Középpontba kerültek a hibrid autók, alig fogyaszt a BYD újdonsága

2,9 literes fogyasztást és több mint 2100 kilométeres hatótávot ígérnek a BYD új hibrid technológiájához, de a Toyota (és a Subaru, Mazda) is a hibrid motorokra koncentrál épp.

Miközben a nagy EV-őrület továbbra is lecsillapodni látszik, egyre több elemző és cég mondja azt, hogy a vevők régi-új kedvence a hibrid autó. A BYD is nagy erőkkel fejleszt ezen a vonalon, most pedig bemutatták a legújabb plug-in hibrid technológiájukat, amely miatt a főleg továbbra is benzines autókat értékesítő Toyota és Volkswagen feje fájhat az elemzők szerint.

A BYD ötödik generációs hibrid technológiája 2,9 literes fogyasztást ígér 100 kilométeres, lemerült akkumulátorokkal. Teljesen feltöltött akkuval és tele tankkal pedig 2100 kilométeres hatótávot ígér a gyártó. Kínában két új modell is érkezett a technológiával, 14 ezer dollárnak megfelelő indulóár mellett. A gyártó azt ígéri, a benzines autókhoz képest igen jelentős spórolást jelent a technológia az üzemanyag kapcsán.

A BYD eladásainak jelentős részét tették ki az utóbbi években a plug-in hibridek, és már a korábbi generáció is kedvező fogyasztást hozott. Az elmúlt három évben 3,6 millió ilyen plug-in hibridet adtak el, a vételárakat az év elején 10-22 százalékkal csökkentették Kínában. A nemzetközi terjeszkedésük eközben tovább gyorsul, de eladásokban messze elmaradnak a jól ismert márkáktól. Elemzők szerint a BYD és a kínai EV-k főleg a japán gyártók orra alá törnek majd borsot azokon a piacokon, ahol kevesebb a kereskedelmi korlátozás és különadó (Délkelet-Ázsia, Ausztrália, Közel-Kelet).  A kínai gyártók egyébként a plug-in hibrideknél sokkal nagyobb akkucsomagokat használnak, mint a Toyota hibrid technológiája, így elektromosan nagyobb a hatótávjuk.

Persze a japán gyártók sem tétlenkednek, a Toyota (a Subaru és a Mazda társaságában) például olyan következő-generációs, kompakt motorokat mutatott, ami e-üzemanyagokhoz és bioüzemanyagokhoz, hibridekhez is alkalmazható, kisebb és laposabb motorháztetőket hoz magával.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények