Hirdetés
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
bsanya
aktív tag
Sziasztok!
Kb. fél éve raktam a gépemre Lubuntu-t, tiszta (szűz) telepítéssel.
A hétvégén felraktam a KDE felületet "sudo apt-get install kde-full" paranccsal.
Kérdésem, el tudom-e a felesleges részeket távolítani, mert maradnék a KDE mellett?! Sima "autoremove" parancsot próbáltam már kiadni, de nem akart semmit eltávolítani. Elég lenne nekem a KDE semmi más nem kellene, hogy maradjon.... (a minél több hely illetve gyorsaság miatt)Köszönöm a segítségeteket!
Sanya -
válasz
Neil Watts #5596 üzenetére
Nekem pl. a tartományban levő céges laptopról kér jelszót és usernevet. Bármit beírok (jelszó üresen pl., csak usernév) és csatlakozik...
Tartományban nem levő gépeknél pedig pöcc-röff megy. -
Berakom ide is, hátha...
Windows alatt megosztottam egy mappát (jelszvas védelem nélkül) amit SMB-vel fel is csatolt az openelec annak rendje és módja szerint.
Átálltam Ubuntu 12.10-re a kérdéses gépen, megosztottam Samban a mappát, s bepipáltam a guest access lehetőséget, hogy olyanok is tudjanak csatlakozni akiknek nincs felhasználói fiókjuk a gépen, ennek ellenére mégis jelszót és felhasználónevet kér bejelentkezéskor. Az ubuntus felhasználó/jelszó párost nem szereti, nem fogadja el. Mit tegyek? Amúgy egy Raspberry Pi a célgép. Valami a SAMBA-nál lehet nem jól beállítva szerintem, de vajh' mi?
Köszönöm a segítséget!
Megvan, csak egy reboot kellett.
Üdv. core2
-
válasz
God Vazzeg #5593 üzenetére
HuMarc: lol, typo.
Javítva.
God Vazzeg: Bekerült, bár amennyien elolvassák a #1-t a topikokban, hát az igen kevésÜdv. core2
-
Mtbsrác
senior tag
Talán tudtok segíteni!
Steam klienst gondolom nemkell bemutatni de adódot vele egy problámám. Azaz már régi gond, csak most jutottam el idáig hogy meg is kérdezzem. Próbáltam már ATI kártyával és NVIDIA kártyával is de az eredmény mindig ugyanez. Persze WINE alatt csinálja ezt a jelenséget. Minden testnél friss vacsi rendszer, frissítésekkel.
Kliens hiba
Sokhelyen ott betüknek meg számoknak kéne megjelenni. Tudom kijön nemsokára a linuxos verzió, de én nemvagyok a tester brigádban bennt. Eddig jóvolt míg az 1.4-essel használtam majd ugye jött a 12.04-es ubi (11.04 helyett) így elkezdtem használni ezt. Itt is először az 1.4 ment fel ott a kliens még oké de a cs:s, vmi frissítés volt benne sztem és nemakar elindulni már azóta. Eddig játszottam vele rendesen. Gondoltam felteszem a legujabb wint-t (1.5) mert már volt ilyen párszor. Hát nemjött össze mert onnantól így néz ki a kliens és minden ami e mögött van. Játékok is ugyanilyen hiányosak! Tehát 21-es csapdája. Ez van az nincs ha az van ez nincs. Problem milehet vajon
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Neil Watts #5591 üzenetére
Szerintem simán mehet, minden info hasznos lehet
-
HuMarc
veterán
válasz
Neil Watts #5591 üzenetére
Mik azok a vofeók?
Olvastam az útmutatót (vagy mi ez?), jó lett! Pozitív kritikaként azt tudnám mondani, hogy érthető lett, ami az ilyen útmutatókról nem mindig mondható el!
-
válasz
God Vazzeg #5590 üzenetére
Modern ATI videókártyák és SSD finomhangolás címszó alatt bekerüljön az #1-be esetleg? Érdemesnek látjátok arra?
Üdv. core2
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Neil Watts #5588 üzenetére
Fajin
Írtam egy kis észrevételt azért
-
válasz
Neil Watts #5588 üzenetére
Ilyet reklámozni pedig kötelező
-
Csakénvagyok
őstag
válasz
fradi81 #5585 üzenetére
Oké, de ez nekem nem jó. Nem akarnám teljesen kikapcsolni, csak 2 órára időzíteni, amit az energiagazdálkodás nem enged meg, itt a maximális idő 1 óra, de úgy néz ki hogy az sem működik, a teljes kikapcsolás is a fent említett paranccsal megy, de az is csak egy újraindításig.
Ha valaki ismer valami megoldást erre kérem írja meg. Én is találtam már róla leírást, ezek szerint ez egy bug, ahol pontosan ezt ajánlották, valamint egy screensaver progit, ami képes kezelni más időtartalmakat.
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #5584 üzenetére
Szerintem jó ötlet. Pláne ha majd később folyamatosan ápdételed az írást.
-
fradi81
veterán
válasz
Csakénvagyok #5582 üzenetére
Lehet minden induláskor le kell fusson- autómatikus indításba be. ( ezért jók a köztes ubuntu kiadások
)
-
Szépjóreggelt!
Na kérem tisztelettel. Felraktam élesbe a rendszert SSD-re, beállítottam az FSTAB-ban az opciókat, s tök jó
Az FGLRX és az XvBA is életre kelt. Tudom, sokakanal gondja volt ezzel - a topikot olvasgatva legalábbis ez jött le - , így majd publikálok egy leírást, hogy nekem hogy sikerült, s ha beválik akkor akár be is kerülhet a #1-be, nem gondoljátok?
Üdv. core2
-
Csakénvagyok
őstag
válasz
Csakénvagyok #5555 üzenetére
Nem hiszem el, ugyanaz a probléma, úgy hogy semmit sem állítottam, nem telepítettem. De már megint, saját különálló életre kelve, a gépem 10 percenkét újra úgy dönt hogy elsötétül.
-
-
törölt tag
Köszönöm a sok választ. Adtatok is egy jó ötletet. Ubuntu 12.04 minimal install, XBMC indulás parancssorból, de a firefox miatt OpenBox feltéve. Ez mennyire járható út szerintetek?
Viszont nem tudom Wifi-hez mit kéne feltennem. Intel 2200BG. Telepításhez kap LAN-t, de alapjában wifiről menne. -
Pano
addikt
Sziasztok!
Feltettem az ubuntut -ahogy pár napja kérdeztem-, viszont van egy nagyon nagy problémám.
Letöltöttem az ATI drivert, fel is telepítettem, minden okés.. de szinte minden animáció darabos és akad.
Próbáltam a felajánlott zárttal, de annál meg azt írta, hogy nem támogatott a kártyám (HD7750).Van valami megoldás erre, vagy ubuntu sajátosság? Ha az utóbbi, akkor megy a kukába sajnos és más distro után nézek inkább.
-
-
God Vazzeg
veterán
válasz
Neil Watts #5570 üzenetére
Próbálja ki. Nekem egy hasonló konfigon gyönyörűen futkos
Az újabb kiadásokkal a vga miatt lehet gondja, de ne nekem legyen igazam
-
tragiQss
tag
válasz
Neil Watts #5570 üzenetére
Viszont a hardver kicsit kevésnek tűnik a 12.04 alá, szóval valahol igaza is lehet...
-
válasz
God Vazzeg #5568 üzenetére
Bölcs dolog ilyet ajánlani? Abban az időben még 3 éves támogatás volt az LTS-ekre, nem 5. A 12.04-gyel lett öt. A rendszer támogatása fél év mulva lejár, EOL státuszba lép.
Üdv. core2
-
törölt tag
Pentium M 1.6Ghz / 1GB RAM / 80GB HDD / Gef6200Go 64MB VRAM laptopra melyik disztrót tennétek? Alapvetően DivX filmezés Xbmc-vel, néha netezés folyna rajta.
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #5562 üzenetére
Rendben, akkor maradok az SSD-n
A Trim engedélyezéséhez az fstab-ba be kell írni a discard,noatime kapcsolókat a partíció(k)hoz.
Segítséga VMWare képfájlokat hova rakom?
Nálam a virtualbox és a vmware cuccok egy usb3-as dokkolóban csücsülő (wd black) vinyón vannak.
-
válasz
Neil Watts #5562 üzenetére
Én sem tudom, hogy a default telepítés hogyan kezeli (főleg 12.10el), az align-nal nem lesz gond, ez tuti, de a trimet szerintem kézzel kell már beállítani.
Nagyjából, de pl noatime kapcsolóval is csökken a metaadat írás.
VMWare képfájloknak nem kell a root ( / )-on lenni, eredetileg is a home-ban van, de tudtommal választható (én VBoxot használok, ott rákérdez.)
Steam mappa symlinkelhető, így akárhol lehet. Azt nem tudom, hogy eredetileg áthelyezhető-e máshova (én nem találtam, de bétáról lévén szó, akármi lehet), én symlinkeltem, egyszerű, gyors és tartós megoldás.A hardvereket leghasználhatóbbnak? Ezt így most nem értem, de oké. Ha az kell, akkor az kell. Én csak ajánlottam egy alternatívát, annak előnyeivel, hátrányaival.
#5563: Nincsenek? LO 3.5 (offi repo), az nem 3.6. Nem ősrégi, de 1 év múlva is az marad majd ott. PPA-ban pedig pl egy régi és kezdeti alverziója van, tehát nem mindenre megoldás a PPA sem. De ott a deb fájl, tehát van megoldás.
-
fradi81
veterán
válasz
lionhearted #5559 üzenetére
12.04-ben nincsenek régi programok, de ha valamiből a legújabb kell felveszi a ppa tárolóját és annyi.
-
válasz
lionhearted #5557 üzenetére
Szia!
Lehet hogy túlságosan újoncosnak hatott a kérdésem, elnézést. Jó pár éve használok már Ubuntut különböző gépeken, de az SSD-ket nem tudtam hogy miként kezeli, ezért kérdeztem
"Igen, az Ubuntu telepítője elintéz mindent. Akár automatikusan letudja "vágni" magának a részt, akár kézzel megcsinálhatod. (akár az egész wint is formatálhatod óvatosan) Szerencsére jól ellátták figyelmeztetéssel is."
Az lesz, igen, tudom, hogy sokszor szól
"Nemtudom, hogy az SSD-t egyből felismeri-e, vagy kézzel kell finomhangolni, de erre van egy részletes leírás: [link] (by ViZion) Az ext4 megfelelő lesz, hiszen támogatja a trim funkcióját az ssdnek. A naplózás nem gyilkolja túlságosan, de paranoidoknak van lehetősége ezt csökkenteni, esetleg megszűntetni (persze az adatvesztés lehetősége ezzel arányos)."
Most gondolom végig, tulajdonképpen az NTFS is naplózó FS, tehát ugyanakkor maradna a terhelés, nem?
"Ez a probléma már nem olyan egyértelmű. Alapesetben egy 10gigás partíció is több, mint elegendő a legtöbb programhoz. A csomagkezelő viszont csak a megfelelő könyvtárakba tud telepíteni, nem saját elképzelés alapján. Ez két dolgot eredményez: van lehetőség ezen könyvtár áthelyezésére másik partícióra, ekkor azonban elvész az SSD előnye, másrészről LVM használata mellett bármikor kiterjesztethető másik partícióra akár az egész rootpartíció. (Ezt egyre egyszerűbb megtenni, tudtommal a 12.10 desktop telepítője is már felkínálja, régen csak a szerver/alternatecd része volt)."
- Rendben, akkor maradok az SSD-n, bár a VMWare képfájlokat hova rakom?
"Másfelől a nem csomagkezelő által kezelt programok elhelyezése saját döntés alapján megy, így ha azt a HDDn tárolod, akkor ott van. Milyen nagyobb programot szeretnél használni? (Jó, persze Steam..de az is home-ba pakol.)"
- Azt tudom, de át lehet rakni a játékokat másik partícióra/HDD-re? Ez a lehetőség a Linuxos kiadásban is megtalálható? - Á ezt mindjárt meg is nézem, de ha tudod esetleg, akkor várom válaszod, köszi.
"És végezetül, ajánlom átgondolásra az eggyel régebbi, de hosszan támogatott kiadás (12.04) lehetőségét is, ezáltal nem szorulsz a folyamatosan rendszertelepítésekre, persze ez épp úgy hátrány is lehet. Persze ez magában hordozza annak a lehetőségét, hogy nem a legfrissebb csomagok érhetőek el (biztonsági frissítés van, feature nincs, ami azt is jelenti, hogy pl firefoxból a legújabb van, hiszen az biztonsági frissítés is, de pl LibreOfficeból a 3.5ös széria, nem a 3.6os, hiszen ott nem biztonsági frissítésről van szó), ennek elérésében PPAk segítenek, de nem minden esetben maximálisan (késések és kiamradások lehetségesek, mégiscsak emberek csinálják)."
Sajnálatos módon ez nem megoldható, ez alatt érzem a hardvereket a leghasználhatóbbnak.
Wubival van most Windows mwllé rakva, és nincs gondom egyelőre.
Köszönöm a választ!
Üdv. core2
-
válasz
lionhearted #5559 üzenetére
Amennyire én észrevettem, a hozzá nem értőknek inkább az a lényeg, hogy bugmentes legyen
Illetve az LTS-ekhez most már jönnek majd (elvileg) friss szoftverek is.
Kipróbáltam nem LTS-t is (Most az a Kubuntu az asztali gépemen), és komolyan mondom, ennyi bajom még egy Ubi verzióval sem. -
törölt tag
Sziasztok
át szeretnék konvertálni egy kb 20 megás pdf-et jpg-be.
állítólag egy ImageMagick-al lehet ezt megtenni, segítene valaki hogy mit kell csinálni pontosan lépésről lépésre. -
Én is azt használom, de más emberek más preferenciával rendelkezhetnek.
Egyfelől, ha azt mondom, hogy neeeazt, mer bugos, inkább az LTS, akkor felrakja, örül, majd észreveszi, hogy jajjderégiprogramacsudamindenit, és akkor a linux suxx. Ha meg az újat, és neadjisten bugba fut, akkor jajjdebugosezalinux, és a linux suxx. És még mindig csak egyetlen disztroról beszélünk, maga a linux erről semmit nem tehet.
(és most direkt linux-szal helyetesítettem az Ubuntu-t, de ez talán a mondanivalóból is kitűnt.)
-
válasz
lionhearted #5557 üzenetére
Én 12.04-et tennék... Az új verziók állandóan bugosak :S
-
válasz
Neil Watts #5556 üzenetére
Üdv itt!
Hogy a kérdésekre válaszoljak:
Igen, az Ubuntu telepítője elintéz mindent. Akár automatikusan letudja "vágni" magának a részt, akár kézzel megcsinálhatod. (akár az egész wint is formatálhatodóvatosan) Szerencsére jól ellátták figyelmeztetéssel is.
Nemtudom, hogy az SSD-t egyből felismeri-e, vagy kézzel kell finomhangolni, de erre van egy részletes leírás: [link] (by ViZion) Az ext4 megfelelő lesz, hiszen támogatja a trim funkcióját az ssdnek. A naplózás nem gyilkolja túlságosan, de paranoidoknak van lehetősége ezt csökkenteni, esetleg megszűntetni (persze az adatvesztés lehetősége ezzel arányos).Ez a probléma már nem olyan egyértelmű. Alapesetben egy 10gigás partíció is több, mint elegendő a legtöbb programhoz. A csomagkezelő viszont csak a megfelelő könyvtárakba tud telepíteni, nem saját elképzelés alapján. Ez két dolgot eredményez: van lehetőség ezen könyvtár áthelyezésére másik partícióra, ekkor azonban elvész az SSD előnye, másrészről LVM használata mellett bármikor kiterjesztethető másik partícióra akár az egész rootpartíció. (Ezt egyre egyszerűbb megtenni, tudtommal a 12.10 desktop telepítője is már felkínálja, régen csak a szerver/alternatecd része volt).
Másfelől a nem csomagkezelő által kezelt programok elhelyezése saját döntés alapján megy, így ha azt a HDDn tárolod, akkor ott van. Milyen nagyobb programot szeretnél használni? (Jó, persze Steam..de az is home-ba pakol.)És végezetül, ajánlom átgondolásra az eggyel régebbi, de hosszan támogatott kiadás (12.04) lehetőségét is, ezáltal nem szorulsz a folyamatosan rendszertelepítésekre, persze ez épp úgy hátrány is lehet. Persze ez magában hordozza annak a lehetőségét, hogy nem a legfrissebb csomagok érhetőek el (biztonsági frissítés van, feature nincs, ami azt is jelenti, hogy pl firefoxból a legújabb van, hiszen az biztonsági frissítés is, de pl LibreOfficeból a 3.5ös széria, nem a 3.6os, hiszen ott nem biztonsági frissítésről van szó), ennek elérésében PPAk segítenek, de nem minden esetben maximálisan (késések és kiamradások lehetségesek, mégiscsak emberek csinálják).
Ugyanakkor, ha magad akarsz a frissítésekről gondoskodni, akkor a gyártó weboldaláról letöltött csomagfájllal (.deb) elintézheted a gondot, tárolók nélkül is.És persze végső esetben, ha se .deb, se tárolóban/PPAban nincs, akkor marad a manuális megoldás, forrásfájl esetén a kézzel fordítás, bináris esetén csak a megfelelő környezetről kell gondoskodni (esetleges plusz csomagok meglétéről). Ilyentől azért nem kell tartani, csak a lehetőséget vetem fel, hiszen van erre is.
-
Sziasztok!
12.10-es Ubuntut tervezek a Gigabyte GA-MA770-UD3 rev. 1.0, AMD Phenom II X4 955 BE @ stock, 4x2G 800MHz Kingston RAM, Sapphire Ati Radeon HD5770 Vapor-X 1GB, Samsung 830 128 GB+Samsung 1TB SATAII+Samsung 1TB SATAII felszereltséggel rendelkező gépemre telepíteni. Az SSD-n jelenleg Windows 7 fut, az egyik HDD-n a telepített programok egy része van. a másikon meg adatokat tárolok.
Telepítésnél majd lehúzom az összes vinyót kivéve az SSD-t. Mire figyeljek az install alatt? Mindent el fog intézni az Ubuntu magától ami az SSD beállításokat illeti? Maradhat rajta ETX4? Az nem gyilkolja nagyon a naplózással a lemezt?
Amennyiben elfogy a hely az SSD-n akkor be tudom csatolni az egyik HDD-t programtelepítésre?
Köszi a választ!
Üdv. core2
-
Csakénvagyok
őstag
válasz
Csakénvagyok #5554 üzenetére
A válasz megvan, csak egy picikét csodálkoztam azon hogy a beépített fényerő és zárolás funkció nem működik, sőt bármilyen állítgatása (idő, ki/be kapcsolása, fényerő) semmilyen haladást sem hozott. Kizárólag a képernyővédő teljes kikapcsolása a sudo xset s off paranccsal lehetséges.
-
Csakénvagyok
őstag
Sziasztok.
12.10 alatt hogyan kel kikapcsolni a képernyővédőt, mert bárhol is állítgatom 10 percenként kikapcsol.
-
-
-
Predator2
addikt
-
-
-
-
Predator2
addikt
hát elég hosszú történet de kell egy linux live cd mert sikerült belebabrálnom a notebookom gyári eredeti win7 op rendszerébe.
elég macerás folyamattal lehet csak helyreállítani
diskpart
select disk 0
select partition 1
set id=07
select disk 0
select volume 6 //itt viszont mivel a hatodik kötet a pqservice ezért ez a helyes parancs
assign letter=r //bármilyen betűjelet adhatsz, ami éppen szabad
exitr:\mbrwrwin install rtmbr.bin
csak sajnos az utolsó folyamat nem fut le mert nem találom
és azt tanácsolták h live cd-vel tudok majd keresni"Indítsd a gépet egy Linux live cd-ről. Abban a fájlkezelővel tudsz keresni"
THX
-
tragiQss
tag
-
válasz
Predator2 #5541 üzenetére
Itt minden kérdésre válasz.
- Letöltheted
- Magyar
- Pendrive-ra kiírásra van pár módszer. Pl. Windózon az Unetbootin, Linuxon az Indítólemez-készítő.(Desktop és 12.04-et érdemes.)
-
Predator2
addikt
Helló
Szükségem lenne egy Linux live CD-re egy notebook helyreállítása miatt.
Honnan tudnám letölteni?
Van belőle magyar változat?
Illetve usb pendrive-os változat létezik belőle?sry ha butaságokat kérdezek de més soha nem használtam linux-ot
THX: Gábor
-
God Vazzeg
veterán
válasz
TomBoy1986 #5538 üzenetére
Ez tényleg no comment
-
szoke12
őstag
Sziasztok. a lubi a frissítés óta "Rendszerprogramhiba történt" üzenettel dobál mindnért.
(12.04.)
Próbáltam recovery-ben csinálni ezt azt, de nem hagyja abba. -
TomBoy1986
veterán
válasz
God Vazzeg #5532 üzenetére
Itt olyannyira nem, hogy mindkettőben ugyanaz a CPU (melyben benne van a VGA is), valamint az alaplapi chipset is. Annyi különbség mégis van, hogy a HP-ban van egy diszkrét VGA is.
De itt nem maga a telepítés fagy meg, hanem a.) vagy a leállítás, b.) el sem indult telepítést követően (azt írta ki, hogy "Operating System Not Found").
-
Pano
addikt
Köszönöm szépen!
-
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Egy elég összetett kérdést szeretnék intézni, olyan emberek hszeit várnám -ha megtisztelnének- akiknek van hasonló gyakorlati tapasztalata.
Szeretnék linuxot használni (már jó ideje), de egy valami miatt mindig visszatérek Windowsra. Az pedig 1 db játék, amit nem tudok egyszerűen letenni, mert a mindennapi feszkót azzal vezetem le és ha nincs nagyon hiányzik
Konfig a következő:
AMD Athlon II X4 - 3 Ghz
8 GB Kingston DDR3
64 GB Samsung SSD
Ati Radeon HD 7750Ubuntu 12.04.1-be gondolkozom. Úgy gondoltam, hogy a játékot úgy futtatnám, hogy Vmware -vagy hasonló progival- létrehoznék egy Windowsos virtuális gépet ubuntun belül (wine sajnos nem képes a játékot futtatni. Amúgy a neve: battlefield heroes).
Van egy legális 32 bites Windows Vistám, a játéknak az bőven elegendő lenne és így a gép is teljes mértékben jogtiszta maradna.A játék minimum rendszer követelménye, nem egy eget rengető:
Windows XP or Windows Vista
CPU: Intel Pentium 4/AMD Athlon 1.0 GHz
RAM: 512 MB (1Gb on Windows Vista)
Video Card: 64MB DirectX compliant video card, Pixel shader 2.0 and above. (AGP and PCIe only)Tehát még az ajánlottat se lenne nehéz összehozni virtuális megoldással. Kapna 3.5 GB ramot a nyolcból, meg mondjuk a 4 magból 2-t megkap (vagy akár mind a négyet, mert ha játszanék akkor mást úgy se használnék).
Csak a virtuális gépbe egyetlen bizonytalan pont maga a VGA installálása, driverezése.
Valakinek van tapasztalata virtuális gépben futtatott játékokról? Igényes módon és gond nélkül kivitelezhető?A linuxot és a windowst nem szeretném egymás mellé telepíteni, mert a 64 GB SSD elég soványka a kettőnek szerintem, de több okból. A Virtuális gép az sima hdd-n futna.
Előre is köszi a válaszokat, bocsi a megoldás bonyolultabb megközelítéséért
-
válasz
Dark Archon #5531 üzenetére
Ma szívtam ilyet, hogy Win8 volt az egyik winyómon, leszedtem, majd újra fel (DVD meghajtót kellett tesztelni, így valami kevéssé fontos dolgot telepítettem róla
) , és vissza már nem megy. Pedig eddig azon volt fent...
-
God Vazzeg
veterán
válasz
TomBoy1986 #5530 üzenetére
Én is észrevettem hasonlót, mostani vga-mat (gef 240) csontra felismerte és használta a kubi alapból, de telepítésnél szétpotyog a kép és befagy a telepítés. Más vga-val feltelepítve és utána kicserélve csontra működik. Laptopnál nyilván ez nem játszik!
-
Onnantól kezdve, hogy a Win 7 gond nélkül felment - annak ellenére, hogy Kubuntuval maceráltad a partíciókat, amit nem is értek: Winhez hozza létre a Win magának, amit akar, Linux meg a Linuxhoz - a Kubuntu hibája, hogy nem ismert fel valamit korrektül.
A logikád szvsz akkor állná meg a helyét, ha az A gép = H gép lenne, azaz két tök egyforma gépről lenne szó, ahol egyiken menne a Kubuntu, másikon nem.
-
TomBoy1986
veterán
válasz
Dark Archon #5529 üzenetére
Őszintén nem értem, hogy ezt hogyan sikerült leszűrni.
Ugyanis, ha az A gépen és a H gépen is mindent ugyanúgy csinálok, A gépen nem működik, H gépen pedig tökéletesen, majd a H gépen létrehozott verziót átteszem A-ba, már ott is működik tökéletesen, akkor az számomra egyértelműen A gép sara.És tényleg próbálkoztam mindenfélre particionálással... EFI-s rendszerrel, sima primary-kkal, windows-linux sorrend felcserélésével...
Az meg aztán végképp nehezen fogható akár a Windows-ra, akár a Kubuntura, hogy az Acer laptop pendriveról csak minden második esetben bootol be.
És még egy nyomós érv: [link]
-
válasz
TomBoy1986 #5525 üzenetére
Ez innen nézve a Kubuntu sara. Mint ahogy az is, hogy én meg találkoztam olyan verzióval, ami képet sem adott...
-
-
poli27
veterán
Hali
Hogyan tudom az ubuntun lévő dlna servert arra rávenni,hogy frissítse magát magától? Mindig kézzel kell force reloadot nyomni neki,hogy megtalálja az új média fájlokat is.... valaki help methx
-
TomBoy1986
veterán
Sziasztok,
Leírnék egy kis tapasztalatot, hogy másnak már ne kelljen ezt az utat megtalálnia...
Vásároltam múlt héten egy Acer 5560-as laptopot (A6-3420, 4GB ram, int. hd6520-as, 500GB hdd). Ezt gyárilag egy Linpus linuxszal szerelik, amit nem ismerek, nagyon nem is volt kedvem megismerni, mivel nem magamnak vettem a gépet. A terv az volt, hogy kialakítok egy dual-boot rendszert Win7 64bit + Kubuntu 12.4.1 x64-ből.
Elkezdtem a szokásos módon:
0. Kubuntu live usb-ről törlöm az összes partíciót, új táblát létrehozva
1. telepítem a Windows 7-et, siker, indul (60GB + 300GB)
2. telepítem a Kubuntu-t -> nem látja az NTFS partíciókat (megnéztem másik gépben a HDD-t GParteddel és Partition Managerrel is, szintén nem látta).
3. telepítettem teljes Kubuntu-t -> minden másodikra indul csak el a gép (fekete képernyő még a GRUB előtt), leállítás nem megy egyáltalán.
4. telepítem a Kubuntu 12.10-et -> ugyan az az eredmény
5. vissza a windows -> megint megy - > most látja a partíciókat a live usb -> telepítem úgy, hogy egy új extendedre rakom a partíciókat -> nem megy semmi, csak max a windows, ha a boot flaget visszateszem rá...A furcsa a dologban az volt, hogy nem is láttam soha azt a szokványos GRUB2-es menüt, amit megszoktam minden másik gépen...
Kipróbáltam azt, hogy kivettem a HDD-t és még ilyenkor is valami grub-szerű fogadott.Mivel volt egy másik 2.5"-es HDD-m, amin volt egy ilyen dual-boot rendszer másik laptopon feltéve, ezért kipróbáltam, hogy azzal mi lesz. Csodálkozásomra... azzal szépen bejött a grub 2 telepítő ->
Megjött a szikra -> kiszedem az Acer HDD-jét, átteszem a HP G6-omba, ami hasonló konstrukció, ott felteszem a rendszereket, majd vissza az Acerbe.És működik! Annyi, hogy a windowsnak a classpnp.sys fájlját törölni kellett, valamint egy autorepairt futtatni. Ezt leszámítva tökéletes
Ekkor szűrtem le a tanulságot, hogy mi a különbség a két gyártó közt.
-
-
tragiQss
tag
-
vallas
őstag
tragiQss PuMbA THNX!
megpróbálom.... ACPI OFF volt nem segített
akkor régebbi letölt, és frissít lesz....
-
tragiQss
tag
Illetve még egy tipp: a cd bootolásakor az F6 gombra fel kell, hogy jöjjön egy menü, ami úgy kezdődik, hogy ACPI=OFF.
Ezeket az opciókat próbáld végig egyenként. Többnyire az ACPI=OFF bekapcsolása elég szokott lenni.
Bár valamivel lassítja a rendszert, ha jól tudom, de vannak alaplapok/gépek, amiken csak így hajlandó elindulni... -
vallas
őstag
Sziasztok!
Ubuntu 12.10-t próbálnék feltenni egy HP 6910p laptopra c2duo/4gb ram 160 Gb sata hdd, de nem nagyon akar elindulni a telepítő....
32, és 64 bites telepítő is elindul, kiválasztom a nyelvet, telepítés, és utána megáll fekete képernyőnél, és villog a kurzor , de semmit sem lehet vele csinálni...van rajta egy win7, de szerintem ez nem gond, mert particionálásig el sem jut...
tippek ötletek?
-
PuMbA
titán
Ez egy általános hiba compizban és unity-ben együtt (van róla bugreport). Nekem ATI-m van és nem csak a dragging, hanem az egész felület tiszta laggos. Gnome Shell-ben nem jön elő, mert azt képesek voltak rendesen megírni
Ubuntusok így fejlesztenek: ó megírtam a kódot, működik, nagyon fasza, igaz, hogy csomó gépen tiszta szar, de kit érdekel, itt a Core i7-es gépemen ATI 7970-nel jól megy
-
-
törölt tag
Oké, akkor xubuntu-val próbálkozok is. Sajnos a Photoshop szükséges. Ismerem a Gimp-et, de pár szkript és tutorialok miatt valahogy muszáj lesz majd Wine alatt életre keltenem. Sajnos CS4 van legálisan, ami sejthetőleg települni nem fog, de teszek rá próbát. Legrosszabb esetben csak ennek csinálok egy virtuális xp rendszert és arra felteszem.
Alapvetően favorizáltam volna a minimal telepítést. Összedobtam itthonra egy mediacenter/torrent/web/mail servert és ott nagyon bevált a sallangok nélküli telepítés. Persze ott nincs GUI, szóval lehet h desktopra jobb lesz az alap.
-
tragiQss
tag
PS - gimp csak addig, míg egymaga dolgozik vele... Ha másokkal kell együttműködni, akik PS-t használnak, az... finoman szólva szopás.
(bár nekem még egyedül sem - úgy tudom, a mai napig nem tud olyan rétegeket kezelni, amiben csak beállítások vannak - pl. curves, levels stb)Legnagyobb gond, hogy - legalábbis az utolsó kísérleteim szerint - nem szereti a wine-t sem a PS, sem a LightRoom és valami dereng, hogy virtuális gépen sem volt tökéletes a dolog, mert ott meg a monitor kalibrációval nem boldogultam.
-
-
törölt tag
Szeretnék a laptopomra egy desktop 64 bites linuxot feltenni. Valami konzervatívabb ablakkezelővel (Xfce, Lxde) csinálnám és alapvetően fejlesztésre használnám. Webes (LAMP) és C++ fejlesztések lennének. Mondjuk a Photoshop használata lesz szükséges ami esetleg gondot jelent, de azzal később foglalkoznék. Az volna a kérdésem, hogy érdemes desktop telepítővel csinálnom, vagy célravezetőbb a minimal Install-al nekilátnom és csak a feltétlen szükséges csomagokat-függőségeket telepítenem?
Illetve az Nvidia driver végre támogatja-e már az Optimus-t vagy Bumblebee-t kell telepítenem a használatához?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- BESZÁMÍTÁS! MSI H310M i5 8400 16GB DDR4 250GB SSD 2TB HDD RTX 3050 6GB GDDR6 ZALMAN S3 TG ZALMAN500W
- Samsung Galaxy A32 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung A54 128/8GB Fehér / ÚJSZERŰ állapotban / 12 hónap jótállással
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest