-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Lathronos #25142 üzenetére
Én Ubuntu 16.04-et használok (igen, fejlesztői verzió), de teljesen tökéletesen üzemel a felfüggesztés. Eddig nem nagyon erőltettem, de mióta a routerről megy az ilyen-olyan disztribúciók seedelése (Transmission), azóta sokszor használom. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen hardverről és szoftverről (pl. grafikus meghajtó) van szó, de adott esetben problémamentes is lehet. Garancia nincs rá, a SteamOS sem véletlen nem támogatja.
-
válasz
syler123 #25099 üzenetére
Senki sem jósolhatta azt, hogy majd az fglrx jól fogja támogatni a 16.04-et. Eleve kivették a GCN előttiek támogatását, aztán meg belekezdtek egy másik, lényegesen jobb meghajtó fejlesztésébe. A nyílt meghajtó egyre jobb (régebbi hardvereken is) már játékra is, felzárkózni látszik mind teljesítményben, mind tudásban (ehhez az AMD fejlesztői is besegítenek). Intelt eddig is készséggel ajánlottak a jó Linuxos támogatottságuk miatt (csak nyílt meghajtójuk van), AMD-nél ezen felül még játszani is lehet majd, mert van erő is.
Én speciel már egy jó ideje a nyílt meghajtót használom, és nem is érzem, hogy fglrx-re vágynék. És biztos vagyok benne, hogy akik az AMD driver támogatottságáról áradoztak, azok nem az fglrx-re gondoltak (mivel egyértelmű volt a leépülése), hanem az új megoldásra (AMDGPU).(#25100) Xeniel Xerus: Már miért kéne csak játék miatt Windowst tartani? Én Windows helyett PlayStationt vettem, játékra olyat érdemes amit kifejezetten arra terveztek (nem mellesleg a rendszere is FreeBSD alapú).
-
válasz
Xeniel Xerus #25082 üzenetére
Meg kellene nézni a fájlját, hogy jó-e a felvett cím. A /etc/apt/sources.list.d könyvtár alatt találod egy .list nevű fájlban, ennek kellene lennie a tartalmának:
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian trusty contrib
Ha oké, akkor
sudo apt-get update
és mehet a telepítés. -
válasz
guftabi96 #25065 üzenetére
Az oké, de ugyan én nem használok Windowst, azt tudom, hogy a jelszókérést abban kell beállítani/letiltani és nem az Ubuntuban. Szóval ez lényegében egy Windows beállításáról szóló kérdés.
Bár nem biztos, hogy a Samba megosztás az ugyanaz mint amit a VMware-ben beállítasz, de legfeljebb a Windowsban megosztod amit akarsz (én Ubuntu és Ubuntu között is így szoktam, csak VirtualBoxszal). -
válasz
Xeniel Xerus #25060 üzenetére
14.04-hez nem wily kell hanem trusty, ennyi. Egyébként teljesen jó oldalt linkelt tomtyi is, csak olvasni és értelmezni kellene amit írnak:
According to your distribution, replace 'vivid' by 'utopic', 'trusty', 'raring', 'quantal', 'precise', 'lucid', 'jessie', 'wheezy', or 'squeeze'.
Bár tény, hogy nem árt pár alapvető információval sem tisztában lenni a rendszer működését tekintve. -
válasz
Xeniel Xerus #25050 üzenetére
Nincsen az égvilágon semmi különbség közöttük, ezt mondtam. Az OSE variáns már megszűnt az előző főverziónál (pár éve). Vedd fel a tárolót (Ubuntu 15.10+):
sudo add-apt-repository deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian wily contrib
sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 54422A4B98AB5139És telepítsd:
sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential dkms virtualbox-5.0
Mivel külső kernelmodulokat fordít ezért ajánlott csomagként megjelölték a dkms-t. Aminek a lényege pont az, hogy kernelfrissítéskor automatikusan létrehozza őket, hogy zökkenőmentesen futhassanak tovább a virtuális gépek.
Utána indítsd el, majd Fájl -> Beállítások -> Kiterjesztők, add hozzá a letöltött Extansion Packot. A későbbiekben automatikusan figyelmeztet ha újabb verzió érhető el, és pár kattintással telepíteni is tudod. -
válasz
Xeniel Xerus #25029 üzenetére
Esetleg te az OSE változatra gondolsz, ami a teljesen nyílt forráskódra utal (Open Source Edition). Most már az Extension Pack segítségével lehet szert tenni a plusz funkciókra. Ez utóbbi csomag nem kerülhet be az Ubuntu alap tárolóiba (csak egy internetről telepítős megoldás), viszont lehetővé teszi, hogy csak egyetlen változat legyen a VirtualBoxból. De ettől függetlenül továbbra is érdemes felvenni a külső tárolót mert abból mindig a legfrissebb csomagok érhetőek el.
-
válasz
Xeniel Xerus #25027 üzenetére
Konkrétan semmi, a VirtualBox tárolójából pontosan ugyanazok a Debian telepítőcsomagok érhetőek el mint amiket a honlapjáról is le lehet tölteni.
-
válasz
ngabor2 #23807 üzenetére
Én mindig a Krusaderrel csinálom, Jobb gomb -> Megnyitás ezzel -> Egyéb... -> parancs beír vagy listából kiválaszt, majd pipa Az alkalmazástársítás megjegyzése ennél a fájltípusnálhoz. Más módszerre eddig nem volt szükségem, szóval ha te nem használod a Krusadert, akkor várj további megoldásokra.
-
válasz
Neil Watts #23444 üzenetére
1. Persze.
2. Az Ubuntuban (/etc/rc.local vagy simán indítópult ha egy felhasználóról van szó) és gondolom a Windowsban is megoldható (persze fogalmam sincs, az Ubuntut ismerem) egy-egy kisebb program/szkript/parancs automatikus futtatása a rendszer indításakor. Azok pedig léptetgethetnek.
Pl.:echo $(( $(cat /számláló/fájl) + 1 )) >/számláló/fájl
Ez a parancs létrehozza a fájlt 1-es értékkel, majd minden egyes futtatásnál egyel növeli a benne található értéket.
-
Biztos, hogy nem az a baja, ráadásul a rendszer újraindítása is aktiválja az új szabályt. Nekem a hibaüzenetből úgy tűnik, hogy a képpel, a kép formátumával van a gondja mintsem a ráaggatott kütyüvel. Rákeresve nem te vagy az egyetlen akinek ilyen problémája van, szóval javaslom, hogy kutakodj egy kicsit te is a témában (mivel van megoldott is).
-
válasz
Neil Watts #23431 üzenetére
Oké, értem. Ettől függetlenül az a gyari.img fájl a nevével ellentétben nem mond semmit, kétlem, hogy a gyári képet ténylegesen így nevezték volna el. De amúgy gondolom egy sima raw képről van szó (az img kiterjesztés miatt), a fene tudja, hogy mit ellenőriz benne (mármint kétséges, hogy a kompatibilitást tudná).
-
válasz
spammer #23346 üzenetére
Ez oké, de sajnos ez egy olyan funkció amely ha adott pillanatban megy is (mondjuk apróbb kellemetlenségekkel mint amilyen ez a ventilátor pörgéses), egy komolyabb rendszerfrissítés után már nem biztos. Sajnos ez sokaknál tapasztalat, nem véletlen nem támogatja a SteamOS.
És hiába hagyod nyitva az éppen megírt, százoldalas doksidat, ha utána meg elég jó esélye van neki, hogy kezdheted előröl a gépelést (mivel mentés helyett bíztál a folytathatóságban). -
válasz
lev258 #23329 üzenetére
A btrfs hivatalosan támogatott, különben nem lenne választható. Viszont nem alapértelmezett, ez tény.
A Systemback btrfs esetén szintén subvolume-okkal dolgozik, és én nagyon hasznosnak vélem, hogy egy partícióhoz több csatolási pontot is beállíthatok. Így úgy tudok szeparált fájlrendszerekkel dolgozni, hogy közben ugyanazt a szabad helyet látják és használják. Aztán persze az sem mindegy, hogy ilyen felépítéssel lehet egyszerűbben kihasználni a btrfs egyéb előnyeit is.
De mondjuk az tényleg gáz, hogy a Ubiquity a /home alá is külön csatol egyet anélkül, hogy te beállítottad volna (vagy be tudnád egyáltalán állítani). -
válasz
sz.balazs.95 #23221 üzenetére
Például (ajánlott), de bármi jó ami Linuxos (btrfs, extN, jfs, xfs, reiserfs). Persze ettől függetlenül lehetnek jogosultságbeli gondok (például root felhasználóról sajátodra kell állítani).
-
válasz
sz.balazs.95 #23218 üzenetére
Igen, természetesen számít, hiszen az nem egy natív fájlrendszer. Nem csak a jogosultságkezeléssel van gond, de még lassabb is, ami a játékok betöltési idejét növeli.
-
válasz
sz.balazs.95 #23197 üzenetére
A legegyszerűbb mondjuk a Systemback rendszermásolás funkciója (alapvető particionálási funkciókkal). UEFI esetén szükség lesz egy /boot/efi csatolási pontra is.
-
válasz
sz.balazs.95 #23165 üzenetére
Én is így voltam vele, és bár időközben vettem azért pár (régebbi) Steames játékot amelyek jól mennek, beszereztem egy PS4-et is. Úgy gondolom, hogy inkább egy céleszközre érdemes költeni, abban hiba nem lehet. És ahogy látom a játékkonzolok tőled sem állnak távol.
-
válasz
Neil Watts #23078 üzenetére
Most komolyan másfél hónapig tartott, hogy rájöttek arra, hogy GCC 5 inkompatibilitásról van szó? Azért ez elég gáz...
-
válasz
Neil Watts #23058 üzenetére
Még az fglrx-updates csomagot sem szokták frissíteni akkor sem ha lenne mire. Gyakorlatilag értelmetlenség volt létrehozni ezt a vonalat így.
Mindazonáltal mivel van róla hibajelentés, gondolom, hogy amennyiben az AMD hajlandó lesz foglalkozni a problémával, akkor bekerül a frissítés. A kód zártabb részében lehet a probléma, amit csak ők tudnak megoldani. Kérdés, hogy mennyire érdekli őket még a dolog, tekintve, hogy belekezdtek egy másik meghajtóba. -
válasz
ubyegon2 #23010 üzenetére
Én nem használtam 6.06-ot, de gyanús, hogy ez a leírás nem működött volna ebben a formában (mintha hiányos lenne kicsit). És azt sem teljesen értem, hogy chroot után minek kell sudo-zni... De a lényeg, hogy tényleg idejétmúlt és ma már bizonyosan fals információkat tartalmaz az az összefoglaló.
-
válasz
Dhampir #23000 üzenetére
Igen, tudom, azokat már régebben kijátszottam (a The Dark Descentet még Humble Indie Bundlevel vettem). Igazából az A Machine for Pigs-et is elkezdtem anno (mármint a Linuxos verzát) és most is megvan, emlékszem is, hogy hol akadtam el benne. Majd egyszer megpróbálom folytatni is.
-
-
válasz
#40553216 #22990 üzenetére
Nekem mondjuk probléma (kényelmetlenség), hogy a megvásárolt játékaim (Steam) egy részét nem tudom futtatni (pont amit még tolnék mert nem vittem végig), viszont fglrx-el mennének szépen. Ezt egy olyan plusznak mondanám ami igencsak lényeges lehet. A hardverben ott van a lehetőség, viszont a nyílt meghajtóval jelenleg nem lehet elérni. De egyébként minden másban jobbnak érzem én is a nyílt megoldást.
-
válasz
#40553216 #22985 üzenetére
Az fglrx nem kompatibilis a 4.2-es kernellel (bár azt megoldották, hogy a modul az hiba nélkül leforduljon). Ha te 4.1-el vagy régebbivel próbáltad, akkor azokkal megy. Vagyis végülis 15.04-ről frissítve is jó ha nem települ a frissebb kernel, vagy nem azzal van indítva a rendszer.
-
válasz
Nagytoll #22974 üzenetére
Utána nézve úgy tűnik, hogy egy régebbi Ralink chip lehet benne. Nézd meg az lsusb és lsmod parancsokat, hogy mit lát, és, hogy milyen modult töltött be hozzá. Ha nem mutat semmit, akkor egy kihúzás, várakozás, bedugás, várakozás után egy dmesg | tail -n 25 talán elárulja az igazságot.
-
Néha ránézek a Unity 8-ra, hiszen telepíthető a tárolóból. Sajnos még nem tudtam rájönni, hogy ezzel a borzalommal mit szeretnének elérni, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy a 16.04 LTS-re hogyan lesz belőle egy használható alternatív felület (mivel választhatónak szánják). Így ránézve abban sem hiszek, hogy egy év múlva már elég érett lesz fő felületnek (tekintettel arra is, hogy már mióta fejlesztik).
-
válasz
Imilenni #22946 üzenetére
Azt azért vedd figyelembe, hogy jövő januárban már le is jár annak a kiadásnak a támogatása. Most már majdhogynem érdemes lett volna a 15.10-et feltenni (ha a legfrissebbre vágysz és nem LTS-re), pár nap múlva kiadják (de a végleges béta könnyen és gyorsan frissíthető).
-
válasz
Lathronos #22926 üzenetére
Ő sem ISO-ról beszél már (ráadásul 4 GB-nál nagyobb .iso fájl nem bootolható), hanem sima rendszermásolásról. A Systembackben pár kattintással kezdeményezhető a rendszer átmásolása egy másik lemezre. Opcionálisan beállítható, hogy a felhasználói könyvtárak összes (nem kivételezett) adata is átmásolódjon, így normál esetben minden átmegy.
-
válasz
Lathronos #22918 üzenetére
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy egy partíciót úgy lehet sikeresen klónozni, ha az azon levő fájlrendszer nincs csatolva. Az ő esetében amikor pedig egy egész lemezt kell klónozni, akkor pedig egyetlen partíció sem lehet rajta csatolva. Ilyenkor teljesen mindegy, hogy mi van a lemezen vagy egy partíción (lehet rendszer is de bármi más adat is), a lényeg, hogy a másolás ideje alatt az adatok ne változhassanak (szóval írási művelet ne történjen).
-
válasz
rup1u5 #22916 üzenetére
Tulajdonképpen három, vagy ha úgy tetszik akkor egyetlen parancs az egész telepítés. De nem éri meg mert a particionálás és a partícióbeállítás ahhoz képest akkor rakétatudomány lenne.
A fagyás úgy gondolom, hogy összefügghet azzal, hogy te online próbálod ledd-zni a rendszert. Ez még akkor is rossz ötlet ha éppen nem hat ki a futó rendszerre, mert a másolat már esélyesen hibás lesz. -
válasz
Lathronos #22913 üzenetére
A Systemback nem feltétlenül ajánlott az ő esetében, mert ő klónozni szeretné az SSD-jét. A Systemback fájlrendszerszinten dolgozik (szóval fájlokkal), a dd - amivel ténylegesen klónozni lehet - az meg az eszköz szintjén másol mindent, bitről-bitre. Viszont a dd nem igazán ajánlott online másolásra, szóval egy Live rendszer kelleni fog hozzá. Ettől függetlenül persze a Systemback is teljesen jó megoldás lehet, viszont szükség lehet kiegészítő másolásra is (ha vannak itt-ott még adatok az SSD-n amit nem visz át).
(#22914) rup1u5: A rendszermásolás menüpontot a Systemback alkalmazáson belül értettem, arról kezdtünk el beszélgetni. Szóval ha érdekel, akkor az alkalmazás telepítése (nemh/systemback PPA) és elindítása után egyből látni fogod, hogy miről van szó.
-
válasz
growler #22909 üzenetére
Ha egy másik lemezre szeretné átmásolni a rendszerét meg esetleg a saját könyvtárában levő felhasználói adatokat, akkor a közvetlen másolást célszerű alkalmaznia (Rendszermásolás menüpont) és nem a Live rendszer készítést. Ez utóbbi egy teljesen felesleges, macerás, bonyolult és hosszadalmas köztes procedúra lenne amit hasonló esetekben senkinek sem ajánlanék...
-
válasz
Gery1987 #22765 üzenetére
Éppenséggel ha van időd és kedved akkor egy újabb Windows telepítés előtt megnézheted az Ubit. De ha nem is láttál még, és főleg nem kezeltél Linux-rendszereket, akkor egészen biztos, hogy nem emiatt a gép miatt fogod leváltani a Windowst. Mert az Ubuntu jó, sőt, sokkal jobb mint bármely Windows (nyilván mi sem önsanyargatásból használjuk), viszont alapjaiban különböznek, így meg kell tanulni használni. Arra már sokan nem hajlandóak.
-
válasz
Gery1987 #22759 üzenetére
Windows 7-hez nincs is hivatalosan kompatibilis AMD meghajtó, így nem csodálom, hogy nem megy valami jól. Viszont az Ubuntu sem fog csodákat tenni, habár a nyílt meghajtó egész jó, de a rendszer maga nem lesz valami pörgős, és persze a windowsos programokat is elfelejtheted. Persze Skype, Office meg VLC az van, de pl. játékokban szerintem nem is érdemes gondolkodni.
-
válasz
N0zer0 #22678 üzenetére
Az adatok a fizikai memóriában maradnak mindenhogyan, szóval ez nem lehet indok. Gyakorlatilag némi processzoridőért cserébe tömörítődnek a ritkábban használt adatok. Magasabb szoftveres szinten pedig úgy látszódik, hogy azok a SWAP-ban vannak, ennyi. Ez inkább kompatibilitási okokból van így megoldva, de semmilyen hátrányt nem jelent. Nyilván az adatok módosítás nélküli átmozgatásának nem lenne se értelme, se haszna, csakis hátránya. Linket nem tudok adni, de nyugodtan keress rá pl. a zram szóra ha érdekel. Persze vannak egyéb megvalósítások is, viszont Ubuntu alatt csak a zram-config nevű csomagot kell telepíteni és kész is.
-
válasz
Neil Watts #22578 üzenetére
Sajnos abból is van három verzió (három különböző chipsettel), így látatlanban nehéz rákeresni, hogy megfelelő lenne-e. De mielőtt bármit is veszel azért egy keresés nem árthat. Ha sok problémás bejegyzést találni róla, akkor nem biztos, hogy az az a termék amit te keresel.
De egyébként egy sima, olcsóbb (4-5000 Ft.) N-es router is megfelelhet a célnak (ami kliens módba kapcsolható). Azzal biztosan nem lennének driveres problémák és a sebesség jobb lenne, viszont több helyet foglalna. -
válasz
Neil Watts #22575 üzenetére
Ahhoz, hogy át tudd vinni ennek a sebességnek az érdemi részét (max a felét), (jó minőségű és drága) AC-s routerre és stickre lesz szükséged (N-nel olyan 40-50 Mbps érhető el), nagy antennákkal. Habár az 5 GHz nem igazán szereti a betonfalakat. Attól tartok, hogy a megadott keretbe ilyen eszköz(ök) nem fér(nek) bele. De egyébként ez az Archer T4UH nem hangzik rosszul, bár nincs semmilyen tapasztalatom. Esetleg még nagyobb sebesség lenne elérhető két AC-s routerrel, stick nélkül.
-
válasz
szundybence #22475 üzenetére
Akkor a dd lesz a te programod. Pl. direktbe:
sudo dd if=/dev/sdb of=/dev/sdc bs=4096
vagy előbb képbe:
sudo dd if=/dev/sdb of=~/sdb.img bs=4096
-
válasz
lionhearted #22197 üzenetére
Kivéve, hogy ez nem egy NV specifikus PPA, akkor utalna rá a neve is. De a 'graphics-drivers' már eleve arra enged következtetni, hogy ez inkább egy általánosabb tároló lesz (szóval vélhetően lesz benne AMD-hez is meghajtó). Most még persze nem teljes és egyébként is csak tesztelési fázisban van, úgyhogy egyelőre még nem érdemes használatba venni.
-
-
válasz
beloadjoker #22131 üzenetére
A visszaállítási pontoknál figyelheted a dátumjelzést, illetve mindig az egyes számútól fölfele öregszenek. Tehát értsd úgy, hogy nem a második számú, hanem az első az ami a legutóbb készült.
A visszaállítási pontokba bekerülnek azok a dolgok amiket hiányolsz, szóval inkább rossz pontot választottál. -
válasz
beloadjoker #22128 üzenetére
Ennek akkor van jelentősége ha mondjuk átmásoltad a rendszert máshová (mármint a Systemback segítségével), viszont azon egy, az eredeti rendszeren készített visszaállítási pontot szeretnél alkalmazni. Ilyen esetben a rendszerben levő fstab fájlt nem célszerű lecserélni az elmentettre, ami helytelen adatokat tartalmaz.
(#22129) beloadjoker: Sajnos ebben viszont már nem vagyok annyira jártas, nekem nincs és nem is volt sosem ilyen konfigom.
-
válasz
beloadjoker #22126 üzenetére
Teljesen mindegy, hiszen az fstab fájl nem változott. Szóval mindkét megoldás (I/N) nyerő ebben az esetben.
-
válasz
beloadjoker #22122 üzenetére
Az a gond, hogy csak olvasható a partíció. Próbálkozz az újracsatolással:
mount -o remount,rw /
Ha minden partíció írható, akkor utána a systemback-cli parancsot is nyugodtan használhatod. -
Hogyan van telepítve a Windows? Ha a lemez eredetileg GPT-vel rendelkezett de te hagyományos módon telepítetted újra, akkor az átkonvertálta a lemezt MBR-re és hátrahagyta a tartalék GUID partíciós táblát. Ez megzavarja az Ubuntut mert nem tudja eldönteni, hogy melyik a valós.
De a lényeg, hogy bármi is van, a partíciós táblában keresendő a hiba, azt kell javítani. -
válasz
alitak #21473 üzenetére
A ciklusod 1 másodpercenként fut le, a php-s cuccot pedig a háttérben futtatod. Az adott adatbázist gondolom zárolni kell miközben az egyik folyamat kezeli, ezért előfordulhat, hogy a túl sűrű meghívás miatt néha zátonyra fut. Tehát amíg az előző nem végzett, addig a következő nem tud vele mit kezdeni és gondolom hibát ad.
-
válasz
Lathronos #21461 üzenetére
Az Ubuntuhoz nem kell olyan besorolási rendszer mint a Minthez. Az Ubuntuban kiadott stabil frissítések már teszteltek (proposed tároló), azok önmagukban nem okozhatnak problémát a rendszer egészét nézve (ez persze nem feltétlenül igaz minden esetben). De alapvetően azért teszik be őket a tárolóba, hogy frissítsenek rájuk az emberek.
A Mint ezzel szemben az Ubuntu tárolóját közvetlen használja (ezért is inkább egy jobb remixről beszélünk mint külön disztribúcióról), és semmilyen más kontrollja nincs az Ubuntus frissítések felett, csak ez. Egy legkisebb frissítés is végzetes lehet a rendszer egészét nézve, mivel az égvilágon senki sem teszteli előre a tárolóba berakott frissítéseket a rendszerrel. Ezért ők kategóriákba sorolták a csomagokat, hogy a kritikus frissítések, amik potenciálisan kárt tehetnek a rendszerben, ne települjenek csak úgy, váratlanul. Ennek az egyik legnagyobb problémája, hogy így a biztonsági (és az egyéb fontos) frissítéseket nem, vagy csak jóval később kapják meg a Mint felhasználók. -
válasz
joecontra #21310 üzenetére
Akkor ha van is valamilyen kommunikációs probléma (ezt nem tudhatjuk mert nem próbáljátok ki), akkor az ok az ellen oldali gépnél keresendő. A Windows alóli próba azt jelenti, hogy te futtattad azt az operációs rendszert, vagy azt, hogy ő váltott át arra és úgy már jó volt? Mert utóbbi esetben nyilván a Xubuntunál kell keresni a problémát. (Előbbi esetben meg akkor bármi lehet.)
-
válasz
géeles #21305 üzenetére
Ubuntu alatt az ablakok bal felső sarkában van alapértelmezetten a bezáró gomb, így nem te tüntetted el azt a jobb felső sarokból. Esetleg használd ott ha már oda helyezték.
(#21306) n00n: Nem tudom, de tesztelheted, hiszen Upstarttal is elindíthatod a rendszert a GRUB indítómenüből. Ha pár napig nem jelentkezik a probléma, akkor igen, a Systemd a ludas. Bár egyébként én semmi hasonló problémát nem tapasztaltam.
-
válasz
DrojDtroll #21140 üzenetére
Vagyis közvetlen azután, hogy rákattintottál?
Akkor lehet, hogy nem tudja létrehozni a munkakönyvtárban az alkönyvtárakat. Vagy nem tudja megnyitni a /etc/passwd, a /etc/lsb-release vagy a /etc/hostname fájlokat. Vagy nem tudja létrehozni a /etc/casper.conf-ot, esetleg csak nem tudja átállítani egyes casper szkriptek jogosultságait a /usr/share/initramfs-tools/scripts/casper-bottom könyvtárban, meg egyes esetekben létrehozni újakat. Nagyjából ennyi van azelőtt, hogy elkezdene új initramfs képet készíteni az aktuálisan betöltött Linux kernelhez. De ez utóbbi egy hosszabb folyamat, és terminálban biztos írna ki róla valamit ha odáig eljutna, vagy ott akadna el.
Ezeket a dolgokat ellenőrizd, akár egy sima chattr +i, vagy egy ro csatolás is okozhat problémát.(#21141) DrojDtroll: Live rendszerképek létrehozásához nincs funkció implementálva a parancssoros felületbe. Ez utóbbi leginkább arra van, hogy probléma esetén (nem tölt be a rendszer grafikus felülete) lehessen rendszer-visszaállítást végezni.
-
válasz
DrojDtroll #21133 üzenetére
Ezt kb. a folyamat mely szakaszában írja ki? Valamint futtasd terminálból, úgy valószínűleg beszédesebb lesz és jobban kiderül a probléma oka.
-
válasz
DrojDtroll #21130 üzenetére
Ahogy gondolod, de azért majd jelezz vissza, hogy hogy sikerült.
Meg persze nyugodtan szólj ha elakadsz valahol. Főleg a Systemback használatával kapcsolatban. -
válasz
DrojDtroll #21125 üzenetére
A gép neve nem változik automatikusan (miért is tenné ugye) csak ha telepíted a rendszert és mást adsz meg neki. Így azzal tényleg lehetnek gondok. Tehát vagy elkészíted minden gépre külön a képet, vagy megírod az rc.local fájlba, hogy automatikusan generáljon indításkor egy véletlenszerű nevet (bár így nehezebb az azonosítás). Esetleg nem muszáj véletlenszerű név, a gépeket azonosítani lehet MAC alapján is például...
-
válasz
DrojDtroll #21123 üzenetére
Persze, a Lubuntu az tökéletes. Annyi csak, hogy legyen bepipálva akkor a Felhasználói adatfájlok belevétele nevű jelölőnégyzet, hogy a szkript biztosan belekerüljön a képbe. Mindent állíts be úgy, hogy működjön (automatikus bejelentkezést is akkor gondolom), ugyanúgy fog működni a Live is. Persze a fájlletöltés csak korlátozott méretben lehetséges, ugyanis Live alatt a felhasználó könyvtárában elérhető szabad tárterületet befolyásolja a központi memória mérete.
-
válasz
DrojDtroll #21121 üzenetére
Vannak kötöttségek, főleg ha zárt eszközmeghajtókat is használsz (viszont lehetőség van csökkentett grafikus módra vagy xorg.conf nélküli indításra, csak a Unity nem biztos, hogy szeretni fogja). De ha semmi hardverspecifikus beállítás nincs a rendszerben, akkor ugyanúgy megy mint ahogy a sima Ubuntu telepítője is (alapból az sem megy mindenhol rendesen, pl. nomodeset...). Persze a beállításaid érvénybe lépnek, vagyis pl. a védett vezeték nélküli kapcsolat felépül, nem kell jelszót írni hozzá, stb...
-
válasz
DrojDtroll #21119 üzenetére
Például használhatod a Systembacket hozzá. Egy-két kattintás meg némi várakozás és kész is a Live rendszerkép. Sok magyarázat nem kell hozzá, de ha valamit nem értesz, akkor kérdezz bátran.
-
válasz
gyulank #20112 üzenetére
Nem csak azért lehet elérhetetlen egy webcím mert már nem létezik többé, hanem azért is mert valamilyen oknál fogva átmenetileg nem elérhető. Ez többször előfordult már az alaptárolók magyar tükörszerveivel is. Nem lenne éppen célszerű ilyenkor ezeket a tárolókat kivenni a listából.
Ergo nem, nincs olyan parancs ami internetkapcsolat hiányában kitörli az összes felvett tárolót. -
válasz
szetcsuszott #20036 üzenetére
A GRUB indítómenüben válaszd ki a Memory test (memtest86+) menüpontot:
Az ötös tesztet érdemes párszor lefuttatni.
-
válasz
szundybence #20033 üzenetére
Akkor annyit tudok javasolni, hogy készíts egy visszaállítási pontot, majd állítsd vissza a rendszert arra az állapotra amikor még működött a dolog. Aztán frissítsd a rendszert, figyeld meg, hogy minek jön frissítése (ezt vissza is lehet nézni). Ha újraindítás után nem jó, akkor valamilyen frissítés a ludas, egyébként meg valami elállítódhatott.
-
válasz
szundybence #20025 üzenetére
Ha a működő és a nem működő állapotok között nem változott semmi, akkor attól tartok, hogy nem. Csak valamit lehet visszacsinálni vagy megjavítani, a semmit azt nem.
-
-
válasz
kicsi83 #19800 üzenetére
Pontosan honnan tudod, hogy elsötétülés után lefagy a rendszer? Vagyis miből gondolod ezt, mit tapasztalsz? A kép nem jön vissza? Visszajön de nem reagál semmire? Nem lehet Ctrl+Alt+F1-el tty1-re váltani? Nem éred el SSH-val a rendszert? Szóval kicsit írd körül, hogy mi a helyzet.
-
válasz
ferke72 #19778 üzenetére
Gondolom neked non-commercial licenced van, amihez maximum közösségi támogatás jár. De sajnos ennyi információból számunkra nem fog kiderülni a dolog miértje. Ilyenkor jobb lenne a fejlesztőtől kérni a segítséget. A saját programom kapcsán is látom, hogy van amikor inkább fórumokba írnak be, mikor a legjobb segítség nyilván én vagyok a problémák megoldásához.
-
válasz
spammer #19771 üzenetére
Ez csak egy egyszerű, háttérben futó (mint egy démon) folyamat. Tulajdonképpen egy végtelen while ciklus ami 30 másodpercenként ellenőrzi a disabled állapotot, és ha nem az van, akkor beállítja. A /dev/null azért kell, hogy ne írogasson sehova. De ettől függetlenül még lehetne rajta szépíteni, mert ha a megadott eszköz nem elérhető, akkor bizony jönnek a hibaüzenetek. Tehát pl. így kicsit jobb lenne:
[ -b $dev ] && ($(hdparm -I $dev | grep "level: disabled" >/dev/null) || hdparm -B 255 $dev >/dev/null)
-
-
válasz
spammer #19761 üzenetére
Én a Lemezek nevű alkalmazást használom (Ubuntu alatt az alaptelepítés része), bár azt nem tudom, hogy működik-e felfüggesztéssel is. De gyanítom, mivel egyébként teljesen automatikus, csak egyszer kell beállítani és utána megjegyzi az eszközt (/etc/udisks2/eszköz.conf). Szóval ezt tudom javasolni neked is egy próbára.
A te szkriptedben nyilván ott a gond, hogy rendszergazdai jog kell a parancshoz, amihez a sudo jelszót kérne, de nincs ki/mi beírja neki. A hdparm nem grafikus alkalmazás, kb. az összes többi sor jelentéktelen (felesleges). A parancs lefutásához a sudo-t kell úgy konfigurálnod, hogy ne kérjen hozzá (kifejezetten ehhez a parancshoz) jelszót.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Netfone
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Last Epoch
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- nVidia tulajok OFF topikja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Játékkulcs BAZÁR! STEAM/ORIGIN/BATTLE.NET / PS5/XBOX/EPIC/GOG/EA/UPLAY
- FC25 PS5 játékszoftver
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R7 3700X / RTX 2070S / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest