-
IT café
Ide várunk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanyifashion
újonc
Köszi az infókat! A BIOS-ban már átállítottam performance mode-ra a CPU hűtését de nem változott semmi, akkor manual fan curve kéne rá?
Amúgy azért fura, mert a noctua kompatibilitási oldalán az volt, hogy ezzel a hutovel maximum overclock/turbo headroom van, vagy mi, ehhez képest a 96 fok alját nyaldossa a maximum. És még a cinebench pontszam is kevesebb szerintem mint az átlag, bár ez nem is érdekelne annyira csak azt vártam volna el, hogy nem éri el a maximumot video encode közben, pláne 7 házventivel... Mondjuk hwinfoban úgy láttam nem volt thermal throttling, de mivel 95 fok volt már, ezért gyanús...
játék közben legalább nincs gond, 75 fok maximum, az is csak egy idő után.
A napokban valamikor lehet lekapom róla a hűtőt és megnézem mi van. Amúgy egy 9700k-ról jött le, úgyhogy a fólia elvileg nem lehet rajta 😁 de a zen5 topicot is megnézem majd, azért pár generáció kimaradt nekem, utolsó amd procim egy FX-8350 volt...
-
Van egy Asrock N100DC-ITX lapom, éppen arról írok. Egy passzív borda van rajta, ha csak azzal használom, akkor felkúszik a proci hőmérséklete simán 80-90 fokra is. Ráírtam az Asrock supportra még korábban, hogy ezzel ilyenkor mi van? Valami olyasmit írtak, hogy ez teljesen normális. Na én azért nem hittem nekik és a proci fölé kötegelőztem egy 120-as ventit. Ezzel a proci padlózva is csak 60 fokos, amúgy szerintem 100-ig biztos felmenne. Nem tudom egyébként, valahogy nekem ez a szemléletem, hogy hűteni, alulfeszelni, stb. Kevesebbet is fog fogyasztani, nem is melegíti sem magát, sem más egyéb alkatrészt a házban. Egyébként tényleg kismillió ilyen eszköz van, amik évekig működnek, pl. routerek, pedig némelyiknek azoknál is rendesen süt a doboza működés közben.
Lehet át kéne vennem a modern trendet. -
Kismillió eszköznél mennek 90-100°C-on az SoC-k és nem hullanak, mint a legyek.
Igen, vannak kivételek, ahol nem jött ki a matek, de nem ez az általános.40-50 éve hűtés sem volt a procikon, a 80286-os és 80386-os procik simán 80-90°C-ra tudtak melegedni, és a 100°C is előfordult, noha hivatalosan 80°C-os volt a max. működési hőmérséklet. Élettartam? Hát akadnak 40+ éves procik a mai napig...
Nézzük mit mond az Intel?
[The maximum operating temperature limit varies per processor and usually is between 100°C-110°C.]Az AMD hivatalos gyártói oldalán a 9800X3D-nél [95°C van írva] .
-
A 110 fokos VRAM hőmérsékletre is azt mondta az AMD, hogy "within specs", szóval... Én azért szeretem, ha hűvösebb, mert biztosan tovább fog élni. Elhiszem, hogy, ha már megveszi az ember, akkor használja, de én szeretem kitolni mindennek az élettartamát, mert úgy érzem praktikusnak.
-
Ugyanezt eljátszottuk több, mint 10-15 éve a VGA-knál.
Emlékszünk például még az Radeon R290(X) kártyákra? A Prohardver is tesztelte.Hogy nézett ki a referencia R290X hőmérséklete?
Na tessék...
A GPU-knál már senki sem kezdi el verni a tamtam dobot, ha 90-95°C-ot lát, hogy jajj, micsoda merülőforraló ez itten kérem.Akkor a CPU-knál miért is kellene verni?
-
válasz
Sanyifashion #1251 üzenetére
Röviden: elegendő az NH-U12A. A fordulatszámot állítsd be szerintem fixen olyan RPM-re, ami még elfogadható, és használd egészséggel.
(Természetesen ettől még lehet, hogy van valami probléma, mert láttunk olyat, hogy van, aki rajta felejtette a fóliát a hűtő alján, és persze az is lehet, hogy a felfogatás nem tökéletes - tehát az ördög nem alszik. Ezeket egy hűtő leszedéssel meg tudod vizsgálni. De nem kell rögtön a kardodba dőlni, mert 95°C-ot látsz...)Bővebben:
[Van Zen5 topic] , annak van egy összefoglalója a topic tetején.
Javaslom elolvasni, mert a Zen4 óta kell nevelni a kissé idejétmúlt tudással bíró kollégákat (nem sértésnek szánom, megállapításnak) arra, hogy a 95°C nem sok.Rakhatsz rá 360-as AIO-t, és akkor jön az, hogy de így is is lehet 90°C-os maximum értéket látni.
Aztán lehet az UEFI menüben Thermal Limitet bekapcsolni a neked tetsző hőfokra (de ésszel, mert volt, aki belőtte ha jól rémlik 65°C-ra, majd rácsodálkozott, hogy jé, így rohadtul alulteljesít a procija).
Lehet TDP illetve PPT limitet beállítani, és akkor a ~130-140W-os PPT fogyasztást visszafogva ~100W-ra olyan 80°C-os csúcsokat láthatsz mondjuk, 1-2% teljesítményvesztés árán.De a legjobb az, hogy elfogadod, hogy 95°C 2025-ben normális tDie hőmérséklet és ennyi.
Ha ez vigasztal, nem vagy egyedül, hordában szabadulnak a fórumokra a felhasználók, hogy [9800X3D + NH-U12A 100%-on pörgő ventikkel, és 93.5°C-ot látok Cinebench alatt] , jajj, mi a baja a rendszernek? Nincs semmi baja, tök normálisan viselkedik, csak egy tök más rendszerben, tök más kompozícióban hozzászoktál ahhoz, hogy nem láttál a kijelzőn 60-70°C-nál magasabbat...
-
Sanyifashion
újonc
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni ill. megerősítést, hogy egy Noctua NH-U12A elegendő egy 9800X3D hűtéséhez max terhelésen (PBO bekapcsolva)? Mégis eléri nekem a 95 fokot a proci (x264 kódolás Handbrake-el, de Cinebench alatt is), így most nem tudom, hogy a procihűtő kevés e, vagy a 7 db házhűtő van szuboptimálisan felszerelve? Vagy ellenőrizni kéne a pasztázást, felfogatást?
A Noctua hűtő push-pull módszerrel működik, mögötte és felette egy házventi kifelé viszi a levegőt, fent előtte kettő befelé. A ház oldalában van még 3 ventilátor, azok befele vagy kifelé fújnak, nem sokat számított... A ház egy Darkflash DS900-as. -
abdulka1
őstag
válasz
hackeeeee #1247 üzenetére
Inkább a NH-L12 Ghost S1 edition egy plusz ventivel.
-
gozso
őstag
Alaplap: MSI B150 GAMING M3
Processzor: I7-7700K
Memória: Kingston HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz HX421C14FB2K2/16
CPU cooler: számomra ismeretlen, azt látom hogy Noctua, de a pontos típusát nem tudom.
talán ez a kép segít alul is egy venti, felül is egy venti...ha kell készítek még fotókat
-
gozso
őstag
sziasztok
segítséget lehet kérni ebben a topicban egy szerintem Noctua cpu hűtő beazonosításában? félkonfigot kaptam, amin már rajta van... sajnos ezt a vonalat nem követtem.
ha rossz helyen kérdezek, elnézést, törölhető -
Low Noise
senior tag
válasz
F_Zolee #1242 üzenetére
Tudja, kezelni, de azért ráírtam a cégre, hogy PWM-esre, és ha lehet módosítsák a rendelést PWM-re. Meg találtam egy jó leírást a PWM-ről: [link]
Kiragadott rész: " 7. Ami még fontosabb, hogy a különböző ventilátorok különböző indítófeszültségűek, és a feszültség beállítása nem lineáris. Feszültség használata a fordulatszám szabályozására azt eredményezheti, hogy a ventilátor alacsony feszültségen nem éri el a szükséges indítási feszültséget, és a ventilátor leáll."
Nekem ez nem okozna gondot.
-
Low Noise
senior tag
Rendeltem pár Be Quiet-et, de rendelés után vettem észre, hogy nem PWM-es, ez mennyire gond?
-
Low Noise
senior tag
Sziasztok!
A kérdésem, milyen ventilátorra cseréljem a Thermalright Phantom Spirit hűtőm ventilátorait? Be Quiet Silent Wing 3 vagy az újabb 4-re?
A kettő között pl különbség, hogy a 4-esnek a kerek közepe nagyobbnak tűnik így a lapátjai rövidebbek, kissebb részére fújhat a bordának, gondolom én. Viszont több lapátja van.
Míg a 3-ason hosszabb, szélesebb lapát, de kevesebb.Melyik lenne a jobb szerintetek?
-
Orgi
addikt
Sziasztok!
Elégedetten használok egy Arctic Freezer i35 CO hűtőt [link] egy 12100f processzorral. Felmerült bennem a proci nagyobbra cserélése vagy egy 12400f-re vagy esetleg egy 14400f-re, ez a hűtő bőven elég ezekhez is ugye?
-
sutiand
tag
Sziasztok!
Vettem én is egy Be Quiet Pure Rock 3 hűtőt Intel Core Ultra 5 235 procihoz. A hűtőn lévő gyári paszta elég, vagy külön kell még felvinni plusszban? -
Pure Rock 3 teljesítménye a többi hűtőhöz viszonyítva.
-
jpm
senior tag
van 3 számítógépem.. (R5 3500x, R5 7600, i5 9600K,) nyilván csak egyet használok
és most épp legozni van kedvem. Az alap felállásban az egész AM5-ös motyó egy cooler master silencio 550-ben volt, nagy dög (9,2kg) de hangszigetelt és nem igazán szellőzik illetve nem fért el benne a noctua, mivel az túl magas. A zalmanba viszont befért, elég sűrű is lett a ház
van is előttem egy új 5-ös pakk arctic P12 PWM, ha kell teleszórom vele a házat. A proci jelenleg 39°C, nincs terhelve.
#1228Cifu mint látod a legjobb megoldást megtalálni, a többit meg eladni.
Igen ThermalrightRáment az am4-es lefogatóval. Annyi nekem elég.
-
Kérdés mi a célod?
A másikat eladni, és most elegendő vagy a legjobb megoldást megtartani?A Noctua NH-D14 közül a legolcsóbb most 15e Ft az aprón.
Thermalright (nem Thermaltake...) Assassin King 120 SE most nem látható, de amúgy értelemszerűen olcsóbb és gyengébb hűtő, használtan kb. 5-6e Ft körül lehet szerintem eladni (de ebben az árrégióban akad bőven az aprón alternatíva). A sima 7600-ra tökéletesen elég lehet amúgy, de ha később nagyobb procit vennél, akkor kevésbé valószínű, hogy elég lesz rá.
A Noctua mellett szól, hogy mindent is tudsz venni mellé, például [offset kitet] , ami ugyan 7600 esetén nem sokat jelent, de két CCD-s procinál már számíthat, ha esetleg később olyasmire vetemednél.
-
jpm
senior tag
Sziasztok. Van 2db hűtőm.
- Noctua NH D14 (4 éves)
és Thermaltake Asssain King 120 se (1éves)
Melyiket érdemes megtartanom? (CPU R5 7600, a ház Zalman s4+ Nincs semmi plusz venti benne mert hangosnak tartottam, és jelenleg nem érzem hogy kellene). -
válasz
weres78 #1216 üzenetére
Ha a régi NH-D15-öd van akkor totál felesleges rá új ventiket venni, annyit nem gondolom, hogy ér az egész, mert a G2-nek a bordája is más, nem csak a ventilátor. Ha külön szerelőkészlet kell hozzá, akkor ahhoz a Noctuával kellene felvenned a kapcsolatot. Kelleni fog a számla szkennelt formában a hűtőről és az alaplapról is.
https://noctua.at/en/amd-am4-mounting-kit-order-form -
weres78
senior tag
Sziasztok! Itt is megkérdezem, mert tisztában vagyok vele, hogy nem szakmai amit szeretnék.
A lényeg, hogy szeretném a lehető legjobb léghűtést megvenni am5 processzorra (9950x3d), ami teljesen owerkill. Igen, feleslegesen szórnám a pénzem, hogy a lehető legcsendesebben menjen a hűtő.
A házban bármi elfér.
Vízhűtés kizárt, ha az halkabb, akkor is. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
csaba951 #1214 üzenetére
Hasonlo tapasztalatom volt egy define 7 xl-ben is, levett ajtoval, bar mielott kikoltoztem belole, nem volt mar meg az aio, h megnezzem a 9800x3d-vel. A define fel volt ventizve p14-ekkel.
de a 9600x ugyan olyan hofokokkal ment aioval mint a pssel..szo szerint azonos .
azert is mondtam h ez nem szapulas, azonos korulmenyek, az most egy aigo arc 1, de a PS-sel semmivel sem volt benne melegebb a proci mint a define-ban, sot a ram meg huvosebb is
Nem is fogom eladni, tartaleknak jo lesz
-
csaba951
veterán
válasz
hackeeeee #1213 üzenetére
Saját tapasztalatomból kiindulva a Thermalright Phantom Spirit 120 SE is el tudja végezni a munkát, ha megfelelően át van szellőztetve a ház. A képet elnézve a darabszám és teljesítmény kevés. Ha több és jobb lenne, akkor jobban tudna teljesíteni a PS SE is.
Természetesen egyetértek vele, hogy a 360-as Freezer 3 "izomból" megoldja a problémát. Nem fogja lenyomni a PS SE, akárhogy is segítünk neki.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Féligmeddig kibeszélős.. de gondoltam megosztom tapasztalatként...
Ugye volt egy 9600x-em annak idején, az elég melegedős volt, nem tudtam jobban hűteni egy 360-as Freezer 3-al, mint a Phantom Spirit 120 SE-vel.
Most, hogy lett egy 9800x3d-m, azon is a PS 120 SE volt, konstans úgy használtam, hogy adtam neki 85 fokos maxot, és manuálisan 120-132W limittel, de főként 132W-n. Így, bench alatt eléggé kimaxolta a max hőfokot, vagyis cruncher alatt maxon ment.. Fentebb nem nagyon tudtam menni vele, mert a maxon, ami 162w volt, simán elfort, és az átlag hőmérséklet eléggé magas volt 1 kör benchben, közel 90 fok.. Nem is engedtem tovább menni.
Kollégámnak volt egy letett szintén freezer 3 360-a, csak fekete, mert az enyém fehér rgb-s volt, és eladtam, mondom kíváncsi vagyok, kipróbálom... feltettem, és azért meglepődtem, hogy vígan tudja hűteni a procit 162W-n úgy, hogy az átlag temp is vállalható.. És arról nem beszélve, hogy léggel, nagyobb terhelés mellett mondhatni azonnal maxra ment a temp, aio-val szépen fokozatosan melegszik.. szakaszosan. Persze tudom, AIo, nem lég.. inkább csak a tapasztalat miatt..
Szal ettől függetlenül, nagyon jó a PS, nem is azért írtam ezt, mert hogy nem jó.. de őszintén szólva én abból azt szűrtem le, hogy erre a procira már, ha valaki maxon akarja használni, nem limitálva, akkor kell egy aio.. Vagy talán egy D15 G2. Vagy valami ahhoz hasonló.
Most a freezerrel, 90 fokos limittel:
Ez volt 132W a PS-sel, 85 fokos limittel, az átlagot érdemes nézni:
-
Be quiet! Pure Rock 3 bemutató: https://www.youtube.com/watch?v=8_dadlN_AbU
-
Az újabb szériás Pure Rock 3 hűtő olcsóbb, mint az elődje... érdekes árazás.
-
Ha már nem teszitek off topikba, akkor legyetek szívesen a vírusirtós témát a neki megfelelő topikban, vagy pedig privát üzenetben folytatni.
Vírusirtó topic -
Massmurderer
őstag
válasz
7Heads Drago #1208 üzenetére
Hát 30 naponta énis vackolgattam vele.Azért nálam beriasztott össze vissza.Mp3,mkv egyebekre.Volt amit leszedtem filmet toriról,karanténba tette.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
Massmurderer #1207 üzenetére
Nálam semmi baj nincs a nod-al. Azon kivül hogy ingyenes, cserébe havonta cserélgetem a kódot.
Ez kb olyan, mint az autóriassztó. Abban is van gyári védelem csak épp mindenki ismeri a gyengéit. Sokkal tutibb az utólagos. De ahogy érzitek. -
Massmurderer
őstag
válasz
7Heads Drago #1205 üzenetére
Win 11 pro van nálam fent,gyári védelemmel.Sokáig nodot használtam,de beriaszt mindenre.Norton hulladék,úgy ahogy van.Amit meg néztem még 1-2 volt olyan hogy elsö vizsgálat alkalmával a saját telepítőjét trójainak találta és letiltotta a hozzáférést,meg karanténba tette.Szóval édes mindegy mit használ az ember.Van ami lassítja a gépet,másik meg több kárt okoz mint hasznot.
-
válasz
7Heads Drago #1205 üzenetére
Valamikor a Windows 7 korszakig így lehetett, ám a Windows 10 már jóval erősebb védelemmel rendelkezik, amit ráadásul ingyen kapsz. Nyilván a felhasználó mindig a leggyengébb láncszem a képletben, ami ellen a Microsoft sem tud semmit tenni.
-
Ne kapcsold ki, max adj neki egy passthrought!!! A vírusirtó Windowson az egyik védelmi vonalad!!! Gondolom nem kell mondani, hogy azt a rendszert hányan támadják..
Ezért is írtam, hogy UEFI-ből kell ventiprofilt állítani, mert akkor nem szükséges egy third party programot rendszergazda módban indítani, ami nem túl egészséges biztonsági szempontból.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- Xiaomi Poco M6 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest