Hirdetés
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
karamblo
tag
Nem tudok telepíteni egy live dvd-t, nincs rajta "install", hogy tudnám megoldani? Rendszement -tel készített iso fájl, Solaris 12.10 . Kipróbálás céljából töltöttem le, és nem tudok továbblépni.
-
-
-
-
RaZroX
addikt
kdm theme manager-t próbáltam terminálból is, onnan sem ment.
Amúgy a Gnome 2 egy álom a 3-hoz képest.. Nincsenek ikonok az asztalon, nincsenek virtuális asztalok, az ablakokat nem lehet minimalizálni tálcára vagy dock-ra hanem ilyen csoportosított rendszerben tudsz köztük váltogatni.. Ha nem lenne ilyen OSX-es beütése a külsejének akkor egyátalán nem tetszene.. Most is csak azért viselem még el mert tetszik a design-ja. De nemsokára megy vissza a sima Ubuntu a Unity-vel. -
Indítólemez-készítő, ha települőt akarsz készíteni.
Amúgy nemtom, én régóta KDE-t használok, de nem sok bajom van vele (igaz, témázni még nem próbáltam).
Esetleg a téma készítőjének írni, hogy most akkor hogyan?Amúgy sudo apt-get install kdm-theme-manager , vagy hasonló? Vagy synapticban rákeresni, ott nincs ? :S
Gnome3-at nem ismerem, de a 2-ből nekem is elég volt
-
RaZroX
addikt
Ubuntu alól hogyan tudok lemezképet úgy kiírni pendrive-ra hogy bootoljon is meg minden ?
Igazából csak apám megelégelte a sok CD írást, mert csak az ő gépében van DVD író szóval pendrive-ról feltennék egy sima Ubuntut amin Unity felület van mert a sok tesztelgetés után az volt a legjobbJa és bocsi a sok hülye kérdésért
-
fradi81
veterán
Te legalább hamar feladod, nem szenveszted magad és másokat napokig
-
Akkor én nemtom
De mondjuk kicsit utánanézhetnél, amíg itt a válaszra vársz
-
-
Pano
addikt
válasz
MacCaine #6779 üzenetére
Köszönöm!
Nem tudom, hogy találkoztatok-e azzal a hibajelenséggel, hogy 13.1-es ati driver alatt a compiz fogja magát és összeomlik. Este pl annyira sikerült neki, hogy csak 2D-ben tudok unity felületre belépni, mert sima unity felület totál szét van esve és csak a bill kombinációk működnek. De még terminált se tudok nyitni.
Amúgy 12.04 LTS. -
RaZroX
addikt
Kubuntu 12.04 alatt szeretném ezt a témát telepíteni. Pontosan hogy kell ?
-
banán007
tag
Elkezdtem telepíteni az Ubuntut (12.10), a wubi installerrel, és ezt hozza ki:
Exception: Cannot install into U:\ubuntu.
There is another file or directory with this name.
Please remove it before continuing.
Mit tegyek?Bocs, ha hülye kérdés, most telepítek először Ubuntut...
-
Pano
addikt
válasz
MacCaine #6772 üzenetére
Még totál friss a telepítés, nem csináltam semmit :S Megnéztem fstab-ban,d e ott meg nincs benne:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=437bed1e-cda1-46f7-8b65-1fb46f9a6300 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=9E47-5446 /boot/efi vfat defaults 0 1
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=7647b7e5-5596-4fcf-9dba-e6daca094f70 none swap sw 0 0 -
Pano
addikt
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, nagy a gond!
Telepítettem egy gépre ubuntu 12.04 LTS-t. Van benne egy SSD és egy HDD. Eddig semmi probléma, de valamiért a HDD-t látja, de nem lehet rá semmit írni. Se mappát létrehozni, semmi. A fiók rendszergazdának van beállítva, nem tudom mit tehetnék vele :S Van egy lost+found mappa rajta és ennyi.Tudtok segíteni?
-
-
-
-
RaZroX
addikt
Üdv! Ubuntu 12.04LTS-re mekkora bonyodalom felvarázsolni egy KDE felületet ? Jelenleg Unity-t használok.
-
Hát, emiatt badarság lenne felhagyni az Ubuntu használatával. Az a vicc, hogy ezeket az ablakokat bedobja, de a gyakorlatban meg nem veszel észre semmit. Ha meg észreveszel, akkor meg feleslegesen értesít róla, maximum hibajelentéseket küldözgethetsz (bár sokszor az sem sikerül). Egyszerűbb megoldás ha kiiktatod ezt az egész hibajelentősdit, aztán nem fog zargatni többet.
-
leslieke
Jómunkásember
Itt nézd meg szerepel-e a laptop: Ubuntu Desktop certified hardware
Amúgy meg ajánlottabb az LTS verziók telepítése.
-
róland
veterán
Komolyan mondom, felhagyok az Ubuntuval. Már a második gépemen kapom állandóan a "Rendszerhiba" üzeneteket. (Friss telepítésű ubuntu 12.10, de jó 1,5 éve az összes változatánál jelentkezik ez a probléma.)
(MSI Wind netbookon és ASUS K55N notebookon. Előbbi Intel Atom utóbbi AMD A8-4500 [Trinity] platform.)
Valami ötlet?
(Most épp az aptdaemon omlott össze.)
-
iff
senior tag
Sziasztok!
Hátha tud segíteni valaki. Adott egy ubuntu 12.10 szerver, amin fut a PostgreSQL 9.1. Ennek a mentését szeretném, hogy automatikusan lefusson. Erre a script megvan ill. a cron is működne, de amikor eléri a pg_dump ... leáll. Terminálban root-ként a pg-hez jelszó beírása után indul is a backup és lefut. Amit eddig találtam ott valami olyat írtak, hogy csatolni kellene az pg_backup.sh-t. Na ezt, hogy tudnám megcsinálni?
Előre is köszönöm a segítséget. -
-
De, a kernelben van beállítva a performance, aztán 1 perc elteltével vált át automatikusan ondemandra. Nálad meg az a probléma, hogy előbb van átállítva, minthogy ondemandra beállna. Ez egy Ubuntus megoldás, így elvileg gyorsabban áll fel a rendszer, utána pedig mehet az energiagazdálkodás.
Semmi probléma, egy kicsit bonyolultabbra kell venni a figurát, aztán kész:while ! grep ondemand /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
do sleep 3s
done
echo powersave >/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor -
Kari1
aktív tag
-
Kari1
aktív tag
Sziasztok,
két problémám lenne hátha valaki tud segíteni. (Ubuntu 12.10-t használok friss install nem 12.04-es update)
1. Valami miatt a rendszer nem jegyzi meg az egyedi billentyűzetkiosztást. Mikor beállítom akkor működik illetve restart után is jó de amint csinálok egy rendes kikapcsolást majd bekapcsolást mindig visszaáll az alapértelmezett kiosztásra (Próbáltam CCSM-ben beállítani de ott is ugyanazt a hibát kapom) (pl "Show desktop"-t állítottam a <Super>y-ra de visszaáll mindig a <Ctrl><Super>d-re.)
2. Cpu governor állításra a "indicator-cpufreq-t" (cpu frequency scaling indicator)-t használom itt is az lenne a probléma hogy én a rendszert powersave módban szeretném "futtatni" vagyis hogy ez legyen az alapértelmezett de restart után visszaáll mindig ondemand-ra.A kettes problémát próbáltam úgy ideiglenesen javítani hogy írtam egy bash scriptet ami rendszerindításkor a /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_governor-t lecseréli arra hogy powersave (a fájl kicserélésére sudo cp -f parancsot használtam). Ez működik is rendesen de a sudo miatt jelszót kér így rendszerindításkor automatikusan nem cseréli a cp parancs a fájlt. Próbáltam a scriptemnek root jogot adni de nem megy. Az etc/sudoers fájlba gedit-tel beleírtam hogy kary ALL=(ALL) NOPASSWD: /home/kary/indicator-cpufreq/startup de ha futtatom a scriptat ugyanúgy kéri a jelszót
(Amúgy ha a 2. pontot sikerül így orvosolni akkor az elsőt is lehet így ideiglenesen javítani de azt nem tudom hogy a rendszer a billentyűzet parancsokat melyik fájlban tárolja)
Remélem vki tud segíteni Köszi.
-
solgew
csendes tag
Sziasztok!
Kb kéthavonta használok nyomtatót. Lasert. Most akarok nyomtatni, kimegy, a nyomtató lenyeli. Semmi hibaüzenet. (Windows alól nyomtat szépen.) Frissítettem az utolsó nyomtatás óta kb tízszer. Vajon mit rontott el? Van tippetek?
-
törölt tag
transmission-daemon könyvtár jog problémám van. A user a rendszerben a media nevű felhasználó.
downloads és downloads_incomplete könyvtárakba dolgozik.
Sajnos azomban nem tud menteni, mert nincs joga hozzá.
Mindkét könyvtár owner:media, group:media, 0777 joggal.
Mit kellene átállítanom, hogy működhessen? -
Soak
veterán
Köszi, ezt találtam, de ez nem cpulimit hanem limitcpu , viszont inditásnál meg cpulimit
http://ubuntu.hu/node/31054 , de mindenesetre az egyszerűsége tetszik ! Köszi szépen.
-
Soak
veterán
Ide is bedobom mert talán kicsit jobban pörög mint a másik topik :
Ubuntu 12.04 server az OS . A kérdésem az, hogy miként tudom olyan programog erőforrását korlátozni amelyek még nem futnak? Tehát ha majd automatikusan elindul a jövőben egy program akkor az csak a 80%-áig terhelhesse a CPU-t vagy akármilyen más konifgban (X ram, X mag, stb) ?
-
válasz
banán007 #6739 üzenetére
Az adatvesztés rajtad múlik, mert kézi particionálásnál te utasítod a gépet arra, hogy mit csináljon. De egyébként érdemes lehet az üres helyet előre megkreálni neki, akár a használatos partíciókat is elő lehet készíteni (így pl. nem kell telepítésnél meglepődni azon, hogy csak négy elsődleges partíció lehet). Aztán a telepítővel csak formáztass, meg határozd meg a csatolási pontokat.
-
banán007
tag
Sziasztok!
Elég kezdő vagyok még most akarom feltelepíteni az ubuntut a win7 mellé. Ezzel [link] a leírással biztonságosan fel tudom telepíteni, úgy hogy ne történjen semmi adatvesztés? -
válasz
Fire/SOUL/CD #6733 üzenetére
De, csak éppen a legacy meghajtóról van szó. Az HD 2XXX-től 4XXX-ig támogatja az AMD grafikus processzorait. Amiről te linkeltél, az meg HD 5XXX-től fölfele. Ennek az előző kiadása a 12.6-os volt, azt váltja. Csak éppen még a hónapokkal ezelőtt kiadott legfrissebb Ubuntuval sem kompatibilis.
(#6735) róland: Futtatni kell, ahhoz pedig előbb be kell állítani a jogosultságainál ezt (chmod +x), majd futtathatod:
./fájlneve
Érdemes Debian telepítőcsomagokat kreáltatni, a Next-Next-Finish megoldás nem túl nyerő. Ehhez csak használd a --buildpkg Ubuntu/quantal kapcsolót.
-
róland
veterán
S hogy kell telepíteni az AMD Proprietary drivert?
(Mert nekem állandóan a Gedit-tel nyitja meg a .run végű fájlt. Más meg nincs a letöltött ZIP-ben.)
-
-
válasz
Fire/SOUL/CD #6731 üzenetére
Ez nem ehhez a Catalysthoz való.
-
válasz
eternam #6729 üzenetére
Jó kérdés, kár, hogy az AMD semmilyen changelogot sem ad, egyszerűen nem szokása.
A Phoronixen írnak róla, csak az is kár, hogy pl. az X.Org Server 1.13 támogatása valótlan információ, valamint a 3.4-es kernelnél sem támogat nagyobbat. Ez a hír fórumában kiderül, mert tesztelték.
De elvileg tartalmaz javításokat a Steames játékokhoz. -
válasz
banán007 #6722 üzenetére
Ha asztali géped van ,akkor nagyon egyszerű megoldás az ,amit a 6546-os hozzászólásban írtam ,de kell hozzá még egy vinyó.
Pl: az egyik vinyó a régi Win7-es
az ujabb vincseszter pedig az ubi12.04.1 LTSPersze nem tudom, hogy a masinád hátulról nincs-e egy ragtapasszal leragasztva . Ezt a profik snitzzerrel szokták sérülésmentesen leszedni, hogy visszaragasztható legyen .
-
eternam
tag
Csaxólok, megjelent a régebbi ati kártyákhoz a legújabb 13.10-es legacy driver, amiben benne vannak az új fejlesztések.
-
banán007
tag
És még egy kérdésem lenne:
Ha egy merevlemezt partíciókra osztok és úgy telepítem az Ubuntut (a win7 mellé), az nagyon "leamortizálódik" (mármint a merevlemez)? -
banán007
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6720 üzenetére
Köszönöm a válaszokat! - Sokat segítettetek!
-
válasz
banán007 #6716 üzenetére
Már mint előtelepített W7-es gépre érted?
Ha igen, akkor az OS-re amúgy sincs semmilyen garancia. Azaz ha pl meghal a HDD-d, és nem készítettél előtte Full Backup-ot(előtelepített gépeken plusz szolgáltatás, melynek révén 2/3/4 DVD-re készül a mentés, melyből teljesen visszaállítható az az állapot, ahogy a gépet vetted), akkor a HDD-t ugyan ingyen kicserélik a szervizben, de az OS-t bebuktad.Ha egy előtelepített gépre szeretnél Ubuntu-t, akkor a W7-t általában le szokták amortizálni a userek, köszönhetően a speciális partíciószerkezetnek, amit előtelepített gépeken alkalmaznak. Ha ez megtörténik(és nincs a fennemlített több DVD-s mentés), akkor ismét bebuktad az OS-t(10-12K-ért a szervizben persze visszaállítják)
Olyan értelemben nincs garanciavesztés, hogy csak azért, mert Ubuntut is telepítettél, akkor csak ezért ne cserélnék ki pl az alaplapot, ha úgy adódna, tehát a laposra/hardverre érvényes garancia nem veszik el csak azért, mert XYZ szoftver került a gépre.
-
-
HuMarc
veterán
válasz
banán007 #6716 üzenetére
A 12.10 nem LTS. A 12.04 az LTS (Long Time Support) Ha Windows OEM, akkor azt hiszem, elvész a garancia, de inkább ne bízz a véleményemben, ez nem biztos. Ha a Windows dobozos, akkor biztos nem vész el a garnancia.
@hcl (#6717)-nek igaza van.
@hcl (#6719): Nyilván, ha tudod a kódot, és csinálsz Backup DVD-t, akkor nem vész el semmi, de van aki ezt nem tudja, és az bukja a Windows-t.
-
-
banán007
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha fel akarom telepíteni az Ubuntut (12.10 LTS) a Win7 (x64) mellé, akkor a garancia elveszik? -
válasz
sz.balazs.95 #6713 üzenetére
Wifi kapcsolattal csatlakozol a netre?
Tégy egy próbát! Kapcsold ki a wifit és átmenetileg ha kell UTP kábellel csatlakozz!
Ha igy működik, akkor csak az a gond , hogy a rádiók összeakadnak, tehát csatornát kell a router wifijén váltani. -
törölt tag
Elakadtam Samba beállításban, pici segítség kellene.
sudo smbpasswd -a peachman
Ezután kéri 2x a jelszót, de folyton Failed to add entry for user peachman. az eredmény.
Mi lehet a gond?
-
RaZroX
addikt
Nem valószínű, mármint én ezeket külön nem tettem fel, még nem is hallottam róluk.Na megnéztem, Azt Írja, hogy a Wine nincs fent (???) Wine Gecko 1.4 fent van, a mono meg szintén nincs fent.Más: Őőő szerintem valamit elrontottam.. Compiz Configban állitgattam, hogy az asztalokat 3D-s kockában jelenítse meg és ennek a kockának a forgatásával válthassam a desktopokat. Na ez egyik ilyen beállítás után eltünt az egész Unity felület és vissza se jön. Csak háttér és ikonok vannak. 2D módban van minden. Semmi komoly beállítást nem csináltam, csak pipálgattam hogy kocka legyen vagy ne. Szóval mit csesztem el ?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Autós topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Külpolitika
- E-roller topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600KF 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1070 8GB Rampage Shiva 500W
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 110 - Intel N3710 I 4GB I 256GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest