- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Microsoft Excel topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Spotify
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bittorrent topik
- Hálózati / IP kamera
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
szundybence
aktív tag
válasz
fradi81 #19220 üzenetére
Szerintem is mennie kellene, de nem szeretek találgatni. Olyantól kellene válasz, aki már kipróbálta. Nekem ugyanis hiába van USB3-as gyors pendrájvom, hiába van USB3-as kártya az alaplapomban, nem tudom kipróbálni, mert az alaplap BIOS-a nem tudja a kártyát bootolhatóvá tenni.
-
sqpp
őstag
válasz
fradi81 #17227 üzenetére
És ha veszek majd mellé valami GeForce karit? (PCI-E)
Azon már talán-talán eldötyög csak valahogy. Fontos lenne a munkám szempontjából a Linux, mert itthonról dolgozom, és általában VPS-ekkel, egyébb dolgokkal kell foglalkoznom, amelyek nagyrésze linux alapon fut.
Így jobb lenne, ha lenne valami Linux a számítógépemen. -
N0zer0
senior tag
válasz
fradi81 #16789 üzenetére
Nem, én nem vagyok Mintes, most is Kubuntut használok. Csak úgy megjegyeztem egy hozzászólás kapcsán.
Egyébként meg hülyeségnek tartom, hogy miden disztrónak külön topikja van. Sokkal jobban nyomon lehetne követni egy szakmai meg egy OFF topikot, és annyira sok hsz nincs, hogy egymástól nem férnének el.
-
B@ldrick
aktív tag
válasz
fradi81 #15196 üzenetére
Ez alapján generáltam egyet mert nem volt, majd a Device szekcióba ezeket tettem be és ki:
#Driver "fbdev"
Driver "radeon"
Option "AccelMethod" "EXA"
Option "EXAVSync" "1"
Option "EnablePageFlip" "1"
Option "ColorTiling" "1"
BusID "PCI:1:0:0"
Option "RenderAccel" "true"
Option "DRI" "true" -
-
glutamin
őstag
válasz
fradi81 #12642 üzenetére
Köszi az infót! Nekem kicsit szokatlan ez így. Telepítés előtt még nézegettem a Linux MINT-et is, de úgy voltam vele, hogy ha ez az elterjedtebb, akkor célszerű lenne ezt felrakni. Egyelőre nagyon vegyesek az érzéseim, de nem akarok 1-2 nap alatt rossz véleményt kialakítani magamban róla.
Ami nagyon hiányzik vagy szokatlan így elsőre.
- alsó tálca (bár erre valamilyen kerülő megoldás lesz azért)
- homályosabb kép (Win XP-n nem volt kötelező a clear type használata, Win7 alatt meg élesseb volt kicsit)
- grafikus felület hardveres gyorsításának hiánya (ezt lehet, hogy nem jól látom, de win alatt sokkal finomabbak a scrollok stb)
- ha rá van dugva a tv az SVIDEO kimenetre, akkor mindenáron elsődleges monitorként akarja indítani
- hiányzik egy jó Total Commander klón (még keresnem kell magamnak valamit)
- iTunes nincs natívban (WINE-ben elvileg fut, egyelőre ezzel még nem akarok foglalkozni)
- MSOffice- sajnos itt a kompatibilitás még mindig nem az igazi, noha sokat fejlődött már az Openoffice (/Libre office)
-
atesss
addikt
válasz
fradi81 #12571 üzenetére
Megnéztem szoftverközpontból is, ott ezt találja "Nvidia"-ra keresve:
nvidia-current 304.88-0ubuntu0.0.3De asszem inkább terminal lesz...
MOD: fel is ment
sudo apt-get install nvidia-current
Csomaglisták olvasása… Kész0%
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása… Kész
A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
thunderbird-globalmenu gir1.2-ubuntuoneui-3.0 libubuntuoneui-3.0-1
Ezeket az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
dkms fakeroot nvidia-304 nvidia-settings-304 screen-resolution-extra
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
dkms fakeroot nvidia-304 nvidia-current nvidia-settings-304
screen-resolution-extra
0 frissített, 6 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 40,7 MB.
A művelet után 114 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja [I/n]? I
Letöltés:1 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates/main dkms all 2.2.0.3-1ubuntu3.1 [73,2 kB]
Letöltés:2 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/main fakeroot i386 1.18.2-1 [87,9 kB]
Letöltés:3 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates/restricted nvidia-304 i386 304.88-0ubuntu0.0.3 [38,4 MB]
Letöltés:4 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates/restricted nvidia-current i386 304.88-0ubuntu0.0.3 [4.488 B]
Letöltés:5 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise/main screen-resolution-extra all 0.14ubuntu2 [12,8 kB]
Letöltés:6 http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates/main nvidia-settings-304 i386 304.88-0ubuntu0.0.3 [2.090 kB]
Letöltve 40,7 MB 28mp alatt (1.411 kB/s)
A korábban ki nem választott dkms csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... jelenleg 182473 fájl vagy könyvtár van telepítve.)
Kicsomagolás: dkms innen: .../dkms_2.2.0.3-1ubuntu3.1_all.deb ...
A korábban ki nem választott fakeroot csomag kiválasztása.
Kicsomagolás: fakeroot innen: .../fakeroot_1.18.2-1_i386.deb ...
A korábban ki nem választott nvidia-304 csomag kiválasztása.
Kicsomagolás: nvidia-304 innen: .../nvidia-304_304.88-0ubuntu0.0.3_i386.deb ...
A korábban ki nem választott nvidia-current csomag kiválasztása.
Kicsomagolás: nvidia-current innen: .../nvidia-current_304.88-0ubuntu0.0.3_i386.deb ...
A korábban ki nem választott screen-resolution-extra csomag kiválasztása.
Kicsomagolás: screen-resolution-extra innen: .../screen-resolution-extra_0.14ubuntu2_all.deb ...
A korábban ki nem választott nvidia-settings-304 csomag kiválasztása.
Kicsomagolás: nvidia-settings-304 innen: .../nvidia-settings-304_304.88-0ubuntu0.0.3_i386.deb ...
man-db triggereinek feldolgozása…
desktop-file-utils triggereinek feldolgozása…
bamfdaemon triggereinek feldolgozása…
Rebuilding /usr/share/applications/bamf.index...
gnome-menus triggereinek feldolgozása…
Beállítás: dkms (2.2.0.3-1ubuntu3.1) ...
Beállítás: fakeroot (1.18.2-1) ...
update-alternatives: using /usr/bin/fakeroot-sysv to provide /usr/bin/fakeroot (fakeroot) in auto mode.
Beállítás: nvidia-304 (304.88-0ubuntu0.0.3) ...
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia-304/ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/i386-linux-gnu_GL.conf (i386-linux-gnu_gl_conf) in auto mode.
update-alternatives: figyelj!: skip creation of /usr/lib32/libOpenCL.so because associated file /usr/lib32/nvidia-304/libOpenCL.so (of link group i386-linux-gnu_gl_conf) doesn't exist.
update-alternatives: figyelj!: skip creation of /usr/lib32/vdpau/libvdpau_nvidia.so.1 because associated file /usr/lib32/nvidia-304/vdpau/libvdpau_nvidia.so.1 (of link group i386-linux-gnu_gl_conf) doesn't exist.
update-alternatives: figyelj!: skip creation of /usr/lib32/libvdpau_nvidia.so because associated file /usr/lib32/nvidia-304/vdpau/libvdpau_nvidia.so (of link group i386-linux-gnu_gl_conf) doesn't exist.
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia-304/alt_ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/x86_64-linux-gnu_GL.conf (x86_64-linux-gnu_gl_conf) in auto mode.
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
INFO:Enable nvidia-304
DEBUGarsing /usr/share/nvidia-common/quirks/lenovo_thinkpad
DEBUGarsing /usr/share/nvidia-common/quirks/put_your_quirks_here
DEBUGarsing /usr/share/nvidia-common/quirks/dell_latitude
Loading new nvidia-304-304.88 DKMS files...
First Installation: checking all kernels...
Building only for 3.8.0-33-generic
Building for architecture i686
Building initial module for 3.8.0-33-generic
Done.nvidia_304:
Running module version sanity check.
- Original module
- No original module exists within this kernel
- Installation
- Installing to /lib/modules/3.8.0-33-generic/updates/dkms/depmod............
DKMS: install completed.
Beállítás: screen-resolution-extra (0.14ubuntu2) ...
Beállítás: nvidia-settings-304 (304.88-0ubuntu0.0.3) ...
update-alternatives: using /usr/lib/nvidia-settings-304/ld.so.conf to provide /etc/ld.so.conf.d/nvidia_settings.conf (nvidia_settings_conf) in auto mode.
bamfdaemon triggereinek feldolgozása…
Rebuilding /usr/share/applications/bamf.index...
Beállítás: nvidia-current (304.88-0ubuntu0.0.3) ...
initramfs-tools triggereinek feldolgozása…
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.8.0-33-genericBe kellene itt valamit állitanom ?
-
-
törölt tag
válasz
fradi81 #12315 üzenetére
Egy i7, 8GB-os laptop amiről szó van. Néha előfordul vele kis h264 encoding, gondolom ott jólesne neki a 64bit. Viszont úgy vettem észre a PlayOnLinux-Wine-OpenGL használatnál picit macerásabb a helyzet, ha nem x86-os a rendszer. Ezért kérdezem tőletek, hogy mit javasolnátok.
Például előállt olyan helyzet is, hogy x64 alatt a HD3000-el valamiért nem ment egy játék, Nvidia-val már igen. Viszont x86 alatt ment Intel-el és Nvidia-val is. Az okát nem sikerült kiderítenem csak ezt tapasztaltam. -
LógaGéza
veterán
válasz
fradi81 #12295 üzenetére
Nem tudja kezelni, de látja, hogy ott van egy partíció.
Jobb klikk a Sajátgépen - Kezelés - Tárolás -> Lemezkezelés. Ott alul megkeresed a partíciót, jobb klikk -> Kötet törlése. Hogy ezután mit csinálsz vele, az tőled függ. Kiterjesztheted rá az előtte/mögötte lévő partíciót, csinálhatsz új partíciót, vagy üresen is hagyhatod -
-
quailstorm
nagyúr
válasz
fradi81 #12081 üzenetére
Az a pár tanács összesen egy, és az hogy takarodjon hogyha nem LTS-t használ. De nem akarom megvédeni, lehet ő másképp gondolja
(#12082) sh4d0w: személyeskedés 5-ös, leülhetsz (egyébként sztem az alap avatar fikázása nagyon óvodás dolog)(#12084) róland: kernelfrissítésnél LTS ugyanúgy fekete képernyővel fogadott, használtam 12.04-et hozzá eleget. Egyébként a többi résszel egyetértek. Stabilabb. De azért a többinél is ritka hogy nem indul el.
-
Jim-Y
veterán
válasz
fradi81 #12072 üzenetére
De érted, nekem nem is azzal van bajom, hogy mondjuk a wifi driver alapból nincs fent, akkor nekem kell keresni egyet neten és felvarázsolni valahogy, meg az ehhez hasonlók, csak az ilyen teljesen random dolgokkal, mint most ez. Szombaton dolgoztam netbeansben, csak a saját mappámat használtam, tehát még el sem ronthattam semmit, jött egy automatikus frissítés azt feltettem, gép kikapcs, másnapra pedig elromlik az egész rendszer..
Most erre hogy lehet felkészülni? ..
-
Jim-Y
veterán
válasz
fradi81 #12068 üzenetére
A gépem a konfigomnál, egyébként i3 proci HD7770-el, szerintem ez egy tök átlagos konfig, és nem kéne ilyet produkálnia egyik napról a másikra :/ Vagy legalább akkor lehetne valahogy orvosolni könnyen, úgy, hogy nem kell hozzá egy fél napot googliznom meg a grub-ot túrnom megoldás után...
kezdek kiábrándulni a Linuxokból, hogy ilyenek történhetnek rajtuk :S
-
-
válasz
fradi81 #11623 üzenetére
Most én erre mit mondjak? Semmi konkrétumot nem írtál. A 30 akkor korlát, ha nem bírja a 60at. Ha ezen nem tudsz még mindig túllendülni, akkor sajnálom. Vagy ajánlom, hogy olvass utána a Vsync működésének (és ne az Adaptive-nak.) Nyilvánvaló, hogy nem az asztali effekteknek lép ez be.
Részemről viszont lezártnak tekintem. -
válasz
fradi81 #11616 üzenetére
Most tényleg szivatsz, vagy ennyire fogalmad sincs a témáról?
Az LCD lehet 60Hz, de ha nem tudod kiadni minden egyes frissítési jelre (annak ellenére, hogy a CRTvel ellentétben nem kell folyamatosan frissíteni, a képküldési technológia még mindig hasonló), mert pl gyenge a VGAd, akkor csak minden másodikra fogod kiküldeni, a frame buffer (a primary és a secondary is) megtellik, a következő képkocka várni fog, azaz 30 fpst kapsz.Elméletileg az egészet orvosolná a DisplayPort, mivel az mikrocsomag alapú, azokat pedig akármikor kiküldheti, nem kell időzíteni egyéb kompatibilitási okok miatt.
Illetve szintén nV megoldás az Adaptive VSync, amikor a driver ki-be kapcsolja a Vsyncet az aktuális FPStől függően.ON: kipróbáltam, nálam megy 40-60FPSig, terheltségtől függően. nV driver repóból van, 319es.
Böngésző Chromium, stabil ágról van.
Nem tapasztalok bugot.@God Vazzeg: Jóhogy nem stabil kiadások, mivel a 13.10 még béta fázisban van.
Ettől függetlenül az LTSek jók, ez igaz. De nem az egyetlenek. -
-
-
-
rankesz
veterán
válasz
fradi81 #11147 üzenetére
Köszi, Lubuntu lett a befutó, megy is az XBMC mint a karikacsapás, igaz a lubuntu szoftverközpontjából a 12 rc-t szedte le, közben már van 12.2 is...
Meg annyi kérdésem lenne még hogy van-e valami csodadriver amivel a flash videók nem kaadnak Chromium alatt, hnem használ rendes GPU gyorsítást, mert most ami van 313-as driver asszem azzal csúnyán rángat.
-
-
-
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz
fradi81 #10007 üzenetére
Osztán mivel barmoltam volna szét? Hónapokig nem is használtam, alig volt bekapcsolva...
Igaz hogy ez az a rendszer amin a semmitől széthullott az apt, nem tudott update-elni, és dist upgrade-del oldottam meg... még a végén újra kell húzni. Ilyenkor tudom rühelleni a linuxot. Windowson minden csettintésre működik, itt meg semmi, sose és sehogy. Valahogy engem nem szeret a rendszer... -
-
-
Zs0lt
csendes tag
válasz
fradi81 #9530 üzenetére
A háttértár is ugyanaz. Minden ugyanaz. Feltelepíti a Linux Mint-et, csak épp a GUB-ot nem. Olivia nem ír ki semmit, csak éppen nem boot-ol, a Maya legalább van olyan kedves és telepítés közben mondja, hogy: "Bocs, ez most nem fog menni." De azt ő sem igazán részletezi, hogy mi a baja. Na mindegy, visszatérek akkor az Ubuntura, azzal viszont nem működik rendesen a Wi-Fi modul.
-
karamblo
tag
válasz
fradi81 #9317 üzenetére
Fel van véve, ez nem gond. Hogy írom át synapticban a tárolót lucidra ? Egy másik megoldás volt régebben, most ez nekem afgánul van...Mivel idáig, mivel Ubuntut használtam, a Systemback gond nélkül felment.és mindent elintézett.A Frissitéskezeőt se használtam soha , emiatt. Tehát, hogy írom át ? Köszi, előre is.
-
válasz
fradi81 #9253 üzenetére
Köszi, még annyit szeretnék kérdezni, hogy szenvedtem asztali win7 és a kis lubuntu közötti fájlmegosztással. És hiába látom a nagy gépről a kicsi cuccait fájlt másolni rá már nem enged mert nincs engedélyem pedig a megosztási beállításoknál megadtam hogy írás is engedélyezett.
A másik, hogy sehogy sem látom a kis gépen a win7-es mappákat. :/
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Grand Theft Auto GTA Vice City PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest