-
IT café
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #2643 üzenetére
Köszönöm.
Igen elő kell melegíteni, 50 percet javasolnak. De ha felmelegszik a sütő 250 fokra akkor egyből beteszem a pizzát, (kenyeret). Így is ugyanolyan hatékony. Kb. 10 perc alatt meg is sül a pizza. A széle és az alja ropogós a teteje pedig pirult. A pizzát végig 250 fokon sütöm, a kenyeret csak a kezdeti időben, mérettől függ, hogy ez mennyi, 1kg lisztből készültnél ez 10 perc, aztán leviszem 200 fokra.
Egyébként innen vettük: [link]
#2646 dugesz77
"Süteményeknél is nagyon sokat segít például az almás pite alja sokszor nyersebb maradt az alma létől most a vaslapon sütve megsül az is szépen."Lerakod a pite tésztát, és arra szórsz egy kis darált kekszet, majd erre teszed az almát, így nem fog elázni a tészta.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz daninet #2704 üzenetére
Szerintem azért van különbség a finomított fehér liszt és a 00-ás között... Az igazi olasz pizza is 00-ás liszttel készül.
Egyébként, a Nagyi titka lisztek között is van már 00-ás pizzaliszt és pl. Tescoban mindig lehet kapni.
Mi az Első Pesti malomból szoktuk beszerezni a liszteket, közvetlenül a malomból hozzák. Nem tudom, hogy ott van-e boltjuk, ahol te élsz, de ha van érdemes oda elmenni. -
-
krizmo_
Topikgazda
Épp gofri sütő várárlás előtt állunk, kinek melyik gofri sütő vált be?
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz jociolaszi #2779 üzenetére
Üdv,
Szerintem az aranygaluskát inkább alsó-felső sütéssel készítsétek el, ha szükségesnek érzitek a tetejére rá lehet pirítani a légkeveréssel, nagyon kiszáradna, ha végig légkeveréssel sütnétek.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #54715584 #2794 üzenetére
A zsemlét és az ilyesmi péksüteményet először hirtelen kell sütni, hogy megemelkedjen és kérget kapjon, és később sem szabad 200 fok alá menni, mert megvastagszik a héja, ha alacsony hőfokon sül sokáig, a kenyérrel is hasonló a helyzet egyébként. Ilyen szempontból a bagel a legérzékenyebb... Annak egyáltalán nem lehet ropogós, vastag a külseje.
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #54715584 #2801 üzenetére
Kísérletezni kell, ahogy teszed is így tapasztalod ki mi a legjobb módszer, és összetétel.
A bagelt meg kell főzni sütés előtt barna cukros vízben, ez a különlegessége, mint a perecnek.
Én is főzöm sütés előtt.
Ezt céges reggelire sütöttem, nagyon szeretik:
[kép]Gondoltam bedobok pár képet, amit így hirtelen találtam.
[ Szerkesztve ]
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #2805 üzenetére
Köszi. Persze megosztom a receptet.
A tésztához:
500 g liszt (BL80, egy részre lehet teljes kiőrlésű is)
3 dl víz
10 g vaj
2 tk só
20 g nádcukor (barnacukor)
10 g friss élesztőA főzővízhez:
Víz
Barnacukor, vagy méz
SóA langyos vízhez adjuk hozzá a barnacukrot, az élesztőt, majd a vajat, aztán pedig a lisztet, és végül a sót. Géppel vagy kézzel addig dagasztjuk/gyúrjuk, amíg szép fényes nem lesz a tészta, és már nem ragad. Rugalmas, kissé merev tésztát kell kapnunk, ha szükséges lehet még lisztet hozzátenni. Letakarjuk és hagyjuk megkelni kb. 40-50 perc alatt megkel.
Ha a duplájára kelt, átgyúratjuk aztán kiadagoljuk a tésztát. Én 115 grammos gombócokat szoktam kimérni, aztán ezeket a gombócokat kinyújtom úgy hogy fel lehessen tekerni, majd a 2 végét összetapasztjuk. A megformázott bageleket kb. fél órát kelesztjük lisztezett deszkán és konyharuha alatt.Amíg kelnek a bagelek egy lábosba tegyünk fel vizet forrni, ha felforr adjuk hozzá a cukrot/mézet, és a sót. Ezt lehet ízlés szerint adagolni, de inkább több legyen a cukor/méz, mint kevesebb.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és készítsük elő a sütőpappírral kibélelt tepsit.
Ha lejárt a kb. 30 perc és felforrt a víz, akkor jöhet a bagelek fürösztése.
Azaz oldala, amelyik kelesztés közben lefelé volt, az legyen felül fürösztés közben.
Oldalanként 30-40 másodpercig főzzük a bageleket, majd tegyük a kibélelt tepsire, és azonnal szórjuk meg magokkal, ha letettük őket leragadnak és nem lehet már mozgatni.
Ha kivesszük őket a vízből ráncosak és csúnyák, ez normális, sütés közben majd kirúgják magukat.
Egyből mehetnek is a sütőbe. ~ 20 percig süssük őket 220 fokon, majd a végén pár percig süssük légkeveréssel, amíg meg nem pirul kicsit a tetejük.Megjegyzés:
A tésztába lehet chilit is keverni, ha valaki szereti. Szóráshoz használhatunk bármilyen magot, (napraforgó, szezámmag, lenmag...), de zabpehely is tökéletes.Remélem sikerült jól, érthetően leírnom és nem hagytam ki semmit.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
#2808 comegetsome1
Én nem nagyon tudtam megszokni/megszeretni a kovászos kenyér savanyú ízét, inkább élesztőből csinálom, úgy is eláll 1 hétig gond nélkül, bár a rozskenyér az még tovább is... sokat kísérleteztem vele mire sikerült jó ízvilágot illetve állagot kihoznom a rozsból.#2809 Digitalpimp
Köszönöm! Igyekszem.
Hajrá! Ebből csak jó sülhet ki.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #54715584 #2823 üzenetére
Én most legutóbb fehér tönkölybúzalisztből csináltam zsemlét. Leírom, hogy készítettem, hátha kedvet kapsz hozzá, mert finom fajta zsemle.
Hozzávalók:
625g fehér tönkölybúzaliszt
370ml tej
1ek olaj
1ek sikér (ha ez nincs ennél a fajta lisztnél akár el is hagyhatod)
25g élesztő
1 ek barnacukor vagy kristálycukor
2 púpos tk só
A tetejére szezámmagElkészítés:
A sütőt melegítsük elő 250 fokra.
A tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfutottjuk az élesztőt, majd a lisztet, olajat, sikért, és sót.
Miután megdagasztottuk, kelesztjük 40-50 percet, amíg a duplájára kell. Ha kicsit tömörebb zsemléket szeretnék, akkor ezután már gyárthatjuk is őket, ha szellősebb, akkor ismét megdagasztjuk, és hagyjuk megkelni, majd ezt követően gombócokat formázunk, és sodrófával kicsit kinyújtjuk őket.
Ebből a mennyiségből 9 db zsemlét szoktam csinálni. ~115 grammos egy zsemle.
Tepsire/sütőlemezre teszem őket, és a tetejüket jó alaposan megkenem tejjel, rászórom a szezámmagot, így rajta maradnak.
Hagyom kelni 30-40 percig, aztán mehetnek a sütőbe amit leviszek 220 fokra és 20 percig sütöm a zsemléket, a végén odapirítok nekik légkeveréssel.Ez kimondottan szendvics zsemlének készült, szeretem ha kicsit laposabb, mert így lehet rendesen tenni bele mindenfélét, mégsem lesz akkora, hogy ne lehessen bekapni.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #2830 üzenetére
Jó ötlet, erre már én is gondoltam.
Boldog új évet mindenkinek!
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #2841 üzenetére
Jó ötlet.
Lehet valamelyik nap vacsorára csinálok, úgyis betáraztunk most Barilla tésztából.
Egyébként meg sokszor csinálom itthon a tésztát, kipróbáltam az olasz csak víz és durumliszt verziót (tojás nélkül) és nagyon megtetszett, annyira finom. A (tagliatellet) széles metéltet mindig csak így csinálom. -
krizmo_
Topikgazda
Nem lesz vastag, kemény héjuk? Képed van esetleg?
Én azt tapasztaltam, hogy magas hőfokon kell kezdeni a sütést.Amúgy, én mindig szobahőmérsékleten kelesztek minden pékcuccot, és megkelnek rendesen. A levestésztát pedig mindig hűtőbe teszem hajtogatások után, és ott is megkel.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #2878 üzenetére
Így a legjobb, hogy te tapasztaltad ki, így már mindig jól fog sikerülni.
#2875 justgiveup
Sok egyszerű és gyors recept van, keress rá pl. Jamie egyszerű és gyors kajáira, vagy 30 perces kajáira (de vannak 15 perces kajái is). Alapozásnak ez jó lehet.A fűszekerek ízlés dolga, idővel ráérzel majd, hogy mihez milyen és mennyi fűszer passzol.
Ha szeretnél elkészíteni egy ételt dobd be ebbe a topikba, és ellátunk jó tanácsokkal. -
krizmo_
Topikgazda
#2882 justgiveup
Sok helyen lehet már venni vágott fűszernövényt, vagy fagyasztottat. Szárítottból pedig érdemes mindig minőségit venni.Ezt most csak úgy itt hagyom, az egyik tradicionális ünnepi étkünk:
Ha érdekel valakit szívesen írok jó marhabélszín beszerzési helyet.
Az eredeti Wellington bélszín elkészítési módja alapján készült. -
krizmo_
Topikgazda
Tőlük szoktuk venni a bélszínt, és minden más terméküket is csak ajánlani tudom: [link]
Ők pedig innen szokták beszerezni a marhahúst: [link]Sokféle marhát kóstoltunk már, és eddig ez a legjobb, amit lehetett kapni.
Ünnepek előtt mindig veszünk egy egész bélszínt, a törzséből Wellington lesz, a még szépen érmékre szeletelhető részét megsütjük: [kép] , a maradékból pedig Stroganoff bélszín készül. -
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #2891 üzenetére
Gordon Ramsay receptje alapján, pont így ahogy ő: [link]
A tésztát én csinálom, mert szerintem a bolti leveles nem jó ehhez.A bélszínt szobahőmérsékleten hagyom fél órát, sózom borsozom, majd az előre felhevített serpenyőbe olajat teszek és pár percig sütöm (kb. 3 percig oldalanként), ha jól átsütve szereted akkor kicsit tovább, épphogy kérget kapjon, pár perc pihentetés és lehet is fogyasztani.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #2905 üzenetére
Ha élesztővel készítesz kenyeret, akkor nem jó ilyen sokáig keleszteni, az íze sem lesz jó, mert megsavanyodik, és a tészta sem, mert vagy ragadós és használhatatlan lesz, vagy teljesen összeesik, mert megdöglik az élesztő. Legalábbis én ezt tapasztaltam. Viszont, ha ciabattát készítesz, az eláll akár egész nap, sőt annál jobb minél többet áll.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz justgiveup #2915 üzenetére
Több folyadékot kell beletenni. Inkább ez elején legyen több a folyadék, és úgy adj hozzá lisztet, mint fordítva.
Szerk.:
Nálam az arány 1kg liszthez 6dl folyadékot adok, ha kevesebbet szeretnék, akkor leosztom az arányokat természetesen.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz mephi666 #2931 üzenetére
"kezd elegünk lenni egyre jobban az élesztős vackokból, amit 2naposan már alig lehet megenni"
Nem azért vacak mert élesztővel készült. Sokkal inkább azért, mert van abba minden, csak az nem ami kellene...
Az a kenyér, amit élesztővel készítek, még 1 hét után is ehető, és nincs semmi baja... Vagy talán, amit te otthon megsütsz élesztővel, az nem ilyen? -
krizmo_
Topikgazda
válasz mephi666 #2934 üzenetére
Ha Budapesten élsz, akkor tudok jó lisztboltot ajánlani, ahova frissen kerülnek a lisztek a malomból.
#2935 Soul Gem
A zsemle jobban szárad mint a kenyér, mert sokkal kisebb, én szoktam pirítani, vagy melegszendvicset készítek belőle, ha már soknapos, vagy a fagyasztóba is be lehet tenni, és ha sütőben felfrissíted, vagy a kenyérpirító felett (ha van ilyen funkciója), akkor mintha frissen sült volna olyan.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz devil-k #2939 üzenetére
Azért nem egy rossz dolog :
Élesztő: kívül-belül jót tesz.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz devil-k #2941 üzenetére
Félreértesz, én nem vagyok a kovászos kenyér ellen.
A kovászos kenyérrel sok a munka és odafigyelést igényel, így sokakat elriaszt, hogy otthon süssenek kenyeret, pedig az élesztővel otthon készített kenyér sokkal jobb, mint amit a boltban meg lehet venni. Csak azt mondom valahol el kell kezdeni, és sokan nem a kovászolással kezdik, az inkább a következő szint.
Mondjuk, én szeretem az élesztős kenyeret, jobban, mint a kovászost...mi nem veszünk boltban ilyesmit, mindig itthon csináljuk, így sokféle pékcucc elkészítése belefér ilyen is olyan is...Amúgy minden téren ilyen fontos számodra az egészséges életmód?
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #2948 üzenetére
Nem mindennek van magyar neve. Mivel sok mindent nem lehet nálunk kapni, ezért legtöbbször arra fordítják az ilyesmit, ami hasonlít valami olyanra, amit a magyarok is ismernek. (Ezt a sorozatfordítói múltam miatt tudom, mert én is így csináltam. )
Szoktam hasonlókat sütni, teljesen jó lehet, egyébként ezek pár nap múlva kicsit jobbak, mint a hagyományos zsemlék, mert a bennük lévő zsiradék miatt nem szikkadnak meg annyira.
#2943 devil-k
"...a kenyérhez a 3 fő összetevőn kívül (liszt, só, víz) semmi szükség nincs másra..."
Én fel szoktam turbózni időnként a kenyereket pl. búzacsírával, lenmaggal, tökmaggal, szezámmaggal, útifű maghéjjal, asztal paradicsommal, fűszernövényekkel stb... A rozskenyérbe szoktam tenni karamalz sört meg diót és fűszereket.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Nemrég elkérték az egyik rozskenyér receptem, ha már leírtam, gondoltam veletek is megosztom, én "fejlesztettem" ki, és mindig nagy sikert arat, nagyon szokták szeretni még azok is, akik korábban nem szerették a rozskenyeret:
375g BL80-as kenyérliszt
375g Rozsliszt (teljes kiőrlésű rozsliszt, világos rozsliszt, sötét rozsliszt. Keverni is lehet őket, és ha csak egyféle van az is jó, nem muszáj keverni)
30g élesztő
1 evőkanál barna cukor
2 evőkanál sikér
1 doboz karamalz sör (classic nem ízesített változat)
120 ml víz
1 marék dió durvára törve
1 kiskanál őrölt kömény, bors
3 teáskanál só
Langyos vízben fel kell futtatni az élesztőt, majd a sörrel együtt bele kell önteni a dagasztó, vagy kenyérgépbe, ezt követően hozzá lehet adagolni a száraz alapanyagokat. Megkelesztjük (ez kb. 40. perc). A sütőt előmelegítjük 250 fokra.
A megkelt tésztát ismét átgyúrjuk, megformázzuk, bevágjuk, majd egy zsírpapírral kibélelt tepsire tesszük és egy konyharuhával letakarjuk. (Én sütőkövet szoktam használni, de a tepsi is jó lehet, csak hőálló legyen magas hőfokon is.) A rozsliszttel nehéz dolgozni, mert ragad ezért formázás közben lisztet kell használni.
Miután megkelt (ez olyan-30-40 perc) mehet a sütőbe, 250 fokon 10 percig sütjük, aztán visszavisszük a hőmérsékletet 200 fokra és még 30-40 percig sütjük. Legyen szép barna színe de ne égjen meg.
Ha megsült rácson hűlni hagyjuk, ha kihűlt lehet szeletelni, de másnaposan a legjobb.Ezért fontos sikért használni a rozsliszt esetében:
Ez sikér nélkül készült:
[kép]Ez pedig már sikérrel, ahogy a fentiek is:
[kép]Ilyen a belseje:
[kép]
Alapjába véve viszonylag tömör a szerkezete, ahogy a rozskenyereknek általában.Ez a kenyér nagyon sokáig eláll, és sok más kenyérhez hasonlóan nem frissen a legfinomabb, hanem inkább pár naposan.
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
Nem akartam én semmit az élesztővel, csupán jelentkeztem...csak volt egy olyan kérdés,
hogy használok-e élesztőt, és én meg erre azt válaszoltam, hogy igen, de nyilván nem szegném meg a szabályzatukat és pakolnék fel hozzájuk élesztős cuccokat. Az ilyen szektaszerű végletességet amúgy sem szeretem... -
krizmo_
Topikgazda
válasz Šolaire #2996 üzenetére
Én vegyesen etetem, BL 80-as, teljes kiőrlésű és rozsliszttel. A rozstól valóban savanyúbb, azt nem igazán szeretem.
#2977 Essejó
Szerintem is kissé túl van gondolva...#2991 kmarci25
És milyen kenyeret sütsz? Én ma is csináltam egy öreg tésztást, ha elfogy sütök egy sima BL80-as kovászos kenyeret.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Einhell CC-PO 90 polírozó, 240mm, 90W
- Új Bestway medence vizforgatóval akciós áron
- KIA Ceed 1.4 T-GDI Platinum DCT. 2019.
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs LEGEND székek azonnal . 24 hónap garancia . +36301300000