3 évre zárnák börtönbe a legnagyobb kriptotőzsde korábbi vezetőjét

Az amerikai ügyészek keményebb, 3 éves börtönbüntetést akarnak elérni, miután Changpeng Zhao, a Binance korábbi vezérigazgatója bűnösnek vallotta magát a pénzmosásellenes törvények megszegésében.

A kriptoipar nem borult fel, sőt, maga a Binance sem, azonban a korábbi vezérigazgató, Changpeng Zhao végül bűnösnek vallotta magát a pénzmosásellenes törvények megszegésében. Az amerikai ügyészek most 3 éves börtönbüntetést akarnak elérni az ügyében.

A szövetségi irányelvek szerint maximum 18 hónapot kaphatna Zhao, de ennek a dupláját kéri az USA, hogy tükrözze a törvénysértés akaratlagos súlyát, valamint azt üzenje, hogy a jó döntés a törvénnyel együttműködni – közölték. Zhao ügyvédjei próbaidőt kértek.

A 47 éves Zhao tavaly novemberben állt fel a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének éléről, amikor beismerte, hogy ő és a cég megkerülték a pénzmosásellenes törvényeket. A Binance 4,32 milliárd dolláros büntetést is fizet.

Az amerikai ügyészek szerint vadnyugatot tartottak fent, tárt karokkal várták a bűnözőket és csak alig több mint 100 ezer gyanús tranzakciót jeleztek a terroristacsoportok kapcsán. A platform a vád szerint támogatta a gyermekek szexuális bántalmazásáról készült tartalmak kereskedelmét és a zsarolóbandákat is. A vád szerint Zhao olyan üzleti döntést hozott, amely az amerikai törvények megszegése révén toborzott felhasználókat, építette fel cégét és tömte meg zsebeit.

Zhao ügyvédei enyhítést kérnek, mivel a volt vezető elfogadta felelősségét, befizette 50 millió dolláros büntetését, valamint egy vádlott sem került még börtönbe hasonló ügyben. Az ügyvédek szerint a volt vezető piacvezetővé tette a céget az együttműködés kapcsán is, a kezdeti hibák ellenére, amik a mostani ügyhöz vezettek. 175 millió dolláros óvadék mellett szabadlábon van Zhao, aki belement, hogy nem fellebbez.

Azóta történt

Előzmények