- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Crypto Trade
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Microsoft Excel topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Spotify
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem hiszem, hogy kompatibilis lenne a régebbi Compiz a Quantallal.
(#5497) tragiQss: A konfigurálása teljesen más kérdés mint az egyszerű telepítése, vagy éppen az indítómenü frissítése. Ezek egy-egy parancsból megvannak, korántsem nevezhető bonyolult megoldásnak.
(#5499) fradi81: Szerintem kölcsönösen a Compiz és a grafikus driver hibája. Ez tűnik a leglogikusabbnak, hiszen csak Compizzal jelentkezik és csak NVIDIA-val. Legalábbis nálam teljesen simán mennek az ablakok. Én személy szerint megpróbálkoznék a legfrissebb NV meghajtóval.
-
fradi81
veterán
-
legendary
tag
Helló Mindenki!
Az lenne a kérdésem hogy Ubuntu/Lubuntu -hoz tudtok-e egy Irfanview tudásával rendelkező programot javasolni?
Kösz a segítséget. -
fradi81
veterán
aag újra itt
-
Tudjátok mit? A rendszerjavításba beépítem ezt a lehetőséget, most úgyis így néz ki. Odabiggyesztek harmadik lehetőségnek egy csak boot javítást, aztán kész. Úgyis kell hozzá csatolgatni, és legalább az indítómenü is frissülhet.
-
válasz
tragiQss #5486 üzenetére
Én meg éppen úgy érzem, hogy a GRUB 2 sokkal egyszerűbb. Csak ennyi a konkrét telepítőparancs:
grub-install /dev/sdX
Ahhoz, hogy kitudd adni, csak chrootolni kell a telepített rendszerbe, de baromi egyszerű:
mount /dev/sdXN /mnt
mount -B /dev /mnt/dev
mount -B /proc /mnt/proc
mount -B /sys /mnt/sys
chroot /mntÁruljátok el, hogy ebben mi a nehéz? Írjátok le egy papírra ha nem tudjátok megjegyezni ezt a pár parancsot.
(#5487) afgk2012: Nem magyar hanem eredetileg angol nyelvű, csak van magyar fordítása. Ilyenje bizonyára lehet annak az alkalmazásnak is, csak valakinek - akinek szüksége van rá - el kellene készítenie.
-
válasz
afgk2012 #5483 üzenetére
Már egyszer linkeltem itt, mert egyik közkedvelt, többnevű fórumtársunk is hasonló funkciót szeretett volna. Csak azt nem értem, hogy ha valakinek pont egy ilyen megoldásra van szüksége, akkor miért nem nézi meg, hogy van-e már ilyen? Boot-Repair a neve, és Ubuntus segítős oldalon van róla leírás.
-
Na jó, de hogyan jön ide az ATI zárt drivere, amely már réges-régóta nem támogatott? Az AMD kompatibilis meghajtóival (fglrx) pedig én semmi ilyesmi jelenséget sem tapasztaltam. Valamelyik korábbi kiadásnál valóban volt egy idő mikor előjött, de nálam már jó ideje simán mozgathatóak az ablakok.
(#5481) afgk2012: Rémálom? Mi a rémálom abban a grub-install parancsban? A chmodolás? Az is megvan hamar, maximum egy perc az egész ha nagyon lassú vagy. Ha meg nem tudod, hogy mely partíciókon van a rendszer és azért nehéz, akkor a Systembackkel sem lenne könnyebb. De azért, hogy egyetlen grub-install parancsot kiadjon egy gomb, én nem fogok külön menüpontot beépíteni.
-
afgk2012
tag
Na-jó, de én már estem abba a hibába, hogy a programoddal csináltam egy változtatást, de a programoddal már nem tudtam visszacsinálni. Nevezetesen egy winyó partíciójából kihasítottam egy baradot és oda átmásoltam a linuxomat. Aztán elkezdtem átalakítgatni. Egy ponton rájöttem, hogy az egy zsákutca. Újrabootoltam, majd egyszerűen letöröltem az új partíciót és átméreteztem a helyét a régire. Sajnos az új bootoláskor már nem működött a rendszerem. OK, bebootoltam a mentés pendrájvomról (live módban), de ettől még egy rémálom a grub2 újra visszacsinálása. Szerintem kellene az a menüpont a programodba. De ha nem, hát nem.
-
qltsar
veterán
Sziasztok!
Nemrégiben tettem fel 12.10-et, sikerült beállítanom pöpecül mindent amire szükségem van. Sajnos néhányszor leállnak alapvető alkalmazások, reméljük ezt javítják a közeljövőben, viszont egy iszonyat idegesítő bug-ot találtam, amit legutoljára 11.04-ben láttam.
Itt a compiz és az nvidia / ati driver összebugolásáról van szó, ugyanis a legújabb nvidia driver feltelepítése után a window-dragging iszonyatosan laggol, ami elég zavaró tud lenni. Olvasgattam fórumokat, mindenféle trükközést kipróbáltam a compizconfig-settings-manager finomhangolásától a mouse poll rate emeléséig, de nem jártam sikerrel. Nouveau driverrel úgy néz ki nincs gond, viszont érezhetően lassabb a rendszer, valamint vmware alatt nem kapok 3d támogatást, illetve pl. hd youtube videóknál ha előhívom a dash-t elkezd szaggatni a hang és a kép.
Van esetleg valami ötletetek a hiba orvoslására?
Köszi
!
-
válasz
afgk2012 #5477 üzenetére
Nemigazán tervezem ezt, ennek így külön még mindig nem látom értelmét. Gyári telepítővel indított Live-nál macerásabb a Systemback előzetes telepítése, meg egyébként is csak pár parancs az egész. Viszont van erre már egy teljes alkalmazás is, úgyhogy mit konkuráljak én vele. A rendszer-helyreállítás elsődleges célja nem az, hogy a rendszerindítást javítsa, hanem az, hogy a rendszerfájlokat hozza rendbe.
(#5478) mobal: Normál - főleg kezdő - felhasználónak teljesen felesleges saját kernelt fordítania. Ha nincs semmi speciális igényed (pl. inkompatibilis hardver), akkor bőségesen megfelel a kiadás alaptárolójában levő generic kernel is. Ha túl új a hardvered, akkor esetleg szükséged lehet annál frissebbre is, de azt is készen beszerezheted. Ha nem akarod szívatni magad, akkor bele se vágj a kernelfordításba (főleg gyári konfiggal, minek?).
-
Sziasztok!
Tervezem, hogy egy saját kiépítésű Ubuntu-t telepítek és a későbbiekben használok. (Minimal install a többit én lövöm be). Kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy a kernel.org-ról letöltött kernel forgatása simán mehet-e gyári configgal vagy gondjaim lesznek-e vele, továbbá van e értelme? (Még nem csináltam).
Köszi!
mobal,
-
-
válasz
afgk2012 #5470 üzenetére
1. Az az Indítólemez-készítő, és még mindig az alaptelepítés részét képezi, szóval a Dashban megtalálod. Ha nem működne jól, akkor futtasd direkt rootként:
gksu usb-creator-gtk
2. Azokat a partíciókat nem listázza, amelyek csatolva vannak, hiszen azok nem használhatóak. Jelenleg gőzerővel dolgozom az újabb verzión, ott ezek az apróságok meglesznek oldva. Itt egy kép róla. Szóval látsz mindent, és ha kell, akkor azokat a partíciókat gombnyomással letudod választani, amelyek nem szerepelnek az fstabban.
3. Az 1 GB-nál nagyobb fájlok nem kerülnek bele a Live-ba, mert 4 GB a rendszerkép méretének korlátja. Hiába akarod kétrétegű DVD-re rakni, a használatos fájlrendszer nem támogat annál nagyobb fájlméretet.
4. A Wine által generált menüelemek a ~/.local könyvtár alatt található alkönyvtárakban fellelhető .desktop fájlok. Amennyiben ezt a könyvtárat felvetted a kivételek közé, rendszer-visszaállításkor nem fognak törlődni.
-
afgk2012
tag
Köszönöm a válaszod!
A Firefoxot lecserélem Operára, vagy Google Chrome-ra. A kétpaneles fájlkezelőnek ott egy raklapnyi linuxos commander. Szóval van azért alternatíva, nem is értem magamat, hogy miért akarok pont olyat ami nem működik rendesen.
Úgy tűnik, hogy ez a fájlkezelő az idő előrehaladtával csak egyre butább lesz (mint ahogyan az egész GNOME).
Igen, és van néhány kérdésem a programoddal kapcsolatban is:
1 hová lett az ubuntuból a régi pendrájvra-rakóka. Mert ez az Unetbootin által készítettel egy csomó gépen nem indul el azzal az iso-val, amit a programod csinál (például a gyári ISO-val igen). Én már a nevére sem emlékszem annak a programnak, csak azt tudom, hogy az azzal pendrájvra rakott ISO-k mindig mentek.
2 van olyan pendrájv, amire a programod nem akar rendszermásolatot készíteni. Egyszerűen nem is látja. Például sdb1 lenne, de nem lehet kíválasztani, hiányzik a listából. Próbáltam előzőleg ext2 rárakni, de akkor se látja. Miért?
3 a virtualizációban lévő rendszerek rendre hiányoznak a mentésből, pedig 2-rétegű DVD-re vagy pendrájvra bőven felférnének.
4 a WINE is megmarad a teljes rendszer-visszaállítás után. Még akkor is, ha előzőleg letörlöm a WINE c:/ könyvtárát. Akkor is ott maradnak a menüben a felinstallált, de már nem kellő programok.
Egyébként klassz a programod!
-
turbobusa
senior tag
Asus K50in-re telepítettem közben egy 11.04-es Ubit, ami egész jól működik, de pár dolgot be kellene állítani rajta. Egyik ilyen dolog a nyelv, részlegesen magyar, tehát felül a lenyíló menük angol nyelvűek..
-
válasz
afgk2012 #5467 üzenetére
Egyébként könnyen lehet, hogy a Nautilusnál ezt nem lehet alapértelmezettre állítani, hiszen a legújabb verzióból ki is szedték ezt az egész funkciót. Az Ubuntunál ezért váltottak vissza a legfrissebb kiadás esetében a régebbi verziójára. Úgy tűnik, hogy ez a fájlkezelő az idő előrehaladtával csak egyre butább lesz (mint ahogyan az egész GNOME).
A böngészőben meg szívesen segítenék, de én Ubuntut használok, és fogalmam sincs, hogy a Mintesek mit csináltak a Firefoxszal. -
afgk2012
tag
Persze-persze, bocsánat. Gondolhattam volna, hogy mást nemérdekel. Nekem nagyon tetszene az új linuxmint, de már a régivel is sokat bajlódtam a saját firefoxuk miatt. Egyszerűen hibás az a verzió. Például a browser.showQuitWarning true-ról false-ra kell állítani. De ez csak egy a hibák közül. Van még vagy 15, ami a normális firefoxban nincs. Szóval le kellene cserélni, de nem engedi. Na-mindegy, hagyjuk. Köszi, hogy elolvastad!
-
törölt tag
Egy infós ismerős, aszonta hogy meg tudja hackelni a linuxot (pl ubuntu), és hozzáfér az összes adathoz a gépen.. sbt, csak egy IP kell neki és valami csomagot küld felés és ennyi, ezért őszerinte kell rá valami vírusvédelem... nos nem én hallottam és nem tudtam visszakérdezni... de ez lehetséges és ha igen akkor hogyan? mert ha igen akkor én voltam eddig eltájolva a linuxot illetően. (nem kell a részletes leírás, tehátn nem akarok meghackelni senkit, nem azért kérdeztem)
-
Csicsóka
őstag
válasz
buherton #5459 üzenetére
"Ha Mint nem elég gyors, akkor próbálkozz egy Kubuntu vagy Xubuntu-val."
Ne viccelj már! Kubuntu a maga QT-s grafikájával hol fogyaszt kevés erőforrást?
Xubuntu helyett pedig szerintem a Lubuntu. Minden létező Ubuntu verzió közül a legkisebb erőforrás igényű dekoratív, gyors, modern kis rendszer. -
válasz
turbobusa #5457 üzenetére
A linux úgy épül fel, hogy van a vas azaz a hardver, amit a kernel kezel pl. GPU, különböző csatolású vinyók, különböző fájlrendszerek, stb... Ezt egy egységesített interfészen vezetnek ki, hogy erre egy shell-t lehessen rátenni. Ez a shell, aminek az egyik oldalát GUI-ként látod, a másikat programokon keresztül pl. RPM, DEB csomagkezelők, stb... Az un. linux disztribúciók ebben a shellben különböznek. Vagyis mindegyik disztró ugyanazt a kernelt használja, ami a hardverekhez való drivereket biztosítja. Így (majdnem) lényegtelen melyik disztrót használod. Azért csak majdnem, mert vannak "kihalt" disztrók, amik nem támogatják az újabb kerneleket.
Ha Mint nem elég gyors, akkor próbálkozz egy Kubuntu vagy Xubuntu-val. Ezek kifejezetten kis teljesítményű gépekre vannak kihegyezve, és mindkettőhöz van magyar nyelv.
A linux egyik nagy előnye, hogy ha nem tetszik egyik, vagy nem elég gyors, akkor kereshetsz másikat.
(#5450) hcl: ez igaz!
-
Syl
nagyúr
válasz
turbobusa #5451 üzenetére
Skype benne van a szoftverközpontban. De ha letöltesz egy deb fájlt, akkor azt csak el kell indítani. Az behozza a szoftverközpontot és jobb oldalon ott lesz a telepítés gomb.
A unity dock-ot elrejteni tudod: rendszerbeállítások, megjelenés, viselkedés fül.
Az asztalra ikonokat úgy a legegyszerűbb kirakni, hogy fájlkezelőben megnyitod az asztal mappát és odapakolod amire szükséged van. -
turbobusa
senior tag
Orulok, mint a fene, megy 12.04 alatt a hang es internet vagyis halokartya is, viszont arra nemigazan jottem ra, hogy telepítem fel a Skype-ot. Deb fajlt leszedtem, betettem az szoftverközpontba, de semmi telepitesre utalo cucc nincs, írjak a felhasznalok magyarul a velemenyeiket ennyit latok osszesen...
Ebbe kellene segitseg meg, hogy ez az oldalso menubart mikepp lehetne kiszedni? Rendesen asztalra akarnam tenni az ikonokat... -
-
válasz
turbobusa #5428 üzenetére
Win7-ről visszalépésnek fogod érezni, mert ha internetezés meg a többi oké, de ha már valaki gikszer beüt, akkor a legtöbb esetben a terminál felé fordulni. Annak aki egyáltalán nem jártas a CMD-ben, vagy teljesen elszokott tőle, nagy visszalépésnek fogja érezni. De mindezek ellenére bátorítalak, hogy próbáld ki és ha tetszik akkor használd! Ezt az életérzést nem tudja visszaadni, amit a winfos. Azt, hogy nyílt forrás kódú, és teljesen szabad, és azt csinálsz amit akarsz.
Egy nagyon fontos tanácsom van neked. Próbáld elfelejteni a winfosos múltad, mert ha görcsösen ragaszkodsz a megszokott winfosos dolgokhoz, akkor inkább ne is próbálkozz, mert nem fogsz tudni átszokni.
Egy nagyon fontos kérésem van hozzád. Ha még sem jön be neked és megválsz az Ubuntutól, akkor ne legyél olyan, mint anulu. Fogadd el, hogy ez a rendszer nem neked készül, és senki sem akarja rád erőszakolni.
Nekem 3. próbálkozásra sikerült teljesen megválnom a win7-től. A programozás, és a CMD segített.
-
RBJ
addikt
Egy média lejátszónál pl totem, vlc. hogyan tudom kimenteni egy film kodek, média infomáciokat?
Gondolok arra necsak megnézhesse az ember hanem kimenthető is legyen ne kelljen kiirogatni kézzel mindent. -
-
-
-
artiny
őstag
Belehet allitani,hogy ne hajtsa a procit a rendszer teljes erovel ha nem kell?
Nagyon hangos tud lenni a ventilator,ha nagyon sokaig teljes erovel megy a proci.A gep egy Lenovo s205 / AMD E350 cpu
Mivel csak olvasok a gepen nem kell hogy maxon menjen..
-
tragiQss
tag
Van itt valaki, akinek már sikerült nagiost telepíteni ubuntu származékra úgy, hogy apache helyett nginx-t tett mellé webszerverként?
Mindezt természetesen csomagból, mert nem akarok forráskóddal, fordítgatással stb. nyűglődni... -
turbobusa
senior tag
Érdemes a Win7-et Ubuntu 12.10-re cserélni? Többnyire általános dolgokkal foglalkozok csak, néha nyitok Ps-t...
-
Natesz
csendes tag
Sziasztok!Vettem egy Xtreamer médialejátszót.A wifire rácsatlakozott,de nem tudom a laptopomat hogy tunám vele megosztani,hogy lássák egymást.10.04-es Ubuntu van a gépen.Bocs ha nagyon láma a kérdés.
-
afgk2012
tag
Hogyan lehet a Nautilussal megjegyeztetni az "extra ablaktábla" beállítást?
-
turbobusa
senior tag
Halihó!
Szomszédnak van egy régi laptopja, anno jó pár éve újratelepítettem rajta az Xp-t, most ramot bővítettem benne, mondom újratelepítem még egyszer a Home edition-t, de a hangra s hálókártyára nem találok drivert egyszerűen ami működne. Arra gondoltam, hogy felteszek egy Ubuntu-t erre a régi Samsung V25-ös laptopra.
2,2ghz-es Celeron proci, 768mb sdram, audió, avagy Cirrus Logic Cs4202 @ Intel 82801 db ich4 ac97 b-o.
Másik a hálózati kártya, amire ezt dobja ki az Everest : Intel 82801 db ich4-lan controller with 82562 et/ez phy phy(intel 82562et).
Mekkora esélyem lenne, hogy ezek menjenek Linux alatt, ha már Xp home alatt nem akarnak működni?Üdv.
-
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz
lionhearted #5415 üzenetére
Rengeteget játszottam source engines játékokkal, a leglassabban betöltő ezek közül a TF2. De linuxon 3-4x annyi idő neki betöltenie, HA sikerül neki. De azért nem publikus a teszt. Bár sok kínlódással sikerülhet bétatagság nélkül is. vele nyomtam, neki nincs tagsága.
-
válasz
quailstorm #5412 üzenetére
Ezt a winnel hasonlítottad most össze, vagy csak úgy általában lassú?
A betöltési sebesség winen sem túl jó nekem, bár azért 5perc kicsit sok.Nagyon kíváncsi vagyok már rá, hogy őszinte legyek.
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz
lionhearted #5398 üzenetére
TF2 kisebb mapokon, nem nagy nyílt tereken jól játszható az én celeron gépemen is. De messze van a gyros, stabil és optimalizálttól. Főleg a betöltési sebessége brutális. 5 perc alatt fenn is van egy szerveren. Steam meg azonnal követelte a 310-es drivert... szóval fentvan.
A második hullámba kerültem be, először 10ezer, most 5 ezer lett felvéve. -
kispx
addikt
válasz
afgk2012 #5410 üzenetére
Mit értesz mintes ff alatt?
Search engine megváltoztatása
kiegészítők között is nézz szét. -
Skribek
csendes tag
Nem tudok telepiteni egy tar.gz csomagot. Kibontom, utána :./configure és ezt irja ki :
.install dir not specified, default location: /usr/local/binMi lehet a baj?
-
afgk2012
tag
Hogyan kell a Linuxmintes Firefoxtól megszabadulni? Úgyértem, hogyan lehet felrakni alá az ubuntus rendeset? Sehogy sem sikerül.
-
törölt tag
Az nvidia driver mar tamogatja az optimus-t v. meg mindig a bumblebee a megoldas?
-
fradi81
veterán
válasz
lionhearted #5400 üzenetére
Igen akad a hd film rendesen ugyanazokkal az smplayer beállításokkal, de felrakom megint csak előtte csinálok egy visszaállítási pontot, és kielemzem mi hogy merre mivel
9600Gt, 12.04. 304 vagy 310-es driverrel is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- DUNE médialejátszók topicja
- Energiaital topic
- TCL LCD és LED TV-k
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Játékkulcs BAZÁR! STEAM/ORIGIN/BATTLE.NET / PS5/XBOX/EPIC/GOG/EA/UPLAY
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- FC25 PS5 játékszoftver
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Samsung Z Flip 6 - Silver Shadow - Használt, szép állapot
- Xiaomi Redmi 9 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest