Hirdetés
- Nagy áramkimaradásokat okozhat az adatközpont-robbanás
- Váratlan fékprobléma miatt hívták vissza az Amazon robottaxikat
- A Foxconn hamarosan többet keres a szervereken, mint az iPhone-okon
- Az NVIDIA szerint a humanoid robotok forradalma közelebb van, mint gondolnánk
- Europol: jönnek az önálló AI-bűnhálózatok
- OpenWRT topic
- Synology NAS
- Az NVIDIA szerint a humanoid robotok forradalma közelebb van, mint gondolnánk
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Vivaldi (böngésző)
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Windows 11
- Amazon Prime Video
- Otthoni hálózat és internet megosztás
-
IT café
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hauptmann
addikt
válasz
deathcrow42 #392 üzenetére
Talán valamelyik oled reddit, de mintha itt is említette voona valamelyik kolléga.
Meg is van, 278. hozzászólás.
-
-
szasanyi
félisten
válasz
4264adam #387 üzenetére
Nekem ÁFA-s számlával kellene és - mint említettem - nincs semmi közöm az ERSTE Bankhoz. Így nem tudom elképzelni, hogy komolyabb kedvezmény érvényesíthető lenne. Plusz a későbbi, valószínűleg PS6 (vagy hasonló elnevezésű) konzol is használva lesz, így kell a HDMI 2.1 teljes sávszélessége ami a G6 nincs meg szóval nem erőltetem.
Valószínünek tartom, hogy a 4070S volt az utolsó dVGA amit vettem, mert már nem vok hajlandó megfizetni ezeket az irreális árakat amikbe mostanság kerülnek a középkategóriás gamer kártyák. -
4264adam
veterán
Minden rendelkezésre áll ami védelem. Első ökölszabály amit te tudsz megtenni hogy nem 100% fényerőt használsz és nem áramtalanitod hagy menjen végig a pixel refresh.
fejlodes : színlefedettséget hegesztik jelenleg, LG vonalon MLA réteg Samsung vonalon szebb QD réteg. Mellé a frissítési frekvencia és sávszélesség szabvány -
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #381 üzenetére
Akkor tanulj és használd a tapasztalatokat mástól:
App shop kapásból 5%. Az Erste bankosoknak egyéni árak vannak mert Partner programos a Samsunggal mint sok másik. Ott van Erste money back további 10%, Samsung ügyfélszolgálattól lehet kérni szépen további 5-10% kupont.
Kerdezni nem egyenlő a könyörgéssel“ha a kacsa nem tud úszni attól még nem a víz a hülye”
-
Icewloxy
junior tag
minden fejlődik folyamatosan. oled screen védelembe régóta ugyan az van, a tv-kbe a samu és lg gyártja a panelt ami a monitorokba is van. nincs nagy védelem megfejtés. pixel refresh/shifting, 10 perc utáni elsötétités és kész,de jelenleg nem is kell több. az oled kijelzők fényerőben , szinfényerőben javulnak évente az újabb panelek hozadékaként.
-
emiki6
veterán
válasz
Icewloxy #384 üzenetére
Persze, de oled tv-k jó régóta vannak, a monitor az relatíve új dolog. Érted, most jön ki a harmadik generáció?
Telefonok sem égnek már be, de már mióta van amoled? Már a galaxy S2-mben is az volt, na az még beégett (persze nem nagyon és addigra használhatatlanul el is avult).Nem lehet, hogy már csak arról szóljon a monitor oled fejlesztés, hogy olcsóbb legyen és nagyobb rr-t tudjon, biztos fejlődnek beégési hajlam tekintetében is. Vagy nem? Ennyit tud ez oled és a jövő a microled lcd?
-
Icewloxy
junior tag
nem, kb már 5 éve beépültek az oled kijelzőkbe a védelmek ami normális használat esetén nincs baj. oled tévémbe 10.000+ óra van 3 éves modell. kapott pc-t, ps-t, tv adást,streamet mindent, nem kell félteni őket csak használni. persze a megfelelő beállitás és hozzáértés elengedhetetlen. egy friss user aki azt se tudja hogy működik az oled és sdr tartalmat nyomat max fényerőn, meglepődhet egyhamar.
-
emiki6
veterán
válasz
szasanyi #354 üzenetére
Még annyit hozzátennék, hogy minél magasabb a refresh rate, annál több számnak többszöröse.
10 éve még azon gondolkodtam, hogyha lenne monitor, aminél nem kéne 60 meg 72 között váltogatni mpc-hc-vel a rr-et, mert 24 és 30-nak is többszöröse (120), miközben amúgy 75-ön használnám filmnézésen kívül, mert az volt a max a delleken, az milyen jó lenne. Azóta sokminden változott és már nyakunkon a 480...Osztók 60 felett:
240: 60, 80, 120, 240
360: 60, 72, 90, 120, 180, 360
480: 60, 80, 96, 120, 160, 240, 480
Egyre több értékre tudod lekorlátozni az fps-t, miközben játékon kívül még folytonosabbak lesznek az animációk, mozgások.Persze valóban, egy bizonyos rr felett már tényleg lényegtelenné válik a szinkron.
-
Csandi
őstag
Ez nem fake frame.. natívban írtam amit írtam. Ezek kompetitív multis játékok, nem sztori gamek. Azokkal nem igazán játszom. Nem is használnék frame gent amúgy sem.
A Destiny az egyedüli kivétel mert az egy mmofps looter shooter, de most az új gépen 1440p-ben az is 300fps körül fut ultrán. -
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #359 üzenetére
"plusz FPS probléma esetén már sokszor éreztem játék alatt olyat, hogy nem akad de nem is folyamatos... olyan, mintha a képsor nem sima hengeren gördülve jelenne meg,"
Ez pontosan a frametime amit érzel, alacsony FPS-en a frametime megnő felmegy 20-30ms felé is ha grafikonozod. Ez a stutter és ezek a tüskék a grafikonon
Ha a G-sync-el a monitort szinkronizálod ehez az értékhez magas FPS esetén alacsony frametime-od (10ms vagy alatti ms) lesz alacsony FPS esetén pedig magas frametime(20ms feletti) --> stutter jelenlét
Ha legalább a monitort hagyod fix alacsony frametime mellett 360Hz 3.2ms.
Legalább nem fogod a GPU 15ms feletti értéket is látni teljesen,
kicsit elmossa az érzést --> fluidabbNincs tökéletes megjelenítés de lehet javítani rajta.
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #362 üzenetére
Tegnap vette meg pontosan [
Icewloxy].
A kapott kuponok ajánlásaimmal 231-ért hozta el, én 263k-ért vettem 1 hónapja.
Privátban kérdezd meg pontosan milyen kuponokat használt. Vagy Erste egyéni árakat.
-
szasanyi
félisten
válasz
4264adam #356 üzenetére
Így jobban értem, bár - mivel nem vagyunk egyformák így a szemünk sem az - látatlanban ezt gondolom:
- ez egy szubjektív vélemény ti. attól is függ kinek mire érzékeny a szeme, mivel a jelenség maga nem szűnt meg
- ezen kívül okozhat az FPS drop mikroakadást is (amit megintcsak van aki lát és zavarja, de van akinek fel sem tűnik)
- plusz FPS probléma esetén már sokszor éreztem játék alatt olyat, hogy nem akad de nem is folyamatos... olyan, mintha a képsor nem sima hengeren gördülve jelenne meg, hanem mintha fogaskeréken gördülne (bár nem tudom ez kinek érthető így)
Szóval szkeptikus vok. Na, majd meglátom ha leesik 300k körülre (vagy nem, és sajnos ez a valószínűbb) az ASUS XG27ACDNG vagy a Gigabyte FO27Q3. -
-
4264adam
veterán
válasz
szasanyi #354 üzenetére
Mi a feladata a G-syncnek?
- Tearing megszűntetése.
Ha valamit 360Hz-el frissítesz kb észrevehetetlen ez a tearing már.
Illetve a Frametime időablakod nagyon alacsony mert nem szinkronizálod a GPU általi 70FPS-hez ami olyan 13ms.
Hanem a 360Hz 3.2ms.
240Hz 4.1msNem az OLED váltja ki hanem a nagyon magas frissítés a monitoron. Mindig megmarad a tearing mert nincs G-sync szinkronizáció, de ilyen magas Hz-en ez annyira kevés ideig van kint hogy nem látható, és az alacsony frametime miatt a magasabb frametime GPU FPS is fluidnak fog érződni.
Framerate: 70FPS
Frametime: ms
Viszont ezt neked kell kipróbálni, nekem ez az érzésem és ez a műszaki háttere hogy G-sync Off-ban vagyok. -
-
4264adam
veterán
Nem azért kell mert szinkronizálni akarod a GPU képkocka számmal.
Ha kipróbálsz 360Hz-et és G-sync-et akkor szinte ugyanazt fogod tapasztalni mind a kettő fluid marad. Mindegy a 360Hz-en hogy most 180FPS-et rakok ki vagy beesik 73-ra. Fluid végig.
Ugye én Fallout4-et nyomok 430 moddal és a játék motorja sokszor bezuhan ennél nagyobb értékeket is. 40-50FPS-re is droppolok, G-sync-el van VRR Flicker, fix 360Hz-en ez a gond megszűnik és szintén fluid marad.
Nem kell az 500Hz, de a 2025 modellek áprilisban már ezzel érkeznek. Ez van. És árban ugyanaz 300-400k között nyitnak.
-
Csandi
őstag
válasz
4264adam #347 üzenetére
Akkor ki is nyomtam, köszi
Nem szoktam HDR-ezni, főleg multis/comp gamekkel tolom.
DP2.1-hez csak annyi, hogy ott nézni kell azt is, hogy UHBR mennyi. Pl. ezért canceleltem ugye a 480hz-es LG-t mert csak UHBR13.5, a DSC off-hoz meg 20-as kell 480hz-nél.
De asszem az 500hz-es QD-OLED ek már 20-asok lesznek, csak QD-t nem akartam. -
4264adam
veterán
válasz
4264adam #347 üzenetére
kicsit magyarosítva:
SDR anyag 8 bit, nem számít neki, hogy Windows-ban 10 bit van force-olva vagy sem. Annyi a lényeg hogy mindig legyen kikapcsolva a windows11 " automatically manage color for apps"
Ez zavarja meg az SDR-t amikor 10 biten megy ki.
DSC: Display Stream Compression
Veszteségmentes tömörítési eljárás. Nem számít , hogy On vagy Off, mert nem látod a különbséget.
Viszont On esetén tiltva van az Nvidia DSDLR funkciója.A monitorok azon a szinten vannak mint a TV-k esetén a Lan csatlakozó:
TV: a legdrágább példány is 100mbit-es, holott egy tömörítetlen 4K + HDR simán 120-150mbit-et tud kérni. Bufferelés nélkül vezetéken nem megy át csak Wifi-n.
Monitor: 360Hz + HDR képesség + VRR
--> Még a DSC On DP1.4 sávszélességbe sem fér be csak a 240Hz változat. 360Hz-en azonnal kilép az adott (játék)program, VRR nélkül nincs gond.Erre jöttek 2025-ben a DP2.1-es szabvánnyal és elektronikával az idei monitor modellek.
Elméletileg velük nem lesz gond sávszélességben és minden menni fog.
De ha ismét csak DSC-n megy az 500Hz Samsung, akkor ismét nem lesz Nvidia féle DSDLR.Áprilisban kezdődik az új széria.
Illetve a legújabb AMD és Nvidia RTX50xx kell mert csak azokon vannak DP 2.1-ek. -
4264adam
veterán
DSC egy veszteség mentes tömörítési eljárás és igen az SDR anyag 8 bit. Mindegy neki hogy DSC On vagy OFf illetve hogy windowsban forceolva van a 10 bit vagy sem.
eleve DSC Offban kapod vissza a tömörítetlen jeltovábbitast. Szóval lehet off akkor legyen az igaz nem fogsz látni semmi különbséget
-
4264adam
veterán
válasz
Icewloxy #344 üzenetére
Igen igen , freesync vagy gsync =VRR
Az SDR az 8 bites és a HDR anyag 10 vagy 12 bit.
Persze mehet az SDR 10-biten kézzel állítva csak akkor kapcsold ki a Windows egyéni színbeállitas engedélyezőt. Az tudja elrontani.
VRR control alapból offon lesz.
erdemes a szoftvert le frissíteni a 1003-ra. Mármint a monitor SzoftverétÉs Ezio monitor tesztet végig futtatni hogy nincs e pixel vagy subpixel beragadás. Érdemes ezt még fólia levétel előtt nézni közelről minden színben. Ha gond van küldöd vissza
Amikor kikapcsolod a monitort maradjon legalább 40 percig áram alatt akkor csinálja meg a pixel refresht
-
Icewloxy
junior tag
válasz
4264adam #343 üzenetére
áá vagy úgy. én azt hittem ez a 3 külön van, de ezek szerint a gsync és freesync maga a VRR?
Ha jól informálódtam mikor megérkezik a monitor hétfőn ha minden jól megy, gyári DP kábellel rtx3070 dp portjába dugom, 1440p/360hz 10 bit rgb teljes beállit, gsync=vrr off, monitoron vrr control off . mégvmi? azt akarom hogy fullos legyen ha már kiadtam ennyit a G6-ért.
-
Icewloxy
junior tag
válasz
4264adam #339 üzenetére
most oled tv-re van kötve a pc hdmi 2.1-el és bizony néha 1mp-re sötét kép azt visszajön utána kurva idegesitő.. szóval az nvidia és hdmi miatt van ez.... DP mentes ettől nem fordulhat elő ez? stabilabb ? mert akkor DP 1440/360hz lesz gsync offolva, sdr-be, vrr meg windows-ba lehet kikapcsolni ahol a képen jelöltem igaz?
-
4264adam
veterán
válasz
Icewloxy #338 üzenetére
Reddit szerint Nvidia nem szereti a HDMi-t tud egy két fekete képet adni és a VRR sem stabil vele.
VRR control 2ms input laggot ad 2.7 helyett 3.9ms de ami zavaró vele hogy van tearing pedig a VRR pont annak a megszüntetésre van.
Minden freesync monitor tud G-Sync-et de amúgy a G6 adaptív sync.
Es nem fizette ki a VESA HDR400 szabványt tudja minden gond nélkül de papír nincs róla így nem került be a VESA listába.
nyugodtan használd játékokban ahol szép HDR-ben is. Erre van leginkább az OLED.
Szokasos 1.7m DP kábel van hozzá
360Hz +HDR megy nekem is
-
Icewloxy
junior tag
válasz
4264adam #337 üzenetére
"Nvidia probléma mentesebb DP-n."
itt mire gondolsz?gsyncet én se fogok mert magas input laggot ad. de a G6 csak amd freesync-et tud nem?) hdr se kell meg vrr se. sima 1440p/360hz kell. meg olvastam a g6 menüjében nem szabad bekapcsolni a vrr controlt mert az is növeli a késést.
Milyen hosszú kábelt adnak hozzá gyárilag hdmi 2.1 és DP?
-
4264adam
veterán
válasz
Icewloxy #336 üzenetére
Nvidia probléma mentesebb DP-n.
Tudom a HDMI 2.1 szabvány 48Gbps sávszélességet ad meg de nem számít mert a DP és HDMI 2.1 is DSC-t használ illetve a Samsung herélt 2.1-et rakott az elektronikába (40Gbps) tud.Windows / World / Netezés / Youtube : SDR
Assassin Creed kivételével a játékok: HDR-ben, még a Fallout 4 is NvTrueHDR-el megy nekem. Cyberpunk 2077 RenoDX Shader-el.
Samsung fényerő 50-es skála, nekem SDR-re elég a 15 és HDR-re a 40 Peak mediummal.
Így a védelem is ki van használva mert nem csúcsfényerőn használom.
Amit nem tud a DP és HDMI sem: 360Hz + HDR + VRR, ez nem fér be.ha VRR kell és HDR akkor max 240Hz
SDR + VRR mehet 360hz-en.
Én már nem használok sehol G-sync-et, hagyom 360Hz-en. Nincs tearing és nem kell a VRR Flicker-től szenvedni.
-
Icewloxy
junior tag
válasz
4264adam #333 üzenetére
sdr és hdr nél mik a maximum értékek? én úgy tudom hogy windows 11 nem tudja kezelni a hdrt. tv-re van most kötve a pc-m és ha bekapcsolom a hdr nagyon szar lesz a szin, illetve az se jó ha folyamatos hdr megy mikor sdr a tartalom mint játékokban,twitchen és yt-on nagy százalékban is sdr.
-
4264adam
veterán
válasz
Icewloxy #331 üzenetére
Gratulálok, szép engedmény neked is
3. generációs QD-OLED van benne. 180Hz-ig voltak a 2th genek.
Én így használom:
SDR: 15-ös fényerő
HDR: 40-es fényerő plusz peak brightness medium, így 20% kép mellett 500nit-et tud 400nit helyett. Ezzel megy a Windows HDR Calibration 0 érték és 500nit-re illetve 100% saturation.Ne foglalkozz, hogy csak 400 vagy 500 nit, max 70cm-ről nézed így másnak hat mint a TV-n a 800nit.
-
4264adam
veterán
válasz
Icewloxy #324 üzenetére
Igen és ott tudsz kuponozni. SHOP APP használatta van eleve 5%. Szoktak adni szülinapi kupont 15% és még lehet kérni másik 5 vagy 10%-ot az ügyfélszolgálaton keresztül.
Így én 263k-ra kuponoztam le. 250k felett 3 év garancia és teljes beégésre is.
Van aki Erstesként tovább kuponozta 220k-ig és ők is kaptam 3 év garanciát.
-
Icewloxy
junior tag
-
4264adam
veterán
válasz
Icewloxy #320 üzenetére
Samsung honlapon vedd, ott még tudod kuponozni is tovább.
Van kuponkunyeráló topik, is ott tudnak segíteni. Ha pedig Erste-s vagy akkor egyéni árak vonatkoznak rád és már eleve 280k-ról tudsz kuponozni.
Ha a honlapon ráírsz az ügyfélszolgálatra, valami szép üzenettel hogy születésnpaod lesz szeretnél vásárolni, akkor kaphatsz 10% kupont is, vagy megemlíted, hogy ismerősöd kapott és vásárolnál te is általában adnak. -
Icewloxy
junior tag
Hi. Mozgatható,forgatható vesa 100x100 monitor állványt keresek, megpróbáltam lerajzolni, a fej ahol én ülök ,mellettem jobb oldalt van egy asztal aminek a végén a sarkához tudom rögziteni, ahonnan be kell hogy tudjam húzni magam elé derékszögbe, remélem egyértelmű a kép. Ha tud valaki ilyen állványt amit lehet használni igy derékszögben az dobjon linket. sajnos csak olyan tipust láttam amit velelem szembe lévő asztalra lehet csak rögziteni,de az nem jó. Ha csak külföldi webshopba van ilyen az se baj.
-
NIceh
kezdő
Sziasztok!
Ha fali tartòkonzolra adnàm a fejem, akkor milyet javasolnàtok Odyssey G6-hoz?
-
emiki6
veterán
válasz
KubanitoS #301 üzenetére
Sokat fejlődött az IPS technológia (meg nyilván a többi is). Egy U2312HM-ről váltottam P2719H-ra és ég és föld volt, főleg a fekete. Most egy gigabyte gaming IPS-em van a 170 Hz miatt, az is elég jó. Amit szasanyi linkelt ultrasharp dell az valszeg még 1-2 nagyságrenddel afelett van mint amiket eddig én láttam.
VA-tól nekem megfájdult a fejem/szemem. 🤷♂️RazoR: Másféle fringig-je van a 2 OLED-nek. A QD-nek van egy alul lila, felül zöld? árnyékocskája.
itt egy videó a témában:
QD OLED vs WOLED - Glossy vs Matte - Eye Strain and Fringing? Side By Side Comparison -
szasanyi
félisten
válasz
KubanitoS #301 üzenetére
Szívesen, főként ezért van a fórum: információ megosztásra. Sajnos az ívelt tmonitor kiesik az érdeklődési körömből (én képtelen lennék megszokni) és a 21:9 is így ahhoz érdemben nem tudok hozzászólni.
IPS szvsz nincs kihalóban, mert sok tekintetben jobb mint a VA és a választék is nagyobb. Ha meg igazán színeset akarsz akkor kimondottan Quantum Dot (QD) monitorokat keress (bár az OLED ebből a szempontból sem olyan mint a normál IPS). -
KubanitoS
veterán
válasz
szasanyi #293 üzenetére
Nem reagáltam eddig, de köszi az infót nekem is!
Kicsit off, de ha az oled nem ajánlott, egyáltalán lenne értelme nézelődni? Őszintén szólva a mostani, lassan 10 éves IPS Benq monitoromnak is igencsak szép képe van 2560x1440-en (van egy fél éves LG OLED tévém is, ennyi viszonyítási alapom van) és ahogy nézegettem a 21:9-es "gaming" monitorokat, majd mindegyik VA paneles. Nekem volt egy VA paneles monitorom a mostani IPS előtt és bizony az borzasztóan fakó volt, ezért is cseréltem anno a mostanira. Az én szememnek az IPS sokkal "színesebb", részletgazdagabbnak hat.
Vajon egy mostani VA 21:9 jobb lehet? Mondjuk egy miniled? Vagy nem is tudom merre kellene innen továbbindulni. Ahogy látom az IPS kihalóban van, vagy legalábbis manapság az a "gagyi" kategória. Régen a TN volt ahogy emlékszem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Honor Magic5 Lite - fiatalít az új ruhám?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- SAMSUNG (LH75WADWLGCXEN) FLIP PRO 190CM 4K ÉRINTŐS SMART MONITOR ! AKCIÓ!
- Eladó Dell G3223Q - 4K, 144hz, 32" gaming monitor!
- Dell SE2416H Monitor eladó
- LG UltraGear 45GR95QE-B OLED Monitor! 3440x1440 / 240Hz / 0,03ms / G-SYNC / FreeSync! BeszámítOK
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FHD - i5-1335U - 8GB - 512GB SSD - Win 11 - 3év garancia - MAGYAR
- Samsung S23 256GB Fekete / Újszerű állapotban / 12 hónap jótállással
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Nvidia Quadro K2200 4GB GDDR5 PCi-e videokártya 2xDP, 1xDVI
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest