-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Jön a hűvösebb idő, egy hidegfüst generátort szeretnék venni. Van valakinek bevált eszköze, aminek ajánlaná a használatát? Ha valaki tud ajánlani keményfa fűrészport, azt is szívesen venném.
Nem ötkilós sertéscombot szeretnék felfüstölni sonkának, csak max 1 kilós húsokat akarok füstölni.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Ti a recepteket hol gyűjtitek?
Nekünk annyi felé vannak már (kinyomtatva, emailben, stb) hogy jó lenne egy helyen tárolni - akár felhőben. Ha esetleg telefonokról is el lehet érni (akár vmi alkalmazás) az lenne a kánaán.Köszönöm!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Digitalpimp
senior tag
válasz Donki Hóte #6751 üzenetére
Tessék: [link] Tavaly ilyenben füstöltem paprikát. Annyi, hogy a bemutatott alufólia tálcás megoldás nem akart működni, ezért egy 8 centis, visszahajtott nyelű szűrőbe tömtem a fűrészport. Bükk, akác, tölgy, vagy akár meggy, szilva, alma is jó füstölni.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
addikt
válasz Digitalpimp #6757 üzenetére
Azigen Ez kemény. Csak majd vigyétek ki az erkélyre
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
veterán
válasz Digitalpimp #6757 üzenetére
Köszi a tippet, doboznak azért valami tartósabb megoldást fogok választani.
Visszahajtott szűrő esetén erre a megoldásra gondolsz?
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
-
Weareus
addikt
válasz krizmo_ #6761 üzenetére
Igen, birsalmasajt.
Dióval a tuti.
Most találtam egy másik receptet, ahol a cukrot megpörkölik előtte és úgy keverik össze a birsalmapéppel.
Ezt még kipróbálom egyszer...Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz body007 #6758 üzenetére
Én tavaly ott nyomtam. Már fűtési szezon volt, a családi házaktól érkező füstben fel se tűnt.
Donki Hóte 6759: Igen, csak én nem nyomtam fel a közepét, hanem a fogantyúját hajtottam vissza a szűrő alá, így az volt a lába. Gázgyújtóval meggyújtottam aztán szépen kiégett belőle a cucc. Bő 3 óra hosszú füstöléshez négyszer tömtem meg a kis 8 centis szűrőt. Ha van hozzá helyed meg anyagod a "kamrát" akár fából, vagy téglából is megcsinálhatod. Vagy üres, tiszta lemezhordóból.
[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
addikt
-
jansky1
senior tag
Nem főztük meg, de igazi gasztro élmény volt
[kép] -
jansky1
senior tag
Egyik svéd expatos hozta. Volt bontó, de nem győzték kivárni, míg kibontom vele, így felpattintották bicskával. Szerintem azóta is mossa
Horgásztanyán készült a kép, bocs, hogy nem szép a tálalás. -
Digitalpimp
senior tag
válasz jansky1 #6770 üzenetére
Amit adtak a seregben orosz olajos halat, az is olyan volt, ha kinyitottak egyet a körletben, az egész szintet beterítette az "illata". Ízre amúgy nem volt rossz az sem.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
pro tipp:
melyik fajta húsoknál érdemes csinálni, hogy serpenyőben megkapatjuk rövid időre, hogy lezárjuk a pórusaikat?"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
addikt
válasz Mr.Csizmás #6782 üzenetére
Én szinte mindennél szoktam alkalmazni, pörkölésnek hívják -> így készül a pörkölt, kérgesíted. De zöldségnél is érdemes kipróbálni - pl. sárgarépa - na az nem pörkölt
ÍGY SÜLNEK TÖKÉLETESRE A ZÖLDSÉGEK A SÜTŐBENMindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
őstag
válasz Mr.Csizmás #6782 üzenetére
Nem csak lezárja a pórusokat, hanem a Maillard-reakció révén plusz ízt is ad a húsnak. Főleg az alacsonyabb hőfokon sütésnél fontos, mert az a sütőben később nem jön létre, csak csak kisebb mértékben. A fehérjék összebariznak a cukrokkal és az adja a pörkölt ízt, ami ha nem vigyázunk, akkor egy idő után égett íz lesz.
Fontos a nagyon meleg serpenyő (kezdőknek ezért teflonos vagy más védőréteggel ellátott ajánlott). Nem kell bele olaj. A hús felülete legyen száraz, hogy még gyorsabban beinduljon a dolog. Ha lehet sózni, akkor ezt előtte érdemes, mert szintén szárít.
Egyetértek body007-tel. Egyszer érdemes kipróbálni, hogy a zöldbabot kicsit előfőzöd, majd miután leöntötted róla a vizet, száraz, tűzforró, teflonos serpenyőben pirítod egy kicsit, amíg pár helyen bebarnul. Utána félretolod, kis helyet csinálsz, oda dobsz vajat, rá apróra vágott, vagy nyomott fokhagymát, szárított paradicsomot összevágva és amikor az is pirult, akkor kevered össze. Megkoronázásként a keveréskor dobhatsz rá porított gyömbért ízlés szerint, mert fantasztikus ízt ad neki. Az én kedvenc köretem.
[ Szerkesztve ]
-
#49155328
törölt tag
válasz Mr.Csizmás #6782 üzenetére
Mindegyiknél, főleg ha egészben sütöd. Én este 11kor álltam neki, sajnos ilyenkor fröcsög minden felé egy kicsit, drága feleségem ilyenkor tépi a haját.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
@all köszönöm az írásokat, kíváncsi voltam, okosabb lettem asszem próbálkozni fogok...
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
ladybug
őstag
Nagy kedvenc a garnélás Alfredo tészta.
Hozzávalók:
- 400-500 g fagyasztott főtt garnéla
- 1 kis fejhagyma (elhagyható, de mi szeretjük)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 p tejszín vagy főzőtejszín
- 100 ml alaplé
- 1 ek liszt
- vaj
- 500 g linguine (tagliette, fettuccine vagy szélesmetélt)
- parmezán
- mozarella
- só, cayenne bors, petrezselyemzöldA hagymákat megpucoljuk, felaprózzuk és a vajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a kiolvasztott garnélát és kb 5 percig pároljuk. Aztán kicsit pirítjuk. Majd hozzátesszük a lisztet és hozzákeverjük az alaplét és a főzőtejszínt. Kicsit rottyantunk rajta. Ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzáadunk 2-3 ek parmezánt és ugyanennyi mozarellát is. Hozzákeverjük a kifőtt tésztát és apróra vágott petrezselyemzöldet.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
krizmo_
Topikgazda
-
#49155328
törölt tag
válasz #49155328 #6781 üzenetére
Nem tudok szépen találni, de kapós lett.
Neten talált recept kicsit módosítva saját ízlés szerint.
HOZZÁVALÓK
2 kg sertéscomb
A fűszerpasztához
1 tk őrölt kömény
1 tk őrölt római kömény
1 tk oregánó
2 tk fűszerpaprika
30 pumpálás folyékony füst
3 tk fokhagymapor
1/2 - 1/2 tk fehér és fekete bors
3 ek barnacukor
4,5 dkg só
2 ek sűrített paradicsom
5 ek étolaj
5 ek vízAz alaphoz
2 fej vöröshagyma, aprítva
2 dl paradicsomlé
2 ek szójaszósz
2 ek Worcester szósz
4 ek. almaecet1. A száraz fűszereket elkeverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az olajat és a vizet, majd a pasztával bedörzsöljük a húst. Egy pár órára a hűtőbe tesszük.
2. Este kapcsoljuk be a sütőt 110 fokra. Hevítsünk egy serpenyőben kevés olajat, ezen pirítsuk meg hirtelen a hús minden oldalát – ez pár perc. Emeljük át a húst egy lábosba, edénybe, Pataki tálba, kinek mi van. Lényegében mindegy csak legyen rá fedő. A serpenyőben maradt zsiradékon pirítsuk le a kockára vágott hagymát, majd mehet rá a paradicsomlé, az almaecet, a Worcester és szójaszósz. Ezt a szaftot ráöntjük a húsra, majd a fedőt rátesszük a lábosra és mehet a sütőbe.
Néha meglocsolom , ha felébredek az éjszaka.
12 óra múlva készen is van.
A húst felszeletelem 4cmes szeletekre és villával szétcincálom.
Az edényben maradt szószt leturmixolom és ezzel lehet locsolni a húst ízlés szerint.Coleslaw:
1kg káposzta
2db alma
2db répa
1fej vöröshagyma
400g tejföl
300g majonéz
100g mustár
0,5dl almaecet
Fehérbors és őrölt kömény ízlés szerint.
3g sóA káposzta felső leveleit leszedtem, majd negyedelem és a torzsát kívágom. Egy nagy tálba lereszelem és besózom összeforgatom. A hagymát félbe vágom és nagyon vékonyra szeletelem, az almát és a répát lereszelem és összekeverem a káposztával.
Egy másik tálban összekeverjük a tejfölt, majonézt, mustárt, almaecetet + fűszereket.
Majd mehet bele a másik tálból a cucc.
Jól összekeverjük.Burgonya püré
1,2kg burgonya
10dkg vaj
200g tejföl
Szerecsendió
Só
BabérlevélBurgonyát hámozzuk, kockázzuk, sós vízben megfőzzük. +. 5-6 db babérlevél a főzővízbe.
Fém szűrőn áttörjük a megfőtt burgonyát, majd mehet rá a vaj egy kicsit hagyjuk hogy olvadjon majd mehet hozzá a szerecsendió és összekeverjük.
Utána mehet bele a tejföl is és jól összekeverjük.[ Szerkesztve ]
-
Digitalpimp
senior tag
válasz #49155328 #6791 üzenetére
Nagyon guszta! Nálam is tépett hús a hétvégi menü, de én csak simán buciba tolom. A keverék receptje hasonló az SK oldalán lévővel, én azt használom.
A salátához nem kevés a 3g só?[ Szerkesztve ]
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
solena
tag
-
bugizozi
őstag
válasz krizmo_ #6778 üzenetére
Húdejólnézki
Mennyit kellett várni mire bejutottatok? Hihetetlen hogy csak ennyibe kerülEgy ideje én is átszoktam erre az alap pizzára, persze csak megfelelő helyen, ahol próbálnak ilyesmit csinálni.
Facebook-on a Nápolyi pizzát kedvelők klubja csoportban osztottak meg egy térképet ahova felrakták hol kapható nálunk említésre méltó nápolyi jellegű pizza. Kipróbáltam már párat, tényleg nagyon jók: Amore di Napoli, Panificio Il Basilico, Pizza Mamma, Veszprémium, Pizza sztori, Major - Korty és Falat stb. Ezek után kb nem is eszek máshol pizzát, vagy ilyet vagy semmilyent. (mint a papi szeme: Vagy kék, vagy semmilyen! (És megint dühbe jövünk))
Próbálok otthon is ilyesmit kreálni, de villanysütő + pizzakő még édeskevés a boldogsághoz. Ariete 909 vásárlása van tervben de most épp nem kapható sehol 30k körül.[ Szerkesztve ]
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!