-
IT café
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
válasz
ratkaics #59028 üzenetére
Nem ismerem a szoftvert de létezik HDMI Splitter vagy HDMI Audio Extractor néven olyan kütyü , ami azt csinálja , amit te szeretnél...
Egy HDMI kimeneten hangot továbbít míg a másikon meg csak képet.
Pontos tipust nem tudok mert csak olvastam róla....sosem használtam még ilyesmit.
Nálam PC - HDMI kábel - Házimozi erősítő - HDMI kábel - TV a sorrend. -
ratkaics
senior tag
válasz
Necronom #59027 üzenetére
Nem teljesen értem, hogy mi köze az egésznek az ARC-hoz.
Az AVR és a TV pontos típusát most nem tudom megmondani.
De odáig jutottam tegnap, hogy a 10.0.X verzióig van a beállítások/képernyőnél olyan, hogy HDMI kimenetet lehet váltani. Ott ki lehet választani, hogy melyik kimeneten van a TV.
A következő verzióknál nincs ilyen menüpont.És bármit csinálok, ha az erősítő rá van dugva a PC-re, akkor mindenképpen azon megy a kép. Kivéve, ha az EDID-el erőltetem a TV-re. Na olyankor viszont sehol sincs kép.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
LibreELEC-et használok már jó ideje egy core i3-7100-as gépen.
Hosszú idő után most frissítettem a LibreELEC-et a legújabb 12.0.2-es verzióra (eddig valami nagyon régi verzió volt fent, talán 8.x.x).
Nálam az alaplap egyik HDMI portjára az erősítő van rákötve, mert az ismeri a "komolyabb" hangkódolásokat is és a TV pedig a másik HDMI portra van kötve, amin csak a kép megy. /Ugyan ez a TV persze rá van kötve az erősítő kimeneti HDMI portjára is, de mivel az erősítő nem tudja a 4K-t ezért a kép a PC-ből közvetlenül megy a TV-re/
A régi verzióval ez működött is rendesen. De ennél az új verziónál sajnos csak az egyik kimeneten van kép, a másikon mindig "sötétség" van.
Próbáltam a EDID-el babrálni.
De nem jutottam eredményre. Hiába van a syslinux.cfg-ben beírva az, hogy a video a HDMI-A-2-n menjen ki. Ha rádugom az erősítőt a másik HDMI portra, akkor mindkét kimeneten fekete lesz a kép és nem látszik semmi.
SSH-n keresztül tudom visszaállítani, hogy ha csak a TV-van rádugva, akkor legalább kép legyen.
Tudtok segíteni, hogyan lehet megoldani ezt a problémát?Előre is köszönök minden segítséget!
-
szacsee
nagyúr
válasz
SunMount3r #59024 üzenetére
Köszi!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
szacsee #59023 üzenetére
De ha már arra is rákérdeztél, hogy mennyire "biztonságos" a dolog, akkor leginkább az UPnP kerülendő. Próbáld inkább "belőni" az NFS-t, vagy az SMB-t helyette. SMB esetén ha meg a PC-d Windows-os, akkor lehet az "őskövület" NAS-hoz be kell kapcsolni még az SMB V.1-et is.
-
szacsee
nagyúr
válasz
SunMount3r #59022 üzenetére
Köszi, elég őskövület már, NFS-t megnézem tudja-e, ha nem akkor public dolgok maradnak rajta.
Idővel rájöttem, hogy a beállításokban a szolgáltatásoknál kell az UPnP-t engedélyezni, utána már látta a pc is a megosztott fájlokat. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
szacsee #59021 üzenetére
Ha tudja a NAS, akkor az NFS a legjobb. Amúgy, ha esetleg SMB-vel (Samba) vannak megosztva, akkor a Kodi beállításai között lehet állítani az SMB verziószámot. Ez akkor kellhet, ha már pl. régebbi a NAS és alapból nem tudja a magasabb (2 v. 3) verziójú SMB-t.
Amúgy meg lehet nem is ez a gond, ha SMB megosztás van a NAS-on, mert a Kodi általában az SMB-t nem látja, nem tudja tallózni "automatikusan", ilyenkor manuálisan kell megadni neki a NAS ip-jét (ossz ki minden eszköznek fix ip-t a router-ben) és az esetleges felhasználó/jelszó párost hozzá.
Az NFS megosztás azért is jobb, mert a Kodi alapból látja és jelszó sem kell hozzá.
Az az UPnP viszont eléggé "nem jó" dolog, elavult protokoll és kockázatos is.
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Család apró tagjainak kérésére szeretnék beüzemelni egy NAS-t és egy HTPC-t.
Eddig a NAS alapbeállítással ment, de attól tartok nem volt megfelelően konfigurálva.
Okos TV-k gond nélkül látják, illetve egy libre Elec Rpi is gond nélkül kezeli, de a hálózatra kötött pc-n a Kodi-t nem tudom rávenni, hogy betallózza hálózati mappaként.
Libre Elecnél megnéztem Upnp eszközként látja a NAS-t. PC-s kodi viszont nem látja helyi hálózaton betallózható eszközként.Kicsit off:
Azt szeretném kérdezni, hogy ez így mennyire biztonságos, vagy érdemes átpakolni jelszóval védett mappába és azt beállítani?
Illetve egy régebbi Zyxel NAS-nál milyen fájl megosztást / média szervert érdemes beállítani, hogy viszonylag biztonságos legyen, ha esetleg családi videót is töltenének fel később a filmes mappába? -
spiky03
veterán
válasz
SunMount3r #59016 üzenetére
Köszi szépen az infókat
Ezeket még nem tapasztaltam, mert jelenleg magyar sorozatot nézünk a BEvel.Amug szerintem én is az MPC-HCt fogom használni, ha lesz MadVr.
ISOkat BD lejátszó progival játszok le, így az nem szempont a MPCben.@Khaosz55
Igen, mert érdekel a Ti véleményetek is, akik már hosszabb ideje használják és kíváncsi vagyok, hogy a válaszai mennyire állják meg a helyüket.
De elnézést ha neked ez gondot okoz.@BIGi75
Köszi szépen neked is
Igen nagyon komoly szövege van már a ChatGPTnek.mintha egyik haver válaszolna. Nah meg ugyan abban a chatben emlékszik a korábban feltett kérdésekre, megjelölt igényekre.
-
BIGi75
senior tag
válasz
Khaosz55 #59017 üzenetére
Én nem így látom. Ha felteszel egy szoftvert és nem értesz hozzá, azon gondolkodhatsz, nem fogsz előrébb jutni. Marad az hogy fórumokat bújsz, vagy beírod cgpt-nek a kerdéseidet. Szoftveres témában sztem egyre jobb (vagyis mindenben) és azonnali segítséget tud nyújtani a használattal kapcsolatban. Egyebként a "saját cgpt-d" (regisztrálva, mentéseket engedélyezve) is fejlődik a használattal, gyakorlatilag a saját igényeidre, gondolatmenetedre szabva.
-
Khaosz55
addikt
válasz
spiky03 #59015 üzenetére
Most komoly hogy ChatGPT kérdezed erről és utána itt a fórumon is. Ennyi erővel megkérdezheted, hogy a rántott húst szeretem-e jobban van esetleg mit szerethetek még jobban.
Szerintem, nem árt ha tapasztalatot gyűjtesz, kipróbálod az egyiket aztán a másikat. AI kb arra jó hogy az emberi gondolkodás elsorvadjon. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
spiky03 #59015 üzenetére
Ahogy én látom: Az MPC-BE a külső sup feliratokat nem kezeli teljesen jól, ha visszapörgetsz a videóban már nem jeleníti meg őket, csak ha újra töltöd a feliratot, az MPC-HC-val nincs ilyen gond. Voltak/vannak olyan DVD képfile "formátumok", amiket nem tud, vagy csak hibásan kezelni, ezeket az MPC-HC jól, vagy legalábbis jobban kezeli. A médiainfó néha csak hosszú másodpercek után töltődik be, míg a sima MPC-HC-ben rögtön.
-
spiky03
veterán
Megkérdeztem a Geminit is, hogy ő milyen beállításokat ajánl a mostani gépemhez meg a tervezetthez.
Hasonló beállításokat mondott mint a ChatGPT.
Valamint megkérdeztem őket, hogy melyiket ajánlják az MPC-HC és az MPC-BE közül és mik az érdemi különbségek.Ezeket írták:
ChatGPT
MPC-HC (Media Player Classic - Home Cinema)+ Előnyök:
Könnyű, stabil, jól dokumentált
MadVR támogatás tökéletes (ez volt sokáig a "standard" párosítás)
Konzervatívabb frissítések (stabilabb lehet bizonyos rendszereken)– Hátrányok:
Ritkább frissítések, kisebb fejlesztői csapat
Kevesebb modern extra (pl. nincs beépített YouTube támogatás, modernebb skin)MPC-BE (Black Edition)
+ Előnyök:
Aktívabb fejlesztés, modern felület
Több beépített funkció (pl. médialejátszóként modernebb élmény, médialista, beépített kereső stb.)
Vizuálisan szebb, letisztultabb kezelőfelület
Jobb integráció MPC Video Renderer-rel
Alapból több formátumot ismer fel– Hátrányok:
Néha kevésbé stabil nagyon régi gépeken
MadVR-rel együtt néha több kézi finomhangolást igényelHa MadVR-t használsz
Mindkettő jól együttműködik vele, de MPC-HC-t sokan még mindig preferálják, mert MadVR fejlesztéskor azon tesztelték évekig.Ha MPC Video Renderert használsz (mint most):
Az MPC-BE a jobb választás, mert ez jobban integrálódik vele, és aktívan fejlesztik együtt a renderert is.Gemini
Az MPC-HC (Media Player Classic - Home Cinema) és az MPC-BE (Media Player Classic - Black Edition) is a népszerű Media Player Classic (MPC) médialejátszó továbbfejlesztett változata, de vannak köztük különbségek. Nézzük meg, melyek ezek, és melyik lehet a jobb választás a számodra!
Főbb különbségek:
* Fejlesztés és frissítések:
* Az MPC-BE aktívabban fejlesztett, és gyakrabban kap frissítéseket, ami általában jobb kompatibilitást és újabb funkciókat jelent.
* Az MPC-HC fejlesztése kevésbé aktív.
* Funkciók és jellemzők:
* Az MPC-BE általában több modern funkciót tartalmaz, például jobb lejátszási listakezelést, 3D videó támogatást és néhány további vizuális fejlesztést.
* MPC-BE modernebb kinézetet biztosít.
* MPC-BE modernebb kodek támogatásal rendelkezik.
* MPC-HC youtube-dl támogatása jobb.
* Teljesítmény és kompatibilitás:
* Mindkét lejátszó könnyű és gyors, de a frissebb MPC-BE néha jobb teljesítményt nyújthat a modern hardvereken és újabb videóformátumoknál.
* MPC-HC alapértelmezetten LAV filtereket használ, míg MPC-BE FFmpeg-et. Ebből adódóan előfordulhat, hogy MPC-HC hatékonyabb a dekódolásban.
Melyik a jobb?
* Ha a legújabb funkciókat és a legaktívabban fejlesztett lejátszót keresed, az MPC-BE valószínűleg a jobb választás.
* Ha egy stabil és egyszerű lejátszót szeretnél, az MPC-HC is jó választás lehet, bár a fejlesztése kevésbé aktív.
MadVR-rel való használat:
* Mindkét lejátszó jól működik a MadVR-rel. A választás inkább a személyes preferenciáktól függ.
* MadVR használatánál a lejátszó kevésbé fontos, mivel MadVR végzi a videó renderelésének nagy részét.
Összefoglalva:
* Az MPC-BE általában a modernebb és funkciókban gazdagabb választás.
* MPC-HC stabilabb lehet.
* MadVR használata esetén mindkettő megfelelő választás.Ti, hogy látjátok ezeket? Ki melyiket preferáltja inkább?
-
BIGi75
senior tag
válasz
Turbo73 #59011 üzenetére
Én is túloztam a kicsit, hogy nincs különbség, mert azért van, de sztem használható az mpcvr és elboldogul egy 100ezres PCvel. A madvr tone mapping-ja fejlettebb, jobban konfigurálható. Gamut mappingot is használ ezért jobbak a színek, az mpcvr valóban könnyel clippelhet csúcsfényeknél, mad-nál jobb a highlight kezelés. Ami még könnyen észrevehető az a fókuszon kívüli alakzatok elmosása, madvr-nél szebb a bokeh, mpcvr kockásodhat. De mindez van akinek alig-, vagy nem is zavaró. Ha bírja a gép akkor nem kérdés, hogy melyik a jobb, sztem az a kérdés hogy akinek ezért fejleszteni kell a hardvert annak megéri-e többet költeni a PC-re, vagy teljesen el van mpcvr-el, ami a hardverigényéhez képest egy jó render.
-
Joshi
titán
válasz
Turbo73 #59010 üzenetére
Nekem ami feltűnt, hogy spiky03 fórumtársnak az MPC Video renderer verziószáma 0.9.3.2363, addig a tiéd csak 0.6.7.2013. Azt nem tudom, hogy ez konkrétan minek a verziószáma, meg hogy számít-e egyáltalán valamit.
-
Turbo73
tag
Na letöltöttem az új MPC video render-t és kipróbáltam. A minőség terén nem igazán történt változás, egyedül a max fényerő beállítás lett a pozitívum. Nálam a MadVR és most már az MPC VR is egyformán 110 nit-re van állítva. Az MPC VR-al a kép még mindig sötét (ha leveszem a max nit-et, akkor kivilágosodik, de akkor meg fehérben vág/kiég), a színek fakók, a kontraszt rossz, a kép dinamikátlan. Csináltam 2 screenshoot-ot, de ez nem igazán adja vissza a valóságot.
1 MadVR2 MPC VR
Sajnos az egész képeket nem tudtam ide feltenni, mert túl nagyok. Talán így is látszik a különbség.
-
Turbo73
tag
válasz
BIGi75 #58972 üzenetére
Elgondolkoztam azon, amit írtál. Az nem lehet, hogy szerinted jó az MPC video render, én meg ekkora különbséget látok. Amikor én szenvedtem vele, még egy sokkal korábbi verzió volt, azon például nem is lehet beállítani a kijelző max fényerejét. Úgy látszik, hogy erre a fejlesztők is rájöttek, hogy így szar, ezért bele implementálták. Ha lesz időm, le fogom tölteni az új verzióját, és adok neki még egy esélyt, összehasonlítva a MadVR produkciójával.
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #59008 üzenetére
Sztem olyan anyaggal teszteld a módosításokat amit már ismersz, sokszor láttál, tudod hogy szokott kinézni ezért könyebben észreveszed a változtatást. Nem a legkiválóbb minőségű demo-t kell elővenni először, hanem pont az átlagosan használt formátumok, felbontások megjelenítése érdekes szerintem. Majd a végén, mikor megvan a legjobb beállítás, akkor kell elővenni a 80Mbps szuperminőséget és ha még azzal is folyamatos a lejátszás, akkor lehet hátradőlni, hogy milyen jó lett a kép
-
spiky03
veterán
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #59006 üzenetére
Szoftveres témákban sztem nagyjából otthon van, ritkán szokott hülyeségeket írni. Korlátozott angol tudással és hozzáértés hiányában a Madvr rengeteg beállítása ijesztően hathat, ezért is tanácsoltam a CGPT-t. Én sem vagyok nagy mágusa, ha valamiben bizonytalan vagyok rákérdezek, és ha továbbra is; akkor még utána nézek egyéb fórumokon, de ez a legegyszerűbb azonnali segítség sztem.
A javaslatokról annyit, hogy ki kell próbálnod. Lehet 1-1 beállítás hatását észre sem veszed, de mégis fogja géped. Le kell tesztelni, ezekkel nincs veszteni valód, ha nem tetszik, vagy sok a hardvernek visszaállítod kevésbé erőforrásigényes beállításra. Azt már látod miket javasolt állítani a CGPT, nem is kell mást piszkálgatnod, ha nincs extra igényed. A nit beállítással viszont nem értek egyet, mást tapasztaltam. Azt írta, emeld 125 nitről a target nit értéket 150-200ra ha fényesebb képet akarsz. Ez sztem pont fordítva van. Alacsonyabb target nit beállítás esetén a video render a HDR fényinformáció nagyobb részét a középtónusba nyomja, ezért világosabbnak hat a teljes kép. Viszont túl alacsonyan már a világos részlet clippingel és elveszik. Próbáld ki az MPCVR-nél, ott azonnal módosítja a video képét, ha mozgatod a nit csúszkát. Nekem kicsivel a valós alatti nit érték jön be. -
spiky03
veterán
válasz
BIGi75 #58989 üzenetére
Tegnap megkérdeztem a ChatGPT-t, hogy milyen beállításokat ajánl a jelenlegi gépemhez a MadVRben meg a jelenleg használt MPC Video Renderer-ben.
Valamint megkérdeztem a tervezett gépemről mi a véleménye.Ezeket dobta:
A jelenlegi hardvered korlátozott teljesítményű MadVR szempontjából, főleg az Intel HD grafika miatt. A legjobb Full HD beállításokhoz érdemes az alábbiakat próbálni:
Alapbeállítások (Full HD megjelenítéshez)
1. Scaling algorithms (nagyítás/kicsinyítés):
- Luma upscaling: Lanczos (3 taps) vagy Jinc (Ha szaggat, akkor próbáld Bicubic 75-öt)
- Chroma upscaling: Bicubic 75 vagy SoftCubic 70
- Downscaling: Lanczos (3 taps) vagy Bicubic 75
2. Artifact Reduction:
- Debanding: Közepes értékekkel (Low-Medium), ha a forrásanyag zajos vagy banding problémás.
3. Smooth Motion:
- Ha a film 24p, de a kijelződ 60 Hz-en működik, érdemes enable smooth motion only if display refresh rate is not multiple of movie frame rate opciót bekapcsolni.
4. Dithering:
- Ordered dithering vagy Error Diffusion 1, de ha a teljesítmény nem elég, akkor válaszd a legegyszerűbbet (Random Dithering).
HDR to SDR konverzió (ha kipróbálnád)
Ha a későbbi projektorod SDR-es és HDR tartalmakat akarsz nézni, próbálhatod a következő beállításokat:
- Passthrough HDR content to display (Ha a TV/projektor HDR-t kezel)
- Ha SDR kijelződ van, akkor:
- tone map HDR using pixel shaders
- target peak nits: 150-200 nits (plazmánál) vagy projektornál 100-120 nits
- color tweaks: Játék az „HDR saturation” értékekkel, hogy ne fakuljanak ki a színek.
Mivel az Intel HD Graphics nem túl erős MadVR-hoz, a komplexebb beállítások, mint NGU scaling vagy komolyabb HDR tone mapping, valószínűleg szaggatni fognak. Ha a HDR to SDR konverzió nem fut simán, akkor érdemes egy erősebb GPU (pl. Nvidia GTX 1660 Super vagy annál jobb) beszerzésén gondolkodni.Ezt pedig a tervezett gépre írta:
Igen, ezen a konfiguráción már sokkal jobban fog működni a MadVR! A GTX 1660 Super elég erős ahhoz, hogy akár NGU élesítést is használhass HD -> 1080p felskálázásra, és a HDR to SDR konverzió is gördülékenyen fog menni.
Javasolt MadVR beállítások ezen a gépen
1. Scaling (nagyítás/kicsinyítés):
- Luma upscaling: NGU Sharp (High) vagy Very High, ha bírja a GPU
- Chroma upscaling: NGU Standard vagy Bicubic 75
- Downscaling: Lanczos 3 vagy SSIM 1D 100%
2. HDR to SDR konverzió:
- tone map HDR using pixel shaders
- target peak nits: 150-200 nits (TV-hez), projektor esetén 100-120 nits
- Highlight Recovery: közepes vagy magas
3. Artifact Reduction:
- Debanding: High, ha szükséges
- Dithering: Error Diffusion 1 vagy 2
4. Smooth Motion:
- Engedélyezd, ha a kijelződ nem tud natív 24 Hz-etEz meg az MPC-re a jelenlegi gépre:
1. Direct3D 11 ✅ (már be van kapcsolva, ez jó)
2. Texture format: Auto 8/10-bit Integer (jó így)
3. Chroma upsampling:
- Jelenleg: Catmull-Rom → Hagyhatod így, vagy válthatod Bicubic-ra, ha akadozna.
4. Upscaling:
- Jelenleg: Catmull-Rom → Bicubic vagy Lanczos 3 taps, ha a GPU bírja.
5. Downscaling:
- Jelenleg: Hamming → Jó így, de Bicubic 75 vagy Lanczos 3 taps kicsit élesebb lehet.
6. Use dithering ✅ (jó így, ne kapcsold ki)
7. Blend deinterlacing for YUV 4:2:0 ✅ (jó, ha interlaced videókat nézel)
HDR beállítások (ha HDR anyagot nézel SDR kijelzőn)
1. Passthrough to display ❌ (Ne legyen bekapcsolva, ha a kijelződ nem HDR)
2. Convert to SDR ✅ (Kapcsold be, ha HDR filmet nézel SDR kijelzőn)
3. SDR display nits: 125 (Jó plazma TV-hez, de 150-200 is lehet, ha fényesebb képet akarsz)Hagytam a nit értéket 125-ön.
Jól mondta?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Patice #59004 üzenetére
Az hogy Kodi telepíthető rá, még nem sokat mond. Attól függ milyen a Box FW-je és mennyire van optimalizálva lokál videó lejátszáshoz, ill. a Kodi mennyire jó rajta. Az hogy lejátszik bizonyos videókat még csak egy dolog, ott van még pl. a kadenciahelyesség és a képminőség is.
-
Patice
Topikgazda
válasz
SunMount3r #58995 üzenetére
Android box-os topikban ajánlott cucc.
Google TV fut rajta, olyan a felülete, mint egy Google Chromecast with Google TV-nek.
Mennek rajta a streaming appok és KOdi is telepíthető rá.Én Chromecast 4K-t használok Plex-szel, így egyszerű vele a helyi lejátszás is.
-
Sziszifeca
őstag
válasz
SunMount3r #59002 üzenetére
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Sziszifeca #58996 üzenetére
Ha tényleg időtálló média lejátszót szeretnél azt inkább itt kérdezd meg.
-
Necronom
senior tag
válasz
Nem rosszak a Strong leapok szerintem
Van benn L1 ha valaki streamingelni szeretne, a Kodi is teszi a dolgat
de erre mar a 4/64-es kell mert abban pl GB LAN van
Sot egesz jol teszi a SD/HD meretezest is
Az SDR/HDR konverziokkal en magam hadilabon allok mert oszinten szolva nem veszem eszre, hogy ezt konvertalassal oldotta meg, vagy nativ HDR -
Necronom
senior tag
válasz
SunMount3r #58982 üzenetére
Nem, de nem is csucskategorias valami
Denon AVR X1500h es a nagyobbik az a 3800h (h=HDMI)
Ezek vannak sima 5.1-re es a nagyobbik az 7.2.4 air (de ez nem igaz mert csak 9 fuggetlen csatornaja van)
Mindketto rendelkezik ARC out a TV fele es persze vissza is a hang miatt
Annyit kell tegyek hogy a lejatszokon mindenkepp ki tudjam kapcsolni a hang dekodolast es azt az erositore bizhassam -
BIGi75
senior tag
válasz
Sziszifeca #58998 üzenetére
Hát a Zotac esetében csak külső merevlemezzel USB3.0 porton, amin a médiafájlokat tárolod és pl. a plex vagy emby szerver verziót felrakod. Plex, Emby app van tv-kre is kliens oldalon, de sztem csak olyan media lesz jó amit natívban tud a kliens, mert szerintem a zotac kevés lesz ha át kell konvertálni az anyagot.
-
BIGi75
senior tag
válasz
Sziszifeca #58996 üzenetére
Plex vagy egyéb alternativák.
-
Sziszifeca
őstag
válasz
Jaja Homatics-t néztem ki.. csak a szervert hogyan lehet megoldani?
-
BIGi75
senior tag
válasz
Sziszifeca #58991 üzenetére
Van windowsra Netflix app.Vagy az előfizetésed szűnik meg?
-
Patice
Topikgazda
válasz
Sziszifeca #58991 üzenetére
A kis PC-ből csinálj mini, otthoni szervert.
A filmeket meg egy médiaboxszal oldanám meg, aminek van optikai kimenete és tudja a streaming appokat, meg akár Kodi is rakható rá. Pl. Strong leap S3, vagy hasonló. -
Sziszifeca
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni:
A Netflix-em megszűnik a TV-n 17 nap múlva.
Van egy kis Zotac ID18 cuccom, azon Win11 van +kodi és persze Qbittorrent megy erősítőre kötve optikai kábellel így 5.1-ben tudok filmezni, és megy a feltöltés a torrenteknél. De windows-ra nem tudok netflixet varázsolni, így gondolkoztam valami olyan kütyün amin megy minden.
Mit javasolnátok nekem? -
spiky03
veterán
válasz
BIGi75 #58989 üzenetére
Köszönöm szépen neked is az infókat.
Rendben majd megkérdezem a ChatGPT is, más témában is kérdeztem már és segített, meg amúgyis egyáltalán nem vagyok otthon a MadVrben.Valamint állíthatom a beállításokat.
Gondolom azért várjam meg vele a projektort (LS3/LE5), mert ugye az lesz a fő megjelenítő.
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #58988 üzenetére
Azért még madvr-el is tehetsz egy próbát, végül is nem kerül semmibe és valóban sokkal jobban lehet finomhangolni (minőségbeli beállításokon kívül pl. olyan, hogy letolja a 21:9 képet a 16:9 vászon aljára, stb). Ha meg olyan különbséget látsz, mint Turbo73, de kicsit laggol a lejátszás a hardver miatt, még mindig eldöntheted, hogy megéri-e a konfig update emiatt. ChatGPT is végigvezet a beállításokon, ha beírod neki milyen hardver, megjelenítő van, és mi a cél (pl. 4k hdr anyag lejátszása 1080p projektoron). Azt javaslom inkább lepésenként állítgasd és nézd meg a lejátszással mi változott, bírja-e még a PC. Néhány beállítás csak a lejátszó ujraindításával lesz érvényben.
-
-
spiky03
veterán
válasz
BIGi75 #58985 üzenetére
Rendben, köszi este megcsinálom ezeket a beállításokat.
Nincs HDR képes megjelenítőm.
A plazma még jó pár éve be lett kalibrálva, sajnos nincs meg, hogy mennyi volt akkor a nit értéke.A többi érték az maradhat azon, amin most van?
Mert nálad upscaling és downscaling is más. -
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #58984 üzenetére
A Chroma upsampling-nél a Bilinear beállítás helyett a Catmull-Rom jobb minőséget ad (színek részletgazdagabbak, átmenetek jobbak). A Passtrough to display elől vedd ki a pipát, ha PC-vel szeretnéd a tone mappinget megoldani, mert így HDR képes kijelzőre kiküldi a HDR jelet érintetlenül és lehet, hogy jobban tetszik a PC-s, meg kell nézned. A 125 nit beállítás kb. monitorhoz passzol ha lejjebb van véve a fényereje, vagy a plazma tvdhez. Projektorhoz valószínű lejjebb kell majd venned (projektornál én kicsit lentebb állítom a valós fényerőnél is, nekem úgy jobban tetszik), egy újabb, fényerősebb tv-nél meg feljebb lehet állítani.
-
SunMount3r
nagyúr
Én meg még visszatérnék a HDR->SDR konverziós témára. Ugye az MPC-ben rendesen meg lehet adni a kijelző Nit értékét, de Kodi-ban ez máshogy van ott 1.00 az alapérték és ezt lehet lefelé/felfelé állítani. De ez tk. milyen "mértékegység"? Hogyan lehet ezt hozzáigazítani a kijelző Nit étrékéhez?
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #58979 üzenetére
Méréssel vagy a gyári adatokból lehet megtudni a nit értéket( ha megadták). Ha a PC végzi a HDRtoSDR konverziót akkor ezt megjelenítőnként be kell állítani. Madvr alkalmas több megjelenítő profilozására, mpcvr sajnos nem, itt át kell állítani, ha több megjelenítőt használsz. Projektorhoz állítot nit értékkel hdr anyag sdr konverzió után a plazmatv-n a világos keprészleteknél részlezvesztést okoz, mert annak nagyobb a nit értéke. Fordítva meg a projektoron sötétebb, fakó, dinamikátlan lesz a kép. Ez a tone mapping lényege, hogy renderelés mindig a kijelző fényerejéhez legyen igazítva.
-
Necronom
senior tag
válasz
SunMount3r #58975 üzenetére
Van
Nalam igy vannak a bekotesek:
Egyik szoba: cumizik GB halo adat server--> TVBox->AVR->TV-TVhang ARC->AVR
a hang ugyanugy allitgatom a hangerot, a szines gombokkal a tavon le kell csatlakozni a CECrol akkor persze csak TV hang, ha visszamegyek CEC akkor csak AVR hang
Masik szoba: itt a kis serverrol megy a film -->AVR->TV-TV hang ARC->AVR
na itt az erdekesseg (samsung) a fel le gomb az erosito hangero, az eredeti TV hangero meg ahogy annak rendje es modja TV-n hangero
Bar semmi ertelmet nem latom, mert ahogy kikapcsolom az AVR kulon, azonnal a TV hangero gomb mukodik csk -
spiky03
veterán
válasz
BIGi75 #58978 üzenetére
Köszönöm ezt is.
Jelenleg csak sima SDRe használom plazma tvn. Még nincs projektor, ha minden jól alakul akkor 1-2 hét múlva lesz.Gondolom ezt a nit értéket kalibrálással tudom meg csak? Vagy honnan lehet kideríteni?
Valamint ha van tvn is használva majd nem csak projekton akkor van értelme állítani? -
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #58974 üzenetére
Ha HDR-t konvertálsz SDR-re MPCVR-el itt is érdemes beállítani a projektor valós (mért) fényerejét a csúszkával. Többre semmiképpen ne állítsd, mert dinamikátlan lesz a kép. Alacsonyabb értékkel lehet próbálkozni, mert a sötét jelenetek jobbak lesznek. Viszont a világos képrészletek ez esetben clippelnek (pl. fehér ing vagy a felhő rajzolata egybemosódik). Talán ez a legfontosabb beállítás tone mappinghoz.
-
Turbo73
tag
válasz
Lada007 #58973 üzenetére
Ha nézel sok HDR tartalmat, akkor nagyon kell, mert a projektorok esetében a HDR képesség az leginkább parasztvakítás. Egy projektor esetében a 100 nit fényerő már nagyon jónak számít és ez sehol sincs a HDR anyagok (elvi) 1000 - 4000 - 10000 nit-jéhez képest. Tehát a jó Tone Mapping elengedhetetlen. Viszont rengeteg pénzt és állítgatást lehet megspórolni, ha eleve csak SDR anyagokat nézel.
-
Turbo73
tag
válasz
BIGi75 #58972 üzenetére
Pedig nincs benne semmi túlzás. Ha minőség különbséget zongorázni tudnám, akkor zongora művész lennék. Még a Zidoo médialejátszóm is jobban oldja meg a HDR-SDR konverziót, pedig az is szar. Ha meg valaki nem látja a különbséget, annak meg tök mindegy mit-hogyan néz. (Szerencsés ember, egy csomó pénzt nem kell elköltenie ilyen marhaságokra
)
-
SunMount3r
nagyúr
Ha már Splitter, meg Fire Stick, akkor én meg egy HDMI Audio Extractor-t keresnék, hogy a TV hangján javíthassak (az Extractor-ra kötnék egy jobbfajta sztereó hangfalat). A Fire Stick közvetlen a TV-be van dugva, mert a TV csatornák hangját is ki szeretném vezetni. A gondom az, hogy ezekhez mindhez azt írják, hogy ha az ARC-on keresztül kapcsolódik a TV-hez, akkor a TV távjával már nem lehet vezérleni a hangerőt. Kontra: a vásárlói értékelések között meg olvastam párszor, hogy de mégis lehet. Van valaki, aki ilyet használ? Mi lehet az igazság ezzel kapcsoltban?
-
spiky03
veterán
válasz
BIGi75 #58967 üzenetére
Köszönöm az infót.
Leszedtem és feltettem a renderelt, beállításokkal nem kellett "szenvedni" mert kb minden úgy volt ahogy az összefoglalóban.
Így most már rendben van a kép, már nem fakó
A HDR to SDRt nem próbáltam még.Valamint a gép újra rakás után nem raktam vissza a külső hangkártyahoz tartozó progit és úgy néz ki visszatért a hangerő is
Tesztelni még nem tudtam rendesen, holnap tudom majd ha minden jól megy, amikor nincs a család itthon.Igaz újra kell mérni majd a Cavernel, mert a korábban mért adatok a szoftverrel történt, amikor fent volt az ADAhoz.
Közben a korábban jelezett kép elszíneződési probléma is megvan. Az hozza helyre csak ha 2x ki-be kapcsolom a HDMI splittert. Vsz akkor ez az a HDMI handshake probléma lesz...vagy az alaplapi videó kártya nem nagyon szereti ezt a splittert. Mert a szintén a splitterbe dugott firesticknek jó a képe akkor is amikor a PCn "elszíneződik".
-
BIGi75
senior tag
válasz
Turbo73 #58968 üzenetére
Nem mondtam, hogy nincs minőségbeli különbség. Azt mondtam, hogy én nem látok, nekem megfelel az mpcvr. Erős túlzást érzek abban, hogy esélytelen legalább nézhető képet kapni mpcvr-el. Kétségtelen, hogy a madvr egy kiválóan paraméterezhető video renderer, ami szuper képminőséget ad, de sztem túl van értékelve, a felhasználók jelentős részének nincs is rá szüksége, csak az van mondva, hogy csak az a jó. Veszik hozzá az izom gépet, izom gpuval, pörgetik a ventiket meg a villanyórát és sokan nem is vennék észre, ha vki átkapcsolná a lejátszót mpcvr-re (esetleg annyiból, hogy halkabb lett a pc).
-
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Turbo73 #58968 üzenetére
Szerintem sem teljesen okés az MPC konverziója, mondjuk alapból is nagyon sötét, de LUM-al lehet javítani rajta, de sose lesz teljesen olyan, mint az eleve SDR verzió. Ill. végeztem pár tesztet, hogy DaVinci-vel konvertáltam HDR-t SDR-re és úgy már sokkal jobb az eredmény, mint "on the fly" az MPC-vel.
-
Turbo73
tag
válasz
BIGi75 #58965 üzenetére
Az igaz, hogy az MPC video render töredék gépigénnyel megoldja a feladatot. De, hogy nincs minőségben különbség, azt erőteljesen vitatnám. 2 órát játszottam az MPC VR beállításával, hogy legalább nézhető képet kapjak, de esélytelen. Konkrétan ugyanaz a tartalom sima SDR-ben minden téren sokkal jobban nézett ki, szebb színek, jobb kontraszt, jobb dinamika. MadVR-el viszont 100%-ig ki tudom használni a projektor képességeit, és überkirály a végeredmény. Tévé esetén egyáltalán nem is értem, hogy miért van erre szükség, a tévék eleve jól hozzák a HDR-t natívban.
-
BIGi75
senior tag
válasz
spiky03 #58964 üzenetére
MadVRel azért bele lehet szaladni erőforrás zabáló beállításokba. Én jó ideje már az mpc video renderrel végzek hdr/sdr konverziót és töredék gépigénnyel megoldja úgy, hogy nem mondom meg, hogy most madvr vagy mpcvr konverziót nézek. Ha más finomhangolás nem kell sztem felesleges a madvr. Mpcvr vígan elmegy egy alaplapi R3 5300G APU-val némán 4Kn is.
-
spiky03
veterán
Sikerült újra rakni a gépet.
Közben ezt a steupot raktuk össze kollégával, az ő nem használt ezsközeivel együtt:
proci - AMD Ryzen 5 3600
táp - Cooler Master G Gold 650 V2
alaplap - b550 asrock phantom gaming 4
gpu - asus nvidia 1660s 6gb
memória 16 giga
+ m2ssd a rednszernek és a programoknak.Ehhez még jön egy ATX-es ház.
Ez szerintetek vállalható gép lesz?
Nem kell sem játékra sem HDR, DV-re csak film meg streaming lejátszásra, plusz ugye a Cavenre.Esetleg a MadVR-re ami HDR SDR-re konvertálással lenne csak használva.
-
spiky03
veterán
válasz
Turbo73 #58959 üzenetére
Hát a rossz lenne akkor a stick meg az Xbox sem kéne, hogy menjen rajta.... Azok mennek rendesen.
@devil-k
Hát most igen mert elszállt a gép.
Eddig nem volt semmi baja amióta megvan.
De ha most összerakok egy számomra elegendő low budget gépet ott vsz majd kérek támogatást a pl a mpc rendes beállítására és akkor nem lesz azzal sem gond.
Kodi az vitte rendesen a filmeket. Meg igaz, hogy főképp streaminget néztem a gépen is Netflix, Max.
De hát ez van a kell a Cavern. -
spiky03
veterán
válasz
Borisz76 #58957 üzenetére
Köszönöm szépen a tippet de sajnos nem kivitelezhető.
Alaplapi a videokártya, másik meg nem megy bele, mert nincs lehetőség a tápra kötni...Jelenleg marad az újratelepítés... Remélem sikerül és utána ha újra jó lesz és fent lesz minden progi akkor csinálok rögtön egy visszaállítási pontont mert az most nem volt.
Remelem a Cavernes exportokat kimentetettem a NASra és azok nem szálltak el....
Folyamatban van amúgy egy másik gép osszerakása a korábban szerintem itt is általam belinkelt összetevőkből, amit kollégától veszek át akciós áron.
Csak ház, táp meg procit kell vennem. -
Borisz76
nagyúr
válasz
spiky03 #58956 üzenetére
Újratelepítés előtt a VGA-t próbáld ki egy másik gépben is....
VGA memória hiba szokott okozni képernyő csíkozást.
Ha másik PC-ben sem indul, vagy csíkoz , akkor meg is van a bűnös.
Vagy a másik verzió, hogy szerzel / kölcsön kérsz egy VGA-t és berakod a gépedbe.....ha a kölcsön VGA-val elindul a géped és a kép is jó , akkor is megvan a bűnös.... -
spiky03
veterán
válasz
devil-k #58955 üzenetére
Gépet szoktam először bekapcsolni utána minden mást.
De mindegy is már mert reggel meló előtt gyorsan megnéztem direktbe kötve, hogy a PC közvetlenül a tvbe ment HDMIn és úgy nem jött elő a hiba.
Aztán délután meló után újra visszaraktam a splitterbe és azóta nem tudok éltet lehelni a gépbe mert folyamatos kék halál van.Úgy ezen vsz már csak egy újra telepítés segít....
-
spiky03
veterán
válasz
SunMount3r #58951 üzenetére
Egyiksem, sima normál 1080p mkv.
Pl a Kodiben az Amazon primeról indítottam el egy filmet és utána kezdte ezt a csoda képet produkálni.
Majd kipróbáltam MPC-n egy kikölcsönzött filmet meg egy DTS demo videót elindítani és mind a kettő után az a kép fogadott.
Érdekes a jelenség mert elindítás előtt rendben van a kép és pl a DTS demo is rendben ment, de amikor killptem a teljes képernyős módból utána már olyan lett a kép.Remélem nem valami vírust kaptam be a Skyshowtimeos addonnal.
-
spiky03
veterán
Szerintetek ez a jelenség miről lehet?
Ez akkor lesz, amikor elindítok egy filmet a kodiban vagy az MPCben és megállítom.
Eddig nem volt ilyen.Volt, hogy helyre jött amikor ki és be kapcsoltam a HDMI splittert.
De az a fura, hogy az Amazon Firestickmek meg rendes a képe.Annyi történt, hogy a kodiba tettem fel egy Skyshowtime addont, az MPCbol pedig feltettem a legújabb verziót.
Köszönöm az infókat
-
Till@
aktív tag
Sziasztok !
Remélem jó helyen vagyok.
Szóval, van egy asztali gépem, Ryzen 3600 - 16Gb RAM.Ezt a gépet használom többek között média servernek is , Plex fut rajta.
Belefutottam egy olyan problémába bizonyos anyagoknál (REMUX.TrueHD.7.1.Atmos.DV.HDR.H.265), hogy a filmet nem DV-ben hanem HDR-ben jeleníti meg és teljesen random időközönként, pár másodpercig elkezd pufferelni.
Viszont, próbaképp feltettem a Jellyfin-t, ott DV-ben játsza le a filmet, semmi pufferelés nincs.
A gépen Win11, a lejátszón FireOS fut, wifi-n csatlakozik minden ax-en 1200/1200 Mbps-al.
Mintha transzkódolna a plex, pedig nem kellene (de ez csak tipp)A Plexet nagyon szeretem, továbbra is azt szeretném használni, csak nem tudom mi lehet a megoldás
-
Turbo73
tag
Rendben, de nem tudom, hogy miért bizonygatod, hogy a szabvány zavaros, meg nem megbízható.
Az Onkyo TX-NR636 egy 2014-ben megjelent erősítő, ami HDMI 2.0-ás volt, lévén a 2.0a csak 2015 április 8.-án jelent meg. Így nem csoda, hogy nem tudta a HDR-t.
A Zidoo X10 bár 2017-ben jelent meg, viszont a benne lévő Realtek RTD1295 SoC-t már 2016 januárjában bemutatták a CES-en. A HDMI 2.0b meg 2016 márciusában jelent meg, így biztosan nem lehetett benne. -
Joshi
titán
válasz
Turbo73 #58945 üzenetére
A Zidoról a kép a techreviewer.de oldalról való ami nem hivatalos oldal. De ahogy mondtam, nem ez a jellemző, mert a HDMI 2.0a eszközök többnyire még nem tudták a HDR-t. Ha a te Marantz erősítőd tudja annak örülj, mert így nem kell lecserélni mint ahogy én cseréltem le az Onkyo 636-ot egy Marantz 7011-re. Mondjuk ott hangzásban is előrelépés volt, de ez is volt a cél.
-
Turbo73
tag
Tényleg már csak lezárásként: ha a szabvány szerint tudja, akkor tudja, ez nem lutri. Azért mert neked volt egy rossz tapasztalatod egy tévével, nem kell általánosítani. Valószínűleg a tévéd volt hibás.
A Marantz 8802a 2015 elején jött ki, a HDMI 2.0b szabvány meg 2016-ban.
Zidoo x10: -
Joshi
titán
válasz
SunMount3r #58939 üzenetére
Olyan kábelt vegyél, ahol konkrétan fel van tüntetve a 18Gbps adatátviteli sebesség. Ha ez is ott van, akkor az a kábel tuti jó lesz. Persze ne Aliról meg Temuról rendelj.
-
Joshi
titán
-
MasterMark
titán
válasz
Mindegy mi van ráírva, a High Speed a lényeg. Ha régebbi a kábel akkor még nem volt 4K/60Hz, de később amikor a 2.0 bejött akkor meg lett. De a kábel ugyanaz maradt, csak ügyesebben vitték át rajta a jelet ezért nagyobb lett a sávszél.
High Speed kábel kell 2.0-ig, és Ultra High Speed 2.1-től. Más nincs.
szerk.: Emagról csak emag által forgalmazott bármit vegyél, a többi nagy valószínűséggel hamisítvány / kamu / stb.
Inkább ez: [link]szerk.2: Már megvan amúgy a kábel, hogy tudod mi van a dobozán? Ha igen, akkor mi a kérdés? Kipróbálod és kész.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Sajnos nagy a káosz ezen a téren !!!
A CSATLAKOZÓknak van verzió száma.
A kábeleket pedig feliratozzák az adatátviteli sebesség , felbontás + maximális frekvencia képességei szerint.A hivatalos oldalon is így találod meg :
[https://hdmi.org/resource/cables]Tehát aki kábelt tervez venni az a linkelt oldalon a 2 db legfelső variációból válasszon !!!
Kb ebben a sorrenben érdemes vásárolni :
1.
The Ultra High Speed HDMI® Cable2.
Premium High Speed HDMI® Cable and Premium High Speed HDMI® Cable with Ethernet3.
High Speed HDMI® Cable with EthernetA fentebbi képen az 1. és a 2. kábelmatrica és leírás látható.
Hosszútávon ezekből érdemes vásárolni.
Vásárlásnál figyelni kell a matrica meglétére és a specifikációt is át kell nézni !!!Ennyi a titok.
Amit linkeltél az pedig nem egy sima HDMI kábel, hanem egy hosszabbító....egyik végén "apa" , másik végén "anya".
Nem olvastam vissza de lehet nem is ez kell neked.
Ha tényleg egy meglévő HDMI kábelt szeretnél hosszabbítani, akkor tekints el ettől a pár sortól......és nem szóltam. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
MasterMark #58934 üzenetére
Amúgy erről a kábelről lenne szó. Legalul írják ugyan a 2.0-át, de kábelre magára csak a "High Speed" van nyomtatva. A csomagolásán dettó, az elején: 4K / 30Hz, de a hátulján már: 4K / 60Hz (mondjuk ez csak egy "matrica".
Verziószámot a csomagoláson nem írnak, csak, hogy "High Speed with Ethernet".
-
Joshi
titán
válasz
SunMount3r #58933 üzenetére
Azon a tévén ne erőltesd a HDR-t, szerintem HDMI-n nem fog menni. Ahogy írtam max a streamen.
-
MasterMark
titán
válasz
SunMount3r #58933 üzenetére
Igen, a 2.0-hoz nem volt külön kábel, ugyanúgy a High Speed kell hozzá. Később bejött a Premium High Speed aminél külön ellenőrizték, hogy biztos jó a 2.0-hoz, de alapesetben a jó minőségű valódi High Speed kábel ugyanúgy jó.
2.1-hez kell az Ultra High Speed. Más kábel meg nincs közte.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
MasterMark #58926 üzenetére
Tehát elvileg átmehet rajta a HDR is?
-
Joshi
titán
válasz
MasterMark #58931 üzenetére
Én tudom, azért is mondtam.
ui.: Hiába a magas fényerő, HDR-hez elengedhetetlen a pixelenkénti vezérlés is. Pont ezért lesz gyengébb az OLED-nél (Micro LED-nél) még egy Mini LED-es LCD tévé is, amíg azok nem vezérelhetők pixelenként. -
Joshi
titán
válasz
SunMount3r #58929 üzenetére
Ultra gázra a HDR mint olyanra gondoltam ebben a kategóriában.
Teljesen felesleges a HDR-t erőltetni ilyen szinten. Kb ennyi a lényeg.
-
SunMount3r
nagyúr
Nem tudom mit "ultragázol", kellett egy TV az anyukámnak gyorsan és olcsón. Ez éppen jó árban volt, egy 4K-s TV sokkal drágább lett volna. Lehetne jobb is, mert mindig lehetne jobb is és mindig van feljebb is, a határ az árban is a csillagos ég. Nálunk nem erről volt szó.
-
Joshi
titán
válasz
Turbo73 #58927 üzenetére
Ezek a dolgok nem egyértelműek, mert a gyakorlatban ez úgy van, hogy a HDMI 2.0a-val rendelkező készülékek (tévék, erősítők stb) még nem képesek a HDR-re. Jó példa erre a korábban említett Sony tévém, vagy az Onkyo 636 erősítő. Ezek már 4K képes eszközök, de HDR-re nem képesek. Valószínű túl későn jött ki a specifikáció, vagy egyszerűen még nem volt fix.
Egyébként kár ezen rugózni, mert az ilyen eszközök már a múlté (szerencsére). Egyébként a nagyon gáz az inkább a SunMount3r által említett Hisense 40A4BG tévé, ami 2022-ben szerintem ultra gáz. A HDR-nek ilyen szinte zérus értelme van, egyszerűen egy parasztvakítás. -
MasterMark
titán
válasz
SunMount3r #58917 üzenetére
A High Speed az 2.0-hoz is jó kábel.
-
SunMount3r
nagyúr
Ha 10bit-re váltom a forrást (Fire TV Stick 4K Max), akkor a TV is kiírja, hogy 10bit-en van az infó gombra, szerintem akkor ez nem kérdés. Ha viszont HDR-es videót játszok le, akkor színhelyes a kép és 10bit-en van, de csak BT709-es színtér, aminek HDR esetén ugye BT2020-nak kellene lennie. Így csak arra tudok gondolni, hogy a Kodi HDR->SDR konverziót végez. Ezt direktbe is próbáltam HDMI kábel nélkül. Az még lecsekkolhatom, hogy a saját lejátszójával milyen színteret ír ki HDR-es videó esetén, mert ha akkor is BT709, akkor ott is valami konverzió lehet, vagy már nem is tudom...
-
Joshi
titán
válasz
SunMount3r #58921 üzenetére
Stream az eleve az internetes sávszélességhez igazodik mind felbontásban, mind pedig bitrátában (dinamikusan változtatja ha szükséges). Pont azért, hogy gyenge internet mellett is tudjon az ember filmet nézni. Én nem erőltetném a HDR lejátszást HDMI-n keresztül, de ha van kedved kísérletezhetsz. Ha veszel egy valóban 18Gbps-es HDMI kábelt, az biztos hogy tudja az adatátviteli sebességet. Ha azzal se megy a HDR, akkor egyszerűen nem tudja a tévé. Lehet hogy a HDR az csak a Stream-re vonatkozik, inkább ez a valószínűbb.
Ha megnézed a displayspec oldalon a tévé adatlapját, akkor a panel csak 8bit-es. A HDR tévéknek általában natív 10bit-es a paneljuk (jobbaknak), vagy 8bit+FRC tehát szoftveresen oldják meg. -
Joshi
titán
Megtaláltam az LG tévé topikban a hozzászólásodat. Egy Hisense 40A4BG tévéd van ami 2022-es.
Hogy tudtál ilyen megoldást venni?
A specifikációkban csak annyit írnak hogy HDMI 2.0, hogy a vagy b nem tudom. Nézz róla tesztet, hátha a HDR-t is tesztelték rajta.
-
SunMount3r
nagyúr
Pedig vannak FHD-s és HDR-t is tudó TV-k is, mondjuk az enyém lehet tényleg nem olyan. És abból gondoltam, hogy tudja a HDR-t, mert a saját lejátszójával és Plex-el is színhelyes a kép, ha HDR-es videóval etetem. Itt felmerül, hogy lehet ekkor is csak HDR->SDR konverzió van, de mondjuk a saját lejátszója nem hiszem, hogy tudna ilyet. Én inkább az gyanítom, hogy "belülről" tudja HDR-t, csak a HDMI-ről etetve nem. Amúgy meg a Netflix tud FHD / HDR-ben is streamelni.
-
Joshi
titán
válasz
SunMount3r #58919 üzenetére
A Wikipedia nem hivatalos oldal. Verziószámmal csak aktív eszközt nevezünk meg. A kábel ha passzív (létezik aktív is) akkor az egy rézdrót nem több. Annak a keresztmetszete és szigetelésétől függ hogy milyen adatátvitelre képes.
Az a gond, hogy amikor még Full HD felbontású tévék voltak, akkor a HDR még nem létezett. Mivel nem írtad le hogy milyen tévéd van, ezért nem tudom hogy a tévéd képes fogadni a HDR-t HDMI-n keresztül. Szerintem nem, max a tévé belső lejátszójával tudnál ilyen forrást lejátszani. A másik meg az, hogy ritka a Full HD HDR tartalom, azt is valószínű a 4K verzióból butítják vissza. Egyébként fura, hogy 2025-ben kérdezel ilyeneket. Eddig se tudtál lejátszani azzal a tévével HDR tartalmat? Gondolom nem mai darab az a tévé.
A tévének HDMI 2.0b képesnek kell lennie, mert onnantól van HDR is. Ha nem ilyen HDMI van a tévén, akkor biztosan nem fog menni. Nekem volt egy Sony 49X8505B tévém ami már 4K felbontású volt, de csak HDMI 2.0a volt rajta így nem is tudta a HDR-t. Itt is látszik hogy fordítva van ez inkább, tehát amelyik tévé tudja a HDR-t, az szinte biztos hogy már 4K felbontású. -
SunMount3r
nagyúr
Nem, vannak pl. FHD-s HDR "videók" is. A HDR nincs a 4K-hoz kötve. Amúgy meg simán mehet ki úgy is, hogy a lejátszó a 4K-t leskálázza FHD-ra és a HDR is "megmarad". Amúgy meg itt is a verziószámokhoz kötik a specifikációkat és ficsőröket. Bár azt tudom, hogy elvileg egy jó minőségű 1.4-esnek specifikált kábel is képes lehet átvinni a 4K / 60Hz + HDR-t, mert ez csupán a sávszélesség kapacitáson múlik.
-
Joshi
titán
válasz
SunMount3r #58917 üzenetére
A HDR a 4K felbontással van együtt és ahhoz 18Gbps-es sávszélességre van szükség. Kábeleket nem HDMI verzió alapján különböztetik meg, mert egy kábelnek nem lehet verzió száma hiszen egy passzív eszköz. HDMI kábelek specifikációja.
Milyen tévéd van ami csak Full HD viszont tudja a HDR-t? -
SunMount3r
nagyúr
Tudja itt valaki, hogy egy High Speed with Ethernet HDMI kábel (ami ugye "elméletileg" csak 1.4-es) 1080p-ben át tudja vinni a HDR-t? Vagy így is csak a 2.0-ás kábelek tudják?
A lejátszóm tudja a HDR-t, de a TV csak FHD, viszont szintén tudja a HDR-t.
Köszi!
-
Necronom
senior tag
válasz
mpierre #58909 üzenetére
A Kodi 19.2 ota automatice lejaszik DVD, BD menuvel vagy anelkul (rakerdez)
en mar mindent csak igy toltok le, meguntam azt, hogy a leszedett filmeknel egyre tobb az olyan, h a hatterzene elnyomja a beszedet (fokepp stereoban, bar a Kodi ezt is tudja javitani)
Ugyanigy be lehet kapcsolni a TV frekivaltasokat is a 19.2-tol
Film indulaskor mar valtja is, igy a fekete kepernyot tukepp nem is latod -
róland
veterán
válasz
SunMount3r #58913 üzenetére
S melyik szervizt ajánljátok Budapesten?
-
róland
veterán
ASRock szervizt tud valaki Budapesten?
-
SunMount3r
nagyúr
Nem kell dedikált VGA feltétlenül, az az IGP visz mindent, ami neked kell, csak jól kell beállítani a lejátszót. Ha meg van lemezes BluRay meghajtó is a gépben, akkor azokat is viszi az MPC(-BE) (csak éppen menü nélkül). Ha meg menü is kell, akkor azt a PowerDVD-vel tudod úgy lejátszani.
-
No.01
addikt
Mindenkinek koszonom a segitseget.
MPC-t letoltottem, de a beallitasokkal meg jatszanom kell mert a TV-n sem stimmelt minden holott en azt hittem, h beallitottam (de lehet a frissitest tett be)
Amiket nezunk:
YouTube: 4k (ha elerheto, ha nem akkro 1080p)
Sorozatok: ha van akkor ugyszinten 4k (legtobbszor Netflix, MAX vagy AppleTV) ha nincs 4k akkor ahogy a YT-nal is marad az1080p
Filmek: Itt sajna nagyon vegyes a kep. A preferalt az 4k itt is de van jopar filmem ami Blurayen van meg es nosztalgia szinten viszonylag gyakra szoktunk visszanezni ezekbol.Van dedikalt lejatszom ami a lemezeket kezeli, de mivel egy kis Windowsos gep is ra van kotve a TV-re igy egyszerubb lenne mindent arrol intezni.
Nem egy erogep, sot dedikalt videokartya sincs (i5 14500T - Intel® UHD Graphics 770 + ASRock Z790M) -
mpierre
veterán
A lejátszás 23,976-on a legjobb. Kadencia miatt, de win-ben (asztalon) a 60, vagy 59 valamennyi. Ha vrr képes a tv, akkor váltáskor van 1 másodpernyi fekete kép és a lejátszás kadencia helyesn fog történni. Azonban, ha 4k60-as anyagot nézel - tehát nem mozifilmet BD-ről vagy fájlból - akkor nem kell váltani. Tehát nincs fekete kép egy pillanatra. (Mit nézel többet? Mozifilmet, vagy 4k60 videót... Szerintem így a legegyszerűbb. Szerintem.)
A korábbi hsz-emből a lejátszó (MPC-BE) beállítása maradt ki. Bár úgy emlékszem, hogy a legutolsó verzió már eleve így települ. -
Turbo73
tag
A legfontosabb a kadencia helyes lejátszás. Ez azt jelenti, hogy a lejátszó programnak azon a frekvencián kell lejátszania, amiben az adott anyag készült. Ez a mozifilmek esetén 23.976Hz, ez történelmileg alakult így, nem mennék bele. Ha nem kadencia helyesen játszod le, akkor akadni fog a kép minden másodpercben, a frekvencia függvényében. Van akit ez egyáltalán nem zavar és mindent 60Hz-en játszik le.
Ahogy írták, az MPC-ben be lehet állítani, hogy automatikusan váltson frekvenciát. Ezzel csak az a baj, hogy a Windows nem mindig partner ebben, mert ilyenkor újra megtörténik a HDMI kézfogás, és kb. bármi el tud állítódni.
Az, hogy elég-e az MPC vagy szükséged van madVR-re, felhasználás függő. Ha natív 4k-ban és HDR Tone Mapping-al szeretnél lejátszani, mert natív 4k projektorod van, akkor madVR, viszont ennek nagy gépigénye van, főleg videókártya oldalról. -
SunMount3r
nagyúr
Az MPC-BE-t telepítsd, az alapból telepíti az MPC Video Renderer-t is. Aztán olvasd el az itteni összefoglalót és a szerint állítsd be az MPC-BE-t. Egy videó elindításakor automatikusan fogja váltani a frekvenciát.
-
No.01
addikt
Kezdek kicsitr osszezavarodni. Amit ti ketten irtok az meg veletlenul sem egyezik.
En kis noob azt gondoltam, h a magasabb jobb igy 60Hz lett. Kicsit gondolkodva beugrott, h anno mintha valoban olvastam volna valahol, h az 59,94 Hz a tuti.
Utanna viszont az ugrott be, h a 24Hz amire valoban emlekszem, de az sem ugy van szoval 23,976 lenne?Meg sok idom nem volt szoszmotolni a beallitasokkal, de tervben van az MPC telepitese. Az viszont alapbol nem tudja ezt a frissitest dolgot megoldani ha jol tudom mindenkeppen kell hozza a madvr vagy az MPC video renderer ugye?
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- Futás, futópályák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Micro Four Thirds
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A05s 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest