- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Tagadja az Apple, hogy eladta volna a Siri által begyűjtött adatokat
- Nagyon nem tetszik az NVIDIA-nak Joe Biden utolsó percre tartogatott terve
- Bejelentkeztek a TikTok amerikai ágazatáért
- Ilyen még nem volt: magát büntette meg az EU az adatvédelmi törvények miatt
- Microsoft Excel topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sweet.tv - internetes TV
- Windows 10
- OpenMediaVault
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- OpenWRT topic
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Rendszergazda topic
- Linux kezdőknek
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madwe
nagyúr
Miért nem? A nas folyamat be van kapcsolva, alig fogyaszt, rss alapján pl automatikusan letölti a sorozatokat amiket nézek, ha munka közben eszembe jut h este megnézném az xy filmet 2 kattintás távolból s már szedi is... Miért baj h nem maxon szedi ha cserébe bármikor szedi s bárhol is vagy meg tudod mondani neki h mit szedjen?
-
senior tag
válasz Aethel #23296 üzenetére
Ja, ennyit tud a vas sajnos, ezért nekem eszembe se jutott, hogy letöltésre használjam!
MacBook Air M2 , iPhone 12 , Watch , Apple TV , Pixel 7a , Pocket 3 és Action 2 , Nikon P900 , Htc G1 white , iPod classic , xDuoo X2 , HIFI WALKER H20 , Sony NW-A105 Walkman , TWS monitor, One , RC Pilot
-
Aethel
aktív tag
Sziasztok!
Normális DiskStation DS115j -nél hogy a torrent kliense max ~6mb/sec-re képes felmászni? Vezetéken lóg egy 250-es neten. Az asztali gép simán húzza 20 körüli értékkel de a NAS csak 5-6 körül vakarózik ugyanazon torrenten.
-
-
Chrys_
addikt
válasz Patice #23292 üzenetére
4x3TB esetén van védelem 1 meghajtó kieséséig,
3 meghajtó esetén már nincs, de még működik a rendszer.Tévedtem:
Nálam 4x4TB van, és kiesett 1 HDD, utána már nem eshet ki több. Viszont ha 0-ról van felépítve a rendszer, és csak 3 HDD kerül a RAID5-be, akkor tényleg úgy van, ahogy írod.[ Szerkesztve ]
-
Patice
Topikgazda
válasz claire78 #23291 üzenetére
3x3TB összefűzve az Raid5 lesz, ami így azt jelenti, hogy kettő kapacitása a max. adat, egy kapacitása a paritás, így ha egyet kiveszel, akkor nyígni fog a DSM, hogy a tömb/kötet sérült, de a paritás miatt (ami minden lemezen van) használható marad a tömb. Elméletileg így működik, még sosem próbáltam. Max. ha nem használható a tömb, akkor visszarakod a harmadik vinyót.
Ha használható a tömb, akkor másik gépen formázd le a harmadik vinyót és úgy tedd vissza a NAS-ba, majd kötet létrehozás és teljes adatmentés. ezt csak úgy tudod megoldani, hogy mind a két HDD-t befogod mentésre, mert teljesen ki kell üríteni a RAID5 tömböt.
A maradék kettőből csak ezután tudsz két külön kötetet létrehozni, mert meg kell szüntetni a tömböt.
Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
claire78
senior tag
Üdv!
Ha egy kötetben van 3x3TB HDD, akkor abból az egyik kivehető, ha a tárolt adat kb. 4.5TB?
Valahogy csak megszeretném oldani, hogy a 3 HDD külön kötetként szerepeljen. Rájöttem, hogy semmi szükségem RAID kötetre. Egy negyedik HDD-re csinálok naponta kétszer biztonsági mentéseket.
Ha kitudnék venni egyet, akkor azt már egy külön kötetként berakva tudnám átmásolni a cuccot. Majd mivel már csak egy HDD-re való anyag maradna, akkor kitudnám venni a másodikat is.
De ez csak álom, ha jól gondolom..? -
Patice
Topikgazda
DSM 5.2-5644 Update 8 elérhető.
Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok!
Be lehet valahogyan állítani, hogy a Photo Station ne az alapértelmezett /photo mappát használja, hanem egy bizonyos mappát?
A Control Panel / Indexed Files alatt hozzáadtam a kívánt mappát, és beállítottam, hogy photo-ként kezelje, a default /photo mappánál pedig kiszedtem a photo típus-t, de a Photo Station továbbra is a default mappát használja.Hogyan lehet megváltoztatni ezt?
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
rlazol
veterán
válasz Mr Bond 007 #23274 üzenetére
köszi, ez volt a cél.
Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
kaviat
tag
néha innen bentről a hivatalból ránézek a NAS-ra és ma látom, hogy a download station nem igazán frissíti a letöltéseket. a restart se segített, gondoltam újra indítom az egész vasat (web-ről, jobbra fent a fej ikonnál újraindítás). vártam, vártam aztán a synology.me-vel belépve az assistant indúlt el, mondván hogy diszkeket cseréltem vagy másik nasból raktam át (?), reinstall próbálja megtartani a beállításokat vagy daráljon és csak a diszkek tartamát tartsa meg? uhhh.. a 6-os : ((
egyszer élünk, a megtartósat vállasztottam. jött a körbe körbe forgó géza kb 15 - 20 perc után visszajött minden. első látásra megvannak a beállításaim is, az adatok is. csak az NZB könyvtárat kelledd eddig újra bekattogni. logot majd otthon fogok bogarászni este.
[ Szerkesztve ]
-
atike
nagyúr
Beleástam magam picit a logokba.
A dsm\var\log\messages-ben szemet szúrt, hogy tömve van ilyenekkel:
ápr 12 23:36:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 12 23:39:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 12 23:42:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 12 23:45:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 12 23:48:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 12 23:51:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 12 23:54:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 12 23:57:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:00:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:03:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:06:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:09:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:12:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:15:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:18:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:21:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:24:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:27:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:30:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:33:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dump
ápr 13 00:36:01 DiskStation CROND: do_command.c:197 /usr/syno/sbin/syno_system_dumpEzek után megnéztem az etc\crontab-ot amiben meg ez van:
#minute hour mday month wday who command
0 0 1 * * root /usr/syno/bin/syno_disk_health_record
0 0 * * 4 root /tmp/synoschedtask --run id=1
*/3 * * * * root /usr/syno/sbin/syno_system_dumpAz alsó sor alapján (és persze a messages-ben lévő log is ezt erősíti meg) 3 percenként meghívja ezt syno_system_dump dolgot...
Mi a bánat lehet ez?
-
Patice
Topikgazda
válasz crips15 #23282 üzenetére
Nem, ez nem egy D-Link. Itt ilyesmi nincs.
Ha tovább akarod növelni a biztonságot, akkor külső USB-s eszközre is beállíthatsz egy időzített, rendszeres mentést.
Vagy egy másik r-sync komaptibilis szerverre, ami akár más városban van.
-
crips15
csendes tag
Sziasztok,
napokban tervezek venni egy DS216J-t két db 2TB WD HDD-vel.
A kérdésem, hogy megoldható, hogy a "A" HDD-t 2db 1TB-os partícióra osztom, ezt teszem a "B" HDD-val és az "A" és "B" 1TB-os partícióját tükörmásolásra állítom (fontos fájlok biztonságos mentése) be a maradék 2x1TB meg szabadon használom?
Ha igen akkor a RAID 1 vagy a SHR-el csináljam?Előre is köszönöm!
ÜDv, Crips
-
supercow
őstag
válasz Mezga Aladár #23277 üzenetére
In nomine Pasta, et Fusilli, et Spaghetti Sancti. Ramen.
-
Sziasztok!
Kérdezném hogy filehivatkozást le lehet-e tölteni valami windowsos download managerrel úgy hogy megszakadás esetén ne kelljen újrakezdeni a teljes feltöltést hanem ott folytassa a letöltést ahol megszakadt?Még nem próbáltam megszakítani, de kíváncsi vagyok folytatható-e vagy nem..
[ Szerkesztve ]
-
McSico
senior tag
Kinéztem ezt a Cyber Power OR600ELCDRM1U szünetmentes tápegységet. A synology oldalán a kompatibilitási listán azt írják, hogy Vendor Recommended.
Tehát, ha jól értem akkor, rákötöm a nas-ra és megy minden probléma nélkül?"Ha bármi rossz dolog ér az életben, gondolj arra, hogy egy elkényeztetett kurvának mindig rosszabb!"
-
balhmm
tag
Szia!
Na elmondom nálam mi van! Kivettem egy működő zyxel 310-bol a hdd-t, mert eladtam a nast. Később jutott eszembe, hogy valamit nem mentettem le! Beraktam windows alá, de semmi program nem látta. Aztán beraktam linux alá, de semmi nem látta! Hoztam egy másik zyxel routert (326), de nem látja sehogy. Aztán most bedugtam egy qnap nasba az meg simán látja... Na ez mitől van?
-
kaviat
tag
válasz kormi0312 #23257 üzenetére
igen, erre gondoltam, hogy a felesleges seed-eket csapkodd ki. raid 0-t semmiképpen nem használnék, ha bármelyik diszk bukik viszi magával a másik tartalmát is. ha nem akarsz redundanciát (azaz nem annyira fontosak az adatok) akkor külön álló kötetekként használd a diszkeket és mondjuk az egyiken tárold a filmeket másikon a sorozatokat..
-
Madwe
nagyúr
válasz AMDPista #23266 üzenetére
Ha adminként lépsz be, akkor látod csak a homes-ot! Minden home elem megtalálható ott, azaz ugyanoda mutat a homes/adminnév mint az admin home mappája. Ha jobban megnézed a homes/admin/cloudstation lesz a mappa pontos útja, nem homes/cloudstation.
Azért nagyobb a méret, mert több verziót tárol alapesetben egy fileból, s nem kapcsoltad ki. A nason kapcsold ki a cloud station serveren s nem fog duplikálni
[ Szerkesztve ]
-
tobias40
veterán
Hi!
A NAS(212J) kamera progijában (SS-ben) nem tudom átállítani hogy a másik kötetre rögzítsen!
Van erre megoldás vagy csak arra tud rögzíteni amire települt az SS?
2 kamera van és mindkettőt átállítanám a "Kötet2-re" de csak a Kötet1-et ajánlja fel... -
AMDPista
tag
sziasztok,
NAS-on CLOUD STATION SERVER van telepítve, PC-re pedig CLOUD STATION DRIVE
kb 165 GB cuccot szinkronizáltam a NAS-sal és azt vettem észre, hogy olyan mintha 330 GB cuccot másolt volna
ahova másoltam oda pont 165 Gb ment, de a tároló azt mutatja, hogy ennek a duplája került felhasználásraötlet?
köszi
-
Madwe
nagyúr
válasz kormi0312 #23259 üzenetére
Ennek egyébként a logikája: a hely ahova kéred a letöltést, már általad használható, törölhető, szerkeszthető, átmozgatható, azt csinálsz vele amit akarsz. Ezt semmiképp ne töröld ameddig kell az adat, ezt használd fogyasztásra.
A rejtett mappa lényege, h ameddig megy a seed, addig érintetlen, nem mozhgatod/szerkeszted még véletlenül sem, ezért zavartalanul mehet a seed. Ameddig seedelned kell, addig ennek így is kell lennie. Amint megszünteted a seedet, az adott fájl is törlésre kerül.
Hátránya ennek az egésznek nyilván az, h ameddig seedelsz, addig dupla helyet foglal. De seedelni nem kell a végtelenségig
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz kormi0312 #23259 üzenetére
azon a köteten amire a dm telepítve van, mindenképp csinál mentést róla.
nálad akkor szabadul fel a dm kötete alól a hely, ha a torrentet törlöd. ha azonos köteten tárolsz és ül a dm akkor nincs ilyen gond. vagy töröld a torrenteket gyakrabban, vagy ha kell seedben állnia sokáig, akkor szedd le a dsm-et és telepítsd a másik kötetre ahol eleve tárolnád őket.
-
kormi0312
senior tag
igen. teszt jelleggel letöltöttem egy 1GB torrentet és a tároláskezelőben látszott, hogy mindkét kötetből lefoglalta azt az 1GB-t.
hogyan tudom én azt a rejtett mappát látni / láttatni?
ha a kötet1 az alapértelmezett torrent mappa, akkor a kötet2-ről törölhetem az adatokat mert azok akkor csak másolatok? (mi értelme akkor a letöltési hely kiválasztásának?! )
vagy ha nem akarok ilyen bajt, akkor a két 3TB-s HDD-t RAID0-ba fűzve kellene használnom?! -
Madwe
nagyúr
-
kormi0312
senior tag
válasz kaviat #23255 üzenetére
a download station alapértelmezettnek a kötet1 van beállítva. de ha nem HD filmet töltök, akkor a kötet2-re rakom a letöltést a választási lehetőségeknél. Nincs aktív letöltésem, csak seed. De ekkora különbséget akkor sem értem, hogy hogyan lehet?! 1.3TB vs 2.98TB
a kötet2-n 2TB a foglalt terület, még az sem lehet , hogy összeadja a kettőt, mert az már többet tenne ki mint 3TB.
Régebben volt olyan, hogy addig nem vette ki a foglalási területből a fájlt (filmet) , amíg a download station-ből ki nem töröltem a hozzá tartozó torrentet, annak ellenére hogy a file station-el már töröltem a kötetről..de azóta figyelek erre, tehát ez nem lehet a baj.
DSM 6.0 van rajta.... esetleg vmi ötlet? -
kormi0312
senior tag
Sziasztok!
Van egy DS213j-m és benne két darab különálló kötet: Kötet1 : 1db mappa (HD1) 3TB és Kötet2: több mappa (szintén 3TB)
Furcsáltam, hogy elfogyott a hely a Kötet1-en, azon csak HD filmek vannak..., azt írja hogy 20GB maradt...de amikor kilistáztatom a mappát hogy mennyi a foglalt terület, akkor 1.3TB-t mutat. Viszont amikor a kötetet tulajdonságait nézem, akkor ott 2.98GB foglalt területet mutat.Ez hogyan lehet?
Köszi előre is!
-
senior tag
Sziasztok, szerintetek milyen időközönként kellene pormentesíteni (kitakarítani) egy nyitott polcon levő Nas-t!
Ja, meg lenne egy kérdésem még, otthon egy 115j-nasom van, csak filmnézés megy róla meg adatárólasra használom, még a régi DSM fut rajta!Szerintetek érdemes feldobnom rá a 6-ost, mert ugye nem sok minden "újdonságot" hozna számomra?
MacBook Air M2 , iPhone 12 , Watch , Apple TV , Pixel 7a , Pocket 3 és Action 2 , Nikon P900 , Htc G1 white , iPod classic , xDuoo X2 , HIFI WALKER H20 , Sony NW-A105 Walkman , TWS monitor, One , RC Pilot
-
rlazol
veterán
válasz Patice #23243 üzenetére
igen, köszönöm, most már minden jó.
csak a csatlakoztatott mappát látom, a többit nem. a szerverre kattintva jelszót kér.
innentől kezdve, ha valami vírus eg is támadja az adataim, csak a felcsatlakoztatott mappát támadja meg, ergó a DShez USBn csatlakozó biztonsági mentést nem, ugye?Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
atike
nagyúr
Érdeklődtem anno arról, hogy tud-e valaki valami részletes naplózást arról, hogy pontosan mi is történik a nason.
Van egy Naplóközpont nevű csomag, az egynek jó, de minden csak nem részletes.
Sok guglizás után sikerült találnom egy "megoldást"....
A főmenüben van egy olyan, hogy Támogatóközpont, azon belül Támogatói szolgáltatások. Itt a Rendszernaplóval kapcsolatos eszközök alatt be lehet pipálni neki, hogy részletesen érdekel minden a nasról. Végül alul ott figyel, hogy Naplók generálása. Ezt megnyomva dolgozik egy kicsit, majd el lehet menteni egy file-t (debug.dat), ami valójában egy tömörített (zip) file, ami tartalmazza a nas kernel szintű naplózását, a linux összes dolgával.
Na ezt lehet utána elemezni...
-
Mr Bond 007
őstag
Ha valakinek itt van apple gépe meg tudná mondani hogy a time machine mentés működhet neten keresztül is nasra? Vagy csak helyi hálón? (tudom hogy lassú ezért elsőre kábelen csinálnám, később viszont csak neten át tolná a változásokat. )
-
Borisz76
veterán
Nem....
Nas-ba kifejezetten Nas-ba tervezett vinyó az ajánlott.
Az már más tészta, hogy bele lehet tenni normál "asztali verziót" is.
Nálam 6 db 5400-s és 6 db 7200-s HDD teker....egy sem "NAS HDD"
36 fok Celsius a vízválasztó.
Előbbiek alatta, utóbbiak felette tanyáznak :[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
psg5
veterán
Sziasztok!
215-ös.
Az miért, hogy be van állítva a hibernálás, elvileg ha 30 percig tétlenség van, szépen hibernál is, no de a Download Station elvileg kellene hogy fusson, mert még nem "töltött vissza" vagy az "nem igazi" munkának számít a NAS szemében?F.K.T.
-
rlazol
veterán
igen, ha a megfelelő keresőszavakat próbálod
de sajnos nekem nem jó...
A felh. fiókokban nincs "hálózati jelszavak" elem :s (nekem win 7em van)szerk.: de ezen az úton sikerült megtalálnom, köszi! most nem tudom újraindítani, de remélem, utána is jó lesz...
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
-
rlazol
veterán
-
rlazol
veterán
válasz Patice #23236 üzenetére
köszönöm!
lecsatlakoztattam, de most meg nem bírom visszacsatlakoztatni...
bocsánat, tudom, h nagyon láma, de nagyon rég volt...
Amikor kiírja, h melyik mappát szeretném csatlakoztatni, mi a jó megfejtés?
:\\szervernév\mappa nem működött, ahogy semmi más seAz orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
Myth
aktív tag
válasz Borisz76 #23190 üzenetére
És 7200rpm-es vagy kisebb ajánlott? A toshi amit kinéztem 5900-as. Nem is nagyon láttam még ilyet, inkább 5400-est vagy 7200-est eddig...
Gondolom a NAS-ba azt, hogy nem a leggyorsabb vinyó nem fogom észrevenni mert nem az lesz a szűk keresztmetszet, igaz?
[ Szerkesztve ]
Battletag: Myth#1775
-
Patice
Topikgazda
válasz rlazol #23234 üzenetére
A legegyszerűbb, ha leválasztod a felcsatolt mappákat és újra fölcsatolod, már más adatokkal, amit először létrehozol a DSM-ben.
(#23233) kimi02:
Nekem az NFS-hez nem kellett semmit állítanom a routerben.
A fix IP-ket úgy oldottam meg, hogy a belső hálón található eszközeimnek MAC cím alapján "odaadtam" egy IP-t a router által osztott tartományból (adress reservation). A router így mindig ugyan azt osztja ki adott eszköznek, bárhol, bármikor csatlakoztatom, bármelyik kábel végen.
Utána a DSM-ben adott IP-re állítottam be az NFS jogot. Ennyi.
Semmi más TCP, meg UDP dolgot nem kellett állítanom.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Felette linkeltem egy oldalt, ott is javasolnak egyet igaz az nem ingyenes
Nem emlékszem anno mi volt amivel ingyen megoldottuk de majd rákeresek...
Egyébként meg ha fontos az adat, akkor nem elég a raid, minimum kell egy backup ami külön helyen van, mondjuk egy külső hdd amit néha rádugsz szinkronizálni. Adatvédelem 101 h egy biztonsági mentés nem mentés[ Szerkesztve ]
-
rlazol
veterán
válasz Patice #23216 üzenetére
Patice #23216 & Magnat #23204: nagyon szépen köszönöm!
A winem jelenleg admin jogokkal nézelődik, ezek szerint ez a hiba. Ráadásul bekapcsoláskor automatikusan kapcsolódik a DS-hez. Hol tudom a Win-en belül megváltoztatni a csatlakozáshoz használatos user nevet-jelszót?Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!
-
pikar
tag
OK, köszi a tanulmányokat...
De akkor kezdjünk bele, ne csak úgy tegyünk mintha értenénk hogy is van ez
A NAS azért jó, mert jó.
Meg, lehet vele tárolni, meg tutira biztonságban érezhetjük adatainkat és még sorolhatnám.De!!!
Ha a NAS elromlik, akkor ki kell venni a HDD-ket, a NAS visszamegy gariba a boltba és egy darabig nem is lesz belőle semmi, vagy esetleg végleg kuka.
Ilyenkor nemcsak a NAS kényelmét bukod a csere idejére, hanem tiéd a bosszúság is, mert a HDD-ról muszáj az adatokat visszaállítani mondjuk egy másik NAS-ra (ahogy írod is), vagy legalább használni egy másik gépben, ha éppen kell.
Ahogy lentebb írtam ezek a típusok Win7 alatt nem mennek, ubuntu alatt nem mennek. Természetesen mindenféle extX fájlrendszert látó alkalmazás segítségével próbáltam.
Arra jutottam, hogy az alkalmazott ext4 valami tréfás kötet. Ne felejtsük, hogy a D-linkes NAS-om is RAID-ben megy és annak tartalma látható. A RAID bonyolultsága ne tévesszen meg senkit, mert RAID nélküli kötettel is teszteltem és ugyanaz az eredmény.És itt meg is érkeztünk a lényeghez:
De miért lenne baj?
Nas váltás esetén adatokat szimplán nas-nas útvonalon átmented. Hibás nas esetén leszedsz egy ingyens programot amivel ki tudod menteni az adatokat egy másik hddre.Pont ezt szeretném tesztelni, mert ez az egyszerű eljárás régebbi NAS-okkal eddig működött nekem is.
De mára kissé fejlődtek (e téren, biztonságban visszafelé).
Melyik ez a program csoda? Erre beneveznék és máris nyugodtan aludnékMég annyi, hogy kizárólag RAID1-re esküdtem eddig, pont a kimentés miatt. 6Tb esetén így is több napig tart.
[ Szerkesztve ]
-
kaviat
tag
válasz Borisz76 #23208 üzenetére
engem is érdekelt a dsm6 alatti hyper backup, én tegnap este pár szág gigányi fotót jelöltem ki, több mint 100ezer foto, azaz ennyi file. dolgozik is már több mint fél napja 27%-nál tart és 80 gigát dolgozott fel, kb erre számítottam, a sok kis apró file ad neki rengeteg munkát.
viszont erről jut eszembe egy kérdés. szerintetek, ha egy kötetben nagyon sok file van egy könyvtárban vagy könyvtár struktúrában, az mennyire fogja meg, mennyire lassítja a rendszert?
-
Madwe
nagyúr
Nem véletlen nem lehet össze vissza helyezgetni a lemezeket, főleg nem raid esetén, nem fog menni a plugnplay... Főleg ha más nas tipusról is beszélünk. Az h milyen a filerendszer az egy dolog, az h milyen os-t tesz rá a nas az megint egy másik. Plusz ott van a raid is.
De miért lenne baj?
Nas váltás esetén adatokat szimplán nas-nas útvonalon átmented. Hibás nas esetén leszedsz egy ingyens programot amivel ki tudod menteni az adatokat egy másik hddre.
Synology esetén egyébként lehet másik synologyra váltáskor áttenni, de ott se minden esetben, pl egy 2bayes raidből nem tudsz egy 1bayes sima nasba csak úgy betenni egy hddt ami raidbe volt anno.
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
Szerintem olvass többet a témában....
Nem a nas a hibás itt bizony user error van.Segítség :
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
pikar
tag
Sziasztok,
Itt is felteszem az alábbi kérdést, mert ez szerintem Synologyra is igaz.
Van egy új QNAP TS-453A NAS-om, és kipróbáltam egy ZYXEL 540-es NAS-al is az alábbiakat.
És nem értem.
Mind a két NAS műszaki specében az alábbi van:
File system support:
Internal HDD: EXT4
És most jön a probléma:
Kivettem mindkét NAS-nak a RAID1-éből az egyik lemezt és beraktam PC-be.
- Win7 alatt a partíciókat össze-vissza látja a gép és semmivel sem olvashatóak
- ubuntu alatt a partíciókat egységesen látja, de nem moutolhatóak, és a terminál azt a hibaüzenetet adja, hogy ismeretlen filerendszer "linux_raid_member"
Az a gondom, hogy ext4-es fájlrendszernek kellene rajtuk lenni, de e helyett azt látom, hogy "Linux RAID tag (1.0 verzió)" és nem lehet hozzáférni az adatokhoz.
Egy régi D-link NAS-t is kipróbáltam (DNS320-as 6Tb HDD-vel) és azon ext4 fájlrendszer van (annak ellenére, hogy a speckója ext3-at ír), tökéletesen működik win7 alatt is.
Szóval, manapság, ha egy NAS-ban nem a winyó, hanem a vas megy tönkre, akkor repülnek az adatok is?
Mit csinálok rosszul?[ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
válasz Patice #23216 üzenetére
Azt használtam én is, viszont amikor pár túl sok soros volt a config áttértem windowsra, mert sokkal kényelmesebb, és jóval gyorsabb is. (nem beszélve a színezett kódokról, hogy még egyszerűbb legyen)
(#23223) Madwe
WinSCPn belül hol a parancssor, ahova beírhatom a sudo -i t?Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Patice
Topikgazda
válasz Mr Bond 007 #23219 üzenetére
Én ezért mentek NTFS rendszerű vinyóra, nem a NAS-sal formáztam meg. És elfogadja célként így is a külső vinyómat.
-
Borisz76
veterán
válasz Mr Bond 007 #23219 üzenetére
Más :
Tegnap majd 2 óra alatt készült el a biztonsági mentés. ( 1. alkalom , kb 563 GB )
Hajnali 5 órára ütemeztem a következőt.Mint látható a 2. alkalom másfél perc volt !
[ Szerkesztve ]
-
Patice
Topikgazda
válasz Borisz76 #23210 üzenetére
& (#23208)
Köszönjük a leírást és a képeket! (Az egyszer csak megvalósuló első hsz.-be igyekszem belinkelni. )
Én így használom pár éve a napi mentést is, jó látni, hogy nem sok minden változott.
(#23215) BullZeye:
Én nano-val szoktam parancssorban szerkeszteni adott fájlokat. Az nem jó?
(#23209) kimi02:
De legalább megoldódott.
Szvsz. amúgy ezek nem olyan combos routerek, nem árt, ha gigabites a hálózat!
(#23050) rlazol:
Win alatt, ha felcsatolsz egy hálózati mappát, akkor fog kérni felhasználónevet + jelszót. Ha a megadott user-nek van jogosultsága látni (írni/olvasni) az USB-s eszközt, akkor felcsatolás nélkül is hozzáférsz, mert a Win megjegyzi a beírt azonosítót és azzal használja.
Megoldás lehet pl. hogy létrehozol a gépedhez egy külön felhasználót és annak korlátozod a jogait.
+ van olyan beállítás a user-eknél, hogy a jogosulatlan mappákat ne is lássa. Azt pipáld be!(#23202) Magi:
Lásd Borisz76 képekkel illusztrált hsz.-eit. Mindent leírt.
[ Szerkesztve ]
-
BullZeye
veterán
6.0-nál WinSCP root jog megoldható? Van 1-2 konfig fájl, amit egyszerűbb windowsba szerkeszteni, és onnan winscpvel szoktam felülírni az eredetit. Ami eddig ugye root felhasználóval ment is, viszont most access denied. Mit és hol kell állítanom, hogy ez a funkció működjön?
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
kimi02
őstag
válasz kimi02 #22930 üzenetére
A NAS Synology DS213J
Most megpróbáltam a Dune D1-es lejátszóval is az NFS csatlakozást.
NFS-en ha az UDP van beállítva akkor itt is ugyan úgy szaggatnak a BD és az mkv anyagok.
Ha átállítom TCP-re akkor tökéletesen futnak a filmek.Pio LX55-ön nincs ilyen lehetőség , hogy tudjam állítani az UDP és a TCP dolgokat.
Viszont az egészbe van egy nagy csavar , próbáltam másik routereket , Tp-link WR542G és WR740N ezekkel meg simán megy az NFS megosztás a Pio LX55-ös lejátszóval
Nem szaggatnak a BD és Mkv anyagok.
Ki érti ezt ?
-
Borisz76
veterán
DSM 6.0
Hyper Backup főpróba :
Külső Samsung 2TB-s HDD-t bedugtam a NAS USB portjára.
Előzőleg formáztam PC alatt NTSF-re.
De tudom, hogy az EXT fájlrendszert jobban csípi a NAS ezért
Vezérlőpult / Külső Eszközök / Formázás / EXTHyper Backup indítása
Indulás után a varázsló fogad, ahol első opció pont az amit szeretnék :
Célhely, Megosztott mappa megadása:
Mappánknak szabadon adhatunk új nevet :
A menteni kívánt mappa elé tegyünk egy pipát.
Több mappát is ki lehet jelölni !!!Alkalmazásról is lehet mentést csinálni.
Ezt az opciót most kihagytam...Következő ablak figyelmeztet, hogy jelenleg nincs biztonsági mentésünk:
Mindenképpen engedélyeznünk kell a rotációt.
A verziók száma 256 volt ! Ne pocsékoljuk a tárhelyet egy próba miatt :File Station : Látszik a létrehozott mappa.
Jobbra lent a CPU és a hálózat használata.
Éppen egy filmet is néztek a NAS-ról közben.A vezérlőpultban is jelzi a mentési folyamatot.
File Station : Mappaszerkezet !48%-l tart....kb 30 perce csinálja:
Ha befejezte folytatom.
-
Madwe
nagyúr
válasz Magnat #23204 üzenetére
Annak a lényege, h mondjuk vagytok egy cégnél alvállalkozókkal, akik az egyik megosztási mappára rendelkeznek joggal, mert azon belül az xy projekt mappát ők is szerkesztik. De a megosztási mappátokon belül van még 4 másik projekt amihez nincs semmilyen joguk (amibe alap esetben nyilván olvasási jog nélkül belépni se tudnak) s ha nem akarod h lássák azt a másik 4 projektet mint mappát alapból (mert mondjuk nem akarod h tudják a nevét, de eleve egyszerübb ha csak azokat a mappákat látják amihez hozzá is férnek, így hamarabb s könyebben kiigazodnak). Nyilván megoldható ha eleve külö megosztási mappára teszed, de azért sok rendszerben az nem megoldható, mert más a struktúra s követni kell.
[ Szerkesztve ]
-
Magnat
veterán
válasz rlazol #23203 üzenetére
Szia,
a mappa szerkesztésénél dsm-ben ha bepipálod a "rejtse el e hálózati helyek mappában lévő megosztott mappát", akkor nem fog látszódni, de ha név alapján begépeled akkor ettől függetlenül bejön, szóval ha biztosra akarsz menni, akkor olyan userrel tallózd win alól a nast, akinek nincsen joga az adott könyvtárra. Van még egy olyan opció is, hogy "almappák és fileok elrejtése a jogosultsággal nem rendelkező felhasználók elől", de ez nem tudom mire való (el kellene olvasni a helpben ) mert ha jogosultsággal nem rendelkező userrel tallózom meg, akkor mindenképpen jelszót kér.
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
rlazol
veterán
vki erre?
köszönöm!
-
Magi
tag
Üdv Mindenkinek,
Ha már úgyis másolás mikéntje van terítéken, szeretnék én is egy kis segítséget kérni.
Adott egy NAS, amin a képeket tárolom.
A NAS-ra rádugnék egy külső HDD-t USB-n, amire szeretném, ha naponta egyszer átmásolná/szinkronizálná a NAS a képeket.Ezt milyen módon lehet megtenni?
Előre is köszönöm.
Magi
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó OnePlus Watch 2R Gunmetal Gray (fekete) okosóra - bontatlan (Alza-s)
- EVGA GeForce FTW3 ULTRA GAMING RTX 3080 Ti 12GB GDDR6X 384bit
- Xiaomi Redmi Note 10 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GAMER confiuráció , hardware frissítés miatt eladó !!