Új hozzászólás Aktív témák

  • DeathAdder

    veterán

    válasz omfgk #110623 üzenetére

    Valószínűleg nem vagy tisztában az infláció fogalmával, esetleg kevered az árfolyammal.
    A futballban a játékosok vételára sokkal gyorsabban emelkedik, mint a gazdaság egészében, és teljesen más tényezők is hatnak az árakra, mint akkor, ha egy átlagos fogyasztói kosarat vizsgálnánk.
    Ezzel gondolom nem vitatkozol amikor szemmel láthatóan ugrásszerűen WHU-k 42 millióért igazolnak, vagy Evertonok 50-ért, vagy amikor szinte noname játékosok cserélnek klubot 10-20 milliókért, amennyibe mondjuk 8-10 éve a nagyon jó játékosok kerültek.

    Amúgy tök egyszerű a modell, nem is értem miért nehéz sokaknak megérteni:

    A PL kezdete (1992) óta minden angol átigazolást regisztrálnak, ellenőrzik több (3-4) megbízható forrásból az árakat, így van egy több mint 3000 átigazolást tartalmazó adatbázisuk, így minden évben képesek kiszámolni az adott év átlagos átigazolási díját. Ami mondjuk 1992-ben 2 millió font volt, a következő évben már 2.3 etc.... A két év közti százalékos elmozdulás a futballinfláció, a TPI (Transfer Price Index).
    Ez Angliában jobbára nő, de voltak évek, amikor csökkentek. Teljesen egyértelmű, hogy a változások hajtóereje a PL tévés jogdíjainak változása, mivel azok az egekbe szöktek, ez húzta magával a játékosok átigazolási díjainak robbanásszerű emelkedését is, hiszen ebből a pénzből nagyon egyenlően részesedik minden angol csapat.

    Nagyjából ez a modell, és angliában nagy pontossággal kiszámolható a hatalmas adatbázisnak köszönhetően.
    pl. a PL kapusok táblázat (azóta jött Alisson, így övé a 3. hely)

    A modell természetesen nem tökéletes, mert nem tudja figyelembe venni a saját nevelésű játékosok átigazolási díjait, hiszen olyan nincs nekik. Ez a MU class92 esetében érdekes, hiszen ott volt egy fél kezdőnyi saját nevelés a klubnál, másrészt meg lehetővé tett olyan rekordigazolásokat, mint Ferdinand 2002-es 30 milliós összege, ami ma 200m körüli összeg lenne.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák