-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
#49155328
törölt tag
válasz perempe #6553 üzenetére
Az nagyon pepecs a saját krokett.
Nyilván finomabb is. Az sajnos ilyenkor nem fér bele az időbe. Úgyhogy ez Lidlis krokett, az Aldis finomabb.
Nem kell hozzá olaj, 20 perc 190 fokon és kész is.
Ennyi idő kellett a hús feldolgozásához és megsütéséhez.
Hártyázás, szeletelés, só + 4 felé bors és 3-3 perc oldalanként.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
Hogyan készítitek a szilvalekvárt, mi a bevált recept illetve módszer?
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Két hete őszibarack "szörpöt" készítettem. (tudom-tudom, miért nem pálinkát?! )
Recept nem túl bonyolult:-meghámoz
-kimagoz
-leturmixol
-bele kb ugyanannyi víz mint gyümölcs, cukor ízlés szerint, bolti szörp tartósító por
-rottyan egyet
-üvegekbe adagol
-elfogyasztÉn 1:1 arányban iszom, szal így kb 25%-os, de messze jobb mint a bolti 100%-os
[ Szerkesztve ]
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
krizmo_
Topikgazda
-
veterán
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Donki Hóte #6564 üzenetére
bestbuy xxxxxxl sütő kell csak.
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Top cat
őstag
válasz krizmo_ #6563 üzenetére
"Te kóstoltál már pálinkás süteményt? Ha nem szívesen csinálok neked."
Nem kóstoltam, mert még nem csináltál nekem. De majd egyszer szavadon foglak.Donki Hóte
Így.#6567 krizmo_
Akár egy nagy ökröt is. Nyárs méret kérdése az egész.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Donki Hóte #6564 üzenetére
Nyárson simán meg lehet sütni egy kisebb disznót/malacot.
-
tboj
tag
válasz Mr.Csizmás #6565 üzenetére
Vagy egy pörzsölő/lángszóró
Micimackó, kérsz mézes teát?Kérek Malacka, csak tea nélkül, ha lehet...
-
veterán
válasz Benhill #6532 üzenetére
Mély lábast keresek, legalább 5 literest és 28 centiset, fedővel, gázon használnám.
Egy 28 cm átmérőjű edény esetében már a 10 cm magas kivitel is kb. 6 liter térfogatú, szóval egy 28 cm átmérőjű, de mélynek nevezhető (vagyis legalább 15-16 cm magas) kivitel már legalább 8-10 literes lesz.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
veterán
-
veterán
válasz body007 #6497 üzenetére
Mehet bele a kockázott paradicsom (isten ments, h meghámozza valaki )
Nálunk az asszony egy falatot sem eszik a paradicsomos ételből, ha meglátja a héját benne
Úgy oldom meg gyorsan a paradicsom héjmentesítését, hogy kicsumázom a bogyókat (a kertben vannak szép nagy bogyójú SanMarzano és Ökörszív tövek) és egy konyhai sárkánnyal (aki most nem az anyós, hanem egy kézi gázfáklya) gyorsan körbepörkölöm a paradicsomokat. A héj alatt felforr a nedvesség, leválasztja a héját a gyümölcsről és egy kisebb késsel két-három darabban le lehet húzni a héjt.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
FerNandor
őstag
Hali,
van valakinek bevált csípős-savanyú kínai leves receptje?
2-t csináltam eddig, de egyik sem lett igazán jó."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
grizlisandor
addikt
-
FerNandor
őstag
válasz grizlisandor #6574 üzenetére
Köszi! Megpróbálom. Ez is jónak tűnik, mint az előző 2 videóban szereplő recept (amit próbáltam), remélem ez jobb lesz
Bár attól tartok, hogy hiányzik belőle a nátrium-glutamát, ami dobna rajta, gondolom az éttermekben raknak bele"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
veterán
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Donki Hóte #6576 üzenetére
Emiatt is szoktam mindig Kikkomant venni. Szerintem, amúgy is ez a legjobb.
#6575 FerNandor
Kínai boltban láttam már nátrium-glutamát, szóval, ha nagyon hiányolnád, ott be tudod szerezni.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz grizlisandor #6574 üzenetére
Nem jók az arányok ebben a receptben szerintem (vagy csak az általam látogatott büfékben nem így készül), érdemes sokat kóstolgatni.
Cukor pl elég sok szerintem, sózó cuccok meg elég kevésnek tűnik (só szójaszósz erős pista)Az 1 db friss shiitake-t sem tudom értelmezni a fél marék szárítottal szemben, egyrészt a szárított az intenzívebb ízű, ráadásul 3-4 szem simán van egy fél marék, ami ugye így 3-4 friss gomba szárított változata.
Nincs benne bors (vagy csak az írott verzióból kimaradt), pedig a legtöbb autentikus kínainak mondott receptben tesznek bele, ez biztosítja a nem éles/harsány csípősségét, ez inkább olyan melegítő csípősség, nem tudom jobban fogalmazni.
Én tartok otthon MSG-t, biztos ami tuti.
Sajnos nem tudok olyan receptet, hogy na ezt megcsinálva olyan lesz, amilyennek szeretnénk. Már ezt is nehéz definiálni, hogy kinek mi az elvárása. Kínai büfékben is kb ahány büfé, annyi féle csípős-savanyú levest kapni, tehát büfénként is mások az arányok. Egyik helyen beleborul az ecet, másik helyen a bors, harmadiknál édes a leves, negyediknél túl van keményítőzve, stb. Így több büfé is van, ahol nem kérek levest sosem, mert nem finom.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
FerNandor
őstag
válasz solfilo #6578 üzenetére
Valóban nem ír bele borsot, pedig eddig mindegyikbe kellett, amit találtam... Mondjuk fehérbsot írnak, amit én nem bírok, mert szerintem disznóbép szaga van , múltkor azért megpróbáltam, el is rontottam vele....
Az én szójaszószomban nincs azt hiszem nátrium glutamat, de lehet, hogy rosszul emlékszem. A gőzgombóc sem sikerült, olyan semmilyen íze lett a tölteléknek... pedig pont úgy csináltam, mint a recept. Bár lehet, hogy a készítőnek is ugyanolyan lett, mint nekem csak baromi jóízűen ette a kamera előtt
Vagy kihagynak valami titkos összetevőt...."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
veterán
válasz solfilo #6580 üzenetére
Kína akkora területű, mint Európa (az Uraltól Portugáliáig, Norvégiától Ciprusig), ennek megfelelően a gasztronómiájuk is eléggé változatos, szóval biztosan kijelenthető, hogy van olyan hely, ahol szeretik a fehérborsot. De azért az is biztos, hogy van olyan hely, ahol alig használják, mert pl. az ún. szecsuáni borsot használják (a normál) bors helyett.
Általában a kínai konyhára csak az az igaz, hogy a kínaiak mindent megesznek, ami mozog, ami nem mozog, azzal meg fűszerezik
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
grizlisandor
addikt
válasz FerNandor #6575 üzenetére
&(#6578) solfilo:
Lányok vannak oda érte a családban, gondolkoztak párszor, hogy megpróbálják, de még gyűjtik hozzá az erőt."Kínai büfékben is kb ahány büfé, annyi féle csípős-savanyú levest kapni" ez igaz, helyben van 3 db, 2 levesét kóstolták és teljesen más a leves alapíze meg állaga is, a többiről ne is beszéljünk. Mengyi is elmondja a videóban, hogy sok helyen nem is az eredetit főzik, hanem egy a magyar szájízhez igazítottat.
-
veterán
válasz Donki Hóte #6581 üzenetére
Igazad van, túlságosan leegyszerűsítő voltam.
A szecsuáni borsot én is eléggé szeretem, bosszantanak is a büfék, hogy nem tesznek a szecsuáni nevű kajáikba.#6582 grizlisandor
Szimpi nekem is a Mengyi, remélem hoz még pár receptet. Igazából ezt a leves receptjüket sincs jogom kritizálni, az ő apja így főzi, akkor így főzi.FerNandor és még akit érdekel, egy büfés recept videón: [link]
solfilo
-
veterán
válasz solfilo #6583 üzenetére
Érdekes ez a büfés recept, a szakács széles mosollyal rak az ételbe egy nagy kanál kínai sónak nevezett fűszert. Ha valaki utánanéz, akkor bizony megtalálja, hogy a "kínai só" (MSG) az nem más, mint színtiszta nátrium glutamát.
Ez a szer a kínai konyha egyik alapvető összetevője, szóval ha káros lenne az egészségre, akkor nagy üres pusztaság lenne Kína területén.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Donki Hóte #6584 üzenetére
azért nem árt vele csínján bánni. (megvetem az ilyen olcsó trükközést, ezerszer inkább valamelyik kapitalista junkfoodot inkább)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Donki Hóte #6584 üzenetére
Mert a kínaiak a minőségről híresek... Bizonyított, hogy nem tesz jót az egészségnek...
-
veterán
válasz krizmo_ #6586 üzenetére
Egy csomó dolgot fogyasztunk, ami nem tesz jót az egészségnek, pl a só se. Nyilván a kulcs a mennyiség. Sok mindenben természetes módon is előfordul a Na-glutamát.
De amúgy igen, azért raknak ilyen sok MSG-t az itteni kínai büfék a kajákba, hogy elfedjék a gyengébb minőséget.#6584 Donki Hóte:
Wang is simán nyomatja, pl itt: YT videósolfilo
-
veterán
válasz Mr.Csizmás #6585 üzenetére
Határozott ellenvélemény (ráadásul ugyanarról a weblapról, ahonnan te is linkeltél )
Mindegy, szándékosan nem teszek semmilyen általam főzött ételbe sem nátrium glutamátot, de anyósom szerint vegeta kell minden ételbe, mert "attól jó ízű".
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz Donki Hóte #6588 üzenetére
A nátrium-glutamát mérsékelt mennyiségű bevitele nem okoz egészségi problémát.
vs.
fenti videóban lapátolja.vegeta-bűnözés a másik, az legalább kevésbé káros (mondjuk abból is a 80% szárított fűszer 20% só bio vegetát pártolom)
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Top cat
őstag
válasz Donki Hóte #6588 üzenetére
Az olcsóbbik vegetában (sok helyen bármilyen ételízesítőt így hívnak ) is van, sok mással együtt, nátrium-glutamát.
-
veterán
válasz Mr.Csizmás #6589 üzenetére
2 éve költöztünk kertes házba falura, szerencsére már kialakult a kiskert, amiben megterem sok minden. Az asszony az idén már főzött lekvárt (kétfélét is) saját termésből, én meg házi "vegetát" és "erőspistát" csináltam.
Ez nem szárított verzió, hanem nedves, finomra ledaráltam sárgarépát, pasztinákot, zellert, petrezselyemzöldet, zellerlevelet, bazsalikomot és kicsi borssal és sóval keverve üvegekbe raktam. Kaptak hőkezelést is.
("Erőspista" meg háromféle darált erőspaprikából készült, kicsit csípősre sikeredett, de legalább nem sózza el az ételt, ha belerakjuk )
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
krizmo_
Topikgazda
A nátrium-glutamát különlegessége a glutaminsavban rejlik, ez adja az umami ízt, ettől tűnik minden étel amibe ez belekerül nagyon finomnak, és harmonikusnak. Csak nem mindegy, hogy ezt miként fogyasztjuk pl. paradicsomként (mert sok van benne), vagy mesterségen előállított vegyületként.
#6589 Mr.Csizmás
Csak szárított zöldség legyen a vegetában, nem kell bele só, majd én teszek hozzá, amilyet szeretnék.#6587 solfilo
A só nem egészségtelen egy egészséges ember számára. -
őstag
válasz Donki Hóte #6591 üzenetére
Akkor már csak egy só-lepárló kell.
-
-
krizmo_
Topikgazda
-
veterán
válasz krizmo_ #6595 üzenetére
Pont erről beszélek, s a link is erről ír, hogy a túlzott sóbevitel magas vérnyomást okozhat. Tehát előbb van a túlzott sóbevitel, utána az egészségügyi probléma.
2 pontot idézek:
2. A magas vérnyomás okozója a só
Igaz. A túlzásba vitt sóbevitel növeli a vérnyomást, mindkét nemnél és minden életkorban, a jelentős mennyiségű tartós sófogyasztás pedig magas vérnyomást (hipertónia) okozhat. A magas vérnyomás a magyar felnőtt lakosság 1/3-át érinti, az egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel. Az agyvérzések 62 százalékának, a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának hátterében a hipertónia áll.
3. Túl sok sót eszünk
Így van. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sóbeviteli ajánlásának (5 g/nap) több mint a háromszorosát fogyasztjuk naponta. Hazánkban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által 2009-ben végzett reprezentatív állapotfelmérés adatai szerint az átlagos sóbevitel nőknél 12 gramm, míg férfiaknál 17,2 gramm naponta.solfilo
-
veterán
-
veterán
válasz krizmo_ #6598 üzenetére
"Mint írtam egy egészséges ember számára nem egészségtelen..."
Ezért reagáltam az előbb, mert ez így nem igaz, az egészségesre is veszélyes lehet, ha túlzottan fogyasztja. A többiben egyet értünk.#6597 Donki Hóte
Hajjaj, veszélyesen is élek, krizmo_-hoz hasonlóan én is szeretek sósan enni, csak én nem keveset eszek.solfilo
-
veterán