- Synology NAS
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- AliExpress tapasztalatok
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Videó stream letöltése
- Microsoft Edge (a Windows Internet Explorer utódja)
- OpenWRT topic
- Linux Mint
- Windows 11
- Itt az AI-képes hallókészülék
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandi0000
nagyúr
Köszi,inkább csak a memória miatt, valszeg corsair vengeance rgb lesz, és félek, hogy nagyon rálóg, meg ha a kicsi ia hűti, akkor kb nem látom értelmét a nagynak
Xbox One: bandymnc
-
sheep
addikt
-
bandi0000
nagyúr
9800x3d vel.megbirkózik ez a hűtő ugye? [Birst Assassin]
-
jimpo
senior tag
Watch this before you Delid your expensive CPU
northwestrepair
Kicsit OFF, már ami a videóban lévő alanyt illeti (14th Gen Intel). De szerintem itt is tanulsággal szolgál...A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
jimpo
senior tag
válasz bandi0000 #2451 üzenetére
Amúgy valójában 7800x3 nél 9800x3d jobb a low 1% fps ben?
Határozottan igen, hogy mennyivel függ a játéktól és a felbontástól is természetesen.
Mert ki-fullozott RT 4K felbontás mellett, tehát GPU limites szituációban értelemszerűen nem annyira hatalmas a különbség. Alacsonyabb felbontáson, Esport címekben továbbá autós szimulátorokban jóval nagyobb az előrelépés a kettő között.[ Szerkesztve ]
A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
bandi0000
nagyúr
Köszönöm, akkor ennyi az àra és kész, eurot is 430 körülre vàrják az évben, szal lejebb biztos nem fog menni
Amúgy valójában 7800x3 nél 9800x3d jobb a low 1% fps ben? Nézegettem teszteket ott jàtékban hozza a kötelezőt, de csodát nem láttam
-
warcat
veterán
válasz bandi0000 #2445 üzenetére
Amd burkoltan,csendben árat emelt azzal, hogy aktualizálta az eredetileg bőkezűen (de inkább Intel versenyszellemben) 1:1,1 euró : dollár aránnyal kiszámolt EU árakat.
Ezért most [link] 558€ az online boltjában (ha nem vagy bejelentkezve, mert akkor duplán rárakja a VAT-ot de a kasszánál már helyesen szereple)
Ez fillérre kijön ha a 479 dollárt átváltod 1.03 aránnyal (465 euró) majd ráterheled az átlagos EU VAT-ot ami 20%
omfgk helyesen kiszámolta itt felettem a magyar bolti árat egy kicsit jobb árfolyamon mint a magukat bebiztosító boltok, esetleges mennyiségi kedvezmények előtt az e fölötti a boltok extra bevétele HA közvetlenül AMD szállítja nekik de ez itthon csak az alza.
De ugye még pluszban ott vannak az olcsóbban felvett megrendelések, azokat vagy AMD még leszállította olcsóbban ezért jófejek, vagy kifizettetik a későbbi vásárlókkal és akkor kijön az átlagár amit szeretnének
Lényeg, hogy árcsökkenéshez a dollár komoly (euróhoz képest) gyengülése vagy a kereslet jelentős elapadása kellene (de akkor árcsökkentés helyett még ott van a lehetőség játékkód mellécsomagolására). Erre nem sok esélyt látok rövidtávon (2-3hónap)
[ Szerkesztve ]
EA: It's in the crate!
-
deathcrow42
aktív tag
válasz bandi0000 #2445 üzenetére
Az 500 euró körüli EU-s ár miatt esélytelen, hogy 200k alá menjen a 9800X3D a közeljövőben az EUR/HUF árfolyam illetve a 27% áfa miatt, ha erre vagy kíváncsi.
Alaplap bármelyik nem full alap B650 már ok, ha nincs tuning.
6000-s CL30 EXPO ram ha keveset akarsz vesződni vele. 1 óra utánanézést/olvasást/konfigolást megér a FONTOS INFÓK elolvasása, pici ram optimalizálásért
[ Szerkesztve ]
Ex frostshock.eu szerkesztő :)
-
addikt
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok
Öf et nem látok így valszeg már megválaszoltat kérdezek
9800x3d alá mehet az asus b650E-F lap ha nem lesz tuning?
Illetve itt is még igaz, higy CL30 körüli ramot pakoljak alá?
Szerintetek a közeljövőben merre mozdul az àra? Tudom senki se jövőbelátó, de ez a 250k körüli ár a kereslet miatt van, vagy am is ekörül lenne
[ Szerkesztve ]
-
BeZol
őstag
Nekem is összeállt a 9800X3D konfig időközben, igaz egy rendes videókari még várat magára.
Memóriabeállításokat innen-onnan kukáztam össze.
Testmem5 sikeresen végigfut vele.A CPU egy gyengébb példány (SP110):
1,181V mellett 5375MHz a stabil neki (jobban tesztelve lehet h csak 5350MHz).
Most 1,21V 5400MHz-re lőttem be (1,2V-on lecrashelt), így 88-90fok cinebench r23 loop alatt egy Arctic Liquid Freezer II 420-assal hűtve.
Nincs delid, nincs direct die hűtés sem.
Tekintve h gyengébb példány, nem is fog kapni.
Load line 8-at használok, így annyi a tényleges fesz, mint amennyire beállítottam BIOS-ban.
A hőfokok értelem szerűen nem szimpik, de ez gamer gép, kétlem h játékokban ilyen terhelést kapna, úgyh marad ennyi feszen.Nyilván egy 5575MHz-es példánynak jobban örülnék: [link]
2200+ FCLK-val nem bootol be.
6600MHz-es memóriával bebootol, de errorozik tm5 alatt, úgyh egyelőre ezt még nem erőltettem,
de lehet meglesem majd magasabb fesszel a 6600MHz-et és a 6400MHz CL26-ot is.########################################################
Teljesen gyári bios-szal, tényleg semmit sem állítva 5025MHz 1.252V-al futott.
PBO-t nem próbáltam és nem is fogom, 5950X-nél is all core oc híve voltam, nem hiányoznak a random megfagyások asztalon.
Ahogy BIOS-al játszadoztam, olykor hiányzott kb. 1000 pont a cinebench score-ból, és arra jutottam, hogy az Asus lapban az AI Tuner-t "auto" értéken kell hagyni, mert ha másra rakom és emiatt megjelenik alatta a BCLK állítási lehetőség, ami ilyenkor alapból 100-as értékkel jelenik meg, akkor kevesebb a pontszám, a fogyasztás ugyanaz, de a hőfok 3-4 fokkal kevesebb. Ha "auto" értéken hagyom ezt a részt, ahol ugye az EXPO profilokat is ki lehetne választani, akkor +1000 pontom lesz, de a valós BCLK 99,8MHz a 100MHz helyett.
Furi...
-
addikt
Ezt egyébként a honlapon írja, csak ott vált át, vagy ki is küldik az emailt ,hogy 14-én átvehető? Mert a honlapon sokszor írt már marhaságot, de emailben a korrekt szokott kimenni.
[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
nagyúr
Várom visszajelzésed, addig nem basztatom akkor
Más. Havert kérdeztem, tegnap neki is írta a 01.14-i átvételt, ma már megint visszaváltott neki, a szokásos "megrendelve a beszállítónál" szövegre.
Ha a srácnak aki árulta aprón megjön, akkor fixen az van amit tippeltem, hogy az előre kifizettet rendelések prioritást élveznek a ki nem fizetettekkel szemben.[ Szerkesztve ]
Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
nagyúr
-
ƵøŁĭ
veterán
B850 alaplapok listázva vannak Alzán.
[ Szerkesztve ]
(ง'̀-'́)ง(ง'̀-'́)ง
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nekem csak a cruncher forralja el fokent, 105w mellett, illetve a peak hofokok magasak. Ehhez kepest 65wn max 65 fok, es ingame azonos orajelekkel megy a proci.. tudom h ez csak egy 9600x, de akkor is.
sztem februar lesz.. januarban mar nem fog beleferni h szetszedjem.
Véleményem szubjektív...
-
C64
őstag
Csak mert az áfsz-ben az van, hogy ha később drágább lesz akkor rá kell fizetni. Direkt utánanéztem.
7.3. A Vásárló az előrendeléstől indokolás nélkül bármikor elállhat, ebben az esetben az Alza valamennyi, a Vásárló által ezzel összefüggésben, előre megfizetett összeget visszafizet. Amennyiben Vásárló az előrendelés vételárát előre megfizette és a termék ára változik, úgy a különbözetet az Alza visszautalja a vásárló részére (amennyiben az ár alacsonyabb) vagy a vásárló köteles azt az Alza részére még a termék leszállítását megelőzően megfizetni (ha az ár magasabb), amennyiben a vásárló akként dönt, hogy az árváltozás ellenére sem akar elállni az előrendelésétől.
Yᵒᵘ Oᶰˡʸ Lᶤᵛᵉ Oᶰᶜᵉ
-
gery14
senior tag
Azon kapod én kb 3 hét uttán fizettem ki külön kértem díj bekérőt emailben es kifizettem biztos hogy előrébb vettek mint aki nem fizette ki... A x870 novát pl utánvéttel kértem amint volt raktáron alzánál berendeltem csak 1 hétel későbbi kiszálitásra ott is emelkedet az ára a lapnak 2x is de azon az áron kaptam amin rendeltem..
November 14 rendeltem meg December 20 kaptam kézhez.[ Szerkesztve ]
// EKWB Custom Loop/ I9 13900K / Rog Strix Z790-E Gaming Wifi /Inno3D 4090 X3 OC /Trident Z DDR5 RGB 6800 cl34 32GB KITT /Masterwatt Maker 1500W Plus TITANIUM /Viper Ultimate/S23 Ultra 512GB 5G//Civic TypeR FK8 Turbo// BMW 35D Stage3 E91Stanced //FirebladeSC59//
-
C64
őstag
Pioneerhoz már futott be pár 9800X3D delidre és pozitívan számoltak be a javulásról. 15 fokot lehet nyerni kb.
Am alzába is már 268k, szal aki nem akar várni, nem olyan sok az a +8k érte, sztem. Nekem még sikerült az első áron lecsapni rá, már rég ki van fizetve, remélem ezen az áron is fogom megapni, nem azért vártam rá 2 hónaptYᵒᵘ Oᶰˡʸ Lᶤᵛᵉ Oᶰᶜᵉ
-
gery14
senior tag
Es az a szomorú a sok hülye meg is veszi
// EKWB Custom Loop/ I9 13900K / Rog Strix Z790-E Gaming Wifi /Inno3D 4090 X3 OC /Trident Z DDR5 RGB 6800 cl34 32GB KITT /Masterwatt Maker 1500W Plus TITANIUM /Viper Ultimate/S23 Ultra 512GB 5G//Civic TypeR FK8 Turbo// BMW 35D Stage3 E91Stanced //FirebladeSC59//
-
C64
őstag
Akit érint a dolog, alza azt írja, hogy január 14. várható az előrendelések szállítása (9800X3D)
Yᵒᵘ Oᶰˡʸ Lᶤᵛᵉ Oᶰᶜᵉ
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz Istvan2020 #2418 üzenetére
Próbáld ki..
Vagyis, 105W talán (ez 142W).. de ingame valszeg meg fogja fogni, próbáld meg. Ha jól sejtem auton 170w-re teszi.
De tudni kellene mennyit fogyaszt játék közben, mert lehet nem nyersz vele sokat. Akkor viszont kell egy kis CO is, és úgy lehet meg tudod fogni léggel.
Véleményem szubjektív...
-
Istvan2020
aktív tag
válasz deathcrow42 #2415 üzenetére
Nem aggódom csak új nekem ez az egész hőfok 60 fokhoz vagyok szokva, de itt a fogyasztás sem 65W
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
deathcrow42
aktív tag
válasz Istvan2020 #2414 üzenetére
Vicc nélkül: okés hőmérsékletek - ha valamiért nagyon aggódsz állíts be egy 90 fokos limitet a biosban és használd egészséggelEx frostshock.eu szerkesztő :)
-
Istvan2020
aktív tag
Sziasztok.
Most váltottam át am5 platformra am4 ről, és egyből bele a közepébe
Kérdésem 9950X nek milyen hőfok az elfogadható?
Noctua NH-D15 chromax black van most rajta,
stalker2 tő alatt 82-85 fok.
Pbo kikapcsoláson kívűl nincs semmi a biosban piszkálva. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz deathcrow42 #2410 üzenetére
Nekem is az van, hiba nélkül megy a 6400 1:1.
Lehetne még finomhangolni, de nem mentem mélyebbre eddig.
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
warcat
veterán
Amúgy ha nem lesz rajtuk hatalmas felár, lehet legegyszerűbb ezekből venni aztán viszlát
EA: It's in the crate!
-
addikt
48GB-nál M-die van.
De ez nem ugyanaz mint a 32GB-os verzióknál a 2GB/lapka M-die.
Tehát 8x3, 24x2 a 48GB.És nem fontos ,hogy milyen gyártótól veszed meg ugyanazt az M-die-t.
A körítés lesz más. RGB, a beállított profil, hűtőborda.Igazán válogatva csak 7600 felett lesz bármi is belőle.
Raptor és Arrow Lake topikba érdemes belepörgetni. Ott folyamatosan megy a ram bűvölgetés. Meg lesz valószínűleg ,hogy melyik a legolcsóbb már M-die 48GB KIT.
Micron-okat kell kerülni. De lehet ,hogy már ki is koptak.[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
aktív tag
Van olyan 48 gigás kit, amit ajánlanál?
(nem specifikus típus, hanem pl.: Hynix A-die 48GB-ban ok 6000 CL28-ra meg ilyesmi)
A 9800X3D húzogatását inkább elengedem, olyan fagyások/mikro stutterek jöttek ki játékokban, hogy leteszem a hajam Amióta 0 CO minden flottul megy
[ Szerkesztve ]
Ex frostshock.eu szerkesztő :)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Csomót gondolkoztam, hogy kíváncsiságból megpróbálom, hogy meddig tudok elmenni, mert tudom, hogy elvileg 8000 körülig elmegy a ram ami nálam van, de mindig lebeszéltem magam róla, és ez megint megyőzött, hogy felesleges.
Itt azért a Copy-n látszik, hogy "csak" 6000, de az szép, h így simán be leehet menni 60ns alá..
PowerDown szándékosan van?
[ Szerkesztve ]
Véleményem szubjektív...
-
addikt
azt se sikerült normálisan megcsinálni több SSD esetén, hogy ne felezze a fő PCIe-t.
Pfff.
Eleve csak 3db M2 van rajta, de ugye a marketing anyagba kellett ,hogy mindhárom 5.0...***When M.2_3 are enabled, PCIEX16_1 will run x8, and PCIEX16_2 will run x4, M.2_2 will be disabled.
És ez lenne a csúcsragadozó?
Gyakorlatilag 2db NVME-vel?Persze utána kiderül a másik turpisság.
two PCIe® 4.0 M.2 slots on an ROG DIMM.2 cardTripla felár, duplázva természetesen. De így már van rajta 4db NVME-nek hely. Annyi mint a fapad Tomahawk-on. 2db 5.0 és 2db 4.0.
[ Szerkesztve ]
-
Ájszii
tag
Nem érdemes erőltetni a 48-as kiteket ahogy a 8000+ os profilokat sem. Az elmúlt pár hétben végig teszteltem az összes lehetséges ram opciót a-die, m-die, single-rank, dual-rank alacsony-freki magas-freki és arra jutottam ,hogy a legjobb megoldás a 6000-6200 dual rank a-die annak ellenére hogy a válaszidő nem ebben az esetben volt a legjobb ahogy az a csatolt képen is látszik. Viszont a tényleges teljesítmény igen. Viszonyítási alapként például a BO6 cpu bench ben egy single rank 6400c28 hoz képest több mint 10%-al jobb eredményt produkált ez a 6000c26 ugyanúgy ahogy cruncherben is. 1.2.0.2a esetén single rank 6400c28 48 secet 1.2.0.2b esetén 54 secet produkált. A dual rank 1.2.0.2b Legacy latency mode ban 49-sec. A 8000+ os profilok ugyan szintetikus tesztekben egész jól teljesítenek köztük cruncherben is viszont játékteljesítményben elmaradnak. A dual ranknak is van hátulütője ami abban mutatkozik meg, hogy sokkal jobban terheli az MC-t ezért lényegesen több VDDIO-t kér a stabilitáshoz.
-
nagyúr
válasz abridabri #2386 üzenetére
APEX március, de ahogy nézem amit sugi ír OCN-en azt se sikerült normálisan megcsinálni több SSD esetén, hogy ne felezze a fő PCIe-t.
Ezt leszámítva nem tűnik rossznak memória terén, csak sajna kéne már frissítenie az AMD-nek a memóriavezérlőt is.G.SKILL Memory Showcases DDR5-10600 2x24GB on ASUS ROG X870E Apex Motherboard
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz hackeeeee #2401 üzenetére
Nálam Tomahawk-al a leghosszabb 2 év alatt másfél perc volt.
10+ féle bios, 6-7 ram kit, közte 2x24GB M-die is, 6000-6400 1:1, 7600-8000 1:2 beállítások és próbálkozások.
Tudok Gigabyte-nál olyan kezdeti bios-ról, ahol a 10 perces első boot normális volt, de 1.0.0.7 óta mindenképpen abnormális bármi ami 2 percnél hosszabb.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Mazda topik
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bemutatkozott az ASUS ROG NUC mini PC idei kiadása
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Synology NAS
- E-roller topik
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Bundle topik
- Revolut
- Iqos cigaretta
- További aktív témák...