Új hozzászólás Aktív témák
-
doooo
veterán
Annyi ugyanilyen hír jön hetente/naponta, hogy már nincs annyi erőmű, amit be lehetne indítani. De amiket beindítanak esetleg, azokat is biztos többször teszik meg, és akkor nyilván ezért kell cikkezni ugyanarról újra és újra.
-
bambano
titán
milyen remek ötlet egy 50 éves erőművet még 20 évre megnyitni...
microsoftéknál mindenkinek elmentek otthonról.
ja, ezt eddig is tudtuk...Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
Dißnäëß
nagyúr
Ne gondold (ó, ne.. hogy Tied a világ ), hogy 1-2 mérnök nem nézi át tövirôl hegyire újra, szeizmológiától kezdve statikán át mindenre IS. Kinek hiányzik még egy Csernobil ? Azért egy atomerômûvet nem magunkfajta kanapéhuszárok fognak távszakérteni, hogy most lehet-e vagy sem. Szerintem nincs ebben rizikó, ha jó az épület, alapanyagok, csôvezetékek sokkal nagyobb terhelésen lenyomáspróbázva, számtalan biztonsági funkció beépítve, de legfôképp, a nagy piros gombra a reaktorba bezuhanó moderátorok után nem robban, hanem beáll az egész. Persze, én is csak kanapéról.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
bambano
titán
oké, nincs szükség újabb Csernobilra.
és újabb 3mile islandre?ha az van, amit ti ketten mondtatok, hogy ez gyakorlatilag új erőmű lesz, akkor a címben szereplő "újraindítja" kifejezés marhaság. oh wait, hiszen ez az itcafe...
ha meg mégiscsak újraindítás lesz, akkor 70 éves erőművet nem akarok a világ túlfelén se. pláne nem akarok ostoba energiapazarlás meg profitéhség miatt. az ms üljön le a seggére és gondolja végig, hogy miért nincs értelme semminek, amit csinál.
szerk: szerintem 1.6 milliárd usd-ből manapság nem építenek új atomerőművi blokkot az usákoknál, ahol szinte minden is olcsó...
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
t72killer
titán
Jajjdejónekünk. Közben meg gondolom megy ezerrel a netzéró, meg a hűdenagyonződekvagyunk duma.
A Three Mile Island különösen "jól cseng" a témában[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
mpierre
veterán
Kimondottan "jól csengő" név, ha a nem egészen terv szerinti kivitelezés a felhozandó példa...
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
-
Tasunkó
senior tag
De jó ötlet, hogy nagy cégek indítják be az erőművet, nem csúnya gonosz államok. De szép demokratikus, mert innetől a too big to fail cégek nem csak a melósaikkal tüdőztetik le a rákkeltő retküket, hanem mindenkivel a világon. Felkészülnek az atomrakéták, és a piros gomb. Ki ne bízná egy cégre az életét, hiszen versenyhelyzet van, és azok akik pocsékolják az életet, kiesnek.
[ Szerkesztve ]
Kérek egy számot a jútútú. Európai macskakilátókő Nugáton a helyzet változatlan
-
-
mpierre
veterán
Lesz még itt OsCorp.... vagy Tyrell vállalat...
[ Szerkesztve ]
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
Tasunkó
senior tag
Ez a beszéd Azt mondják a bolygón minden exponenciálisba tart, és már azért sejteni lehetett hogy a hülyeség is a görbének kijutatt a túl csillapodott szakaszából, de nem gondoltam volna hogy az idő tengely ilyen keskeny beosztású, hogy a jövő ilyen korán elérkezik.
Kérek egy számot a jútútú. Európai macskakilátókő Nugáton a helyzet változatlan
-
-
-
-
t72killer
titán
SEMMIT, ha a "produktum" 0 valós hasznot termelő nettó bitb.zeráció. Arról áradozik az ájtí ipar, hogy minden generációban mekkorát fejlődik a számítási teljesítmény. Tessék szépen a FOGYASZTÁST ebben az ütemben CSÖKKENTENI.
10éve se haltunk ki az akkoriban elérhető tartalmakon, szolgáltatásokon élve, tippre most se tennénk. Ergo a látszat hajhászása helyett esetleg próbáljanak VALÓBAN zöld fejlesztésekbe fogni, vagy ha nem kell valamihez hozzányúlni, akkor ne nyúljunk hozzá és KÉSZ. A kalapácsot, csavarhúzót se kell 5évente újrafejleszteni, 2évente újat venni belőle (kivéve persze ha a kínai vmi ultrasz.r rozsdásodó ötvözetből csinálta).
Ahogy megarigeken bányászott bitkokainra sincs a világnak szüksége, sokminden másra sem. Bolygónk viszont csak 1db van (Leszámítva, hogy Musk vmi nagyon fura szegzuális frusztrációtól vezéreltetve mindenáron egy jéghideg kő és homoksivatagba vágyik)
-
válasz t72killer #17 üzenetére
Elég sokat csökkent a fogyasztás az utóbbi évtizedekben.
A Bitcoinon lehet vitatkozni, de a felhős cuccokon jellemzően nem bányásznak, ugyanaz a szerverkapacitás on-prem sokkal többet fogyasztana. És én kifejezetten nem vagyok óriáscég- vagy felhőpárti.
Mutogatni való hater díszpinty
-
gabor7th
addikt
Jó sok költség a most még elég gyengécske AI-nak mondott LLM-ért.
A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu
-
bambano
titán
cat /proc/version
Linux version 6.11.5 (buci@brick) (gcc (Debian 14.2.0-6) 14.2.0, GNU ld (GNU Binutils for Debian) 2.43.1) #6 SMP PREEMPT_DYNAMIC Tue Oct 22 17:48:06 CEST 2024a routeremben is linux fut. az isp-k zöme is linuxot használ a hálózatában, meg proprietary oprendszereket, windowst nem.
nyugodtan zárjon be az ms.
-
t72killer
titán
...mondasz valamit...
#18: ok nem 10évvel ezelőtti, de vajon miért is kell nekünk pl az 5évvel ezelőtti felhőkapacitás sokszorosa ? Trilliárd köbgigabájt adatot tárolunk úgy totál feleslegesen, hogy a kutya nem fog az életben még1x ránézni...
-
-
t72killer
titán
Ahogy a kalapács és a csavarhúzó is elnyerte "végső formáját", úgy IT-ben is sokminden egy ideje elérte azt a szintet, amihez képest az idei legújabb szuperketyere se ad ÉRDEMBEN többet. pl "fényéveket fejlődtek a telók" - ja, nekem meg még mindíg minden telefonos igényemet kielégíti egy S7 Edge...
[ Szerkesztve ]
-
Alusky
aktív tag
A Csernobil 4-es blokkot indítsák be újra, azzal tennének le igazán nagy dolgot az asztalra.
Ezt a fórumot használni épp olyan, mint Facebookozni.
-
-
t72killer
titán
Ez tény, anno s2-őt váltott utcahossznyi előnnyel minden téren (az 2011es vas), pl olyan praktikus előnyei voltak, hogy volt mobilnet (LTE) kontra nincsmobilnet (nem ért oda a 3G lefedettség), ill a béna csamcsung firmware az előző telóm vége felé már képtelen volt gps jelet fogni. Én kb így fejlesztek hardvert. Köbkilométerrel kevesebb elektroszemét lenne, ha ezt mások is így tennék...
Most csak azért van másik telefonom is, mert az s7e kijelzője már full tropa, törött +tele van rózsaszín csíkokkal, bármelyik pillanatban várom, hogy a másvilágra költözik.
[ Szerkesztve ]
-
-
JamesHun
addikt
szén erőmű pöfögne az jobb lenne?
ha nem öreg a reaktor, akkor kb az összeset be kéne kapcsolni és a szén és gáz erőműveket nullára venni ahol lehet, a gázt meg minimalizálni ha kell egy kis gyors rásegítés.
SeriesX: JamesSHun
-
dolon75
senior tag
Én azt gondolom, hogy az MS pontosan látja már, hogy a felhős szerverközpontjai mennyi energiát fogyasztanak, és várhatóan 4-5 éven belül mennyi kell majd nekik.
Emiatt próbál mindent megtenni, hogy majd 4 év múlva ne álljon ott senki a gépe előtt, hogy nem éri el a levelezését/könyvelő rendszerét/adatbázisát/repülője indulását/stb, mert áramszünet miatt leállt a fél kontinens.(A felhős iránnyal én nem értek egyet, de ez más téma.)
Mit tudna tenni:
- nem HW gyártó, veszi azokat, ezen sokat nem tud tenni
- SW gyártó, de a felhőben nem csak az ő szoftvere fut, hanem sok más progi. Az tény, hogy a saját megoldásait optimalizálhatná jobban. Gyanítom, hogy amit csak lehet, az a felhős részen megtesz, mert hatalmas költségei vannak ezen.
- zöld energiát vesz, de nincs honnan
- zöld erőművet csinál, de ez meg időjárás függőMarad valamilyen bevált erőmű. Szénalapút már nagyon nem lehet, így ott az atom.
Ekkor jön a lépés, hogy nulláról építsenek egyet, vagy egy meglévő infrastuktúrát újítanak fel.Ha van rá lehetőség, biztonságosan megoldható, és olcsóbb vagy gyorsabb, nyilván a másodikat választaná mindenki.
Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
bambano
titán
például az ms gondolhatná azt is, hogy ez az ai mizéria egy orbitális bullshit, és egyszerűen elfelejti az egészet a fenébe.
a facebookkal, guglival meg a többivel karöltve.
a levelezésnek eddig is volt elég áram, ezután is lesz.mondjuk nem jó taktika felhőbe költöztetni a fontos cuccainkat.
-
JamesHun
addikt
mikor milliárdokat hoz pl az nvida nak, nem akar kimaradni a buliból.
Ha az Apple is beállt a sorba és hozza be telefonba ezt a marhaságot, akkor miért kéne az MS nek kimaradnia?Hogy lufi-e vagy sem majd eldől.
A Bitcoint is temették folyamatosan, mégis itt van és maradni is fog.
Majd egyre "értelmesebb" lesz az AI és több értelme lesz, vagy más helyen fogják jobban kihasználni és nem a leckeírás lesz a fő projektje az AI nak, meg a fake videók gyártása.SeriesX: JamesSHun
-
-
Terek
tag
Nem lenne itt semmi baj a co2-vel ha nem vágnák folyamatosan az erdőket meg pusztítanák a zöld területeket csak azért,hogy napelemet tegyenek a helyükre.........Itt vidéken folyamatosan tünnek el az erdők(nem pár fa).Nem a kibocsájtással van itt a baj hanem azzal,hogy már nincs ami lekösse.Ja,hogy ez nem tűnik fel senkinek.Az más
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz t72killer #22 üzenetére
Dehogy feleslegesen.. azon az adaton dolgozik "valami".. "valaki"..
Vagy a FB - Cambridge Analytica ilyen gyorsan feledésbe merült ?
Amennyi pénze ezeknek van, szerintem még ôk maguk is támogatják a Seagate-et és a többit, hogy húzzad felfele következô gyárat, még több HDD kell - az SSD-k utáni, kevésbé nyúzott rétegben kiváló lepakolni az adatot, ha már nem annyira kell, miközben persze az adatgyûjô csúszóablak is szélesedik lassan, de biztosan, ahogy egyre többmindent gyûjtenek mindenkirôl.
You are the product.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz t72killer #27 üzenetére
Nem rossz stratégia, de a 3G-t már építik le, 4G next, 5G meg épp felkészülna szélesebb körben terjesztésre, míg a laborban már a 6G fortyog.
Ergo, nemsokára úgy jár az S7-ed, hogy lesz egy GPRS alapú (edge) internete (ez a kisebb gond, hiszen elavult OS-re értelmes app nem fog felmenni), és lesz egy szintén mindössze 2G-re korlátozott voice (beszéd) képessége (ez a nagyobb gond). Hangminôségben beáll a jó öreg Ericsson T28-asoméra, hiszen ugyanaz a codec.. 2G-t kompatibilitás és szervizüzenetek miatt nem fogják lebontani, de 3G elpárolog és 5+ (saccra 8 bár szolgáltató egyéni stratégia) év múlva 4G sem lesz.
Ésígytovább.
Nem érdemes okostelót sokáig tartani. Hacsak nem gyûjteni, hobbinak.
Az öreg Nokia 1611-em még mindig bekapcsol.
Azon még SMS is kihívás - de rommá adapterezve ha a SIM belekerül, még mindig jó (2G ofkorsz).Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
-
andrisbandi
őstag
Autós párhuzamot említve; szakik próbáltak rámutatni hogyan jöhetnek létre 3 tonna fölötti elektromos luxusterepjárók közútra. (Ők maguk is gyűlölik a SUVokkal együtt a trendet.)
- Aki ilyenért fizet, az sosem ülne (akár a munkaköri imázs miatt) egy környezet tudatos kis e vasba. Akkor marad a dízel terepjáró, stb.
- Aki tervezi/gyártja az pontosan és csak ezért kap pénzt. Úgy értve ezért fizetik.Szóval az MS, és a hasonló multik majd akkor fogyasztanak kevesebb energiát, ha azért szedhetik be a zsozsót.
- Egyelőre a folyamatos fejlődést várják el tőlük, ez növekvő energia igénnyel és szeméttel jár. Technikai újításoktól függetlenül. Nem én mondom, gazdasági szakemberektől hallottam.░░░▒▓ Specialized Turbo Levo ~700e ▶ https://bolha.testbike.hu/apro/-szep---specialized-turbo-levo-fsr-6fattie-m--508956
-
bambano
titán
válasz andrisbandi #38 üzenetére
én például azért fogok átülni suvba, MERT NINCS MÁS.
ha lenne más, nem vennék.Egyrészt a bigtech gyakorolhatna önmérsékletet (ne röhögj ).
másrészt a bigtechre lehetne társadalmi nyomást helyezni. egyrészt azzal, ha socmédiában cseszteted, másrészt azzal, ha nem veszed meg a terméket. pl. az ai "töretlen" fejlődése is megtört nemrég.oké, tudom, álmodozom. de az, hogy idióta facebook zombi a busz alá fekszik, az ő baja. az, hogy a hülyék miatt nekem lepukkadt atomerőmű kockázataival kell szembesülnöm, az már az én bajom is. Ne felejtsük el, klíma csak egy van, ha elrepül egy amcsi atomerőmű, nálunk is baj lesz belőle (mint ahogy elrepült Csernobil és itt is baj volt belőle). És azt se felejtsük el, hogy négy évre tervezett projektre összesen 600 milliárd forintot akarnak áldozni, mikor Paksra pont az ötszöröse van betervezve. Ebből én azt a következtetést tudom levonni, hogy az nem új erőmű lesz, hanem egy renoválás.
-
"mikor Paksra pont az ötszöröse van betervezve"
Mondjuk lehet, hogy az se anniyba kerül, csak jelzemAI meg mindenben lesz, illetve sok helyen van, azon a parasztvakításon kívül, amire a ChatGPT meg képgeneráló izékkel rácsodálkozott a világ pár éve.
Mutogatni való hater díszpinty
-
bambano
titán
ja, nem annyiba fog kerülni, hanem a triplájától felfelé...
de komolyra fordítva a szót, nem tudom elképzelni, hogy az usákok az ő munkaerő áraik meg piaci áraik mellett ennyiből új erőművet építenének. továbbra is az a véleményem, hogy én tartok tőle, az nem lesz rendes cucc.vagy ők is elkezdik a szokásosat, hogy "mindössze" 1.6 BUsd, két év múlva: még kérünk hozzá pénzt, 4 év múlva: már csak ennyi kellene, 6 év múlva szinte már kész...
-
dolon75
senior tag
De nem gondolja, nem is fogja.
Én sem értek ezzel egyet, de ez van.hcl #33
igaz, de nem hiszem, hogy ezek miatt épít atomerőművet...tudjuk valahonnan, hogy egy erőmű telepítése esetén a körítés, azaz épületek, más ilyesmi, mekkora része a teljes építési koltsegnek?
-
Arra gondoltam, hogy a 600 milliárd is túl van már árazva 4x
"de komolyra fordítva a szót, nem tudom elképzelni, hogy az usákok az ő munkaerő áraik meg piaci áraik mellett ennyiből új erőművet építenének. "
Na most ez céges projekt. Azokban is van korrupció, de ne számolj a magyarral, mert olyan mértékért ott már repülsz. Szóval ha ott azt mondják, ennyi, akkor nem lesz olyan sokkal több.Mutogatni való hater díszpinty
-
bambano
titán
"tudjuk valahonnan, hogy egy erőmű telepítése esetén a körítés": az a problémám, hogy az az erőmű régi.
a szeizmológiai vizsgálatok is 60 éves szabványokon alapulnak, a beton minősége is 60 éve volt új, azóta csak romlott, a kontainment tartály acélja is régi, és csak romlott, stb.(szerk) és akkor még ott van az a történet, hogy felezési idő szempontjából az 50 az kb. nulla. tehát ami sugárzó anyag volt, ami sugárszennyezett eszköz volt ott anno, amikor leállították, azt nagyon nem kéne most babrálni, mert a sugárterhelés alig csökkent ennyi idő alatt.
nem hiszek benne, hogy a portásfülkén kívül bármit is fel lehetne használni. vagy még azt sem.
gondolj bele abba, hogy 1975-ben felvettek egy 20 éves titkárnénit, hogy a főnöknek jobb kedve legyen. ő hogy néz ki most, akármennyit is költenél rá...
[ Szerkesztve ]
-
dolon75
senior tag
igen, teljesen rendben van, amit írsz.
amit én nem értek, hogy ha MS nem teljesen hülye, és a hatóságok azért tényleg teszik a dolgukat, hogy ne legyen baj, és a mérnökök is, hogy szintén ne legyen baj, akkor hogy jön ki a matek.
azt egyelőre nem akarom feltételezni, hogy bárki is kockáztatna egy pukkanást.
-
dolon75
senior tag
válasz grizlisandor #46 üzenetére
és ez jó szerinted?
-
t72killer
titán
noigen, a sok ződfejű politikus igazán ugrálhatna azon, hogy előírnak 10év biztonsági frissítést a mindenféle netbankoláshoz, stb használt kütyükre (telefonok, órák is már).
#35: ajvé, ez bizony így van, és erre még környezeti erőforrásokat is pazaroljunk...
#36: az s7 LTE-t tud, jól. Azt azért nem ma fogják kivonni a forgalomból, addigra már tuti végleg kampec a kijelzőmnek. Az utód megvan már, annál figyeltem, hogy 5G-t tudjon az enyém és asszonypajtié is, ez le legyen akadály x év múlva, amikor még semmi egyéb ok nem lesz a cserére.
#44: " ő hogy néz ki most, akármennyit is költenél rá... " < , epic[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Honor 200 Pro - mobilportré
- PlayStation 5
- Politika
- Ismét kiszáll a tabletpiacról a Google?
- Sikkes Chieftec házpár, akár "lopakodó" alaplapokhoz is
- Autós topik
- OLED TV topic
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 16,1" -50% Brutál i7-12700H 14Mag 16/512 RTX 3060 6GB FHD 144Hz!
- 6 gen i5 ös 14 os Acer TravelMate X349-M (Kijelző sérült)
- 10 gen ACER ASPIRE 3 A317 Laptop
- Apple iPhone 14 Pro Max 128gb - Újszerű, számla, garancia, akár beszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest