-
IT café
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hm15
senior tag
válasz SunMount3r #52000 üzenetére
MadVR mellett LAV-nak nincs köze a képminőséghez, dekóder. A HC-t már nem fejlesztik régóta, csak sufni verzió van belőle, ahol időközönként frissítik a filtert. Persze lehet manuálisan is. A BE saját filterrel rendelkezik, amit érdemes lehet LAV-ra cserélni.
-
PuMbA
titán
válasz nubreed #52002 üzenetére
LAV-ot nem kell külön említened, mert az MPC-BE-ben is benne van. Külön nem létezik a kettő, csak együtt MPC-HC-t már csak ritkábban frissítik, mint BE-t, de a lejátszható formátumok a LAV-on múlnak, a LAV-ból pedug a legújabb verzió van benne, szóval az MPC-HC is tökéletes. Egy videó lejátszón manapság nem sok fejleszteni való van emiatt.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"te írtad, hogy az MPCHC-nak "magában" nincs túl jó képminősége, vagy ez csak a LAV filters-en múlik?"
A képminőség a VGA-hoz driver szerint tartozó algoritmusokon és a VGA-ban lévő hardveres videó egységen múlik madVR nélkül, hiszen minden videót az dekódol, skáláz. Ezek is fejlődtek a 3-4 éves állapotokhoz képest, hiszen egyre gyorsabb és gyorsabb VGA-k vannak, fejlettebb videós egységgel.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
A képminőség a VGA-hoz driver szerint tartozó algoritmusokon és a VGA-ban lévő hardveres videó egységen múlik madVR nélkül ->
Annyira nem vagyok mélyen a témában, de simán szemmel látható a különbség pl. a Windows lejátszója és az (alap) MPCHC között pl. DVD-k, SD videók esetén figyeltem meg, hogy a Win-es lejátszónak egyértelműen jobb képe van (Win 7). Így szkeptikus vagyok a kapcsán, hogy így az MPCHC-nak, vagy bármelyik másik lejátszónak és azok beállításainak alapból semmi köze nem lenne a végeredményhez és csak a VGA-n és driver-eken múlik a dolog.
-
hm15
senior tag
MPC (BE) audio és video decoder mióta LAV? Soha nem volt az.
(#52006) SunMount3r
A VGA drivert pont azzal zárod ki, hogy MadVR tolja át a képet. Elsőnek tanultam meg PC alapú lejátszásról, hogy a legfontosabb kihagyni a Windows szoftveres belenyúlást. Alap MPC és a TV belső lejátszója is borzalmas, mivel bármikor sérülhet az érintetlen képtovábbítás, nem beszélve a gyenge skálázó algoritmusokról. Igazság csak abban van, hogy kinek mire van igénye, és látja egyáltalán a tévéjén a különbségeket. Aki házimozizik, annak nem opció se a TV lejátszója, ahogy alap MPC se, ami ilyenkor GPU gyártói skálázást végez.
-
SunMount3r
nagyúr
Akkor most azt mondod, hogy a Win-es lejátszó esetén szoftveres belenyúlás van, az MPCHC pedig RAW tolja ki azt amit a VGA algoritmusaiból kijön? Ebből lenne a különbség amit látok? OK, csak egy 2011-es noti-val "tesztelem", ráadásul Win7-en , de a Win-es lejátszó nekem egyértelműen szebb képet ad (DVD és SD anyagok esetén).
-
hm15
senior tag
válasz SunMount3r #52008 üzenetére
Létezik GPU gyártói hardveres gyorsítás és képfeldolgozó algoritmus, mint nVidia, AMD, Intel. Bilinear, bicubic és max lanczos skálázást alkalmaznak, amiről tudjuk mennyire gyengék. Szerencsés esetben ezekbe nem nyúl bele a VGA driver, de erre nincs garancia! Bekapcsolhat mellé képjavítókat, melyek valójában csúnyán elrontják a képet.
Amint MadVR kerül a rendszerbe, kizáródik a gyártói alap algoritmus és a VGA driver szoftveres beállításai, csak a kimeneti szintet kell állítani. A MadVR elvégzi az összes feldolgozási folyamatot, egyszerűen fogalmazva megkerüli a teljes Windows szoftveres és driveres folyamatait. Végeredményben egy alap MadVR beállítás is jobb bármelyik üres MPC-nél, ahol kontrollálhatatlan ugyanez a procedúra.
-
PuMbA
titán
válasz SunMount3r #52006 üzenetére
A Windows beépített lejátszója teljesen más világ, külön kodekeket és módosításokat használ, például ami a VGA kezelő programjában be van állítva a videó beállításoknál Lásd HD filmek lejátszása topik téma Összefoglalóját, ahol a -1-edik lépés ezeket kikapcsolni. Hasonlíts össze egy VLC-t és egy MPC-HC-t, ott teljesen meg fog egyezni a képminőség.
(#52009) hm15: Igaz, bár az alap madVR is Bicubic-ot használ, szóval azért nincs különbség egy modern mai VGA képe és egy alap madVR beállítás között. Valamint az is igaz, hogy ki kell kapcsolni a videókártyák kezelőfelületén a videó módosításokat, mert alapból azok be vannak. madVR-t azért használok, ha monitoron HDR -> SDR skálázás kell, de egyébként full ugyanaz a képminőség az előbb leírtakkal együtt, mint egy alap madVR. És VLC-ben is ugyanaz a képminőség, hiszen az is D3D11-es gyorsítást használ.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
Nem tudom a mai VGA-kkal és a Win10-el mi a helyzet, de nekem akkor is jobban tetszik a Windows lejátszójának a képe, mint az MPCHC-nak, kellemesebbek a színek, részletesebb és mintha a deinterlace és a mozgásmegjelenítés is kicsit jobb lenne, egyszerűen csak kellemesebb a szemnek (SD anyagok esetén, FHD-nál már nem tudom lenne e különbség). Szóval akkor valamit csak eltalálhattak azokkal a szoftveres módosításokkal... Jelenlegi felállásban, én a DSPlayer alá inkább a Win lejátszóját tenném be az MPCHC helyett a DVD, SD anyagokhoz (MadVR-ről nem tudok nyilatkozni), akármilyen eretnekség is .
(#52009) hm15: Akkor ezek szerint, te Pumba-val ellentétben nem csak felbontás felskálázás esetén látod tényleges, érzékelhető értelmét/hatását a MadVR-nek...?
-
chros
őstag
válasz SunMount3r #52011 üzenetére
Nem csak akkor, MadVR mindig jo
Es ahogy hm15 is irja, MPC-BE-ben nincs LAV (ok sajat splitter/decoder-t hasznalnak), csak MPC-HC-ben. Igy ha MPC-BE-vel is LAV-ot akarsz hasznalni (mint pl. en), akkor kulon telepitened kell.Es ha mar itt tartunk, MPC-HC/BE -hez modositottam mar regen egy Android Remote app-ot, hasznaljatok egeszseggel ti is, ha tetszik: [link]
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
A Windows lejátszója egyébként nagyon jó, de ugye a használhatósággal vannak gondok
-
chros
őstag
Biztos, hogy MPC-BE-rol beszelunk? Nincs benne LAV konyvtar/falj: [link]
"A kodekeket és a filtereket nem kezdték el a nulláról írni"
Valoban nem, hanem a regi MPC-HC splittereit/decoderei-t modositottak/ujrairtak mar jo reg ota. Regen MPC-HC sem LAV-ot hasznalt. Egyebkent MPC-HC-t egy magyar srac kezdte el irni (nullarol!) kb 2002-ben , a user neve "gabest" volt doom9-en.[ Szerkesztve ]
-
hm15
senior tag
Nem ilyen egyszerű. Vetített full HD képet nézek, 2,7 méterről 230 cm képátlót. Ha MadVR alacsony-magas minőséget kéne mondani 1080p forrásból, szerintem nem tudnám megmondani mikor melyik, viszont tuti, hogy nem nyúl bele a képbe semmi és ez felülír minden egyéb lejátszási módot. Ezen felül számtalan egyéb pozitív tulajdonság miatt kellhet MadVR, mint például felskálázással nagyon extrém durva is lehet a minőség különbség, egyben egyértelműen látható módon.
-
PuMbA
titán
Igen, a végleges kódban eltüntetik, de a forráskódban van LAVVideoSettings.h, ahol látható hogy milyen paraméterekkel és engedélyezett kodekekkel húzzák fel a LAV-ot
[ Szerkesztve ]
-
nubreed
veterán
Amúgy amit jó néhány hsz -el feljebb írtam, hogy Windows 10 -re térek át, az azért van, mert új gépet rakok össze. A mostani gépem alaplapján még van PCI sín, így tudom használni az SB Audigy 2 ZS Platinum Pro hangkártyámat, de az új gép alaplapján már nincs PCI sín. És nem akarom használni az alaplapi hangkeltőt, BIOS -ben ki fogom kapcsolni, a hangot most is és a terv szerint az új gépen is, egyszerűen a video kártya HDMI -n keresztül küldöm az erősítőbe (Yamaha Avantage RX-A2040) de felmerült bennem a kérdés, hogy létezhet e olyan helyzet, amikor szükségem lehet egy normál hangkártyára? Én nem tudok ilyet elképzelni, gondolom ami Windows 7 alatt működött, az nem fejlődött vissza Windows 10 alatt. Remélem legalább is.
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
Pickle Rick
senior tag
Sziasztok!
Vettem egy LG UHD TV-t és szeretném 4k képesre alakítani HTPC-met /filmezéshez/. (Intel Pentium G1610, Gigabyte GA-B75N, 4GB DDR3). Utána jártam és azt látom, hogy ez az Ivy Bridge-es integrált GPU (3rd gen intel hd vagy mi), képes a 4K-ra.. viszont az alaplap az csak 1080p-t tud. Hogyan tudom a legegyszerűbben/olcsóbban megoldani az upgrade-t? Új alaplap vagy vegyek egy olcsó videókártyát? Esetleg teljes gép csere (lap+proci)?
Előre is köszönöm a válaszokat/tanácsokat!
[ Szerkesztve ]
• XBL: Uborka Rick • PSN: Uborka_Rick • Steam: Pickle Rick • Battle.net: UborkaRick
-
PuMbA
titán
válasz Pickle Rick #52019 üzenetére
" és azt látom, hogy ez az Ivy Bridge-es integrált GPU (3rd gen intel hd vagy mi), képes a 4K-ra"
Nem képes 4K videózásra, csak 4K felbontást állíthatsz be rajta, de netezésen, képnézgetésen kívül semmi nem fog menni rajta, hiszen régi és már megjelenésekor harmatgyenge cucc volt NVIDIA GT1030 GDDR5 Gigabyte, ASUS (DDR4 verzió nem!) vagy Radeon RX550 2GB. A régi alaplap miatt 5% esély, hogy be sem fog bootolni a géped egy ilyen új kártyával. Mindig érdemes törekedni az alkatrészek hasonló évjáratára.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Pickle Rick #52021 üzenetére
Amire figyelni kell a kártya megvétele után, hogy HDR képes lejátszó program kell és a TV-re 4K felbontású 10bit-es színmélységű kimenetet kell varázsolnod a VGA kezelő felületén.
(#52022) SunMount3r: Mivel az olcsóság szempont, ezért gondoltam arra, na meg a gépe is elég gyengusz és a 1030 tud YouTube-os VP9 videót gyorsítani, szóval az sem lesz gond.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Pickle Rick #52024 üzenetére
Mert nem teljesen tudja a 23.976Hz-et (ennyi fps-sel mennek a filmek alapból), hanem csak 23.98-at tud ami ~20 percenként okoz egy nagyon kis egyenetlenséget, illetve tényleg figyelni kell a beállításra, mert alapból korlátozott tartományú képet küld ki HDMI-n az NVIDIA.
[ Szerkesztve ]
-
nubreed
veterán
"illetve tényleg figyelni kell a beállításra, mert alapból korlátozott tartományú képet küld ki HDMI-n az NVIDIA."
Igen ezzel én is szívtam, mikor AMD-ről váltottam nVidia videokarira, 2 napig kerestem a megoldást mire rájöttem, PH fórum segítséggel, hogy egyszerűen a nVidia control panelban 2 kattintással mit és hol kell átállítani, onnentól kezdve minden hibátlan.
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
bzoley
veterán
válasz nubreed #52028 üzenetére
Erre majd ránézek, de amúgy nem tűnik rossznak a kép, talán kicsit sötét. Viszont ilyet is írtak már többször, hogy korlátozottat kell használni különben sötét lesz. Vagy valami hasonló.
Nem tudom, hogy csak véletlen-e, a sötét zavart mindig egy kicsit, de a tegnapi film nagyon szépnek tűnt, ahhoz képest, hogy fhd 10GB és 4k kijelző. Fényes, világos volt, szinte természetes. A korábbiakra ez nem volt jellemző. -
bzoley
veterán
Valami ilyesmi rémlett, csak túl sok az infó egyszerre, nem biztos, hogy mindent jól jegyeztem meg.
nubreed:
Gond nem igazán van, nagyjából jó minden. Úgy általában sötétek kicsit a filmek, de ez a tévére is vonatkozik ablakban. Lehet csak kijelző beállítás, majd alakul. Egyelőre a gammát állítottam feljebb kicsit. -
sb
veterán
Hát nem tudom ez miben hasonlít az LG témára, de mind 1.
Csak az elv miatt írtam. Az tud 100/120Hz-et, de nem tudod meghajtani vele.
Ez meg tud 3D-t, csak nem küldi ki a kimeneten.Az 1.4 pedig bőven elég a 3D-hez, pláne ha valójában 2.0a-s a HDMI a lapon. De nincs kizárva, hogy HDMI vezérlőchip probléma, de ilyenről még nem olvastam natív HDMI portok esetén.
Ha az 1.4 tudja akkor tudnia kell. Ebben nem vagyok biztos, de simán lehet, hogy igazad van.
Wiki az 1.4-hez is ír frame packed mód támogatást, de az 1.4a-hoz írja ezt:
HDMI 1.4a was released on March 4, 2010, and added two mandatory 3D formats for broadcast content, which was deferred with HDMI 1.4 pending the direction of the 3D broadcast market.[106][107] HDMI 1.4a has defined mandatory 3D formats for broadcast, game, and movie content.[106] HDMI 1.4a requires that 3D displays implement the frame packing 3D format at either 720p50 and 1080p24 or 720p60 and 1080p24, side-by-side horizontal at either 1080i50 or 1080i60, and top-and-bottom at either 720p50 and 1080p24 or 720p60 and 1080p24.[107]A 2.0 sajnos nem játszik ilyen szempontból, ha fizikailag ki is megy a jel rajta (4k pl), az egy hekkelés. Ettől még sw oldalról 1.4-nek látszik mindkét irányból a kapcsolat.
Szóval ha az 1.4 nem támogatja az adott 3D módot akkor hiába megy ki force-olva, lehet, hogy az egyik oldal nem kezeli.
Írtam már, hogy ki tudtam küldeni az az elcs*szett felbontású képet fizikailag pedig az tuti nem része a szabvány HDMI-nek, 1.4-en sem. A TV detektálta is,hogy ez 3D jel (tehát azon az oldalon menne... ha fizikailag 3D képet kap, leszarja milyen HDMI verziós kimenetről kapta a jelet.)
Itt viszont a másik oldalon nem volt kezelve: a Win ezt nem 3D képként kezelte, 2D képet küldött ki frame packed módban.Ez biztos, hogy kompatibilitási gond, fizikailag meg bármi kimegy a Giga lap HDMI-jén amit a 2.0 elbír.
szerk: A win10 fullos, előtte ment a 3D. Azzal lehet gond esetleg, hogy reinstall hiányában elcsesződött valami. Mivel kiszedtem a H110+G4600-at és betettem alá az A320+200GE-t. Persze driver clean volt pár darab, látszólag nem maradt szemét az Intel után.
Úgysincs még fent az őszi frissítés, lehet, hogy azt ráengedem kíváncsiságból, a nagy update-ek kb. a teljes win-t újrarakják.
Meg közben megkérdezem végre a gyártókat...[ Szerkesztve ]
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
Bedobom ide is...
.mka fájlokat (ez ugye zene) kellene beimportálnom a Kodi librarybe, de a Kodi nem igazán ismeri fel... Fájlokból megnyitva, lejátssza, de tracklistem nincs, pedig pl Foobar2000 simán olvassa belőle (vagyis ott van), de mégis 1 fájlnak/számnak látom az egészet.
Azzal tisztában vagyok hogy ez alapvetően csak egy container, de a foobar mégis látja az infókat benne... -
edima10
tag
Sziasztok!
HTPC összeállítását tervezem. DVD, 1080p, 4k tartalom, valamint zene (FLAC, WAV) nézés-hallgatás lenne a cél. Samsung 4K tv és Denon AVR+Heco hangfalak a kimenet.
Most külső merevlemezekről mennek a filmek a tv-be dugva és CD-ről vagy pendrive-ról hallgatom a zenét az AVR-be csatlakoztatva, de ez kicsit macerás, ezért jó lenne, ha mindenhez hozzá lehetne férni egy helyen.
Arra gondoltam, hogy a régi desktop ház és táp lenne az alap 2006-ból (Antec P180+Antec Phanom 500+SONY DRU-720A) pillanatnyi költséghatékonyság miatt. Ami még van: ADATA SX930 SSD (ezen lenne a rendszer)+3db 2TB 3.5" HDD (adat)+külső merevlemezek és HDD dokkoló.
Milyen alaplap (ATX v microATX)+CPU(Intel v AMD)+RAM+Videokártya (távirányító) kombinációt tudnátok ajánlani? Akár használt alkatrészek is lehetnek. Jó lenne, ha kijönne 50-100e körüli összegből.Remélem nem hagytam ki semmit. Ha esetleg a meglévő ház+táp a gyakorlatban hangosnak bizonyul, mire cserélhetném le később?
Minden és bármilyen tanácsot, javaslatot köszönök!
-
zsolt501
nagyúr
válasz lbandi770924 #52038 üzenetére
Azt kötve hiszem.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
-
sowi
őstag
válasz lbandi770924 #52038 üzenetére
nem, ahhoz ez a proci es vga keves...most lattam, hogy a hozzaszolasban volt 4k is, ahhoz valoban nem jo, nagyon reggel volt, csak az 1080p-t lattam
[ Szerkesztve ]
Anytime, anywhere, any war ... if the price is right
-
-
PuMbA
titán
1060 azért már egy játékos kártya, mert minden mai játék megy vele 1080p-ben maximális grafikán. HTPC-be már 98%-ban túlzás a sima 1050-től felfele minden GDDR4-es GT1030-ad volt? Mit jelent, hogy HDR esetén belassul? Csak film indítása esetén vált át a madVR HDR-ben, utána pedig már nincs más dolga, mint a filmet lejátszani.
[ Szerkesztve ]
-
Patice
Topikgazda
válasz edima10 #52036 üzenetére
Az a ház és a (passzív) táp szvsz. OK. a házon ha vannak ventik, akkor azt átnézném, hogy halkabbakra lehet-e cserélni. Az optikai meghajtót csak akkor hagynám benne, ha sok lemezed van, de én inkább berippelném róluk a lényeget MakeMKV-val egy .mkv fájlba átkódolás nélkül. HDD-ből meg inkább nagyobbakat raknék a gépbe, hogy minden belül legyen a felpörgetést meg energiagazdálkodásban beállítani.
SSD: OK. Újonnan egy AMD Ryzen 5 APU + hozzá való AM4-es alaplap + RAM kombó megoldaná a feladatot, csak ez nem fér bele 100-ba.
Használtan Intel Haswell procik (1150-es foglalat) + alaplap + RAM megvan kb. 50-ből és akkor egy nVidia 1030 vagy AMD RX550 VGA kell mellé, hogy a 4K is menjen.
Zenére így alkalmas lesz a gép, vagy HDMI-n kiküldve a jelet, vagy alaplapi digit kijárat. Audiophil viszont nem lesz.
Eladó: TP-Link 24-es switch, Xbox 360, Daewoo Matiz
-
törölt tag
Doom esetleg? Már a HI-RES textúrákhoz sem elég a ram, hacsak nem a 6GB változat van. Amúgy, nekem 1050Ti van jelenleg, de pl a Witcher III is med, med-high grafikán van, kb 30-60 fps, helyzettől függően. A BF-eket pont nem tudom.
Szerintem, amit írtál, az inkább az 1070/1070Ti karikra igaz, hogy elég az 1080p kompromisszum mentes játékhoz. És persze valahol számít az is, milyen procival hajtod ki.
Nekem 4th gen i5 jelenleg, 16GB ram -
tomic
addikt
Olyan problémám lenne,hogy a htpc-nek az egyik hdmi kimenetét az avr-be csatlakoztatva a másik hdmi kimenetét pedig a tv-be akkor a tv képernyőén a második aszalt látom csak. Hogyan tudom azt beállítani,hogy a tv-hez menő hdmi adja a főképernyőt? A másik kimenetet úgyis csak a hang továbbítására használnám.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Politikai mémek
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Algieba: Rádiótelefontól a digitális kiszolgáltatottságik az ökológiai válság korában
- Star Wars Outlaws teszt
- Call of Duty: Warzone
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Marvel Snap
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen