Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
Csak a contest kedvéért én is összeütöttem egy csigát.
Nyilván a paraméterezéssel lehet faragni. 45 fokos csigavonal az útvonal, két keresztmetszettel, tengely körüli elcsavarással. Solid Edge 20 progival. Olyan 20 perc meló, az is főleg a hibaüzik miatt, úgyhogy csak szolidan kritizálni.
[ Szerkesztve ]
-
-
Parson
addikt
Én megpróbálnám a gyártást alapul venni, ha 'szabadkézzel' megy a finomhangolása a formáknak, akkor spline-nal, ha CNC géppel marják, akkor egyenlettel... mindkettö használható keresztben is, de szebb ha a CAD design megoldása 'követi' a késöbbi gyárást is... ezért hajlitgatott lemezek kiadódó éleivel én nem szórakoznék pl soha. De mindez csak egy 'külsö' meglátás.
[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
válasz
#06658560 #12092 üzenetére
Sajnos a röviditések világát éljük, ami hasznos tud lenni, ha minimum az elsö alkalommal értelmezve is vannak (én jófej balek módjára másokat segitendö és magamat kifelé könnyebben megértendö ezt igyekszem is alkalmazni egy adott szövegkörnyezetben az elsö alkalommal zárójelben), de ezek amúgy szinte mindenhol lemaradnak (itteni cégen belül is
), aztán találd ki fejböl, hogy mi lehet az, ha nem használod minden nap... nekem sajnos most nem megy, csak tippelgetni tudok, mit jelentenek ezek, amig nincs leirva, már 4 éve eljöttem Kölnböl, itt meg van épp elég más újdonság, ami feledteti az ottani régi finomságokat, mint pl ezeket a röviditéseket.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
Parson
addikt
válasz
#06658560 #12086 üzenetére
Egyelöre úgy müködik, ahogy azt logikusan gondoltam, és végül leirva végül megtaláltam. Majd ha gebasz lesz, akkor újra pattogunk rajta. Amúgy ez egy pitiáner változtatás, müködnie kell, müködik is - ha az adott nézethez kapcsolt vetületek automatikus frissülésére gondolsz, akkor az nem téma. Egymástól független nézeteknél meg egyelöre nem csinál bajt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Parson #12085 üzenetére
Ezzel óvatosan, hogy csak adott nézethez aktiválja, ne az összesre. Anno robbantott nézet esetén volt szopás, hogy mindig lockolni kellett annak frissítéséhez a többit, illetve fordítva, mert nem tudta csak arra értelmezni.
A nézet módosítást amúgy korábban írtam, de rengeteg infót a legkönnyebb az annotation view-k használatával felvenni és megjeleníteni rajzon. -
Parson
addikt
válasz
Parson #12083 üzenetére
Na megvan az új Scene hozzáadása:
Adott nézeten jobb klikk,
- nézet almenüjében 'Modify Links'
- és aztán 3D-ben scene kiválaszt,
- aztán add all, OK
- frissités, és voila.Ennyi az egész. Köszi a segitséget.
[ Szerkesztve ]
-
tycon
tag
válasz
soldi3r #12079 üzenetére
Vagy vak vagyok, vagy optimista. ami meg kizárt. Most még a különböző menetemelkedésű kúpos rugó entitás is eszembe jutott. Ma még nem jutottam oda. Görbék már vannak, egyenletes és ponthalmazos is. Bele kell feledkeznem, nem lehet közbe mással is foglalkoznom. Társaságalapítás, miegymás. De készül, vasárnap is., hétfőn is.
-
Parson
addikt
válasz
#06658560 #12082 üzenetére
Szerintem nem értjük egymást. Nem akarok új nézetet generálni. Meglévöt akarok frissiteni, hogy az ujonnan létrehozott scene-t mutassa, ne a default állapotot.
Aktuálisan is különbözö scene-ekkel pl különbözö szerelési lépcsök/állapotok vannak megmutatva. Én egy már meglévö nézetnek akarom megváltoztatni ezt a default megjelenitését egy scene-esre. Végeredményben a teljes rajz mindig aktuális friss állapotot kell mutassa, tehát nincs lockolás.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
Parson #12081 üzenetére
A scene a beállított látszik, nem látszik, irány stb. dolgokat veszi elő. Ahhoz, hogy oda tudj olyan nézetet generálni, szerintem létre kell hoznod a 3D-ben egy auxiliary view síkot. Ami ehhez a nézethez van kötve. De ennek a frissítésekor minden más nézet lockolva kell legyen és fordítva.
-
Parson
addikt
válasz
#06658560 #12075 üzenetére
Akkor már csak az a kérdés, hogy egy újonnan (a 3D-s modellben) definiált Scene-t a 2D-s rajzon, a meglévö nézeteken hogyan lehet aktiválni - hogy ne kelljen egy rakás nézetet (vannak amelyek maradnak úgy ahogy voltak) nulláról újradefiniálni minden mérettel és note-tal egyetemben.
[ Szerkesztve ]
-
tycon
tag
válasz
Parson #12074 üzenetére
Menni fog az, ahogy látom a kísérletezésem során. Már hozzákezdtem. Teljes letámadással. Egyenlettel, pontsorra felrakott 3D görbével, és látom, több lehetőség is van. Próbálgatom. A változó keresztmetszetű söprögetésel. Nyilván nem szereti az önmagába beleforduló testet-felületet. Lehet, hogy negyedenként, vagy félkörönként csinálom. Ha sikerül, ma felrakom a képet-képeket, ha nem egy legörbülő szájat. De nem vagyok olyan feladó típus, max. több az idő, mit beleölök.
-
Parson
addikt
válasz
#06658560 #12072 üzenetére
Hm, sebaj. Közben megoldottam extra alkatrész és Scene hozzáadásával. Jobban meggondolva hosszabb távon ez a megoldás jobb és közérthetöbb lesz mindenkinek a cégnél.
Tycon: SolidWorks-ben megértem, ha nagy szivás volt másnak, valszeg Pro/E-ban sem lesz egy álom feladat, de azért nem tünik túlságosan bonyolultnak sem. Trükkösen kell hozzáállni, de tény, hogy a CATIA nagyobb teret enged a ‚müvészibb‘ felületeknek.
Idönként pár képet bedobhatnál, hogy hol tartasz az alkotási folyamatban, és hogy mekkora szivásnak érzed. Èrdekes téma végeredményben.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
kpityu2
őstag
válasz
csibai #12066 üzenetére
A probléma az, hogy a szokásos CAD szoftverek kevéssé alkalmasak ilyen art jellegű modellezésre. Talán a Rhinoval össze lehetne hozni, vagy más hasonló felületmodellezővel. Viszont szinte biztos, hogy kell majd kisebb kompromisszumokat kötni.
A CAD szoftverek eszközkészlete adott, nem lehet velük "mindent is" lemodellezni. Illetve lehet, csak aránytalanul sok időráfordítással. A kihívás az, hogy az általad elképzelt formát miként lehet felbontani a szoftver által ismert alakelemekre. Nem kizárt persze, hogy van olyan szoftver amiben ez egyszerűen megoldható, csak kérdés az, hogy melyik?
És annak a szoftvernek a modelljét miként lehet CNC-re tenni.. mert pl. ez a csiga nagyon nem egyszerű feladat CNC-n. Egy fafaragó mester hamarabb megcsinálja.
Ilyen art jellegű modellezésre való pl. az ArtCam és társai, amelyek CNC-t is tudnak. Ezeket reliefek modellezésére használják. Viszont ott síkban történik a modellezés és megmunkálás, tehát ilyen lapokra kell felbontani a 3D testet és utólag összeragasztani. -
csibai
újonc
Először is köszönöm a javaslataitokat!
Az előző hozzászólásomban rossz írásjelet tettem, természetesen az felkiáltó jel akart lenni.
Gondoltam hátha találok itt vállalkozó szellemű hozzá értő fiatalt.
Nem kis feladat azt magam is belátom, és teljesen egyetértek "tycon" fórumtárs véleményével.
Sajnos képet nem tudok beszúrni, de gondolom mindenki tudja miről beszélek.
Tisztelettel köszönöm segítő szándékú hozzászólásaitokat.
-
csibai
újonc
Ezt szeretném?
https://www.youtube.com/watch?v=OR-u6KAiB54
-
csibai
újonc
válasz
Parson #12060 üzenetére
Kedves Parson kolléga!
Azért sajnos nem ennyire egyszerű a feladat gondolom, mert volt ugyan jószándékú jelentkező aki hosszú évek óta Solidworksben dolgozik, és bele tört a bicskája.
Aranyos volt, de feladta.
Gondold csak át! Van először is a csiga formája aminek meghatározott emelkedése van, ráadásul nem csak sima egyenes hanem befelé is lejtős. Nem szabályos kör hanem ovális.
Azon kívül a nyél része félkör szerű alakzat.
Szóval nem 10-20 alkatrész az (szerintem) Ha értenék a 3D-s programhoz, de nyugdíjas fejjel már nem igazán tudnám megtanulni. 30 évet dolgoztam grafikusként az Illustratorral, Corellel azokat ismerem. Na de az SW azért más.
Megpróbálok képet beszúrni hátha sikerül...Üdv: csibai
-
tycon
tag
válasz
csibai #12059 üzenetére
Én már ugyan nyugdíjas vagyok, és Wildfire 3D-ben dolgoztam 25 évet mint fejlesztőmérnök. De neked nem csak modell kell, hanem CNC tudor is. Az meg a forum.hobbycnc.hu találhatsz.
Mondjuk cnc marást is tudok csinálni, de a G-kódokból én már távolmaradtam, egyszerre tervezni, meg technológiát is csinálni nem volt soha időm. Most meg már mindegy. Találtál már virtuális hegedűmodellezőt, postprofesszorokat? És ha valaki kezdő, akkor hol a 3D ismeret? No, meg a program? Free? -
Parson
addikt
válasz
csibai #12059 üzenetére
Hány alkatrészböl áll? 10-20? Mennyire bonyolult geometria? Nem látom igazi bonyolultságát ennek a feladatnak, csak vállalkozó szellem kell (relative) alap tudással akinek van szabadideje rá, és relative olcsó. Én szivesen foglalkoznék vele, de én nem lennék olcsó, úgyhogy nem ajánlom magam.
Viszont vannak itt olyanok, akiknek jól jönne ez a kis kihivás szerintem. Hajrá kolléga urak!
[ Szerkesztve ]
-
csibai
újonc
válasz
flashpointer #12058 üzenetére
Kedves Fórumtárs!
Köszönöm az ötletet, ezeket már nézegettük, de ezek többnyire már nem szerkeszthetőek, és ebből még CNC-hez való G-kódot, szerszámpályát meg egyebeket is be kellene tudni konfigurálni.
Amire szükségem lenne, az egy valamilyen 3D-s szoftverrel készített rajz, amit később lehet a szükségletnek megfelelően szerkeszteni, módosítani!
(Lehet SW, Autocad, Rhino, vagy valami hasonló.)Üdvözlettel: csibai
-
csibai
újonc
válasz
Kicsipampam #12056 üzenetére
Kedves Fórumtárs!
Sajnos a neten található rajzok nem pontosak, szinte csak demónak tekinthető!
A sok mérethiba miatt nem használható. Ezt sajna darabokból kell megrajzolni, egy "fedlap" egy hátlap, nyakrész a csigával, stb.
Egyébként nem találom a privátot, pedig fontos lenne!Üdvözlettel: csibai
-
csibai
újonc
Tisztelt itt fórumozó Társak!
A helyzet az, hogy a vejem hangszerkészítő, vett egy CNC gépet.
Nos, hogy használni tudja, meg kellene Solidworksben rajzolni 3D-ben egy hegedűt.
Természetesen nem ingyen kérem, nagyon fontos lenne!
Beszúrok néhány képet, és ha vállalkozna valaki rá írja meg hogyan tudom rendezni a számlát, és mennyibe kerülne.
Ez "csak" a csiga rajza, hirtelen nem találom a test méretezett rajzát.
Ha valaki tudja vállalni akkor elküldöm a méreteket.Üdvözlettel: Csiba Imre
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz
dennis.nol #12049 üzenetére
Java kell neki? Sürgősen cserélj programot.
-
Parson
addikt
válasz
Ha egyszer ez volt a hibaüzenetben, és láthatóan megoldotta a problémát, akkor valszeg ez. De látatlanban mi mást lehetne erre irni?
-
tycon
tag
válasz
Ejaculatio Praecox. Örüljél.
-
dennis.nol
tag
válasz
dennis.nol #12048 üzenetére
Nos...lehet, hogy most nagyon láma leszek
Rengeteg beállítást, törlést, engedélyezést, tiltást kipróbáltam, de semmi nem segített.Újratelepítettem a creo-t és végre végigolvastam
mit ír a warningra
, erre látom, hogy erősen ajánlja, hogy telepítsem a legújabb java-t.
Nincs java-m, kérdem én?
Gép-újratelepítés volt ezelőtt és valahogy kimaradt a java telepítése. Felnyomtam és láss csodát működik (mármint most már látom is amit megnyitok).
Lehetséges, hogy ez volt a baj? A java? -
kpityu2
őstag
Nekem ez csak szimpla figyelmeztetésnek tűnik, hogy a valós idejű analízis nem fog működni. Ettől még mennie kell a Creonak.
-
dennis.nol
tag
Sziasztok!
Találkozott már valaki ezzel a hibával, creo 7.0.0.0 telepítése után/közben?
Még nem próbáltam ki mindent amit eddig találtam a "hibáról", csak gondoltam elindítom itt is a segítségkérést:Installer completed with warnings: Creo installed succesfully, but the instasller detects that the graphics card (graphics processing unit) for this system does not support Creo Simulation Live.
A creo 5-ös verziója minden gond nélkül ment.
Már nézegetem a megoldásokat, de eddig még nem találtam. De kezdek arra gyanakodni, hogy nem is fog működni, mivel nem támogatott a vidikarim.
E nélkül - Creo Simulation Live - nem lehetne telepíteni a creo-t?
Ez a gépem: ACER ASPIRE 5 A517-51G-568W 17,3" NOTEBOOK (NX.GSXEU.002) [link]
[ Szerkesztve ]
-
soldi3r
veterán
válasz
Kicsipampam #12043 üzenetére
A ripnél még ugyanaz, csak ott még rá kell tennem 1-2 hajlítást, hogy ponthegeszthető legyen.
Talán ha nem szimetrikusan ripelem, akkor máshogy jön ki a teríték. -
soldi3r
veterán
válasz
Kicsipampam #12041 üzenetére
Az SW is rak egy bend allowance táblázatot a telepítési mappájába, abból elég jól visszaszámolható a K factor. Én azt használom.
-
Kicsipampam
tag
válasz
soldi3r #12042 üzenetére
SW, SE, Fusion otthoni használatra ingyenes. SW-nél kódot kell kérni, azzal tudod a telepítőt letölteni. A másik kettőnél meg azt hiszem regisztrálni kell csak.
Megnéztem a képeket, nagyon nem akar ez hasonlítani az enyémre. Csináld meg lépésenként, mint én és biztosan működni fog. -
soldi3r
veterán
válasz
Kicsipampam #12040 üzenetére
Hát én még azért küzdök vele. Nem elég a "ripes" megoldás. Ki kell szerkeszgetnem, hogy kultúráltan vágható és hajlítható legyen.
SE nincs, de tudtommal az már ingyenes otthoni használatra, lehet fel kellene tennem. -
Kicsipampam
tag
Ebben a kiterítési témakörben elvileg majd mindegyik ugyanazt tudja. Talán az SW itt egy kicsit előnyben van, de az inkább a jó macro prg-nak köszönhető, mint SheetWorks vagy SPI. Azt szoktam mondani, hogy 1 hét képzés után is tudnak jó terítéket előállítani utcáról behívott emberek. Élhajlítási adattár meg elég jó van 2004 óta, amióta a Trumpf piacra dobta a TASC vezérlését és ehhez tartozó rövidülési táblázatait. Rengeteg anyagot kivágtak, meghajlították különböző szögekben, alsó-felső szerszámpár kombinációban majd ezt egy 10-20x nagyításon kivetítették és lemérték az értékeket majd a fent említett táblázatokat megkreálták.
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
válasz
Kicsipampam #12036 üzenetére
Nem tudom, hogy egyre gondolunk e, én hiába "mergeltem" a tükrözött testeket nem adta össze. Illetve "combineolni" sem tudtam.
-
soldi3r
veterán
válasz
Kicsipampam #12034 üzenetére
És ha a fentit tükrözöd, akkor összeadja a testeket?
-
soldi3r
veterán
válasz
Kicsipampam #12032 üzenetére
Ez oké, kiszerkeszteni is ki lehet. A kérdés, az, hogy a rip-et miért nem lehet rárakni mind a 4 élre?
-
Kicsipampam
tag
válasz
soldi3r #12030 üzenetére
Csináltam képeket a metódusról, most SW-ben. A lemezvastagságot 10mm-re vettem, hogy jobban látszódjon. Egy élt hasítottam fel, majd levágtam a felesleges részt. Erre írtam, hogy az egészet nem fogja megcsinálni. Lemezzé tettem, majd utána tükrözéssel a kívánt alkatrész előállítható.(erről már nem csináltam képet) Utána szerintem mentsd le alkatrészenként, csinálj egy összeállítást és abban tedd rá a hegesztési füleket.
[ Szerkesztve ]
-
tycon
tag
válasz
soldi3r #12024 üzenetére
Aki egy ilyen darabot testből csinálja, nem lemezből, az, ha Pro-ban dolgozik, eleve önsorsrontó szerintem. A Pro egyébként sem terít ki szuperül. Hiába van benne elvileg pl.deform area. Mondjuk én is csináltam tanulmányi versenyen olyat, hogy több megoldást is leírtam.
-
soldi3r
veterán
válasz
Kicsipampam #12029 üzenetére
Ez egy elszivo ernyoje. 3000*1500mm-rol indul 100mm magasan, majd 45 fokban megtorik 450mm magasan. Ezt egy testkent rajzolom, aztan "shell". Itt kellene az eleken elvalasztani egymastol (rip).
Azert nem lesz meretpontos, mert amikor az eleknel 4 reszre kell oszani, akkor egyik-masik oldalnal valamennyire megroviditi az anyagot. Aztan a ponthegeszteshez kellene a rovidebbik oldalakra 2db 90 fokos es 2db kb 55 fokos hajlitas.[ Szerkesztve ]
-
Kicsipampam
tag
válasz
soldi3r #12028 üzenetére
Kezden nem érteni. Ez egy teljesen egyszerű lemezalk. feladat. Mit értesz azon, hogy nem lesz méretpontos, ha a levágás után konvertálsz? Kezdjük az elején:
Hogyan hoztad létre, hány alkatrészből áll, mert a képből nem lehet látni, hogy ez egy vagy 4 alkatrész? Hány elemből akarod ezt elkészíteni, ha majd lemezből legyártod?
Ha publikus küldd már el légyszíves, mert az szinte kizárt dolog, hogy egy ilyen egyszerű alk-el ne boldoguljon az SW vagy az Inventor esetleg a ProE.[ Szerkesztve ]
-
soldi3r
veterán
válasz
Kicsipampam #12027 üzenetére
Szerintem sem, illetve több helyen is ezt olvastam.
Ha levágom a test felesleges részét konvertálás előtt, akkor nem lesz méretpontos a levágott lemez (az egyik élen nincs rip) és igazából meg sem kellene rajzolnom a testnek azt a részét, hanem csinálhaték Assemblyt.
Közben rápróbáltunk SW-ben, nem tudja megcsinálni a kettégást. Elvileg az Inventor megcsinálja, ad terítéket is, de a ponthegesztéshez szükséges még egy kb 55 fokos hajlítás, az meg azt nem tudja.[ Szerkesztve ]
-
Kicsipampam
tag
válasz
soldi3r #12026 üzenetére
Úgy vágd ketté, hogy csak az egyik fél maradjon meg, ami persze a szimmetria miatt elég is, mert a Proe szerintem nem kezeli a multibodyt, így nem tud két terítéket neked adni. Próbáld a lemezzé konvertálást a kettévágás után tenni, előtte lehet nem jelez hibát, de valójában mégse lemez.
-
soldi3r
veterán
válasz
Kicsipampam #12025 üzenetére
Ezzel már kísérleteztem, de ha katonásan kettévágom, akkor is csak 1 test.
-
soldi3r
veterán
Van egy ilyen elszívó ernyőm, amit egy testből convertáltam aztán osztottam 4 részre.
Hogyan lehetséges ebből 2 féle dxf-et csinálnom? Még mindíg egy testként kezeli, így nem tudja kiteríteni. -
soldi3r
veterán
Merre van a beállítások fájl a CREO-nál?
Betettem 4 sort a \Common Files\creo_standards\config_files\config.pro-ba, de nem nagyon foglalkozik vele.
use_inverted_mousewheel_zoom yes
orientation isometric
sketcher_grid_type polar
sketcher_starts_in_2d yes -
Agent T
tag
Sziasztok,
NX-hez is létezik olyan kötőelem könyvtár - Standard Parts - mint Solid Edgehez? Ha igen akkor azt hol lehet megtalálni ?
-
Parson
addikt
Egyelöre csak általánosságban érdekel a fejlödési iránya miatt. A multiplatformos megoldás pl nagyon tetszik.
S&T-nél dolgozol? Röpke 11-12 éve engem is invitáltak, de végül nem lett koprodukció... no sebaj.
A holnapi Webinar-t nem lehetne elcsúsztatni 10 órai kezdésre? Én csak akkor tudok becsatlakozni sajnos.[ Szerkesztve ]
-
nofi
addikt
válasz
#06658560 #12008 üzenetére
Igen persze, itt lehet jelentkezni: Ipar 4.0 Akadémia
-
nofi
addikt
válasz
Parson #12002 üzenetére
Ha érdekel bővebben írj rám egy privátot, idehaza a munkahelyem a hivatalos viszonteladó partner + support én pedig kimondottan az Onshape-pel foglalkozom. Rendszeresen tartunk testreszabott demokat, webinárokat (következő hetekben is lesz 2 publikus előadás)
Kopi31415
Hasonlót igen, mások is, de jelenleg az Onshape az egyetlen 100%-ig SaaS CAD
Agent T
Nyilván egy komplett autót inkább NX-ben vagy CATIA-ban terveznek, de ha belezoomolsz láthatod, hogy ennek sincs oka panaszra
[link]
(free accounttal minden publikus, jól mondod)
Mivel valós idejű kollaborációt biztosít, kimondottan több fős csapatok csapnak le rá első körben, de a PDM funkciói miatt is egyre többen keresik, pláne, hogy most sokan HO-ból dolgoznak. Mivel cloud architektúrára épül sose fagy le, nem fogy ki a memóriából, hibaüzenetet se küld és bármin használhatod (Win, Linux, OSX, Android, iOS) mert semmit se kell telepíteni csak egy böngésző kell hozzá. -
HugóBoss
tag
Sziasztok, lehet teljesen offtopic lesz, akkor elnézést. Olyan free programot keresnék, ami cdr vagy dxf file esetében meg tudja mondani, hogy egy 2D rajzban mennyi a körvonalak hossza. Lézervágáshoz kellene, hogy tudjak árat számolni, mert macerás minden vacakra megvárni az árajánlatot. Nekem csak corel draw van, azt használom, ha esetleg az tud ilyet az a legjobb
köszi
[ Szerkesztve ]
-
Parson
addikt
Kolléga urak, ki mit tud az Onshape 3D CAD rendszerröl? Én csak most futottam bele a PTC.com -on.