-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
capulet75
addikt
Üdv. Ezt ( Sigma 70-300mm F4-5.6 DG OS ) használta már valaki? Vélemény?
Esetleg lenne még egy Canon 70-300 is usm. -
capulet75
addikt
Sziasztok. Páromnak keresnék 550D-hez olcsó(bb) telét, ehhez kellene némi segítség. Használt is lehet,olyan 60k körül gondoltam szánni rá, max 80. Minden ötletet köszönettel vennék.
-
aleister
veterán
válasz
tony_snow #25194 üzenetére
Ez egy ilyen dolog.
Én először a Tokina 11-16-től váltam meg, mert azt hittem, hogy mégsem kell nekem, aztán vásárolhattam vissza. Igaz időközben kijött a DX 2, és olcsón hozzá tudtam jutni, így végül jól jártam vele. Aztán megbántam azt is, hogy megváltam a 35 1.8G-től. Gondoltam nem fogom használni a Tamron 17-50 mellett, ami igaz is volt, de aztán jött az FX, amire szintén remekül használható ez az optika, annak ellenére, hogy DX-re van kitalálva.Ezeket követően mindig azt tanácsolom mindenkinek, hogy aludjon jó párat rá, mielőtt elad valamit, mert nincs idegesítőbb annál, mint visszavásárolni valamit.
-
-
tony_snow
tag
válasz
aleister #25187 üzenetére
Szia. Köszönöm szépen a választ.
A 18-55 vállalhatatlan? Elég olcsón lehet már venni, olyan 20 körül használtan. Egyszerűbb lenne, mint több fotót készíteni és összerakni. Lakásban még oké, de ha elutazunk, úgy egy kicsit körülményes lenne. Így is az volt múltkor a bajom, hogy inkább arra koncentráltam, hogy jó fotókat csináljak ahelyett, hogy élveztem volna az utazást. Ha még ott én panorámafotókra koncentrálok..
Igazából nem profi fotózáshoz kell, a gépem is a legalapabb (hirdetünk egy kiadó lakást és szép képeket szerettem volna csinálni vele, de a 35-össel nem tudtam). -
-
Studi
veterán
válasz
adamssss #25182 üzenetére
Biztos 14-50 az a kitobi? Mert olyan m43-ban nincs. Lehet 14-42-ből sokféle, vagy 12-50. Ha az utóbbi, akkor annál nagylátóbbat már leginkább az Olympus 9-18-at érdemes venni, az viszont használtan is picit 100 pénz fölött szokott lenni.
Adapterezett lencsével csak ha nagyon türelmes vagy, Canon EF-et lehet adapterezni, de árban egy nagylátóval már nagyságrendben ott vagy, mint a 9-18-al, a látószöget még mindig picit szűkebb lesz, az az eltérő AF rendszer miatt az élességállítás botrány lassú lesz. Szóval nem éri meg szerintem a szenvedést.
Sajnos olcsó nagylátóban nem bővelkedik a rendszer.
-
aleister
veterán
válasz
tony_snow #25181 üzenetére
Ennyiből ezt nem fogod megúszni. Ha ilyen kicsi a költségvetés, akkor megfontolandó lehet a Tamron 17-50 f2.8, ami használtan volt már 60 körül fent neten.
Arra azért felhívnám a figyelmed, hogy minél inkább közeledsz a nagylátószögű tartományhoz, annál inkább fellép majd a perspekciós torzítás. Magyarán szólva "dőlni" fognak a falak. Kültéren van egy másik zavaró következménye is: összenyomja a méreteket. Pl egy monumentális épület nagysága nem fog kijönni a fotókon.Ha van rá lehetőség, inkább maradj a 35-ösnél! Remek rajzolata van, és több fotóból össze tudod rakni panorámaként.
-
-
Köszönöm a válaszokat!
Igen a kitobim 14-50-es, de sokszor nem elég a 14. Ezek szerint nagyon drága mulatság lenne? Akkor viszont inkább kötök kompromisszumot. -
tony_snow
tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Nikon D3200-am, és egy 35/F1.8 objektívem. Nagyon szeretem, viszont sajnos alkalmatlan pl. lakások, illetve házak fényképezésére. (nem, nem kezdő ingatlanos vagyok
)
Szeretnék egy olyan alap, szélesebb látókörű objektívet, amivel mondjuk ha lefotózom a lakás egyik végéből a másikat, akkor nem csak a kanapénak egy részlete fog látszódni a képen, vagy ha elutazunk, akkor mondjuk több épületet tudjak fotózni, ne csak egy épület kis részletét.
Gondolom ebből lejött, hogy nem nagyon értek a fotózáshoz.Szép állapotú használtat szeretnék, jó lenne 30-40 körül megúszni, (max 50 ha nagyon muszáj).
Köszi előre is. -
.DLL
veterán
válasz
adamssss #25178 üzenetére
Ha a "kitobi" valamelyik 14-40mm-hez közeli objektívet jelenti, akkor ezzel nem lennél beljebb, mert akkor neked legalább 12 vagy 10mm-es látószög kellene.
Ha a kitobi-t a 40-150-es obira értetted, akkor igen, a 17mm is szélesebb lesz jóval, mint a 40-es kezdő látószög, viszont ez szerintem borzasztó drága, 100 lepedőt elkérnek egy 2,8-as fix obiért? Még ha 1,8-as lenne azt mondanám oké. -
Sziasztok!
Van egy Olympus E-PL5-ös gépen, kitobival. Szeretnék venni egy nagylátószögű, fix objektívet, mert sokszor van, hogy nem férek bele a képbe. Jól gondolom, hogy egy ilyen felelne meg a legjobban az igényeimnek?[link]
Van ennél olcsóbb megoldás? (akár használt is szóba jöhet.Illetve még egy olyan kérdés, hogy ezeknek a nagylátószögű objektíveknek van-e valamilyen hátrányuk? (esetleg torzítanak, vagy nem tudom)
Köszi
-
randras_83
addikt
válasz
bandhajon@ #25173 üzenetére
-
Throme
veterán
válasz
bandhajon@ #25173 üzenetére
.. sztornó.. elnéztem, elnézést.
-
brown26
tag
Sziaszzok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésemet.
Kezdő vagyok a DSLR gépek és igazából a fotozás világában.
Szereztem egy Nikon D50-es gépet, amin egy 28-70 f3.5 manual objektiv van, ezt szeretném lecserélni AF-osra.
A kérdésem ezzel kapcsolatos, ki mit ajánlana?
Amire elsősorban használni szeretném:
gyermekeim fotózása, nyaralások, kirándulások megörökítése.
Ki milyen obit javasolna? -
bandhajon@
aktív tag
válasz
randras_83 #25172 üzenetére
Értem köszi!
be linkelnéd azt a 35 ezrest -
randras_83
addikt
válasz
bandhajon@ #25171 üzenetére
abban az árban mozog, de láttam mostanában 35-ért is. az is jó obi. ha 18-55 van mellé, akkor kezdésnek el leszel vele egy darabig
-
bandhajon@
aktív tag
válasz
bandhajon@ #25170 üzenetére
DX AF-S Nikkor 55-200 mm 1:4-5.6G ED VR
és ez szerintetek? 40 ért
adja a srác..
elöre is köszönöm válaszotok. -
bandhajon@
aktív tag
válasz
randras_83 #25169 üzenetére
köszönöm
-
Throme
veterán
válasz
randras_83 #25167 üzenetére
Szerintem ezeknél az obiknál számít a VR. Nem fényerősek és tele tartományba is "belenyalnak". Állvány esetén mondjuk nem kell stabi.
Nekem se volt 18-135, viszonylag régi obi. A 18-105VR az utódja. -
randras_83
addikt
válasz
bandhajon@ #25166 üzenetére
a 18-135-ben nincs VR - emlékeim szerint, míg a 18-105 VR-es, ez jól jöhet, viszont az előbbinek nagyobb az átfogása. Illetve a 18-105 újabb. Szóval ha a VR számít, akkor jobb igen. Viszont rajzra nem tudnám megmondani, nem volt 18-135-öm.
-
bandhajon@
aktív tag
válasz
randras_83 #25165 üzenetére
szia köszi a választ a 18.105 jobb?
-
randras_83
addikt
válasz
bandhajon@ #25164 üzenetére
Szerintem kezdésnek pont jó, nekem mondjuk 18-105 van, de a 135-ös se rossz. Aztán ha kialakul egy vonal majd annak megfelelően bővíted a parkot.
-
szmayer1
senior tag
válasz
energomatt #25162 üzenetére
Köszi, így már világos
-
.DLL
veterán
Nálam is hasonló volt a helyzet, de a baj inkább az, hogy hektikus volt az AF. Állványon is többször lenyomva félig az expo gombot, újrafókuszált az obi, hol közelebbre, hol távolabbra (ez utóbbi volt inkább a helyes) nem értettem, hogyha egy cirka 20m-re levő témán van a fókuszpont (középső) akkor miért tekeri néha 2m-es jelzésre... Én egyébként Canon 550D-n használtam, a tied is HSM verzió?
-
98bja
senior tag
Sziasztok!
Nikon D5100-at használok, és nagyjából két hónapja vettem egy Sigma 10-20 f3,5-öt. NAgyon szeretem az objektívet, rengeteget használom, viszont van vele egy kisebb probléma. Az autófókusz pontatlan.Annyira nem nagy gond, mivel már megtaláltam hol van a fókusz végtelenen és az esetek 99 százalékában tájképezek vele amihez meg úgyis végtelen fókusz kell. Ritkán van hogy közelebbre fókuszálok, de olyankor is bekapcsolom a liveview-t, belenagyítok a képbe és úgy állítom élesre a témát. Viszont sosem lehet tudni mikor lesz szükségem az autófókuszra, így azt szeretném kérdezni hogy lehet ezzel valamit kezdeni? Kalibrálni, vagy esetleg küldjem be a Sigmának hogy csinálják meg? Mutatok egy tesztképet hogy miről is beszélek.
Autófókusszal:
Manuális fókusszal:Szerintem elég szembetűnő hogy mennyivel élesebb az amit én állítottam be. Mindkét kép egy 100%-os képkivágás.
-
aleister
veterán
válasz
szmayer1 #25148 üzenetére
Nem csak a stabi a különbség a kettő között. A VC-nek más az optikai felépítése is. A régebbi modell a tele végéhez haladva jobban lágyul. Nemrég írt itt a régebbi modellről pár dicsérő szót valaki.
Egyébként volt már akcióban 79-ért is a stabis. Igaz nem ez a jellemző, de ha nem sürgős, akkor esetleg megfontolandó lehet, hogy vársz valami hasonló leárazásra. -
szmayer1
senior tag
Sziasztok.
Elolvastam az összefoglalót és az ajánlott objektívek között nem szerepel amit én kinéztem magamnak. Attól függetlenül ki szeretném kérni a véleményeteket, hogy érdemes gondolkodni rajta, vagy abszolút nem.
Hobbi szinten, van egy Nikon D3300 váz, egy Nikkor 18-105 obi + vaku, távkioldó, állvány, stb. Ezek mellé keresek először egy telét, majd egy fixet. A telének ezt néztem ki Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro (Nikon). Tehát ez stabilizátor nélküli. Igazából kint szeretném használni. Jó fényviszonyok mellett mennyire érezném a stabilizátor hiányát a szabadban, mondjuk 200mm felett?
Komolyabb használtat nem szeretnék, mert annyira nem értek hozzá, és nem szeretnék póruljárni. A stabilizátoros Tamron meg 100-120000 ft körül lenne, azért gondoltam kezdésnek az egyszerűbbet, olcsóbbat.Üdv
Szerk: vagy esetleg valami más ötlet, ami még árban elfogatható?
-
aleister
veterán
válasz
jaffa 2843 #25146 üzenetére
Rajzolatban az újabb Tamron 70-200 VC USD és a Nikkor 70-200 f4 kb egy szinten van. Sajna az előbbit szerintem túlárazta a Tamron. Én a Nikkor f4-et venném.
(#25145) amadeuxs
A Tamron 18-200-ról írnak a többiek jókat. Érdemes lenne arrafelé kacsintgatnod. Jóval olcsóbban kijössz, mint a 18-300-zal. -
-
amadeuxs
tag
Sziasztok, szeretnék tanácsot kérni lencse vásárlás előtt. jelenleg egy nikon d3300 + 18-105 kombinációt használok, az biztos hogy még egy 35mm f1.8 lesz a tarsolyban, viszont szeretnék egy telét és itt jön a kérdés, megéri beruházni egy nikon 18-300 -ra (a 2014-s a 3.5 - 6.3-s). külön telét nem nagyon szeretnék, nem szeretnék állandóan lencsét cserélgetni. A kérdés hogy van-e esetleg valakinek tapasztalata vele? a tesztek vegyes véleményeket alkottak bennem, valaki esetleg használja??
Köszönöm.
-
Cheesus
senior tag
Sziasztok!
Sok topicba feltehetném ezt a kérdést, de talán itt a legrelevánsabb.
Szóval van egy pár manuális objektívem, amik PK bajonettesek:
- Chinon 135mm f/2.8
- Auto Revuenon 35mm f/2.8
- Exakta 75-300
- Riconar 55mm f/2.2A digitális vázam mellett van egy filmes gépem is, ami M42 menetes.
A kérdésem az lenne, hogy vannak-e ezek az objektívek olyan jó minőségűek, hogy érdemes lenne hozzájuk beszerezni egy PK-M42 adaptert, hogy az M42-es vázamon használjam őket (már ha létezik egyáltalán ilyen), vagy inkább el kellene adni őket, és venni helyettük nekem jobban fekvő menetes optikákat? Van PK bajonettes vázam is, de nem akarok hörcsög üzemmódba kapcsolni, hogy mindent mindenre megveszek, mert az anyagilag nem túl megengedhető.Válaszotokat előre is köszönöm
-
gabor9916
csendes újonc
Sziasztok!
Hol találom meg a Tokina magyarországi partner üzleteit/ hivatalos forgalmazóit? -
Studi
veterán
válasz
Sefter #25136 üzenetére
Kicsi a valószínűsége, hogy találkozol valakivel, akinek már van, teljesen friss az az obi.
De alapvetően azt lehet mondani, hogy a Leica felirat valóban nem szokott rosszat jelenteni a Panasonic obikon. Csak hát a fényerő az nem a legjobb.
padi68: picit túláraztad, nagy a konkurencia.
-
Sefter
veterán
Urak!
Panasonic 100-400 -at használ itt valaki?
Elég húzósan mérik a +100mm -ert a 100-300-hoz képest...megéri? -
Studi
veterán
válasz
padi68 #25133 üzenetére
Mindkét vázad nagyon jó, de nem biztos, hogy egymás mellett megéri (anyagilag) a két rendszert fejleszteni. Ha a Nikonnal a gondod a tömege, akkor inkább elgondolkodnék azon, hogy ügyes, övre, hátizsák pántjára rakható rögzítőkkel hogy lehet megoldani, hogy minél kevesebbet érezz ebből. A nyakpánt a legrosszabb megoldás.
Az obijaid jók hozzá, a magas ISO-n is szép, alacsony zajszintű képet ad.
A m43 rendszer fejlesztésével is elindulhatsz, de oda drágák lesznek az obik sajnos. Az egyik jó alap valóban a 14-150-ed (neked van Tamronod, ugye?), a még tökéletesebb kiindulópont az Oly 12-40 vagy Pana 12-35, de ezek önmagukban 200 pénzt jelentenek... És ezt lehet kiegészíteni igény szerint 1-2-3 fixszel... árban határ a csillagos ég.
-
Throme
veterán
válasz
padi68 #25131 üzenetére
A tükrös szettedhez még egy nagylátót. Pénztárca és igény kérdése az f2.8-as rekeszű, ezért drágább megoldás, vagy pl egy sigma 10-20 "sötét" verzió. Én ez utóbbival nagyon jól elvagyok.
Milcnél nem tudom, de pont a 14-150 tűnik jó kiránduló obinak és ehhez még egy nagylátó a vársra/épületre, le is fedted az igényeket. Nyilván van képminőségre jobb, de ezért drágább megoldás...
szvsz
-
padi68
senior tag
Sziasztok,
14-150-es obimat a hétvégén eladom.
Mit ajánlanátok helyette:
Táj és épület fotózásra használnám maximum. Fő gépem egy nikon D7100 + 18-140; 17-50, fix 50-es....
ill. Olympus OMD-E-M5köszönöm Árpi
-
*Ropi*
félisten
Ha az ár az elsődleges, akkor a 10-18 nyer. Ha a képminőség, akkor a Tokina. A Sigma meg mindkét szűrőn kirostálódik, mert a régebbinek sem olyan jó a képe mint a Tokinának viszont képstabi sincsen benne mint a 10-18-ban, az új Sigmában szintén nincsen stabilizátor, plusz ráadásul rosszabb képminőséggel bír a réginél.
Mellesleg a régi Sigma és a C. 10-18 5.6-on adnak olyan képet, mint a Tokina 2.8-on.
-
.DLL
veterán
Simán jó, ha nem kell a nagy fényerő előnye, nappal, városban kattintgatni, a "fííling" a nagy látószög miatt jó. Élességre kb. egy szinten van a Sigmával, ami áráért szintén nem rossz, ez meg olcsóbban pláne. A sigma ellen szól az AF, amit jobb, ha kikapcsolunk, nálam legalábbis az volt, hogy inkább MF az a biztos, mert még egy faék egyszerű feladatot (messzi téma) el tudott rontani, azzal, hogy kb. 2m-re fókuszált, (mégegyszer megnyomva meg már távolabbra), szóval elég hektikus volt, ha egy kattintás kell, nincs idő megismételni, akkor nem elég, inkább MF.
EF-S 10-18-am még m volt, de házon belül azért többet remélnék, a Canon obijaimmal nem volt gond fókusz téren (oké, a 20 éves 70-210 tolózoom-ot sem az AF miatt szeretem). -
Byk01
őstag
válasz
*Ropi* #25126 üzenetére
Azt tudom, hogy a Tokina a bb, de (legalábbis Nikon vonalon) az 100k fölött szokott lenni használtan is. Igazából csak azért kérdeztem rá, mert teljesen ki lett zárva azzal, hogy Sigma meg Toki, és más nincs, mikor a megjelenésekor mindenki áradozott, hogy végre egy megfizethető nagylátó. Tekintve, hogy nem szándékozom átcsábulni (főleg a tegnapi D500 fogdosás után), nem is igazán követem a Canon vonalat, de a látott 70 ezres új árból kiindulva a használt ára már lehet olyan érv, ami felé dönti a mérleg nyelvét.
-
raczger
őstag
-
raczger
őstag
Ma adtam el a Sigma 17-70 2.8-4.5 objektívemet, ehelyett szeretnék valamit venni (550d-re).
Nagylátószögűre gondoltam, kb 10-20mm körülire, max 100k-ért (használtan). Találtam ennyiért objektíveket, de nem tudtam eldönteni, hogy melyiket lenne érdemes megvenni? Stabilizátor nem fontos, a képminőséget helyezném inkább előre.Ha bármit is számít, jelenleg ezek az objektívek vannak:
- 70-200 F4L
- 1.8 II
- SMC Takumar 50mm 1.4 (ez még csak a héten jön meg, ezt is várom már nagyon) -
oszy
veterán
Itt is felteszem a kérdésem, mert az előbb rossz helyen kérdeztem
Ti az objektív külső gumiborítását mivel tisztítjátok meg a kézről lerakódott sótól? Attól fehéredik ki ha jól tudom.
-
Studi
veterán
-
Benji21th
tag
válasz
energomatt #25116 üzenetére
Így utólag olvasva elég idétlenül fogalmaztam, de a választ megkaptam, úgyhogy köszönöm szépen
-
Benji21th
tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Vettem egy OM-D E-M10 kitet, majd később szereztem egy 25mm-s fixet, amivel teljesen elvagyok és szükségtelenné vált a kit obim. Eladnám, konkrétan ugye új és tényleg alig használt stb. Biztos van köztetek olyan aki kiárulta a kitobiját, szóval az érdekelne, hogy szokás kínálni a garancia végett? Csinálni kell egy másolatot a teljes kit paprjairól és ennyi? Biztos amatőr kérdés, de inkább megkérdezem
-
Schuby
aktív tag
válasz
Throme #25113 üzenetére
már kiöregedtem a sportos vezetésből, mostanában meg főleg, amióta drágán mérik a szabályszegést. Ráadásul nem egy nylon szatorban volt hanem Lowepro adventura160-ban. Csak arra tudok gondolni, hogy már korábban is kapott, és most egy kicsi is elég volt hogy elengedjen
-
Schuby
aktív tag
válasz
Dolphine #25110 üzenetére
Jó kérdés, de nem tudom. Betettem a táskába, a táskát a csomitartóba. Fel volt csavarva a gépre. Amikor megérkeztem a tetthelyre kivettem és így találtam. Nem emlékszem hogy útközben nagyot fékeztem volna amitől esetleg felkenődhetett a csomagtartó falára, de ezek szerint mégis.
-
Schuby
aktív tag
Sikerült leamortizálnom az 55-300 as obimat. Letört bajonettel került elő a táskámból és ahogy elnézem egy szalagkábel is szakadt. Megköszönném ha valamelyik szaki elérhetőségét megadnátok. esetleg aki javíttatott már hasonlót, kb mennyi az annyi?
-
JohnyBlue
addikt
válasz
gergo5991 #25103 üzenetére
Úgy hogy a Live View kontraszt alapú fókuszálást használja.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Xbox tulajok OFF topicja
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nyáron startol a Nintendo Switch 2
- Napelem
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autós topik
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3568 - i3-7GEN I 4GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 77B3 - 77" OLED - 4K 120Hz & 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - 700 Nits
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest