-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
pohár
félisten
válasz #49155328 #7300 üzenetére
kegyetlen, mi?
a sügér a legkegyetlenebb rántott camambert sajttal
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
-
Digitalpimp
senior tag
válasz krizmo_ #7297 üzenetére
Ezt a virslit szokták még úgy tuningolni, hogy betekerik baconnal is.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
#49155328
törölt tag
válasz grizlisandor #7305 üzenetére
Airfryert!!!
-
válasz grizlisandor #7305 üzenetére
Van egy kisebb, minisütő / melegszendvics sütő, ilyen esetekben azt használom.
#7306 FPSTunker
Airfryer-re nem gondoltam, de az is jó ötlet.„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
krizmo_
Topikgazda
Nagyon szépek! Bár tudom nem ez az elsődleges szempont.
Lehet szerzek belőle. Vajon elő lehet melegíteni sütőben És hány fokig lehet használni Úgy emlékszem neked már van ilyened, azért kérdezem.Szerk.:
A Tescoban kerestem hasonlót, amit javasoltatok, de nem találtam.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz krizmo_ #7310 üzenetére
Nincs határa a melegítésnek szerintem. Esetleg a zománc felület miatt, de az is a sütő maximuma lehet, mint a zománc tepsinél, azaz egy kemencét nem fog bírni a 400 fokkal, de minden mást igen.
Elő lehet melegíteni. Én sütöttem benne úgy kenyeret pl. még régen.
Arra biztos a zománc nélküli vasak jók. Az öntöttvas wokom első kiégetéskor kültéri max. gázlángon volt üresen fél órát. De a kemencében én még csak az acél tálakat használtam és ismerősök is azt használják, nem az öntöttvasat.
[ Szerkesztve ]
-
Tibicsucsu
aktív tag
válasz krizmo_ #7310 üzenetére
Nekem van egy a 2.8 L-esből. Hivatalosan 240 fok. Nekem van egy tchibós is és azon is annyi van. 270-re felmentem vele egyszer és nem lett baja. Mondjuk keveset hasznalom és leginkább kenyérsütésre max 250 fokon.
A lidl-ben egyébként voltak ezek ősszel is. Szlovákiában egy héttel később ez a 10e ft-os 22 euro volt, online pedig (mert h ott az is van) 20 euro. Nem kicsit olcsóbb. -
krizmo_
Topikgazda
Kicsit eltér a hagyományos receptektől, de én így szeretem.
Kovászos bejgli recept
Tészta
- 500 g liszt (KBL100-at szoktam használni)
- 220 g fehér kovász (100% hidratáltságú)
- 2 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 70 g cukor
- 1 csipet só, 1 citrom reszelt héja, vanília aroma vagy cukor
Ebből a mennyiségből 4 db 250 grammos tészta lesz, amibe ugyanennyi töltelék kerül, tehát ezek a bejglik 500 grammosak.Dió töltelék
- 210 g darált dió
- 170 g cukor
- 50 g forró tej
- 5 g reszelt narancshéj
- 5 g reszelt citromhéj
- 1 kk fahéj
Opcionális:
- Ízlés szerint rumba áztatott mazsolaMák töltelék
- 200 g darált mák
- 160 g cukor
- 90 g forró tej
- 5 g reszelt narancshéj
- 5 g reszelt citromhéj
- 1 kk fahéj
Opcionális:
- Fagyasztott meggy vagy rumba áztatott mazsolaAz előző este feletetett kovászból bedagasztom a tésztát, ezt követően 3-szor hajtogatom 45 percenként. Majd 250 grammos darabokra osztom és vékonyan kinyújtom, ezt követően eloszlatok rajta 250 grammot a töltelékből, a mákosra szórok jó alaposan kinyomkodott cukorba áztatott meggyet, a diósra pedig rumba áztatott mazsolát, majd a széleit picit ráhajtom a töltelékre három oldalról, és feltekerem.
Végül vajjal lekenem a bejgliket(nem tojással, így nem lesz márványos, de sokkal tovább eláll a tészta és puha marad, és biztos nem reped szét), és fólia alatt 4-5 órán keresztül kelesztem a pulton.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöm.A hajtogatások közben készítem el a töltelékeket, összekeverem a hozzávalókat és összedolgozom.
Nálunk mindig szokott lenni kakaós bejgli is, amihez rumba áztatott mazsolát illetve apró darabokra vágott csokit szoktam adni.
-
őstag
válasz krizmo_ #7319 üzenetére
Köszi!
Őszinte beismerő vallomást kell tennem, miszerint mi a fasírozottat viszonylag gyakran esszük fügelekvárral, mikor nem főzelék a köret, illetve amikor a család rájár a maradékra a hűtőben másnap és úgy hidegen/melegítve esszük. Most gondoltam az ízvilágot továbbviszem egy kicsit a főzelékre és adok hozzá egy kis fanyar-édes ízt, mellőzve az ecetet. Keresgéltem a neten és egy csicsókafőzelék receptből kiindulva született az édeskés-savanyús burgonyafőzeléké:
60-70 dkg krumpli
1 hagyma
2 evőkanál mangalica zsír
2 gerezd fokhagyma (kinyomva) - apróra vágva több kell
3 babérlevél
1 teáskanál görögszéna kb., vagy ízlés szerint
5 evőkanál tejföl
1,5 evőkanál juharszirup
2 evőkanál mustár
fél liter zöldség alaplé (én 1 zselékockából csinálom)
1 evőkanál étkezési keményítő, vagy liszt ízlés szerint, de az 2 kanál szerintem
só ízlés szerintIgazából a receptben volt a mangalica zsír, ezért azzal kezdtem, viszont utólag azt mondom, hogy nem ad hozzá sokat, úgyhogy lehet más zsiradék is. Szóval azon párolom az apróra vágott hagymát, a vége felé rányomom a foghagymákat, majd mellé a kisebb kockákra vágott krumplit, mellé a babérleveleket, egy kicsit kevergetem majd felöntöm a meleg alaplével. Ezután megy bele a görögszéna, elkeverem, puhára főzöm.
Amíg megpuhul a krumpli, addig összekeverem a tejfölt, mustárt és juharszirupot és ha keményítőt használok akkor mehet bele az is, a liszt szerintem nem, mert csomós lesz. A liszthez a főzőléből veszek ki kicsit, mikor megfőtt a krumpli, abban keverem el a lisztet, majd öntöm hozzá a tejfölös keverékhez. A keményítőnél az összekeverés előtt adok a tejfölös cucchoz kis meleg főzőlevet hőkiegyenlítés érdekében. Mindkettő változat kevergetés mellett végzi a krumpli mellett, majd összefőzöm kicsit, közben kóstolom és ekkor adom hozzá azt a mennyiségű sót, ami kell. Nálam ez elég kevés volt.
Más mint a sima, nekünk ízlett, egy próbát esetleg megér. Gyerekeknél is beválhat szerintem az édeskésebb íze miatt. A görögszénáról annyit, hogy először egy kelbimbó főzelék receptben találkoztam vele, akkor nagyon bejött és azóta gyakran kerül a főzelékeimbe majoránna helyett.
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Jóféle, meleg/forró limonádé receptet tud esetleg ajánlani valaki? Ma ismét ittam Bp-n a vakvarjúban és továbbra is zseniális cucc (mint az almás-gyömbéres, mind a szilvás-fahéja).
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
ladybug
őstag
válasz TheProb #7321 üzenetére
Amit itthon készítek és imádja az egész család melegen és hidegen is:
Hozzávalók:
- 2-3 ág friss menta
- fél citrom
- 2-3 karika gyömbér (csak megmosom, nem kaparom le a héját)Ezeket 1 l forró vízzel leforrázom és 15-20 percet állni hagyom. 1-2 ek mézzel (egyénileg változhat) ízesítem.
A citrom levét egy kanállal jól ki lehet nyomkodni, ha picit ázott a forró vízben.Sajnos most képem nincs, de legközelebb lefotózom.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz solfilo #7324 üzenetére
Dobogókőn a Zsindelyesben ittam először forró gyömbér italt, akkor nagyon megtetszett, azóta nagyon sokszor készítettem itthon is. Én mindig lereszelem a gyömbért, mert úgy erőteljesebb az íze, és így főzőm néhány percig, citrommal, naranccsal, fahéjrúddal szoktam még ízesítni.
[ Szerkesztve ]
-
ladybug
őstag
válasz solfilo #7324 üzenetére
Az egyik kolléganőm ismertette meg velem ezt. Mèg vannak különféle variációk, majd azokat is leírom. Mi melegen és utána lehűlten is isszuk.
Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
-
ladybug
őstag
válasz TheProb #7328 üzenetére
Tippre:
- az almás-gyömbérest szárított almaszeletekből és friss gyömbérből készítenem kis citrommal és mézzel.
- a szilvás-fahéjasat aszalt szilvából, fahéjrúddal kis citrommal és mézzel.Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.
-
btraven
őstag
Mirelit parajkrémet fel lehet főzni csak vízzel? Az fogyasztható?
Mindenhol írnak rántást/habarást hozzá, de én azzal nem vacakolnék. -
addikt
válasz btraven #7330 üzenetére
Nem muszáj:
Elkészítés:
A mirelit parajt lábosba rakjuk, hozzáadjuk az előzetesen tejbe áztatott zsemlét.
Ízesítjük vegetával, fokhagymával és felöntjük még a 2 dl tejjel.
Forrásig főzzük, majd egy botmixerrel pürésítjük, hogy szép sima legyen az állaga.De egy rántás/habarás se tart semeddig - csak plusz egy edényt kell befogni - ami lehet szempont
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
addikt
válasz krizmo_ #7333 üzenetére
Jah hát azt nem tudom, h ehető-e - majd a kérdező megmondja ha kipróbálta
Én is rántanám / habarnám - és vegetát a világért se raknék bele
Amúgymeg jó ötlet, valamelyiknap spenót lesz a kaja (tükörtojással). Kell a főzelék így télen is. Tegnap éppen vajbab főzelék készült fasírttal (szokás szerint airfryer-be a fasírt)
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
krizmo_
Topikgazda
Nekem a vegetával volt a bajom, nem tudom elképzelni benne...
Én gyerekkoromban nem is ettem spenótot, először középiskolai menzán találkoztam vele, és akkor nagyon megszerettem. Az én anyum nem főz túl jól, jobb is, hogy nem készített spenótot.#7335 kovacsen222
Azért ne egyél meg mindent.[ Szerkesztve ]
-
btraven
őstag
válasz krizmo_ #7331 üzenetére
Akkor megpróbálom a rántást, azt se tudom mi az.
Végignéztem/olvastam pár spenót receptet a neten, de teljesen összezavarodtam. Mindenhol tök más a recept.A legjobbak:
Youtube videóban: "már csak hozzáadom a lisztet" - de mihez? azt nem mondja
Szoky: "mindenki kéri a pontos mennyiségeket, de ezt a dekát nagyon nehéz megmondani" -
addikt
-
krizmo_
Topikgazda
válasz btraven #7339 üzenetére
Kevés vízben odateszed a spenótot, csak éppen annyi víz legyen rajta, hogy ne ragadjon le, amíg felenged. Pár percig főzöd, amíg fő elkészíted mellé a rántást. Olajat hevítesz, amibe annyi lisztet teszel, amennyit felvesz(ez azt jelenti, hogy kényelmesen tudod keverni, és nem áll össze), ha kapott egy kis színt rányomsz 1-2 fokhagymagerezdet(nem előbb különben megég a fokhagyma, és keserű lesz), néhány másodpercig pirítod csak, majd leveszed a tűzről, és adsz hozzá egy kis tejfölt, közben habverővel folyamatosan kevered, hogy ne legyen csomós(ha mégis az lesz rámész botmixerrel). Már csak annyi dolog maradt, hogy hozzákeverd ezt a rántást a spenóthoz és kevergetés mellett összefőzöd őket, ha besűrűsödött el is készült, (kb. olyan állagot kell kapnod, mint a puding) . Ízlés szerint sózod. Én nem szoktam semmi mást hozzátenni, így a legfinomabb. Mindig így készítem, nekem ez jött be a legjobban.
Nagyon egyszerű, hamar elkészül, csak az első alkalom lesz nehéz, utána már egyszerűen fog menni.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz ladybug #7323 üzenetére
Ilyenkor télen nagy kincs a friss menta, letörném az asszony kezét, ha a meglévő mentát elpazarolná teába, amikor mojitót is lehet csinálni
Erről jut eszembe, nyáron viszont van mentánk dögivel. Van valakinek egy jó mentaszörp receptje ?
Van fodormenta (sokkal több), meg borsmenta is. A mojitóba a fodormenta a jó, de szörpöt melyikből érdemes csinálni?
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Vettem ma az Aldiban a sajátmárkás serpenyős ázsiai zöldségkeveréket. Gondoltam pulykamellfilével megcsinálnám valahogy, illetve van itthon üvegtészta és szójaszósz. Nem szoktam ilyen ázsiai kajákat csinálni, van ötlet hogy lehetne ezt szuperre összehozni? Van szemben velünk egy ázsiai jellegű bolt, ha valami extra kellene, ott meg tudom nézni, hogy van-e. Köszi a segítséget![ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy A55 5G
-
veterán
válasz DrDobos #7344 üzenetére
Az ilyen ázsiai zöldségkeverékekkel inkább wok jellegű, thaiföldi kajákat érdemes csinálni.
Alapesetben a vékony csíkokra vágott, előzőleg tandoori (vagy valami thai) fűszerkeverékkel pácolt pulykamellet megpirítod egy nagyobb serpenyőben, félrerakod. Megfőzöd az üvegtésztát, félrerakod.
Utána a serpenyőbe teszel pici napraforgó olajat, ha már jó forró, akkor beleteszed az előzőleg már kiolvasztott, szobahőmérsékletű ázsiai zöldségkeveréket. Rálocsolsz 2-3 evőkanál szójaszószt, hagyod 3 percig sülni, utána belekevered az üvegtésztát. Újabb 3 perc múlva mehet bele a pulykamell. Közben folyamatosan rázogasd, vagy kevergesd, hogy le ne égjen. Rázogatni azért jobb, mert a kevergetés összetöri a zöldséget, meg az üvegtésztát.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
DrDobos
őstag
-
veterán
válasz DrDobos #7346 üzenetére
Fokhagymás szójaszószt nem kell venni, azt otthon is tudsz csinálni szójaszószból és zúzott fokhagymából
Ha mindenképpen venni akarsz, akkor ez a legelterjedtebb, minden ósanteszkóban kapható.
Nem is túl drága és az árához képest a minősége meglehetősen jó
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Donki Hóte #7347 üzenetére
Ezt tényleg így szoktad készíteni
Új hozzászólás Aktív témák
- Új Bestway medence vizforgatóval akciós áron
- Einhell CC-PO 90 polírozó, 240mm, 90W
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs ICON székek azonnal . Utolsó darab raktáron +36301300000
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs EPIC székek azonnal . 24 / 36 hónap garancia . +36301300000
- Költségmentes! 61xxx KM, Jaguar XE L4D Prestige 2.0D Automata.