- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Az EU betartatja a szabályokat, mindegy, hogy kik vezetik az óriáscégeket
- Tömeges bevetésre kész az új Huawei AI-chip
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
leslieke #34148 üzenetére
Jó, de nekünk most nem a routered típusa kell, hanem a gépben lévő Wi-Fi kártya vagy Wi-Fi stick típusa. Telepítsd fel az inxi csomagot.
Majd a terminálban futtatott inxi -nxxx kimenetét másold be ide.
(#34143) Core2duo6600: terminálban felcsatolás
lsblk (ezzel megnézed mi a hátértár azonosítója)
sudo mount /dev/sdakármi+partíciószám /csatolás/helyeLecsatolni: sudo umount /csatolás/helye
Ha ezt nem akarod minden csatlakoztatáskor eljátszani, akkor a /etc/fstab fájlnak az utolsó sorába is beleszerkesztheted ezt:
UUID=bla-bla-bla /csatolas/helye ext4(vagy ami a típusa) rwAz UUID-t a blkid parancs mutatja meg, esetleg az lsblk -f parancs.
-
válasz
leslieke #32003 üzenetére
SZia!
Eléggé nem használtam még hálózat felderítésére semmit, de az ebben lévő parancsok egyike tuti jó lesz a probléma kiderítésére http://www.letix.hu/#halozat. Ennél okosabbat nem tudok, hátha jön egy szaki, aki tud valamit, tippelgetni, próbálgatni is lehetne..... Nemrég volt egy hsz, amiben frissítés utáni hasonló probléma volt, de nem találom az istennek sem. Ott a networkmanager verziója volt a gond, megpróbálhatod te is régebbi verzióval, xenial verzióval innen
How to Downgrade An Installed Package in Ubuntu via Synaptic
ennek is meg kéne csinálnia:
apt-get install «pkg»=«version»
Érdemes még logokat is nézni, dmesg vagy kern.log
pastebinnel ide is berakhatod, hátha valakinek nyilvánvaló lesz a hiba
-
válasz
leslieke #32000 üzenetére
Akkor marad a htop meg a top parancs, ha nem ismered túl behatóan, itt elég jól leírják, mennyi mindenre használhatóak:
30 Linux TOP Command Usage Examples for Monitoring
Top on Steroids – 15 Practical Linux HTOP Examples
Hozzáértők biztosan tudnak jobb módszereket, de én ezeket szoktam használni.
(#32002) leslieke
Igazán nincs mit!
-
-
Lacc
aktív tag
válasz
leslieke #31505 üzenetére
Ha akarod, a Betat, ki lehet probalni. Nem rossz, de inkabb Fedora lesz ebbol hosszu tavon, ha a Gnome felulet marad csak.
Ami tetszik, hogy nem kell az
apt-get
parancsot kiirni, hanem eleg azapt
is.
Ami nem tetszik, hogy az aruhaz, az gyengebb, mint Fedora eseten, peldaul, Gnome add-on-okat nem tud kezelni.Beraktak a DashToDock extension-nek egy alap verziojat, na ha te kulon telepited az eredetit, akkor van egy kis katyvasz de kibirhato.
Eddig is hasznaltam Beta Ubuntukat, de ennel olyan erzesem van, mintha ez egy teszt peldany lenne annak kideritesere, hogy tud ez a Gnome-mal egyutt muzsikalni.
Ami nagyon idegesito volt, hogy a 16.04 eseteben siman feltudtam csatlakozni az egyetemi halozatra, mindenfajta beallitas nelkul, na most ezzel nem, es rendesen utana kellett olvasni, hogy milyen beallitasok vannak.
-
Dave™
nagyúr
válasz
leslieke #30218 üzenetére
Engem is meglepett anno, de itt talán látszik hogy elég flottul megy.
-
Dave™
nagyúr
válasz
leslieke #29622 üzenetére
Már nincs fent az Opera, de megnéztem, van Opera import opció, meg .html és Firefox is. Ha régen (a váltás előtt) használtál Operát, akkor sok ismerős dolog visszaköszön újra, számos újdonság mellett. A színes tabok/fejléc nem tetszettek, de szerencsére kikapcsolható, ahogy minden más is testreszabható.
-
Lathronos
őstag
válasz
leslieke #27292 üzenetére
Szia!
Terminálba bemásolod a következő sorokat:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade
Majd végül:
gksudo update-manager -d
Futtasd a felugró frissítéskezelőt. Ennyi.
A folyamat előtt nem árt egy biztonsági másolatot készítened systemback-kel, hogy vissza tudd állítani az eredeti rendszert, ha baj történne, vagy nem tetszik a 16.04.1 és inkább maradnál a 14.04.4-nél.
-
Rimuru
veterán
válasz
leslieke #26875 üzenetére
Utemezobe berakod hogy leloje majd visszaallitsa a device-t? elobbi attol fugg mint hasznalsz, lehet cron, systemd timer, stb. utobbit is lehet tobbfelekepen, halozatkezeloddel, ip link, rfkill, stb.
(#26874) cigam: Nem mondtam hogy van ertelme, csak valszoltam a kerdesre.
Teny hogy valsz hamarabb hal meg maga a vezerlo.
-
-
-
-
Sonja
nagyúr
válasz
leslieke #21932 üzenetére
Hol?
Mivel a saját oldalán lévő Linux verzió is Wine-t indít, kicsit kétkedve fogadom.
-
Dhampir
félisten
válasz
leslieke #21703 üzenetére
Ám itt kiderül a turpisság is:
Dell has also installed a few small utilities like the Dell Recovery app (which repeatedly failed to create a recovery USB drive, but did eventually create a recovery ISO file for me), a driver installer to help you install drivers downloaded from the Dell website (of which there are none currently needed or available), and a few nice things like the Fluendo mp3 codecs.
-
Dhampir
félisten
válasz
leslieke #21703 üzenetére
Igen, én is azért hagytam inkább a csudába a gyárit és a frissítés közben betojt rendszer helyett tettem fel újat, de én nem is akarom visszavinni a gépet a boltba az előre rápakolt rendszerrel, mint a kolléga (ha jól értelmeztem a latolgatás mögötti szándékot).
DELL Recovery szoftver biztosan volt rajta. A bolt ne akadékoskodjon, ha számít nekik az előre rátett rendszer.
-
megema
őstag
válasz
leslieke #18065 üzenetére
Az AirPrint támogatás miatt nem tehettem vissza a gyárit, de tegnap visszaváltottam Gargoyle 1.6.2-re sima/RC3-as OpenWrt 14.07-ről és megoldódott a probléma. Ez viszont anno a nyomtatómat nem szerette annyira. Volt, hogy megmakacsolta magát egy idő után a router, és addig nem ismerte fel a nyomtatót, amíg gépre nem dugtam, majd vissza. Ez meg 14.07 alatt nem jelentkezett...
-
megema
őstag
válasz
leslieke #17811 üzenetére
Igen, a lehető legfrissebb.
Teljesen véletlenszerűen jelentkezik a probléma. Tegnap az egyik filmet 1 óra után, a másikat meg 10 perc után hagyta abba. Most tűnt fel, hogy csak a 8200-as port volt átengedve a tűzfalon, szóval kinyitottam az 1900-asat is. Viszont múltkor még nem használtam tűzfalat...
-
-
válasz
leslieke #15927 üzenetére
Nekem stabilan futott az asztalimon, majd azt áttettem egy ASUS notebookba és ott is stabilan futott, most pedig - mikor már az előzőek nincsenek meg - teljesen jól és stabilan fut a HP-mon is. Ezek után szerencsésnek érzem magam, bár tudom, hogy a legtöbb felhasználónál nem jelentkezik a hiba, csak ők nem írják be, hogy minden rendben.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
leslieke #14859 üzenetére
Nálam pontosan 6 óránként összeomlott a rendszer és azóta sem kaptam hibajavítás visszajelzést. Ráadásul a vadonat új kernellel is kivégezte önmagát. Lehet, hogy emiatt fel sem fogom tudni tenni.
Kezdem azt gondolni, hogy az Ubuntura igaz lehet az, amivel a többi disztró fricskázza...
-
Fritz Teufel
addikt
-
válasz
leslieke #14335 üzenetére
És azt hogy? Nem értek a Linuxhoz. Induljunk onnan, hogy Windows felment, nincs grub. Van egy leírás, itt. Csak berakom a live USB, követem a leírást, elsütök egy:
sudo mount /dev/sdXY /mnt # Example: sudo mount /dev/sda5 /mnt
sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdX # Example: sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda
ilyesmit, és kész? A Win is menni fog mellette? -
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
leslieke #14116 üzenetére
Lehet, de a Windows nem reagált erre a hibára, az tökéletesen kezelte. Vannak pillanatok, amikor rendesen működik. Viszant annyira idegesítő, annyit ront a rendszer használhatóságán, hogy kénytelen leszek azt a szart visszatenni. Nagyon tetszik az Ubuntu, de egy működő rendszer kell nekem, nem olyan amit naponta fúrni-faragni kell. Nyolc éve használtam utoljára Linuxot, szembetűnő a fejlődés, de kezdek csalódni. A Transmissionon kívül egyik torrent kliens sem működik megfelelően. Egy külön NTFS meghajtót hoztam létre a torrenteknek, de reggel a Transmission nem látta, pedig nem is kell felcsatolnom, az automatikus induláskor. Lehet, hogy nem jól csináltam valamit?
Gparted-del így néz ki:
Partíció - Fájlrendszer - Csat. pont - Címke - Méret
/dev/sda1 - inux-swap - - - 7,55GiB
/dev/sda2 - ext4 - / - - 85.68GiB - boot
/dev/sda3 - ntfs - /media/Windows - Windows - 372.53GiBaz NTFS-t egyébként automatikusan ide csatolta, pedig szerintem vagy / alatt lenne a helye vagy az /mnt-ben.
Ez az egér dolog meg kiakaszt
Egyébként minden más tökéletesen működik, sikerült a exfat-ot feltennem a SDXC kártyám számára, nincs hibaüzenet a kártya ki- be mozgatásánál. Itt rájöttem, hogy nem mindegy milyen paranccsal telepítek. Sikerült megtalálni a megfelelőt. A videokártya dedikált a laptopban (Sony Vaio VGN-FW21Z), sikerült megoldani az energiagazdálkodási problémát. Alapban 100%-on járatta a GPU-t. Nem kellett feltenni az ATI drivert, azzal nem működött.
Ha a partíciók rendben volnának, már csak ezt az egér dolgot kellene megoldanom és jó kis rendszer lenne, de sajnos az teljesen kiakaszt, így élvezhetetlen/használhatatlan
-
-
karamblo
tag
válasz
leslieke #12458 üzenetére
Végül is mennyi ideig lehet használni régebbi verziókat ? A frissítések hiánya mit okozhat ? Nekem 10.10 Maverick figyelt a gépemen, nagyon sokáig használtam elégedetten, de miután megszűnt a támogatása, lecseréltem 12.04 LTS- re. Ettől megcsömörlöttem, és jelenleg Elementary OS-t és DEBIAN 7-t használok.
De megvan a 10.10-es telepítője...:-)) Lehet, fel kellene tenni.
-
rybank
senior tag
válasz
leslieke #12458 üzenetére
Éppen semmi gond nem lesz a 14.04-el, hiszen gyorsabb lesz, meg frissebb, meg kap néhány újítást, ha mást nem legalább a 12.04-hez képest. Épp csak szerintem ez kevés ok a váltásra. Jó lesz az a 12.04, úgyis támogatott még vagy 3 évig, addigra meg vagy az akkori lts lesz a jobb, vagy a 14.04 lesz már nagyon stabil.
-
BoB
veterán
válasz
leslieke #10306 üzenetére
Igen de most még "bevezető" áron megy. Akinek van pénze és Ubuntu vagy linux szerető az nagy valószínűséggel olvasta egyből a híreket és el is helyezte a támogatását 600 dollárért.
A kérdés hogy a további napokban hogy fog szerepelni. Óránként 42.000 dollárt kell gyűjteniük, ami 50 új támogató / telefon eladás. (ha eltekintünk attól hogy lehet nagyobb tételben is).
Vagy naponta egy millió és 1200 új ember. Nem kevés pénz. Szurkolok, de vannak kétségeim.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bomba ár! Dell Latitude 5290 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest