Új hozzászólás Aktív témák
-
L4mie
veterán
Köszi srácok!
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
gabor222
tag
Ti találkoztatok már ilyennel, hogy a Kedvenceknél az Elem átviteli beállítások a terv szinte minden megnyitáskor átállnak egy másikra? Hiába állítom be a Paletták/Kedvencek részen az alapértelmezettet, szinte mindig átállítja magát. Korábban ezt nem vettem észre. AC21
-
P_Petronius
csendes tag
Tud valaki abban segíteni, hogy miért lehet, hogy ha pdf-et mentek publikálással és a dokumentum beállításainál hajszálvékonyra van állítva a vonalvastagság de a kész pdf-ben meg eltérőek a vastagságok?
-
Sesy
aktív tag
sziasztok,
félkörives tetőt miből célszerű modelezni?
héjszerkezetből próbálkozom jelenleg.
hol tudom beálítani, hogy minél jobban közelítsen egy ívhez? jelenleg nagyon "darabos" az eredményBorn stupid... Try again!
-
Hunattila
tag
Üdv! Szeretnék sok keresztboltozatot készíteni egy régi épülethez, ahol semmi sem derékszög, semmi sem szabályos, de beleszuszakolták a régiek ezeket. Viszont az én ismereteim kevesek ahhoz, hogy az AC-ben ezt meg tudjam oldani. Az AC-ben található ilyen szerkezetek pedig semmilyen rugalmassággal nem rendelkeznek. AC 22-ben dolgozom.
Tudtok valami kézzelfogható ötletet, gyakorlatot, ahonnan le tudom venni?
A válaszokat előre is köszönöm. -
Nixon18
senior tag
válasz Hunattila #6907 üzenetére
Szia!
Én úgy csináltam egyzser, hogy két alakzatból megrajzoltam a keresztboltozat két görbéjét, kihúztam őket és a függőleges éleket (amit nem a falnézetre szerkesztettem) átmozgattam a falsarkokba 3D-ben.
Illetve csináltam negatívokat födémből szilárdtest mávelettel, amivel kivontam az átható részeket.Aztán megcsináltam rhino + grasshopperben, ahol csak a helyiségek 4 koordinátáját kellett kimatekolni x-y tengelyen, z-n pedig a boltozat magasságát megadni. De nem volt annyi helyiség, hogy megérje ezzel csinálni és object-ként letenni.
-
Hunattila
tag
válasz gNAT_hu #6909 üzenetére
Hát ez az! Van 23 ilyen helyiség, mind más. Úgyhogy leragadtam, mint az enyvespapír. Próbáltam mókerolni alakzatban de nem igazán jött össze. A héjszerkezetet pedig még sohasem használtam.
Ehhez kellene némi segítség vagy valami jó kis tutoriál, hogy a lényeget érthessem! -
Sesy
aktív tag
meg tudom azt oldani valahogyan ac26-ban, hogy ha leteszem a szintkótát, akkor a magassági értéket a jeltől olyan távol tegye, ahová én szeretném és ne olyan távol, ahogyan automatikusan teszi?
automatikusan a jobb oldali módon teszi le, szerintem ez nagyon messzi van...
ha asszociatív a szintkóta, akkor manuálisan kell át mozgatnom, hogy olyan legyen, mint a bal oldali.Born stupid... Try again!
-
Sesy
aktív tag
sziasztok,
másfél éve volt egy olyan problémám, hogy az archicadben szerkesztett szövegen/cimkén belül nem tudtam copy/past-elni (6627 hozzászólás). Ez akkor megoldódot a böngésző védelem kikapcsolásával és a vágólap előzmények bekapcsolásával.
Most ugyan ez a probléma! A fura az, hogy nem csak az asztali gépemen, hanem a laptopomon is. Nem tudok róla, hogy valami extra dolgot csináltam/telepítettem/töröltem/kikapcsoltam/bekapcsoltam volna...
Böngésző védelem ki van kapcsolva és a vágólap előzmények be van kapcsolva természetesen.
Tépem a hajam, mert rétegrendeket kellene írogatnom és ez így AC-n belül lehetetlen, mert mindent egyessével kell(ene) begépelnem...
Az a fura, hogy word docx fájlból be tudok illeszteni a szövegbe (ez is macerás, mert az adott formátumra kell szerkeszteni, de legalább nem kell begépelni, de ez nyilván nem megoldás)
Mindent tudok copy/paste-elni AC-n belül is simán, csak a szövegen és cimkén belül nem megy...
Ez csak nálam hiba megint, vagy rendszer szinten történt esetleg valami?
Born stupid... Try again!
-
Szibo
csendes tag
Szevasz! Nálam az ESET internet security-nél az alábbbi oldotta meg ugyanezt a problémát:
- ESET beállítások
- További beállítások
- Böngésző védelem
- Vágólap védelem kapcsoló KI állásba
Az még rejtély, hogy miért csak az ArchiCAD-ben tiltja le a ctrl+c-t, más programban nem.Remélem segítettem!!!
-
OgreImre
senior tag
CTRL+C/CTRL+V témában nekem a problémám az, hogy egy sima másolásánál mondjuk szöveg vagy vonal, tehát tök egyszerű elemnél is vagy 5 másodpercet gondolkodik (homokórázik/strandlabdázik), és beillesztésnél is csinálja. Tehát egy vonal másolása min. 10 másodperc.
Oprendszertől függetlenül, csinálja windowson és macOS-en is."And you think you're so clever and classless and free, But you're still fucking peasants as far as I can see" / “Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.” Arthur C. Clarke
-
ernyau
friss újonc
Sziasztok!
21-es Artrlantist használok. Kérlek segítsetek, hogy ha fényt teszek az épületem egyik helyiségébe, miért világít át a falakon és födémeken?
Olvastam itt már ugyanezt a kérdést, de a válaszban ajánlott beállítási lehetőséget nem találtam, gondolom egy régebbi verziónál lehetett megoldás...Előre is köszönöm a segítségeteket!!!
-
Raysen623
addikt
Hello. Keresek parkoló számozás kiírásához alaprajzon, Label eszközzel szeretném az ID-t rárakni, de nem kézzel, hanem Grasshopper megoldással. Másik eshetőség a Python kóddal való címkézése, de nem tudom aktiválni a Python palettát, ugyanis az SSA licenszet nem érzékeli a program (ennek intézése folyamatban). Tud valaki valami recit esetleg? Azt tudom, hogy polyline segítséggel lehet megadni a számozás irányát, de élő példát nem találok rá a neten, valószínűleg a rossz keresőszavak miatt.
A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.
-
daninet
veterán
válasz Raysen623 #6921 üzenetére
Dynamo alatt csináltam ugyanilyet, a logika 1:1-ben átültethető.
polyline, felveszel rajta rengeteg pontot, aztán intersect a parkoló bbox-al.
Lesz egy csomó boolean értéked, minden parkolóhoz veszed az első true értéket, azokat lecseréled egy generált sorszámra és beleírod paraméterbe.
Privátban elküldtemMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Sesy
aktív tag
ki akarom pucolni egy tervemet, és érdekes módon nem tudom eltüntetni a felesleges kitöltéseket és felületeket...
az attribútum kezelőben kitörlöm, ami nem kell, tök jó, eltűnik minden.
mentés és amikor vissza töltöm, ugyanúgy ott van az összes korábban törölt kitöltés és felület...a profiloknál, vonalaknál, építőanyagoknál, réteges szerkezeteknél és a fóliáknál működik a dolog, azokat törölte rendesen...
mi lehet a gond?
[ Szerkesztve ]
-
Raysen623
addikt
Valószínűleg kapcsolt attribútumok, melyek valamelyik könyvtári elemmel érkeznek. Ezeket hiába törlöd, visszakerülnek. Elvileg dőlt betűkkel írja ki őket a kezelőben. első lépésként a könyvtárstruktúrát nézd át, főleg a beágyazott elemeket. Nálunk a velux szokott ilyen ocsmány lenni, meg a régi hörmann könyvtárak. Copy-Paste esetén is jönnek be akár egy vonallal is más attribútumok.
-
Sesy
aktív tag
-
Raysen623
addikt
-
Sesy
aktív tag
ac26-ban hol tudom azt beállítani, hogy a nyílászáró konszignációban az előnézetet vonalasan jelenítse meg?
illetve azt, hogyan tudom kicsikarni belőle, hogy konszignációban az ajtón lévő takaróléceket is jelenítse meg a nézeti rajzon és az alaprajzon is?
-
honyike
aktív tag
Sziasztok, kis segítséget szeretnék kérni. Milyen konfigot ajánlotok ArchiCad alá?
A fő szempont a 2 éves problémamentes, akadásmentes működés, 4-10.000 nm-es projektek esetén.
Nem tudom eldönteni, hogy a mag/szálak száma, vagy az órajel a fontosabb-e, illetve VGA-nál Quadro irányba, vagy RTX 40XX irányba mozduljunk-e. Új gép építése a cél, tehát el lehet indulni AMD Threadripper vonalon, de lehet akár i7/9, vagy Xeon is. -
copass
veterán
válasz honyike #6931 üzenetére
egyszálas teljesítmény számít szerkesztésre. magas órajel, kevés mag.
többmag rendereléskor számít, nem szerkesztésnél.
irodában i9-11900K,12900K vannak. 13-14 generációs inteleket nem érdemes venni, vannak problémák vele...
threadripper,xeon konfig iszonyat pénz megépíteni és fenntartani. csak az alaplap 3-500E indul... i9 alá egy gamer alaplap max.100E.
ha kell látvány Twinmotion alatt, akkor pl: RTX 4070 Super 12 GB.
Quadroval az a probléma hogy duplájába kerül egy azonos teljesítményű geforce RTX kártyához képest."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
honyike
aktív tag
Köszi a gyors választ!
Igen, Intel jelenleg kiesett, ameddig ezt a hibát le nem kűzdik, viszont AMD AM5 szériája alternatíva, AMD Ryzen 9 7900X -et terveztem be végül. (12 mag, 4,7GHZ alapórajel)
Videokártya a nagy kérdés, de elnézve a különböző programok benchmarkjait RTX4080/4090 az ideális választás, bár opciónak feltüntetem majd a Quadro (RTX A széria) tagjait is.
Köszönöm! -
Hunattila
tag
válasz Ranger^41 #6934 üzenetére
Egyetértek. És a helyzet csak romlik. A bürokrácia, hála az építési miniszteri széket bitorló pártkatona és sajnos a stallumért a sorba beálló olyan építészek miatt, akik hajlandóak a többi építész szivatására szolgalelküségből, jó kis plusz javadalmakért. Amíg az orvostársadalom összezár, addig az építészek ezer felé húznak. Nap, mint nap növekszik a bürokrácia és tervezés helyett dokumentu, jogszabály elött kuksoló irodistává degradálódunk, miközben a tervekre rajzolandó hülyeségek száma szaporodik.
A múlt század elején vonalas terveket adtak be pár mondatos utasítással a főbb méretekkel. Csak a főhomlokzat megrajzolására, esetleg a fontosabb diszítőelemekre fektetve a hangsúlyt. Csak be kell sétálni a levéltárakba és kutakodni kell egy kicsit! ... és mégis pompás épületeket építettek, melyek a mai napig csodálatra méltóak. -
Hunattila
tag
-
Hunattila
tag
Üdv! Tudtok valamitaz október 1-ével történő változásokról? Megint ötletelnek, de nagy a kussolás. Majd október közepén lesz fejtágítás, amikor már kész tények lesznek. Állítólag megszűnik az egyszerű bejelentés. Kezdődik ismételten a hivatali packázás.
A tököm tele van az ötletelésekkel. -
lorcsi
veterán
Van olyan laptop amivel kenyelmesen lehet cad-ben dolgozni?
A kijelzo meretet erzem laptopoknál nagyon szuknek
egy 24’- tol lehet jol latni[ Szerkesztve ]
eladó: vadi új soundcore motion+
-
OgreImre
senior tag
Én dolgoztam már 15" méretben 1920x1080 felbontáson, és most 16" méretben 1792x1120 felbontáson dolgozom. De amikor tehetem külső monitorra kötöm, ezért magáról a laptopról csak alkalmanként kellett. Napi szinten kényelmetlen, de mindent meg lehet/kell szokni ha azt követeli a helyzet.
"And you think you're so clever and classless and free, But you're still fucking peasants as far as I can see" / “Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.” Arthur C. Clarke
-
Hunattila
tag
Ismét szívat a tervtanács. Hiánypótlást kértek agy tervhez, mivel örökség6ökörségvédelmi területen van a felújítandó, bővítendő családi lakóház, amely ott létezik immáron 100 esztendeje.
A fent hivatkozott Korm. rendelet 11.§ (3) bekezdésében megjelölt dokumentumok, a
312/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 8. mellékletben meghatározott követelményeket figyelembe
véve:
o A településképi követelményeknek való megfelelés bemutatása nem szerepel a dokumentációban.
A településképi rendeletnek és az arculati kézikönyvnek való megfelelésre
külön térjen ki a dokumentáció készítése során, ábrákkal alátámasztva.
o A településképi előírásoknak és az adott ingatlanra vonatkozó szabályozási terv követelményeknek
bemutatása és azoknak való megfelelése nem került csatolásraCsak ez volt a kiofogás. Teljesítettem a teljesen felesleges irományokat, hiszen a terv figyelembe veszi a fenti előírásokat, tehát ez az egész csak vízgereblyézéls.
Most egy teljesen más grémium ült össze, egy tag sem volt a múltkoriból, ezek most elutasítotték. Pl a belső kialakításnál miért van ott a fürdőszoba, és így tovább. Bár ehhez semmi közük. A helyi főépítész alapból elfogadta. Az ökörségvédelem ügyesebb, mert nem vállal felelősséget, úgy nyilatkozott, hogy a tervtanácsi véleményt megvárja. Így néz ki egy tipikus bürokrata.
Namármost, ha egy város főéítészének véleménye is kuka, akkor minek a főépítész? Vagy tegyük fel a kérdést inkább úgy, hogy minek a méregdrága, szubjektív elveken mesterkedő, semmiresem való tervtanács? Az a tervtanács, amelynek a munkálkodását semmilyen módon nem szabályozza pl. egy kezelési kézikönyv. Medig mehetnek el, hol szabnak az idiótizmusnak határt?
Nem szeretem az osztrákokat, de ezt náluk sokkal jobban, kultúráltabban csinálják. Nálunk a kommunista diktatúrára hajazó show hivatalok azon mesterkednek, hogy hogyan nem megy.
Ott a helyi főépítész határozza meg, hogy ott azon a helyen mi mehet. Nem egy zsebreható érdekek mentén működő kvázi bíróság,. ahol fellebezésnek helye nincs. Ez ám a jogrend!És mi lesz most október elseje után? Mégjobban elszabadul a Lázári agybaj?
Szóval fiúk, lányok ez már nem a tervezésről, szakmai okosításokról, szoftverhasználatról, egymást segítő tudáscseréről szól.
-
copass
veterán
válasz Hunattila #6947 üzenetére
építész ismerősöm azt kérte, (amikor arról ment az okoskodás, hogy milyen a belső elrendezés) hogy kérem akkor ezt belevenni a jegyzőkönyvbe és az írásos hiánypótlásba!
egyből megváltozott a hozzáállás és átment!
(az egy másik kérdés hogy felvette titokban telóval az egész beszélgetést...)[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
OgreImre
senior tag
"És mi lesz most október elseje után? Mégjobban elszabadul a Lázári agybaj?"
Ne is mond, én statikusként 2 hete éjjel-nappal gyártom a bejelentési dokumentációkat, mintha nem lenne holnap. Mindent IS be kell adni okt. 1. előtt.
Mert nem tudni, hogy mi változik. De az, hogy változik valami október 1-től, az először szeptember 8-án jött szembe velem. Így kell ezt csinálni."And you think you're so clever and classless and free, But you're still fucking peasants as far as I can see" / “Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.” Arthur C. Clarke
-
Raysen623
addikt
válasz Hunattila #6947 üzenetére
Teljesen magára maradt a mérnöki társadalom. Én mindenki helyében kilépnék a kamarából és általános sztrájkot kezdeményeznék, közben újraszervezném a kamarát új jelöltekkel és követelésekkel. Ezt így nem lehet csinálni, mert se nem jogszerű, se nem normális. Az ilyen jani féléket meg ki kellene tiltani a naprendszerből.
#6948copass: Kb ezt lehet tenni mérnöki oldalról, főleg egy ilyen egyeztetésen. Nem minden esetben arcoskodnak, de ha ilyen előfordul akkor ez lehet az utolsó menedék. Mondjuk kijelenthetik, hogy márpedig nem lesz jegyzőkönyv se...
[ Szerkesztve ]
-
Hunattila
tag
válasz Raysen623 #6950 üzenetére
Mikor megpróbálétam az álláspontomat - a tervet - védeni, indokaimat (és a megrendelő igényeit) szavakba önteni az ellenoldali válasz: Rossz irányba megy ez a beszégetés.
Olyan területen élek és tervezünk a csapattal, ahol sok az örökségvédelem, a tervtanácsos história. Nem tudjuk kikerülni, mert akkor nincs munka.
Terveztünk egy ilyen helyre egy ipari csarnokot. Nem ment át himi-humi indokkal. Aztán megtudtam, hogy az egyik tervtanácsi okos, megkerülve minket felajánlotta a megrendelőnek, hogy ő átviszi a tervet 5 milláért. Megtette. Az ipari csarnokot átkeresztelte pajtának. Átment persze. A pénz meg zsebbe.Iősebb kollégák emlékeznek az ÉSZB-re. Fentebb már írtam. Az Alkotmánybíróság elkaszálta jogellenes működés miatt. A jelenlegi jellegét tekintve detto ugyanaz, következésképpen jogellenesen működik.
1. Ha lenne annyim, amennyi nincs a tervtanácsok ügyét is az Alkotmánybíróság elé vinném egy minden hájjal megkent sztárjogásszal. Jogi érzékem szerint most is alkotmányellenes és szabályozatlan a működésük.
2. Helyeselnénk ennek a kamarának a kimúlását és egy valódi - nem szervilis - képviseleti szervet létrehozni legyen az kamara, vagy bármi más néven, amely valódi érdekképviseltet hajta végre és nem csak pénzbeszedő helyként és kreditpont osztogatóként lépne fel.
Végtére tervezéssel szeretnénk foglalkozni és nem jogászkodással.
Számomra nagyobb örömet szolgálna, ha ezen fórumon inkább a tervezési megoldásokkal, a szoftverek hatékonyabb használatával, egymást ötletekkel való segítésével tudnánk foglalkozni.Mindenesetre a reagálásaitokat köszönöm, mert megnyugtat, hogy nem csak én vagyok ennyire kényelmetlen helyzetben mások álta és nem vagyok teljesen paranojás l.
-
copass
veterán
válasz daninet #6953 üzenetére
meg kell szellőztetni a sajtónak...
debrecenben is voltak érdekességek, de nem hiányzott a média felhajtás senkinek és az azzal járó botrány. se a hatóságnak, se a kivételezett építésznek. megszűnt ez szép lassan.
most már úgy oldják meg ezt hogy a nagy beruházások egyszerűen nincsenek megpályáztatva...egyetlen építésziroda csinálja a "látványos" tervezéseket...[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Sesy
aktív tag
Kis adalék az őrülethez:
Több, mint 25 éve vagyok tagja a Budapesti Építész Kamarának. Mivel szolnoki az állandó lakcímem, most közölték, hogy mehetek a JNK Szolnok megyei kamarához tagnak... Úgy, hogy több, mint 30 éve élek Budapesten, soha nem tartoztam másik kamarához, és nincs is létjogosultsága a dolognak, mert itt élek... nyilván oka van, hogy miért van az álandó lakcímem Szolnokon, de ez soha nem volt eddig probléma. Most mehetek egy olyan kamrába, amit nem is tudom, hogy helyileg hol van, egy tagot nem ismerek, és ráadásul nem is ott élek... lesz egy budapesti levelezési címem
Ez több száz építészt érint csak Budapesten.
-
Hunattila
tag
Pont az a baj. Ha elkezdjük froclizni a tervtanácsokat, akkor betartanak. Bosszúállók legújabb kalandjai. Nyilván nekik zsebre ható érdekük, mert minimális munkával szép jövedelem jön össze.
Tipikus, nem elegáns és nem korrekt. Nálunk ugyanaz dívik, mint 50-40-30 éve. A hatóság demonstrálja talmi hatalmát és nem azon van, hogy hogyan menne valami, hanem azon, hogyan nem megy. Sziklák lehajigálása az útra, nehogy haladni lehessen.
Most a legújabb Lázár és bandájának ötletelése a napelemekkel fogja a biztosítékot kiverni. Ne látszódjék, takarásban legyen, legyen párhuzamos a tetősíkkal stb. Ez azt jelenti, hogy egy lapos tetőn nem lehet 35-45 fokra állítani (mert akkor lenne ugyebár hatásos, bár kétségtelenül látszik), hanem legyen vízszintes, mert akkor tuti, hogy szart sem ér. Vannak a világon jól működő bevált rendszerek. Ha már kitalálni nem tudunk, másoljuk azt! A 21. századot írjuk. Miért kell egy falunak úgy kinéznie, mint a 19. században? Árkok az út szélén, kábelek összevisszasága, járdák hiánya stb. Az örökségvédelem ott nem véd, ahol lenne mit védenie (nem sorolom a végtelen témát), ott ahol pedig nincs igazán szükség a beavatkozásra ott ezerrel játsszák a burájukat, sokszor jogalap nélkül, csak homályos utalásokkal. Hiszen mindenhol van HÉSZ, TAk, ami figyelembe veszi a helyi sajátosságokat. Show hivatal show hivatal hátán.
Ha az őrület egyszer teret nyer, akkor azt nehéz onnan elűzni.
Pedig, ha az építész társadalom beszari, akkor azt tesz a hatalom, amit akar.
A média nyilvánossága jó ötlet, ha az korrekt lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
- VMware
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Digitális Állampolgárság Program
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Elite: Dangerous
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Windows 11
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest