-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Még nem jártam erre, de mindjárt megakadt a szemem a lecsó recepten.
Hááát, felénk tök máshogy csinálják (fordított a paprika / paradicsom arány), ezért gondoltam leírom- 1 kg tv papri
- 2-3 db nagyobb para
- 2 nagyobb fej hagyma - a lecsó alapja / lényege a hagyma)
- só, bors
- zsiradékennyi az alap lecsó, de tuningnak ezek is kerülhetnek bele:
fűszer
- kömény
- őrölt piros papri
- majoranna
- fokhagymabetét
- roppanós virsli
- kolbász (lecsó, száraz, bármilyen)
- rizs
- tojás
- és ezek bármilyen kombinációjaElkészítés:
Zsiradékot felhevítjük (természetesen egy darab házi szalonna az igazi), mehet rá a hosszában (nem túl vékonyra, min. 1 cm) vágott paprika. Meg kell sütni a paprikát óvatosan (kicsit megbarnul), jöhet bele a hagyma. Dinszteljük még pár percig (a hagyma üveges legyen). Mehet bele a kockázott paradicsom (isten ments, h meghámozza valaki ) majd só, bors és ennyi az alaplecsosz nálunk.Ha valaki tuningolná akkor azt ilyenkor megteheti: 1-2 teáskanál piros parika, csipet majoranna, csapott teáskanál kömény, 1-2 zúzott foghagyma. Ha betétet is szeretne bele azt is ilyenkor kell beletenni, pl.: fél bögre rizs + 1 bögre víz, 5 szál roppanós (frankfurti, borjú, ilyesmi) virsli, fél szál kolbász (ha száraz kolbász kerül bele azt még a legelején a zsiradékba le kell sütni majd kivenni és ilyenkor visszatenni), 5 tojás...
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
-
Megcsináltam a lenti "olasz tepsis babos lecsót" - hát nemgyerebe
Persze magyarítottam ahogy illik - tv paprika pl. - de nekem nem tetszik, h egy tepsiben akar összefőni minden a sütőbe - kevergetés nélkül. Mondjuk zsemlemorzsa helyett pankót raktam rá (az volt otthon) amibe petrezselyem helyett lestyánt tettem (az meg a kertbe van), szóval messze nem a recept szerint készült...Ennek örömére ma főztem egy paprikáskrumplit
Megosztom, h készült:1,2 kg (ha van új) krumpli
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 db paradicsom
0,5 szál (kb. 20 cm) szikkadt (száraz) kolbász
4 db frankfurti virsli
10 dkg csipetke
~0,5 l víz
zsiradék - most kacsazsír
só
bors
kömény
erős
piros paprika
vas lábasÉs az elkészítése:
Zsirádékon megdinsztelem a hagymát, erre megy a kolbász - hogy kicsit kisüljön a zsírja - mehet bele a krumpli - amit sütögetek ~10 percet óvatosan a hagymás, kolbászzsírban. Mehet bele a kockázott paradicsom, apróra vágott fokhagyma, majd a fűszerek. Ezt így picit még átforgatom, sütögetem majd jöhet a víz (a víz ne lepje el a motyót). Amikor 3/4 kész a krumpli (villával lehet ellenőrizni) mehet bele a csipetke és a virsli. Ha sok csipetke kerül bele valószínű felszívja az összes vizet - itt el lehet rontani az állagát. Ilyenkor már csak pötyögtetem óvatosan és lefedem, h ne főjön el a leve ( a tészta kell felszívja). Pár percenként megkeverem, ránézek. Ha megfőtt a tészta is akkor doneNálam fontos momentum, h nem főzöm szét az összetevőket - van fogad fiam használd, rágd meg az ételt - mondta volt fater
Azért a krumplit villával szét kell tudni nyomni - ahogy anyum is szeretteA végeredménynek egy sűrű szaftos "dolognak" kellene lennie:
Tányéron jobban mutat - de most nem vagyok éhes, h kiszedjem
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
válasz krizmo_ #6507 üzenetére
A lestyán az ételízesítők egyik alapja
Bár el lehet túlozni de pölö a erdélyi csorba leves base összetevője. Egyébként húsokra, levesbe nálam kötelezőZsombor99: Nálunk valamelyik évvégi cégesbulin volt kürtöskalács. Talicskába Abban volt a tűz / parázs
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
válasz krizmo_ #6511 üzenetére
Én se ételízesítőzőm konkrétan. Apum csinál házi "vegetát" azt használom, meg van egy márka ami 95+%-ban tartalmaz zöldséget:
Nemakarom reklámozni de az van a "dobozán", h:
Szárított zöldségek (sárgarépa, pasztinák, vöröshagyma, zellergumó, póréhagyma, lestyánlevél, petrezselyemlevél, zellerlevél); Fűszerek (őrölt kurkuma, tört szegfűbors, tört feketebors); Tengeri só
Jelzem, h a címkéken az összetevők mindig nagyobb mennyiségtől a kisebb felé vannak felsorolva - magyarán ebben a cuccban a legkevesebb összetevő a só
ÉS ott a lestyánSzerintem adj neki mégegy esélyt. Nem kell eltúlozni az biztos
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
-
válasz krizmo_ #6657 üzenetére
Én meg (szinte) semmit nem sütök zsiradékba. De ez legyen az én problémám
Pl. rántotta alá egy szelet szalonna, na az must have - de az nem is sült hús
De a fasírt, sültkrumpli, sült húsok mind a sütőbe / airfryer-be mennekMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
-
válasz Donki Hóte #6674 üzenetére
Én a túróscsusza tésztáját is megpirítom. A múlt héten, h kinti sütögetés volt minden este, bográcsba csináltam Előszőr a szalonnát zsírjára sütöttem, kivettem a pörcöket majd bele a tésztát. Sütögettem míg picit megbarnult majd bele a víz és készre főztem. Tök más íze van így
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
válasz #49155328 #6680 üzenetére
Alap étel az alföldön, még versenyt is szoktak csinálni belőle. Az igazán profik a bográcsba forgatják mint egy labdát - úgy kérgesítik (még az is meg van adva, h hányszor kell "megfordítani") . Ha kész mint egy tortát lehet vágni. Kb. halálra tudja enni magát az ember belőle
Mondjuk a kolbász nem tudom mit keres benne - úgy már egy paprikás krumpli nagy tésztával, dehát a kolbász mindenbe is jóMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
válasz krizmo_ #6690 üzenetére
Persze, mobilon csípőspaprikás kézzel "nehéz" pötyögni
Cseresznyepaprika, kápiapaprika, só
2 verzió készült. Az egyik nyers - csak összevan "botmixerezve". A másik sütőben sült - abba egy hagyma is került.fradi81: Ezt nagyon szeressem
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
válasz Digitalpimp #6699 üzenetére
Óóóóó, hát mi nem szedtünk ki belőle egy darabot se. Jó helyt van ott az üvegbe
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
válasz Digitalpimp #6757 üzenetére
Azigen Ez kemény. Csak majd vigyétek ki az erkélyre
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
válasz Mr.Csizmás #6782 üzenetére
Én szinte mindennél szoktam alkalmazni, pörkölésnek hívják -> így készül a pörkölt, kérgesíted. De zöldségnél is érdemes kipróbálni - pl. sárgarépa - na az nem pörkölt
ÍGY SÜLNEK TÖKÉLETESRE A ZÖLDSÉGEK A SÜTŐBENMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Tegnap kipróbáltam egy (nekem) új sültkrumpliszószt. Nagyon sültkrumplis vagyok, minden este enném - persze zsiradék nélkül airfryer-ben sütve és minden nap más feltéttel / szósszal
Ez egy (a) belga szósz (ha minden igaz):
1 rész ketchup - ami igazából paradicsom szósz, püré kellene legyen
2 rész majó - házi (de megteszi pl.: a hellmanns is ha nincs kedv házit gyártani)
Én most úgy csináltam, h 3 + 6 evőkanál elosztásban, ehhez:
2 nagyobb gerezd fokhagyma áttörve
1 teáskanál balzsamecet
fél teáskanál chili por
A hozzávalókat összekevertem, + só, bors és kostolás (mehet bele még ecet, csípős kinek mi)És lehet is tunkolni bele a krumplit, virslit, kolbászt
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
válasz krizmo_ #7030 üzenetére
Az kerámia bevonatos alu, nem?
pl. ez hasonló: BergHOFF Scala kerámia bevonatos serpenyő 32 cm
Mindig is szerettem volna egyet - tesoméknál hollandba láttam nagyon jókat. Na, megisvan mit kérek karira
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
válasz j.bravo #7086 üzenetére
Az enyémbe 1 kg tuti elfér azt már próbáltam. 3x 10 perc kell a "gagyi/olcsó" mirelit krumplinak - szünetekben meg kell "rángatni" (forgatni), a drágább krumpli gondolom jobban elő van sütve, az hamarabb megvan.
Nekem konkrétan ez van: BlitzWolf®BW-AF1
Mióta megvettem a "rendes" sütő nemsokat mentMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
Nálunk fogalmam nincs milesz az ünnepi étek, megyek húgomékhoz hollandba, meglepetés lesz. Amit tuti, h vinnem kell magyar áru (ami ott nem fellelhető): kocsonyának való, füstölt csülök, velőscsont - ezek meg lesznek náluk csinálva, lesz bogárcsozás is mindegy milyen hideg van Na meg a szokásos oldal szalonna, kolbi, pálesz - szigorúan mind házi
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
válasz xavix13 #7151 üzenetére
De úgy működnek, h ki-be kapcsolnak. Csak az benne a csavar, h nem egy cekász (fűtőszál) van bennük hanem több és azok kapcsolgatásával szabályozzák a hőfokot. Minden "tűzhelynek" van egy max. teljesítmény felvétele (min. 2 kW) ezt ha elbírja a hálózat akkor nem lehet gond. Egyébként egy-egy plac (főzőhely) 0,6 - 1 kW körüli - a sütő része (ha van neki) tudja tekerni az órát
Takarítani: hideg zsíroldó + üvegkaparó - már ha odakozmált cuccot kell leszedni róla[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
válasz btraven #7330 üzenetére
Nem muszáj:
Elkészítés:
A mirelit parajt lábosba rakjuk, hozzáadjuk az előzetesen tejbe áztatott zsemlét.
Ízesítjük vegetával, fokhagymával és felöntjük még a 2 dl tejjel.
Forrásig főzzük, majd egy botmixerrel pürésítjük, hogy szép sima legyen az állaga.De egy rántás/habarás se tart semeddig - csak plusz egy edényt kell befogni - ami lehet szempont
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
válasz krizmo_ #7333 üzenetére
Jah hát azt nem tudom, h ehető-e - majd a kérdező megmondja ha kipróbálta
Én is rántanám / habarnám - és vegetát a világért se raknék bele
Amúgymeg jó ötlet, valamelyiknap spenót lesz a kaja (tükörtojással). Kell a főzelék így télen is. Tegnap éppen vajbab főzelék készült fasírttal (szokás szerint airfryer-be a fasírt)
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
Új hozzászólás Aktív témák
- Külpolitika
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Politika
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- iPhone-t használók OFF topikja
- Gumi és felni topik
- Asszociációs játék. :)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hasznos funkcióval bővül a Safari böngésző iPhone-on és iPaden
- További aktív témák...
- ÚJ, bontatlan Ubiquiti Unify Protect IP kamera (G3 Pro, G4 Pro, G3 Flex)
- Gaming asztal Rapture Gaming Desk AURORA 300 fekete
- Intertek CM-118-A1 filteres kávéfőző
- Honda Accord - 2009/04. havi - 2.2 dízel - 150LE magyarországi - 265 ezer km, 2025/02.-ig műszaki
- Xiaomi Mi Pro 2 + ajándék Xiaomi elektromos pumpa
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest