Hirdetés
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
karamblo
tag
Nem tudom megynyitni a Synaptic-ot, klikkre nem indul, terminálból indításra ezt írja ki : karamblo@debian:~$ gksu synaptic
(gksu:11739): Gtk-WARNING **: Failed to set text from markup due to error parsing markup: Hiba a(z) 1. sor 57. karakterénél: A(z) „b” elem le lett lezárva, de a jelenleg nyitott elem a(z) „big”
karamblo@debian:~$ -
válasz
God Vazzeg #6395 üzenetére
A root cron-jábsa rakd bele, akkor nem kell sudo; átváltasz rootra, beírod a crontabba ezt az utasítást a megfelelő paraméterekkel és kész.
-
God Vazzeg
veterán
Hali
Van egy utasítás sor, amit szeretnék scriptbe rakni, és cron-nal óránként 1x futtatni, de nem sikerül
Terminálból lefut és működik!
Ez az:
sudo echo 3 > /proc/sys/vm/drop_cachesEzzel tudom üríteni a cache cuccokat a memóriából.
Na most ha belerakom egy scriptbe semmit se csinál. Sose írtam még ilyet, így próbálkoztam:#!/bin/sh
sudo echo 3 > /proc/sys/vm/drop_cachesEz így nem jó, semmit se csinál akár simán, akár terminálban futtatom.. Biztos egyszerű, csak nem vágom
Ja és ha tudja valaki a cron témát, azt is megköszönném
-
-
legendary
tag
Hello mindenki!
Segítséget szeretnék kérni a következő problémára:
Ubuntu 12.04 LTS-ben a frissítéskezelőben a következő frissítésre=> on-line manual pager (man db) azt a hibát írja hogy, "Nem megbízható csomagok telepítését igényli." "A művelet nem hitelesített forrásokból származó csomagok telepítését igényli."
Csak egy bezárás gomb van, amire nem történik meg a frissítés. Gondolom valami egyszerű probléma lehet, de kezdő vagyok a linux világábanÖrülnék ha tudnátok segíteni.
-
Thusor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #6375 üzenetére
Megoldódott, köszönöm szépen. Visszatettem a 3.2-es kernelt és most már működik rendesen.
-
-
-
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Valaki le tudja írni nekem, hogy egy szűz ubuntun mennyi a /boot,mennyi a / könyvtár mérete?? Particionáláshoz szeretnék "infót" gyűjteni!
-
Ha az uj hdd partícionálható mérete nagyobb mint a régié, akkor működhet a "terminálban dd-vel" megoldás.
Előtte például gparted segítségével megnézném hogy a két hdd hogyan érhető el (gondolom , hogy az egyik a /dev/hda , a másik meg a /dev /hdb).Ezután jöhet a terminal:
sudo dd if=/dev/hdX of=/dev/hdY formátumban ,
ahol a hdX helyére a régi ( a forrás) hdd- t kell írni (lehet hogy ez éppen a hda)
a hdY helyére az uj (a cél) hdd-t kell írni (lehet hogy ez éppen a hdb).De nehogy véletlenül a cél vinyót másold a forrásra, mert akkor vége a régi rendszerednek !!
Ha ez mind megvan , akkor a másolat partíciót még mindig a Live CD segítségével gparteddel hátrafelé meg tudod növelni . Ezután shutdown. A régi vinyóról a kábeleket lehúzni . BIOSba belesni, hogy jól látja-e az uj vinyót és jó-e a bootsorrend és akkor jalla , jalla hadd menjen.
Ha SSD-re akarsz DD-zni XP-t akkor ez így nem lesz jó ,mert az SSD nem szereti a 63 szektoros régi MBR méretet lásd:
http://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/particio_kezdetenek_eltolasa.html -
Thusor
őstag
-
[link] 3.7-es nem ajánlott otthoni éles kernelnek használni, mert bőven van benne bug (, ezért fejlesztői verzió). Ha nem akarsz a 3.2-re visszatérni, akkor próbáld ki a 3.4-et.
Gyorsult a géped? Több processzorra az optimalizációt kivetted? Konkrétan a saját procidra optimalizáltad?
-
-
-
Thusor
őstag
válasz
buherton #6376 üzenetére
Azért frissítettem, mert sajnos a 3.2-es kernellel az i5-540m processzorom hűtése nagyon teker, melegszik. 3.7-es kernellel ez megszűnt. Azt javasolod, hogy szedjem le és inkább használjam az alap 3.2-essel?
Fire/SOUL/CD: Így is megcsináltam ahogy írtad. Továbbra sem jó. Szerintem az lesz a gond, hogy nem 3.2-es kernel van fent hanem a 3.7.1. Leszedem vissza 3.2-ig és megnézem úgy jó lesz-e.
-
biker
nagyúr
ha van egy gép XP-vel, veszek új hdd-t, beteszem mellé, egy Ubuntu Live CD-vel milyen megoldással tudom bit/bit átmásolni a lemez tartalmát, hogy fájdalommentesen mehessen tovább az új hdd-n a munka?
csak annyi a hiba hogy tele a lemezterminálban dd-vel?
-
Isten mentsen téged a 3.7-es kerneltől. A páratlan számú minor verziójú kernel csak és kizárólag fejlesztésre szánt verziók, majd 3.8-tól lehet ezeket használni. A 12.04-es Ubuntunak 3.2-es kernel verzió a hozzá való. Ettől való eltérés nem ajánlott, mert nem biztos hogy működni fog.
-
Így telepítsd
1. CTRL+ALT+T (terminal)
2. sudo su és ENTER
3. jelszó bepötyög és ENTER
4. fájlkezelőből post_setup.sh-t áthajítod egérrel a terminal ablakba és ENTER
5. Elsőre enter, aztán szóköz nyomvatart veszettül, majd egyszer csak el kell fogadni a licenc-et (Y)Mindez képben: [link]
Ha így sem lesz oké, akkor tényleg passz.
-
RBJ
addikt
Csókolom.
A Qbittorrent ben találtam egy anonymus mode opciót. Ér valamit vagy vakítás? -
Thusor
őstag
Így se lett jó. Újratelepítettem. Utána "sudo bash /opt/COMODO/post_setup.sh
Szépen lefut, majd beírom "sudo /etc/init.d/cmdavd restart"....de semmi, még mindig ugyanaz a hiba áll fent.Most jut eszembe. Az gond lehet ha én nem az alap kernelt használom 12.04 alatt, hanem frissítettem manuálisan a 3.7.1. kernelre?
-
-
-
Thusor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #6366 üzenetére
Köszi szépen a segítséget. Így le tudtam szedni. Nem teszem fel újra. Linux alatt csak nem szedek össze valami veszélyeset.
-
-
Thusor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #6364 üzenetére
Milyen csomagnéven szerepel, ami alapján dpkg-vel eltávolítható? Vagy van valami futtatható uninstallja?
-
Akkor távolítsd el, ha esetleg eddig nem frissítetted le az Ubuntut-t akkor tett meg és utána újra próbáld meg feltelepíteni.
Sajnos más ötletem nincs, mivel talán 2x találkoztam ezzel a jelenséggel, de akkor még béta stádiumú volt a CAV, viszont mindkét esetben helyrejött azután, miután amit kiírt az végre lett hajtva.Nem tudom, hogy ilyenkor lehet frissíteni? (mármint az adatbázis( Ha igen próbáld meg, hátha az is segít.
Ha mindezek ellenére előjön a jelenség, akkor sajnos passzolom. -
Thusor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #6361 üzenetére
Diagnosztika futtatásakor azt írja amit linkeltem képként. Azokat meg is csináltam. Gép újraindít de még mindig fenn áll a probléma.
-
-
Thusor
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #6358 üzenetére
Igen azt is megtettem. Újraindítottam az agentet. De még mindig ugyanazt írja ki, hogy nem tudta betölteni a filerendszer szűrő drivert.
-
-
Azért, mert ha egy fórum, egy rendszeresen látogatott website stb. fertőzött, akkor bizony nagyon csúnyán bekaphatod a támadó kódokat. WinUpdate-nek is voltak security hiányosságai, amelyeken keresztül szintén zenész. Ha egy támadó kód egy online szolgáltatásban lévő hibára számít, még ezek nélkül is megfertőződhetsz (lásd még SQLSlammer).
eternam: jah, a Sophos-szal csak ennyi baj van.
-
válasz
szoke12 #6350 üzenetére
Húh, én inkább a Systembacket ajánlanám, a Rendszerment már nem támogatott. Futási jog nem kell Debian csomagokhoz, mert nem futtatni kell őket, hanem kicsomagolni. Valamint vagy a Szoftverközponttal lehet alapból felrakni, vagy mondjuk terminálban a dpkg-vel. De érdemesebb a PPA-t használni, abban ott vannak a függőségei is.
-
szoke12
őstag
válasz
God Vazzeg #6331 üzenetére
El kell döntenem, hogy mit töltök le a 2,2 kbs sebességű netemmel, ezért inkább megkérdeztem. Na mind1. Olvastam utána, és sourceforge-ról leszedtem ezt: rendszerment-gb3_0.5.3.300_all.deb
DE:Adtam neki futási jogot. De az eredmény ugyanez.
Apt ezt írja:
szoke12@szoke12-laptop:~/Letöltések$ sudo apt-get install *.deb
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapot adatok olvasása... Kész
E: Az alábbi csomag nem található: rendszerment-gb3_0.5.3.300_all.debMost mit rontottam el?
-
sz.balazs.95
veterán
-
karamblo
tag
Használja valaki ezt a disztrót?
http://www.youtube.com/watch?v=z7JrgmKyj8s
-
eternam
tag
válasz
#68216320 #6311 üzenetére
Ha nem fontos a wine és a rajta futtatott játékok, akkor az ingyenes Comodo Antivírus for Linuxot ajánlanám, ami ráadásul még magyar nyelvű is. Azért írom, hogy hogy wine-ről futtatott játékok, mert ha a Comodo valós idejű védelme aktív, akkor a játékok mikor indítod befagynak és csak a reset segít.
Én személy szerint a NOD32 Linux Desktopot használom, aminek szintén van valós idejű védelme és mellette lehet játszani, viszont fizetős. Egy elviselhető hibája van, mégpedig mikor windowsos exe-t töltesz le, néha mérettől függően fél percig is vizsgálja a letöltött fájlt és addig a böngésző befagy és egy kicsit lassítja az apt-ot is.
Van még 12.04-re a Symantec Antivírus for Linux MR14, ami egy borzalom, az összes nagy méretű fájl indulása egy óra, mert leellenőrzi futás előtt és csak egy bizonyos kernellel működik a valós idejű védelme. A GUI-ja elég puritán, még keresni is csak parancssorból tud.
Ill. van még Dr Web for Linux. aminek van egy bugja, nem szereti a Libreofficet, ha a valós idejű védelme aktív, a Libreoffice nem indul. Egyéb probléma nincs vele.
Van még a Sophos Antivírus for Linux, ami nekem személy szerint azért nem tetszik, mert a böngészőben nyílik a GUI-ja, de komolyabb probléma nincs vele.
Van még a McAfee Antivírus Enterprise for Linux, amit soha nem próbáltam, így nem tudok érdemben nyilatkozni róla.
Az általam felsoroltaknak van valós idejű védelme.
-
HuMarc
veterán
Miért is? Én (ugyan most már nem használok Windows-t, de használtam több évig és sosem volt vírusom, pont azért, mert nem no name (sőt, semmilyen) warez oldalt és mert figyelek arra, hogy milyen tartalmakat nyitok meg és mit nem. Oké, így is van esélye, hogy egy vírus valahogyan bejut a rendszerbe, de tapasztalataim szerint egy ész nélkül kattintgató, minden Download-gombra rányomó illetőnek sokkal több az esélye egy vírusra, mint egy olyan embernek, aki odafigyel, hogy mit tölt le, honnan tölti le, stb.
Ja de, eddig egyszer töltöttem le egy vírust, direkt, hogy megnézzem, Ubuntu alatt mi a hatása.
-
-
-
-
eternam
tag
Sz@r a linux mert nem fut rajta az aktuális Call of Duty.
Sz@r a windows mert tele van vírussal.
Sz@r a mac mert drága és annyit nem ér.Nem kell számítógépet venni! :-)
-
válasz
God Vazzeg #6334 üzenetére
Kiváló, de remélem, hogy a hamarosan esedékes következő verzió is hasonlóan jól fog működni rajta.
-
válasz
karamblo #6332 üzenetére
http://wiki.mate-desktop.org/download
Az LMDE Debian tárolókat használ közvetlen, azokat használhatod Debianhoz is, igen, hiszen a sajátjai. A Mint külön tárolóit csak akkor érdemes használni ha a Minttet használod, egyébként nem sok értelme van. -
karamblo
tag
Egyik gépemen 12.04 Ubuntu, a másikon Debian wheezy van. Feltehetek rájuk "Mate"-desktopot? Az LMDE-hez van, ezért gondolom, a Debianra nem lenne akadály, de Ubira nem tudom.. És még annyit, hogy a LMDE tárolói használhatók-e Debian-hoz? Előre is kösz.
-
szoke12
őstag
válasz
God Vazzeg #6291 üzenetére
És az konkrétan live is lesz, vagy csak telepíteni lehet majd?
-
-
-
-
brownus
veterán
válasz
buherton #6281 üzenetére
hol és mit kell beállítanom, hogy ha pl. a videó képet kiküldöm a nagy monitorra, ne kapcsolja ki egy idő után? pedig az energia gazdálkodási lehetőségeknél mindent kiszedtem, hogy soha semmit ne csináljon... köszi!
(a vga egy ati 5730, switchable, de az alaplapit kikapcsoltam a biosban....)
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD #6322 üzenetére
Köszönöm. Elméletileg van CLI-ből használható modulja. Tesztelni fogom.
-
válasz
#68216320 #6314 üzenetére
Ingyenes, valósidejű, levél átjáró/email szűrést támogató(többet), magyarul is tudó AV, a Windows-on megszokott felülettel és kezelhetőséggel. Én ezt használom és telepítem máshol is. Tegyél vele egy próbát, hátha beválik számodra is.
Comodo AV | Screenshot -
Tamás88
őstag
A legjobbat azt szeretem, amikor oda hívnak, és arról panaszkodnak, hogy eddig egy x oldalt állított be, és most nem az jön be, hanem egy y oldal, és hogy csináljam meg. Először kigyomlálom a káros alkamazásokat azokat is, amik "jaj az kell, mert..."-is, majd utána visszaállítom azt az oldalt, amit szeretne.
-
dany27
őstag
Sziasztok!
Adott egy ProFTPD szerver, amivel adott userek elérik a home-jukat.
Szeretném azt ha bizonyos userek elérnének egy másik mappát is ami teljesen máshol van.
Jelenleg mindenki locokolva van a saját home-jába.
Hogy tudom ezt megoldani?Előre is köszi!
-
törölt tag
Persze, lehet keresni, de ha valaki tapasztalat alapjan ajanlana egyet az sokat lendithet a dolgon. Esetleg probaltal mar valamilyet? Lehet feldobok egy ures gepre egy ubuntut+antivirust es probalgatom mielott elesben hasznalom.
Syl: na igen. ha tudnad milyen allapotu win-ekkel jonnek az ugyfelek. van olyan, amin gyakorlatilag minden linkre kattintasnal az ie-ben megnyilik egy gratisz oldal online pokerrel
Na ezektol mentenem a tobbi klienst.
-
törölt tag
Azt hittétek akkor, hogy az a hiba, hogy tele van tartalommal. Világos. Ezt csak azért írtam, h jelezzem, ezeket szeretném megvédeni. Valóban félreértelmezhető. Próbálok pontosabban fogalmazni legközelebb.
Nos, tehát a feladatom továbbra is az, hogy találjak ubuntu 12.04-re telepíthető, lehetőleg ingyenes antivírust, ami megvédi azokat a hálózaton elérhető fájlokat, amiket a samba megosztáson esetleg az antivírus nélküli windows kliensek használat közben megfertőznek.
-
-
-
törölt tag
A probléma az, hogy nem tilthatom le, mivel a ügyfelekről van szó. Írhatják is a fájlokat, amiket más ügyfelek továbbhasználnak. Részletekbe nem mennék bele, de a lényeg, hogy minden ügyfél saját laptopjával dolgozik, ami ugyebár lehet akár vírusos is. Ezért lenne jó valami védelem a kiszolgálóra.
Syl, hcl, Tamás88: ?? lemaradtam valamiről? miféle log?
-
-
-
törölt tag
válasz
Tamás88 #6298 üzenetére
Azt nem írtam, hogy megtelik
Csak konzolos lenne jó, mivel nincs rajta GUI és nem is lesz.
Illetve SSH-n kellene használnom.
Az világos, hogy nem lesz baja az ubuntunak, de összefertőzi egy idióta kliens miatt, aki nem képes telepíteni egy antivírust, az egész hálózat klienseit. Sajnos nagyrészt win-ek.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Apple iPhone 12 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z170 i7 6700K 32GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 6GB Rampage SHIVA Cooler Master 600W
- Bomba ár! HP Elitebook X360 1040 G6 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7900 XT 20GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Asus B150M i5 7400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD RX 570 4GB Zalman S2 TG Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest