Új hozzászólás Aktív témák

  • repasi

    tag

    Na akkor én megírom az Xboxos stuffot, mivel ez is egy alternatíva és raadásul olcsó is.

    Egy pár szó az Xboxról:
    - x86 architektúra
    - 64 MB RAM
    - 10 vagy 8 Gb-os vinyó gyárilag (bővíthető gyakorlatilag bármekkora PATA vinyóval nálam 120 Gb)
    - 10/100-as hálókártya
    - Nvidia GPU

    Alaphelyzetben az Xbox-szal semmit sem lehet csinálni, csak eredeti DVD-t lehet rajta nézni, de azt is csak akkor ha megvetted a távirányítót. Ellenben ha chippeled (értsd: softmod, flash vagy chip) akkor feltudsz tenni a vinyójára Xbox SDK-val fejlesztett programokat. Sok minden létezik Xboxra [link] (emulátorok, böngészők, egyéb stuffok) , ami lényeges az az XBMC (Xbox Media Center) [link] . Ezzel tudsz DVD-t, Divx-et, MP3-at, Internetes rádiókat/tv-ket nézni, RSS feedeket olvasni, időjárás jelentést nézni továbbá bővítheted pluginokkal, mint pl. email kliens, hírolvasók, utube videó böngésző stb. [link] . A pluginok Pythonban vannak írva, szóval vállalkozó kedvűek fejlesztgethetnek is én inkább Perl párti vagyok, de egyébként nem nehéz a Python sem szerintem. Szóval mi van eddig, gyakorlatilag egy mindentudó HTPC-nk, PVR funkciók nélkül. Ez is megoldható, ehhez kell egy backend (egy külön számítógép/céleszköz), ami csak a TV-vevő funkcióját látja el. Alapból két megoldás van:

    - hivatalos: Microsoft Xbox Media Extender, ehhez a Backend XP MCE, ha ezt választod akkor ahhoz külön szoftver kell az Xboxra, amivel nem tudsz divx-et lejátszani, esetleg az XP MCE-t valahogy rá lehet venni, hogy Onfly kódolja MPEG2-be a cuccot
    - nem hivatalos: itt több megoldás létezik, ha DVB-S tunered van akkor Windowsos megoldás [link], ha analóg tunered akkor a backend Mythtv (Linux) [link] és az XBMC-re meg ezt kell feltenni [link]

    Ha valaki nem értené, hogy hogy működik az egész:
    A backend digitalizál vagy ő fogadja a digitális folyamot és az tovább löki IP-n az Xbox-nak. A tunerek vezérléséről az Xboxon lévő frontend gondoskodik, a felvétel, a timeshifting a backend feladata.

    A lényeg: az Xbox marha jó megoldás, mindent lejátszik (mplayer-ből van fordítva az Xbmc), én tartok egy szervert és arról streamingelem az MP3-at, Divx-et Upnp-n keresztül, de lehetséges a megosztás SMB-n, vagy az Xbox saját protokollján is. Egyedül a PVR funkció hiányzik, ez is megoldható ahogy fentebb említettem én is ezen dolgozok, majd ha lesz egy kis időm. Az előnye full integrált a cucc, kb. két perc alatt beállítható, a PVR funkciót kivéve mindent tud amit egy kisebb HTPC. Ami még valaki szív fájdalma lehet , hogy HDTV felbontáshoz (1080i) kevés a proci, bár nem tudom hányan néznek ilyesmit. És ami a legfontosabb pofás és marha olcsó egy igazi HTPC-hez képest és amiben verhetetlen 5mp alatt bebootol :) .

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák