-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz lionhearted #42950 üzenetére
Pedig tudja.
Hogy Live tudja-e azt nem tudom de telepített igen.
Konkrétan nemegyszer előfordult nálam tripla meg még többszörös bootba 4-5 os-sel hogy elfelejtettem hogy a Wint hibernáltam és ráindítottam egy Linuxot.
Szó nélkül csatolta és olvasta csak mikor írtam volna az ntfs lemezt, akkor kiabált hogy ez már nem megy.
Ezek után a malőrök után reboot és a Win hibátlanul felállt hibernálásból.
Nem tudom egy live mennyiben különbözik ebben de meg fogom nézni a melóhelyemen, ott tudok 4-5 Windowst hibernálni és ráengedni egy Ventoyos bármilyen Live Linux disztrót usb-ről.[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #42948 üzenetére
Csak ezt a live rendszer nem fogja tudni, rábök a meghajtóra és akkora hibaüzenet jön, hogy leesik a székről. Szóltam előre, megoldással együtt.
Tegnap még működött...
-
GrandS
senior tag
válasz tordaitibi #42948 üzenetére
Elmondom miért kelle(ene): Van egy DLink 320-as NAS-om, amit a WIndows11-ről már nem lehet elérni (nem támogatott, nem is akarják...). A Windows-ban letöltött fotókat akarom Linuxon áttenni a NAS-ra (gondolom onnan elérem. Köszönöm a beírásokat!
-
veterán
válasz lionhearted #42947 üzenetére
Pont hogy csak olvasni akarná. Az meg megy gyors rendszerindítás mellettis, így tuti hogy írásvédett a lemez.
-
-
GrandS
senior tag
Van egy Windows11-es notebookom. Lehet olyan, hogy egy bootolható pendrive-ot készítek, ami a Windows 11-merevlemezéhez hozzáfér, de egyáltalán nem túr bele a Windows-ba? Tehát ha kiveszem a pendrive-ot és újraindítok, akkor a Windows11 töltődjön be.
-
Mtbsrác
senior tag
Sziasztok!
Adott egy vboxban futtatott win7 amire szeretném feltenni a .net framework 4.7.2-öt ami tanusitvàny hibával megáll. Mit tudok csinálni hogy telepíteni tudjam? AmazFit WatchFace editor progit szeretném használni. Nincs hackelve birizgálva a rendszer csak telepítve. Lehet a vbox kavar be neki amúgy és emiatt vmi nem tetszik neki.
Amúgy a fő rendszer linux mint.
Kereső nem adott eredményt sajnos.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz kpityu2 #42940 üzenetére
Futott a vbox azaz megfagyott win leállítás közben ami nemment végbe. Win7-et telepítettem fel egy okosóra (óraszerkesztő/watchface editor miatt) akatam használni. Ekkor megfagyott a vbox majd szép lassan a gép is totál leállt. Hiába nyomtam rá hogy újraindítás a linuxon, sekép se hang majd reset és az eredmény meglett.
-
Petya XT
senior tag
válasz Mtbsrác #42938 üzenetére
Nem a kernel stabilitásával van a baj, hanem ezzel az egy komponensel tud hibát produkálni, de azt sem mindenkinél, mindenesetre most nagyon sok hiba ezzel kapcsolatban. Amit ajánlanak, hogy vagy visszalép az ember a 6.7-es valamelyikére, vagy előreszalad a 6.8.2-re.
Most nincs a közelben Mint/Ubuntu gép(A lelkem túl sátános lett, Win11 lapos van csak nálam), hogy milyen lehetőségek vannak, de ha egyszeri, és ha fstabba berakva is felcsatolja rendesen, én nem foglalkoznék vele. Vagy van az az opció, hogy más rendszert használ az ember, ha folyamatos a probléma, de ez a legutolsó opció. Ezt a fáljrendszer javítás egyszer-kétszer elmegy, de el is vihet mindent( bár én még nem találkoztam ilyennel, de ahogy olvastam, volt aki megszívta vele). Nálad meg volt egy reset is, lehet, hogy az van amire elsőre gondoltál, hogy az kavart be neki. Ha mégegyszer, normál használat alatt előfordul, akkor érdemes komolyabban elgondolkodni ezen. Nálam random van ilyen hiba Ubi 24, Mint 22-n is. Érdekes ez.És a Windows-ok miatt nem tudom elengedni az NTFS-t, pedig szívesen megtenném. Kéne valami felhőre előfizetni....
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Mtbsrác #42934 üzenetére
Nem tudom mi az oka neki, Minten is szívtak többen is a közelmúltban NTFS-re formázott partíciók felcsatolásával. Megjegyzem nekem Debianon nem volt ilyen problémám... Soha!
A fájlrendszer javítása nálam is segített, viszont ennél meg nem árt vigyázni, mert a felugró figyelmeztető üzenet is jelzi, hogy akár adatvesztés is lehet belőle.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
Mtbsrác
senior tag
SIKERÜLT megoldani!
[link] Ez a video segített! -
Mtbsrác
senior tag
Hali!
Egy gyönyörü gépfagyás után ez a kép fogadott amit a vbox okozott.
Ntfs filerendszer van rajta képekkel videokkal, rendszer nincs. Még a partition manager se lát semmit, csak ezt dobja infra. (Ez a backup vinyóm) amit csak adatmentésre teszek be, de most ide csináltam rá egy vbox képet, erre fért rá ami lefagyott. Csak ez az egy partició szállt el. A többi ép minden filerendszer ext4-ek és ntfs-ek is.Hogy tudnám visszahozni sérülésmentesen, olyan szájbarágosan esetleg .
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Tutu7030
veterán
Akkor meg is jöttünk.. pont h264 és h265 videókkal dolgoznék. 😃 Gyanús is volt, hogy egy két kallódó avit lejátszott, meg mp3-at is, de a drónos videókhoz hozzá sem szagolt. 😃 Akkor marad továbbra is a dual boot és win+davinci.
[Ez] alapján telepítettem.LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
válasz Tutu7030 #42930 üzenetére
Indítsd parancssorból, ott talán részletesebben mutatja a hibát.
Mit értesz azalatt, hogy megenni?
Az ingyenest telepítetted? Milyen konténer, milyen kódekkel tömörített a videó?
Pl. Linux-on az ingyenes nem eszi meg h.264 videókat. [link]Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Tutu7030
veterán
Ubi 24.04-en használ valaki Davinci Resolve-t? Telepítenem sikerült, csak éppen a videó fájlokat nem akarja megenni.
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
veterán
-
B@ldrick
aktív tag
Sziasztok,
Kis segítség kellene Gnome 47 témázásban: a shell megy, de pl. a fájlok, beállítások, rendszerfigyelő ablaka nem veszi fel színt, ablakvezérlő gombokat. A terminálablak, frissítéskezelő és még pár program pedig igen.
Amit feltettem: kiterjesztések/user themes, .themes-be pl. Dracula gtk4 téma, és a finomhangoló/örökölt alkalmazásoknál ki van választva. Köszi.▌iPhone 12 • Huawei P20 Pro • OnePlus 3 • HTC One ▌Voyager • Proxmox • OpenMediaVault ▌
-
Tutu7030
veterán
Köszönöm a javaslatokat, tippeket!
LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
válasz Tutu7030 #42920 üzenetére
Ez az Ubuntu egyik hülyesége, hogy alapból benne van az Apport, és úgy dobálja fel ezt az ablakot, hogy nem ír semmi plusz infót a hibáról. De az esetek túlnyomó többségében csak valami nüansznyi apróságról van szó, aminek nulla jelentősége van a rendszer működése szempontjából.
Nekem Ubuntu telepítés után az elsők között szokott lenni, hogy ezt a csomagot töröljem. -
veterán
válasz Tutu7030 #42922 üzenetére
Van amikor nincs más megoldás.
p. nálam az egyik pc-n 6 éve jelzi a bootnál az acpi és a wireless hibát. Ennek ellenére minden tökéletesen működik de ezeket ugye logolja is.
Megoldás nincs rá, ezért én is kiheréltem az erre vonatkozó logokat.
Vagyis a fejfásnál lelőni módszert kellett választanom -
válasz Tutu7030 #42922 üzenetére
Megszünteti a fejfájást? Akkor ez is egyfajta gyógymód.
Nézegesd a rendszernaplót, ott valószínűleg látni fogod mi a baja.
ill. a /var/crash mappát, és a /usr/share/apport/apport-gtk prog remélhetőleg megmutatja a problémát is.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Tutu7030
veterán
Sziasztok!
Ubuntu 24.04.1 (Mate)
Minden bejelentkezés után a dsktop betöltésekor "Rendszerhiba történ" felugró ablakot kapok. Válaszhatok, hogy küldök jelentést vagy nem. De bővebb infó nincs, hogy mi a baja, és nem is veszek észre hibát. Ki lehet deríteni, hogy mi a baja?LG Optimus G E975 v20 -> LG G4 H815 V29a-EUR-XX -> Huawei Mate 9(MHA-L29) -> Huawei P30 Pro -> Honor Magic5 Pro
-
Debianosok/Ubuntusok frissítsetek, biztonsági rés van a needrestart csomagban: https://ubuntu.com/blog/needrestart-local-privilege-escalation
-
-
-
kpityu2
őstag
Windows alatt az EasyBCD-vel tudod legkönnyebben buherálni a bootot. Viszont linux alatt nagyon nem ajánlott a Grub Customizer, teljesen elkutyulja a grub beállításait. korábban én is használtam. Linux alól a
sudo grub2-set-default x
parancs kiadásával tudod beállítani az alapértelmezett bootot, ahol x a bootolandó bejegyzés sorszáma. (A mai linuxok a grub2-őt használják). Legegyszerűbb ha csinálsz egy v. két shell scriptet és kiteszed az ikonjait az asztalra. Windows alól meg azt hiszem a Grub2Win progival tudod a linux grubot módosítani.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
amdni
aktív tag
Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni az alábbiakkal kapcsolatban:
Távolról használnám a gépem (PC) Ubuntu és Windows operációs rendszerét is (Virtalbox egyéb okból nem jöhet szóba).
Ha pl. az Ubuntu fut, a Grub Customizer program segítségével át tudom állítani, hogy újraindítás után ne a Linux hanem a Windows induljon el.
Eddig ok, viszont fordítva egyenlőre még nem megy, nem találtam működő megoldást.
Windowsra nincs Grub Customizer, hogyan tudnám módosítani a boot sorrendet?Köszönöm előre is!
-
kpityu2
őstag
válasz I02S3F #42908 üzenetére
Sajnos már nem nagyon érdemes megkockáztatni a másik partícióra telepítést a bootloaderek kavarása miatt. Én mindig úgy csinálom, hogy külön vinyóra teszem úgy, hogy a másik ki van húzva. Amikor megvan a telepítés, utána megoldom hogy az induló loader meghívja a másikat. Általában a bootsorrendben beállítom indulásnak a Linuxot, az úgyis megkeresi a Windowst és beteszi a listába. Ezután már csak a grub mappában kell kókányolni, hogy kényelmes legyen a bootlista. Hiába EFI meg akármit is indíthat, ha minden oprendszer össze-vissza barmolja a saját izlése szerint.
Ha a snapot el akarod kerülni, akkor figyelj, hogy a tárolókból telepítsél ne a Szoftverek, Discover meg hasonló szoftveráruházakkal, mert ott össze van kutyulva minden. Vagy a szoftver honlapján keress egy rendes telepítőcsomagot.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #42907 üzenetére
Hibás vagyok, mert egyre kevésbé akarok maceráskodni! Annyit várok el a rendszertől, hogy hiba nélkül működjön! Az Ubuntu-t ismerem a legjobban. Meg tök sok help van hozzá, csak #42904-ben leírt nyamvadt snap! A fene akarja buherálni a rendszert!
-
veterán
válasz I02S3F #42906 üzenetére
Siman helyrehozhato a Win ha ilyen efi torles elofordul.
Ilyenkor favago modszerrel a mutatvany elott menteni kell az efinek a Winre vonatkozo tartamat majd visszamasolni az uj efire.
Fedorat nem ismerem, eddig minden linux telepito elfogadta ha masodik efi particiot csinaltam es ezt megmutattam a telepitonek.1x volt ebbol kalamajka, az igaz akkor nagyobb mennyisegu efi particio volt epp a gepben es a linux telepitonek meghaladta a kepessegeit Amugy jarhato ut.
-
I02S3F
addikt
válasz I02S3F #42904 üzenetére
Na! Mondom felrakom a Fedorát, hogy azon nincs snap, nincs gond. Igen ám, csak a Fedorát annyira nem ismerem. Ráadásul töröltem a /efi partíciót, csak így engedte telepíteni magát. Na ezzel meg ment a levesbe a windows 10-em.
A 10-et helyreállítottam. Sajna munkahelyre szükséges a 10, hiába a Linux-ot szeretm
-
veterán
-
I02S3F
addikt
A nyamvadt inkscape snap nem tudodd a /home alá meneteni. Szórakozok is én ezzel van is nekem időm, munkaidőben, munkafeladatra. Bootolok egy 10-et és azzal megcsinálom pillanatok alatt.
-
-
Egy frissítés (24.10, Linux 6.11.0-9-generic) után a második monitort nem látja a laptopom.
xrandr --listmonitors:
Monitors: 1
0: +eDP-1 2048/340x1152/190+0+0 eDP-1
ubuntu-drivers devices:== /sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0 ==
modalias : pci:v000010DEd00002560sv00001028sd00000B56bc03sc00i00
vendor : NVIDIA Corporation
model : GA106M [GeForce RTX 3060 Mobile / Max-Q]
driver : nvidia-driver-535-server - distro non-free
driver : nvidia-driver-535-server-open - distro non-free
driver : nvidia-driver-560-open - distro non-free recommended
driver : nvidia-driver-560 - distro non-free
driver : xserver-xorg-video-nouveau - distro free builtinHa megnyitom az Additional Drivers menüt, akkor percekig gondolkozik, majd ezt mutatja:
Valami tipp a továbbiakra? Próbáljam kikapcsolni az Nvidia drivert?
A Slime draws near! Command?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Gumi és felni topik
- Robotporszívók
- Vicces képek
- iPhone SE 4 dummy pózol a kamerának
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- EREDETI JÁTÉK KULCSOK - STEAM, EA, UBISOFT, EPIC GAMES - LEGJOBB ÁRON
- Office Professional Plus 2013, 2016, 2019, 2021, 2024 licenckulcsok - MEGA Akció!
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (Collectors Edition)
- Assassins Creed Shadows+++
- Windows 10/11 Professional 64-BIT HUNGARIAN (USB) - Retail dobozos operációs rendszer - BONTATLAN ÚJ
- Retail kulcsok 999 Ft-tól Windows 10/11, Office 2024/21/19 és egyéb szoftverkulcsok