Hirdetés
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Lenne egy gép, amin nincs net, és linuxot kéne tenni rá. Mivel nem túl fiatal, a 10.04.4-es Ubira gondoltam, részben azért is, mert ez már jól ismerem.
Kérdésem lenne, hogy a további frissítéseket hogan lehet rávarázsolni offline üzemódban?
Illetve magyar nyelvi csomagot hogy tudok majd rátenni? -
-
Nekem nem zavaró a több ablakos dolog. Főleg amikor több monitorom van, akkor az egyikre kidobálom az eszköztárakat, a másikat elfoglalhatja a kép. Sokkal kényelmesebb úgy dolgozni.
De különben ha beálltod a külön eszköztárakra a "Mindig felül" -t (nem windóz ez, minden ablakkezelő tudja), akkor mindig felül maradnak, nem tünedeznek el.
-
floatr
veterán
válasz
attila9988 #4993 üzenetére
Ha már eljutottál addig a kommentig, amit trey tálalt, akkor gondolom elolvastad az utolsó mondatot is (a "Sigh..." előtt), ami rólad szól. Mondjuk még idézted is a topicban, ahová nem a bubit ekézni jöttél.
Amellett a leállással kapcsolatban -- bár tom ez már nem érdekel, de csak a magam szórakoztatására -- mivel a bubit jellemzően minden szarra megpróbálják telepíteni HT1080Z-től kezdve a kenyérpirítón át a nexus7-tel bezárólag, nem csupán virtualizált szerverként, és láthatóan jóval nagyobb számban, mint a többit, valószínűleg egy olyan probléma állhat a dolog hátterében, ami ilyen varianciánál sokkal nagyobb valószínűséggel előfordulhat. Én nem találkoztam az esettel, pedig van/volt dzsunka pécém és brand laposom is, pc-n viszont az XP játszotta el nem elég ritkán azt a mutatványt, hogy nem tudott leállni -- hát mekkora szégyen vazz, hogy ennyi pénzért a 10+ évig foltozott rendszer ennyire béna...
-
attila9988
őstag
válasz
#40553216 #4946 üzenetére
Lehet, ez kavar be. Mert az ntfs-3g alapból települ, és nyilván sokan is használják.
Ted nem beszélt ntfs -ről. Az ext4 -el kapcsolatban jegyezte meg, hogy a bubi még csak leállni sem képes rendesen, ami szerintem egy akkora égés, hogy arra nincsenek szavak. Most komolyan... Hogy bízol fontos adatokat egy olyan rendszerre, ami nem képes tisztán leválasztani a file rendszereket, és esetleg hibákat okozhat emiatt? Sosem voltam nagy bubi rajongó, de ekkora bénaságot nem feltételeztem róla...
-
floatr
veterán
Én azóta ezt használom, és nem találkoztam hibával. Ellenben Vladinak igaza van abban, hogy jár némi kockázattal, ha PPA-kra hagyatkozik az ember, mert többek közt a callibre-vel és a gnome commander-rel is rosszul jártam, amikor hirtelen felindulásból frissítettem külső repoból.
(#4989) Vladi ez az egyablakos üzemmód nagyon csábító dolog volt nekem, hogy megpróbáljam.
-
RaZroX
addikt
Üdv! Egy Xfire nevezetű programnak az alternatíváját szeretném használni Ubi alatt de problémáim vannak vele. Pidgin-hez adtam hozzá a Gfire plugint, így Pidginen keresztül tudom használni ugye az Xfire account-om. A probléma az, hogy nem működik és rendszeresen kifagy. Első bejeletnkezésre az egész Pidgin kilépett. Másodszorra sikerült bejelentkeznem, de minden felhasználót Offline-ként mutat. Mi lehet az oka ?
Bodhi linux alatt gond nélkül ment, Ubuntu alatt egyszerűen mindig ezt csinálja... -
Syl
nagyúr
Gimp-et töltöttem le és érdekes dologra lettem figyelmes. A 12.04-es ubuntun a 2.6.12-es gimpet szedi le, holott a weboldaluk szerint létezik 2.8.2 is (12.10-re).
Hogy tudom az új gimpet rárakni a régi ubuntura? -
válasz
eternam #4984 üzenetére
Na ne mond, majd pont a processzorral való inkompatibilitás miatt nem fog elindulni, ha-ha.
Elárulom, hogy az x86-os processzorok általában visszafele nem kompatibilisek, előre fele pedig igen. Új utasításkészleteket szoktak beépíteni, esszenciálisakat pedig nem távolítanak el.
Ha pedig lenne az IGP-hez kompatibilis zárt eszközillesztő, akkor annak a modulját is belehetne forgatni a kernelbe és máris működne az is. -
-
eternam
tag
Már a 90-es évek elején, a kezdetek kezdetén azt mondta Linus Towardsnak a tanára hogy ne monolitikus kernelt fejlesszen, mert már akkor elavult volt a technológia. Egy windowsba rakhatsz akármilyen processzort, vagy bármilyen hardvert, ha van hozzá driver akkor működni fog. Egy linux nem így működik, egy Ubuntu 8.04-be hiába raksz Ivy Bridget.
-
-
eternam
tag
válasz
God Vazzeg #4981 üzenetére
Ez az egyetlen előnye a monolitikus kernelnek, mert amúgy ezen kívül csak hátrányai vannak.
-
Syl
nagyúr
Köszi! Most már nem vagyok otthon, de estére komoly teszt elé néz a kicsike
Szerelés után csak beállítottam a biost és egyszer elindítottam a gépet. Már ennyiből is látszik, hogy soooookkal gyorsabb, mint az E350.
Az meg külön öröm, hogy amd->intel csere után nem f**ta magát össze, mint a win szokta -
-
Syl
nagyúr
Bent van az új alaplap+cpu (Asrock B75M-ITX + Intel Core i3-3220T), hasít mint az állat
Az normális, hogy nem hoz fel zárt vga drivert a "Rendszerbállítások/További illesztő programok"? -
RaZroX
addikt
Na sikerült feltennem a 12.04-et az alábbi konfigra. A videókártyát nem ismerte fel és nem is ajánl fel hozzá illesztőprogramot. Pontosan hogyan tudom feltelepíteni hozzá ?
Konfig:
2,5 GHZ Intel Celeron
512MB DDR1
NVIDIA GeForce 2 MX400 -
Syl
nagyúr
Ha minden igaz, holnap megérkezik az új alaplapom és processzorom. Kérdés az, hogy az ubi túl fogja élni az átépítést, vagy jobb a friss telepítés?
Asrock E350M1 + AMD E350 helyére Asrock B75M-ITX + Intel Core i3-3220T kerül.
-
-
RBJ
addikt
most nézem, hogy az ujabb clementine be van valami moodbar. Mi a túró ez?
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Újabb kérdés. 12.04 esetén lehetséges a Unity is a Szoftver központ "forrását, vagy ppa" frissíteni a 12.10-re? (Úgyhogy nem upgradelem fel 12.10-re) És ha lehet, akkor hogyan?
Másik kérdés:
Egy pentium 3-as procihoz, melyik Ubuntu alapú disztribúciót ajánljátok? -
válasz
szucs.miki #4963 üzenetére
-
fradi81
veterán
válasz
szucs.miki #4963 üzenetére
Ja igen, akkor marad az hogy bootolsz ubuntu cd-ről és újra telepíted a grubot. [link]
-
szucs.miki
csendes tag
válasz
fradi81 #4962 üzenetére
Nem, már vagy egy éve nem változott semmi a partíciókat illetőleg. Nem tudom, hogy hogyan érhető el a grubból a terminál, ha elérhető egyáltalán, csak egy grubos parancssor érhető el korlátozott parancslistával, melyek között az "sudo", "update", "grub2" egyáltalán nem szerepel.
-
fradi81
veterán
válasz
szucs.miki #4959 üzenetére
Partíciók nem változtak mostanában? Terminálba: sudo update-grub2
erre mit ad? -
válasz
pethYeti #4955 üzenetére
Pedig ki kell próbálni. Arra a gépre, főleg az 512Mb RAM miatt, az Lubuntu lenne javasolt, de abból mehet újabb is, 12.04 pl. Linux esetén nem annyira a Linux fogyasztja az erőforrásokat, mint a felület
Unityből meg, ha a 2D tetszik, ki kell próbálni, van esély rá, hogy elmegy... Mondjuk én még nem próbáltam.
Full extra felületeket régebbi gépek nem szokták szeretni... -
fradi81
veterán
válasz
szucs.miki #4957 üzenetére
Hello, több oka lehet. Most bejön a grub? Mi jelenik meg benne?
-
szucs.miki
csendes tag
Sziasztok! A következő a problémám. Az imént frissítettem a 11.04 -es Ubuntumat 11.10-re, nem is ez a lényeges, hanem újraindítás után a grubban nem jelent meg az Ubuntu. Mi ilyenkor a teendő?
-
fradi81
veterán
Hello
Ha jól rémlik most nemrég írt valaki akinek llyen videókártyája van, és a kereső azt adta hogy a 11.10-ben van hozzá még driver, de utána nincs. De próbáld ki mire képes egyáltalán a unity 2d, vagy amit még megnézhetsz az a 12.10-re épülő gnome shell remix, hasonló felülettel, többen írták hogy gyorsabb. De ott van még a KDE és a MATE is.
u.i.: lehet nem érdekel, de az ősrégi gépedtől nem várhatod el hogy egy mai fullosabb rendszer jól fusson rajta, unity a leglassabb az összes felület közül. -
szucs.miki
csendes tag
Sziasztok! A következő a problémám. Az imént frissítettem a 11.04 -es Ubuntumat 11.10-re, nem is ez a lényeges, hanem újraindítás után a grubban nem jelent meg az Ubuntu. Mi ilyenkor a teendő?
-
RaZroX
addikt
Üdv! Egy hatalmas döntésben kérném a segítségeteket. Jelenleg Ubuntu 10.10-et használok, és szeretnék azért egy újabb kiadást használni, csak kérdés, hogy a gép bírja-e. Ubuntu 11.10-re gondoltam, és a Unity felületet "2D módban" használnám. Csak éppenséggel azt nem tudom, hogy a Gnome 2-höz képest mennyire fogja enni a gépet a Unity 2D. Tudnátok segíteni a döntésben ?
Config:
2,5 GHZ Intel Celeron
512MB DDR1
NVIDIA GeForce 2 MX400ui.: Lubuntu, Xubuntu nem érdekel, próbáltam már őket és nagyon nem jöttek be. A mostani Ubuntu használható sebességű ha nem fut egyszerre sok dolog.
ui2.: valamiért nem talál a rendszer illesztőprogramot a videókártyához. Mi lehet ennek az oka ? (a Xubuntu legfrissebb kiadása sem talált, szóval nem a támogatottság az ok)
-
-
afgk2012
tag
Szeretnék kérdezni tőletek egy számomra fontosat:
A megjelenés után egyből elkezdtem telepíteni a 12.10-es XUBUNTU-t. Leírtam itt, voltak vele hang-gondjaim. Nem ismerte fel az alaplapi hangkezelőt. Összesen 3 gépen próbáltam (nem mai darab egyik sem és a 12.04-es tökéletesen megy rajtuk), mindegyikkel felmerült ez a probléma. Rapszodikusan, de makacsul. Kérdésem ezért a következő:
Találkoztok-e ti is ezzel a problémával, vagy egyedi, csak nálam előforduló eset lehet? Ha találkoztatok, akkor és volt rá gyógyír, akkor mi volt az?
-
törölt tag
válasz
attila9988 #4939 üzenetére
Lehet, ez kavar be. Mert az ntfs-3g alapból települ, és nyilván sokan is használják. Nekem 2010. május elseje óta ext4 a /, hibátlanul megy. Természetesen ntfs-3g is van, mert XP volt előbb, és fent hagytam. Ettől persze még lehet az Ubuntu hibája, csak itt sem túl gyakori. Csak gyakoribb. Mert az Ubuntut akkor lehetne hibáztatni, ha csak és kizárólag itt fordulna elő. De mintha nem így lenne.
-
alitak
senior tag
Cairo dock-os beszélgetés miatt jutott eszembe: van annak egy olyan mappája, ahol a beállítások vannak és átmásolom egy másik gépre, akkor 100%-ra ugyanúgy fog kinézni, ugyanúgy fog működni?
-
RBJ
addikt
újratettem a mint et valami volt vele. most jo. Nem tudom ,hogy hol kell inaktiválni, hogy ne jelenjen meg az asztalon a saját mappa és saját gép ikonja. NEm emlékszem. nem akarom csak úgy torolni.
-
RBJ
addikt
válasz
God Vazzeg #4941 üzenetére
eddig lassan már egy éve cairo dock ot használtam.
most hulye forum hatására theme t akartam változtatni onnan tól elkezdtett villogozni.
remove uninstal minden volt, vga driver update is volt de megmarad a jelenség.
a cairo ban az open gl meg anélkül mit takar? -
Lacces
őstag
Na megpróbálom itt is, hátha valaki okos mond rá valamit
. (eddig a google által kiadott leírások nem váltak be
)
"the system is running in low-graphic mode" - nevezetű "fekete halál" jött elő nálam. MongoDB-t raktam fel az Ubuntu 12.10-re és egy újraindítás után jelent meg a drágaság a képernyőmön. Nyílt forrású vga driver van fent.
Ezt hogyan lehetne helyre állítani, van valakinek tippje? Google-s leírásoknál eddig semmi jó nem történt, változatlan a helyzet.
-
RBJ
addikt
docky beálltás terén valaki? nem tudom eltüntetni a plus docky t meg sehol nem találom a beállításokban a helyzet állítást.
-
attila9988
őstag
Ezt a hsz -t véletlenül a másik buntus topic -ba írtam, de ide akartam:
-----
No és ehhez mit szóltok?https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1073433/comments/12
idézet Theodore Ts'o -tól:
No one else has complained or noticed up until now, because other distro's apparently are capable of doing a clean shutdown allowing the file system to be unmounted cleanly. Ubuntu, unfortunately, is incapable of reliably doing a clean shutdown even when users request it, which is why Ubuntu users are seeing this behavior much more frequently, and apparently some people have panicked as a result. Sigh....
Nem semmi azért hogy az ubuntu még leállni sem tud rendesen... Ez már tényleg nevetséges. Így bízzon bármilyen adatot is az ember erre a cuccra.
-----
Érdemes követni az eseményeket, ha valaki ext4 -ezik buntu -val... -
RBJ
addikt
Bekakált a cairo dock om. csak villog nem akar megjelenni. tipp.
-
válasz
quailstorm #4935 üzenetére
Telefonszervízre jó virtuális vas is XP-vel, USB-s dolgokat át tudja adni neki a fizikai gép, ha meg soros port kell, akkor usb-rs232.
Mondjuk ja, nekem olyan kábloszom van, ami Prolific PL2303 -mal megy -> Win7-re már nincs drivere, Linux kezeli -
RBJ
addikt
hál istennek valahogy rákaptam a linuxra lehet majd 1-1.5 éve és nem bántam meg. a win 7 is csak a teló miatt raktam fel anno de már az is szükségtelen kinőttem a telopiszkálásból.
így teljesen megvagyok linux al. szerintem a home felhasználók 90% simán átállhatna valamilyen szabadszoftvere legalább nem fertőznék magukat és egymást. Duma, hogy nehéz a linux mivel a felhasználók 80% nak szerintem még az is gondot okoz, hogy mi az a windows. Mint a egyik kollegám aki váltig állította, hogy neki nincs cd/dvd iró olvasó a gépén sót a kikapcs gombot is kereste. Itt csak a lustaság és nem tanulás a lényeg.Mondjuk más kérdés, hogy kit mi érdekel. Gép bekapcsol oszt like ennyi.
-
quailstorm
nagyúr
válasz
#16820480 #4929 üzenetére
Te valamit félreértettél. Semmi bajom az XP-vel. Használom is mobilszervízhez. Azzal a legbiztosabb. DE HOGY A WINDOWS UPDATE-ET MIÉRT NEM LEHET HAVONTA LEFUTTATNI. Azt nem fogom megérteni sose. Mibe fájna a rendszergazdának? Sokszor így se tudjuk hogy hol van. Dolgozni meg nem lehet, csak szidni azt a tökkelütött barmot. Ha meg nem kapom ki a bootelemet, akkor meg nem tudok beleszólni se. Mert a korlátozáshoz viszont ért.
-
pethYeti
addikt
Ubuntu jelenleg hogy kezeli a két vga-t? Van egy APU meg egy dedikált is ami windows alatt képes crossfire-ben működni. Ubuntu alatt csak egyik menne? (AMD A8 APU+6750M kettő együtt 6755g2 néven fut)
-
törölt tag
persze, a fórumon mindenki rettenet okos, csak a valóság makacs dolog
én is kérdezgettem már, hogy ilyen helyen például miért erőltetik az XP-t, miért nem csinálják azt, hogy feltesznek valami egyszerű és kis erőforrásigényű linuxot, ha már úgyis libreoffice megy mindenhova, de az a baj, hogy a legtöbb ilyen ősrégi számlázó, könyvelő, ilyen-olyan program még tényleg DOS-os, és annyira szarul vannak megírva, hogy például csak kizárólag LPT-s nyomtatóra képesek nyomtatni, és abból is csak bizonyos típusokra. -
-
törölt tag
válasz
quailstorm #4927 üzenetére
sok helyen nem fér bele a költségvetésbe, hogy modernebbre cseréljék a rendszert, vagy van valami olyan cucc, ami nem megfelelően fut az újabb alatt. önkormányzati hivatalról tudok olyan infót, hogy egy csomó program, amit használnak, még DOS-os, win7 alatt nem igazán megy jól. sőt, vannak olyan helyek, ahova mai napig floppy-n kell beküldeni adatokat. ilyen helyekre win8-at? mégis minek?
-
válasz
quailstorm #4927 üzenetére
Ja, hát ez már nókomment.
-
-
törölt tag
"Ejnye, nem fogy a 7 meg a 8?
"
Ez azért még régebbi történet, még tán a 7 megjelenése előtt hosszabbították meg. De az MS mindenképp magának tesz keresztbe/biztosra megy: a Vista 2017-ig, a 7 pedig 2020-ig kap támogatást. Bár utóbbiakat is már a 8 megjelenése előtt közölték, a biztonság kedvéért. -
válasz
quailstorm #4904 üzenetére
Nekem már semmilyen XP-m nincs, szerencsére.
Azt nem is tudtam, hogy 2014-ig van supportEjnye, nem fogy a 7 meg a 8?
" Nem szeretem ha szidnak mert semmi sem a megszokott."
Hát ha valaki azt hiszi, hogy ugyanolyan lesz, annak csókolom... Különben én sem szoktam hittéríteni, csak ha valakinek ajánlani kell valamit."Sokszor csak hüledezek mikor szidják hogy mindenféle paranormális jelenséget produkál,"
Örülj neki. Én napi szinten találkozok ilyenekkel." Windows desktopot használó társadalomban nem szívesen váltanak, még dual bootra sem."
Aki játszik, annak én sem szoktam ajánlani, de ha csak net-film-zene... Arra tökéletes.
Különben ja, inkább törögetik a windózhetet"Szerintem anyám nem értette volna hogy amikor újra bekapcsolja a gépet akkor miért csak egy terminál fogadja,"
Megesik az ilyen, tökéletes oprendszer nincs. Senki nem is mondta, hogy vanAzaz talán a QNX.
@Sheratan : Az a low-fat-settings valószínű sokat dob az ügyön
-
kispx
addikt
Esztétikailag nekem is tetszik, de kb 3-4 éves gépem van amin az Intel GMA 4500M a leggyengébb láncszem az Unity szempontjából. Az LTS-t Unity 2D-vel használtam, bár ott a "normál Unity" meg a U2D között nem volt szemmel látható gyorsaságbeli különbség.
A 12.10-es kiadással váltottam XFCE-ra, mert szeretem ha az UI gyors, és új kiadással nem melegszik annyira a gép.
-
alitak
senior tag
De a partíción legalább annyi szabad hely legyen, mint a mentendő vinyó mérete
persze, ez világos. Még szerencse, hogy "csak" egy 80GB-os lemezről van szó
Azt hiszem megvan a jövő hétvégém programja.
Egyébiránt a 12.04 Lubuntu, az nem LTS, jól tudom? Rakjam inkább az Xfce-t arra a konfigra? Unity-t próbáltam, nem jött be, pedig pár hónapig használtam, gnome3 meg szerintem nem lenne használható gyorsaságú.
-
Csináltam ilyet már, igen. Hogy milyen fájlba irányítod az tökre mindegy, például lemez.img.
sudo dd if=/dev/sdX of=/fájl/elérési/útvonala/lemez.img bs=4096
De a partíción legalább annyi szabad hely legyen, mint a mentendő vinyó mérete. Tehát ha 160 GB-os a merevlemez, akkor a lemez.img fájl is 160 GB-os lesz.
-
törölt tag
válasz
quailstorm #4913 üzenetére
elvileg live cd-re is fel lehet tenni programokat, gondolom a drivert is fel lehetne valahogy. mondjuk én intel integrált vga-val próbáltam, annak kernelbe integrált drivere van szerencsére.
-
alitak
senior tag
sziasztok,
jelenleg egy ubuntu 10.04-et használok notebookon (AMD Turion(tm) 64 X2 Mobile Technology TL-52 1600MHz, 2GB Ram, nVidia GeForceGo 6100). Az első éles Ubuntu rendszerem, szóval sok mindent megélt, sokszor támasztottam már fel hamvaiból. Most is rendetlenkedik már elég gyakran, így felmerült bennem, hogy újrarakom, de már a 12.04 valamelyik verzióját (xfce, vagy inkább lxde). Viszont kicsit félek az ilyentől, mert egy jól belakott rendszerről van szó.
Szerintetek, hogy egy live cd-ről a mostani merevlemezt dd-vel átmásolom egy külső merevlemezre, majd ha úgy alakul ugyanezen útvonalon visszapakolok mindent a merevlemezre, akkor működni fog a rendszer? Vagy inkább live-ról tar.gz-be csomagoljak össze mindent (nyilván párr mappa kivételével), aztán úgy rakjam vissza? Próbált már valaki ilyen komplett rendszermentést-visszaállítást? -
törölt tag
válasz
quailstorm #4911 üzenetére
egy live cd-vel is ki tudod próbálni
-
quailstorm
nagyúr
válasz
#16820480 #4910 üzenetére
Azt csinálta openSUSE-n. Szóval ment a kukába. Ez a plasma desktop a widgetjeivel kifektette. Mostanában nem próbáltam, ez több mint féléve volt, lehet azért mert open nvidia drivert használtam. Tudja fene. Szinte biztos én hibáztam, de nem érdekel a plasma desktop. Majd ha kell, úgy is megoldom. Bár minden effekt bennvolt...
De ezt hagyjuk, akkor még nem tudtam sokat kezdeni a linuxszal, kezdő voltam. Azóta meg GTK alapú felületeket, meg LXDE-t használtam. Viszont csak ezért meg nem fogom kubuntusítani a rendszert, hogy újra kipróbáljam. -
törölt tag
válasz
quailstorm #4907 üzenetére
KDE laggol? nekem a szüleim gépén, ami egy dual-core Atom, integrált vga-val, a KDE eddig a legjobb (low-fat-settings csomag telepítve, effektek levéve). a gnome2 is lassabb volt, de az xfce is borzasztó lomha ezen a gépen, unity-t már nem is mertem próbálni.
-
quailstorm
nagyúr
-
kispx
addikt
válasz
quailstorm #4907 üzenetére
"Ezt rajtam kívül csinálja valaki, vagy mindenkinek jó eredetiben?"
Én Xubuntura tértem át. (És ha ennyire zavarnak ezek a dolgok, akkor javaslom is neked) Az említett dolgok megvannak benne."elég jó már a 12.10 hogy frissítsek? "
Nekem a 12.10-es Ubi elég lassú volt. (ezért váltottam Xubi-ra). Ha nincs olyan indokod, ami miatt fontos váltanod, szerintem maradj az LTS-nél -
quailstorm
nagyúr
Hát, szörnyű vagy.
Engem érdekelt a linux, de attól még nem hagytam abba a windows. Csak eggyel többhöz értek, nagyjából. A következő a PC-BSD és a MAC OSX lesz, csak kéne új HDD. Megtelt az a 1,5TB.
Másik, idevágó kérdés: stock Ubuntu-t használóknak. Én akkor kezdtem aktívan használni mikor megjelent az unity. Talán a 11.04-gyel került be? Mintha a 10.10-esben a gnome2 lenne. Mindegy. Nem bírtam megszokni, a KDE meg lagzott. Szóval Gnome3. De aztán visszatértem Unity-re, megmoddoltam. Globalmenü ki, ablakkezelő gombok jobbra. Márcsak a tálca kéne le, mert 5:4-es a monitorom, de azt még kibírom. Ezt rajtam kívül csinálja valaki, vagy mindenkinek jó eredetiben?
Harmadik kérdés: elég jó már a 12.10 hogy frissítsek? Dist upgrade 12.04-ről biztonságos? -
RBJ
addikt
Én mint itthoni felhasználó már azt nem tudom lassan, hogy mi a windows. Nekem már lassan az okoz problémát.
-
quailstorm
nagyúr
Másoknak hanyagolom a Linuxra hittérítést. Nem szeretem ha szidnak mert semmi sem a megszokott. Legyen az ő gondjuk. Igen tudom, zárt driverrel tök nyugisan el van a gép és halad is, míg a Windows mindig csinál valamit...
Nemtom neked milyen tört/kalóz XP-d van, de havonta 15-20 frissítés mindig jön még XP-hez, még 2014-ig biztosan.
Az én Windowsomon nem szenved senki semmivel. Sokszor csak hüledezek mikor szidják hogy mindenféle paranormális jelenséget produkál, és volt olyan is mikor láttam. Pl. Win7 HomePremiumx64 IE9. Az IE9 leállt, ok az IE9 leállt, ok. És ezt dobálta fel. Mögötte meg ment az IE. Ahha jólvan... Nekem sose sikerült ilyeneket elérni. Egyedül a vista tekeri túl sokat a HDD-t.
Linuxszal meg még bénázok, de egyetértek az egyszer konfigurálással, meg azzal is hogy konstansabb a teljesítmény és sokszor jobb, csak az leginkább a vírusirtó hiányának köszönhető. Az fog rendesen régebbi gépen. Meg mint mondtam, egy 99%-ban Windows desktopot használó társadalomban nem szívesen váltanak, még dual bootra sem.
Meg volt egy olyan időszaka az Ubuntunak, pont mikor egy éve elkezdtem, mikor az új kernellel(normál frissítés során) rendszeresen nem volt grafikus felület. Szerintem anyám nem értette volna hogy amikor újra bekapcsolja a gépet akkor miért csak egy terminál fogadja, meg hogy mit kell csinálni ilyenkor. Szóval nem felhőtlen ez se teljesen... -
válasz
quailstorm #4900 üzenetére
"Másik gépen hasonló HW-vel(Riva TNT2 helyett MX440) jobban ment a telepített XP mint a Lubuntu, legalábbis helyenként."
Hát én pont ellenkezőleg tapasztaltamDe pl. a VGA driveren sok múlik - itt az AthlonXP-n egész addig megállt néha másodpercekre az egér, amíg fel nem került a zárt Nvidia driver.
Audio CD-t ezer éve írtam (de amikor igen, akkor is simán ment...)
" Meg Ubuntun nem volt flash."
8.04 óta használom, azóta megy"Szerintem az XP jobb supporttal bír mint egy 9.04, vagy 10.04."
Mármint milyen téren? Mert a XP-t a MS már nem támogatja. Úgy értve biztonsági- és egyéb frissítésekkel.
Frissítetlen Win7-en már jártam úgy, hogy elkezdett kijelentkezgetni, mert "valaki" ellkezdett bejelentkezgetni a gépre RDP-n..." Nagyon kevesen tudnak megbarátkozni a linuxszal, se kedv, se idő, se idegzet."
Erre azt szoktam mondani, hogy akkor Windowson miért hajlandó sokkal több idő szenvedni a bajaival?
Gondolkodás kérdése, meg olvasásé. Mondjuk erre nagyon sokan nem képesek manapság.
Anyám gépén sem azért kellett újrarakni az Ubit, mert rossz lett volna. Lejárt a Canonical részéről a support, és ideje volt már + azt hittem, ezért nem működik a Flash sem. De kiderült, hogy a Flash-ért az Adobe felelős...
Pont ez a jó a Linuxban, egyszer belövöd, és utána csak használni kell.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Annyira nem drága a TSMC arizonai gyára
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- Formula-1
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- Horgász topik
- További aktív témák...
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 6GB Rampage Shiva CM 500W
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Csere-Beszámítás! MSI Thin Laptop játékra! I7 11800H / RTX 3050Ti / 32GB DDR4 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest