- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cadvenc
csendes tag
A tol_mode sor a config.pro-ban a programban mindenhol vezérli a tűrések megjelenítésének formáját?
-
bajuszati
tag
Hello,
az nem lehet gond a programnak hogy szabálytalan az alakja.
Inventorral dolgoztam még az egyetemen de már nem tudom hol számolja a térfogatot, mindenesetre egyszerű lehet, valahol a fejléc menüben ki kell választani.Ha van esetleg ProE akkor az inventor filet meg tudod proE ban is nyitni ott pedig már tudunk segíteni itt többen, elvégre itt általában mindenki azt használ.
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2496 üzenetére
A méretek tűréseit részletesen egyesével állitsd be, az a tuti megoldás, igy is ugyis le kell tisztázni őket vmilyen szinten, igy csak egyszer kell végigmenned rajtuk... mindent amugy sem lehet automatizálni. (Ha a Tolerance Mode Nominal, akkor értelemszerűen nem jelenik meg a külön egyedileg definiált tűrése.)
A Find parancs alatt lehet nem is találsz ilyet, én nem tudok róla hogy létezne. Más metódussal próbálkozz. Válaszd a 'Select Items Inside Box' selection tool-t és ha átlőtted a szűrőt Dimensions-ra, akkor huzz egy nagy boxot pl az egész rajzlap köré, igy az összes, rajzon szereplő méret kijelőlésre kerül. Voila.[ Szerkesztve ]
───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Cadvenc
csendes tag
Talán majd valaki megválaszolja.
Rajz térben szeretném ha csak bizonyos méreteknél jelennének meg a tűrések. A többi méretet tegyem nominal megjelenítésre, vagy van más megoldás is?
Szintén rajzban szeretnék bizonyos elemből -pl. méretek- az összest kijelölni persze nem egyenként kézzel. Olyan opciót keresek amelynél egyet kijelölök a keresendő elemekből és a többit a program megkeresi és kijelöli. A Find parancs alatt nem találtam ilyen lehetőséget. -
sassz7
csendes tag
Meg ne lássak itt hasonlót!
[ Módosította: Atlantis ]
-
-
Parson
addikt
-
Cadvenc
csendes tag
Tételszám sorrendjének megváltoztatása melyik paranccsal oldható meg konkrétan? Tudom, nemrég volt szó róla, de nem boldogulok vele.
Az megoldható, hogy az összeállításba több példányban beillesztett elemek azonos számozású balloon-t kapjanak, hogy ne maradjanak szám nélkül? -
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2481 üzenetére
Lehet vicces, de én még sosem találkoztam azzal az igénnyel, amiből kifolyólag nekem Report, Layout, Diagram, vagy esetleg Markup file-t kellett volna használnom, vagy létrehoznom. Szóval ujra felteszem a kérdést: Mi az a 'Markup'? Illetve mire jo, mi a célja, funkciója? (Amúgy mi használunk 'Marked up print'-eket, de nem merem megkockáztatni, hogy ugyanarról lenne-e szó.)
[ Szerkesztve ]
-
Cadvenc
csendes tag
ProE alatt szeretnék egy Markup-ot létrehozni. Megvan a modell amiből készülne, felteszem még rá amit gondolok, beállítom, de hogyan tovább? Abból a menüből nem tudok kikecmeregni és elmenteni. Köszönettel.
-
Mechano
csendes tag
Azoknak akik animációt renderelnek:
A múltkori animáció renderelési problémámon sokat segített, hogy a textúrákat levettem a modellekről, így a RAM fogyasztás is visszaesett.
Látom pörög a topic.---------------------------------- P R O / E N G I N E E R -----------------------------------------
-
Traxx
őstag
Hali!
Volna a 11-es Inventorral (nem professional) kapcsolatban lenne egy kérdésem...rajzoltam egy gumiból készülő testet, aminek "szabálytalan" alakja van (üreges henger, benne hullámformájú bordákkal, de nem mindenhol). A kérdésem az volna, hogy ki tudja-e számolni a program a test térfogatát? A termék falvastagsága természetesen adott, és minden más méret is, vagyis le tudtam rajzolni, de eddig csak területig és kerületig jutottam, térfogatot nem találtam sehol.
Sajna elég kezdő vagyok még a témában...de igyekszem fejlődni Előre is köszönöm az infót
"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)
-
Parson
addikt
Ehhez nem kell extra program, mert már benne van a Pro/E-ban. File / Delete / Old Versions. De inkább használatos a 'purge' parancs, egyszeróen parancssorba irva az adott munkakönyvtárba való belépés után mondjuk egy wincommanderben. (Én is mindig ezt használom.)
-
Aske
aktív tag
Hello srácok!
Tudna valaki linkelni olyan segédprogramot, mellyel a felesleges (korábbi) proe modell fájlokat ki lehet törlni, hogy csak a legfrissebb változat maradjon?
-
Parson
addikt
Pro/CABLING modul-t használja vki?
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2471 üzenetére
Szuper. Nah azt a nyomtatót felejtsd el, ha jót akarsz magadnak.
Mellesleg próbáltam én is, de franc se tudja hova rakja a file-t ha abba mentek...Próbáld ki inkább a következőt:
(ne egy table.pnt-d legyen, hanem egy komplett nyomtatód, és ilyenből meg anyit tudsz csinálni amennyi jol esik, különböző table.pnt-ékkel.)1. hozd létre a tiff.pcf file-t és tedd bele ezeket:
plotter TIFF
button_name TIFF
button_help Print to any printer that supports TIFF format.
plot_drawing_format YES default
plot_segmented NO default
plot_roll_media NO default
plot_label NO default
plotter_handshake software default
create_separate_files NO default
plot_with_panzoom YES default
rotate_plotting NO default
allow_file_naming YES
plot_names YES
interface_quality 3 default
plot_destination file default
plot_file_dir d:\
pen_table_file d:\proe_settings\table.pnt
plot_sheets current default
paper_outline NO default
plot_clip NO default
plot_area NO defaultha kész, tedd a d:\plotconfigs könyvtárba
2. config.pro-ba tedd be ezeket:
pro_plot_config_dir d:\plotconfigs
plotter_handshake SOFTWARE
plot_names YEStiff_type MONO
tiff_compression G4
raster_plot_dpi 4003. próbáld ki a nyomtatást ezzel a virtuális nyomtatóval. Egy tif file-t fogsz kapni kellően jo felbontásban, amit bármilyen nyomtatóra kiküldhetsz. Ha ezen is szines marad, akkor vmi marha nagy gebasz van a gépeden, vagy nem az történik amit irtam.
Elvileg igy müködnie kell, részleteket per pill ne kérdezd, ezekkel a részletes beállitgatásokkal szöszölni még nekem se volt időm eddig, kiindulási alapnak jo lesz ez is. (viszont tény hogy most ha már igy belemerültünk, beállitgatom magamnak szépen, rendezetten... illetve majd...)
[ Szerkesztve ]
-
Cadvenc
csendes tag
MS Printer Manager. A config.pro-ból van kezelve a pen table. A pen1 vonalvastagságát megnövelem akkor az megjelenik a nyomaton is, tehát valami kapcsolat van. Kipróbáltam most lemez alkatrésszel is és annak a nyomata sem lett fekete, megőrizte az alapszínét (zöld). Nyomtatásnál viszontlátom a pen táblázatomat a megfelelő rublikában. pcf állományt nem használok (lagalábbis én nem csináltam), nem tudtam, hogy szükséges.
2470: Többször próbáltam az említett műveletet. Konfig átír, indít, új modell/rajz, megnéz.. Rajznál alapból jó (ISO) és követi a config.pro-t ha azt átírom, modell alapból rossz (ANSI) és mindig az hiába állítok a konfig fájlban. -
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2468 üzenetére
Előfordulhat hogy az M050-esben felvetette a fejét egy ilyen ádáz hiba, de ennek kicsi a valószinűsége. Állitsd be ISO-ra, inditsd el a Pro/E-t és hozz létre egy uj alkatrészt. Nézd meg ebben a tol standard-ot, és ha még most is ANSI, akkor tényleg van gáz a Pro/E-ddal ezen a téren (is). Érdemes többször kipróbálni és figyelni a részletekre, mert az emberi hibatényező nagyon ott tud lenni...
Mellesleg találtam egy hibát a help-ben, bár inkább hiányosság. A Color Correspondence Table-ből hiányzik a 'dark blue' és az ő 'color_name'-je - e nélkül ezt nehéz lenne másik pen-re irányitani. Nem mintha nekem ez hiányozna...
[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2467 üzenetére
Kerülnek itt ám elő érdekes dolgok...
ezzel a szinezéssel kapcsolatban csak azt tudom ujra idézni ami a helpben van:
Note: Pro/ENGINEER plots entities by their assigned colors. User-defined colors always map to Pen 1. If Pen 1 has a default pattern, thickness, and so on, the system reflects this default in the plot.
Ezidáig nem teszteltem ezeket, de most kipróbáltam én is, és valóban ugy van, ahogy a help irja is. Vagyis automatikusan berakta az egyéni szinnel ellátott vonalat az 1-es penhez, és az 1-es pen vastagságával és szinével (ami nincs megadva, ezért alapból fekete) nyomtatta ki.
No tisztázzunk már egy apróságot, hátha ez segit megoldani az ügyet. Mikor nyomtatsz, milyen nyomtatót választasz ki egyáltalán? Mert előfordulhat az is, hogy a te általad megadott belső nyomtató nem használja a table.pnt-t és emiatt alapból olyan szinnel nyomtatja ki mint amilyennek látja - hiszen nem küldözgeti egyik tollhoz sem. Ezesetben egy külön 'nyomtatót' kell definiálnod a full fekete-fehér eredményhez, ami behivja a table.pnt-t, bár alapból is be szokta hivni, ha a text könyvtárban / working directory-ban / config.proban megadott elérési utvonalon / 'nyomtato'.pcf-ben (ennek az elérési utvonala ezesetben a config.pro-ban megadva) megadott elérési utvonalon van a table.pnt .
Szóval mivel nyomtatsz / mi a destination mikor feljön a nyomtatás elinditásakor a panel? (vagyis mielőtt lenyomod, hogy ok)
[ Szerkesztve ]
-
Cadvenc
csendes tag
Köszönöm, ez tartalmas volt. Had reagáljak.
1. Abban az egy esetben valóban ottragadt. Elnézést.
2. 3. 4. Mindig mondom, hogy nem akarok semmi alapbeállítást eltekergetni. Azt próbálgattam, hogy ha egyes elemeket akarok más színnel/vastagsággal/típussal nyomtatni azt miként lehet. Szintén nem akartam a rajztérben a megjelenített vonalak vastagságát elállítani, a nyomaton akartam vastagítani, de rajztérben is megmutatta a módosítottat. Nincs semmi bajom az alap vonalakkal, színekkel csak tanulom a programot, gyakorlom a lehetőségeket.
5. Nem keresem tovább.
6. Elképzelhető, hogy a hiba nálam van. Mindenféle program van telepítve, lehet, hogy összeakadt valamivel. Ha feltenném egy újratelepített rendszerre valószínűleg rendben menne, de tanulni bőven megfelel.
A nyolc színnel kapcsolatban nyomtattam egy ilyet. A vonalak rajztérbeli vázlatvonalak, a színek mind külön definiáltak, egyik sem egyezik a pen-hez csatoltakkal. Most sem állítottam el semmi alapot, megrajzoltam a vonalakat, átszíneztem, nyomtatás.
Összességében köszönöm a sok sok sok segítséget. -
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2464 üzenetére
Biztos. A 'tolerance_standard' opció (pl. tolerance_standard ISO) a config.pro-ban vezérli a ProE-ben az alapból beállitott tolerance standard-et. Vagyis az ezzel az opcióval beállitott tolerance standard-del (ISO / ANSI) ellátott modell és rajz jön létre. Ellenben a rajz ezesetben független a modelltől, nem örökli a modell standard-jét. Lehet ANSI modellt ISO rajzba tenni és forditva.
Vmit rosszul néztél meg a modelltérben. Ha átállitod a config.pro-ban ISO-ra és egy uj modellt generálsz, akkor abban már az 'ISO' tűrés szabvány lesz. Meglévő modellnek nem lövi át a standardját... szép is lenne, ha ellállitgatná a már meglévő modelleket...[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2459 üzenetére
No akkor vegyük át ezt még egyszer, mert itt valami miatt nagyon félreérthető voltam, annak ellenére ha ugyanakkor figyelmesen olvastál.
1. 'Minden esetben ki voltak kapcsolva az említett elemek.' - Nekem ez nem úgy tűnik. Az általad linkelt kép alapján mutatva ezek a nevek 'alapból' (nem tudok róla hogy lenne olyan opció, ami állandó megjelenitésre itélné őket) csak akkor jelennek meg, ha a láthatóságuk be van kapcsolva. Ezt kapcsold ki, nyomtatáson nem kell, hogy rajta legyenek a nevek. (Bár tény és való hogy ez mint kiderült, nem játszik szerepet a problémádban.)
2. a, '...a rajzon megjelent az új szín, de a nyomaton fekete maradt. Ez is egyfajta hiba nem?' - Ha a helpet nézegeted, akkor talán eljutottál, oda is, amit már emlitettem:
(#2446). Ergo ez nem hiba, hanem alapbeállitás a ProE-ban, ezzel sem kell foglalkoznod, főleg ha csak tanuló fázisban vagy még.2. b, szintén irtam már - 'A rendszer szinek csak azonositásra szolgálnak, hogy melyik pen-hez tartozzanak.' Vagyis akármit akárhogy szinezel, azok alapján a szinek alapján kerülnek a megfelelő tollakhoz. Utána pedig a nomytatás az aktuális toll definiált vonalvastagságával, stilusával, szinével kerül ki a rendszerből egy külső, nyomtatott file-ba, vagy a plotteren keresztül a papirra.
3. 'Ellenben amikor a vonalvastagságot növeltem az szintén látszódott rajz térben, de a nyomaton már a pen table-ben megadott értékkel látszott. Ezeknek a dolgoknak is illene működniük, hiszen szükség lehet egy-egy elem színének/vastagságának eltérő szabályozására.' - Vegyük már észre, hogy miként müködik a rendszer!
- csinálsz egy modellt
- rajzot generálsz róla
- beállitod a vonalvastagságokat, stilust, szineket - ez a lépés az ami tök fölösleges alap szinten, mert már amugy is minden definiálva van, ha nyomtatni akarsz:vonalvastagságok:
a, nem kell átállitani, ha csak nem akarod fizikai valóságában látni a vonal vastagságát a számitógép monitorán.
b, ha át is állitod, is kinyomtatod, a vonal szinéből adódóan a megfelelő toll fogja kinyomtatni, aminek meg meg van adva a vonalvastagsága a table.pnt-benstilus
alapból jó stilusban jelennek meg geometriai elemek, tengelyek is - ha netán additiv információként teszel be extra vonalakat, azoknak érdemes csak állitani a stilusát!szin
ezeket sem kell állitanod, hiszen a szinek határozzák meg melyik pen-hez kerüljenek nyomtatásban. ez Deafult-ból jól müködik, felesleges átállitgatni, ha csak nem egy másik tollal akarod az adott item-et kinyomtatni.- kész rajzot nyomtatásra küldöd, mondjuk példa kedvéért egy tiff file-ba
ekkor az adott szinű vonalakat az adott toll-akhoz küldi, és azoknak a definiált értékeivel nyomtatja ki a vonalakat a rajz file-ba.4. '...szükség lehet egy-egy elem színének/vastagságának eltérő szabályozására.' - ezt ugy éred el, hogy átszinezed egy másik szinre, ami egy másik tollhoz van rendelve -> annak a tollnak a beállitott értékeivel fogja kinyomtatni a rajzot. 8 tollas plotterre van kitalálva a progi, ennyi tollal gazdálkodj. (Nem mellesleg, műszaki rajzokról beszélünk, amik a nyomtatásban alapból nem szinesek, hanem általában fekete-fehérek. Ha full szineset szeretnél, akkor előbb tisztázd le magadban ezeket az alapösszefüggéseket és csak utána próbálkozz azzal, hogy minden elemnek más-más szine legyen - ami összességében több mint 8 szint jelent - bár ennek nem sok értelmét látom, de megoldható nagy valószinűséggel, bár tény, hogy nem lenne egyszerű, lévén végeredményben ha tetszik ha nem, 8 pen-ed van a table.pnt-ben)
5. A default pen table külön téma, arra most nem térnék ki, de egy biztos: A default értékeket nem fogod könnyen megtalálni - nem is tudok olyanról aki megtalálta volna rajtam kivül, ugyanis nekem is csak a PTC supportja által sikerült rábukkannom, (pedig anno heteken keresztül kerestem, mert engem is érdekelt,) oda pedig Magyarországon belül tudtommal nem tul sok embernek van hozzáférése, lévén a magyarországi Pro/E supplier cég az SNT / Unitis.
6. Ha ennyire nagy gáz van azzal az M050-essel, akkor rakd fel az M010-est.
a, kipróbáltam és jól müködik
b, semmivel sem jobb az m050-es azon a szinten amin használod, ha csak tanuló fázisban vagy még, vagyis ProR elsajátitásához az M010 is tökéletes, ipari használathoz meg az M050-es még nem biztos hogy elég...[ Szerkesztve ]
-
Cadvenc
csendes tag
..."tolerance_standard ISO"... Biztos, hogy ez a bejegyzés kezeli a szabványt modell ill. rajz térben egyaránt? Rajz térben az ISO jelenik meg a beállításoknál helyesen, ha átállítom a config.pro-ban ANSI-ra akkor azt azt látom viszont ott. Ellenben a modelltéri beállításnál mindig az ANSI szerepel függetlenül a config.pro-ban szereplőtől.
-
Cadvenc
csendes tag
válasz Atlantis #2460 üzenetére
A modelltérben feltett és a rajztérben megjelenített/átvett szimm. tengelyek, középvonalak Datum elemként vannak definiálva a program által (barna színűek), azokat csak nem rejthetem el. Ez a szín nem akar nekem nyomtatásnál befeketülni. Írtam, hogy nem akarok semmit elállítani, csak próbálom a hiba helyét szűkíteni.
-
Lala75
csendes tag
-
Atlantis
veterán
válasz Cadvenc #2459 üzenetére
Én Datum alatt a segédsíkokat, tengelyeket, pontokat, koordináta-rendszereket értem, azokat meg nyomtatásban úgysem szoktuk megjeleníteni. Miért akarsz annak színt állítani?
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Cadvenc
csendes tag
Minden esetben ki voltak kapcsolva az említett elemek.
Amikor config.pro nélkül indítottam akkor az is alapon volt, mivel az is onnan vezérelt, a háttér amit egyedüliként eltekergettem szintén default lett.
A színek használata a pen table-ben mégis működik, próbáltam több színnel. De hiába tettem feketére a Datum barna maradt a nyomaton.
Közben támadt néhány kérdésem. Amikor átírtam kézzel a pen table-t és próbáltam rajz térben egyes elemeket színezni (csak színezni, stílus maradt), a rajzon megjelent az új szín, de a nyomaton fekete maradt. Ez is egyfajta hiba nem?
Kitörölvén a színt a pen table-ból és újrapróbálván az előző műveletet már a nyomaton is megjelent a módosított szín (vonalfajta változtatása pl. pontvonalra is ment így). Ellenben amikor a vonalvastagságot növeltem az szintén látszódott rajz térben, de a nyomaton már a pen table-ben megadott értékkel látszott. Ezeknek a dolgoknak is illene működniük, hiszen szükség lehet egy-egy elem színének/vastagságának eltérő szabályozására.
Viszont azt a Datum elem színét még így, egyenként sem tudom átállítani.
A default pen table a help szerint a ...text mappában van, én az egész vinyót átkerestettem .pnt fájl után, de nem leltem egyet sem, szívesen belenéznék. -
Parson
addikt
Most már nyomtattam egyet én is WF 4.0 M010-esen... nekem jól jeleniti meg, bár tény hogy szürkének tűnnek a tengelyek pl tiff-be való plottolás után a tiff file-t megnyitva, de ránagyitva jól látszik hogy valójában fekete. Biztos csak a vonal vékonyságának megjelenitési problémája miatt teszi halványabbá / szürkévé a windows képmegjelenitője.
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2452 üzenetére
Nyomtatás előtt kapcsold ki rajztérben a pontok, tengelyek, sikok, koordinátarendszerek megjelenitését, és próbáld ujra.
Amit irtam az nem változó a config pro-ban, hanem alapszinbeállitás ideiglenesen aktuállissá tétele
View / Display Settings / System Colors... / Scheme / Default[ Szerkesztve ]
-
Lala75
csendes tag
Sziasztok,
Van egy problémám egy solid edge-ben készült alkatrésszel. Azt írja ki a V20-as, hogy oktató verzióval készült, nem tudja megnyitni. Tud valaki valamilyen megoldást a problémámra? Nem szeretném újra rajzolni az egészet...
Üdv
-
-
Cadvenc
csendes tag
Persze hogy nem akarok semmit állítgatni feleslegesen. Csak a következő nem volt világos: pl. egy hengerre (ami itt kihúzással készült) teszek egy Axist szimm. tengelyként, majd azt átveszem a Show/Erase-vel ---ez ok, de azt nem tudtam, hogy ezt a tengelyt használja automatikusan a vetített nézeten is. Ez utóbbira akartam én rajzolni modell térben a szimm. tengelyt és konvertálni a vonaltípusát.
A config.pro nélkül is ott a hiba, nem tudom miért, de nem adom fel (WF4 M050). Kép
Amit írtál olyan változót nem találtam, holnap megkeresem hogyan kell azt beírni. -
impala26
csendes tag
Sziasztok!
Én egy konkrét programról akkor infokat gyűjteni. A program neve: "Icem Surf" Autoiparban használják felelületmodelezésre.
Leginkább hardver igény része érdekelne. Milyen konfiguráción van értelme hozzá fogni?
Előre is köszi az infokat!
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2447 üzenetére
Pontosan, ahogy Atlantis mondja, neked semmi ilyennel nem kell törödnőd, ez full automatizálva van.
A program alapból mindent fekete-fehéren nyomtat, ahogy irtad. Ha szineset akarsz nyomtatni, csak akkor kell megadnod az extra szint az egyes tollaknak a pen table-ben. A rendszer szinek csak azonositásra szolgálnak, hogy melyik pen-hez tartozzanak. Ezért 'felesleges' a config pro-ban kavarni a vonalvastagságokkal, mert a pen table-ben szeparáltan, szépen átláthatóan vannak jelen a definiált tollak.
Próbaképpen csináld azt, hogy kiveszed a config pro-t és ugy nyomtatsz egyet, mindenféle szinváltoztatás nékül (bár konkrétan nem ennek szabadna bekavarnia). Igy nyomtass egyet default proe configgal, ha akkor is szinesen nyomja ki, akkor tényleg nem a configurálásban van a hiba, hanem vhol mélyebben gyökerezik.
Ha meg ok, akkor config.pro vissza és nyomtass egyet a default szinbeállitással - default system colors sheme, vagy mi. Valahogy lokalizáld ezt a problémát, különben mindig apró bosszantásként fog bekavarni és ugy nem vmi szerencsés dolgozni...
[ Szerkesztve ]
-
Atlantis
veterán
válasz Cadvenc #2447 üzenetére
A forgástestek középtengelyét automatikusan létrehozza a rendszer. Egyébként meg ha igény van rá sima munkatengelyeket célszerű létrehozni, a rajzon mindezt megjeleníteni és ott állítani a vonaltípust, ha kell. Azonban nagyon ritkán kell ezt kézzel állítgatni, automatikusan is jól jelennek meg. Kár ezt túlbonyolítani.
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
Cadvenc
csendes tag
Valami tényleg nem gömbölyű ott a színeknél, de nem állítottam el semmit (csak a hátteret), a pen table-be sincs szín definiálva csak a vonalvastagság. Az érvelésed viszont jó, tényleg azonos csoport - azonos nyomatszín. Tehát alapbeállításnál bármit rajzolsz annak fekete lesz a nyomata?
Azt a bizonyos szimm. tengelyt konvertáltam át más típusú vonallá (pl. centerline), hogy akkor feketén nyomtatja-e ki (így történt), ezzel is próbáltam a hibát lokalizálni.
A másik kérdés arra utalt, hogy mi a módja a modelltérben a középvonalak, szimm. tengelyek létrehozásának. Gondoltam, meg kell rajzolni, majd pl. a vázlatban készült vonalak típusát centerline formátumra alakítani lévén annak készült. Ezek szerint tévedtem. -
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2443 üzenetére
Őszintén nem értem mitől van ez a probléma nálad, és hogyan jön elő. Alapból a Pen 1- hez van kötve a Datum (brown) szin is és igy azt is ugyanazzal a szinnel kell kinyomtatnia, mint a többit, ami a Pen 1 -hez van kötve. A szinkezeléseddel vmi bibi van... Ezért mondom, hogy csak azt szerencsés átállitani amiről tudod, mi lesz a következménye... Mellesleg ha ennek a vonalnak a nyomtatásban nem jelenik meg a vonalvastagsága (mondjuk ha feltételezhetően egy pen-hez van kötve és annak a pennek nagyobb vonalvastagsága van) akkor nagy valószinűséggel nem befolyásolja a pen table, ergo kivül esik a mapping table-ben foglalt szineken és igy nincs milyen penhez rendelni, és igy végül megmaradhat a szine... de ilyennel én még nem találkoztam, ez csak feltételezés a részemről.
Milyen geometriát? A geometria az geometria, miért kellene centerline-ba tenni? a datum axis-t sem kell centerline-ba tenni, se a szinét változtatni. ezek közül mindent automatikusan kezel a rendszer, csak jol kell beállitani.───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Cadvenc
csendes tag
Köszönöm. Pontosan a leírtakat és a leírt módon használom (a vonalvastagság eltérő csak). Valószínűleg azzal a szabálytalanul létrehozott szimm. vonallal van probléma csak amit nem készítettem el modell térben előre, rajzon mégis feltettem, így Datum színnel jelzi amit a nyomaton is megmarad. Tettem fel a rajzra Model Datum-Axis-t ami szintén ilyen színű és a színe a nyomaton is megmaradt. Ezek szerint ilyeneknek a rajzon ebben a formában nincs helye. Ellenben ha megváltoztattam a vonal stílusát pl. Geometry-ra akkor már feketén nyomta ki.
Azért kértem, hogy nézd meg mert nálam is ISO, mégis..
Csak a hátteret változtattam meg, igyekeztem a Tédet lemásolni, nagyon tetszik.
Átböngészem a config.pro-t a default-ok után. Elég rendezetlen eme állományom, látom, hogy a komoly felhasználóknál fel van osztva csoportokra beállítás szempontjából.
Külföldi oldalon találtam Unitis-es, magyar feliratos config.pro-t, ilyenekből sokmindent el tudok lesni.
Modell térben megrajzolom a geometriát valamely lehetőséggel, a stílusát átteszem centerline-ra, majd ezt veszem át a Show/Erase-val, kb. ez a metódus? -
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2440 üzenetére
Nálam még mindig változatlanul ISO van belőve. Tedd ezt a sort a config.pro-dba:
tolerance_standard ISO
Ezzel a pen light weight-tel meg ne foglalkozz szerintem, szedd ki az összes ilyet a config.pro-ból csak bezavar. Használd a default system colours-t max a hátteret állitsd át saját izlésedre. Hozd létre a pen table-t ezzel a tartalommal:
pen 1 thickness 0.04 cm
pen 2 thickness 0.01 cm
pen 3 thickness 0.02 cm
pen 4 thickness 0.03 cm
pen 5 thickness 0.02 cm
pen 6 thickness 0.03 cm
pen 7 thickness 0.01 cm
pen 8 thickness 0.04 cmés tedd pl a d:\proe_settings könyvtárba, aztán add meg a config.pro-ban az elérési utját:
pen_table_file d:\proe_settings\table.pnt
Tégy igy, és akkor jól kell, hogy müködjön. Teszteld le egy nyomtatással.
Egy apró tanács: a config.pro-ba csak a megváltoztatott sorokat tedd, a default értékek ne legyenek benne, ha mondjuk egy current_session-t csináltál az elején a default beállitásokról.
[ Szerkesztve ]
-
3DFan
aktív tag
válasz kovidinka #2439 üzenetére
Mint írtam ez a leírás már jó ideje megvan és nem boldogultam vele korábban, most végre sikerült megoldani. Az időhöz kötni valóban nem szerencsés hiszen a rúgó csak mellékszereplő egy összeállításban, de itt nem is az a lényeg hanem a folyamatos frissítés. Gondolom ezzel az eljárással merev test nyúlása vagy hajlítása is szimulálható, bár ezt nem próbáltam.
-
Cadvenc
csendes tag
Hidd el nem akarom a dolgot bonyolítani. Annyit akarok elérni, hogy az a kettő vonalvastagság meglegyen a rajzon és kinyomtatva fekete legyen minden rajta.
Nyomtatásnál látom, hogy az általam készített pen table-t használja, a vastagságok is jók, a gond a szín. Írtam a sorok végére színeket, színkódokat, de nem reagál rá. Kerestem a gépen .pnt állományt, sikertelenül, így nem tudom mit használ alapból.
Azt is jó lenne tudni, hogy a config.pro-ban használható pen line weight értékei használhatók-e mm/cm-ben, és ha igen mennyi a lépésköz, erre nem találtam utalást a help-ben sem.
Ha megkérlek megnéznéd azt a szabvány dolgot, hogy Nálad mi szerepel ISO beállítás mellett (Edit-Setup-Tol Setup-Standard)? -
kovidinka
csendes tag
, működik, fantasztikus. Igaz én kicsit másképp csináltam, mert a rugó egy sínes karos mechanizmus (állatorvosi ló, mindenre jó) 2 tagja között van. A helix magasságát measure-el adtam meg, és hozzárendeltem egy pitch-t magasság függvényében, nem a track idejéhez kötöttem. DMU Kinematicsban meg mozgattam az egyik kart és működött. A kutya a knowledge térben van elásva, reaction, source. Hmm, ma is tanultam valamit, Köszönet!
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2437 üzenetére
Ez egy kicsit komplexebb téma, mint első ránézésre gondolná az ember. (Bár nem kell tőle megijedni.) A Pro/E az elemekhez rendelt szinekhez rendeli a különböző vonalvastagságokat. Ennyi az alapszitu. A többi nagyon részletesen le van irva a help-ben. ha meg szeretnéd változtatni. Én azt ajánlom első körben használd a default Pen Mapping Table-t és csak akkor variáld a Pen Table-t, - vagyis csak a vonalvastagságokat és azok szineit - ha szines rajzot szeretnél...
[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2435 üzenetére
Igen, ugy van ahogy irod. A show/erase opció azt mutatja meg ami a modelltérben már jelen van. Akármilyen tengelyt létrehozol a modelltérben azt is fel tudod hozni igy a rajzon. Ennyire egyszerű. Éppen ezért ha körről beszélünk és szeretnél rá szimmetriatengelyt tenni, akkor a modelltérben tedd fel, bármilyen furcsa. Sőt. Mindent amit csak lehet a modelltérben érdemes felrakni. Rajztér csak egy 2D-s vetületképző résznek fogható fel, amiben azért vannak fontos dolgok, pl rajzlapkeretek, táblázatok, BOM Ballonok, note-ok, stb...
A vonalvastagságok beállitását pedig már tárgyaltuk részletesen pár 100 hsz-sal korábban. Az olyan érdeklődő kollegáknak mint pl te is, sokkal hasznosabb tud lenni, előlről végigfutni az egész totyikot... kb 2-3 napot vesz max igénybe (bár ez emberfüggő), és minden most fel tett kérdésedre máris választ kapsz, illetve olyanokra is amik ugyanolyan hasznosak, és még eszedbe sem jutottak. Persze mindenkitől nem lehet ezt elvárni, mégis nagyon hasznos, hogy az egész topik előlről kezdve visszaolvasható.
Nem mellékesen pedig a Pro/E helpjében is nagyon szépen le vannak irva ezek, azt is érdemes megtanulni kezelni annak, aki komolyabban foglalkozik a szoftverrel. Én is nap mint nap használom, és ha ott nem találom meg a kérdésemre a választ, csak akkor jövök ide.───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Cadvenc
csendes tag
Igen, cm lehet mm nem. Nekem is ISO ezért furcsálom. Korábban a egy lemezes kérdésre írtad, hogy modelltérben kell a tengelyt definiálnia és azt vegye át rajzban az említett opcióval. Gondoltam a rajzhoz a körnek a szimm.tengelyét is modellben kell feltenni (bár ezt furcsálnám). Minden pen-hez fekete színt rendeltem, de az említett szim.tengely csak más lett kinyomtatva.
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2432 üzenetére
Mértékegységnek itt a mm sajnos nem használható, valami syntax error miatt.
Ez a szabvány nálam alapból ISO, soha nem foglalkoztam még ezzel...
Egy sketchelt körre vagy egy hengerre? Furcsálnám ha olyat mutatna meg a rendszer ami valójában nincs is ott...───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2431 üzenetére
Modell ill rajztérben szinte csak kivételes esetekben hasznos valódi vonalvastagságokkal dolgozni. Nyomtatásban viszont már mindenképp célszerűek a pontos értékek. Ehhez pedig a pen table jó beállitásai kellenek, pontosan ahogy irod.
[ Szerkesztve ]
-
Cadvenc
csendes tag
válasz Cadvenc #2431 üzenetére
Tehát a pen light weight-nél a növekmény .005". Ha nálam a default egység mm akkor ez a növekmény hogy alakul? Példákat láttam amiben cm volt az érték után írva a pen táblázatban, mm nem használható?
Modelltérben az Edit-Setup-Tol standard alatt ANSI szabvány szerepelt, pedig ISO van a config fájlban, megváltoztattam ISO-ra erre figyelmeztetett a program. (?)
Ui: Rajzban a Show/Erase paranccsal feltettem egy körre a szimmetriatengelyt (nem készítettem el előre modell térben), kinyomtatva más színnel szerepelt. Vagy ezt nem is kell modellben előre megcsinálni, és a szín nem emiatt lett eltérő?[ Szerkesztve ]
-
Cadvenc
csendes tag
válasz Cadvenc #2430 üzenetére
Kikapcsoltam a tűréseket a drawing options-ban, valami olyat kerestem mint ami modell térben is van.
Vonavastagságokat szeretnék meghatározni a config.pro-ban a pen weight sorokkal. Azt honnan tudom, hogy az 1-16 értékek közül melyiket használom a szabvány vastagságokhoz? Célszerűbb a pen table használata ahol az értékek beírhatók pontosan? -
matekas
tag
Sikerült megcsinálnom, tényleg nem volt nehéz csak kicsit sokat értetlenkedtem, de nézzétek el nekem, még csak nemrég kezdtem . Köszönöm a segítségeket.
Ja és még valami : az egyik furatomnak megvan adva egy H7 -es tűrés, és a családtáblánál kellene valahogy megadnom.A comment row-al próbálgattam de lehet, hogy az nem a legjobb megoldás. -
Parson
addikt
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2426 üzenetére
Úgyanúgy müködik, mint a config.pro. Vannak a ProE-ban alapbeállitások, ezeket irod felül egy ilyen metric.dtl-ben a különböző sorokkal. Ha szűz a ProE-d (nincs config.pro és config.win) akkor a rajztérben ha megnyitod a drawing options-t, a default értékeket látod. Ezt akár ki is tudod menteni egy file-ba és átállitgatni a sorokat a saját izlésedre, majd aztán pedig erre hivatkozni a visszatett config.pro-ban.
[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2423 üzenetére
Igen, alapvetően a rajzi beállitások egy .dtl file-ba vannak téve (pl metric.dtl) és ennek az elérési utja meg van adva a config.pro-ban.
Nem értem pontosan, hogy mire vonatkozó szabványra gondolsz, de ha arra, hogy a metric.dtl-en belül minden szabványt átlőni, akkor igen, manuálisan kell. Nincs olyan sok, hogy nehézséget okozzon.[ Szerkesztve ]
-
3DFan
aktív tag
Javarészt már leírtam. Csinálsz egy paramétert a spirál magasságának, összekötöd relációval a spirál magasságát ill. az osztását. Options-nál: Product Structure-work with the cache system be, Assembly Design-auto update be. DMU Fitting-Track parancs spirál mozgat. Relációzd össze a magasság paramétert és a Track idejét. Knowledge térben-Reaction, ott Sources-nek a magasság param., alsó mezőbe: Part1->Update() (Part1 a rúgó part-ja).
Kb ennyi, szerintem ez barkácsolás. Később ismét megnéztem , akkor már bepiroslott a rúgó jelezve a frissítés hiányát, bár ha anyagot rendelsz hozzá akkor nem látszik. -
Cadvenc
csendes tag
Végigolvastam azt az alapos leírásodat, akkor rendben működött nálam is.
A Drawing Options-nél a szabványt szeretném ISO-ra változtatni, ehhez kézzel kell minden sort átírni, vagy van rá egyszerűbb megoldás is? Azt látom, hogy e konfig fájl is menthető, ill. hivatkozható a config.pro-ból. -
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2419 üzenetére
Az általad olvasott hsz-okban foglaltak eredményeképpen létrejött nézetek / metszetek tulajdonságai a rajztérre vonatkoztatva értendőek. A 3D-s modell környezetben sajna nem csinálja meg azt. Vagy elmetszed az egészet vagy nem... igazából ennek az egésznek a jelentőssége elsőrendben a rajzon jelenik meg, bár tény, hogy látványosabb lenne, ha a 3D-s modellben is azt csinálná.
[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
No, ez alapján elvi megoldás mégis csak van rá, ha csak CATIA-ban is! Ez tetszik
És ahogy tovább olvasom, gyakorlati is...
Összegezni kellene, hogy akkor pontosan melyek a legjobb opciók erre, és akkor más is lazán meg tudja csinálni.[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz kovidinka #2407 üzenetére
Attól függ mit értünk alatta... én alapvetően kezdésnek egy alkatrészen belüli méret időbeli változását szeretném elérni. A programban való létrehozása ennek már lehet nem olyan szimpla... ha egyáltalán vhogy sikerülne is...
[ Szerkesztve ]
-
3DFan
aktív tag
Finomítottam a dolgon. Kis csalás van a dologban, a Catia belső videófelvevője csak a mozgást rögzíti, a szüneteket nem (gondolom épp az ilyenek miatt), de a megrendelő úgyis a videót tekinti meg. Az viszont látható, hogy nem piroslik állandóan, a drótváz is fel van öltöztetve ill. a programban is szebben mozog. [link]
[ Szerkesztve ]
-
3DFan
aktív tag
válasz kovidinka #2414 üzenetére
Ha az osztást külön adod meg az nem lesz jó, annak benne kell lennie a számításokban.
A katalógusos-noshows megoldásnál kismillió rúgót készít, egyre hosszabbakat, az alapállapottól a végső (nyújtott) helyzetig. Majd a szimulációban az idő haladtával megjeleníti a következőt és elrejti az előzőt, így jön létre a ~folyamatos mozgás. -
kovidinka
csendes tag
Hogyan csináltad a rugót? Én egy "megoldást" próbáltam ki, a rugót helix-el és egy körrel húztam ki, magát a helixet paraméteresen adtam meg, 2 felület közötti távolságot, plusz még a pitch-t. Katalógusos-noshows megoldás sztem olyan, hogy adott időpillanatokban "elkészíti" a rugót, s azt jeleníti meg (legalábbis ha jól értettem).
Hát igen, jó lenne látni a videót amit feltettem.
[ Szerkesztve ]
-
3DFan
aktív tag
válasz kovidinka #2411 üzenetére
Igen R18. De az mindegy. Azt a néhány sort egy fórumról mentettem le vagy két éve és rövid videó is volt mellékelve a mozgással. Akkor még a 18 max gondolat volt, ellenben a fórumot/hsz-t már nem találtam meg.
Ui: Azon a videón két rúgó mozgott testként modellezve hibátlanul. Nem tudom milyen géppel csinálhatta, pedig az enyém sem a legrosszabb.[ Szerkesztve ]
-
3DFan
aktív tag
-
3DFan
aktív tag
Tessék. Ebből indultam ki: (A kérdés az volt, hogy Catia alatt megy-e a rúgó szimuláció)
It is possible to make some relations between the Height and Pitch Paremeters of the Helix and the Time parameter of the DMU track. You will also need to have the automatic update option checked.
Csak a spirálgörbét mozgattam meg így még ment, de ha tettem rá testet/felületet akkor nagyon-nagyon belassult a folyamat. [link] -
3DFan
aktív tag
-
Parson
addikt
Jártam. Szerintem elég hasznos volt, bár tény hogy a legapróbb fortélyok mindig az ipari használatban jönnek elő. Ergo különálló alkatrészek mozognak egymáshoz? Áh, azt én is meg tudom csinálni...
Akkor a legegyszerűbb példaként egy henger magasságának a változását mégsem tudjuk szimulálni ezek szerint...[ Szerkesztve ]
-
3DFan
aktív tag
Szia!
Jártál Catia okításra is? Én csináltam, de nem egy nagy valami. Félkört képező spirál-ívek vannak összekényszerezve, a csatlakozásoknál szögértékekkel vezérelve. Beépítve a csatlakozó elemek vezérlik, akkor nem kell annyit bíbelődni vele.
Még mindig tetszik? Ha gondolod el is küldhetem (R18). -
Parson
addikt
szia 3DFan!
Dehogy gond, az nem privát oldal.
Viszont ha ezt te csináltad, ird már le légy szives, hogyan ment végbe! Erre nekem még a hivatalos oktatáson is azt mondták hogy ilyet nem lehet, holott ime a példa.
Ez egy hatalmas áttörés az én szememben.[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz Cadvenc #2398 üzenetére
Kiegészitésként Atlantis kolléga válaszához:
A 'proe install' (1) és azon belül text vagy akármelyik könyvtárat, az általam példaként mondott 'proe_setings' (2) könyvtárat és a 'working directory' (3) vagyis munkakönyvtárat külön-külön könyvtárakként értelmezd!
példák:1. c:\program files\proeWildfire 4.0
2. d:\proe_settings\
3. d:\proe_projects\
Természetesen ezek csak példák, olyat adsz be amilyet jól esik - én se a gyökérkönyvtárba teszem 'ezeket'.
Mellesleg lesznek még 'extra' könyvtárak settingsen belül vagy kivül, rajtad dől el, hová teszed, pl a Trail-file-oknak is lehet ilyen 'extra' könytárat adni, azt viszont mindenki döntse el maga, hova teszi, de mindenképp hasznos, ha vki feleslegesnek tartja őket.
A lényeg, hogy végül az elérési útvonalakat értelemszerűen add meg a config.pro-ban.Ezzel a módszerrel minden egyes c:\ -re történő ujratelepités után csak a config.pro és config.win könyvtárakat szoktam én is bemásolni a text könyvtárba ahogy irtad te is. A config.pro opcióiban pedig érdemes magadnak is elmerülnöd, hiszen érdemtelen lenne itt mindegyiket egyesével felsorolni, max azokat amiket végképp nem talál / nem ért az ember.
A syscol.scl file pl kapásból mehet a példám szerinti d:\proe_settings\ könyvtárba. Az elérési utját pedig add meg a config.pro-ban:
system_colors_file d:\proe_settings\syscol.scl
Egy csomó hasznos feature van az Edit menüben, amik felületekel való módositásokat tesznek lehetővé. Tanulmányozd őket szerintem, igazán nem tul bonyolultak.
Thickness - falvastagságot ad egy felületnek, Solidify - (pl) tömörré tesz egy zárt felület belső oldalát.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Synology NAS
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Filmvilág
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Okos Otthon / Smart Home
- Autós topik
- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
- Asszociációs játék. :)
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
- Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest