Hirdetés
-
IT café
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Kleroo
veterán
Teljesen jó. UWA képeknél szerintem amúgy sem általános dolog,hogy 200%-ban nagyítóval vizsgáljuk a sarkokat. F8 körül már tök korrekt képe van. Emellett fényerős is viszonylag,ha úgy adódik a dolog... (pl kávézóban jól jött,1-2 érdekes csoportképnél,ahol nem kellett teljesen megölnöm a hangulatot a vakuval)
Azért nincs mindenkinek,mert az új ára szánalom.hu . 200k fölött volt. Annyiért veszedelemfos szvsz.
pro: Kicsi,könnyű,kényelmes átfogás,nagyon-gyors és pontos AF,és még valamelyest fényerős is.
kontra: nyitva középen is lágy picit,nem karcol saroktól sarokig.A baj az,hogy a régebbi elrhetőbb árú UWA-k még filmes időkben készültek. Ami probléma(taknyolás powaa). Ezért a sokkal drágább,masszívabb fényerősebb nikkorok sem sokkal jobbak,akárhova rekeszeli az ember. Az újak pedig eszméletlen drágák. Pont ez az új 18-35 lesz végre egy nagy hiányt betöltő üveg. A tesztek szerint nagyon jó képe van.
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
gab.m
senior tag
Hat azert nincs olyan csucs rajza a regi 18-35nek.. F8-11 rekesznel is eros a gyengules a sarkokban, meg kozepen se egy N 24-70 de valoban nagyon kellemes az ara. Az ujat ki kene probalni.
-- Eladó cuccok: Világítástechnikai szett, Slik állvány Giottos fejjel, Dell U2312HM IPS monitor --
-
gyurma01
tag
válasz aleister #227 üzenetére
Hali.
Most látom, hogy elrohant a topic ma.
Megnéztem a fw-t. A jó hír neked, hogy nem láttam hogy márc.26-án frissítettek, így nekem még eggyel régebbi van. Talán ezért nem volt AF.
A: 1.00
B: 1.00
L: 1.002 van nekem, közben márc.26-án kijött az 1.006-os.
Már le is szedtem. Ha lehet, kipróbálnám valamikor újra az obidat. -
m3ss
veterán
azert a tokina fx-en eleg kompromisszumos, mar ami a gyutavot illeti. kb fix obi lesz belole...ha 14-16mm-ig hasznalhato mondjuk pont az a tartomany ahol legtobbet hasznalna az ember, de azert neha biztos hianyozna az a par mm amit mondjuk sigma 10-20 tud dx-en...
hasonlo atfogasu uveg meg horror aron van csak fx-re, nem?https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
*Ropi*
félisten
válasz imyourfriend #287 üzenetére
Nem, ezek még Duracellek. Azért merülnek.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
*Ropi*
félisten
válasz aleister #235 üzenetére
"...legyen csak 20%. A difi..."
A titok nyitja az, hogy nem lineáris különbség, hanem logaritmikus.
(#238) Graphy: A Tokina 11-16 egy etalon obi, annál jobb UWA nem létezik tudtommal.
Az meg, hogy egyik gyártó sem írja ki, hogy az üvege hány MP-t tud kirajzolni, az természetes. Mert kirajzolja mindet, max. gagyin.
-
*Ropi*
félisten
válasz Real_Necro #231 üzenetére
A probléma valós, pixelsűrűségtől függően ~15-18 MP-től már érezhetően jobb üvegek kellenek nem csak APS-C / DX méreten, de full frame / FX méreten is. Nem véletlenül adta ki a Canon a 24-70/2.8 II-őt és a 70-200/2.8L IS II-őt, stb.: ezek a frissített változatok sokkal szebben rajzolnak ilyen nagy pixelszámoknál is.
-
*Ropi*
félisten
válasz #40935168 #210 üzenetére
Nem kell túlmisztifikálni ezt a nyomtatás dolgot... Az elején még én is térden állva, könyörögve-esdekelve remegtem a nyomda színprofiljáért... Fogsz egy képet, kidolgoztatod velük, majd odateszed a monitorod mellé és összenézve az eredetivel tudod, hogy a többin mit hogyan állíts be. Egyébként lehet spektrofotométerrel nyomtató színprofilt készíteni, de az is csak addig érvényes, amíg patront nem cserélsz, vagy a nyomdában a festékkazettákat...
-
törölt tag
válasz JohnyBlue #278 üzenetére
Én utálok ott offolni, ha itt van egy OFF gomb ami kihalványítja az off-okat úgyis. Azt nem szeretem, ha vki itt hápog erre, de hát én ebben is idiótább vagyok Szüntessék meg az off gombot akkor..
Amúgy sztem nem is rossz most az EUR-HUF, lesz ez még sokkal szarabb is és egy 320-as árfolyamnál jól fog jönni a 284-en átváltott kis ojrócska
-
törölt tag
válasz JohnyBlue #269 üzenetére
Rózsaszín, barátom. Irány a Fórumban a Zara bolt, ahhoz képest nem is volt sok, valami 5 körül vettem.
Ropi: huh, már megijedtem, hogy ez kutyákra is érvényes, de akkor nem. huh..
TayRol: Ne is irigykedj, utálom ha más is olyannal mászkál mint én Utáljátok csak Amúgy a Tamit én DX-re nem venném sztem. Bár 2.8 és VC + szélek élesebbek mert nem használja az egész üveget, a 24-ből lett 36 ekvivalens már lehet karcsú (mondjuk a 105-re nyúlt 70 meg jó). Franc se tudja. Tamis képeim exifjeit előbb megnéztem, a két vége fele tendálok, 70-nel portrézgatok és 24-el tájazok vagy újabban szűk helyeken marhulok vele. Az alja nagyon hiányozna.
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
Okok. Megbeszéltük telón.
(#260) Eperkutyus
Nikon rendszerről beszéltünk, így feltételeztem, hogy a Sigmara gondolsz. A Tamit meg vidd csak a talira, mert ki kell próbálnod, nem csak a D90-en, hanem minden létező N* vázon az AF-et.(#270) Kleroo:
Jobb később, mint soha.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Kleroo
veterán
*Na én meg várhatok arra,hogy új hsz jöjjön,ha betelt.
Visszatalálós értelmetlen hsz. *Hodor. Hodor? Hodooor!
-
JohnyBlue
addikt
Úúúú jó lesz itt az Egri tali Lesz miről beszélni rendesen
https://ipollo.com/?ref=johnyblue
-
törölt tag
válasz aleister #249 üzenetére
Sosem fogod megérteni érveimet, de nem is célom a meggyőzés, ha kérdeztek, válaszolok, de nem lesz az életcélom megértetni Veletek indokaimat. De dobd ki nyugodtan a Tamit, csak szólj, melyik kuka volt, kellhet majd a cserealkatrész az 5. év után
3. obi dobogóra ? Ezt nem értem. A dobogón 3 FX standard zoom van szerintem, Nikkor 24-70, Kanyon 24-70 (II) és Tami 24-70, de az már nem érdekel, melyik az első, második vagy harmadik, mert ez is szép szám úgy, hogy 320-ba fáj.
-
-
dabgergo
őstag
Nem teljesen értem ezt a standard (fényerős) zoom problémát. Sztem a legjobb és legkozkázatmentesebb választás DX-re a N 17-55/2.8 FX pedig a N 24-70/2.8, mindkettőt használtan gondolom. A 17-55 van kb 170 körül haszáltan a 24-70 meg 300 körül. Nem mondom h olcsó megoldás, de legalább rohadt jók és nincs vele semmi gond...
(Ok, DX-re van más jó alternatíva is olcsóbban, de FX-re sztem tényleg nem nagyon.)Nekem fura (vagy lehet h tényleg én nem értem az okát) h D800 mellé ilyen nagy kockázattal ill. egyéb negatívumokkal (bokeh stb.) többen is a Tamront veszik ráadásul jó drágán (tudom h van stabi, de nekem az nem ér ennyit). Ha FX-re upgradelnék, akkor tuti h vennék egy használt N 24-70-et is és ki van pipálva ez a probléma.
Más: iponnál vki már vett nikon gépet? Normál 3 év garit adják?
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
Milyen unalmas lett ez a topik . Megyek is Egrebe fröccsözni inkább.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Graphy
aktív tag
válasz Mr.Csizmás #254 üzenetére
Igen, videót láttam róla.
Egy ismerős madárfotózáshoz keres "olcsó" objektívet. Na de őszintén az F8 nem zavaró ennél a távolságnál.[ Szerkesztve ]
Ami nem öl meg, az megerősít. Kivéve a medvét...a medve az megöl!
-
Graphy
aktív tag
Valaki próbált már ilyet vagy hasonlót?
[ Szerkesztve ]
-
Byk01
őstag
válasz #40935168 #239 üzenetére
Azt az aggódást kicsit átvitt értelemben gondoltam
De pl. nem tudom, hogy a legjobb olyan standard zoom, amit már nem vennél meg és a Tamid között van-e 20% eltérés felbontóképességbenDe nem akarok én háborút, csak arra próbálok rávilágítani, hogy sokszor az egyik oldalon tényleg apróságokon meg a rugózás (nem biztos, hogy a te részedről), a másik oldalon meg 20%-nyi felbontóképesség növekedést lefitymáltok, pedig ebben a magasságban már minden vonalpárért meg kell küzdeni keményen.
Na, de részemről a témának vége, csak egy utolsó megjegyzés volt még, amivel vagy egyetértesz, vagy nem.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
aleister
veterán
válasz Real_Necro #246 üzenetére
Ez annyit teszi, hogy ha nem mész 16mm alá (vagy szűrővel 18mm alá), akkor használható FX-en.
(#247) Eperkutyus:
Szerintem szemmel nem fogod észrevenni a különbséget egy 28-75 és egy T 24-70 között, csak pixelbuzilással. Tudom, mert a 100k-s 70.300VC-nél is állatira bele kellet nagyítanom, hogy bármi eltérést tapasztaljak. És mivel pont ezt nem tartod fontosnak, ha nem munkára használod nem látok egyéb érvet a Tamron 24-70 mellett. Tudom, hogy Neked az obi most szíved csücske, örülök, hogy egymásra találtatok, de nézd objektíven a dolgokat.Egyébként mi lenne a 3. obi, ami esélyes a dobogóra?
[ Szerkesztve ]
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
imyourfriend
őstag
válasz Real_Necro #246 üzenetére
Erre voltam kíváncsi. Gondolkoztam 8-16-on is, talán még sigma 12-24 ha később fx-re váltok akkor jól fog jönni. De alapvetően nem pixelkukkolok így a 10-20 nem fényerős a befutó. Köszi a linket
-
törölt tag
válasz aleister #244 üzenetére
Te ma direkt nem akarod érteni, vagy én vagyok hülye ?
Standard zoom-ot nem fogok pixelkukkolni, de ez nem jelenti azt, hogy nem próbálom meg magam ár/érték arányban a jobbik fele pozicionálni. Tehát: nem érdekel, kirajzolja-e a Tami a szenzorom abszolút értékben, de RELATÍV a többiekhez mérve az nagyon is érdekel, hogy a standard FX zoom-ok között mégis hova tenném, dobogóra, vagy a sor végén kullog valahol. Úgy gondolom dobogós, a helyen vitatkozni nem fogunk ugye (1-2 vagy 3), megfizetni pedig meg kell őket.
-
Real_Necro
veterán
válasz aleister #243 üzenetére
Ezt találtam, bár németes lévén az angolom nem a legjobb:
"Use on FX and Film
The Nikon 12-24mm works fabulously well on film cameras so long as you don't zoom wider than 18mm with a Nikon brand filter, or as wide as 16mm with no filter."
IYF: senki nem írta, hogy gond lenne fényerővel. Nagylátónál tájképnél meg szerintem alból felcsavarja az ember...
Inkább minőségbeli különbség van, de Sigma-t is szokták szeretni. Ezt érdemes elolvasni: [link]
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
imyourfriend
őstag
válasz Real_Necro #241 üzenetére
Nem hinném hogy nagylátónál sokat számít a fényerő, én 10-20 f/4-5,6-ot akarok venni majd. Igazából az a ~2fé 20mm-en számít? Oké hogy fényerő stb, de ha képminőségre nem jobb a fényerősebb (az is furcsa a sarkokban) akkor érdemes más dolog miatt megvenni? 12-24-nek túl borsos az ára Nem gondolnám hogy este gond lenne a 20 f/5.6-nál.
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz #40935168 #239 üzenetére
Ha nem fogsz pixelkukkolni, akkor miért nem vettél 28-75-öt, vagy egy régi Nikkort?
Pont ezt írtam este, hogy erre a felhasználásra bőven elég egy használt 60-70k-ba kerülő üveg, nem kell vadi újat venni 320-ért.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
aleister
veterán
válasz Real_Necro #237 üzenetére
Nem 16-tól?
(#238) Graphy:
Sokan keresik ezt a Tokinát FX-re, mert rekeszelve már 14mm-től kirajzolja a fullframe-et. 15 militől pedig már teljesen nyitva is. Nem tudom mit csinál 24MP-n, de tőlem egy FX-es kolléga vette meg, tán D800-ra. Szóval nem lehet rossz.(#236) Byk01:
Ez így érthető, egész volt. Köszönöm!Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Real_Necro
veterán
TayRol-nak volt 10-20 f/3,5 emlékeim szerint. Nem hallottam rosszakat róla.
Nekem N 12-24 f/4 van. Tokina-t jobbnak tartják, de én ezzel is meg vagyok elégedve.
Szerk.: meg is előzött.
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
törölt tag
Előződhöz: én nem aggódom egyáltalán, nem vettem volna Tamit, ha aggódnék Pont én szajkóztam (ma harmadjára) hogy standard zoom-nál én nem fogok pixelkukkolni, egy 85 1.8 vagy 1.4G-nél vagy 70-200-nál viszont már nagyon is, ők híres objektívek, méregdrágák és elvárom, hogy rajzoljanak mint a kisangyal. (Azért a Tamit is megnéztem, de nem olyan nagy elvárással, mint amit említett kettővel szemben támasztanék).
Ha fordítva lenne a helyzet, hogy mondjuk az obik kirajzolnak 100MP-t is, csak a szenzorok nem tartanak még ott, könnyebb dolgom lenne: venném a Sigma-t, ami csak 60-at rajzol ki és béke van.
A Tamim után úgyis csak egyetlen zoom-om lesz már szerintem, a többi fix. Nem mintha száz obit akarnék még venni, de az uwa egyre jobban vonz, a Tamival imádom a 24-et például, klassz perspektíva kicsit bedöntve, akár így, akár úgy, ha szép az ég (is) és néha tekerném lentebb, de nem megy
[ Szerkesztve ]
-
Graphy
aktív tag
Az UWA kategória engem is érdekelne 24 Mpixelen.
A Sigma 10-20 ból van ugyebár 2 fajta:
- Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM
- Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSMAz utóbbi nem ajánlott tudtommal.
A Tokina AT-X 116 PRO DX-II 11-16 F/2.8-ról jókat hallottam.
De egyik gyártó sem írja a weboldalán, hogy az adott objektív mekkora Mpixelt képes kirajzolni...
Valakinek még használható UWA ötlet?
-
Real_Necro
veterán
válasz aleister #232 üzenetére
Egerben lehetne tesztelni, bár az én 12-24-em DX-es, de elvileg 16-ig használható FX-en is, de lehet rosszul tudom.
-
Byk01
őstag
válasz aleister #235 üzenetére
A kutya (nem Eper) ott van elhantolva, hogy az objektív felbontásánál a vonalakat szoktuk nézni, azaz adott hosszon hány vonalpárt rajzol ki. Ebben az értelemben van igaza Kutyának (most már Eper), és Atoknak, amikor azt mondják, "csak" 20 % az eltérés.
Ellenben a 36 MP-es szenzor a képet (a kép területét) másfélszer annyi egységre bontja fel, mint a 24 MP-es.Tehát a másfélszer nagyobb felbontású szenzor kiszolgálásához 1,2x nagyobb felbontó képességű objektív kell, a felbontásértékek eltérő szemléletéből adódóan.
[ Szerkesztve ]
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
aleister
veterán
Itt valamit nagyon elbeszélünk egymás mellett.
De tudod mit, legyen Neked igazad (bár szerintem nincs ), és legyen csak 20%. A difi. Akkor ezek szerint ezen a 20%-on bukik meg a dolog. Sajnos a végeredményen nem változtat.Bááz, lehet, hogy rájöttem, hogy hogy értetted.
Arra gondolsz, hogy elvben, ha egyetlen sort ki tud teljesen rajzolni az obi, akkor a többit is ki fogja tudni. Kvázi mindegy, hogy 4050 vagy 12323425 sor van fölötte.
Így értetted?[ Szerkesztve ]
-
Byk01
őstag
válasz #40935168 #226 üzenetére
Bocs, hogy belevau: Azt mondod, hogy ez a +20% nem egy olyan nagy dolog, közben meg az objektíveknél hangyaf.sznyi különbségeken aggódsz
Nem mentem utána, de ha teszemazt a 24 MP-es FX szenzort egy 3000 LW/PH felbontóképességű üveg szolgálja ki tökéletesen, akkor a 36 MP-eshez már 3600-as kell. Nem olyan kis ugrás ez, szerintem.Szóval látványban lehet, hogy nem olyan "Hűha" a különbség, de amíg eléred, már "Hűha" munkát és technikát/technológiát kell mögé raknod.
-
aleister
veterán
Nem tudom. Canonban nem vagyok otthon.
Az uwa jó kérdés. Sajna a Tokinám elment, mire tesztelhettem volna. Pedig ekv 14-15mm, már szép.
-
Real_Necro
veterán
válasz aleister #225 üzenetére
No ha tényleg csak ennyi, akkor meg nem értem miért vesződtök zoomokkal?
Bár nem fénymásolós topic, de létezik ilyen a Canonos táborban is? Az 5dmkIII-nál is létezik a probléma, hogy nehezebb normális üveget találni rá?
Szerk.: nem tudom volt e már téma, de én pl még nem láttam, hogy szó esett volna a D800 + UWA párosításról. Azon a fronton mi a helyzet?
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz #40935168 #228 üzenetére
Végig a szenzorméretről volt szó, hisz a szenzor pixelsűrűségét, felbontását nem tudja kirajzolni az obi. Ez volt az alapprobléma. Nem tudom Te mikor, miért metél el a kinyomtatott kép irányába, de nem erről beszéltünk.
Gyurma01 kolléga azt mondta, hogy neki a legfrissebb fw volt fent. Arra tudok gondolni, hogy esetleg az L-es fw-jét nem frissítette.
D90 esetén még el tudnám hinni, hogy beleszól az fw, node a D600 későbbi, mint az üveg. Ott nem lehet ilyen probléma.(#229) atok666:
De miért ne összpixelszámot nézzek? Eperkutyus pont a terület mellett kardoskodott (hozzátenném, ezzel még nem is lenne baj). Ne csak egy oldalt nézzél, hanem területet:
D800: 7360 x 4912 = 36152320
D600: 6016 × 4016 = 24160256D800/D600: 1.496
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz aleister #227 üzenetére
Szerintem Nálad a hiba, mit nevezel területnek. Nálad a szenzor mérete. Nálam a kép.
A 24MP és a 36MP ugyanúgy képméretre utal, nem szenzorméretre. Arra semmi nem utal ezekből a számokból, és mi erről beszélgettünk. Szóval úgy gondolom, a Te okfejtésed hibás.Ja, nem értem, mit vagy fennakadva 150%-os megapixel eltérésen. Lófax.
D90-hez: fw frissítés és csatlakozók tisztogatása. Ha utána sem jó, átadható az akta Murder és Scully ügynököknek.
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz #40935168 #224 üzenetére
gyurma01, Eperkutyi:
Jaaa, ma voltam egy másik D90-en tesztelni a 24-70-et. Tökéletes az AF.
Este HP kolléga új D600-án is megnézem, meg van egy kedves D90-es fotóslányakit már régóta meg akarok nézni, akinek szintén ki tudom próbálni a vázán.
A dolog kezd X-akta jellegű lenni.gyurma01:
Le tudnád írni mindhárom fw verziószámát, ami jelenleg a vázon van?(#226) Eperkutyus
Az lényegtelen, hogy az érzékelő alapterületét és annak pixelsűrűségét vesszük, vagy a kinyomtatott kép alapterületét és pixelsűrűségét vesszük. Maga az okfejtésed volt hibás,miszerint csak a terület meghatároz bármit is."24-ről 36-ra nőni 150% növekedés területre nézve, de csak 120% az oldalfalakra nézve. Ami nem egy nagy cucc vizuálisan."
És ki állította ennek az ellenkezőjét? Mindvégig CSAKIS a pixelszámról (felbontás) beszéltem.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz aleister #223 üzenetére
Ki beszél itt fizikai szenzorméretről? A végterméked, a képed területe a megapixel. Sosem arra kér Téged senki, hogy tölts már fel egy 10x7 centis képet és majd vonalzóval megnézi a monitorán, hogy annyi-e , hanem tölts fel egy 1024x768-as képet és nincs több kérdés.
Az pedig áll egy vízszintesen és egy függőlegesen definiált pixelsorból (sorokból) és ezek szorzatából, tehát TERÜLET. A megapixel a képed területe. Nem a szenzor területe, a képed területe.
A képed nem 36 milliméter x 24 milliméteres zsebkendőszélnek is kevés paca, hanem 7360 x 4912 pixeles, 36 megapixeles gyönyörűség amit akkorába nyomtatsz, amekkorában akarsz, de ez attól még terület, T = a x b, ahol "a" és "b" pixelmennyiség, akárcsak "T".
Szóval hagyjuk az elemi matekot, 24-ről 36-ra nőni 150% növekedés területre nézve, de csak 120% az oldalfalakra nézve. Ami nem egy nagy cucc vizuálisan.
-
aleister
veterán
válasz Real_Necro #222 üzenetére
Jah, ez lemaradt:
Szerintem egyáltalán nincs gáz ezzel Nikon fronton. Egyedül a D800 36MP-jét nehéz kirajzolni. Ezért is írtam, hogy tipikus stúdió/tájfotós gép. Veszel rá egy jó fixet, és kész.Ugyanez lenne a gond az új nagyfelbontású DX-ekkel is (3200, 5200, 7100), csak ott kicsivel olcsóbb rá az obi.
-
törölt tag
válasz Real_Necro #222 üzenetére
Halkan (nem is igazán Neked, hanem úgy mindenkinek). De nem mondok újat, gondolom: standard zoom-ból nincs tökéletes, se FX-re, se DX-re.
Ott nem kell pixelkukkolni, csak élvezni az átfogást, a stabit (akinek van), a fényerőt (akinek van) Már az ödémahármat se karcolja ki a legtöbb üveg, szóval akinek nagyon kritikus élesség kell tényleg, csak a fixekkel ér célba, vagy a márkán belül elérhető 70-200-akkal, rekeszelve. Istenem, de jó, hogy nem D800E lett, még jobban pörögne a téma.
Tényleg, pörgés: szerintetek mit vegyek ? 3200-t vagy 5100-et ? Esetleg egy 7000 ? Hugomnak kellene, egy mindenes mászkálós gép. Obinak mit ajánlotok ? Nézegettem a 18-105-öt, milyen ? Jó ?
-
aleister
veterán
válasz #40935168 #221 üzenetére
És ez hogy jön ide?
Az MP pedig nem csak a terület függvénye, ezt nagyon rosszul tudod. Itt jön ugyanis képbe a pixelsűrűség. Az elméleted szerint -ha csak a területet nézzük- akkor a D600 és a D800 ugyanolyan felbontású szenzort kapott, hisz mindkettő 35.9x24 mm-es érzékelővel szerelt.
Tehát nem, hogy 20%-kal nem nagyobb semelyik oldala, hanem egy kettévágott hangyaf@sznyival sem.
Ettől függetlenül pixelszámban másfélszer annyi van, és ez itt a gond.(#222) Real_Necro:
Pedig elég derogálónak hangzott a véleményed egy ontopic témában.[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz aleister #220 üzenetére
Értem én, hogy számít, mit tudtok a gépre csavarni, nem is vitatom, csak éppen ez olyan, mintha lehetőség lenne a Holdon már most telket venni, csak még nem tudom hogy/mikor jutok oda, pedig szeretnék.
Vagy ennyire rossz a helyzet Nikonéknál, hogy hiába vesz az ember egy csúcskategóriás vázat, nem lehet mit rácsavarni csak kompromisszumokkal, vagy éppen a hozzá tökéletesen passzoló objektívek árai a csillagos eget verik? Így viszont meg az ugrik be, amikor valaki ide jön és gépet szeretne vásárolni, hogy sokszor ajánljuk a kisebb vázat és inkább pár jó obit, mint az újabb vázat meg az alapobit. Szóval ez kissé így ködös számomra.A hozzászólásod második felét nem tudom kinek címezted, minden esetre engem nem zavar az eszmecsere, azt viszont egy publikus fórumon hadd döntse el mindenki maga mit tart ide valónak és mit nem. Elvileg mindenki szabadon megírhatja a véleményét, szóval miért ne szólhatnék hozzá, írhatnám le a saját véleményem én is. Akár tetszik, akár nem.
-
törölt tag
válasz aleister #220 üzenetére
Atok a területet nézi, és helyesen. A 150% nagy számnak tűnik itt papíron, matek alapján, de a valóságban egy kinyomtatott kép, papírlap, festmény, akárminek ha a 150%-át veszed, ALIG nagyobb az eredetinél.
Nincs az a brutál "úhhh" effekt. Még a 2x-esére sem (ami 200%), mert az oldalak szélessége még mindig nem 2x-es.
- Egy 10x10-es négyzetnek a 150%-a oldalak alapján (!) 15x15 lenne. Ami látványos változás.
- Ugyanakkor egy 10x10-es négyzetnek a területe 100, míg ennek a területnek a 150%-a 12,25 centis oldalakat ad ki, a fentebbi 15 helyett.És a megapixel az egy terület mutató, nem oldalélek. Szóval 24 és 36 között nincs az az "uhh" effekt, nem kell hanyattesni tőle.
-
aleister
veterán
Bevallom őszintén nem tudom hogy jönnek egymás után a pixelek, azt sem, hogy oldalanként mennyivel van több, de ez egészen biztos, hogy a 24MP-nek pontosan 150%-a a 36MP.
(#187) Throme:
Nyilván pixelbuzulásról van szó! LR-ben 1:1 nézetben.(#199) Real_Necro
Láthatóan nem érted miről van szó.1. Én úgy vagyok vele, hogy ha veszek valamit, akkor nem csak a képességének egy részét szeretném kihasználni. Ez kb olyan, mintha veszel egy kocsit, ami 432.86 km/h-val tud(na) repeszteni, de nem tud, mert csak olyan gumma kapható rá, ami 234-ig bírja, mert a gyártók a két technológiát nem fejlesztették párhuzamosan. Na akkor milyen kocsid van? Ami 432.86-tal megy, vagy ami 234-gyel?
Mivel egy ilyen kocsi nem 2 fillér, szerintem az ember jogosan várhatja el, hogy meglegyen hozzá minden, ami a teljes kihasználhatóságához kell.Ez független a pixelbuzulástól. Ezek elvek.
2. Egy megállapítás történt részemről a Tamron 24-70-ről, és a középkat FX alapzoomokról, melyekben a létjogosultságukat vitatom D800-on. Ezzel az egyetlen ittlévő profi esküvőfotós, valamint a legrégebbi itteni D800 tulaj egyetértett.
Azt meg nem értem, hogy miért zavar a D800+FX alapzoom probléma. Ha gondod van az ilyen okfejtésekkel, akkor javaslom, hogy ugord át őket. Egy kicsivel nagyobb jogosultságuk van itt, mint mondjuk a dioptriáknak.
-
m3ss
veterán
hmm tegnap en is eloszedtem a pixma 5300-at, kinyomtam fenyes papirra par kepet, de nem az igazi...a feher nem eleg feher, a fekete nem eleg sotet, meg ugy kicsit fakok, kontraszthianyosnak tunnek a kepek. na meg a zold meg a kek is kicsit mas arnyalatu. amugy jo lett
lehet az utangyartott patronok? vagy nyomtato profilt kellene b*szkuralnom?https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
MODERÁTOR
Srácok, tényleg sok lesz az OFF-ból. Térjünk vissza a Nikonos témákhoz pls. Minden másra ott a PH!otós OFF.
Sarcasm: just one of the many services I offer.
-
törölt tag
-
törölt tag
A cuccosod nem gondolom, hogy gagyi lenne. Hogy rosszul csinálsz-e valamit, azt viszont nem tudom.
Az övéi sikerülnek, de évek óta hordja ugyanoda és rendszeresen nyomtat A3-ba és nagyobba. Egyszer elmondta nekem az egész láncot, mire kell ügyelni, és a végén hogyan kell megválasztani a boltot, beszélni velük, elkérni tőlük valami nyomtató színprofilokat stb.. - ezt majd egyszer újra elmagyarázza, mert nem maradt meg.
A debreceni irodánk recepcióján most lettek a képei kiállítva, na olyan kiskócsagokat sem lő akárki sztem.. (1D Mark IV, 400 2.8 fix bazooka, álcacsónak és a barátnője madarász).
-
törölt tag
Inkább azt mondom, mi jön be nagyon a 36 MP-ben: ez nem csak felbontásról szól. A zajpixelek is kicsibbek. Egy kicsinyítés után, mondjuk 1280-ra, vagy 1024-re netre, flick-re ide-oda stb. már totál eltűnik a zaj úgy, hogy a kép éles marad (sőt, szemre "kiélesedik") mint mindenkinél ugye, ha kicsinyít. Kevesebb a zaj 36MP-ről lemenve 1024-re, mint 16-ról mondjuk, ha - tegyük fel - pixel szinten ugyanúgy tök zajos mindkettő.
Illetve ha technikailag korrekt akarok lenni, nem kevesebb, hanem ott van az (a zajpixelek "információja"), csak homogénebb az eloszlása: nem hatalmas bumfordi rücskös kásaként-grízként látod a zajt a leméretezett képen, hanem nemlátod és a kép "fakul" picit, vagy krémesedik, olyan fura. Ami sokkal jobb hatás összességében, mint a szemcsésedés, ráadásul egy kontraszt csúszkával és 1-2 okossággal jobban menthető, mint a maradék gríz zajszűrése hagyományos módszerekkel.
A 7100/5200 "zajos" pixel szinten (ahhoz képest nem rossz amúgy), de leméretezve hasonlót él meg a júzer szerintem ott is. 6400-be beletolni a gépet, NR off, majd PS alatt valami jó pluginnel enyhe (!) zajszűrés és aztán leméretezés - eredmény voilá. (Amúgy ez változó, mert én általában pont a leméretezett képen szűrök zajt, ha ultratiszta képet akarok, de annyira finomhangolható a zajszűrés, hogy ez igazából külön fejezet lenne).
[ Szerkesztve ]
-
m3ss
veterán
válasz #40935168 #197 üzenetére
"Kicsit oltogatósra vetted, mi vagyok én, gyümölcsfa ?"
pedig egesz visszafogott voltam
amugy nem hiszem, nem ugy tunik hogy a 3d nagyon maradando lesz, de meglatjuk. en nem esek hasra tole (imaxot leszamitva)"Jobbat mondok: nem értem a lázat a D7100-5200 körül."
hat azt en sem. kb annyi egy d7100 mint egy d700 nem? legalabb isoban megveri a 700-ast?
jo mondjuk uvegek dragabbak fullframe-re de akkor is..."Próbáltam, nem." amugy mi nem jott be a d700-ban? en nem probaltam meg, de papiron nekem elegge bejon. egyszer lehet elnezek d700 fele majd...ha lenne olcso nagylato ff-re el is gondolkodnek rajta...
de penteken kiprobalok egy sigma 150-et, bar stabis es kanyonos. naturart dijazott helyi fotos uriember jovoltabol. huh nezegettem a modositatlan rawjait amiket kuld a palyazatra, hat van meg mit tanulni
amugy neki stabis 150-es van, azt mondja lott eles kepet 1/10 korul is vele ff-en (nem makro, portretav) makronal 1/50-en siman jo...az azert makronal borzasztoan sokat segitene.
mondjuk tok mind1, mert ugy sem vennek stabisat ilyen aron...
de ha vki keres sigma 105-ot lehet lesz hamarosan nekem egy elado(#201) M_o_g_y_i
ja hogy 7k ele...sorry, beneztem a linked miatt. akkor nem szoltam[ Szerkesztve ]
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
flash-
veterán
van egy őrült kérdésem,bocsi a tudatlanságért.
szeretnék mindenképp venni egy nikon 35 ös 1.8g obit.
lehet hozzá venni 2x telekonvertert? ha igen akkor telekonverterrel a nikon 35 ös az 70mm es lesz
az portréra ugyebár jó fókusztáv.
(tudom buknék fényerőt,hát kint használnám szabadba)
Jobb képminőségem lenne nikon 35 1.8g+2x telekonverterrel mintha mondjuk a 18-105 el csinálnék 70mm en fotót?
(ha jól számolom 1.8 helyett f4 lenne az elérhető minimális blende)na ez nagyon érdekel
ha van értelme a megoldásnak és igen jó lenne a képminőség(tudom buknám a vr-t a 18-105 el szemben,és 2 blendényi fényerőt)akkor ajánljatok már lécci pls telekonvertert...nem tudom melyik kell .
update:ja most nézem a nikon telekonverterek 100 ezer frointtol kezdődnek..akk felejtős gondolom
[ Szerkesztve ]
-
-
M_o_g_y_i
őstag
Eleve nem "örökre" vásárolom, csak kelleni fog az AF-os tele.
70-200 is lesz, csak másra fog kelleni az a plusz ~100K...
Nem 7K1, csak 7K...
Eddig nem volt prioritás az AF, vannak "jóképű" obik csak mint írtam manuálisak.
Amúgy gondolom nem új infó, hogy pl. a közkedvelt 70-300VR minőségét alig múlja alul.[ Szerkesztve ]
4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
Új hozzászólás Aktív témák
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Filmvilág
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Horgász topik
- Házimozi belépő szinten
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.