetően, összekevertem a 7900 XTX-vel és elnézést is kértem. Ne is használd a google-t még netán a végén tájékozottabb lennél.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Quadgame94 #42186 üzenetére
Ahogy írja puMbA Az AMD piaci részesedése az RDNA2 miatt nőtt meg ,ez egyértelmű. Hetekig írtam be az AMD-s topikban hogy a bevételük még több eladott kártya mellet is csak fele volt az Nvidiának, mert kiszórták az RDNA2 kártyákat, amivel mi vásárlók jól jártunk, ők is jól jártak részesedésben de üzletileg biztos , hogy nem volt az igazi a pénzügyi jelentlések szerint. Tehát ki kelett szórnuk az RDNA 2 generációt ami még mindíg nem sikerült teljesen. Kb 6 hete van az, hogy nehezebb hozzáférni az RX 6800XT -6900 kártyákhoz, el is kezdett menni a 7800XT.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Javaslok egy "értő olvasás" kurzust. Ezt még lebetűzöm: az AMD piaci részesedése leesett, amikor az NVIDIA folyamatosan tolta ki az új generációt, tőlük meg az elég vérszegény 7900-asokon kívül nem jött semmi. Aztán megint felment, amikor végre tőlük is jött újgenerációs kártya. Ezek a tények. Hogy az új generációs kártya a 7600 volt, vagy a 7700/7800, az a dolog szempontjából mindegy. És ha még mindig nem lenne világos: a tény az egybeesés, nem a kauzalitás, a kauzalitás az én következtetésem.
És ja, valóban rosszul emlékeztem. Téged pedig láthatóan csak ez érdekel - így van mibe belekötni és van min acsarkodni, és így lehet anélkül gyártani a hsz-t, hogy két értelmes gondolatot egymás mellé kelljen rakni. Úgyhogy a barátom a google helyett az ignore gomb"Piroska és Berci, a farkas / Századunk hősei most."
-
PuMbA
titán
válasz
Szerintem a beolcsósodott RDNA2 kártyák miatt jött fel az AMD. Én is váltottam 6700XT-re, mert bagóért kezdték őket árulni használtan.
[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
Az hogy te hogy emlékszel a senit nem érdekel. Tényekről beszélj. Az RX 7700 XT és RX 7800 XT Szept. 6-án jelentek meg, azaz Q3-ban. Mivel semmi adat nincs még a Q3-ról, ezért az állításod, miszerint ezek miatt növelte az AMD a részesedését nem igaz.
Ha így "emlékszel" mindenre akkor nagyon informatívak lehetnek a hozzászólásaid
Ja és most már akkor a 7600 miattt növelték? Aha. Ugyan az. Nézz előbb utána a dolgokban. Tudod a Google a barátod.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
hokuszpk #42184 üzenetére
HWunboxed videó meg tegnap pont azt mutatta, hogy a R5 mennyivel jobb vásár volt 5 évvel később, mint a 9. genes Intel i5 ami már néhol komoly problémákba futott. Ennyire dőlt ki a 3000-res Ryzen... Van verseny és az új generációk látványosan gyorsulnak. GPU esetén is ez kellene, az a szerencsénk, hogy szerintem Nvidia Verstappenként nyomul. Nem veszik le a gázról a lábukat, csak a jegyet adják drágábban.
Gamer for Life
-
hokuszpk
nagyúr
"plusz ott van az az árnyék is, amit pl. a 3000-es Ryzen széria vet az újabb megoldásokra: megjelenéskor ugyanígy agyon dícsérték őket, hogy mennyire odavernek az Intelnek, meg hogy mennyire jó, hogy nem kell a legdrágábbakat venni az OC lehetőséghez, alaplapból sem, aztán pár év elteltével hirtelen valahogy olyan hirtelenséggel fogyott el az erejük, hogy aki előtte pl. hozzám hasonlóan Intel Sandy/Ivy Bridge környékéről jött, az csak nézett, hogy milyen nap van...."
pont van nálam egy 6700K, aminek olyan modon fogyott el az ereje, hogy kidolt alola a lap.
ugytunik vitte a procit is, de nem ezert offolok ; csak amig a tulaj osszeszedi magat, kolcsonadtam neki lappal egyutt az m-zarolt keszletbol egy 3xxx procit ; és most kezdem furcsallani, hogy még nem kaptam reklamációt, hogy mi ez a tetulassu cucc ?Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
válasz
Quadgame94 #42162 üzenetére
Nem szeptemberben, de nem is júniusban, ahogy én emlékeztem. Szóval akkor a Q2-es fellendülésért tényleg a lower mid 7600 volt a felelős, még csak nem is a 7700 / 7800. A lényeg ugyanaz.
"Piroska és Berci, a farkas / Századunk hősei most."
-
kijött az új MF eladás és ott AMD nagyon durván hasít.[link]
A 7800XT hasít. Érdemes lenne Nvidiának a 4070 super kihozását előrehozni.[ Szerkesztve ]
-
Az USA 4090 tilalma nem csak Kínát érinti
Forrás Videocardz)
" az Egyesült Államok tilalma nemcsak a kínai piacot érinti, hanem a D1, D4 és D5 országokat is magában foglalja: Afganisztán, Örményország, Azerbajdzsán, Bahrein, Fehéroroszország, Mianmar, Kambodzsa, Közép-afrikai Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kuba, Ciprus, Egyiptom, Eritrea, Grúzia, Haiti, Irán, Irak, Jordánia, Kazahsztán, Észak-Korea, Kuvait, Kirgizisztán, Laosz, Libanon, Líbia, Makaó, Moldova, Mongólia, Omán, Pakisztán, Katar, Oroszország, Szaúd-Arábia, Szomália, Dél-Szudán, Szudáni Köztársaság, Szíria, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Egyesült Arab Emírségek, Üzbegisztán, Venezuela, Vietnam, Jemen és Zimbabwe."
-
[NVIDIA GeForce RTX 50 series to feature DisplayPort 2.1, using TSMC 3nm node]
Ez azt jelenti, hogy( ha akarják) az Nvidia készen áll az 5000 es szériától a z MCM dizájn behozására Kb 4 éve mondta jensen és egy vezető mérnöke hogy a chiplet ideje a GPU iparban kb a 3 nm megérkezésekor lesz ideális, mert addigra a csomagolás és hűtés, gyártási 3D technikák megérnek erre és kifizetödő is lesz. Az öreg valószínűleg időutazó,de igaza lesz.
Az biztos, hogy eltérő stratégiát fognak hazsnálni mint az AMD ez a szabadalmi terveikből már látható volt. Tehát valószínűleg két vagy három eltérő technológiai megvalósítást fogunk látni és az élet eldönti melyika jobb. Az első erre utaló mondása ugye az volt, hogy minek sok kicsit gyártani, gyárts két nagyot majd kösd össze őket megfelelően. valószínűleg ez lesz az 5090.
Itt anno írtam róla :
[link][ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
A piac épp hogy egészségesen működik.
Az Nvidia és a partnerek annyiért adják amennyiért az userek megveszik. Drágább? Persze, kifizetik elegen így is? Igen.
Amíg az Nvidianak és az usereknek megéri, addig mennek el."Büntetni" úgy tudnának az userek, ha nem vennék meg.
De megveszik elegen.Versenyezni pedig így is lehetne, ott pattog az AMD-nél a labda, de inkább jó a húgymeleg pocsolya.
Ment a duma, hogy hát hozhattak volna ám ők is 4090 szintű kártyát. Szarnak bele, inkább kihoztak egy 7800XT-t, amit néhol ver a 6800XT.[ Szerkesztve ]
-
D55
aktív tag
válasz
Quadgame94 #42176 üzenetére
Persze, más tészta, de a célközönség ugyanaz az AMD esetében, tehát ha tudatosabbak lennének a vásárlók, akkor ott lenne bőven felület büntetni a hanyag versenyzést a VGA piacon. Mert azért bocsánat, de ott tartunk kb. hogy 2x-esen túlárazottak most is a VGA-k már egy recesszió közepén azok után, hogy évekig előtte akár 4-5x-esen túlárazottak is voltak a chiphiány miatt. Ha így nézzük, akkor amit valaki nyer az AMD mellett a CPU piacon, azt a VGA piacon még mindig kétszeresen visszafizeti a kiélezett verseny hiánya miatt. És akkor ugye épp arról megy a téma, hogy az AMD nem töri magát eléggé, az nVidia meg emiatt kényelmesen ülhet a seggén. Viszont míg az nVidia-n elég nehéz emiatt elvernie a port a fogyasztóknak (az AI piacig nem ér el a többség keze, hogy ott esetleg nevelő célzattal betartsanak nekik), addig az AMD-n lenne fogás a gamer szegmensen belül is az általam ecseteltek szerint... És ha már az AMD-t sikerülne kicsit megösztökélni, akkor onnantól az nVidia sem tétlenkedhetne, szóval végsősoron mindenki megmozdulna végre az elvárt mértékben.
És ez már nagyon OFF, de: le merem fogadni, hogy 2026-ra a 13600K-m a nyers szálankénti ereje miatt sokkal kevésbé fog még öregedni, mint a mostani 3D V-Cache-es "csodaryzenek", aminek tudtommal a számítási hatékonysága a kiemelkedő, de ha a workload-ok elkezdik elérni az architektúra szűk keresztmetszeteit pl. nyers IPC terén, akkor ott ez az előny szerintem plafont foghat, míg egy Raptor Lake esetén ezek a keresztmetszetek szélesebbek lehetnek, ahogyan az egyszerűbb szintetikus méréseknél nagyon látványosan látszik. Olyasmi ez ahogy én látni vélem, mint az autóknál is a lökettérfogat. Lehet mindenféle trükkel növelni a kisebb erőforrások hatékonyságát, de amikor a körülmények az optimális határokon kívül kerülnek, akkor meg tud sokszor fordulni a mérleg nyelve a nyers erőtartalékok javára.
[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
CPU piac teljesen más. Ott platformot is veszel. Rengeteg ember aki vett egy 2600-at az most vehet egy 5600-at és nem kell platformot cserélni. Az AM5 ugyan ez. Akinek van lóvéja egy 13600K-ra az sokkal jobban jár ha belefektet az AM5-be és 2026-ba még talál majd frissen megjelent procit és belepattintja. Nem beszélve az Intel fogyasztásairól. Az a 7800X3D fele annyit sem eszik mint egy 14900K. Még egy 360 AIO-val is 95 fokos
Most ide kevered a CPU piacot, de teljsen más tészta.
-
Quadgame94
őstag
válasz
Busterftw #42173 üzenetére
Az számít milyen terméket adnak ki, milyen áron, a konkurenciához és saját magukhoz képest
Itt azért nem vallanak szégyent. Semmi extra az igaz, de nincsenek fényévekre. A 4080 szintjét hozzák, sőt és még olcsóbban is, nem kevéssel. A 4080 pont annyival drágább, mint amivel jobb RT-ben. DLSS jobb, de őszintén szólva én nem vettem észre differenciát 4K DLSS Quality v 4K FSR2 Quality az Alan Wake II-ben. Haveromnál tesztelhettem. Namost hiába elemzi ki nekem a HUB vagy DF hogy jobb a DLSS ha én észre se veszem.
Az 5% meg te is tudod ha figyeled a számokat, hogy nem igaz. 8% volt az all time low, de az előtti negyedévben meg 20%. Éves átlag, olyan 15-17%. Bár 2017-ben még 30% volt. VIszont a lényegen nem változtat, hogy csak követik az NV-t.
Én ár/értékre megyek. A 4070 Super ha befigyel majd 250 alá akkor benevezek rá, mert az a teljesítmény növekedés érné meg nekem a felárral szemben.
-
D55
aktív tag
válasz
Busterftw #42173 üzenetére
Az a baj, hogy mellé a gamerek meg ezt úgy látom be is nyalják ahelyett, hogy a piac egyensúlyának és egészséges dinamikájának kikényszerítése érdekében látványosan és hangosan büntetnének ahogy ilyenkor azt illő volna. Lásd mindezek ellenére simán veszik mint a cukrot / búcsúsc***ny módjára tukmálják egymásra most ugyanúgy az AMD-től pl. a Ryzen 7 7800X3D-t, mert épp odaver kicsit az Intel aktuális kínálatának és ők pedig ebből szép kényelmesen megélnek emiatt. Pedig még év elején ott volt a leégéses botrány is amit a RAM-ok működési paramétereinek mesterséges korlátozásával hidaltak át normális visszahívás helyett, plusz ott van az az árnyék is, amit pl. a 3000-es Ryzen széria vet az újabb megoldásokra: megjelenéskor ugyanígy agyon dícsérték őket, hogy mennyire odavernek az Intelnek, meg hogy mennyire jó, hogy nem kell a legdrágábbakat venni az OC lehetőséghez, alaplapból sem, aztán pár év elteltével hirtelen valahogy olyan hirtelenséggel fogyott el az erejük, hogy aki előtte pl. hozzám hasonlóan Intel Sandy/Ivy Bridge környékéről jött, az csak nézett, hogy milyen nap van.... És akkor ráadásnak az OC lehetőség is kb. dísznek bizonyult, miután tényleges / értelmes keretek között elérhető overhead meg nem nagyon volt pont azoknál a chipeknél, ahol jól jött volna kitolni még az élettartamukat.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Quadgame94 #42172 üzenetére
Csak ugye a mérce nem az, hogy piacra dobunk az Nvidiaval egy időben egy terméket.
Az számít milyen terméket adnak ki, milyen áron, a konkurenciához és saját magukhoz képest.
Ez a langyos vízben ülés évekig, 5-10% piaci részesedéssel pedig nem más, mint a consumer GPU szegmens nem hivatalos feladása. Pedig aztán most az sincs, hogy nincs lóvé és szarul állnak.
Benyögik néha, hogy "we love gamers" aztán csókolom.[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
válasz
Busterftw #42169 üzenetére
Ebben a megközelítésben van benne ráció. Viszont nem fél év csúszással adnak ki kártyákat. És persze Ők is rájöttek hogy felesleges a harc. Azt elveszítették 2015-19 között. Az NV nagyon ügyesen kitalálta ezt az RT dolgot. Meg persze a DLSS-t is. Lehet szidni ezeket de ez egy vízió. Az AMD oldaláról semmi ilyen nincs.
-
Raymond
félisten
En ertem miert irtad, ezert valaszoltam amit valaszoltam. Az egyik ertelmesebb forumozo kolleganak tartalak igy feltetelezem az idezett adatokbol vilagos hogy mi az amit irok. Vagy komolyan azt gondolod hogy az aranyok kiszamolasa es beirasa utan leirok egy mondatot amivel azt akar mondani hogy "senki nem veszi a 4080-at"?
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Quadgame94 #42144 üzenetére
Már évek óta quiet quitting megy.
A fókuszt a Ryzen/Epyc viszi, most meg az AI gyorsítókat tolják.
A consumer GPU-kon nincs fókusz, ezért csökkentettek ott rendelt wafer mennyiséget is, a kínai GPU R&D ment a levesbe.Egyszerűen beáraznak az Nvidia alá évek óta, technológiákban csak játsszák a catch-upot, semmi érdekük vásárlókat és piacot szerezni.
Annyi egyszerűen nem elég, hogy nesze paraszt több VRAM bezzegazNvidia. -
Callisto
őstag
válasz
Quadgame94 #42166 üzenetére
Teljesen igazad van, hogy nem is Te hozta szóba az AMD-t, de az itt legtöbbet írogatók, életüket itt töltők, többnyire közismerten kettősmércét alkalmazó köpönyegforgatók.
[ Szerkesztve ]
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee
-
válasz
Raymond #42165 üzenetére
Akkor még 1x, ebből a szép idézetből ezzel a mondattal volt problémám:
A 4080-nal meglatszik az hogy aki mar ott van hogy 1200EUR-t kiad egy kartyaert az mar meglepi a difit az 1700EUR-ra foleg hogy a dragabb kartya jelentosen gyorsabb.
Amit most sugalni akarsz, az akkor lenne igaz, ha ebbe a mondatban mondjuk "az mar" helyett "egy jó része" lenne.
De nem ezt írtad ott...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Quadgame94
őstag
válasz
Raymond #42164 üzenetére
Megint csak én? gbors, DudeHUN, dejala, Cifu nem? Én csak reagáltam arra amit írtak. Bocsánat, ha azt látom, hogy valami nem igaz akkor válaszolok rá pl:
- RTX 4060 Ti hülyére veri RT-ben az RX 7700 XT (még lassabb is)
- AMD miután kiadta az upper mid-range kártyáit növelte a részesedését (akkor még ki sem adta)
- AMD quiet quittingelt (ugyan akkor jött az RDNA2/Ampere és az RDN3/Lovelace) és nem volt olyanról szó sosem, hogy évente jönne új arch.Ja és ezek mind az AMD-ről szóltak és mások írták eredetileg. De ők gondolom nem tévedtek el. És ezekre mind off topic-al válaszoltam.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
Nem igazan:
4080 8.48
4090 8.21Na persze a 4080 es a 4070Ti aranylag silany teljesitmenye se igazan meglepo.
A 4080-nal meglatszik az hogy aki mar ott van hogy 1200EUR-t kiad egy kartyaert az mar meglepi a difit az 1700EUR-ra foleg hogy a dragabb kartya jelentosen gyorsabb. A 4090 egyebkent az elejetol fogva jobban ment mint a 4080 meg boven az AI laz elott.
Talan ket hozzaszolason keresztul lehetne kovetni az osszefuggeseket, nem?
-
Raymond
félisten
válasz
Quadgame94 #42162 üzenetére
Megint eltevesztetted a topic-ot?
-
Quadgame94
őstag
Amikor megjelent az AMD felső midrange-e, akkor visszajöttek 17-re. Más kérdés?
Lenne: Mikor adta ki ezeket az upper mid-range kártyákat? Csak nem szeptemberben? Van Q3-as adatod? Amiről te beszélsz az a 2023Q2. És akkor semmilyen upper mid-range kártyát nem adott ki az AMD. Tehát az AMD úgy növelte Q1-ről Q2-re, hogy csak egy RX 7600-at adtak ki.
-
DudeHUN
senior tag
Nem tisztáztam valóban. Nvidia szempontból értettem. Nekik nem az RDNA4 lesz a kövi gennel a verseny (ami csak refresh széria jövőre kvázi a középosztályban), hanem az RDNA5. Tehát nem hiszem (meg nem is a zöldekre lenne jellemző), hogy visszavesznek a fejlesztésből és megelégednek kevesebbel. Szerintem kihozzák, amit tudnak és majd a piachoz árazzák.
Gamer for Life
-
Raymond
félisten
Termeszetesen nem arra gondoltam hogy senki nem vett 4080-at, de az hogy a 4080-bol csak 3%-al tobbet adtak el mint a 4090-bol azt jelenti hogy gyakorlatilag a fele azoknak akik a csucs kartyakat neztek rafizetett hogy legyen 4090.
-
D55
aktív tag
"Már az ~1350 EUR is kurta sok volt nekem, de 12GB-os kártyáért meg sokkalom a ~900-1000 EUR-t..."
Na igen, ezért nem ugrándozok most épp én sem a jelenlegi felhozatalért, holott a 3060 Ti-m amint kijön a gépemből, már csengetik is ki amit kérek érte... Ráadásul az is súlyos érv lenne, hogy kis cégnél dolgozom, nálunk az ünnepi időszak az fix szabadság végig, ilyenkor szokott adódni legalább 2-3 nyugis nap, hogy akár komolyabban is belemerüljek valami ezt igénylő játékba, ne csak késő este hullafáradtan vagy a hétvégi itthoni teendőhegyeket elhalogatva szakítsak ilyenre időt. Mégis egyszerűen a sima 4070 nem tűnik túl hosszútávú befektetésnek, a Ti esetén ordító a 12GB VRAM, a 4080 ára meg viszont már átlépi azt a lélektani határt, amit ha hajlandó vagyok kifizetni, akkor azzal beállok én is ennek a tömegpusztító inflációnak a validálásába... Mert hogy ennyiért pár éve még komplett felsőközépkategóriás configokat lehetett összerakni és még most is simán egy működő, műszaki vizsgával rendelkező autót kapok ennyiből, szóval álljon már meg az álljon...
-
válasz
Raymond #42156 üzenetére
A 4080-nal meglatszik az hogy aki mar ott van hogy 1200EUR-t kiad egy kartyaert az mar meglepi a difit az 1700EUR-ra foleg hogy a dragabb kartya jelentosen gyorsabb.
Az általad berakott számokból pont, hogy nem ez jön le, mivel több 4080-ast adtak el, mint 4090-est.
Én sem adtam ki 1700 EUR-ot a 4090-ért... Már az ~1350 EUR is kurta sok volt nekem, de 12GB-os kártyáért meg sokkalom a ~900-1000 EUR-t...
[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
válasz
Quadgame94 #42147 üzenetére
Rendben, kifejtem, hogyan kell grafikont olvasni
Rá van írva, hogy amikor az NVIDIA-nak kint volt a felső midrange kártyája, az AMD-nek meg nem, akkor a 20%-ról visszaestek 10-12-re. Amikor megjelent az AMD felső midrange-e, akkor visszajöttek 17-re. Más kérdés?
-
Raymond
félisten
A 4070 es a 4090 volt az ertelmes kartya az osszes kozul. A 4080-nal meglatszik az hogy aki mar ott van hogy 1200EUR-t kiad egy kartyaert az mar meglepi a difit az 1700EUR-ra foleg hogy a dragabb kartya jelentosen gyorsabb. A 4090 egyebkent az elejetol fogva jobban ment mint a 4080 meg boven az AI laz elott.
-
válasz
Quadgame94 #42153 üzenetére
Ok, a "hülyére veri" erős volt, inkább egy szinten van vele...
-
válasz
Raymond #42150 üzenetére
Én a 4070 Ti és a 4080 esetén inkább az árokokat látom a háttérben. Egyszerűen egy ~750 US$ / EUR feletti kártyát már jelentősen kevesebben engedhetnek meg maguknak.
A 4070, 4070Ti, 4080 és 4090 viszonyszámai arra mutatnak rá, hogy valahol 550-600 US$ a "sweet spot" vége, amely felett jelentősen megcsappan a kereslet. Innen a görbe lapos lesz, ami a 4090 árát is figyelembe véve arra mutat rá, hogy arányaiban az RTX4090-re van rendes kereslet - de én élek a gyanúval esélyesen itt sem a gamerek miatt, hanem inkább az AI felhasználás állhat szerintem a háttérben...
A lényeg, hogy egy ~1700 US$ / EUR kártya árat kifizetők száma arányosan nem sokkal kevesebb, mint akik ~1200-1300 US$ / EUR árnál húzzák meg a határt (RTX 4080 vásárlók).Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Raymond
félisten
Az oktoberi SHWS-ben a 40-es kartyak igy viszonyulnak egymashoz:
4070 28.34
4060 23.70
4060Ti 19.07
4070Ti 12.19
4080 8.48
4090 8.21Az hogy a 4070 az elso az nem meglepo (az MF listat vezette minden heten a megjelenesetol egesz a 7800XT normalis elerhetosegeig), de az hogy a juniustol elerheto 4060 es foleg a 4060Ti is ilyen jol szerepel az mar inkabb. Ott azert nem volt az igazi az arazas es hetekig (inkabb honapokig) sokkal jobb vetel volt az akcios aron kiszor 3060 12GB es 3060Ti. Na persze a 4080 es a 4070Ti aranylag silany teljesitmenye se igazan meglepo
-
válasz
Aki felskáláz nélkül játszik raster-es beállításokkal, annak a 7700XT jobban megérheti.
De egy 4060Ti-n ott van a DLSS (ami jobb minőséget nyújt, mint az FSR) és az RT is, amiben hülyére veri a 7700XT-t. Tehát ha olyan játékkal játszol, ahol be lehet kapcsolni az RT-t, és esetleg felskálázással szeretnél játszani, akkor a 4060Ti a jobb választás.A felhasználók pedig döntöttek - az októberi Steam Survey-ben a 4060Ti 1.4%-on áll, a 7700XT meg fel sem kerül a listára (ie.: 0.15% alatt van).
-
válasz
Időzavarral küzdesz.
A 6700 XT nem a 3060 párja , az 6600-6650.. Megjelenésekor 479 dollár volt, a 3070 pedig 499$ most a bányászatot nem nézve
A 3070 gyorsabb volt akkor is( nem csak RT ben,de abban számottevően) most is az.
4 GB vram ami 6700XT mellett szól.
A 6700XT az új gen megjelenésekor zuhant hatalmasat árban és lett a legjobb vétel egy darabig de most már a 3060 népszerűbb. Tegnap épp 249$ volt BF keretében, volt olyan online bolt az USA ban, ami 500 darabot adott el egy nap alatt belőle...[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
Azt biztos nem azert mert vártak a 7700 XT és 7800 XT megjelenésével. Fejtsd már ki mire gondolsz. A részesedésüket 2015-2019 között veszítették el. Azóta 20-28% között mozognak. Voltak kifejezetten jó kártyáik pl a 6700 XT. Az emberek hatalmas százaléka helyette 3060-at vett kicsit drágábban. Pedig az 30% lassabb. Jó 10 hónqpig 350-400 dollár között volt a két kártya. Én is inkabb 6800 vettem. Nézd meg a 7700 XT-t. Nevetséges ára van.
-
válasz
Quadgame94 #42145 üzenetére
Még egyszer: nézd meg a market share alakulását - 40-50%-át elengedték a részesedésüknek. Nuff said.
-
-
válasz
Quadgame94 #42136 üzenetére
A quiet quitting egyéb apró jelek mellett főleg a 7800 és a 7700 kiadásának időzítésében nyilvánul meg. Vagy csak nézd meg a market share alakulást 22Q3-23Q1 között.
-
FLATRONW
őstag
válasz
Quadgame94 #42139 üzenetére
Olvasd el még egyszer, odafigyelve, hogy mit írt gejala.
A lényeg az, hogy az RDNA 2 reményre adott okot (persze utólag kiderült, hogy ehhez az NV rossz gyártástechnológia választása is kellett),
viszont az RDNA 3 tényleg csak a szükséges minimumot hozta. -
válasz
Quadgame94 #42134 üzenetére
Te most amúgy ilyen AMD hittérítő, reménykedő reklámarc akasz lenni itt? Ez más jellegű topik, mint a másik oldal, oda való mit akar reményeid szerint az AMD csinálni.
Nvidia találgatós.[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #42138 üzenetére
Természetesen a 6900 XT akartam írni. Elnézést. Annyira az RDNA3 volt a fejemben hogy 7900 XTX írtam. Szóval semmilyen quiet quitting nem volt ez a lényeg.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz
Hűha két és három hónap difi.
Őőőő...
3080/3090 - Sep/Oct 2020
7900XTX - Dec 2022Sub-Dungeoneer lvl -57
-
D55
aktív tag
válasz
Nézd meg jobban, két év az
-
Raymond
félisten
válasz
Quadgame94 #42133 üzenetére
"Hisze gyszerre jött az RX 7900 XTX meg az 3090/3080."
3080/3090 - Sep/Oct 2020
7900XTX - Dec 2022Ja, egyszerre
[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
a kisebbekből is hozott Super-t, csak később), ami elég lehet az RDNA4 ellen.
MIlyen szempontból? Az AMD simán kiadhat majd egy RX 7900 XT szintű kártyát 500 dollárért. A 4070 Super kb. 600 vagy 650 dollár lesz és lassabb mint egy 7900 XT, hiszen a Ti-től is elmarad majd. Árat meg hmm... nem szoktak csökkenteni.
RX 7900 XT egy 300 mm2 GCD lapka. Ez 4 nm-en és GDDR7-el simán megoldható. Monolitikusan is.
-
válasz
DudeHUN #42129 üzenetére
RDNA4 és az Nvidia következő generáció az egy én úgy tudom, ahogy írja Cifu.
Most az RDNA3 = Rx7000 a jelenlegi generáció vagy lehet félreértettem valamit abból amit írtál.
Én úgy látom, hogy előfordulhat az ami az RDNA elött volt ,hogy ilyen Nvidia után félidőben száll be az AMD, pár hónap eltolással.Arra meg lehet reagálni,ahogy már megszoktuk az 1070Ti kiadása óta.[ Szerkesztve ]
-
válasz
DudeHUN #42129 üzenetére
A kövi gen az RDNA4.
Az RDNA5 meg a következő utáni.
Az nVidia meg 2024-ben feltehetően végig húzza a Super családot a teljes szérián (a 4070 és 4080 Super a közép- és középfelső ház, de eddig a kisebbekből is hozott Super-t, csak később), ami elég lehet az RDNA4 ellen.
2025 elején meg jöhet az RTX50 széria, pont azért nem kell sietniük, mert a Super-rekkel is kordában tudják tartani az AMD-t és az Intelt (a Battlemage a hírek szerint szintén 2024 H1, és a csúcs verziótól RTX 4070Ti szintet várnak játékokban).A probléma továbbra is az, hogy az nVidia és az AMD hozzávetőleg azonos bevételt generál (mindkettő kb. 6-6.5 milliárd US$-t a 2023Q4-re), csak éppen az nVidia bevételeinek oroszlánrésze az AI gyorsítókból és a GPU-kból származik, az AMD-nek viszont a procikból.
Egyszerűen az nV többet áldozhat K+F-re a GPU-k terén, mint az AMD, és ennek az a vége, hogy egyszerűen jobban is állnak technológiai szinten.
A fekete ló az Intel lett volna nálam, de a jelek szerint továbbra is az AMD-vel versenyeznek először, hogy a második helyet megkaparintsák...[ Szerkesztve ]
-
gejala
őstag
válasz
DudeHUN #42129 üzenetére
AMD-nél mindig nagy a hév, aztán semmi nem lesz belőle. RDNA2-nél is úgy volt, hogy most már évente jön új arch, reszkessen az NV.
A valóság meg az, hogy quiet quittinget nyomtak a GPU piacon. A minimumot kiizzadják, hogy ringben maradjanak, de semmivel nem veszélyeztetik az NV 80-85% részesedését.[ Szerkesztve ]
-
DudeHUN
senior tag
Kövi genben számottevően ott lesz az AMD. Nem úgy van a pletykák szerint, hogy RDNA 4 nem kap csúcs chipet 2024-ben, viszont az RDNA 5 (amikor Nvidia is hozza elméletben az új arch-ot) az már igen? RDNA4 az csak midrange, alsóház refresh. Nvidia meg inkbább mid-felsőház refresht tol jövőre.
Gamer for Life
-
válasz
M@trixfan #42126 üzenetére
Nehéz megmondani. 2025 van egyelőre porondon. Szerintem 2025 lesz de nem ősz. ez a hír szerintem amúgy kamu .
De ha igaz, akkor reálisnak tűnhet éppen.
Az Nvidia az AMD-t tartja szem elött ,de nem akarja eltörölni, csak szinten tartani.
Annyit ad amennyit minimum hoznia kell így sajnos..
Azaz ha az AMD nem lesz számottevően jelen a következő genben a csúcs szegmensben akkor oda a 30-40 % elég. Nem fog kidobni feleslegesen 80 % előrelépést mutató kártyát, még ha megtehetné akkor sem. Szerintem most is ez miatt tartja vissza 4090 Ti.-t mert el tudja adni profeszionális szegmensbe drágábban, meg hát a következő gent akkor nem a 15 % kal gyorsabb 4090 Ti hez nézik majd az emberek hanem a 4090 hez. ha igaz így is 60-70 előnye lesz az AMD mostani kártyáihoz még úgy is ,ha nem hozza ki a 4090 Ti-t.[ Szerkesztve ]
-
A Korean tech-tuber claimed
- RTX 5090: GDDR7, 32GB, perf 30% increase
- NVLink again? (probably 2 chip MCM?)
- AMD China R&D center will move to Korea
- AD103 perf is restriction target, so next 70 class gpu will affected.Én is ezt írtam feljebb . Mint ha egy dual GPU cucc lenne összedrótozva, mint régen.
Szerintem ez fake.[ Szerkesztve ]
-
A piac nem a felhasználókból áll, hanem a kereskedőkből, a gyártókból és a vásárlókból.
A mostani generáció kijövetelekor fullon volt és még most van a piac az előző generációs kártyákkal a kereskedőknek ki kelett azt futtatni ,mert amúgy kutya nem vett volna kiskereskedelmi szinten 7900XT kártyát 600 dolláért ha tele vannak 6950XT kártyákkal ugyan annyiért és nem tudják azokat eladni.
Ugyan ez igaz Nvidia oldaláról,de ott a 3080 -3090 már időben elfogyott.
Most futottak ki az előző generációs kártyák úgy ahogy,de még 6700XT/ 3070 és 6800XT is simán beszerezhető boltban
Tehát AMD nélkül illetve az asszisztálásukkal az Nvidia nem fog olcsóbban adni több teljesítményt ekkora piacrésszel.( Nem AMD-t hibáztatom, hanem arra világítok rá hogy együtt oldották meg a kereskedelmi láncok megtisztulását az árazással, a mi kárunkra) Most kezdődik az igazi generáció váltás 2024 től de ha az AMD nem lesz hajlandó levinni jelentősen az árat akkor az Nvidia sem és ez a gen így fog maradni.[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
Alapvetően abban igazad van hogy a piacnak jót tenne, mert az eladásokból teljesen látszik hogy nagyon sokat esnek vissza azbeladásoo (2022Q2: 10m v 2023Q2: 6.6m) viszont azt is látni kell hogy az NV még mindig dominálja a piacot (80% share). Igazából az AI lufi kipukkanásátol való félelem az egyetlen ami miatt az NV majd jobb árban fogja adni a kártyáit.
-
D55
aktív tag
Mert egészségtelenek a piacnak a mostani magas árak, azért. Az alsóbb szereplőknek egyértelműen, de ha ezt nem sikerül letörni, akkor végsősoron az nVidiának is az lesz hamarosan. És talán eddig játszott az "akkor majd vesz olcsóbbat a user, abból is megél a piac" érv, viszont közben fogyasztói oldalról nagyon gyorsan sikerült ledolgozni a kínálati válságban keletkezett lemaradást, az átlag számára megfizethető kártyák teljesítménye már ott van a legtöbbeknél, megszűnik azokra az érdemi kereslet és még sehol nincsenek láthatáron igazi generációs ugrást jelentő fejlesztések, hogy a középkategóriában lehessen a legszélesebb vásárlórétegeket továbbléptetni. Amire kereslet van / lesz, az a QHD / 4K, illetve a 100+Hz-es tartományú képfrissítéssel rendelkező monitorokat kiszolgálni képes kártyák piaca, tehát itt kell tudni ezeknek a teljesítményszintjére érdemi forgalmat hozó versenyképes ajánlatokat nyújtani.
[ Szerkesztve ]
-
reálisan gondold végig miért is adna az Nvidia 815 dollárért ( kb 20 % kal olcsóbban)a jelenleg neweggen legolcsóbban 950 dollárba kerülő,de átlagban 1000+ dolláros 7900XTX teljesítményénél gyorsabb kártyát több szolgáltatással stb?Hogy piacrészt szerezzen az AMD től ?
Nem értem ezeket a reményeket.[ Szerkesztve ]
-
D55
aktív tag
Elég lenne az AIB partnerek helyi forgalmazóival. Sok köztük aki eleve komolyabb nagyker egyben. Onnantól már a piac főbb erei biztosítva vannak. És amúgy nincs olyan, hogy standardizált ár, mert lefelé mindig szabadon versenyezhetnek egymással
A scalperek tevékenysége pedig nagy vonalakban megvizsgálva egyértelműen versenyellenes magatartás, hiszen az üzletük csak akkor működőképes, ha sikerül szándékos készlethiányt generálniuk és fenntartaniuk a tisztességes árakkal dolgozó versenytársaiknál. Innentől csak meg kéne találni rajtuk olyan kritikus fogáspontokat a működési módozataikban, amik alapján a GVH, illetve más országok versenyhivatalai könnyen a kezükre tudnának csapni. Ezt részét persze már az nVidia nyilván nem tudná nemzetközi szinten intézni, hanem itt már nekünk, fogyasztóknak kéne a megfelelő kezdőlökésekről gondoskodnunk az illetékes állami szervek bevonása céljából, de ennyit talán meg is tehetünk a saját érdekünkben.
A kiskereknek amúgy meg szerintem már ugyanúgy a mi térfelünkön helyezkednek el az érdekei, hiszen gondolj bele, mennyivel jobban járnak ha bruttó 250k egy flagship kártya és el tudnak mondjuk havi 20-25db-ot is adni, mint hogyha 700k lenne és ezért csak havi 2-3db menne el. Még akkor is bőven, ha a 250k-s kártyán csak 25 ezer hasznuk marad, míg a 700-ason lenne mondjuk 70 ezer hasznuk... Most ezek nyilván szélsőséges árkülönbségek amiket példaként itt írok, rövidtávon idáig valamiféle csoda kéne eljutni, de ha hosszabb távon nézzük, akkor már közel sem lehetetlen ha keményen elkezd mindenki kiállni az érdekeiért ahelyett, hogy fejlesütve csak tejelnénk, ahogyan az az elmúlt években szokás lett a világon.
[ Szerkesztve ]
-
D55
aktív tag
#42113: "Ha a nagyker nem rak rá 200 dollárt, akkor rárak a kisker, és ha a kisker sem, akkor jönnek a scalperek. Pontosan ezért már a lánc eleje is ráteszi a 200 dollárt..."
Szigorúbb szerződési feltételek kellenek. Versenyjogilag ez rendben van, ebbe az irányba lehetnek kikötések, hiszen a fogyasztónak kedveznek.
#42115: "Nem igazan nez ki ugy hogy van rajtuk nyomas foleg a felso kategoriaban."
Akkor a feladat mindenki számára adja is magát, helyezni kell rájuk. Meg kell nézni pl. egy 4070 Ti review-t, a nagyok között is volt aki simán a sárga földig hordta csupán az árazása miatt. Mindenkinek ilyen kritikusan kellene a hangját hallatnia, 2-3% felett nincs az az infláció, amin ne lehetne megbotránkozni és a háttérben húzódó okok és ürügyek a fogyasztói oldalon senkit sem kell, hogy érdekeljenek. Éves szinten 2-3% ami gazdaságilag természetes jelenségnek tekinthető drágulás, minden ennél nagyobb áremelést megbocsájthatatlan merényletként kellene kezelni és napi szinten háborognia rajta mindenkinek, aki csak a keresleti és nem pedig a kínálati oldalon érdekelt fél. A gazdaság ugyanis így működik és manapság úgy látom túl csendes és megbocsájtó lett a fogyasztói oldal, aminek pontosan azok a képtelen árak az eredményei, amiket manapság kénytelenek vagyunk kiköhögni egy-egy normális termékért.
(Persze nem kell ennyire véres komolyan venni, de nyilvános közbeszéd szintjén igen is az lenne társadalmilag az egészséges, ha addig háborogna mindenki, amíg a gyártók észre nem vennék, hogy ami sok, az bizony sok.)
-
Raymond
félisten
Szerintem inkabb azert jon hogy azt lehessen mondani a penzugyi jelentesben hogy "kiadtunk uj termekeket a piaci igenyek lefedesere" mivel az utod csak 2025-ben jon es jo eselyel csak osszel. Igy volt a sima 40-es masfel evig es a Super 40-es mesfel evig. Osszegyujtottek eleg full-os AD103-at hogy legyen eleg 4080S es ha nem csiszolnak komolyabban az aron akkor eleg is lesz mert a talan 5% elorelepes a 4080-hoz kepest lenyegtelen, es az marad legkevesbe fogyo a 40-es sorozatbol tovabbra is. Foleg ha a 4060Ti Super-nel lesz 16GB VRAM mert akkor ott is maradhat az ar es mondhatjak hogy most mar "van 800-900EUR kozott 16GB-os kartya es hudejo nektek".
En azert mersekelten lennek optimista ami az esetleges arcsokkenteseket illeti. Nem igazan nez ki ugy hogy van rajtuk nyomas foleg a felso kategoriaban.
-
Persze figyelve rá, hogy ezek tényleges MSRP-k legyenek, az AIB gyártók is érvényesítsék gondosan minden piac bruttó végfelhasználói áraiban legalább az alapmodelleknél.
Ez nem így működik. Lehet az NVIDIA meg az AIB partner bármennyire gáláns, az általad elvárt 815 dolláros 4080S-t max. 2 napig lehetne boltban annyiért kapni. Ha a nagyker nem rak rá 200 dollárt, akkor rárak a kisker, és ha a kisker sem, akkor jönnek a scalperek. Pontosan ezért már a lánc eleje is ráteszi a 200 dollárt...
-
Yutani
nagyúr
-
D55
aktív tag
válasz
Devid_81 #42110 üzenetére
Haladunk, akkor mostmár tényleg csak valami átütő erejű bevezető árak kellenének és akkor elkezdhetnek végre törleszteni a gamer társadalom kegyeinek visszaszerzéséért, még épp mielőtt esetleg valamelyik konkurencia keményebben alájuk vág esetleg és az alkalmon kapva tömeges elpártolással megtorolnánk rajtuk az elmúlt évek gyomorforgató ár és készletpolitikájukat. Feledtessék gyorsan ezt, amíg még van rá esélyük!
És javasolnám is akkor ezzel a lendülettel a 700$-t a 4070 Ti SUPER-nek, míg a 815$-t a 4080 SUPER-nek, ezekkel már biztosan tudnának megnyugtató eladásokat elérni. Persze figyelve rá, hogy ezek tényleges MSRP-k legyenek, az AIB gyártók is érvényesítsék gondosan minden piac bruttó végfelhasználói áraiban legalább az alapmodelleknél.
-
válasz
gainwardgs #42108 üzenetére
A GB202 elméletileg anno Chipletnek lett beharangozva. nekem olyasminek tűnik, hogy ez tulajdonképpen egy dual GPU-s szörnyecske vagy fene tudja,
-
-
huskydog17
addikt
NVIDIA Supercharges Hopper, the World’s Leading AI Computing Platform
"The NVIDIA H200 is the first GPU to offer HBM3e — faster, larger memory to fuel the acceleration of generative AI and large language models, while advancing scientific computing for HPC workloads. With HBM3e, the NVIDIA H200 delivers 141GB of memory at 4.8 terabytes per second, nearly double the capacity and 2.4x more bandwidth compared with its predecessor, the NVIDIA A100."
Ez azért nem semmi.Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
D55
aktív tag
válasz
gejala #42083 üzenetére
Igen, vagy annál is alacsonyabbak. Mondjuk most nekünk majd az év elején a 350 EURO köré erősödő Forint is segít kicsit, de azért sosem árt őket emlékeztetni rá, hogy egy gyötrően elhúzódó raktározás mindig sokkal fájdalmasabb tud lenni, mint sem a tekintélyes árrésekből engedni még és még és még egy kicsit. A részvényeseknek meg ha képtelenek megjegyezni, akkor mostmár sürgősen a kezükre kell írni alkoholos filccel minden taggyűlés előtt, hogy "érzésnyit kisebb árrés = hatványozottan gyorsabb készletforgás = nagyobb profit vs. nagyobb árrés = beragadó készlet = profitot felemésztő költségnövekmény".
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest