-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacces
őstag
Az mitől van, hogy ha upgradelek akkor 1,5 Gb-bal többet foglal az alap ubuntu 12.10, mintha tiszta telepítést csinálnék?
Hogyan lehetne megszabadulni a felesleges gigáktól?
Vagy felejtsem el, hogy upgradelek, hanem mindig félévente telepítsem az ubit ha frissíteni akarom felfele?Ubuntu tweak, apt-get autoremove, apt-get autoclean parancsok után vettem észre, hogy upgradelni nem érdemes, mert többet foglal a rendszer...
-
-
Thusor
őstag
Gobi2000 un2420 wwan modult működésre lehet bírni ubuntu 12.10 alatt? Ha igen akkor hogyan? Valami szájbarágós verzió kellene mert nem vagyok linux guru.
-
tragiQss
tag
-
-
válasz
McSzaby #5182 üzenetére
Ctrl-ALT-F1-re van terminál?
@vírus téma : azért annak a kémproginak valahogy be is kell jutni a rendszerre. Linux alatt nagyságrenddel nehezebb ez is, még ha a hülyefelhasználó-effektust is belevesszük. Illetve a jogosultságrendszer miatt (illetve hogy az több esetben van használatban, mint windózon), nehezebben is fér hozzá bármihez, ami nem az adott useré.
-
-
-
McSzaby
őstag
Srácok,kérlek titeket! Elég fontos lenne, hogy adjatok valami tippet erre!
Felraktam a 12.10-s 32 bites Ubuntut ext4-s fájlrendszerben, Grub után bejelentkező képernyő, bejelentkezem és ott megáll a tudomány.. Egér mozog, de teljesen süket-néma az OS. Elképzelhető, hogy az X2-s procim nem tetszik neki? Sehová sem tudok kattintani, de még a "statusbar" se tölt be. Egyébként a csatolókat milyen "arányban" osztanátok fel 2,5 GB ramnál és 16 GB helynél?
-
-
HuMarc
veterán
válasz
szoke12 #5175 üzenetére
Az a kérdés, hogy mit takintünk vírusnak? Vírus az, ami tönkreteszi a szoftvert, extrémebb esetben a hardverben is okozhat kárt. Mivel linux-on semmi nem fér hozzá a rendszerpartícióhoz, sem linux-on, sem android-on nincs vírus.
De egy kémprogramnak semmi szüksége arra, hogy elérje a rendszerpartíciót elérje, tehát az, hogy nem férnek hozzá, nem akadályozza meg kémprogramok települését a gépre. Tehát vírust még elméleti szinten sem lehet linux-ra írni (bár a hacker-ek megoldják...) de kémprogramnak elvileg semmi akadálya. Az még kérdés, hogy gyakorlatban létezik-e, mivel linux-ot nagyon kevesen használnak, így nem éri meg a hacker-eknek linux-ra írni akármilyen kártevőt... -
-
szoke12
őstag
Igen, a kernele igencsak le van csonkítva. Hisz odd-t, meg hasonlókat úgyse használ.
De hogy biztonságilag...
Ha egy app hozzá akar férni a system-hez, a Superuser azonnal kérdez, hogy engeded-e. (Ez csak a root-oltakon igaz) A nem rootolt készülékeken semmi nem fér a rendszerhez.
Ami a data partíciót illeti... ahoz viszont több minden hozzáférhet. Itt vannak a személyes dolgaid.
De ezekkel a "vírusokkal" úgy vagyok, mint linux alatt. Nem találkoztam egyel sem! -
-
-
szoke12
őstag
válasz
tragiQss #5164 üzenetére
"az android rootként fut"
Ez egy kicsit máshogy van. Az Android a linuxhoz hasonlóan multi-useres. Vagyis nincs mindenhez jogod, csak ha akarod.
A root-al létrejön a systemben a su-bináris, amivel egyes appok rendszergazdai jogot kaphatnak. Ettől maga a rendszer nem lesz root jogú. Sőt be lehet állítani, melyik app kapjon jogot.
Ha van kérdés az Androidról, irány a blogom. -
Telepítettem egy ncurses nevű csomagot (C fejlesztés gyanánt), amit fel is tudtam telepíteni, de a gcc nem találja. A ncurses.h-t megtaláltam 'whereis'-el /usr/include/ncurses.h itten. Hogyan tudom hozzáadni a path-hoz(? a cmd environmentjeit elég jól ismerem, de a terminálét még egyáltalán nem)?
-
válasz
tragiQss #5164 üzenetére
Én sem tudom a részleteket, de elvileg nincs korlátozva a kernelen semmi. Rootolás az talán csak annyi, hogy ügyködhetsz is rajta.
De ha nem root jogokkal fut, akkor sem túl fényes a biztonsága. Android esetén nem kell a kernel fertőzésével szórakozni, a Java-t is elég támadni.
-
Syl
nagyúr
válasz
tragiQss #5158 üzenetére
Ahogy anno moonman oly találóan fogalmazott: a legnagyobb vírus a számítógép kijelzője és a szék támlája között található.
Nem kell csodálkozni a vírus/féreg invázión, ha
- minden szir-sz*r helyről letöltött programot rápakolsz a gépre
és/vagy
- telepítéskor nem gondolod át az alkalmazás jogosultság-igényét.
Mert ha pl. egy animált háttérkép sms küldéshez kér hozzáférést, akkor az tuti nem normális helyzet. -
Nem Unityt kell rátenni... LXDE, aztán hasítás van.
@TragiSqq : Az Androidon inkább a Java bajait használják ki, meg a felhasználók hülyeségét, meg amit korábban írtam : hogy az Android alaból rootként megy, nincsen rajta érdemi biztonság.
A hülye user meg asztali gép előtt is hülye. -
-
válasz
petro3355 #5155 üzenetére
A 12.10 x86_64 nálam Intel 2500K CPU-val és HD5850-es AMD VGA-val szerelt asztali gépen hasít, az AMD A4-3300M APU-s notin viszont halál lassú.
A GPU mindkettőnél AMD, a gyártói driver pedig egyikre sem települ. Gondolom ez megdobná a lassabb noteszen a grafikus asztal teljesítményét, ami így lagol, mint az állat.Illetve tegnap frissítettem mindkettőt raring-re. A notesz ugyan olyan tetű lassú maradt, az asztali gép viszont félelmetes sebességgel bootol (szerintem érezhetőt dobott rajta az a 3.7-es kernel).
-
válasz
petro3355 #5155 üzenetére
Szia!
Nekem egy core i3-as (sandy bridges), 8 GB, 128 GB SSD-s gépem van. Bekapcsolás 17 sec (ebből durván 8 sec a BIOS), és 4 sec alatt kapcsol ki. A win7 sokkal lassabb volt ennél, és a betöltés után is többet kellett várni, hogy használni lehessen. Esetleg egy próbát tehetsz pendriveról.
-
tragiQss
tag
Lehet: kisebb a piac. Ezért van kevesebb kártevő is kifejezetten linuxra.
Bár kíváncsi lennék, hogy az androidos cúnyaszágok mit használnak ki? Pl. kernel bugokat hányan használtak ki. (épp most néztem, hogy végeredményben az android linux kernelre épül, csak fölé pakol pár réteget) -
tragiQss
tag
Nem nagyon járok linuxos közösségbe. Régebben jártam, de pár nagyarcú elvette a kedvem (nem a hozzáértők!) ...
Szóval nem, nem hallottam. De olyannal sem találkoztam még, akinek a rokona a Titanic-on utazott. ;-)Lehet, hogy szakmai ártalom, de én mindig tartok tőle, hogy valaki illetéktelen hozzáfér a rendszeremhez.
Nem elsősorban vírus jellegű szoftverektől tartok, hanem pl. böngésző hiányosságait kihasználó oldalak által terjesztett rosszindulatú kódoktól.Ugyanis linuxra lényegesen kevesebb védelmi szoftver létezik. (ami meg van, az pilótavizsgás, abból már kiöregedtem)
-
petro3355
csendes tag
Sziasztok! Új vagyok ebbe a topicba, ezért lenne 1-2 kérdésem. Van egy notim windows 7 -tel (AMD E-450, Radeon HD 6320+ 4gb ram, 64 gb ssd), csak excel-t használok rajta meg film+ netezek. De ha több lapon netezek elég lassú, ami elég idegesítő. Ezért kérdezném hogy ha raknék rá linuxot az mennyivel lenne gyorsabb, jobb? Csak konkrétan a netezésre gondolok, bekapcsolási idő meg stb nem számít.
Előre is köszi a választ -
-
McSzaby
őstag
#5119-re valaki??
-
válasz
tragiQss #5129 üzenetére
Szerintem semennyire. Alalból mindenki rootolja, b*gatja össze-vissza. Ha nincs rootolva, akkor is le van róla irtva a Linux minden biztonsági fícsörje.
Meg ugye az egy Java VM-et futtat. Az már egy másik terület.Wikipedián megvan az ismert Linux vírusok listája. Hát kb. fél oldal. Illetve azt is érdemes megnézni, hogy ezek mikor tűntek fel utoljára.
-
szoke12
őstag
válasz
lionhearted #5145 üzenetére
Már próbáltam feltenni pár verzióját. Amit linkeltél, az felment.
Létre is hoztam a filet, amit kér, de ez a kimenet:Looking for target devices ...
No devices in target mode or class found
Looking for default devices ...
Found default devices (1)
Accessing device 000 on bus 001 ...
Using endpoints 0x01 (out) and 0x81 (in)
Inquiring device details; driver will be detached ...
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
Could not claim interface (error -1). Skipping device inquiry
Error: could not get description string "manufacturer"
Error: could not get description string "product"USB description data (for identification)
-------------------------
Manufacturer:
Product:
Serial No.: not provided
-------------------------
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
Setting up communication with interface 0 ...
Could not claim interface (error -1). Skipping message sending
-> Run lsusb to note any changes. Bye. -
afgk2012
tag
válasz
afgk2012 #5138 üzenetére
Próbáltam a html lapot LibreOffice Writerrel megnyitni. Megnyitja. Próbálom lementeni .odt formátumban. Lementi. Megnézem, hát a látvány elkeserítő. Bozonyos képek összenyomva, mások széthúzva, oldalt meg mindenféle olyan jelzések, amiket nem tudok értelmezni. Tehát ez sajnos nem jött be. Ellenben a PDF-be történő nyomtatás perfekt. (Egyébként azt a Firefox végzi.)
-
-
válasz
#16695808 #5143 üzenetére
Feltételezhető, hogy egy felhasználói szempontból hasznos alkalmazás létrehozása volt a fejlesztő célja. A licenc viszont nem garantál semmit, szóval rajtad áll, hogy megbízol-e benne, és kipróbálás után derül ki, hogy megfelelően működik-e. Ez van. Azt nem hiszem, hogy direkt ártó szándákú lenne az alkalmazás.
-
törölt tag
https://launchpad.net/qr-tools
http://www.omgubuntu.co.uk/2011/05/qtqr-quickly-creates-and-decodes-qrcodes-in-ubuntuez biztonságos hisz nem szerepel a szoftközpontban, valaki telepítette már?
-
szoke12
őstag
válasz
lionhearted #5141 üzenetére
A hálózatoknál nem jelenik meg!
Már egy órája szenvedek vele. A kapcsolatot beállítottam, PIN kódot megadtam, Alkalmaz, de semmi. nem látja, mint mobil eszköz. Pendriveként érzékeli csak. Nekem viszont mint mobil eszköz kéne ugye.
Egyszer használam már ezt a sticket 10.10 alatt, most 10.04 alatt nem tudom, miért nem akar engedelmeskedni...
Egy Huawei E367 modemről van szó. Ami Telenoros. -
válasz
szoke12 #5137 üzenetére
Ha érzékeli, akkor network manager-ben a lenyíló menüben már látni fogod az Enable Mobil Broadband -et is (magyarban rájössz
), aztán elég csak létrehozni egy mobil kapcsolatot rá, arra is találni fogsz Add gombot.
@tragiQss: valamennyire igaz lehet. De minden ilyet neked kell elindítani, maguktól nem fognak futni. És szerintem a JAVA sokkal-sokkal nagyobb sechole. Másrészről akár kézzel irtani is lehet őket, és rendszergazdai jogai sem nagyon lehetnek (hacsak nem adod meg a jelszót
)
-
válasz
lionhearted #5136 üzenetére
Na jó, nem írok, hanem programozok tovább. Úgy tűnik, hogy a fórumra és arra nem tudok egyszerre koncentrálni.
(#5139) tragiQss: Azért egyelőre még nem jellemző az, hogy a külső tárolókban szándékosan kártevőket helyeznének el, de bugok és inkompatibilitások könnyen előfordulhatnak. Csak ezért.
-
afgk2012
tag
Van egy (több) honlap-oldal, amit nyomtatóbarát beállításra tudok állítani. Abból szeretnék .odt-fájlt készíteni. Nyomtatás fáljba opcióval .pdf-be simán megy. Ezt a Xubuntu helyből tudja. Én azonban nem PDF-be, hanem dokumentum-fájlba szeretném elkészíteni. Ehhez kérnékszépen segítséget.
-
szoke12
őstag
Igazából csak annyit akartam, hogy maga a gép tud futtatni 64 bites rendszert, de nincs nálam csak 32-es telepítő. Nem akarok semmi 64-es appot. Csak úgy használni, mintha egy 32-es gép lenne.
De mind1, felment rá.
Most épp a telenoros netstick szenved. Nem akarja észrevenni az ubi. Tud rá valaki megoldást?
(Vagyis érzékeli, meg a Mobile partner előjön) -
-
afgk2012
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni fájlba nyomtatáshoz. Honlap-tartalmakat szeretnék nyomtatni, nyomtatóbarát opció bekapcsolása után. Olyan opciót találok, hogy .pdf-be, de én szeretnék LibreOffice .odt formátumban exportálni. (Vagy .doc formátumban.) Tudtok ilyen programról?
(Xubuntu 12.10-et használok)
-
válasz
lionhearted #5131 üzenetére
Van vírusirtó program Linux alapú rendszerekre, de leginkább csak a windowsos vírusok ellen védenek. Ez az értelmük, hogy a Windowst megvédje vele az ember. Nem mindenki használ csak Ubuntut. Ha a pendrive-od fertőzött, akkor lehet, hogy az Ubuntudban semmi kárt sem tesz, de ismerősöd Windowsán már igen. Persze mindenki saját felelőssége a védelem, ha neki sincs víruskergetője, akkor így járt.
(#5132) tragiQss: Azért a kártevőket ne keverjük össze a bugokkal és az inkompatibilis csomagokkal. Ezek ellen semmilyen vírusirtó sem védhet.
-
tragiQss
tag
válasz
lionhearted #5131 üzenetére
Attól függ. Ugye az android valami linuxra alapozott dolog.
Ha elfogadjuk, hogy végeredményben az is egyfajta linux... hát arra már van kártevő bőven, tökmindegy, minek nevezzük.
És én linux desktopon is egyre kevésbé érzem biztonságban magam, ha nem a "gyári" repoból letöltött programot vagyok kénytelen telepíteni. -
-
törölt tag
válasz
DataTraveler #5126 üzenetére
Utoljára pár hete riasztott valamelyik vírusirtó cég, MacOS X-Linux keresztplatformos trójaira. Nagyjából albán vírus szintű működéssel bír/t: csinált egy látható mappát a fiókodban, onnan futtatott valami szkriptet. Leállítod, törlöd a mappát, oszt annyi. Ráadásul csak a cégnél volt, sehol máshol.
No, kb. ilyen szintű a szükség.(#5129) tragiQss
Ilyen szinten a VirtualBoxban futó Windows által benyelt fertőzés is a Linuxot fertőzte. -
-
válasz
DataTraveler #5126 üzenetére
Igaz.
Gondolj bele, a windózos programok nem futnak Linuxon. A vírusok se,
Linuxra meg nem nagyon van vírus. -
DataTraveler
tag
Sziasztok!
Kezdő vagyok még Linux téren, és egy kis segítséget szeretnék kérni!
Felraktam a laptopomra egy Ubuntu 12.10-et és több ismerősömtől is azt halottam hogy Linux alá nem kel vírusirtó, ez igaz vagy nem, ha nem igaz akkor milyen vírusirtót ajánlotok alá ami ingyenes? -
válasz
szoke12 #5124 üzenetére
Eleve fel sem tudod őket telepíteni a dpkg-vel, csak ha kikényszeríted. A 32 bites alkalmazásokhoz 32 bites libek kellenek, amelyeket ugyancsak fel kell telepítened. Amúgy meg az új multiarchitektúra támogatás miatt egy-egy csomagnak mind a két változata fent lehet egyszerre, ezzel sokkal több mindent kell telepítened, és sokkal több helyet fog elfoglalni a rendszer. Nemcsak a háttértároló egységen lesz kevesebb hely, de a központi memóriába is több adatot kell betölteni, hiszen lesz amire kétszer van szükség.
Szerk.: Bár őszintén szólva abban sem vagyok biztos, hogy pontosan mit kérdeztél. 32 bites telepítővel felrakhatod a rendszert egy 64 bites procival rendelkező gépre, de 64 bites csomagokat nem fogsz tudni telepíteni. Mármint ha erre gondoltál volna.
-
szoke12
őstag
Sziaszok!
Még mindig szenvedek ezel a géppel, amin nincs net. Nem tudok rá kreálni netet, szóval maradnak az offline megoldások.
Az APTonCD progit leszedtem, egész jónak tűnik, csak az a baj, hogy a nyelvi csomagokra lenne szükségem. Azokat pedig nem listáza ki.
Tud rá valaki megoldást? -
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Felraktam az Ubuntut, Grub után bejelentkező képernyő, bejelentkezem és ott megáll a tudomány.. Egér mozog, de teljesen süket-néma az OS. Elképzelhető, hogy az X2-s procim nem tetszik neki? Sehová sem tudok kattintani, de még a "statusbar" se tölt be. Egyébként a csatolókat milyen "arányban" osztanátok fel 2,5 GB ramnál és 16 GB helynél?
-
eternam
tag
Sziasztok.
Azt nem tudjátok hogy a Valve mikor fogja a Steamon nyílttá tenni a mostani zártkörű bétatesztet? Mert most az írja mikor be akarok lépni hogy a zárkörű bétateszt lezárva, aztán kilép.
-
afgk2012
tag
Megoldottam végül a XUBUNTU 12.10-es bejelentkezési hangproblémáját. Az Indítómenüben a XFCE Volume Daemon Feljebb kellett helyezni. Ne kérdezzétek miért, olvastam és nekem is bevált. Már kb 25 hidegindítás volt és egyszer sem jelentkezett. Talán elmondhatom, hogy megszabadultam tőle (?)
-
-
-
válasz
tragiQss #5106 üzenetére
https://help.ubuntu.com/community/RootSudo#Graphical_sudo
A grafikus programoknak más konfig és környezeti beállításokra van szüksége, mint a terminálosoknak.
És ez okozhat galibát, lehet nem elsőre, de könnyen bele lehet futni. -
floatr
veterán
válasz
tragiQss #5106 üzenetére
"You should never use normal sudo to start graphical applications as Root. You should use gksudo (kdesudo on Kubuntu) to run such programs. gksudo sets HOME=~root, and copies .Xauthority to a tmp directory. This prevents files in your home directory becoming owned by Root."
azaz
"Soha ne használjon normális sudo kezdeni grafikus alkalmazások Root. Kell használni gksudo (kdesudo a Kubuntu) futtatni az ilyen programokat. gksudo készletek HOME = ~ gyökér, és másolatokat. Xauthority a tmp könyvtárba. Ez megakadályozza, hogy a fájlokat a saját könyvtárában válása tulajdonában Root."
remélem most már világos
-
tragiQss
tag
válasz
lionhearted #5104 üzenetére
Erről mesélnél bővebben?
Tudtommal a gksudo egy GTK+-os frontend a su és sudo programokhoz.
Mi egyebet tud? -
floatr
veterán
válasz
lionhearted #5104 üzenetére
én meg lusta vagyok...
-
-
Syl
nagyúr
-
floatr
veterán
Nem tudom h mi sikerülhetett félre, de
sudo gedit /etc/apt/sources.list
és ebben a listában (ez a rendszer által látott tárolók listája) nekem ez a két utolsó sor
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian precise contrib
# deb-src http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian precise contribA forráskód része azért van kikommentezve, mert tudtommal azt itt nem (sem) közlik le. A hibaüzenetből arra tippelnék, hogy valami félrecsúszott a kopipésztnél.
-
válasz
God Vazzeg #5100 üzenetére
"de csak villog a képernyő vele (fekete kép, kikapcsol, újra fekete, és így tovább)"
Dinamikus kontrasztos a monitorod, a kurzor meg nincs a képernyőn
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Akciókamerák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Microsoft Excel topic
- Milyen egeret válasszak?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Diablo 3 Collector's Edition
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest