- Synology NAS
- Weblap készítés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Adobe Lightroom topic
- Bittorrent topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
- SkyShowtime
- 242 millió dolláros szabadalomsértési ügybe keveredett a Microsoft Cortanája
-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
kmarci25
veterán
Már nem merek semmit írni , de talán a fehér egy egész picit alulkelt. (Néhány nagy lyuk, másutt pedig tömör állag - kb ez az alulkeltség jele.) De tényleg kevés hiányzott, ha egyáltalán. Mennyi kovász volt a liszthez viszonyítva?
Amit most posztoltam, az 15% kovász, első kelesztés 5,5 óra, második hűtőben (kb. 5 fokon) 20 óra. Ha 30% a kovász akkor a 8 óra is elég hűtőben, főleg ha 8-10 fok körüli. De ezt ki kell tapasztalni, melyik módszerrel ízlik jobban a kenyér, és melyiket tudod az időbeosztásoddal összeegyeztetni.Na, itt az előző bélzete, bátyám megküldte.
[ Szerkesztve ]
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
krizmo_
Topikgazda
Köszönöm szépen!
Hozzávalók:
400 g Garat KBL 100 (királybúza liszt)
100 g Garat BL 200 (teljes kiőrlésű liszt)
300 ml víz
180 g 100%-os hidratáltságú (all in one) kovász
9 g sóA lisztet vízzel összedagasztattam, ezt 30 perc autolízis követte, majd hozzáadtam a kovászt és a legvégén a sót.
A tésztát egy tálba tettem, amit kb. evőkanál olajjal kikentem (szőlőmagolajat használtam, de olívaolaj is jó), aztán 30 percenként volt 3 szirom hajtogatás, és a végén coil.
Megformáztam, és ment a 4C fokos hűtőbe, ahol 14 órát töltött, aztán szobahőn még további 2 órát, és ment a 250 fokos előmelegített sütőbe, amibe volt bekészítve egy kis tál víz is, és mellé dobtam még egy jégkockát. (Ami nem sokat ért, de gondoltam kipróbálom.)
10 percig sütöttem 250 fokon, majd levittem 230 fokra, és további 35 percig sütöttem.Ebből a mennyiségből egy 830 grammos kenyér sült ki.
Ha esetleg valami kimaradt, vagy nem stimmel jelezzétek.
-
krizmo_
Topikgazda
Jópofa cucc ez a sonkaprés, én nélküle szoktam ilyen felvágottat csinálni, szorosan betekerem sütőzacskóba úgy, mint egy szaloncukrot, és vízben kifőzöm vagy bedobom a sütőbe. De csináltam már ilyen hosszúkás sütőformába is, az is teljesen jó volt.
Valamikor meghempergetem borsba, vagy pirospaprikába, miután elkészült.
Szoktam hozzátenni egy kis vajat, meg tejet is, elég jó állagjavítók . Van hogy sajtdarabosat csinálok. Mexikói zöldségkeverékkel is kipróbáltam már, de az kissé szétesős lett.
Frissentartó fóliába szoktam betekerni, és így tárolom a hűtőben, majdnem 1 hétig eláll. -
#76500480
törölt tag
Jól néz ki, beindult a nyálelválasztás Meddig tartható el, hűtőben vagy fagyasztóban? Házi fszalonna/szalámi készítés volt, füstöléssel, maradék ment a fagyasztóba, dézsmálós adag meg hetekig eláll sütőpapírba csomagolva 0-5 fokon(szigorúan Mazzini barna sütőpapírt használok).
Kenyértéma: Marad a 250fok rövid időre. TK/ fehér tönkölybúzaliszt hasonlóan viselkedik, mint a sima liszt? Eddig annyit tapasztaltam, hogy a TK tönköly "szomjasabb".
Útifűmaghéjjal valaki próbálkozott kenyérsütésnél? Állagjavítónak mondják, fehér kenyérbe több rost kerül. Nem voltam tőle elájúlva.[ Szerkesztve ]
-
sutszi
veterán
Mármint a tésztakészítés technológiai fejtegetése az szarság? Akkor rossz rendezvényen vagy. Az, hogy te nem értesz vagy nem akarsz érteni valamihez...attól nem szarság.
Melleselg OFF-ba lett téve...ráadásul nem kreténségekről volt szó... Kérsz inkább egy piskóta receptet?
(#4119) kmarci25: Kértem tőled egy videót amit nagy lendülettel emlegettél...mint példaértékű módszert. Nem kaptam... Innentől tényleg nincs miről beszélni, mert kvázi a szubjektív véleményed vetítetted ki egy szakmára... A te megítélésed a profizmusról megismertem...viszont te nem vagy szakmai megmondó ember.... Ha mondjuk egy Szabi pék mondja, hogy mi a helyzet...akkor jobban elhiszem.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Digitalpimp
senior tag
Ne is mond, a múltkor cajun fűszerkeveréket csináltam és abba is kell. Nem tudom hány boltban voltam, de sehol nem volt. Á, mondom ez nem lehet igaz. Van valami böllérellátó webshop, ott 1kg talán 2000HUF.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
sutszi
veterán
Ettől letettem a hajam így reggel. Baromi jó. Látszik is rajtuk, hogy olyan a tészta állaga amilyennek lennie kell.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
kmarci25
veterán
előtte fel kell forrósítani és bekenni olajjal hogy rá tudjon égni és kialakul egy tapadásmentes "bevonat"
Ezt minden bevonat nélküli öntöttvas eszközzel el kell játszani. És persze nem szabad mosószerrel mosni, maximum csak sima vízzel áttörölni, és utána meleg sütőben szárítani.
Az olajjal kiégetést pedig ajánlatos szabadtérben, vagy ha az nem megoldható, akkor nyitott ablaknál csinálni, mert nagy lesz a füst, amik egyrészt büdö, másrészt egészségkárosító.Szóval macera, de pl. az én lábosomon olyan bevonat lett, hogy öröm ránézni.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Ez tényleg fura. Épp tegnap láttam a Főmenüben, ahogy Széll Tamás füst-olajat készített. 2 dl szőlőmag olajba dobott 2-3 db felizzított faszén darabot, az egészet légmentesen lefedte, kb 1 órára, majd kivette a nagyobb darabkat, az olajat pedig papírtörlőn átszűrte, így kapott egy füstös ízű olajat. De maga az olajfüst nemcsak kellemetlen, de mérgező is. Nem enném meg.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
kmarci25
veterán
Igen, az egyenletes hőleadás a legnagyobb előnye, ezért szerintem tojásrántottához teljesen felesleges. Értem AssAssyn problémáját, de szerintem jobban jár továbbra is az egyszerű serpenyőkkel, mint hogy vegyen öntöttvasat, 20 ezer pluszért. Ez az ágyúval verébre esete...
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
AssAssynn
őstag
Köszönöm a választ!
Nekem papírvékonyságú edényeknél sem volt soha bajom az egyenetlen hőleadással. Mondjuk mindig odafigyelek, hogy középre tegyem az edényt. Meg, ha jól tudom, akkor a vastagabb aljú edényekkel el lehet érni ugyanezt.
Amit eddig olvastam az öntöttvasról, ott a tapadásmentességet és az 'örök életet' emelték ki. Igazából ez a két rész érdekelt engem benne.#6197kmarci25 Köszönöm a tanácsod! Még a végén kiderül, hogy nem volt hülyeség az eddigi módszerem, hogy olcsót vettem, aztán eldobáltam őket. Habár nem bánnám, ha egy kicsit takarékosabb megoldást találnék erre, egy hosszabb élettartalmú serpenyő személyében.
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
Ispy
veterán
Az oké, de nekem csak a tészta kéne, aztán majd megtöltöm, ahogy épp akarom, na meg a fiam laktózérzékeny, szóval tudnám arra csinálni, olcsóbb, mint marékszám enni a laktáz tablettát.
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
Top cat
őstag
Biztos csak ilyen nyulat látott még.
-
forras2
őstag
25 gramm élesztő
3 dl langyos víz
1 tk cukor
fél kg liszt
1 tk só
2 ek olaj
kb 1 órát hagyom kelni, szétszedem 2-3 részre, kinyújtom, megpakolom azt sütő.
230 fokon sütöm 15-18 percig. Tepsit felforrósítom a sütőben, mikor kész vagyok a pizzával ,csak akkor veszem ki, és a forró tepsire húzom rá a pizzát sütőpapíron.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen