- Hatalmas hiány lesz a Nintendo Switch 2-ből, rengetegen vinnék
- Vacsora az elnökkel: kilőtt Trump mémcoinja
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- Az IMF szerint az AI növelheti a GDP-t, és ez fontosabb, mint az emissziók
- Az ausztrálok kitartanak a közösségi média életkori korlátozása mellett
- Mesterséges intelligencia topik
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Proxmox VE
- Microsoft Excel topic
- YouTube
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Tényleg készül az OpenAI-féle X-rivális
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
joecontra
addikt
válasz
eternam #12857 üzenetére
Azért ne minket hibáztass mert elsz@rtad a jelszavadat vagy mert más gépére akarsz jogosulatlanul bejutni és nem sikerül.
Nekünk nem kötelező segítséget nyújtani, szívességből tesszük azoknak akik szépen kérnek.Egyébként hogy raktad fel az Ubuntut ha azt sem tudod mi az a LiveCD?
Az a média (CD/DVD/USB KEY) amire kiírtad a telepítő ISO-t és amiről ha bootolsz bejutsz a rendszeredbe.Amúgy azt csinálsz amit akarsz, tőlem le is törölheted.
Üdv,
J -
-
válasz
eternam #12859 üzenetére
Ha bejelentkezéshez elfogadja a jelszavad de rendszergazdai jogosultságokat nem tudsz szerezni, akkor egyszerűen csak nem vagy rendszergazda (sudo rendszercsoport tag). Tehát ha indítasz egy Live-ot, akkor a telepített rendszer etc/group fájljában a felhasználónevedet hozzá kell írnod a sudo csoporthoz. De igazság szerint lesz@rom, mi nem segítünk úgysem. És nem is dolgozunk, ráérünk. Jobb ha újratelepíted.
-
válasz
eternam #12859 üzenetére
Ez alapján talán menni fog
Nem tudtam pontosan fejből, hogy csatolod fel root fs-nek a winyón levőt... -
Penge_4
veterán
válasz
eternam #9610 üzenetére
"mivel az nVidia drivere zárt, így kijavítani a hibákat a közösségből senkinek nincs joga, az nVidia meg sz@rik normális drivert írni ezekre a gépekre linuxon."
Elméleti kérdés: Mivel az Nvidia hardvergyártó, származna nekik bármilyen káruk, ha a drivereiket nyílttá tennék? Mert szoftvereknél oké, hogy az open source egyben azt is jelenti, hogy onnantól maximum donationból meg supportból fogsz tudni pénzt csinálni (BSD esetén meg még bárki le is nyúlhatja, továbbfejlesztve lezárhatja és pénzért árulhatja), de hardvereknél ez elvileg nem áll fenn.
Szóval van ennek valami üzleti-jellegű oka, vagy szimplán csak köcsögök?
-
eternam
tag
válasz
eternam #9610 üzenetére
Kicsúsztam a szerkesztésből.
Vedd tudomásul, hogy te olyan gépet vettél, ami az nVidia hibájából vannak hiányosságok linuxon és lenne egy ötletem. Írj egy levelet az nVidia fejlesztőinek és b@szd le őket mint a pengős malacot, hogy hogy képzelik azt hogy téged az ő hanyagságuk miatt kizárnak a linuxos táborból.
-
stopperos
senior tag
válasz
eternam #9360 üzenetére
Én szeretem kipróbálni az újabb verziókat. Pl libreoffice 4.0.1 ben 2 hibát is jelentettem, amit kijavítottak. Azért tértem át négyesre, mert abba benne volt a personas támogatás és javítottak a docx konverzión.
Még mikor fedora 13-14-15 ös kliensekkel dolgoztam, folyamatosan küldtem a bugreportot, mert a fedorának az a lényege, hogy a kijavított hibákat át lehessen red hat-be is vinni, és ott már ne kelljen összeomlással találkozni.
Pl azért kezdtem el használni szerveren a 3.5-ös kernelt, mert belekerült a CoDel, ami a hálózati buffer tartalmát igyekszik rangsorolni, azóta sokkal stabilabb a net még ftp terhelés esetén is. 3.8 at pedig az xfs stabilitása miatt tettem fel, meg mert próbálkozgatok az f2fs fájlrendszerrel. Nálunk a kliens gépek mind xfs-en futnak, és nem jött elő a standby bug egyiken sem, így maradhatott.
Az irodai munkagépen viszont maradt minden LTS 12.04 kernel 3.2 meg gyári libreoffice, mert ott a stabilitás a lényeg mindenek előtt. -
Penge_4
veterán
válasz
eternam #9363 üzenetére
"De ha neked jó, hogy naponta újratelepíted az operációs rendszert, vagy belefutsz valamilyen bugba, Te tudod."
Azért ne túlozzunk. Egyébként a "csak azért frissítek, mert újabb verzió" hülyeség, ellentétben azzal, hogy "azért frissítek újabb verzióra, mert"
- Kijavítottak benne x biztonsági rést.
- Kijavítottak benne x bugot.
- Belekerült x meg y feature, amelynek én is hasznát veszem/régóta vártam.
- x %-kal jobb teljesítmény (ami gyengébb hardveren jobban kijön, mint Core i7+SSD+16GB RAM-os vason). Vagy esetleg épp ellenkezőleg: az újabb hardveren van haszna, mert már támogat x meg y fejlesztést.Bugok meg mindenhol vannak. Még a Debianban is, bár lényegesen kevesebb. És bár lehet rangsorolni súlyosság szerint, de végezetül a legtöbb bug szubjektív megítélésű. Nyilván ha felhasználószám szerint mérjük egy olyan bug jóval durvább, ha pl. nem működik a nyomtatás, vagy nem kezeli az SSD-ket, de ha én pl. egy 0.0001%-os piaci részesedésű szoftvert használok, ami nem indul el, ellentétben nincs nyomtatóm és jó ideig még HDD-n nyomulok, akkor az én esetemben átalakul az értékrend és sokkal zavaróbb tényezőnek fogom tartani, hogy adott szoftvert nem tudom elindítani, vagy összeomlik, mint az előbbi kettőt.
-
Siriusb
veterán
válasz
eternam #9359 üzenetére
Miért nem érted? Kellenek olyan emberek is, akik felteszik a legfrissebb verziókat, így kiderülnek a hibák és be tudnak hibajelentést küldeni, hogy te majd élvezhesd munkájuk gyümölcsét. Az, hogy te személy szerint lusta vagy hozzájárulni a közösség munkájához, az egy dolog, de legalább tartsd tiszteletben mások önzetlen és önkéntes hozzájárulását.
-
eternam
tag
válasz
eternam #9359 üzenetére
Én úgy szoktam csinálni, hogy ubuntuból csak és kizárólag lts verziót rakok fel, azt is csakis akkor ha elmúlt fél éves, hogy a lehetséges bosszantó hibákat addig kijavítsák. Nem is volt sosem bajom egyik ubuntuval sem. Majd jövő ősszel fogom feltenni a következő lts-t.
-
szoke12
őstag
válasz
eternam #9293 üzenetére
nem az enyém, és ez a gáz, hogy a héten harmadjára rakom újra. mert a 14-es 32bites mintet tettem először fel, de másnap már nem volt kép. aztán a 12.04-es 62 bites lubit, de azon nem megy a wine, és ma a 11.04es 64bites ubit, azon meg eltűnik a kurzor...
amúgy egy lenovo g575. -
eternam
tag
válasz
eternam #9273 üzenetére
sudo lshw optical
Hardware Lister (lshw) - B.02.15
usage: lshw [-format] [-options ...]
lshw -version-version print program version (B.02.15)
format can be
-html output hardware tree as HTML
-xml output hardware tree as XML
-short output hardware paths
-businfo output bus informationoptions can be
-class CLASS only show a certain class of hardware
-C CLASS same as '-class CLASS'
-c CLASS same as '-class CLASS'
-disable TEST disable a test (like pci, isapnp, cpuid, etc. )
-enable TEST enable a test (like pci, isapnp, cpuid, etc. )
-quiet don't display status
-sanitize sanitize output (remove sensitive information like serial numbers, etc.)
-numeric output numeric IDs (for PCI, USB, etc.) -
törölt tag
-
MasterMark
titán
válasz
eternam #9186 üzenetére
XBMC-t is próbáltam, de kiakadt.
Egyébként ez inkább ilyen mozizós HTPC program, nekem valami nagyon minimalista kéne, mint az MPlayer.
Azt ki lehet találni, hogy az illesztőprogrammal, vagy a lejátszóval van-e valami gond? (A vainfo azt adja ki, amit kell, ha minden igaz.)
Mivel nekem egyébként SPDIF passthrough is kéne, azt is próbálgattam az MPlayer-en, de csak minden egyre rosszabb lesz. Néha átviszi, néha nem, ha ide-oda állítgatom akkor megint igen, de sosem lehet tudni, hogy mitől függ. Ráadásul az VAAPI-val együtt, mindig kiakad, valami audio problémára hivatkozva.
A másik fő gond, hogy SPDIF kimeneten használom ugye a gépet, arra állítva valamiért minden magasabb hangon szól, és nem értem miért. Eddig ha analógra állítottam, akkor is SPDIF-en ment ki, de normális hangmagassággal. Sajna időközben valamiért ezt most már nem akarja megcsinálni, ezt sem értem miért. Alsamixer-ben találtam egy olyat, hogy analog to spdif, de ki van kapcsolva, és nem tudom aktiválni sem.
-
lolka1980
aktív tag
válasz
eternam #9129 üzenetére
Kibontottam.Erre azért gondoltam én is
A win8 se csomagolja ki magától a tömörített állományt.Szerkesztve:ezek szerint nem egyedi
-
MasterMark
titán
válasz
eternam #9129 üzenetére
Én alapból kibontottam az asztalra a ZIP-et, és egy .run lett belőle, és úgy adtam meg a parancsot.
Amit mondasz ott csak az alap mappák vannak.
Win 8 nem megy a gépemen, mert nincs NX bit.
A Win 7 meg valamilyen driver hiba miatt kékhalálozik és kiakad félóránként, ezért raktam fel most ezt. (Eddig ez nem is akadt ki, úgyhogy egyre jobban tetszik.) -
lolka1980
aktív tag
válasz
eternam #9123 üzenetére
Szia!
Bocs de kicsit belezavarodtam.
Mi is jönne ez után pontosan?
3 pontnál járok.előre is köszi.
[C
zoli@zoli-System-Product-Name:~$ sudo sh /home/zoli/Asztal/amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/precise
Created directory fglrx-install.wwLrC8
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver-8.97.100.7....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
=====================================================================
AMD Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
=====================================================================
Generating package: Ubuntu/precise
apt 0.9.7.5ubuntu5.1 for i386 compiled on Mar 13 2013 21:25:29
Usage: apt-get [options] command
apt-get [options] install|remove pkg1 [pkg2 ...]
apt-get [options] source pkg1 [pkg2 ...]
apt-get is a simple command line interface for downloading and
installing packages. The most frequently used commands are update
and install.
Commands:
update - Retrieve new lists of packages
upgrade - Perform an upgrade
install - Install new packages (pkg is libc6 not libc6.deb)
remove - Remove packages
autoremove - Remove automatically all unused packages
purge - Remove packages and config files
source - Download source archives
build-dep - Configure build-dependencies for source packages
dist-upgrade - Distribution upgrade, see apt-get(8)
dselect-upgrade - Follow dselect selections
clean - Erase downloaded archive files
autoclean - Erase old downloaded archive files
check - Verify that there are no broken dependencies
changelog - Download and display the changelog for the given package
download - Download the binary package into the current directory
Options:
-h This help text.
-q Loggable output - no progress indicator
-qq No output except for errors
-d Download only - do NOT install or unpack archives
-s No-act. Perform ordering simulation
-y Assume Yes to all queries and do not prompt
-f Attempt to correct a system with broken dependencies in place
-m Attempt to continue if archives are unlocatable
-u Show a list of upgraded packages as well
-b Build the source package after fetching it
-V Show verbose version numbers
-c=? Read this configuration file
-o=? Set an arbitrary configuration option, eg -o dir::cache=/tmp
See the apt-get(8), sources.list(5) and apt.conf(5) manual
pages for more information and options.
This APT has Super Cow Powers.
Unable to install dpkg-dev. Please manually install and try again.
Package build failed!
Package build utility output:
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 294: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: debclean: not found
./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: 295: ./packages/Ubuntu/ati-packager.sh: dpkg-buildpackage: not found
Removing temporary directory: fglrx-install.wwLrC8
zoli@zoli-System-Product-Name:~$Szerkesztve:bocs innen.
-
szoke12
őstag
válasz
eternam #9120 üzenetére
próbáltam, de:
szoke12@szoke12-775V88 ~ $ sudo sh /home/szoke12/Letöltések/ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/natty
Created directory fglrx-install.2arPQu
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.593...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
Generating package: Ubuntu/natty
Error: Distro Version entered incorrectly or not supported, use --listpkg to identify valid distro versions
Error: Distro Version entered incorrectly or not supported, use --listpkg to identify valid distro versions
Removing temporary directory: fglrx-install.2arPQu
szoke12@szoke12-775V88 ~ $mint 11-em van (katya)
-
válasz
eternam #8215 üzenetére
Lehet, hogy egy Windows béta korábban stabilabb, mint egy kiadás előtti Ubuntu (nem, az LTS-sel nem veszi fel a versenyt), a különbség az, hogy a Windows végleges korára is béta állapotban marad, míg egy Ubuntun érezhető a kiadás előtti és utáni állapot - utóbbi javára.
-
-
-
quailstorm
nagyúr
válasz
eternam #8215 üzenetére
Azért jól meglovagoljátok mindannyian a témát. De a windows az egyik legnagyobb hasznot hajtó szoftver, az ubuntu meg full ingyenes. Valamint 13.04-gyen megy a skype, valamin csak beszélek unokatesómmal. Sőt azt mondta hogy stabilabb. De az garantált hogy nem a sykpe.comról kell lekapni, hanem a repóból.
-
válasz
eternam #8119 üzenetére
Nem az lehet a hiba, mert nem az a hibaüzenet, hogy valami más folyamat zárolja a fájlt, hanem az csak olvasható attribútumú, ezért nem tud vele mit kezdeni. Itt inkább az lehet a baj, hogy ro-ba kapcsolt át a rendszer alatt a fájlrendszer. Online futtatva az fsck-t ez egyáltalán nem meglepő fordulat.
-
válasz
eternam #6729 üzenetére
Jó kérdés, kár, hogy az AMD semmilyen changelogot sem ad, egyszerűen nem szokása.
A Phoronixen írnak róla, csak az is kár, hogy pl. az X.Org Server 1.13 támogatása valótlan információ, valamint a 3.4-es kernelnél sem támogat nagyobbat. Ez a hír fórumában kiderül, mert tesztelték.
De elvileg tartalmaz javításokat a Steames játékokhoz. -
Tamás88
őstag
válasz
eternam #6689 üzenetére
Na akkor nekem is segíts kérlek!
Van egy ati 5670-es kártyám, és jelenleg az zárt frissístett drivert használom (amit alapból felajánl). És van egy játék, ami Ubuntun kb. 35-50 fps-el megy, ugyanez Windows-8-on akár 100 fps-el is szárnyal. Miket kell feltenni, hogy normálisan működjön? -
-
-
HuMarc
veterán
válasz
eternam #6505 üzenetére
Oké, most már értem, hogy miért volt hülyeség, amit az eddigi kommentjeimben írtam
De sajnos még mindig nem tudom, hogy hogyan tudnám natívan telepíteni a Warsow-ot így hát most felteszem ezt a kérdést:
Hogyan tudnám natívan telepíteni a Warsow-ot?
Előre is köszönöm a választ mindenkinek, aki billentyűzetet ragad, hogy segítsen nekem!
-
PuMbA
titán
válasz
eternam #6452 üzenetére
Aki a 12.04-et és a 12.04.1-et tesz/tett fel annak marad a 3.2-es kernel és az eredeti xorg server, mert az is támogatott az életciklus végéig. Aki nem akar 3.5-ös kernelt annak a jövőben a 12.04.1-et kell feltennie és frissítenie, mert egyébként manuálisan fel kell tenni az új metacsomagokat 12.04.2 előtti telepítés esetén.
-
Cartman023
aktív tag
válasz
eternam #6414 üzenetére
Sajnos ez nem sikerült, de a synaptic-al sikerült felraknom.
Egy másik kérdésem is lenne:
Az újraindítás nem megy, kikapcsol, újraindítja magát, majd bejön egy villogó kurzor, várok de nem csinál semmit. Ilyenkor hosszan nyomom a kikapcsolás gombot, és megint beindítom, és így már rendesen bebootol. -
-
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
eternam #6114 üzenetére
Értelek, csak azzal is pont az a baj hogy ugyanúgy nemmegy benne semmi játék!
Ezér használtam a 1.5.x-es verziókat abban mentek eddig.Ajánlották ezt az oldalt hogy szedjem le innét a régebbi verziót:
KATTDe innét is hiába szedem le hiába uninstallálom teljesen a wine-t winetricks-estől.
Elindítom a 19-es telepítőjét(amit el is indítja a telepítést szoftkp-ba) ugyanúgy a 20-ast telepíti fel.Mondjuk van kismikkió file benne és nemtom pontosan melyiket is kéne lekapnom hozzá. Spec én ezt a file-t próbáltam ki amivel fel is rakta szépen a 20-ast (wine1.5_1.5.19-0ubuntu3_i386).
Ez volt 20 előtti uccsó verzió.Parancsok amivel uninstalláltam:
sudo apt-get autoremove wine1.5
sudo apt-get remove wine1.5
sudo apt-get autoclean
majd terminálba ami még visszamaradt cuccot szedtem ott le. -
bsanya
aktív tag
válasz
eternam #5856 üzenetére
És ezután mit tegyek?:
"
gpg: "/tmp/tmpNK83uO/secring.gpg" kulcskarikát létrehoztam.
gpg: "/tmp/tmpNK83uO/pubring.gpg" kulcskarikát létrehoztam.
gpg: requesting key D782A00F from hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: /tmp/tmpNK83uO/trustdb.gpg: Bizalmi adatbázis létrejött.
gpg: key D782A00F: public key "Launchpad PPA for CDEmu" imported
gpg: Nem találtam alapvetően megbízható kulcsot.
gpg: Összesen feldolgoztam: 1
gpg: importálva: 1 (RSA: 1)
OK
" -
-
quailstorm
nagyúr
válasz
eternam #5716 üzenetére
Sajnos ATi hoz nem értek, pont ezen linux támogatás hiánya miatt nincs nekem... Nvidián a nightly driver segített volna, de itt nem tudom. [link] sok info nincs AMD kártyákhoz steamhez. Valve úgy van vele minek szenvedjen ha a driver szar, majd legfeljebb ha nem tetszik a bevétel, változtatnak.
-
válasz
eternam #5292 üzenetére
Na hát igen. De mondjuk az Adobe még meredekebb a flashük vga támogatásával...
És azért az 4xxx ATI nem is egy öreg, és nem leírandó kártya, rengetegen használják!@quailstorm : A remek azért túlzás, de tök elfogadható. Érdekes módon Torvalds nekik is beszólt... Az se lehet véletlen.
-
quailstorm
nagyúr
válasz
eternam #5292 üzenetére
Most mondjam azt hogy ezért nem veszek AMD videokártyát? Gyors de gagyi support.
Ehhez képest Nvidia FX5000(2005-ös) széria megy win7 alatt, a 6000-res meg még aktív platform(igaz a most októberben kiadott win8 driver után befejezték, és a 8000-res az alap)...
Az Ati 9800pro az egy jó kártya volt a maga idejében, meg most is jó ára van egy HD7770-nek, de maradok az Nvidiánál, nekik legalább van egy remek linux/unix driverük. -
válasz
eternam #5245 üzenetére
Nem, persze
Nem csinál olyat, hogy elkezd bejegyzéseket javítani egy sima reggeli indításkor, magától...
Nem csinál olyat, hogy az egy hetes gépen egyszerűen nem indul el, filerendszer hiba miatt...
Nem csinál olyat, hogy egy másik gépből átrakott winyón egyszerűen legyalul mindent? (Utána Getdatabck.)Nekem még Ext4 se borult össze soha...
Ext2 igen (áramszünet)
@Syl : Ha félsz. akkor Ext3.
-
floatr
veterán
válasz
eternam #5029 üzenetére
Akkor még egyszer megkérdezem, mert elfelejtettél válaszolni az imént: miért verzióbuziság egy új OS telepítése, és miért nem az, ha PPA-kat használsz a legújabb szoftverek telepítéséhez?
Ráadásul ahogy nézem több környezetet is telepítettél, ez is megérne egy szociológiai tanulmányt, ha már így vájkálunk egymás lelkivilágában.
-
válasz
eternam #5049 üzenetére
Innen töltöttem le. Telepítés és frissítés után vagy az oldalsávon az ikonjára jobb egérgomb -> Store, vagy terminálban
steam steam://store
Simán nem indul, mert akkor közli, hogy ez egy zárt béta tesztelés. De így, ilyen kerülőmegoldással már teljesen jó.
-
-
eternam
tag
válasz
eternam #5029 üzenetére
Azt lefelejtettem hogy régebben használtam a Libreoffice külső tárolóját, de az nagy csalódás volt. Egész egyszerűen sz@rnak frissíteni, így mindig letöltöm a fejlesztő oldaláról a legfrissebb deb csomagokat és telepítem.
Más. Azt a sz@r pulseaudio hangszervert az első dolog hogy leszedem és csakis alsat használok. Az alsaból is azt a drivert amit a hangkártyám gyártójának oldaláról szedek le. Ugyanez igaz az AMD videokártyámra is, és a hálókártyámra is.
-
-
floatr
veterán
válasz
eternam #5014 üzenetére
Elsősorban az a probléma, hogy a PPA-ban lévő csomagokat sokszor csak egy hobbista tartja karban, aki néha ráér foglalkozni vele, néha nem. Többször is belefutottam, hogy a PPA-ból származó friss verzió csak többnyire futott az adott rendszeren.
Amúgy meg milyen alapon verzióbuzizol le bárkit, amikor épp te hinted az észt a PPA-kban összebarkácsolt frissebb csomagokról. A PPA-használat már önmagában belefér a verzióbuzis hozzáálláshoz az imént megfogalmazottak szerint.Olyan van, hogy neked nem ad semmi nélkülözhetetlen funkciót az újabb verzió, de attól még nem az a hülye, aki kíváncsi rá, vagy szükségesnek gondolja.
-
válasz
eternam #5014 üzenetére
Megbízhatatlan minden külső tároló és PPA, csakis saját felelősségedre használhatod őket. Nekem van PPA-m, és ha úgy támadna kedvem, akkor letörölhetnék minden adatot az összes gépen amin használják. Ki akadályoz meg benne? Az égvilágon senki. Ismersz engem, ismered az ffmpeg-es csókát? Szerintem nem, így pedig nem is bízhatsz meg bennünk. Ha jóhiszemű vagy, akkor az a te dolgod. De ilyen szempontból sokkal biztosabb az Ubuntu hivatalos tárolója. Nem beszélve arról, hogy ha az Ubuntu tárolójában bugos az ffmpeg, akkor jó eséllyel a PPA-ban is az lesz, és ugyanúgy rinyál a felhasználó. És pediglen GPL, mosom kezeimet, én ugyan semmi garanciát nem vállalok arra nézve, hogy minden jól működik.
(#5016) fradi81: Ha kompatibilis az NV meghajtója, akkor igen, máskülönben nem nagyon, hacsak nem ismersz hozzá patch-et, hogy beforduljon a modul. De ilyenkor amúgy is célszerűbb a legfrissebb meghajtóval próbálkozni, a tárolóban nem nagyon frissítik ezeket.
(#5015) eternam: Ez a te döntésed. Komolyan elvárod mindenkitől, hogy úgy gondolkodjanak ahogyan te? Remélem, hogy ezt nem gondoltad most komolyan...
Amúgy meg ha már ide sorolsz, áruld el, hogy mikor szoktam én panaszkodni? -
eternam
tag
válasz
eternam #5014 üzenetére
Szerk: lemaradt. Az új funkció(k) majd benne lesznek két év múlva a következő lts-ben. Addig meg csak kibírom valahogy. Én nem új funkciót várok el egy operációs rendszertől, hanem azt várom el hogy hibátlanul, bug mentesen működjön. Ha valakinek nem ez fontos, akkor sajnálom. Csak akkor nem kell panaszkodni hogy bugos.
-
válasz
eternam #5009 üzenetére
És mi van akkor ha nekem például nem jó az LTS mert inkompatibilis, elavult csomagokat tartalmaz, esetleg hiányzik valamilyen újabb funkció? Akkor mit csináljak, ne használjak Ubuntut? Mert a külső tárolók nem nevezhetők ilyenkor megoldásnak, hiszen hatalmas hibalehetőséget rejtenek magukban, és kifejezetten megbízhatatlanok sebezhetőség szempontjából.
-
válasz
eternam #4984 üzenetére
Na ne mond, majd pont a processzorral való inkompatibilitás miatt nem fog elindulni, ha-ha.
Elárulom, hogy az x86-os processzorok általában visszafele nem kompatibilisek, előre fele pedig igen. Új utasításkészleteket szoktak beépíteni, esszenciálisakat pedig nem távolítanak el.
Ha pedig lenne az IGP-hez kompatibilis zárt eszközillesztő, akkor annak a modulját is belehetne forgatni a kernelbe és máris működne az is. -
-
-
PuMbA
titán
válasz
eternam #4676 üzenetére
A PulseAudio csak egy "hangszerver", ami összegyűjti/keveri/irányítja több alkalmazás hangfolyamát, majd az ALSA segítségével megszólaltatja. Ha a PulseAudio beállítások jók (alapbeállítás a 16bit/44.1khz), akkor semmit sem ront a hangminőségen, sőt javíthat, mert mindent túlmintavételez 96kHz-re és a 24bit pedig lehetővé teszi, hogy ne vesszenek el a bitek, ha digitálisan szabályozod a hangerőt.
-
válasz
eternam #4442 üzenetére
A rendszerről és a felhasználók beállításfájljairól lehet visszaállítási pontot készíteni. A /home szinkronizálása nem egy külön mentés, csak amolyan véletlen törlés elleni védelem. Ez éppenséggel ha eljutok odáig, akkor ki fog kerülni a jelenlegi formájában a következő verzióból.
A Live-ba belekerül az egész visszaállítási pont, valamint megpróbálhatod beletetetni a felhasználók könyvtárában fellelhető adatfájlokat is, de ugye ezek csak korlátozottan férnek bele egy DVD méretébe. Azt még véletlenül se gondold, hogy a fizikai törvényeit meghazudtolva, akár több száz GB is belefér 4 GB-nyi tömörített képbe, mert nem.
A kiemelésnek ez a lényege, igen. A kiemelt visszaállítási pontokat már csak kézzel tudod törölni, automatikusan nem fognak eltűnni.
Visszaállításnál három, illetve négyféle lehetőség közül választhatsz. A /home könyvtár szinkronmentését sosem állítja vissza semmi, azt kézzel tallózhatod, és ha valami hiányzik akkor ott megtalálhatod még. -
törölt tag
válasz
eternam #4233 üzenetére
a 4.9.2-es változat van benne (vagy lehet, hogy csak nem cserélte le a csomagokat, mert én is backport-ból frissítettem. egyelőre nem aktiváltam még a backport tárolót újra, mert ilyenkor még nem él az új kiadáshoz, talán 1-2 hét múlva már fog. igazából a kernel miatt frissítettem, mert valamiért a kernel ftp-ről leszedték az összes precise kernelt 3.3-ig visszamenőleg.
-
-
gyulank
addikt
válasz
eternam #4220 üzenetére
Mint írtam, egy táp híján 2 gép van, és a Lubuntut a másikra szánom.Most épp a Win7, az Ubuntu, és a Lubuntu is a gyorsabb gépen van. Most az Ubuntu alól írok. És Ubuntuba írtam amit írtál. A filmnézésre szánt gép a régi gép, amire nem mindegy, milyen disztrót teszek filmnézésre, mert Debianon a vlc bezzár, ha megnyitok valamit. Xubuntuban tán el se indult a videó, és szaggatott a hang, ha megmozdítottam az egeret, Lubuntun még nem is próbáltam a régi géppel lejátszani valamit, mert előbb ezt akarom megoldani, hogy ne kelljen könyörögnöm hogy megnyithassam, nézhessem amik a meghajtókon vannak. Eddig csak az XP-n futott a videó, azok közül amiket próbáltam, de Linuxot akarok egyrészt azért, mert az XP-t 2 nap normálisan feltelepíteni, mert csak arra a gépre lehet, másrészt rengeteget zötörög a winyó, plusz ha telepítem az Essentialt, akkor az 60-120MB-ot foglal a 256-ból, plusz, idővel az XP mindig be szokott lassulni, plusz teljesen elfoglalta a frissítéseivel a 6 gigát. Ennek ellenére, a próbáltak közül a régi gépen eddig csak az XP-vel tudtam videót nézni.
-
gyulank
addikt
válasz
eternam #4214 üzenetére
Mit gondoljak meg? Ha valamit akarok csinálni olyan fájlokkal, akkor így is csinálok, csak sudozok, meg password-özök, meg újra kikeresem pl. a sudo-s fájlkezelőben. Ha ezt beírom, nem kell semmit kínlódni a módosítással. A probléma az, hogy most főként a másik gépen érdekel amit írtam, de azért jó lenne, ha a rendszerfájlokat véletlenül se tudná módosítani.
-
gyulank
addikt
válasz
eternam #4212 üzenetére
Osztan asztat hogy kó? Nekem jó is lenne az Ubuntura, de a Lubuntut nem magamnak szánom, elsősorban csak filmnézésre, de később talán másra is. De ha rendszermappában megnyitni tud, törölni is, és az nem a legjobb. Viszont ne kelljen már meghajtónként próbálkozni, hogy megnézhessem miben mi van, hogy csatlakoztatgatni kell a meghajtókat, meg jelszavakat beírni, hogy megnézhessem mi van rajtuk.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
eternam #4212 üzenetére
Erről jut eszembe, hogy életemben első alkalommal megpróbálok normál júzer lenni. Pár napja próbálom betartani de már előfordult, hogy csaltam!
Ha netre sem dugja a gépet, csak filmeket néz vele akkor meg szerintem sem számít.
De egyébként sem tudná másképp megoldani mert root jog kell az összes mappa böngészéséhez. Vagy bizonyos mappák tulajdonosává kell tennie a felhasználóját.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hatalmas aksi és új Snapdragon a Redmi Turbo 4 Próban
- Robot fűnyírók
- Fűnyíró topik
- E-roller topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Xbox Series X|S
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! 1600W Corsair AX1600i Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Beszámítás! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest