- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Microsoft Excel topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- Spotify
- Bittorrent topik
- Hálózati / IP kamera
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
fradi81 #4494 üzenetére
Nem ragaszkodom a unityhez. Cseppet sem. A gnome 3 classic pedig puritan. Nem rossz ez a kde, csak szokatlan. Illetve a laptopon minden olyan nagynak tunik. Ikonok, feliratok, ablakkeretek. A kde menut jo volna aprobbra venni valahogy.
Igazabol win volt eddig a laptopon es azzal dolgoztam. Programozas, weblap epites, film kodolas, bongeszes, stb. Most ezekre keresek linuxos alternativakat. Ha valami nagyon nem sikerul akkor wine lesz a megoldas, de photoshop kivetelevel inkabb nativ cuccok kellenenek. Gimp-et nem akarok hasznalni.
-
PuMbA
titán
Na ez régen volt
Itt a két tároló linkje:[link] [link]
Technical details about this PPA-t lenyitod, kattintasz a kulcsszámra, ott a keyId-re és a begin end sorokat belevéve kimented a tartalmat egy fájlba gedit-tel/alap szövegszerkesztővel például gpg kiterjesztéssel vagy kiterjesztés nélkül, majd a szoftverforrások alkalmazásban a kulcsok fülnél manuálisan hozzáadod őket. Azután a szoftverforrásoknál a tárolók fülre átmész és a tárolólinkeken a kulcs fölötti menüben kiválasztod az Ubuntu verziód és a két sort hozzáadod külön. Lehet, hogy nem világosan írtam le -
-
alitak
senior tag
Úgy alakult a dolog, hogy a gép után jöttem (nyilván nem ez volt az elsődleges
)
Viszont ha már itt vagyok, megpróbálkozok pár dologgal. A youtube videók a net miatt nem voltak jók, azokkal jelenleg nincsen gond. Ha valamilyen filmet nézek, akkor viszont teljes képernyőn szaggat. Ha csak ablakban nézem, akkor nincs ilyen gond.
Próbáltam felrakni ezt az umplayer-t, viszont
gpg: requesting key EEB23232 from hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: keyserver timed out
gpg: Vétel a kulcsszerverről sikertelen: kulcsszerverhiba
recv failedA másik tárolót connection timeout hiba miatt nem tudtam hozzáadni, egyébiránt itt 1-2 percenként más az IP kifelé, sok szerver eldobja a kéréseket.
Van még más ötlet, hogy mit lehetne tenni?
-
fradi81
veterán
válasz
#68216320 #4493 üzenetére
A lényeg hogy vannnak gondok főleg a több és (újabb) videókártyás gépeknél. Nálam mondjuk a 12.04 még használható, de most KDE a NO1.
Ja és ha a unity-féle felület jön be, akkor ott van az ubuntu gnome-shelll remix, amiben nem compiz van hanem mutter. Egyszerűbb, kevesebb gond és gyorsabb valamivel.
-
törölt tag
válasz
fradi81 #4490 üzenetére
Kizarolsg az ubuntu-telepites utan vannak ezek a problemak. Xubuntu, lubuntu, stb. nem jelzett problemat. Amugy frissites elott es utan is csinalta.
Amd E-350 alapu asztali gep
Intel Core2 laptop integralt vga
Intel i7 alapu laptop bumblebee elott es utan is volt gond. Ezen volt compiz is ami szinten bele tudott bukni feladatokba.Valami a unityben nem klappol esetleg? Mas disztroval nincs gond.
-
-
fradi81
veterán
válasz
#68216320 #4489 üzenetére
Feltelepítés után lehetnek gondok, ezeket a frissítések általában megoldják. De tudni kéne milyen gépek ezek, most én felraktam a Linux Mint 13 KDE-t, ez gyakorlatilag egy használatra kész rendszer, nem kell rajta állítgatni semmit, szép és gyors, alapból vannak effektek is meg minden ami kell.
-
törölt tag
Valami nagyon nincs rendben az ubuntu háza táján. Eddig 3 különböző konfigurációjú gépre tettem fel a 12.04-et, de mindegyik "Belső hiba történt" ablakokkal szórakoztat időnként. Arról nem is beszélek, h a compiz finoman szólva bugos kicsit. Időnként leáll, néha pedig lemarad az ablak egy-egy része. Bár utóbbit eddig 2x csinálta csak és kis ablakmozgatással rendbe is jött. Compiz helyett nincs valami alternatíva a látványra? KDE egész szép volt, de nagyon nehezen esnek kézre a funkciói.
-
rigo88
aktív tag
-
RBJ
addikt
MOst, hogy olvasgatom itt a compizos dolgokat tényleg a Mint en nem találok semmilyen beállítási lehetőségeket az effektekre.
-
törölt tag
Friss ubuntu 12.10-en compiz beallitasban keves beallitasi lehetoseget latok. Hogyan lehetne megoldani az ablak bezarasnal langokat? Ugy tunik h a kde-n alapban tobb lehetoseg volt annak a beallitojaval.
-
-
-
-
Valószínűleg azért állnak meg, mert közben ledob a FTP szerver. A tárhelyszolgáltatóm csinál ilyet, hogy ha 3 percig nincs újabb művelet, akkor bezárja a kapcsolatot. Ilyenkor az utoljára megkezdett transzfer még befejeződik.
Próbáld ki a ncftp-t . Az karakteres képernyőn fut, olyan, mint a Midnight Commander.
Meg ha tudsz, akkor olyat próbálj, hogy a kliens küldjön mondjuk 30mp-enként egy NOOP-ot, vagy PWD-t, hátha beveszi, és nem zárja le a kapcsolatot. -
rigo88
aktív tag
üdv
gui nélküli linux kliens gépre töltenék le nagy méretű fájlokat mc-vel.
2 gondom van:
először is a nagy fájlok 100%nál megállnak (crc alapján tökéletesen letöltődnek) a mc "lefagy", és session bezár, újranyit segít csak.
másodszor pedig hogy a worldsbest midnight commander nem igazán tudja - szerintem - a hozzáfűzés funkciót ami pedig nagy (10-50gb) fájloknál nem lenne hátrányos.
a távoli gépemhez csak ftp hozzáférésem van.
van rá bármilyen nem órákig tartó hókuszpókusszal áthidalható megoldás?
program, script, bármi érdekel.
wgettel lehetetlen lenne, kb minden második karakter speciális karaktere a szerverkonfigurációkat tartalmazó isoknak.
átnevezni az elérési utakat nem áll módomban.
köszi
r -
RaZroX
addikt
Üdv! Xubuntu 12.04 alá szeretnék valami szebb témát mint az alap. Hol találhatok ?
-
-
fradi81
veterán
válasz
#68216320 #4461 üzenetére
KDE & Compiz Fusion & CairoDock
KDE-t használ tehát kubuntuba heggesztette bele a compizt és felrakott egy cairo dockot. Régebben egyszerűbb volt a helyzet mostanában már a compiz se olyan az újabb ubuntuban. Igen az effekteket a compizban lehet állítani, az compiz extra csomagját is fel kell rakni ha több effekt kell. Nemtom melyik ubuntud van, van itt egy 12.10-es videó, ezt meg be lehet lőni egy kis heggesztéssel egész jóra: [link] -
törölt tag
Skacok, segitsetek mar abban, h valami utos desktopot varazsoljak a laptopomra. Olyan 3d forgo asztal, dock, ilyesmi. Tudtok valami olyan linket adni v ajanlani appot amivel megoldhato?
-
Syl
nagyúr
válasz
cashback #4456 üzenetére
Ráuntam és kinyomtam a szemét. Valamibe belegabalyodhatott, mert másodjára pár másodperc alatt létrehozta a partíciókat.
A vinyó üres volt, úgyhogy nem fenyegetett veszélyMost kezdek ismerkedni a 12.10-zel és mivel nincs nagy linux múltam (20 év win
), sokat fogok kérdezni.
-
cashback
őstag
-
Syl
nagyúr
Gyerekek! Mennyi ideig formáz az ubi telepítője?
Mert egy 100 gigás /home partícióval szüttyög már vagy két órája -
-
Youri
veterán
Na feltettem én is a 12.10-et, és most nincs hang...
-
válasz
eternam #4442 üzenetére
A rendszerről és a felhasználók beállításfájljairól lehet visszaállítási pontot készíteni. A /home szinkronizálása nem egy külön mentés, csak amolyan véletlen törlés elleni védelem. Ez éppenséggel ha eljutok odáig, akkor ki fog kerülni a jelenlegi formájában a következő verzióból.
A Live-ba belekerül az egész visszaállítási pont, valamint megpróbálhatod beletetetni a felhasználók könyvtárában fellelhető adatfájlokat is, de ugye ezek csak korlátozottan férnek bele egy DVD méretébe. Azt még véletlenül se gondold, hogy a fizikai törvényeit meghazudtolva, akár több száz GB is belefér 4 GB-nyi tömörített képbe, mert nem.
A kiemelésnek ez a lényege, igen. A kiemelt visszaállítási pontokat már csak kézzel tudod törölni, automatikusan nem fognak eltűnni.
Visszaállításnál három, illetve négyféle lehetőség közül választhatsz. A /home könyvtár szinkronmentését sosem állítja vissza semmi, azt kézzel tallózhatod, és ha valami hiányzik akkor ott megtalálhatod még. -
törölt tag
Valaki tudna segíteni SSH kulcsos belépésben? Tegnap még működött, ma viszont képtelen vagyok összehozni.
-
eternam
tag
Sziasztok!
Én azt kérdezném meg a tisztelt egybegyűltektől hogy a Systemback programban, ha csináltam biztonsági mentést a rendszerről is, és a home mappáról is. Akkor az arról a visszaállítási pontról készített telepíthető live iso-ban benne lesz-e a home mappa tartalma?
A második kérdésem, ha ezt a visszaállítási pontot a kiemeltek közé teszem, akkor nem törli le soha?
A harmadik kérdésem, ha benne van a home mappa a mentésben, akkor azt is visszaállítja? Ugyanis szinkronizáltam a home mappát közvetlen azután hogy megcsináltam a biztonsági mentést.
PS: Kendek király a programod!
-
-
törölt tag
Az, hogy valaki felhasználja, még nem jelenti, hogy fejleszt is rajta, vagy ezt visszajuttatja. Google és az Oracle sem tolja a kódhegyeket befeléje.
Konkrétan Ubuntuval éppen nem, "csak" Ubuntu alapú cuccokkal is. De a linuxos gépek 2007 októberi megjelenése után 2008 januárjában már XP-s gépek jöttek ki. És azt tudjuk, hogy így a linuxos vonal gyorsan gyengült.
-
Mtbsrác
senior tag
Találkozott már valaki ilyen problámával most hogy:
VLC 2.10 lejátszót friss ropogós rendszerre telepítettem, amin a film eddig ment vele mostmár egyszerüen kilép a progi ha elindítok bizonyos a file-okat amik eddig hiba nélkül mentek. Ubi linux 12,04 alatt van. Direkt ezmiatt raktam most újra de a hiba megmaradt
-
-
törölt tag
válasz
buherton #4429 üzenetére
Ki van az forrva, csak másképp. A fejlesztések nagy részét adó és fizető cégeknek nem érdeke a laptophasználat, azaz hogy egyáltalán nem érdekli őket. Mindenki a saját speciális felhasználási területére érvényes és érdekes dolgokat fejleszti benne. Ez van. Majd vagy az Ubuntu (esélyesebb, bár a fentihez hasonló) vagy egy olyan pc-gyártó cég, amelyik a Linuxszal képzeli el gépei nagy részét, ráfekszenek, ahogy ezt MS ki/be is jelentette.
-
törölt tag
válasz
HeavyToys #4433 üzenetére
Jó lesz az Ubuntu hamarosan. Az új verzióban többek között az ilyesmi optimalizációra gyúrnak rá.
Mark Shuttleworth tegnap bejelentette a 2013 áprilisában megjelenő Ubuntu 13.04 kódnevét, amely a „Raring Ringtail” lesz. Ebben a kiadásban a mobil dolgokkal kapcsolatos feladatokra, például az akkuidőre, a futó folyamatok számára, a memóriahasználatra és egyéb javításokra koncentrálnak.
-
Tényleg jó lenne, mert jó oké ingyenes meg minden, de azért csak zavaró, hogy gyorsan fogy a nafta. Nekem sandy bridgem van, amihez nincs zárt driver. De egyáltalán nem rossz, mert a COD 2 simán elfut rajta szaggatás nélkül
.
Kezdem egyre jobban átérezni a linuxos életérzést. Terminálban szerkesztett bash progik vimmel, stb...
-
HeavyToys
senior tag
Amúgy lehet hülyeséget írok. De ha mondjuk 1-1 chipszetthez vagy APU-CPU típushoz írnának ilyen személyre szabott energia gazdálkodási dolgokat, akkor előbb utóbb, legalábbis mondjuk Intel vonalon a Sandy-től, AMD-nél meg a Llano-tól elkezdve meg tudnák oldani a dolgot?
Vagy ehhez már komoly gyártói támogatás szükséges? Mert én a Llano-ról tudok csak nyilatkozni, hogy van a CPU résznek 8 P-statja a Turbóval együtt. A VGA résznek kettő. Ezeket beosztani, így külső szemmel, rálátás nélkül nem tűnne olyan nagy ördöngősségnek.
Főleg most az AMD nyomja itt a HTPC cuccokat és az alacsony fogyasztású notikat, magas média fogyasztási képességgel. Mondjuk a pénzügyi helyzetük nem rózsás, de talán ez is lendíthetne valami az eladásokon, hogy olyan előre telepített Linux disztró lenne rajta, amit tényleg 100%-ban tudnának használni. Mármint nem kéne mókolni ezzel-azzal, hanem bekapcsolod és megy.
-
válasz
God Vazzeg #4431 üzenetére
Lehet, hogy sarkalatos téma, de ehhez a gyártók támogatása kell. Az Ubuntu fejlesztői sem tudnak sokkal többet tenni a dolog érdekében mint mondjuk a kernelfejlesztők. Amíg az MS-sel együttműködve, különböző teszteken átmenve adnak ki a Windowshoz drivereket, addig a Linux alapú rendszerekkel korántsem törődnek ennyire. A múltkori energiagazdálkodási hiba is a hibás implementálás miatt volt, egyszerűen rosszul írták meg a támogatást, mert csak úgy figyelték le a Windowsos működést, egyéb dokumentációt meg nem kaptak.
-
válasz
buherton #4429 üzenetére
Ja-ja, de azt olvastam, hogy most aztán Ubuntuék ráfekszenek erre a témára a 13.04-nél. Kíváncsi leszek, hogy mire jutnak, mert azért vannak kétségeim a sikert illetően.
Amúgy nem a kernel kiforrottságával van a probléma, hanem az energiagazdálkodási formák implementálásával és kihasználásával. De például AMD és NV esetében igen sokat számít az, ha telepíted a zárt meghajtót, mert csak a gyártó tudja a saját zárt rendszerét normálisan kezelni. -
-
HeavyToys
senior tag
Persze tudom, az intel nem nagy király ebben, AMD vonalon meg a Linux támogatás nagyon gyér, legalábbis legutóbbi információim szerint van ez így. Csak ezt kaptam, mint "céges" notit. Magammal nem hurcolászom, szóval legalább valami hasznát találni kell!
Egyébként BD-RIP Full HD 3d anyagot lejátszotta (20 gb).
Köszönöm amúgy a tanácsokat! Még annyi kérdésem lenne, hogy Win-hez képest úgy veszem észre, érezhetően jobban melegszik a masina? Ezzel lehet valamit kezdeni? Vagy "fejletlenebb" az energia gazdálkodása az Ubuntunak?
-
RBJ
addikt
Csak nekem tűnik úgy, hogy nincs olyan nagy felhajtás a új ubi körül?
Vagy én nem érzek rá ingerenciát arra, hogy kipróbáljam. -
válasz
HeavyToys #4420 üzenetére
Hát, az Adobe-féle Flash támogatás mindenképpen hagy némi kívánnivalót maga után (meg persze Linuxra félig meddig meg is szűnt), bár én most nem panaszkodom mert nekem a FullHD-s videók is elég jól mennek. Persze GPU-gyorsításom az nincs, de még a régebbi notimon is frankó a YotuTube. Ugyanakkor ajánlani tudom a Minitube-ot, amivel sokkal kisebb erőforrásigénnyel is nézheted folyamatosan a YouTube videókat.
Az Intelnek meg egyébként teljesen nyílt a Linuxos drivertámogatása, és a rendszer alapból szállítja a meghajtót. -
HeavyToys
senior tag
Okés, köszönöm szépen a segítséget. Tényleg nagyon kezdő vagyok ebben a témában. Csak ismerkedem a rendszerrel. Egyébként ezt írja ki, illetve pl Youtube Full HD videók gyorsítása nem folyamatos firefox alatt. Ebből gondoltam csak, hogy lehet valami gond van a meghajtó programmal.
-
válasz
HeavyToys #4418 üzenetére
Csak azt ne mond, hogy a Rendszerbeállítások -> Részletek -> Grafika alatt azt írja ki, hogy ismeretlen, és ez az ami aggaszt téged. Mindenkit ez zavar, pedig az égvilágon semmi jelentősége sincs neki, hogy ott mit ír ki. Ha van 3D támogatás, akkor normálisan van kezelve a grafikus feldolgozó egység, ennyi.
-
HeavyToys
senior tag
Sziasztok!
Feltettem az Ubuntu 12.10-et,egy B815-ös Sandy Bridge Celeron procis gépre. Azonban a GPU-részt nem ismeri fel az operációs rendszer. Mit kéne tennem, hogy felismerje az Intel HD Grapihics eszközt?
Köszönöm előre is a segítséget!
u.i.: gondolom látszik, hogy nagyon kezdő vagyok Linux világban.Üdv!
-
eternam
tag
Sziasztok!
Az a kérdésem lenne, hogy hogyan lehet egy jól belakott ubunturól telepíthető DVD-t csinálni? Tehát a kész DVD-t csak berakom és ugyanilyen ubuntum lesz ha telepítem.
-
válasz
rum-cajsz #4414 üzenetére
Ha meg nem működik rendesen, akkor tényleg érdemes lehet kipróbálni a hardveres gyorsítás kikapcsolását (about:flags a címsorba). Éppenséggel a legújabb béta fglrx-el nálam is crash-el az Opera ha aktiválva van a hardveres rásegítés, pedig azelőtt nem volt vele gond. Csakhogy a Quantalhoz egyelőre ez az egyetlen alternatíva, és a nyílt meghajtót nem szeretném itt még használni.
-
válasz
rum-cajsz #4412 üzenetére
A nyílt meghajtó az alaprendszer részét képezi, nem kell hozzá semmilyen külső tárolót felvenni. Ha deaktiválod a zártat, akkor máris a nyílt lesz használatban. A További illesztőprogramoknál még listázza is a Nouveau-t mint választható lehetőséget.
Sőt, én azon is csodálkozom, hogy 12.04-hez még feltudtál tenni kompatibilis zárt meghajtót, mert szerintem nem is nagyon van. -
rum-cajsz
őstag
Már próbáltam keresni erre a hibára, és ajánlott itt a fórumban valaki egy nyílt nvidia drivert, amit hozzá is adtam az apt forrásokhoz, de ennél a szervernél nekem az apt hibát jelez.
- A firefox működik.
- Unity2d meg tudom, hogy nincs, írtam is, hogy sajnálom, mert akkor nem lenne ez a gondom.Gondolkodtam még más felületen is, és fel is tettem a razor-qt nevűt, de nem szántam el magam a váltásra.
bob.zxr - Végső esetben chrome -ban ki lehet kapcsolni a grafikus gyorsítást.
Ezt hol keressem? -
-
-
rum-cajsz
őstag
Üdvözletem!
Eddig inkább csak olvasgattam a fórumot, de most elakadtam, és remélem tudtok segíteni.
Egy elég öreg gépem van, nvidia (7600GT) kártyával.
Amikor megjelent az Unity, nem szerették egymást a Unity és a Chrome, állandóan lefagyott tőle a gépem. Ezért eddig a unity-2d-vel használtam probléma mentesen az Ubuntut.
De legnagyobb sajnálatomra megszűnt az unity-2d, így a fagyások visszatértek. Az a furcsa, hogy csak és kizárólag a Chrome (és Chromium) böngészővel jelentkezik, ha firefoxot használok, vagy egyéb más programot, akkor nem.
Nincs valakinek valami ötlete (azon kívül, hogy ne használjam a Chrome-ot), hogy tudnám a problémám orvosolni?
Eddig az nvidia driverek váltogatását próbálkoztam, nulla eredménnyel. -
válasz
lionhearted #4403 üzenetére
Arra céloztam, hogy az tévesztett meg, hogy windózon ment, gondoltam mass storage módban van amúgy is akkor.
-
-
válasz
God Vazzeg #4401 üzenetére
De ha eddig nem volt bekapcsolva, akkor a winnyóz hogy látta?
-
God Vazzeg
veterán
Megvan! Ez alapján megoldottam
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad Gaming 3 Garancia: 2026.07 // R7 5800H / GTX 1650 4GB
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest