-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
kedves fórumtársak egy gyors kérdésem van
a wine telepítve van (fifa miatt) és valaki elindított egy (kétes eredetű) exe fáljt de nem történt semmi csak a wine megnyilt de csak a böngésző bezárásával tudtam bezárni. veszélyes lehet-e ez a rendszeremre. ugye nem futhat semmi a háttérben így wine-on keresztül? tehát bajt csinált-e az aki elindította azt a fájlt? -
törölt tag
hogyan lehet saját telepítőt csinálni?
a meglévő rendszeremet szeretném lementeni, és ha újra kell rakni csak elő tudjam venni (a telepítő cd ISO-t) és rajta lenne pl: LXDE felülettel egy ubuntu és ugyanazok a beállítások ami most be van állítgatva...ablakok mérete stílusától a háttérképig, és persze a telepített programok (esetleg azok beállításai is ha lehet)
ebben tudnátok egy részletes útmutatót adni. előre is köszi -
törölt tag
a vlc viszi a 720p-is mivel bepipáltam a hardveres gyorsítást a többi lejátszó nem visz.
nos wine-al fifa 07-ezek, hogy lehetne rávenni hogy használja a hardveres gyorsítást? -
törölt tag
MKV fileban lévő DTS konvertálása AC3-ba ra nincs egy egyszeru hulyebiztos program?
-
törölt tag
Van egy ilyen asztalim:
AMD Sempron(tm) Processor LE-1250
asrock N68-S
integrált nvidia geforce 7025
2 gb RAM
nos ezen a (valljuk be nem túl acélos gépen) elmenne-e egy 64 bites rendszer, mi lenne más? gyorsabb lenne?
ja és LXDE-el használom tehát a ram nagyrésze szabad, max 400-500mb eszik bögészővel ....
12.04 LTS a rendszer és ez lenne a 64-es is -
törölt tag
mi a vélemény erről (0 A.D.) a játékról, minimális gépígény.. stb
biztonságos a telepítése?
valami rome-os játékhoz hasonlót keresek -
törölt tag
ez műkszi?
ha megcsinálom nem b*ssza szét a vezetéken érkező netemet ugye?!
(android eredeti gyári)állítólag műkszik (ez a megoldás akkor nem ad-hoc?)
-
törölt tag
ok asszem értem. már csak abban segíts hogyan van ez a symlink. linkelhetsz is magyar nyelű leírás, hogy spóroljak az írásoddal
ja és 2gramom van lxdevel használom tehát max 6-800 mb ig megy csak a ramhasználat, a cachet mennyiben korlátozzam? és ha eléri a korlátot mi történik?
-
törölt tag
Midori-t egy angol fórumon olvastam, valaki azt írta, hogy pont ezt a problémát ez oldotta meg. Majd kipróbálom, de nem fűzök hozzá sok reményt... azzal meg az lenne a gond hogy cache k*rva nagy lesz, ezért is van áttéve a firefoxnál a HDD-re az SSD-ről de ha mégis beválna pl:a midori ...arról fingom nincs hogy pakolom át a cache-t.
-
törölt tag
Sziasztok!
A videokártyám egy nvidia geforce 7025-ös, hosszú idő után miután az ajánlott illesztőprogramot használtam és szaggattak a 720p-s videók, most update-eset telepítettem, és a verziószám is már bíztató volt hisz a 173 (talán) után 304.34 (asszem) lett és csodák csodája a 720p-t viszi is akadásmentesen (lekopogom)
nos, a youtube 720p is aránylag szépen viszi...DE
az asszony facebook game fun és azok a játékok még mindig akadósak, ez mitől lehet?
mi lehet rá a megoldás?
hogyan tudom ellenőrizni(és/vagy bekapcsolni) a GPU (hardveres) gyorsítástUI:
ubuntu 12.04
Firefox böngésző -
törölt tag
Sziasztok
át szeretnék konvertálni egy kb 20 megás pdf-et jpg-be.
állítólag egy ImageMagick-al lehet ezt megtenni, segítene valaki hogy mit kell csinálni pontosan lépésről lépésre. -
törölt tag
Egy infós ismerős, aszonta hogy meg tudja hackelni a linuxot (pl ubuntu), és hozzáfér az összes adathoz a gépen.. sbt, csak egy IP kell neki és valami csomagot küld felés és ennyi, ezért őszerinte kell rá valami vírusvédelem... nos nem én hallottam és nem tudtam visszakérdezni... de ez lehetséges és ha igen akkor hogyan? mert ha igen akkor én voltam eddig eltájolva a linuxot illetően. (nem kell a részletes leírás, tehátn nem akarok meghackelni senkit, nem azért kérdeztem)
-
törölt tag
https://launchpad.net/qr-tools
http://www.omgubuntu.co.uk/2011/05/qtqr-quickly-creates-and-decodes-qrcodes-in-ubuntuez biztonságos hisz nem szerepel a szoftközpontban, valaki telepítette már?
-
törölt tag
válasz
papa019 #4383 üzenetére
12.04 LTS-t javaslom,
Az Office 2010 szerintem maximum egy windows emulátorarral telepíthető, ... de nem sok az esély... használj Libre Office-t, van olyan jó, és ingyenes. [link]
a többit nem tudom, de kiírod cd-re az ubuntut és live ként kipróbálod hogy milyen lenne ha telepítenéd. (boot-olás CD-ről) -
törölt tag
a gondom ...nem először esek neki
nos, ssd-n van a rendszer, és hdd minden egyéb, nos mikor megcsináltam ezt az egészet nem csatolta fel automatikusan az hdd-t. ( de azthiszem a unity 2d-n mintha felcsatolná, nem 100% meg kell nézzem) és mivel én LXDE-t használok itt nem csatolja fel.
fontos lenne mivel a böngésző cache és egyéb dolgok is a hdd-n annak.
fstab-al már próbálkoztam, de egy usb-hdd-et valamiért nem ismerte és csatolta, de valahogy vissza tudtam csinálnide mikor az usb-hdd feldugom, annyi hiba ablak jön fel ahány partíció van rajta és felugrik a asszem thuran (2x) és így csatoja fel a partíciókat, szóval ez se kényelmes.
-
törölt tag
Sziasztok.
Sehol a neten nem találok normális leírást arra vonatkozóan, hogy mi Ubisok hogyan helyezhetnénk át a Chrome cache-ját. Mivel SSD-n van a rendszer, okosabbnak tatrom ha HDD-re átrakom.
Előre is köszönöm a segítőkész hozzászólásokatUI: esetleg a chrome finomgörgetést hogyan lehet megcsinálni, sehol nem találom
-
törölt tag
válasz
lionhearted #2994 üzenetére
jelszó nélkül se lát
és bluetooth netmegosztásban valaki otthon van?
-
törölt tag
Sziasztok.
12.04-en megcsináltam egy usb-s hálókártyával, a wifi hotspot-ot.
a gépen úgy néz ki létre is jön a kapcsolat... de sajnos nincs másik laptop amin kipróbálhatnám, van egy e51-es nokiám, de az még csak nem is látja ezt az ad-hoc hálózatot. valakinek van valami tapasztalata ilyen téren.
wifi router híjján (mivel a gép általában megy) így úgy gondoltam hogy ha kell pl:mobiloknak, esetleg néha laptopnak, ha hazaviszem (ami ritka) legyen netje.
segítsetek kérlek, mi lehet a baj az e51 miért nem lát semmi (jelzem tökéletes a wifije) -
törölt tag
Ubuntu 12.04.1 LTS kiadásra érdemes frissíteni, ez ugyanolyan frissítés mintha 11.10-ről 12.04-re frissítenék, csak mer kicsit tartok mindig ezektől a frissítgetésektől, én most legalább 5 évig nem is nagyon akarok ugyanis telepítgetni
-
törölt tag
Segítsetek kérlek, hogy pontosan mit kell csinálnom hogy a skype autómatikusan induljon a rendszerrel. (LXDE felület az ubuntu 12.04-en)
előre is köszi -
törölt tag
http://sourceforge.net/projects/disktrim/
12.04-en működik? használja valaki?
ja és biztonságos ha telepítem? -
törölt tag
ubuntu linux alatt manuális trim-et hogyan lehet csináln? (asrock n68 ) miatt kellene
-
törölt tag
válasz
andris1602 #1999 üzenetére
vlc player a szoftközfonban van.
-
törölt tag
nem akartam lekezelő lenni.... egyébként nekem is régi gépem van. a régi cuccokon egyébként elvileg kompatibilisebb (pl: egy linux) mivel abban a kernelben biztos (az eltelt idő miatt is) hogy benne vannak a driver-ek stb. (a legújabbak hardok esetében esetleg nem)
namost amit itt a Vladi kollégával beszélgettek az vagy mikrofon probléma vagy hangbeállítás ez 100%, nem pedig hardv. vs. skype. (vagyis lehetne ha pl. nem lenne hangkártya de azt azér csaknem hisz hallasz)
próbálkozzatok más beállításokkal, jelzem nekem is volt skype hang problémám, asszem akkor az ubi frissités után valamiért elállítódott (vagy valaki babrálta
a hangbeállítás és le volt némítva a mikrofon.... bekapcs és kész.
-
törölt tag
"mert win-es és linuxos user-ek egymás közti HANGBÉLI (telefonálási) skype-olása, msn-ezése -eddigi pár tapasztalatom szerint- sikertelen volt. (Csak a chat működött közöttük.)"
nem akarlak megbántani de amit írsz az egy nagy hülyeség. skype műküdik 100%-osan. különben minek csinálna linuxos és win-es klienseket egy szolgáltató... hogy egymással nem használhassák???!! ezt még feltételezni is enyhén szólva butaság.
-
törölt tag
azt szeretném hogy nem tudjanak internetezni a gépnél a jelszó nélküli vendég munkamenetben 12.04-en. ezt hogyan lehet megoldani?
-
törölt tag
Skype 4.0 linux verzió megjelent!!!! de mintha már megint csak a 2.2 béta lenne elérhető
Valalki felrakta már 12.04-re? mik a tapasztalatokhttp://hup.hu/cikkek/20120615/skype_4.0_for_linux
most jelzem hogy 2 órája még fent volt 4.0 most meg 2.2 béta van fent! akkor most mí???
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #982 üzenetére
jaaaa bocs
mondjuk a lubuntuval szaladna 1g-vel is. ....tapasztalat....persze ssdvel -
törölt tag
válasz
God Vazzeg #960 üzenetére
grat, de sztem az ssd miatt lódult meg
-
törölt tag
sziasztok
olyan kérdésem lenne hogy elhatároztam hogy vennék egy olyan eszközt (nas?) hogy nonstop be legyen kapcsolva (ne függjön a pc-től), torrentezni tudjon és pc-ről is el tudjam érni a fájlokat.(bár a pc-ről elérés nem is annyira fontos, ha esetleg samba hálózaton is megy vagy külső HDD-re usb-n tudok róla fájlokat másolni, mivel a tévémen nincs dlna)
még az is jó lenne hogy a routerre kötve bárhonnan tudjam kezeni a torrenteket. tehát ha nem vagyok otthon akkor is el tudja indítani letöltést ...stb.
nem szükséges hogy 200 db tudjon letölteni elég 1-2 db is , de az fontos hogy sokat tudjon seedelni.
gondolom nem meglepő hogy a legolcsóbb megoldások érdekelnének
persze olyan kéne hogy ubuntu12.04-en is működjön!!! -
törölt tag
Valószínű a storage managerrel valamelyiknél bepipáltam véletlen hogy minde usernek engedi a mountot,és engedélyeztem.
nos azóta elindítom a gépet és nem csinál semmit csak akkor ha entert ütök és S-el kihagyom a csatolást.
és ha feldugom az usb HDD-t akkor "Error mounting: mount exited with exit code 1: helper failed with:
mount: only root can mount /dev/sdc1 on /media/sdc1"
a /media -ban van egy sdb1, sdb2, sdc1
hogyan oldhatám meg a helyzetet. elég nagy a katyvasz!!!! -
törölt tag
hogy tudom kideríteni hogy mennyi lett írva az ssd-re ubuntu linuxon?
-
törölt tag
nem akarok semmit elb*szni :-)
nekem elvileg 2 gb ram-om van de a rendszerellenőrző csak 1,7-et ír , ezzel is érdemes próbálkozni? (gyorsítótár kb 400mb most)
és a ramból kb 600-700mb ot használ jelenleg a rendszer (1 firefox nyitva)már ssd-ról megy a rendszer, és a firefox cache a HDD-re van áttéve.
hogyan kéne úgy átrakni ramba hogy a hddre mentse és onnan töltse be induláskor?
ja és egy automatikus hdd felcsatolás megoldás érdelelne!
ubuntu !!! -
törölt tag
Delugének van valami gyorsítótára, és ssd van a rendszerrel együtt de a lementett torrent a HDD-re megy és van, kímélni szeretném az ssd-t. Ez a gyorsítótár az SSD-re ír? hogyan lehet áthelyezni?
-
törölt tag
egy gyors kérdés:
ssd-n van a rendszer és van egy HDD vinyó is bent.
a fáljok (fimek, torrentek, firefox cache ) a HDD-n van
de mikor belépek akkor nem csatolja autómatikusan fel, meg kell nyitnom egy PCManFM-t és úgy csatolom fel, hogyan lehetne autómatikusan a rendszerrel együtt felcsatoltatni a vinyót? -
törölt tag
ssd-n a rendszer és egy másik merevlemezen semmi (hdd) leformátam gparteddel és felcsatolja de azt ítja ki hogy nincs jogosultágom csinálni rajta semmit ???!!!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Futás, futópályák
- Milyen légkondit a lakásba?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Path of Exile 2
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ukrajnai háború
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! LENOVO Ideapad Gaming 3 Gamer notebook - R7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 4GB Win10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Álomsebesség elérhető áron - Fedezd fel a jövőt!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest