- 10 millió dollárt kap az USA-tól az, aki tud valamit ezekről a hackerekről
- Crypto Trade
- Újabb kriptotőzsdéről derült ki: ömlik rá az illegális pénz
- OpenMediaVault
- Floridában tilos lett 14 év alatt facebookozni
- Milyen routert?
- Microsoft Excel topic
- Windows 11
- Hálózati / IP kamera
- Ember helyett robot kellene az űrbe
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #7001 üzenetére
A serpenyőbe is csak oda kell tenni, és hagyni, hogy megfőjön, tudsz közben mást csinálni. Ellenben a serpenyő mehet a mosogatógépbe, de a rizsfőzőt el kell takarítani, legalábbis én elszoktam a gépeket miután használom őket kívűl-belül.
Valamint, eddig akármilyen rizsfőzőbe készült rizst láttam mindegyik összeragadt, nem volt pergős...[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #7007 üzenetére
Pedig mosogatógéppel lehet igazán időt és vizet spórolni.
A külső része is elmosható könnyedén?
És meg is pirítja a gép a rizst előtte?
Amúgy, én sosem sajnálnom az ételkészítésre az időt, hiszen enni kell...[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz krizmo_ #7008 üzenetére
Kicsit elbeszéltek egymás mellett, a rizsfőzős és a serpenyős metódus nem konkurensei egymásnak, más eredményt adnak.
Itthon főleg rizsfőzőben készül a rizs (ragus, szaftos ételek, távol-keleti kaják), de sült mellé pl jobb szeretem a piláf módszerrel készültet, akkor én is inkább pirítok meg felöntök 2x vízzel.solfilo
-
krizmo_
Topikgazda
válasz solfilo #7010 üzenetére
Mindketten érvelünk egy elkészítési mód mellett, aminek a lényege a rizsfőzés, ez nem elbeszélés, hiszen ugyanarról van szó. Az érvelésünk segíthet másoknak, hogy a számukra leginkább szimpatikus módszert válasszák, vagy éppen ahogy te is teszed mindkettőt.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Tegnap kipróbáltam egy (nekem) új sültkrumpliszószt. Nagyon sültkrumplis vagyok, minden este enném - persze zsiradék nélkül airfryer-ben sütve és minden nap más feltéttel / szósszal
Ez egy (a) belga szósz (ha minden igaz):
1 rész ketchup - ami igazából paradicsom szósz, püré kellene legyen
2 rész majó - házi (de megteszi pl.: a hellmanns is ha nincs kedv házit gyártani)
Én most úgy csináltam, h 3 + 6 evőkanál elosztásban, ehhez:
2 nagyobb gerezd fokhagyma áttörve
1 teáskanál balzsamecet
fél teáskanál chili por
A hozzávalókat összekevertem, + só, bors és kostolás (mehet bele még ecet, csípős kinek mi)És lehet is tunkolni bele a krumplit, virslit, kolbászt
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
krizmo_
Topikgazda
Többen kértétek, hogy majd számoljak be Szabi A Pék könyvéről. Ma megérkezett a dedikált példányom. Nagyon szép könyv, gyönyörű grafikával, fantasztikus történetekkel, és receptekkel. Nagyon örülök neki.
-
-
bugizozi
őstag
válasz krizmo_ #7014 üzenetére
Pont most ültem le a géphez hogy írjak róla, de megelőztél Én is kértem, hogy számolj be róla, de ma Veresegyház felé vitt a sorsom és beugrott az új pékségébe, vettem egy csomó mindent, illetve belelapoztam a könyvébe és tényleg jó, remélem a gyermekünknek is tetszeni fog.
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
j.bravo
addikt
Üdv a topik közönségének!
Belefér nem recepttel, hanem konyhai technológiával (érintőlegesen) kapcsolatosat kérdezni?Tudtok olyan serpenyőt/típust (saját, vagy legalább családon belüli tapasztalattal lenne a legjobb) ami tapadásmentes nem leragadós, és mosogatógépben biztonságosan tisztítható?
Ha tapadásmentes bevonata van, akkor külön pluszpont ha az relatíve strapabíró.Háttérinfó: itthon valaki (nem én, illetve nem én kezdtem, bár amikor már mindegy volt, rászoktam én is) rendszeresen beteszi a mosogatógépbe az alumínium serpenyőket, amik a nem festett részeken (alul) a gépi szerek erős lúgja és a magas hőmérséklet kombó miatt megszűnnek szép nyers alu színűek lenni, és sötétszürke/fehér/egyéb színeket kapnak. Elég szarul néznek ki.
Továbbá valaki gyakran villával nyúl a teflonos serpenyőbe a szelet húst/cukkinit megfordítani, és bár óvatos, nem sikerül eléggé vigyáznia, sérül a bevonat.Egyelőre nem tudom biztosra, mennyire kell aggódnom afelől hogy esetleg nem kifejezetten egészséges a sérült teflonbevonatos serpenyőben sütni, vagy hogy a serpenyő alján azok az alumíniumvegyületek rámosódnak a többi edényre.
Azt sikerült keresztülvinnem, hogy a rendesen beavatott vas wokot csak kézzel mosogassuk, de a serpenyőkkel illetve fakanalakkal/lapátokkal kapcsolatban még nem értem ezt el.
Láttam, van olyan webshop ahol pl a Tefal egyes termékcsaládjai mosogatógépben moshatónak vannak jelölve, de nem láttam fotót az edények aljáról, illetve nem próbáltam ezeket. Ha Nektek van tapasztalatotok vele, és bevált, akkor felírom mint egy lehetőséget.
Whatever.
-
sutszi
veterán
válasz j.bravo #7023 üzenetére
Tudnál képet mutatni milyen lett?
Megfigyelhető a jelenség külső, alj részen illetve a szegecseknél...nálunk is... Úgy, hogy ajánlás szerint lehet mosogatógépben mosni...
[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz j.bravo #7023 üzenetére
Üdv,
Nagyon jó kérdést tettél fel, mert egy ideje már tervezem a serpenyők cseréjét, de nem tudom milyen legyen. Sajnos, maradéktalanul egyikkel se vagyok megelégedve, amiket eddig próbáltam.
A leginkább egy Bialetti serpenyő vált be, de azt Olaszországban vettük, és nem is láttam ilyet itthon, de azt meg mosogatógépbe nem lehet tenni az említett alumínium miatt. Annyira én se vagyok oda a teflon bevonatért, de tapadásmentes, ellenben a vasserpenyővel, amibe nagyon sok zsiradékot kell tenni, ha abban készítesz valamit, a zománccal szintén ez a gond, valamit azt indukcióson se lehet használni. És amit még nagyon utálok, hogy egy idő után mindegyik serpenyőnek púpos lesz a közepe, pedig nem melegítem úgy, hogy nincs benne semmi.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #7025 üzenetére
Üdv,
Szűrőben átmosom a basmati rizst, majd megpirítom egy kevés olajon, és felöntöm dupla annyi vízzel, mint a rizs mennyisége (1 bögre rizs, 2 bögre víz) és megsózom.
Közepes hőmérsékleten szoktam pirítani és főzni, miután felöntöm vízzel fedőt teszek rá, és magára hagyom, amíg meg nem fő, ha megfőtt fellazítom kicsit és tálalom. -
j.bravo
addikt
A tapadásmentést áthúzott betűvel akartam, csak elfelejtettem
Ma pont megsikáltam kicsit oldschool hyperdol súrolóporral, és nem fotóztam le előtte
Újonnan ugye szép, már-már csillogó (de a rozsdamentes acéltól eltérően/kevésbé), és ez elég jól megmarad ha csak kézzel mossuk.
A mosogatógép után (gondolom attól függően hogy milyen egyéb szennyeződés, kajamaradék vagy kifolyt zsiradék volt az adott helyen) matt szürke, szürkésfehér illetve itt-ott kicsit sötétebb szürke lett.hasonló (csak cifrább) mint a szegecsnél, illetve ahol egy kis alu csonk összeköti a serpenyőt a műanyag nyéllel.
krizmo_: a jól beavatott vas wok illetve oldschool palacsintasütő tapadásmentes rétege (amit kvázi a ráégetett zsír/“koksz” ad) már bőven elegendő lenne, de tény hogy egyrészt ehhez azért kell zsiradék (nem akkora tragédia), másrészt tényleg csak kézzel mosogatható, továbbá nem lehet benne paradicsomosat vagy más savasat főzni mert feloldja a réteget
Rousdamentes acél serpenyőben 15-20 éve nem tudtam leragadás nélkül sütni - ezek fejlődtek azóta? Vagy csak kevés volt a zsiradék?
Kerámia-, vagy kő/műkő (bevonatos?) edényt próbáltatok már?(lehet hogy teflon bevonatos rozsdamentes acél lesz a legközelebb a kívánthoz? Már ha van ilyen…)
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
addikt
válasz krizmo_ #7030 üzenetére
Az kerámia bevonatos alu, nem?
pl. ez hasonló: BergHOFF Scala kerámia bevonatos serpenyő 32 cm
Mindig is szerettem volna egyet - tesoméknál hollandba láttam nagyon jókat. Na, megisvan mit kérek karira
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
őstag
válasz j.bravo #7028 üzenetére
Én most éppen ebből vásároltam be és tesztelgetem. Egyelőre jónak tűnik. [link]
Ami hibákat írtak róla:
1. Megsérül, ahol kapcsolod rá a fogantyút. Ez igaz, mert már van nyoma. Az más kérdés, hogy ez miért számítana a főzésnél. Majd kiderül. Egyelőre nagyon apró kopás van.
2. Volt akinek levált az alsó réteg róla. Ez szomorú dolog lenne. Viszont akinek levált, azt mosta ugyanilyenre cserélte, mert nagyon elégedett volt vele és 2 év után vált le napi használattal, így fogyóeszköznek tekinti.
A titanium fusion alá nem mennél ezekből minőségbe. Van egyszerűbb 1 darab és nagy a különbség.
Szóval egyelőre jó, de még túlzottan újak (fél éves) a konkrét véleményhez. A múlt évi Spar-os akcióban vett kis edénykém, az mindig a mosogatógépben köt ki és semmi baja eddig, de az ugye emberi áron most nem beszerezhető. -
Ispy
veterán
válasz krizmo_ #7034 üzenetére
Igen, majd előtúrom.
Hát áfonya nem volt itthon, csak eper meg barack, akkor már inkább az eper. De nagyon jól passzol hozzá egyébként.
A tányér jó kérdés, szerintem vagy 20 éve kaptuk valakitől karácsonyra, azt hiszem, de még ez sem biztos.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
-
Ispy
veterán
válasz FerNandor #7036 üzenetére
Én csak húsgolyót szoktam enni ott, azért hozzátenném, hogy soha nem volt a gasztronómia csúcsa, amit ott adnak. Igaz, amióta pandémia van azóta nem ettem, de most már nem is fogok, mert van tuti receptem.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
j.bravo
addikt
#7032 Ance:
Köszönöm a részletes választ!
1. jól értem, a külső oldalon hagy csak nyomot a nyél csatja? Az kibírható lenne.
2. Az alsó réteg alatt szintén a külső, a serpenyő alján levő (tűzhelyre felfekvő) réteget érted? Ha igen, azt jó eséllyel nem típus-, hanem inkább egyedi hibának gondolnám.Sparba ritkán járok (bár nincs nagyon messze, ha érdemes), nem vagyok képben - melyik/milyen edény volt a tavalyi akcióban?
#7030 krizmo_:
jól néz ki szerintem. Ez a fajta bevonat bevált nálad?#7031 body007:
Ez is jól néz ki, bár a 20kHUF a fájdalomküszöbön kissé túl van, illetve sajnos ennél is azt írják hogy kézi mosogatás ajánlott. Bár, lehet nézni úgy is hogy ha itthon mindenki tudja hogy 20k volt, akkor nem rakja be senki a mosogatógépbe, mert nem akarja a véletlenre bízni hogy esetleg megmakkanjonszerk.: hmm, ha jól látom (egyelőre csak egy webshopot néztem) a Tefalból is nyél+edény együtt már szintén 20k körül lenne. Hmm.
[ Szerkesztve ]
Whatever.
-
Ispy
veterán
Svéd húsgolyók
Hozzávalók:
60 dkg marhahús (és sertés-marha vegyeset használtam)
2 szelet kenyér
1 fej vöröshagyma
1 darab tojás
negyed tk szerecsendió
negyed tk szegfűszeg
negyed tk fahéj
só
bors
olaj a sütéshez (2-3 evőkanál)
pici tejBarna mártás:
5 dkg vaj
3 ek liszt
5 dl alaplé (marha, de én most zöldséget használtam, kockából)
1 dl tejszínElkészítés:
A kenyér héját levágjuk és rádobjuk a lereszelt vöröshagymát a levével együtt, esetleg egy kis tejet még rá lehet önteni, hogy a kenyér átázzon (de ne tocsogjon) és pár percig hagyjuk állni. Utána mindent összegyúrunk, mint egy fasírthoz és dió nagyságú golyókat formázunk belőle. Kevés olajat melegítünk egy serpenyőben és szépen megpirítjuk a golyók minden oldalát. A kész golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd az egészet betoljuk a 200 fokos sütőbe 20-35 percre (attól függ mekkora golyók lettek) és készre sütjük.
A serpenyőben visszamaradt cuccba dobjuk a vajat, felszedjük vele, majd mehet bele a liszt és kicsit pirítjuk, hogy színt kapjon, majd felöntjük az alaplével, lassan folyamatosan kevergetve, hogy ne legyen csomós. 10 percig főzzük, hogy sűrűsödjön a mártás, majd mehet bele a tejszín és kész. Aki akarja itt még lehet kicsit sózni.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Ispy
veterán
válasz krizmo_ #7047 üzenetére
Van az úgy, hogy valamiből jobb a kemény.
Ezzel csak egyetérteni tudok.
Ha már a kemény dolgok előjöttek, nincs valami tuti recept kakaós csigához? Sajnos nekem a bolti jön be a legjobban, a kelt tésztás annyira nem, a leveles tésztás már jobb, de az meg nagyon szétesős...szóval ilyen bolti csigatésztát szeretnék, amit akár ilyen ropogósra is lehet sütni.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Ispy
veterán
Az oké, de nekem csak a tészta kéne, aztán majd megtöltöm, ahogy épp akarom, na meg a fiam laktózérzékeny, szóval tudnám arra csinálni, olcsóbb, mint marékszám enni a laktáz tablettát.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
Új hozzászólás Aktív témák
- 10 millió dollárt kap az USA-tól az, aki tud valamit ezekről a hackerekről
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Lassan az ajtón kopogtatnak a Microsoft új üzleti Surface gépei
- Politika
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Fotók, videók mobillal
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Akvarisztika
- További aktív témák...