Hamarosan elképesztő mennyiségű áramot fogyasztanak el az adatközpontok és az AI

2030-ra a teljes amerikai áramfogyasztás 9 százalékát tehetik ki az adatközpontok (és így az AI).

Eddig is tudtuk, hogy az adatközpontokból egyre több van a felhő és az AI miatt, és azt is, hogy ezekre egyre több áramot fogyasztanak. Az azonban így is ijesztő adat lehet, hogy az Electric Power Research Institute szerint a tech cégek terjeszkedése miatt az adatközpontok áramfogyasztása az USA-ban 2030-ra megduplázódik, és az USA teljes áramfogyasztásának 9 százalékát teszi majd ki az évtized végére.

Az intézet elemzése szerint az AI terjedésétől és az adatközpontok energiahatékonyságától függően az áramhasználata az ágazatnak évente 3,7-15 százalékkal nő majd. Az adatközpontok a komoly számítási képességek és a hűtési rendszerek miatt hatalmas energiát igényelnek, egy új adatközpont annyi áramot fogyaszt el, ami 750 ezer háztartásnak elég. A helyzeten nem segít, hogy az USA-ban kiemelt fontosságú a belföldi gyártás fellendítése és a közlekedés elektromossá tétele.

Az elemzés szerint az adatközpontok hatalmas fogyasztása miatt az USA elektromos hálózata leterhelődhet, ami drágább szolgáltatáshoz és üzemkimaradásokhoz vezethet.

A ChatGPT óta az adatközponti üzletág a világ egyik leggyorsabban növekvő ipara, és az intézet szerint nem csak az a baj, hogy a ChatGPT-s keresések tízszer annyi áramot igényelnek, mint egy Google-keresés, hanem az is, hogy az AI segítségével sok film és zene készül, ehhez pedig még több áram kell. 5,3 milliárd internetezővel az ilyen eszközök elterjedése igen komoly áramigényt jelent. Az intézet szerint hatékonyabb adatközpontok és több áramipari befektetés kell.

Az Amazon, a Google és a Microsoft egyébként már megállapodott a Duke Energyvel arról, hogy segítsenek csökkenteni a költségét az új nukleáris technológiáknak, akkumulátoroknak, a karbonmentes technológiák fejlesztésének.

Azóta történt

Előzmények