Hirdetés
- DIGI kábel TV
- Sorra indíthatja újra az atomerőműveket a Microsoft és a többi nagy tech cég
- Facebook és Messenger
- Linux kezdőknek
- Vírusirtó topic
- Windows 11
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AliExpress tapasztalatok
- Az irodába parancsolta a dolgozókat az Amazon AWS
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
rii
nagyúr
sziasztok
ha jól tudom, a barna riszből lesz a fehér rizs, miután eltávolítják róla a héját ( ami nagyon egészséges amúgy ) és azt külön eladják
ezért (is) drágább a barna rizs mint a fehér?
( na meg mert eglszséges .. ha egészségesen akarsz táplálkozni akkor vagy csináld meg magadnak, vagy vegyed drágábban ... ha jól tudom régen a szegényeneknek csak barna meg rozs kenyerük volt mert nem volt lehetőségók fehér kennyére, ... ma meg a fehér kenyér fele annyi mint a barna meg a rozs )szerintetek mi a legjobb ár, amit lehet találni barna-rizsre?
tescoban 800 ft / kgazért durva a 2x-es ár a fehér rizshez képest
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
rii
nagyúr
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
krizmo_
Topikgazda
De rég tettem már be kenyérreceptet, pedig minden héten sütök.
Mostanában a burgonyás a nagy kedvencünk:Lenmagos-chiamagos kovászos kenyér
Hozzávalók:
- 500 g Garat KBL 100 vagy bármilyen sima BL80-as liszt
- 350 ml víz
- 150 g 100%-os hidratáltságú kovász
- 9 g sóElkészítés:
Az előző este feletetett kovászból bedagasztottam a tésztát, ezt 1 óra fermentálás követte, majd hozzáadtam a sót.
A tésztát egy tálba tettem, amit kb. 1 evőkanál olajjal kikentem. 1 óra elteltével lamináltam és rászórtam egy marék chia magot, és ugyanennyi lenmagot, aztán 40 percenként 3-szor hajtogattam.
Megformáztam, és kilisztezett szakajtóba tettem(amihez kukoricalisztet használtam) és ment a hűtőbe kb 12 órára. A hűtőből kivéve sütőpapírra borítom, bevágom és egyből mehet a 250 fokra előmelegített sütőbe a vaslapra.
10 percig sütöttem 250 fokon, majd levittem 230 fokra, és további 30 percig sütöttem. Egy kis tál vizet is tettem be mellé.Karácsonyra készülök, ennek köszönhető a minta a tetején.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Kinél mi lesz a karácsonyi menü? Készültök már az ünnepekre?
-
MrSealRD
veterán
válasz j.bravo #7108 üzenetére
mondjuk egy könnyed töltött csirkemell krumplipürével, lefojtva egy kis marhapörkölttel végül zárásként kókuszkocka és mézeskrémes?
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Madoc
veterán
válasz krizmo_ #7107 üzenetére
Sütőtök krémleves, lazac sült, rizottóval meg valami pohárdesszert. Eddig ez a tervem. Minden 24.-én én főzöm az ebédet ez már hagyomány nálunk. Asszony pihen addig. 25-26.-án meg a mamáknál szoktunk lenni-enni.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
MrSealRD
veterán
válasz MrSealRD #7073 üzenetére
Ahogy említettem, megtörtént a sajttorta.
Hozzávalók:
- 250g keksz ( én szeretek vegyesen több félét összedarálni)
- 100g vaj
- 500g maccarpone
- 250g 10%-os zsírszegény túró ( Az 1%-os és 0,1%-os nem jó!!)
- vanília aroma (Dr Oetker elég jó, de vanília rúd és egyéb iterációi a tuti)
- 3-4 evőkanál méz ( ízlés szerint )
- 2db tojás1. Kekszeket aprítógépben ledarálom.
2. A vajjal jó alaposan összedolgozom. A vizes homokra kell hasonlítania.
3. Sütőpapírral bélelt tortaformába alaposan elegyengetem és erősen lenyomkodom.
4. 190fokra előmelegített sütőt 170-re visszaveszem és 10 percig sütöm.
5. A túrót a mézzel és az aromával botmixerrel krémes állagúra turmixolom.
6. Hozzákeverem a mascarpone-t és alaposan elkeverem a habverő fejjel. ( Itt még lehet kóstolni)
7. Most adom hozzá a 2db tojást...és innentől nincs kóstolás...
8. A korábban "elősütött" kekszrétegre öntöm a krémet és elkenem a tetejét.
9. 170 fokon 45-50 percig sütöm... lehetőleg függőlegesen középre igazítva, mert ha a teteje nagyon fentre kerül, akkor idő előtt kezd el pirulni...
10. Egy kis aranybarna szín azért kell a tetején legyen.
11. Amikor ez megvan még folyós kissé az állapota, ez normális!
12. Ha már kissé kihűlt akkor forma széle levehető és óvatosan áthelyezhető sima felületre, tortatartóra, de nem szabad megvágni. Legalább fél nap azért kell neki hűtőben, hogy szépen összeálljon.+1: Baracklekvárral megkínáltam a tetejét...
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
gyors-relatíve olcsó vacsoraköret: ezt a sült céklás receptet dobtam fel répával, és a maszat mennyiségét másfélszeresre vettem fel. A csevap sima regnumos, valamikor változtattak a fűszerezésén és/vagy összetételén, mert finomabb lett.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
j.bravo
addikt
válasz ladybug #7113 üzenetére
gyerekkori rossz élmény az alapja, máig emlékszik hogy kb ovis korában egy balatoni keszegezés után a szülei ijedt arccal etetik vele a kenyérbelet, hátha kijön a torkából a szálka.
Azóta olyasmit sem, amiről tudja hogy nincs benne szálka. Szeretné szeretni, de nem megy
Anyósomnak ellenben tetszene ez a recept.A cukkinirózsákat tuti ki fogjuk próbálni!
Whatever.
-
-
Ispy
veterán
válasz krizmo_ #7120 üzenetére
Hát igen, klasszik. A kérdés csak az, hogy majonézes vagy osztrák style legyen a saláta.
Levesnek egy póréhagyma krémlevest sajtos krutonnal, desszertnek meg mákos guba vagy aranygaluska és sodó.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
krizmo_
Topikgazda
válasz solfilo #7122 üzenetére
Nagyon jó menü. Mi se nagyon variálunk.
24-én mindig sült lazac szokott lenni, a köret szokott csak változni. 23-án megcsinálom a bejgliket, karácsonykor azt szoktuk reggelizni tejjel. Aztán pedig Wellington bélszínt készítünk, egészben sült burgonyával és gombamártással.
Apóshoz is szoktam főzni, tavaly töltött káposztát csináltam, sütöttem mellé friss kenyeret(nagyon szereti a kenyereket, amiket sütök, mindig elmesélni, hogy gyerekkorában evett ilyen finom kenyeret, így ha megyünk mindig sütök neki ), idén még nem tudom mi legyen, csak a bejgli biztos, szóval, igazából most ötleteket is gyűjtök. -
bugizozi
őstag
válasz ladybug #7113 üzenetére
Én is ezt akartam linkelni, nálunk is tavaly "lazac wellington" volt, idén is az lesz
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
őstag
válasz krizmo_ #7127 üzenetére
Imádom a csak csirkemellet faló embereket. Múltkor ilyenek jártak nálunk. Kaptak rozé kacsamellet, puhára sütött tarját mindenféle körettel.
Piszkálgatták, aztán mikor megkérdeztem, baj van-e vele, akkor azt mondták, hogy nincs, finom, csak ők általában csirkemellet szoktak enni, nyugodtan csinálhatok azt legközelebb, mert egyszerűbb.
Én meg gondoltam magamban: Legközelebb? -
Cha-b
senior tag
válasz krizmo_ #7107 üzenetére
Nálunk a szokásos karácsonyi ételek lesznek.
24-én hal: halászlé szegedi, mi azt szeretjük és pisztráng mandulás bébispenótos burgonyával, saláták, mákosguba, bejgli. 25-én húsleves, töltött káposzta, kacsacomb, hagymás kifliburgonyával, párolt lilakáposztával. 26-a maradékok meg vendégség. Esetleg egy borjúmájpástétomot, vagy valami terrine-t még beiktatok, ha lesz idő.[ Szerkesztve ]
CSAKAKISPEST!!!!
-
Nálunk fogalmam nincs milesz az ünnepi étek, megyek húgomékhoz hollandba, meglepetés lesz. Amit tuti, h vinnem kell magyar áru (ami ott nem fellelhető): kocsonyának való, füstölt csülök, velőscsont - ezek meg lesznek náluk csinálva, lesz bogárcsozás is mindegy milyen hideg van Na meg a szokásos oldal szalonna, kolbi, pálesz - szigorúan mind házi
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Top cat
addikt
Biztos csak ilyen nyulat látott még.
-
forras2
őstag
Szevasztok!
1 kis segítség kéne, mint kezdő házi"asszony" férfinek
Alapjáraton a főzéssel nincs baj, megfőzök bármit, viszonylag rég óta főzök...
Viszont most vettem 1 konyhai robotgépet, és elkezdtem sütögetni... Gondoltam kezdem az "alapoknál", pizza lesz az első... Megcsinálom a tésztát, ahogy kell, vagyis ahogy a recept írja, tök jó, tök szuper, nem ragad, nem száraz, minden jó. Megfőzöm a pizza szószt, rápakolom a feltétet, aztán sütő. Végeredmény 1 nagyon finom pizza... Viszont, 1-2 óra után, miután kihűl a pizza, a tisztája ehetetlenül kemény lesz... Ahol van rajta feltét, ott is kemény, de ott még talán-talán ehető, de a szélével konkrétan falat lehet bontani...
Mit szarok el mindig? -
Madoc
veterán
válasz forras2 #7137 üzenetére
Mi a recepted? Mennyi fokon sütöd és meddig? Szerintem túl sokáig és kiszárad. Írd meg a receptet.
Itt az enyém, próbáld majd ki esetleg: Pizzatészta
Sütési idő 5 perc, legmagasabb sütő hőfokon
Hozzávalók:
1kg pizzaliszt
5dkg élesztő
20g só
600ml víz
Csipetnyi cukor az élesztő felfuttatáshoz
Bazsalikom
2evőkanál olivaolaj45 perc kelesztés, átgyúrom és ujabb 45 percig kel, aztán szétosztom a tésztát 6 részre és cipókat formálok, majd olivaolajjal megkenem a tetejüket és letakarom fóliával. Így kelnek még 45 percet.
Felforrósított Pizzavason szoktam sütni 3 percig maxon aztán 2 percig grill fokozaton a tetejét pirítva.
Cipózva másnap is kiváló a tészta. Hűtőben tartva.[ Szerkesztve ]
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
forras2
őstag
25 gramm élesztő
3 dl langyos víz
1 tk cukor
fél kg liszt
1 tk só
2 ek olaj
kb 1 órát hagyom kelni, szétszedem 2-3 részre, kinyújtom, megpakolom azt sütő.
230 fokon sütöm 15-18 percig. Tepsit felforrósítom a sütőben, mikor kész vagyok a pizzával ,csak akkor veszem ki, és a forró tepsire húzom rá a pizzát sütőpapíron. -
xavix13
őstag
Úgy néz ki, hamarosan máshova költözünk, ahol elektromos főzőlap lesz.
Egész életemben eddig gázzal volt dolgom, van valami amire figyelni kell ezekkel kapcsolatban? Indukciósrol 80-90%ban jókat hallottam, de ez még a hagyományos kerámialap tudtommal, erről hallottam hideget-meleget.
Picit félek tőle, hogy lehet újratanulni minden bevált dolgot.One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz forras2 #7137 üzenetére
Üdv,
Az hogy milyen lisztet használsz sokat számít.
Nekem leginkább a vaslapon sütés vált be. A vaslappal(ez adja le legjobban a hőt) előmelegíted a sütőt olyan melegre, amilyenre csak lehet, és annyira fentre teszed a vaslapot, aminél még be tudod csúsztatni rá a pizzát. Így ~10 perc alatt készre sül.
Érdemes sütőpapírt használni a könnyebb mozgathatóság miatt.
Korábban csináltam egy tesztet, van benne pár hasznos tanács: [link] -
krizmo_
Topikgazda
válasz xavix13 #7141 üzenetére
Kezdetben gáztűzhelyt használtam, aztán kerámialapost, ami mellé bejött az indukciós.
Szerintem, jobb a kerámialapos, a gázosnál, számos előnye van, pl. könnyebben tisztítható, jobban szabályozható.
Amire mindenképpen figyelj, hogy ha elzárod utána még mindig fűt, tehát ne hagyd rajta az ételt, vagy ezt kalkuláld bele a főzési folyamatba.
Nem kell tőle tartani, kezdetben figyelj oda kicsit jobban, amíg kitapasztalod a működését, hamar ráérzel majd az optimális használatra.[ Szerkesztve ]
-
ladybug
őstag
válasz krizmo_ #7144 üzenetére
Ezekkel teljesen egyetértek forras2#7137 kérdésére.
Még annyit tennék hozzá, hogy ha vmi forr vagy lejjeb szeretnéd venni a hőfokot, akkor bele kell kalkulálni, hogy "lassabban" reagál, mint a gáz vagy az indukciós.
Tehát, ha vmit látsz már majdnem forrni, akkor leveheted a hőfokot, mert pár másodperc múlva úgyis forrni fog, akkor is, ha levetted 2-3-asra.Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
őstag
válasz Mr.Csizmás #7148 üzenetére
Én is állandóan belefutok. Ezért kérdeztem.
Mondjuk nem sütöttem krumplit olajban vagy 4 éve, így nem kezdeném el, ha nem érdemes. Ha igen, akkor se biztos.
-
j.bravo
addikt
válasz Mr.Csizmás #7148 üzenetére
Geológia réteg, nem rossz - nekem a leveles tészta jutott eszembe.
Whatever.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Himiway Zebra Step Thru 2023 elektromos fatbike
- Yose Power 350w (hátsó kerék) Feat Imotor2 240w (Első kerék) 26" + 36v24ah , 36v10ah
- Gaming asztal Rapture Gaming Desk AURORA 300 fekete
- HONEYWELL HR92EE rádió frekvenciás radiátor termosztát 3db
- Opel Insignia Full extra! Ezt érdemes megnézni és elolvasni a hirdetést !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest