Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6977 üzenetére
ennyi pénzért amennyiért dolgoznak nem lehet ilyen tapasztalatot elvárni nem lenne aki megcsinálja a munkát. Most az van, hogy kapnak kevés pénzt, de legalább valakinek érezhetik magukat
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6972 üzenetére
Nálunk most minden nagyberuházásnál osztják a telkeket apróbb darabokba, hogy ne érje el a határt és ne kelljen országos tervtanácsra vinni a dolgokat
Vicces volt, hogy a helyi főépítészt aki mindenkit szívatott a tervtanáccsal az országoson kidobták hogy újratervezés
Kolléga tervei mentek országos tervtanácsra, elküldték, hogy túl egyszerű a homlokzat valamit csináljon vele. Visszavitte következő alkalommal, új tagok ültek a bizottságban, azt mondták egyszerűsítse a homlokzatot egy így nem jó[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6966 üzenetére
Egyrészről borzalmas, hogy minden előfizetéses manapság. Nem birtokolsz semmit. Másrészről rengetegen ülnek régi licenszeken és egy céget nem nagyon lehet fenntartani egyszeri vásárlásokból. Nincs tervezhető bevételük.
Én mindkét oldalt megértem, azt fogadom el nehezen, hogy az árazás nincs régiókra szabva. Svájcban is ennyit fizet aki 30ezer frankért tervez egy házat, meg itthon is ugyanannyit fizet aki 1M forintért tervez egy házat.
A kis cégeknek 2-3 licensz kitermelése akár több mint egy havi munka is lehet ami ha belegondolsz elég meredek.
Az lesz, hogy fizetnek egy licenszet és lesz két kalóz verzió mellette.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6957 üzenetére
én azt javaslom 23-28ig írd össze az összes lényeges új funkciót és jelöld meg azokat amelyek a munkádban segítenének. Aztán eldöntöd, hogy megér-e neked 1milliót a frissítés.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Raysen623 #6921 üzenetére
Dynamo alatt csináltam ugyanilyet, a logika 1:1-ben átültethető.
polyline, felveszel rajta rengeteg pontot, aztán intersect a parkoló bbox-al.
Lesz egy csomó boolean értéked, minden parkolóhoz veszed az első true értéket, azokat lecseréled egy generált sorszámra és beleírod paraméterbe.
Privátban elküldtemMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
nem létszükséglet a dedikált kártya, de a projektek méretének tekintetében limitál. Egy bizonyos mennyiségű elem felett a képernyőn drasztikusan lassú lehet.
Szerintem családiház mérteben ha nem csinál rendereket elég lehetMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Na ez mi lesz vajon? Új ífc fordító vagy a natív formátum import lesz fejlesztve?
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
A logikája ugyanaz mint minden másnak a szoftverben, preset alapú. Tehát csinálsz felülírási preseteket aztán azokat hozzá tudod adni a nézet felülírásaihoz.
Ez a helyiségkitöltés az alap templateben benne van csak hozzá kell adnod. Ha valami régi archicad templatet görgetsz ami a felülírások előtti akkor elképzelhető, hogy nincs benne, akkor létre kell hozni.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
daninet
veterán
Ennél jobb. Elkészítheted és betölthetik a meglévő tervükbe.
Viszont ahogyan copass mondta egy előfeltétele ennek az egésznek az, hogy jó legyen a modell. Sajnos ez sem garantálható de elvárhatóAz archicad demo verziója mindent enged a mentésen és a copy-pasten kívül szóval ha van hozzá kedved/időd rakd fel és próbálgasd. Asszem a trial periodban tán még menteni is tudsz.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
huszon valahanyas verzió óta saját paramétereket hozhatsz létre. Pl ha van egy fal akkor annak az elemnek kiolvashatod a beépített paramétereit pl.: hosszát, magasságát és a vastagságát. Aztán létrehozhatsz egy saját paramétert ami ((Hossz * Magasság)-Lyukak mérete) / tégla norma per m2
Ez megadja majd neked az adott falhoz mennyi tégla kell. Méf függvények is vannak ha pl kerekíteni akarod a számot. Kb mint excelben.
Utána ezeket bele lehet rakni konszignációkba (táblázatokba) amit bármilyen formátumba exportálhatsz.Viszont hozzátenném, hogy az archicad anyagmennyiségekhez egy ágyúval galambra szoftver, ez kb a funkcióinak az 1%-a. Ha már létezik BIM modell akkor sokkal egyszerűbb és olcsóbb szoftverek is vannak anyagkimutatásokra amik IFC fájlokat használnak.
Tehát a kérdésedre a válasz az, hogy az output nem standard, mindenki magának csinálja a saját templatejében. Az output lehet egy excel fájl vagy egy csv is. Az egyedüli ami standard lehet az az IFC kimenet.
Viszont mivel ennyire szabadon beállítható semmi nem gátol meg, hogy te megálmodj egy kimenetet a szoftveredhez ami neked kényelmes, utána ahhoz elkészíthető visszafelé az archicad paraméter amit a szoftverrel együtt megoszthatsz.
Továbbá készül egy magyar BIM template, azt is alapul veheted megelőlegezve, hogy sokan fogják használni (nem)[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz architect26 #6839 üzenetére
ncore
ki van találva, mert minél régebbi szoftvert veszel annál drágább az upgrade. Pontos árakra nem emlékszem, de nagyjából 700k nettó 2 verziót frissíteni. Ha nem adják oda gombokért a "használt" archicad-et lényegében ráfizetsz.
turit:
várható volt. Lényegében nincs semmi ami nem előfizus manapság, ráugrottak ők is a vonatra.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Autocadhez vannak spec kiegészítők is amik pl a padlófűtés csőkígyóját belerakják egy helyiségbe automatikusan. [link]
Kicsiben szinte kizárólag autocaddel dolgoznak, közepes-nagy projekteken pedig többnyire revit.
De mivel Autocad 2D (és gondolom neked már van Archicad a gépen) simán rajzolhatsz 2D-ben archicadben is. Vonal meg kör eszköz van abban is.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6822 üzenetére
Szerintem neked a paramétereket kellene átnézned úgy kollektíven. Aztán ha az megvan akkor azokat már csak hozzá kell adnod a konszignációhoz. Az egésznek a lényege 22 verzió óta, hogy többet ne a tárgyakba épített paraméterekre hagyatkozz hanem legyenek saját paramétereid amiket úgy hozol létre ahogyan csak akarsz. Ezek lehetnek akár kombinált paraméterek is, tehát definiálod, hogy ez egy fa nyílászáró, ablak, nyíló stb és ebből neked összerakja egy sorszámmal az ID-t. Ez csak egy példa, de remélem a lényeget érted.
Archicad youtube csatornáján van róla jópár videó
[link]Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6792 üzenetére
Nekünk volt most egy olyan szituáció, hogy egy erődnek minősitett telken akart épitkezni az ügyfél és papirforma szerint minden oké volt, hogy átminősitsük egy részét, de máshogy értelmezték és elutasitották. Ügyfél beszélt jogásszal meg ügyvéddel, iratott az ügyvéddel valami passziv agressziv levelet, hogy nem értenek semmihez és szarul is értelmezik fel lesznek jelentve, aztán hirtelen jött a határozat
-
daninet
veterán
válasz petymeg #6776 üzenetére
tudtommal átalakult már. Egy tudomásulvételi eljárás lett ahol nagy vonalakban nézik át a tervet 15 napon belül, de például a HÉSZ követelményeit továbbra is az építtető -> építész feladata ellenőrizni.
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6771 üzenetére
csak most akadtál ki? kötél idegeid lehetnek
Szerencsésnek tartom magam, hogy nem kell jogszabályokkal foglalkoznom a munkám során nap mint nap. Inkább technikai jellegűek a kihívásokkal foglalkozok, ami sokszor fekete/fehér. Bármikor hozzá kell nyúlnom instant fejfájást kapok a HÉSZ-től ami nálunk van. Szüleimnek van kis építész irodája, látom mennyit küzdenek ezzel és az önkényes főépítész / hivatali önbíráskodó senki típusú emberekkel.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz petymeg #6758 üzenetére
pontfelhőt küld a geodéta vagy CAD fájlt pontokkal benne? Nem ugyanaz a kettő.
Pontfelhő az xyz fájl formátum és archicad közvetlenül tudja importálni. Ha CAD fájlt kaptál akkor abból autocaddel lehet listaként kiexportálni a pontok koordinátáit, azt a listát kicsit excelben meg notepadben meg kell szerkeszteni, hogy szeresse az archicad aztán lehet csak importálni.
Utóbbi időben mi kérünk a geodétától tereppontokat listaként és nem kell nekünk tökörészni vele[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Kipróbáltam, az íves oldalak miatt sztm egyszerűbb először egy fődémet majd abból alakzatot csinálni. Itt egy videó
[link]ctrl+shift gomb lenyomásával tudod az alakzat éleit kiválasztani ahogy a videón csináltam
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz dhrbikes #6738 üzenetére
A szoftverfejlesztés egy elég mostoha dolog, van egy úgynevezett technical debt. Ez azt jelenti, hogy fejleszted a szoftvered (jelen esetben mondjatjuk, hogy kb 9-10-es verzió óta hozzáadnak, az már úgy nézett ki ahogy ma kinéz a szoftver) és görgeted magaddal a régi verzók technológiai problémáit. Minél tovább görgeted annál valószínűtlenebb, hogy meg tudod oldani a problémáit. Ha a szoftver teljes alapja olyan elemeken nyugszik amik nem többszálú végrehajtásra íródtak akkor egy idő után lehetetlen teljes újraírás nélkül ezt fejleszteni.
Ez nem érint mindent, mert sok dolog modulszerűen kapcsolódik külön végrehajtási folyamattal (pl a render motor, hogy csak egy példát mondjak). Ezért láthatod azt, hogy néhány dolog pörög forog, másik dolgok pedig egy processzor magot nyomnak 15% terheltségen és nem érted mi limitálja a szoftver sebességét.
Megtehetnék, hogy ráfekszenek és megoldják ezt, de akkor nem lenne menő prezi a következő év elején, hogy mennyi új funkciót kapott a szoftver amiket senki sem kértEz nem egyedi problémája az archicad-nek, az összes régi fejlesztésű szoftver szenved tőle beleértve a rivális revitet is.
Szóval a válasz a kérdésedre, hogy bizonyos funkciók valszeg soha nem lesznek többszálúak, hacsak nem változtat a cég a szoftverkiadási stratégián és a fejlesztési prioritásokon.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz atti9995 #6726 üzenetére
az elsőt megvenni a legdrágább, az vele a szívás, hogy veszel egy régebbit akkor egyre drágább lesz sajnos a frissítés "bünti" jelleggel. Szóval ha most mondjuk szereznél valakitől egy 23os verziót ami 3-al régebbi akkor 1.1M (nettó) a frissítés
Viszont senki sem fogja 3-400ért eladni az öröklicenszet így ha több mint egy évre tervezel akkor az új licensz és az SSA szerződés éri meg legjobban ami "csak" 350k évente ha kiköhögted a kezdeti árat. Az már kitermelhető.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz P_Petronius #6718 üzenetére
Az a mentett nézet beállításaitól függ. A tervlapra helyezett nézetedre a navigátorban jobbklikk (nem a szintre!) és nézet tulajdonságai. Ott lehet kiválasztani a méretezés típusát amit a tervlap használ
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6697 üzenetére
Mindenki mást fog írni amire esküszik, nekünk asszonnyal a Roccat és Razer egerek jöttek be legjobban. Én Razer Deathadder Elite-et nyúzok immár 5 éve, asszony pedig Roccat Kone Aiomo Remaster egeret használ. Utóbbi egy nagyon prémium egér prémium áron.
Sokan a Logitech egerekre esküsznek, G502, MX MasterMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz gabor222 #6681 üzenetére
Nincs valami olyan program aminél megadsz egy origót és akkor onnan mérné a távolságokat, úgy hogy minden sarokban regisztrálsz egy pontot?
ööö.. esetleg archicad? szerkesztővonalakkal, körökkel, manuálisan begépelt koordinátákkal mindenhogy meg tudod ezt oldani.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
Hát azért annyira nem vészes... Oké, nem automatikusan publikált, de kb annyi a dolog, hogy kimented az excelt aztán meg kimented a PDF-et. Egy gombnyomással több.
Azért külön csapat foglalkozik vele mert nem tudják használni az Access-t. Ez inkább amolyan HR problémaMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Ranger^41 #6672 üzenetére
Van egyébként automatizált mód rá. Az irodában nálunk az ID csapat generál "BOD" lapokat (Basis of Design). Ezek lényegében A4 konszignációk és minden lapon egy bútor, burkolat stb van rajta.
Úgy oldottuk meg, hogy van egy excel kimenet, ez lehet akár archicadből vagy revitből, mindegy. Az excel-t pedig csatolod egy Microsoft Access adatbázishoz. Ott lényegében feltölti az excelből a mezőket, és Access tud amolyan template alapú kimenetet amikor mezőket ráhelyezel egy A4 lapra grafikával stb és exportálod PDF-be az A4 lapokat.
Szerintem még excellel is megoldható lenne, abban is van ilyen mező behelyettesítős dolog, mi access-t láttuk rugalmasabbnak.
Mára teljesen ki van taposva a metódus, csapat exportálja az excel-t revitből a megbeszélt mezőkkel, ha van még valami manuálisan hozzáadják, mi meg 15 perc mulva visszaküldjük nekik az A4 lapokat PDF-be összefűzve.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
-
-
daninet
veterán
van ötletetek egy közel 5Gb pontfelhő fájlt mivel lehetne kezelni?
Az idióták egy órát repkedtek a drónnal és egy darabban mentették le a pontfelhőt
ReCap-al próbáltam de még kitakarítva is összeomlik tőle mindenMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6612 üzenetére
az SSA verziókövetés nem teljes licensz ár. Lényegében van egy licenszed amit teljes áron megveszel, aztán évente 3-400ezer nemtom most hol járnak és kapod az új verziót automatikusan. Elvileg jár hozzá egy-két prémium dolog is, most pl Enscape licensz illetve támogatás meg bővített anyag könyvtár.
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6606 üzenetére
hát, amire hajtanak az az, hogy mindenki előfizetéses legyen és többet ne számítson, hogy kinek milyen verziója van, mindenki az utolsó kettőt használná. Ha megnézed minden szoftverrel ez a szitu a világon. Adobe, Autodesk stb mind ezt csinálja. Sokkal nagyobb biznisz, mint hogy egyszer valaki vesz egy licenszet és 6 évig azzal rajzol amíg ki nem hullik alóla a szoftver az OS miatt.
A régi fájlok megnyitására vannak telepítés nélkül futtatható régi verziók a graphi oldalán, 10 az utolsó ami nyitotta a 6.5-öt[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6603 üzenetére
azt is le kell programoznod hogyan mentesz vissza. Szóval beleraksz egy új funkciót pl új oszlop eszköz, akkor le kell programoznod az hogyan fog az előző verzióba visszafelé mentődni. Ha le kellene programoznod hogyan működik az előző 8 verzióval minden új funkció valszeg felemésztené a kevés fejlesztési időt.
-
daninet
veterán
válasz petymeg #6588 üzenetére
F5 a kijelölt tárgyakat jeleníti meg 3D-ben
Véletlen úgy nyitottam ki a 3D ablakot hogy a fal ki volt jelölve. Töröltem a kijelölést és nyomtam egy F5-öt így minden megjelent 3D-benMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz angel1208 #6585 üzenetére
az új korlát eszközzel lehet kovácsolt vas korlátokat csinálni. Az összes vasrózsa meg szőlőlevél nem lesz rajta, de a forma kivitelezhető. Mondjuk ez egy "haladó" dolog, elég összetett. De a videó alapján ha akarod át tudod rágni magad rajta.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz angel1208 #6583 üzenetére
csináltam neked róla egy videót, ne add fel ilyen könnyen
nem méricskéltem semmit szemre rajzoltam, de felrajzolhatod előre vonalból homlokzaton és úgy pontos lesz
Illetve amit majd látsz, archicadben az extrudálás egy cső amikor az első kihúzás mindig merőleges, a második pedig mehet bármerre. Olyankor beírod a távolságot és két entert ütsz, akkor marad egy merőleges kihúzás.
Illetve amikor megrajzolod az alakzatot ctrl+shift lenyomásával tudsz felületeket kiválasztani, mint amikor kitöröltem a közepét
[link]kicsit bénázok a videóban mert 4ből 3x revites billentyű kombókat nyomtam be
-
daninet
veterán
válasz angel1208 #6580 üzenetére
Ha meg van jelenítve a kék háló a 3d-ben akkor annak az egyik sarkán van egy kék tömör négyzet. Arra kattintasz és ki tudsz bármilyen felületet választani. Ezt rhinoból vették át egyébként ott cplane néven fut. Kiválasztod a falat, aztán a falra rárajzolhatod kitöltéshez hasonlóan alakzatból a mintát. Vagy ezt az egészet homlokzatban is megcsinálhatod előbbiek nélkül. Ha megvan akkor kijelölöd, kijelölöd az alakzat eszközt is újra, belekattintasz és a lebegő palettán lesz egy extrudálás opció amivel kihúzhatod merőlegesen
-
daninet
veterán
válasz angel1208 #6578 üzenetére
A tető is és az íves oromfal is megoldható szilárd test művelettel. Az oldschool verzió pedig a profilos fal.
A működésének a leírása itt felesleges szócséplés, solid element operation néven van sok sok videó youtubon sokkal egyszerűbb ha látod. Egyszerű a használata, megnézel 1-2 videót és menni fog.
Lényegében lesznek elemek amikkel vágsz, majd elrejted őket. A stukkó az ablak körül lehet egy alakzat amit a falra rajzolsz majd kihúzol. Youtubon erről morph tool extrude kereséssel tudsz pár videót találni.
Ha elakadsz kérdezz bátran a részletekkel.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
erről hallottam sztorikat annó, hogy miért küldik el dobozos verzióban is a szoftvert. Nagyon sok közbeszerzéses / pályázatos dolognak fizikai teljesítése is van. Tehát nem küldhet neked egy emailt hogy akkor itt regisztrálj, valamit postáznia kell.
-
daninet
veterán
nincs többet ez a promóció, időszakos volt. Most másik céggel álltak össze, az Enscape nevű programot lehet majd ingyen használni ha van SSA előfizetésed.
[link]Mi revithez használjuk, őszintén annyira nem jó mint a többi hasonló. Inkább úgy tudnám jellemezni mint egy szebb 3d előnézet. Nagyban támaszkodik az alap anyagokra amit elvileg frissítettek most 26-ban (gondolom ez miatt is).
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz gabor222 #6532 üzenetére
ahogy copass írja a munkakörnyezet beállításoknál a 4 menüpontból exportálod a menüket, billentyű kombinációkat, palettákat, UI elrendezést és kb ennyi a dolog. Ha ezt a 4et visszatöltöd a plugineket leszámítva ugyanazt az archicad-et kapod
-
daninet
veterán
a uniformat nem lesz elég akkor. Uniformat csak a fizikai elemeket osztályozza. A nem fizikai elemekhez akkor további osztályozási rendszereket kell alkalmaznod pl masterformat vagy uniclass. Például mi uniclass-t használunk ehhez, abban van "spatial elements" azaz helyiségek. De uniclass nem kompatibilis teljesen az uniformattal ugyhogy nektek szerintem masterformat-ot kellene használni.
Megrendelővel tisztázni kell pontosan mi is a célja ennek az egésznek és milyen elemek lesznek osztályozva.Első fejezet a Uniformat kézikönyvéből:
UniFormat™ is an arrangement of construction information based on physical parts of a facility called functional elements, otherwise known as systems and assemblies. These elements are characterized by their function without identifying the work results that compose them. Elements render a view of a constructed facility different from the view rendered by a breakdown of building materials, products, and activities that comprise work results. In this way, UniFormat complements MasterFormat™. UniFormat subdivides a facility by functional elements and MasterFormat subdivides by work results.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
na ezaz.. honnan tudod, hogy mind kijelölted? ne abból indulj ki, hogy te csináltad a tervet és te tudod mi a helyzet. Nagyon gyakori érv, hogy "nEm MaJmOkKaL kElL RaJzOlTaTnI" de simán meg tudja egy projekt komplexitásban ugrani azt a szintet amikor már egy ember nem elég a nyílásszárókhoz. Aztán az a megoldás, hogy 55 féle szűrő alapján próbálod megtalálni a dolgokat, meg nézegeted a konszignációt, hogy megjelentek-e duplikátumok. Ez a rendszer nagyon kényelmes az elején amikor tervezni kell, de amikor később szerintem sz*pás.
Nem azt mondom, hogy kötelezően kedvencek alapján kellene a dolgoknak műkönie, de lehetne egy checkbox hogy ez a nyílászáró hozzá van kötve egy kedvenchez és onnan húzza a paramétereket.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
nekem az egyik legnagyobb hiányosság archicad-ben, hogy nem lehet kedvencekhez rögzíteni dolgokat. Pl azt akarom, hogy egy ajtó mindig frissüljön ha a kedvenc ami alapján létrejött módosul. Ehelyett sorban ki kell őket választgatni és újradefiniálni kedvencből. Kicsit sokat reviteztem, tudom De BIM management szempontból ez nagy dolog lenne, mert van egy csomó fájl, és ha módosul egy ajtó amit betöltesz, biztos lehetsz benne, hogy az összes ami az alapján jött létre módosul, és nem neked kell mindenféle paraméterek alapján kitalálni, hogy mik lehettek azok az ajtók. Aprópénz az elmém
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
válasz Raysen623 #6498 üzenetére
Leírom így kútfőből én mit csinálnék aztán ha elakadsz megnyitom én is és kipróbálom.
Szóval össze kell gyűjtened az elemeket amiket újra akarsz számozni archicad-ből grasshopperbe. Erre a Parameters tab-ról tudsz elemeket gyűjteni.
Deconstruct node-al ki tudod szedni valami paraméterjüket ami alapján rendezni akarod (ezért kértem példát mert nem tudom, hogy geometriai úton vagy valami lista logikával akarod rendezni). Ha geometriai módszerrel akarod akkor szintén a decosntruct node-ból ki tudod venni a helyüket és azzal operálni.
Utána van egy Sort nevű node ahova lényegében beadod a listád és egy számsort az új indexekkel és az szerint újrarendezi a listád. Mikor megvan a listád az új sorrenddel akkor a property settings componenssel tudsz új adatot írni az archicad elemek paramétereibe.
Itt a manual hozzá, 47. oldaltól írja le mik az előfeltételei ennekMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
válasz felsatan #6482 üzenetére
A 3D ablak OpenGL-t használ ami egy elemek 3d renderelését biztosító nyílt API. Szóval bármi amit a 3D ablakban megjelenítesz az videokártyát fogja használni.
Ha a terven nézed a dolgokat ott már egy kevert megjelenítési mód van, először a számítógép kiszámolja processzorral a rétegeket, felülírásokat stb. majd a videokártya megjeleníti. De a processzor felé billen a mérleg a munkában.Viszont itt felvetülnek még kérdések, például mekkora pontfelhőket kezelsz? Optimalizálod őket mielőtt betöltöd?
Továbbá: Ha hosszú távra gondolkodsz a jobb konfigot vegyed. Archicad erőforrás igénye folyamatosan növekszik!Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Nerazim #6477 üzenetére
Fájl menüben könyvtárkezelőt keresd meg. Ott lesz a 16os könyvtár és írja majd mellette, hogy hiányzó. Kijelölöd és lesz az ablakban lentebb egy házikó ikon egy visszafelé nyillal. Megnyomod és hozzáadja a verzióváltási könyvtárat.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
pont azért nem csináljuk amit írtál, hogy trükközni kell a fájlokkal, alakzatként behúzni stb. Ha 10 szakág IFC-jét berakod akkor megölöd a tervedet, archicad nem vagy szarul tudja kezelni. Ráadásul nekem bim koordinátorként nem csak azt kell ütköztetnem ami az építészt érinti, hanem a gépész szakágakat is egymással.
Itt a tegnapelőtti clash matrix, minden egyes szám egy ütközésvizsgálatot jelent.Ezek a dolgok irodánként változnak, én sosem engedném meg a csapatnak, hogy mindent belinkeljenek a projektbe. Neked lehet, hogy a projekt mérete/típusa ezeket nem indokolja.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
archicadben csinálod az ütközésvizsgálatot?
Vannak szoftverek amik sokkal jobban kezelik a nagy IFC fájlokat mint archicad. BIMvision ingyenes, 150eur hozzá az ütközés vizsgálat plugin.
Mi újabban revizto plus-t használunk, elég penge, automatizált ütközésvizsgálat van benne, kapom emailben a reportot a problémákról. Kicsit drágább 4-500eur/user.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz daninet #6456 üzenetére
ez pedig megoldódott közben, az üveg felület volt hibás. Még akkor is hibás maradt a nézet mikor azt az anyagot teljesen lecseréltem könyvtárból. Törölni kellett és egy új üveget létrehozni.
-
daninet
veterán
Itt egy kérdés:
OpenGL motor, üveg mögött nem látszanak a födémek. Ahogy forgatod az épületet amint üveg mögé ér a födém (csak a födém) láthatatlan lesz.
A terv tiszta, nincs semmi messze az origótól.
3D stílusoknál átlátszóság be van kapcsolva, új tervben jó minden, ebben az adott fájlban van gond.
AC23Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6449 üzenetére
Hanyas Lumion verzió? 10 előtt ezt nem tudta (egyszerűen)
10 től hozzá tudsz adni egy photo matching nevű opciót a fotózásnál ahol összepasszinthatod a képpel az épületedet. Utána pedig vagy háttérel vagy anélkül kiexportálhatod.
10 előtt hdri skydome-ot kell csinálni, azt pedig be lehet tölteni, de ez egy több lépéses folyamat-Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz gabor222 #6438 üzenetére
Valami tárgy be van töltve ami tud texturákat létrehozni. Viszont ha annak a tárgynak a könyvtára nincs betöltve akkor a hivatkozott képek hiányoznak majd. Tipikus példa a Hormann kapuk például. Nézd át a beágyazott könyvtárat mik vannak benne
-
daninet
veterán
válasz snowman #6429 üzenetére
én elég sok egeret szétszedtem már de őszintén azt a négyzet alakút amit linkeltél csak görgő alatti mikrokapcsolónak láttam eddig azoknál az egereknél ahol lehet a görgőt oldalra kattintani. Gémer egerek ezt a hosszúkás mikrokapcsolót használják, a legtöbb omron kapcsolókat tesz bele. Én ha javítanom kell a piros Kailh kapcsolókat használok amiket egyszer nagyobb számban tudtam kibontani valamiből
-
daninet
veterán
vakolatot falfelület normából számolják, nem kell hozzá megmodellezni. Ahogy pl cserepet sem mert azt is tető m2 normából számolják. Tégla darabszám is falfelületből számítódik.
Ha megmodellezed a vakolatot:
-Folyamatosan figyelned kell mit méretetezel, mert a kőműves vakolatlan falfelületekkel számol és épít
-Plusz egy anyag aminek az összemetsződéseit állítani kell
-Rondítja a nyomtatott tervet azáltal, hogy olyan dolgokat nyomtatsz ki ami nem látszik az adott méretarányban és vastagabbnak tűnnek tőle pl a falkontúr vonalak. 100-as léptéknél a vakolat 0.2mm, 50-nél 0.4mm!Mikor érdemes vakolatot modellezni?
Konyhatervnél
Burkolat kiosztás tervnél
1:20as az alatti részletrajzok/nagyított terveknél
és ezeknél is úgy, hogy a terv többi részén ne legyen láthatóMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Nekem az eddigi legjobb egerem a Razer Deathadder. Asszony Roccat AIMO-ra esküszik.
Logitech-ek valamiért mindig olcsónak tűnnek miután megfogom a Razer után.
6 éve nyúzom, már mindkét mikrokapcsolóját cseréltemMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
daninet
veterán
válasz OgreImre #6381 üzenetére
Ez egy kicsit összetettebb, a memóriában úgynevezett (float) "lebegőpontos" számokként tárolják az értékeket. Ez lényegében a nem egész számok halmazát jelenti, az egész számok is törtszámként kerülnek tárolásra (pl 1.000000000000). Ennek vannak határai a tárolásnál. Itt olvashatsz ezekről, archicad C nyelven íródott.
Egy szoftvernél minden értéket a memóriában tárolsz amíg használod különféle változókban,majd ezeket a számokat meghívod mindenféle műveletekben. Értelemszerűen archicadben nagyon komplex műveletek is vannak a különféle geometriai és végeselem módszerekhez. Ha két nagy számot beledobsz egy egyenletbe nagyon könnyen előfordulhat, hogy többször is négyzetre emeled, szorzod stb és az eremény egy akkora törtszám lesz ami már nem tárolható el a memóriában. A 64bites szoftverek erről szólnak lényegében, hogy a memóriában megcímkézett számok nagyobbak lehetnek. Ez miatt a kódban rendszeresen kerekítik a számokat egy bizonyos számú tizedesjegyre. Amikor bedobsz egy nagy elemet a rajzterületre, a 2d/3d megjelenítéshez a szoftver az összes ablakban levő elemet figyelembe veszi értelemszerűen és ezekkel hajtja végre a megjelenítést. Ha túl nagy értékek vannak, kerekítéseket hajt végre és hibák történnek mint a fenti screenshoton.
Szinte biztos vagyok benne, hogy ha fundamentálisan újraírnák a szoftvert vagy nagyon belenyúlnának ez orvosolható lenne, mivel rengeteg más program van ahol dolgozhatsz nagy méretű elemekkel és nincsenek ilyen gondok. De ez nyilván egy akkora felesleges ráfordítás lenne a cégnek, hogy inkább csak annyit mondanak ne rakj be túl nagy elemeket ez egyébként is egy építész szoftver nem várostervező. Egyébként lefelé is van pontossági limit, nem tudsz túl apró dolgokat tervezni vele, pl finommechanikát mint egy automata óra nem tudnál elég precízen modellezni, csak ha felnagyítanád tízszeresére minimum.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Valaki el tudja nekem magyarázni mi a különbség a Forward és az SSA között?
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6329 üzenetére
átmásolni akarod további szerkesztéshez, vagy csak referenciának kell, hogy látsszon?
Előbbi esetben kijelölöd, csoportosítod az egészet, majd vastag szaggatott kijelölő, másolás, új tervben beillesztés.
Utóbbi esetben pedig kapcsolt modult kellene használni.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6300 üzenetére
Hát.. a paraméterek kuszák, mert ugye van:
-tárgy paraméterek
-IFC/Osztályozás paraméterek
-Rendszerparaméterek (ID például vagy terület stb.)És az a szép az egészben, hogy ezeknek lehet ugyanaz a neve Szóval lehet az osztályozásnál is egy ID meg az elemet kijelölve a tulajdonság panelen is, de biztos vagyok benne, hogy a tárgy paraméterei közül is lehetne ilyet találni.
Igazából ez egy régóta felemlegetett probléma archicad-el, nem szabadna, hogy ennyi féle kusza paraméter legyen, ezt mind össze kellene fésülni. De ugyan ez történik a felületeknél, van belső motor, open GL, cinema 4D kb ebben a sorrendben implementálták és mindig hozzáadták az újat, de egymástól függetlenek. Így egy felületet 3x kell beállítaniSzóval a te eseteben ki kellene találni, hogy milyen paraméter lett hozzáadva. Ha sok hasonló nevű van, én mindig hozzáadom az összeset, aztán meglátod melyik mit ad be. Utólag meg kitörölgeted.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Hunattila #6294 üzenetére
ráhelyezed egy A4 rajzra, majd kijelölöd a lehelyezett nézetet, rajz tulajdonságai, és a "keret" résznél lesz egy pipa,hogy szétbontás több tervlapra (vagy hasonló)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- TCL LCD és LED TV-k
- Horgász topik
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vodafone mobilszolgáltatások
- EAFC 25
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest