Hirdetés
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
iBoli
tag
válasz Tamarel #15091 üzenetére
"(ac tényleg csak 5Ghz)"
Mivel maga a szabvány még nem végleges, napról-napra fejlődik, így nehéz erre jó választ adni. 5GHz-es frekin a max sávszélesség ma szabvány szerint az 1733MHz (amit sokszor sokszor 1.8GHz-nek neveznek az egyszerűség kedvéért).
Az AC2400 (ami valójában AC2350, de ténylegesen 2333MHz), az 600MHz 2.4GHz-es (N-es) csatornán + 1733MHz az 5GHz-es (AC) csatornán. Szóval az AC szabvány maga az 5GHzes csatorna sávszélességeit deklarálja csak valóban, de a kérdésben szereplő router a maga AC2400 típusával együttesen használja a 2.4GHz + az 5GHz frekvenciákat.
Csak 5GHz-es frekin a jelenlegi max sávszél az 1733MHz. Ehez pedig felesleges az AC87U. Ez a pontos válasz ebben az esetben."A kliensek max 2x2esek lesznek"
Ezt én így nem merném kijelenteni. Nem vagyok jós.
"főleg hogy egy komolyabb 3x3as adapter a laptopba kerül vagy 20-25e forintba és 7W-ot fogyaszt"
Na igen. De minden fejlődik, ez is. Ezt ne felejtsük el!
"Ha van mellette syno nas akkor meg semmi értelme a routert terhelni vpn-nel vagy letöltéssel."
Ezzel vitatkoznék. VPN-nek szerintem igenis van értelme. Ha valakinek pl nem csak a Syno NAS az, amit el akar érni távolról (mint pl én), akkor igenis van! És miért is ne a routert terheljem a VPN-el? Kb jobb procik vannak benne, mint egy mai Synoban
Letöltéssel egyetértek. Ha van egy Syno, akkor ne a router.[ Szerkesztve ]
-
iBoli
tag
válasz Tamarel #15098 üzenetére
Na igen. De az openVPN is prociigényes. Miért terhelném mindennel a NAS-omat, ha ott egy másik eszköz, ami erre való?
Bár nem értem a példádat. Nálam nem feltétlenül a NAS-t kell elérnem biztonságosan távolról, és nem feltétlenül telefonról. Van más eszközöm is, amit VPN-en érek el. Az én véleményem az, hogy biztonságos remote access = VPN. Elfogadom, hogy nem mindenkinek az. De az is igaz, hogy nálam a remote access nem egyenlő a NAS eléréssel. -
Doky586
nagyúr
válasz Tamarel #16701 üzenetére
Régebben már beszéltünk itt erről. DownloadStation esetén tilos szerkeszteni a letöltött fileokat még áthelyzés után is. Ha egy 1kB-os .nfo fileban kicserél valaki akárcsak 1db karaktert is, akkor az egész 20GB-os torrent mehet a kukába és aki tőle letöltötte azt az átírt bytetot azok mind kezdhetik előlről az egészet..
(és reménykedhetnek hogy nem akadnak össze a szerkesztős emberkével többé)
Te is egy ilyen szerkesztős emberkétől tölthettél le pár szeletet, pechedre.[ Szerkesztve ]
-
MrCsiT
addikt
válasz Tamarel #17686 üzenetére
Köszönöm.
Közben, ha már úgyis írok, leírom, mit tapasztaltam..
215j használati tapasztalatok
Volt egy 213j NAS-om, gondoltam, a modernebb 215j mindenképpen előrelépés lesz a maga kis 2 magjával még akkor is, ha a magonkénti processzorsebesség csak 800 Mhz, szemben a 213j -ben dolgozó 1 magos proci 1200 Mhz-es sebességével.
A váltást követően - bár a 213j-ben én Raid1 kötetet csináltam - a 215j-be rakott 2x2 TB WD RED -ről olvasáskor meglepve tapasztaltam, hogy
- szemben azzal, hogy az írási sebesség gyártói spec. 87 MB/s nagy fájlokra, én 85-102 MB/s-el tudom írni a NAS-ba lévő kötetet,
- amin megdöbbentett, hogy olvasáskor viszont csak 56-90 MB/s sebességet érek el, azaz lassabb az olvasás a kötetről, mint az írás.Ezt annyira nem tartottam normálisnak, hogy elkezdtem nézelődni:
- kiderült, hogy a 215j-ben SHR a kötetem fájlrendszere. A hivatalos Synology zárt fórumon rákérdeztem a dologra, és bár ott azt a választ kaptam, hogy maga az SHR nem lehet oka a lassúságnak, hittem is, meg nem is. Csináltam egy tesztet: a hdd-k helyett betettem egy SSD-t a 215j-be. A rendszer kérdés nélkül SHR-re formázta - gyanítom, ez történhetett a RED-ekkel is, hiszen én biztosan nem választottam SHR-t, és a DSM telepítés egyik lépése éppen az, hogy formáz. Bár a zárt topicban azt az információt kaptam, hogy amennyiben van már adat a NAS-ba tett HDD-ken, akkor az nem formáz azonnal, csak a DSM települ, de nekem olyan emlékem van, hogy a HDD-k átrakásakor megkérdezte a 215j azt, hogy hozzájárulok-e a formázáshoz, de talán csak figyelmeztető ablak volt, nem valós választási lehetőség.szerk.: önmagában az SHR-el semmi bajom, biztosan jól átgondolták a Synology mérnökei, hogy működjön. Azonban, olvastam egy fórumot, ahol arra panaszkodtak felhasználók, hogy SHR-el 2 lemezes NAS esetén, kb. 10-15%-al lassabb a NAS, mint Raid1-el. Akkor és ott biztosan igazuk volt, ám azóta kijött pár DSM verzió, nem lennék meglepve, hogy - már ha volt hiba - azt javították volna.
Ami határozottan zavar, hogy a rendszer helyettem dönti el, kérdés nélkül, hogy nekem melyik fajta kötet kell, és csak később van módom saját döntést hozni erről - már, ha tudom, mire és hol figyeljek.
-a NAS-ba tett SSD-vel, ahol az SSD-n SHR kötet volt, írás során, Windows Intézővel másolva, ha a NAS-on
SMB2 volt engedélyezve:
PC->NAS 74-90 MB/s írási sebességet kaptam
SMB3 engedélyezése után
92-106 MB/s lett ez az írási érték, ezzel meghaladva a gyári 87MB/s adatot.
Olvasásra
NAS->SSD-re: 106-112 MB/s , míg NAS->HDD-re: 104-112 MB/s olvasási értékeket láttam, amivel megkaptam a gyári max. 111 MB/s olvasási értéket, azonban mivel csak 1 db SSD-m volt, Raid-et nem tudtam próbálni vele.- ezek után, adatokat mentettem, és letörőltem a RED-ekről az SHR kötetet, készítettem egy új, Raid1-es kötetet, elvégeztem a másolástesztemet, 2-3 db, 1,5-2,5 GB méretű fájl másolásával. A NAS-ra írás ismételten nagyon jó lett:
SSD-> NAS 97-107 MB/s írás
HDD-> NAS 87-107 MB/s írás
és az olvasási értékek is rendben voltak:
NAS->SSD : 92-110 MB/s
NAS->HDD : 91-111 MB/sCsak az érdekesség kedvéért, csináltam egy SHR kötetet is, és azon is megmértem, az alábbi eredménnyel:
írás:
HDD->SHR NAS : 71-101 MB/s
SSD->SHR NAS : 82-100 MB/s -ez így még rendben is volt, viszont az
olvasás érdekes volt, így volt, amit többször is megnéztem:
SHR->SSD :87-105 MB/s és 82-107 MB/s és 76-104 MB/s
SHR->HDD : 67-107 MB/sazaz, nálam az SHR kötet már 2-3 db fájl másolása során is gyengébben teljesített, mint a Raid1.
Ezek után, visszaformáztam a kötetemet az általam előnyben részesített Raid1-re, és elkezdtem visszamásolni az adatokat. Közben, csak csináltam egy olvasási tesztet is, és meglepetésemre, az olvasási adatok elmaradtak a legelső Raid1 köteten mért értékektől.
Ezen elgondolkodva, töröltem a kötetet, majd lemezellenőrzést is engedélyezve, létrehoztam ismét, Raid1-ként. Mivel már nem akartam még egyszer a kezdetekben tesztelgetni, szépen visszaállítottam a mentéseket, a használt szolgáltatásokat.
A legvégén ott tartok, hogy kb. 50%-ban van "tele" a NAS-ban lévő kötet, és ha írok rá:
SSD->NAS: 70-93 MB/s értéket kapok, míg olvasásra
NAS->SSD: 60-80 MB/s között változik az sebesség.Ez már így nem annyira fényes, de ez van. Amit megfigyeltem és érdekes, az maga a másolási karakterisztika: elkezdődik x értékkel, majd csökkenni kezd, és egy idő után pedig nő a sebesség - na ezt nem értettem, hát nézegetni kezdtem a DSM-en az "Erőforrás figyelése" ablakát.
Közben másoltam. Van egy processzorterhelés widgetem is, amiben az tűnt fel, hogy azon a ponton, ahol a másolás elkezd "erősödni", megnő a processzorterhelés widget szerint a kihasználtság.
Számomra úgy tűnik, hogy a magok közötti terheléselosztással lehet probléma, egyszerűen lassan ismeri fel a NAS, hogy amit kértek tőle, annak több erőforrásra van szüksége.Ez a másolási sebesség probléma részemről egy egyáltalán nem várt eseménye a NAS-cserének. Emlékeim szerint, a 213j-ről gyorsabban olvastam még úgy is, hogy abban majdnem tele volt a kötet - kb. 300MB szabad hely volt az 1,79TB-ből - de lehet, hogy csak rosszul emlékszem.
Maga a teljes rendszer a sebességet tekintve a szolgáltatások (e-mail, photo station, webes felületek) használata során gyorsabb, mint a 213j-nél, és persze ez egy új árán is "csak" 58k-s NAS, talán nem várhatok többet tőle..
[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
MrCsiT
addikt
válasz Tamarel #17975 üzenetére
"1. Erről már nem egyszer volt szó: a raid semmilyen szinten nem jelent biztonsági mentést.
2. Egyszerre, egy gyártási sorozatból véve a lemezeket meg még kevesebb értelme van." - írod.Az OK, hogy nyilván nem biztonsági mentés, hiszen a 2 db lemez raid1 -ben, ugyanabban az eszközben van.
De azért, az ugye szerinted is igaz, hogy az adat, a raid1 miatt, mégis csak 2 db hdd-n van meg, és az egyik meghibásodása esetén, a második hdd-n ugyanaz az adat - éppen a raid 1 miatt - továbbra is rendelkezésre fog állni?2. Annak mennyi értelme van, ha azt állítod - ha jól értem - hogy azonos sorozatból származó HDD-k 100% eséllyel ugyanakkor is fognak meghibásodni ?
[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
Lee-der
tag
válasz Tamarel #18482 üzenetére
Köszi a választ,
azóta én is megcsináltam, és megy nálam is, bonyolultnak nem volt bonyolult, de még most sem úgy néz ki a setup, ahogy szerettem volna.
Amit akartam:
-Gdrive-ban nem a root folderbe van behányva az összes könyvtáram a képekkel, hanem mondjuk a /photos könyvtátba, mert vannak más cuccaim is a Gdrive-ban
-A Syno-n pedig a szinkronizált mappa a photo station alap mappája /photo és az abban lévő összes könyvtár van szinkronizálva a Gdrive-ba.Amit sikerült:
-Gdrive-ban a root-ba pakolta az összes képet könyvtárastul és a többi cuccomat pedig beraktam egy külön mappába, amit nem szinkronizálok.
-A Syno-n elértem a nirvánát, a /photo mappa szőröstül-bőröstül van szinkronizálva a Gdrive-val.Sajna jobban nemtom megfogalmazni amúgy átjön, hogy mi az amit el szeretnék érni?
Drum & Bass Fo'eva' <- Music starts @ 170BPM
-
csipuka
senior tag
válasz Tamarel #23126 üzenetére
Nekem egy IP camera (beepitett mozgas ellenorzes) es egy USB kamera (ez a RPI2-be van dugva es stream-eli a jelet a NASnak, aminel a NAS donti el, ogy volt-e mozgas) van a NAS-hoz rendelve.
Amire jo a NAS, hogy el is tarolja ha volt mozgas, illetve nekem be van allitva, hogy levelet is kuldjon egybol.
Illetve a DS Cam app-al konnyen lehet monitorozni egy helyrol azokat a kamerakat amik be vannak kotve a NAS-ba. -
Chrys_
addikt
válasz Tamarel #24416 üzenetére
Ez a "célfeladatra célhardvert" olyan XX. századi felfogás
off pl. navigációra motoron nem motoros navit használok 500euróért hanem a már meglévő 5,7" kijelzős telefonom, csak vettem hozzá egy 50 euro értékű víz- és porálló tokot, amivel tökéletesen teljesíti a célt. /off
off az offban -
Borisz76
veterán
válasz Tamarel #31383 üzenetére
Na úgy tűnik ( kopp, kopp , kopp ) , hogy jó lesz
Frissítettem mindent amit a gépen találtam.
Többször újra is indítottam.
Megint futtattam a NOD-ot , Malwarebytes-t Defender-t.
Leszedtem majd restart után újra felraktam a Download Station Chrome Plugin-t is.
Leválasztottam a hálózati meghajtókat....most azokat megint felcsatolom.
Persze akkor fogok megnyugodni ha 3 nap múlva sem lesz gond.....Mindenkinek köszönöm az észrevételeket és javaslatokat !
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
gyugyo79
addikt
válasz Tamarel #32424 üzenetére
Az irány mi? Mert elérni kell a mobil végpontot és nem mobilról csatlakozni egy VPN szerverhez.
Az mindről működik, hogy a NAS VPN -en becsatlakozik egy hálózatba és utána a VPN tunelen belül már elérhető.
Nagyon sok partnerünk van akinek a Telekommal van VPN -re szerződése. CISCO -eszközökön keresztül van is nekik is kész mobil vagy mobil backup megoldásuk. DE még az ilyen szintű elég komoly partnerüknek se adtak nem NAT -olt ne adj isten fix ip -s mobil netet amikor meg lettek keresve
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Tamarel #38868 üzenetére
Nem tudom pontosan, de valószínűleg így jut be.
Részlet a Quick Connect Help-ből:
"Troubleshooting
If you see the Network error occurred message, this means the QuickConnect service has stopped due to network errors. Please check the following:Your Synology NAS is connected to an active network (at Control Panel > Network > Network Interface).
The DNS server and default gateway settings are properly configured (at Control Panel > Network > General).
Make sure the Synology NAS can access the Internet using the following destination ports: 80, 443, 8888.
When the network errors are fixed, the QuickConnect service should resume automatically within a few minutes." -
-
veterán
válasz Tamarel #51536 üzenetére
Megpróbáltam a te általad javasolt beállításokat, de sajnos nem jutottam előrébb. Itt egy 8GB-os file letöltéséről egy proci valamint lemez terhelés grafikon.
Tisztán látszik hogy a proci eléggé le van terhelve, valószínű ezért is a 17MB/s környéke lesz a maximum amit tudni fog.iPhone 13 Pro Max
-
nagyúr
válasz Tamarel #51602 üzenetére
Nekem is az van, es 5-nel tobbet nem lattam meg tole. Emlekeim szerint nem kapott semmi extra priot, viszont a total lehalas effekt sem jott elo. Eszerint akkor van feljebb, csak ara van
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
biker
nagyúr
válasz Tamarel #53663 üzenetére
Félreértetted, nem "nem használom" a snapshot replicationt, hanem most nem fut. 7 órája állt le. Több megosztott mappát is snapshotol, de az pár perc alatt lefut mindre.
Egyébként kb 40% szabad terület van most.Ami ki szokta ütni, az a mac time machine, de már átállítottam afp-ről smb-re, és amikor meghízik mindig újraindítom friss backuppal. De most egy hete lett friss TM indítva, megint zombizik és I/O wait pörög ezerrel
Fórumokon mások is írogatnak ilyet, nekik megy az indexelés ekkor. nekem most az sem fut.
Hasnáljuk a ds audio, video appokat, de most épp mindenki alszik. a TM-ek hajnal kettőkor futnak, a snapshot 1:00-kor. kamerákon nincs mozgás. DISK1-2 folyamatosan villog mint a diszkólámpa
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
Új hozzászólás Aktív témák
- Playstation 5 Pulse 3D Fejhallgató
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X201 - i5-520M I 3GB I 250GB I 12,1" WXGA I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X240 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440P - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest