Hirdetés
-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
válasz Dluinet #11361 üzenetére
Ezzel szemben a hazai realitás az, hogy a férfiak jelentős része igen nagy valószínűséggel meghal 70 éves kora előtt.
A tudomány a valóság költészete!
-
-
Dare2Live
nagyúr
válasz Dluinet #11404 üzenetére
Pedig egyszerű kérdés volt... és innen indultunk:
" érdemes lenne kiszámolni, hogy egy adott méretű város energiaigényéhez milyen méretű akku kellene, ami mondjuk pótolja az igény felét, ha épp nem süt a nap és nem is fúj a szél"
ide lehet keverni Paksot, földgázerőművet, hálózatot sok mindent. Vagy válaszolni a feltett kérdésre.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
PredatorZoli
senior tag
válasz F-ECT$ #11398 üzenetére
Európában nem azért születik kevés gyerek, mert az emberek termékenységével lenne probléma. Egészen egyszerűen egy bizonyos jóléti szint felett az emberek nem, vagy csak nagyon kevés gyereket vállalnak tudatosan. Ezzel szemben egy szegén országban az emberek jellemzően több gyereket csinálnak.
Ez egészül ki valamennyi kultúrális vonallal is. -
Vesa
veterán
-
addikt
válasz Dare2Live #11406 üzenetére
Pont ebben a pillanatban olvastam a Portfolio Energy Investment Forum-ról az egyik előadást:
Óriásit esett az akkumulátorok ára, és várhatóan közel sincs még itt a végeSok érdekes dolgot mond az Alteo-s fazon. Bár felütéssel ellentétben semmi olyasmi nem hangzik el, ami arra utalna, hogy ipari mértékű energiatárolást fog megoldani az akkumulátor. Épp ellenkezőleg, az FCR és kismértékben az aFRR (leánykori nevükön: primer- és szekunder szabályozás) piacra tudnak csak belépni vele. Nem biztos, hogy ez itt sok mindenkinek ismerős fogalom, talán bandus tudja miről van szó. Lényeg, hogy akkor tudnak beavatkozni, amikor azonnal kell (az 50 Hz-es frekvenciatartáshoz), de értelemszerűen nem tartósan és nem nagy energiamennyiséggel. Az aFRR már egy nagyobb lépés, ott nagyobb teljesítménnyel kell jelen lenni, említette is a fazon, hogy már arra a piacra is csak részben képesek belépni. Pécsnyi város ellátása természetesen szóba sem jöhet aksikkal.
Érdekel most nagyon ez a téma, mert én is egy olyan beruházáson gondolkodok, amivel az FCR/aFRR piacon lehetne megjelenni. Ezek szerint már az akksikkal is konkurálni kéne...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dare2Live #11406 üzenetére
Szerintem elbeszélünk egymás mellett.
Már a megközelítés is hibás.
Miért kéne csak a napenergiára támaszkodni? Miért nem lehet diverzifikálni?
Miért korlátoznánk területre? Amikor EU-n belül szabadon áramlik az energia?
Miért nem termel este Paks, lekapcsolják a nappal együtt?
Gázerőművek eltűntek?
Elvágtuk magunkat az EU elektromos hálózatától?
Most hogyan oldjuk meg nap nélkül? Hogyan van áram éjszaka?
Nyáron lemegy a nap 18 órakor és reggel hétig nem kell fel?
Naponta 11 órás napsütéssel számoltál?
Ezek csak az alap kérdések, amit egy normális ember csak alapból feltesz.
De ha kíváncsi vagy rá 21 GWh-val megoldható, és mivel decentralizáltan lehet elhelyezni, így a mostani 10%-os hálózati veszteség sem jelentkezik.
21 GWh pedig egy Paks2 töredékébe kerül.
Fenntartása alig van (bármilyen erőműhöz képest) , főleg ha vasoxid akkumulátorral oldják meg, aminek az ára a vashoz közelit. Decentralizáltság miatt háború alatt támadhatatlan.
Képzeld el, hogy minden utca végén a trafónál egy ilyen akkupak.
Elképzelhetetlen lenne az utca szintnél nagyobb áramszünet.
16 db autóban van egy MWh.
340 ezer autónyi akkupakról beszélünk.
A tesla gyárt évente 1,8 millió autót."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
nagyúr
válasz HussarF #11411 üzenetére
Ez erős volt attól aki most csodálkozik rá az Alteo-ra.
Képzeld el, ha azt megtudnánk csinálni, hogy minden lakott területen lévő utcán, 25 méterenként oszlopokat helyeznénk el és egész éjjel világitanának.
Tudom, rengeteg energia, meg ennyi oszlopot le sem lehet gyártani, meg ki tartaná karban.
Várjunk csak, ez már megvalósult? Hogyan?[ Szerkesztve ]
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
F-ECT$
titán
válasz PredatorZoli #11407 üzenetére
Ez teljesen így van, de ez két külön dolog. Egyrészt az emberek kevesebb gyereket akarnak egy bizonyos életszínvonal felett, de az emberek egy másik csoportja szeretne gyereket, csak nem jön össze nekik.
Egy tanulmányból idéznék:
...az átlagos spermakoncentráció 101,1 millió/milliliterről 49,0 millió/milliliterre csökkent 1973 és 2018 között, ami 51,6 százalékos esés. A teljes spermiumszámban 62,3 százalékos csökkenést figyeltek meg. A korábbi tanulmányok szerint ha a spermiumok száma 40 millió alá csökken milliliterenként, veszélybe kerül a termékenység...Dive ever, work never.
-
bandus
veterán
válasz HussarF #11409 üzenetére
nagyon sok, ertsd nagyon nagyon sok penz aramlik most az ipari energiatarolasba. nyugat-europaban (foleg nemet, de nehany holland es belga is) tobbszaz MW-os projekteken is dolgozunk. hasonlo szamokat latni az olaszoknal, lengyeleknel. de akikkel a magyar piacrol beszelek, ok is inkabb mar nemetorszagban fektetnenek be. a magyar tamogatasi rendszerben volt 400+ mw-nyi nyertes palyazat, ez pont eleg arra, hogy kannibalizalja az altalad emlitett piacokat. ha veletlenul az mvm epit egy uj gazeromuvet, az meg foleg hazavagja. en nem biztos, hogy magyarorszagon tennek ebbe penzt. egy elado projektben segitettem kicsit egy befektetonek, kivancsi vagyok ok megveszik-e vegul a kiszemelt projektet otthon.
[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Dare2Live
nagyúr
válasz bandus #11414 üzenetére
Ahol tudják az ipari energiatárolás nem akumlátor. Azért mert 30+év TCOra nagyon drága. MO ezen a vonalon nagyon szar helyzetben van (nincs nagy esésű folyónk) ezért terveznek 400MWt. Közben úgy hogy nincs nagy esésű folyónk szivattyús tározósból 600MW a tervezett.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
nagyúr
válasz Dluinet #11410 üzenetére
Biztos hogy elbeszélünk egymás mellett.
pl ki írta nem lehet diverzifikálni, csak a napenergiára lehet támaszkodni...?
...
Feltettem egy egyszerű kérdést. Azért mert rámutat az akumlátor problémájára. És ez a most. És aztán lehet, hogy a köv 5évben minden évben 40%ot esik az akumlátorok ára és egy 50+év TCOra már jobban meg fogja érni mint egy szivattyús tározós.De baromi off az egész meg gerjed a hangulat... szóval itt én le is zárnám.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
nagyúr
válasz Dare2Live #11416 üzenetére
A kérdésed egyszerűen dilettáns volt.
De kérlek ne higgy nekem, inkább nézz utána magad.
Most úgy álla az akkus tárolás, hogy olcsóbb, mint a szivattyús erőművek.
De ne hidd el nekem, inkább figyeld az Alteo-t.
Mondjuk, ők is azt a hülyeséget nyomják, mint én."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
julius666
addikt
válasz Ringman #11341 üzenetére
Alapból csalóka az ábra, nincs a munkavállalási korúak számával arányosítva. Az USA népessége folyamatosan növekszik, ráadásul a korfa se olyan tragikus odaát. Főszámra összevetni közel 20 éves adatokat szerintem elég értelmetlen.
De ha ennek tudatában nézek az ábrára akkor is azért leginkább az látszik róla, hogy pörgő gazdaság mellett növekszik a multiple jobholders szám, recesszió alatt beesik. Tök független ez a chart alapján az inflációtól, a szerző mondanivalója nem leolvasható a grafikonról.
És akkor ez van még megfejelve azzal, hogy azért COVID alatt sokminden megváltozott a munkaerőpiacon, illetve a Biden adminisztráció alatt ömlöttek a bevándorlók az USA-ba. A 2020 utáni adatokat szerintem erősen a helyén kell kezelni.
#11342 j0k3r!
Ez messze nem csak AI, de azért elég durva némely államban, kevesebbre tippeltem volna.
Ilyenek után jó mindig hülyén érzem magam, hogy én meg próbálok a saját kis életemben takarékos lenni. Mostanság egyre inkább úgy érzem, semmi értelme. -
Shadowbull
addikt
Alapvetően tárolásra LFP, a jövőben SIB, aztán ha megvan a szent grál, akkor valamilyen szilárdtest-akku.
A beépített tárolási kapacitás exponenciálisan nő, és még nem is volt komolyabb technológiai ugrás, de biztosan lesz. Ehhez fog alkalmazkodni a hálózati infrastruktúra is.Egyél hozzá kenyeret!
-
veterán
Ez valami olyasmi lehet SZET-nél, mint az atomerőműnél. Amikor már üzemel, akkor tök fasza, meg olcsó, de előtte/utána a világ minden pénzét bele kell tolni.
Anno beszéltem erről egy barátommal, aki az elműnél a beruházási osztályt vezette. Azt mondta, hogy a legnagyobb gond a SZET-tel az, hogy hegyvidékre telepíthető, ami természetvédelmi terület is egyben (by definition). Namost, ha találsz egy jó helyszínt, akkor rögtön meg fog jelenni ott 150 környezetvédő, hogy elszabotálja az egészet. Akkunál nincs ilyen kötöttség.
Akkus tárolás amúgy sokkal jobban skálázható. Ahogy Shadowbull kolléga is írta, a hálózati infra alkalmazkodni fog hozzá. Az elmúlt 100+ évben kialakult egy topológia alap-csúcsponti erőművekkel, amit meghaladtunk már. Az átállás nyilván költséges és fájdalmas, de egy sokkal kevésbé centralizált energiarendszerre fog átállni a fejlett világ. Ennek amúgy ellátásbiztonsági hozadéka is lesz.
-
aAron_
őstag
WSB kínai retailhez képest semmi
Do not buy! Chinese stock market is a trap right now!
Messzebbről nézve még durvább:
Long put?
What is your ikigai?
-
attiati
veterán
válasz nort_on #11400 üzenetére
Részvétem
Rák szempontból a káros szenvedély (=szokás) sajnos nem ott kezdődik, ahol gondoljuk.
Hanem a hetente 2x virslinél. (kiragadott példa)Millennials, Gen X at higher risk of 17 cancers than older generations - study
oka:
A környezetben előforduló szennyező anyagok.
Elhízás.
Mozgáshiány.
Egészségtelen étrend.
Sok telített zsír és ultrafeldolgozott élelmiszer.
Rossz alvási szokások.[ Szerkesztve ]
-
F-ECT$
titán
válasz Vision #11417 üzenetére
Persze, életmód váltással segíteni lehet ezen, de az átlag akkor is csökken, illetve valószínűleg nálad sem 100 millió / ml az arány már, hanem kevesebb.
@attiati: és akkor a kivédhetetlen dolgokról ne is beszéljünk, mint pl a szennyezett levegő, víz, talaj, ahol semmi javulás nem várható rövid távon.
Dive ever, work never.
-
julius666
addikt
válasz attiati #11425 üzenetére
Hát nem tudom. Ránézek apám generációjára, átlagember dohányzott (ráadásul még az "akkori" cigit), napi szinten vedeltek (ráadásul az "akkori" piákat), csomó kemikáliával voltak körülvéve amit azóta betiltottak. Zabálták a jó kis házi füstölésű szalonnát, kolbászt, sonkát, ami szintén dugig van mindenfélével. Mozogni meg kétlem sokkal többet mozogtak volna, főleg ha az átlagot vesszük (manapság valóban sokan tunya életmódot élnek - pl én is - de sokan meg sokkal tudatosabban mint anno). Rossz alvási szokás se egyértelmű, ha későn kelő típus vagy akkor az a rossz alvási szokás, hogy fel kell kelned kötelezően 6 előtt.
Levegőminőségre meg:
Érdekesség: régebben olvastam egy tanulmányt arról, hogy az USA-ban a bűnözési ráták historikusan nagyon jól korrelálnak az üzemanyagok ólom tartalmával csak 20 év eltolással. Ugyanis az ólom hatással van az idegrendszerre (agresszívabbá tesz), a szervezetből meg kb. 20 év alatt halmozódik fel/ürül ki... Szerk: gyors kereséssel találtam is rá chartot:Ezt még így a "régen minden jobb volt, a jövő meg sötét" margójára.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz attiati #11425 üzenetére
Mikroműanyagak, krónikus stressz, hozamra optimalizált termények, antibiotikumok túlzott használata... Kimaradt még jópár dolog a listádból.
Alapvetően minden, ami gyulladáskeltő. Gyulladt szöveteken alakul ki a daganat.
Elérhetőek már erről elég jó összefoglaló anyagok, akit érdekel az elolvassa és igyekszik figyelembe venni. A többieknek meg felesleges magyarázni. De ez itt nagyon offtopic, úgyhogy ne is folytassuk.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
julius666
addikt
válasz julius666 #11427 üzenetére
Még valami eszembe jutott (bocs ha kezd sok lenni, de ez számomra érdekes téma): az amúgy megvan, hogy a '40-es, '50-es években tele volt verve a légkör atomkísérletek maradványaival? Mérőműszerekbe konkrétan világháború előtti hajóroncsokból kell acélt bugázni (low-background steel a neve), úgy teleszennyezett mindent sugárzó részecskékkel a többezer atombomba amit poénból a nagyhatalmak eldurrogtattak a hátsó kertben. Nem lennék meglepve, ha a 20. század második felében a megugró számú rákos megbetegedés nagyrészt ennek a hosszútávú hatása lenne (Európában értelemszerűen megfejelve Csernobillal).
A millenialok, illetve főleg az utánunk jövő generációk (főleg további atomkataszrófák hiányában) azért ezt az "áldást" már jóval kisebb koncentrációban kapják.
-
F-ECT$
titán
Levegőminőség: a PM 2.5 csak 1 aspektus, ebben lehet hogy van javulás, de nem csak ezt kell vizsgálni.
Egy csomó mindenről utólag derül ki, hogy mekkora egészségügyi hatása is van. A folyók tele vannak hormonokkal, az akku gyárak is biztos jót tesznek a talajvízzel, a mikroműanyagok hatásait mostanában kezdik el felismerni, stb. Ahogy mi "röhögünk" azon, hogy pár száz éve milyen egészségtelen módon éltek az emberek, úgy rajtunk is fognak pár száz év múlva, ha lesznek még
Dive ever, work never.
-
addikt
válasz julius666 #11430 üzenetére
Én meg lennék lepve. Az az radioaktív anyag emisszió globálisan olyan alacsony volt, hogy csak a nagyon érzékeny mérőműszerek miatt kimutatható. Ezért kellenek ezek a régi acélok is, mert ezek a műszerek akár egyetlen bomlásból származó beütést is képesek érzékelni. Holott, ha rémlik még kémiából az Avogadro szám nagyságrendeje (ha nem: 10^23), ami egy anyag (moláris tömegtől függően) néhány grammjában, esetleg néhány dekájában lévő atomok/molekulák mennyiségét adja, ez brutális érzékenység.
Ráadásul az alacsony dózisú ionizálú sugárzásnak nincs bizonyíthatóan kártékony hatása. Amíg a sejtroncsolás bőven az alatt a határ alatt van, amit a szervezet képes javítani, addig nem lehet kimutatni összefüggést a dózis és a halálozások között. Még a csernobili több ezres halálozási szám is csak úgy jött ki, hogy azt a nagyon alacsony többlet-valószínűséget, amivel a hipotetikus modell alapján emelte a rák kockázatát a szétterült sugárzó anyag, felszorozták azzal a többszáz millió emberrel, akik azon a területen éltek (Európa nagy része, amit elért, stb.). És akkor egy 10^8 nagyságrendű számot összeszorozva egy 10^-5 nagységrendűvel kijött egy pár ezres szám. Aztán aki akarja elhiszi, aki nem akarja nem. Akik bizonyíthatóan Csernobiltól haltak meg, azok száma 100 alatt van, nagyobbrészt, akik ott voltak a robbanáskor, a first responder tűzoltók meg a likvidátorok közül, akik a legnagyobb dózist kapták. Ezen túl statisztikailag szignifikáns ráktöbbletet csak a környéken élő gyerekek pajzsmirigyrákos eseteinek számában lehetett kimutatni (a beépülő I-131 miatt, erre kell ugye a jódtabletta közvetlen a kibocsátás után).
[ Szerkesztve ]
-
korcsi
veterán
válasz HussarF #11432 üzenetére
"Ráadásul az alacsony dózisú ionizálú sugárzásnak nincs bizonyíthatóan kártékony hatása.":
"
A legkisebb járulékos dózis is alkalmas stochasticus folyamtok elindítására
"
És ezt alkalmazott sugárvédelmen is így oktatják.referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
addikt
válasz korcsi #11435 üzenetére
Így oktatják és erre mondtam, hogy ez nincs valójában megalapozva az emberi szervezet tekintetében, sőt. A sztochasztikus hatásokra vonatkozó összefüggés úgy jött ki, hogy a magasabb dózisoknál kapott eredményekre illesztettek egy egyenest és azt meghosszabbították az origóig. Így a sztochasztikus hatásra kijött egy dózissal egyenesen arányos kockázat, de valójában az, hogy az alacsony dózisoknak milyen kockázata van, az nem alátámasztott, sőt, vannak arra utaló jelek, hogy inkáb levágása van a görbének a 0 dózis felé közelítve.
-
julius666
addikt
Elég jó cikk AI/GPU témában: https://www.latent.space/p/gpu-bubble
A lényeg: a long-tail oldalon már jelentősen beesett a kereslet arra a típusú számítási kapacitásra amiben az nVidia igazán piacvezető (a kis szereplők kiesnek/az igények eltolódnak finetuning és inference felé a trainingről), miközben a számítási kapacitás kínálat meg emelkedik (csúszó GPU szállítmányok miatt késve üzembe álló H100 szerverparkok, már lekötött kapacitások újbóli piacra kerülése ahogy a kisebb AI labok változtatnak a stratégiájukon). Már nem csak a modellek trainelése kérdőjeles meg-e térül valaha, hanem (az nVidia alapú) AI szerverparkok üzemeltetése is.
Conclusion: Don’t buy brand new H100’s
Spending on new H100’s hardware is likely a loss-maker
Unless you have some combination of discounted H100s, discounted electricity, or a Sovereign AI angle where the location of your GPU is critical to your customers. Or you have billions and need a super large cluster.
If you're investing, consider investing elsewhere. Or the stock market index itself for a better rate of returns. IMOEz látszott már az nVidia utolsó jelentéséből is, a megrendelések messze túlnyomó többsége gyakorlatilag a piacvezető pár top cégtől érkezik. A cikk alapján ebben nem is nagyon várható változás, ami elég nagy kockázat az nVidia szemszögéből.
-
Mercutio_
félisten
válasz julius666 #11430 üzenetére
"A millenialok, illetve főleg az utánunk jövő generációk (főleg további atomkataszrófák hiányában) azért ezt az "áldást" már jóval kisebb koncentrációban kapják."
Közvetlenül nem, de kérdés a szülők-nagyszülők génállománya mennyire sérült, amit ők már alapból tovább visznek
Légszennyezőanyag kibocsájtásnál minél kisebb a méret annál tartósabb a hatás, mert annál mélyebbre kerül a tüdőbe, annál kevésbé tudja felköhögni az ember.
Ezekre vonatkozóan úgy tudom nem nagyon vannak régebbi adatokEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
attiati
veterán
Erre hangoztatják a kockázati mátrixot. Ki hány faktort pingel benne napi szinten. Ezen felül az egyéni kockázattal is terheli. Pl. ha szívbeteg iszik.
Biztosan többet mozogtak régen. Már csak azért is, mert nőtt a szolgáltató szektor súlya és az urbanizáció. Nem láttál ennyi túlsúlyos strandolót vagy gyereket az iskolában.Valami oka van, hogy nő a rákos megbetegedések kockázata és a fent említett felsorolásba beleillik. Vagy ennyit javult a diagnosztika és a halál okának megállapítása. Passz.
Arra már van definíció, hogy mi a rossz alvási szokás. A későn kelő eléggé beleillik, mert valószínűleg későn is fekszik, vagy "sokat" alszik. A lakosság jó része érintett, én se papolok.
#11429Ixion77
Nem én írtam a felsorolást. A stressz valóban hiányzott. A többit szerintem beleértették ebbe: "A környezetben előforduló szennyező anyagok".[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz Ixion77 #11441 üzenetére
en is gondolkozok, hogy bövitsem-e a hasonlomat; gondolatok érdekelnek (milyen tavon mennyire eselyes mekkora kamatcsökkentés; van sokféle hang, elképzelés)
nekem nem sürgös, hogy gyorsan essen le a kamatszint es nagyobbat viszonylag hamar nyerjek vele; ezert alternativaja a VAGF es EUNA is, akár több eves "kötvenylab" is lehet;
ezekben összesen nincs 3.5%-nyim sem, -
Ringman
nagyúr
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Drizzt
nagyúr
válasz Ringman #11445 üzenetére
[Bankmonitornak is volt egy nagyon hosszú webinárja a témakörben]
Eddigi ingatlanár várakozások jövőre:
- Bankmonitor: 7 - 10%
- Ingatlan.com: 10 - 15%Szerinem a konkrét becslésekhez még nagyon homályosak az infok, de alapvetően én is nagy áremelkedésre számítanék. Viszont év végéig jelentősen változhatnak a a várakozások attól függően, hogy miket főznek még ki. Mindkét irányba ható tényezőket el tudok még képzelni.
I am having fun staying poor.
-
Ringman
nagyúr
válasz Drizzt #11446 üzenetére
egyrészt a pmap-ban lévő pénz lehet új helyet keres magának (Mo-n az ingatlanvásárlás meg különböző okok miatt eléggé kedvelt befektetési forma), másrészt a nem tartom kizártnak, hogy valahogy le fogják nyomni az 5%-os thm-et a bankokon. (amit persze szétterítenek a banki költségekben)
---
mondjuk nekem vsz. jó lenne, mert akkor lesz elegendő tervezési munka[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
julius666
addikt
válasz Ringman #11445 üzenetére
A jövő évi PMÁP dolog már jó ideje várható volt, a nyugdíjpénztáras pénzek már csak (értelmetlen) hab a tortán. Viszont azt nem értem, a kiszivárgott kormányzati háttéranyag miért annyira bika, ha jól értem pont hogy elismerik benne a lakástámogatási rendszer csődjét és próbálnának átállni kínálati bővítésre (lehetőleg olyan ütemben, hogy 2026-ra már valami eredménye is legyen).
Jövőre a lakossági megtakarításokat próbálják rászórni az ingatlanpiacra, gyakorlatilag már most csupasz seggre veszik az emberek az ingatlanokat (kis önrész), a későbbiekben már kevésbé próbálják a keresletet célzottan élénkíteni - jövő év után jó kérdés mi lenne a nagy felhajtóerő (főleg ha euróban számolja valaki az ingatlanárakat).
-
attiati
veterán
válasz julius666 #11448 üzenetére
Feltételezem azért, mert államközeli cégeket hoznak helyzetbe, magas profittal.
szerk.:
Nehezen tudom elképzelni, hogy ez az anyag így egy az egyben átmegy a kormányzati fogaskerekeken.
Azt tudom elképzelni, hogy állami lakásépítő cégek lesznek a magán helyett / mellett.
Picit megtolják a kínálatot.
Mellette továbbra is megy majd a keresleti oldal támogatása.
Ez egy akkora politikai fegyver, hogy nem tudják elengedni.[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
nekem az is nagy kérdés, hogy mi lesz a forinttal, érdemes lehet eladósodni egy 5%-os thm-mel forintból, el lesz inflálva pár éven belül a hitel? (mint ahogy az megtörtént a pre-covid és pre-orosz invázió előtti hitelekkel, mostani keresetek mellett vicc törlesztők lehetnek, sok esetben értelmetlen előtörleszteni) - vö. mennyire érdemes magyar ingatlanba fektetni, miközben keleti nyitás, gazdasági semlegesség, kikacsintás az eu-ból/nato-ból a politikai fősodor (ez kockázat, be kell árazni/figyelembe kell venni)
ne menjünk el a mellett sem, hogy ott van a min.elnöki vágyálmokat teljesen kiszolgáló mártonminiszter, nem tudom mennyire a vágyvezérelt gondolkozást tükrözi a terv - vö. rendszeresen tarthatatlan költségvetések, 1000 milliárdos évközi kiigazításokkal.
-
Ringman
nagyúr
válasz attiati #11449 üzenetére
vsz. még úgy is megérhetné (kezdetektől fogva megérhette volna) egy bérlakás-rendszer, a csok-nál nehéz rosszabbat és károsabbat elképzelni.
-
favagoJoska
tag
Plusz amit rendszeresen nem látok kifejtve, hogy mi van ha a jelenlegi tranzakciószám növekedésben vastagon (közel sem állítom hogy teljesen) benne van a 2 éve elhalasztott ingatlanvásárlások hatása? És még igy is csak ott tartunk hogy 22-es szintet éppen elérjük (vagy még azt sem).
Ezt valahogy rendszeresen elfelejtik elemezni, mert úgy már nem annyi pozitív a kilátás a jövőre vonatkozólag. -
attiati
veterán
Szabó László és Zsiday Viktor, a makroparasztok
ez jónak ígérkezik, mezőgazdaság a téma
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Vision #11454 üzenetére
Ezzel önmagában nem lenne baj, mert az állam dolga, hogy dekonjunktúrában építsen.
Eleve olyankor van felesleges építőipari kapacitás.
Adott esetben akkor is építtessen, ha bukik rajta.A gond az, hogy a mostani garnitúra nem lett hirtelen szociálisan érzékeny.
Ebben főleg a pénzt látják, hogy a ner közeli cégek építsék haszonnal.
Majd eköré szerveznek egy ütős kormányzati kommunikációt.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz attiati #11455 üzenetére
Azért ezek a kijelentések nem feltétlenül triviálisak. Meg hát ha az állam építtet, azt is adófizetői pénzből teszi. Biztosan nem lenne annak jobb helye bárhol máshol? Hogy lesznek ezek a kéglik akkor piacképesek?
A gond az, hogy a mostani garnitúra nem lett hirtelen szociálisan érzékeny.
Ez amúgy nem feltétlenül baj. USA se szociálisan érzékeny. A gond az, hogy a magas redisztribúció mellett nem érzékeny szociálisan, ami kulcs a társadalom totális lecsúszásához. -
attiati
veterán
válasz Vision #11456 üzenetére
"Ez amúgy nem feltétlenül baj. USA se szociálisan érzékeny. A gond az, hogy a magas redisztribúció mellett nem érzékeny szociálisan, ami kulcs a társadalom totális lecsúszásához."
Egyetértek.
Pont ilyen előzmények után nehezen hihető, hogy ebben nagy változás jön.
Onnan indult a beszélgetés, hogy a kínálat megtolása leviszi az árakat.
Tankkönyvi példa szerint igen.
De amikor az állam is profitéhes (és még mellé hatékonytalan), akkor bizony nem.Nem félek attól, hogy az állam jó minőségű és olcsó lakásokat épít dömpingáron
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kompakt vízhűtés
- Vicces képek
- Ukrajnai háború
- 3D nyomtatás
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Mobil flották
- iPhone-t használók OFF topikja
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest