Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Én nem úgy ítélem meg. Ha valaki úgy csinálja, az önmagát korlátozza.
Amúgy miért nem lehet azt elfogadni, hogy a régiek inkompetensek voltak, a mostaniak meg simán szociopata tolvajok? Nyilván az lenne az üdvözítő, ha kompetens, és független emberek ülnének ezekben a székekben, de szemmel láthatóan nincs erre igazán igény.
Erről is beszéltünk már sokszor. Szerintem fogalmunk sincs arról, hogy mik a képességei, mert minden a lopásnak és az uradalomépítésnek van alárendelve. Az egész rendszert ez mozgatja. Persze ehhez olyan embereket találtak, akikkel ezt meg lehet csinálni, de ez inkább erkölcsi, mint képességbeli kérdés. Amúgy ennek a haszonáldozatát minden pillanatban láthatjuk a számokon.
Csak arra akarok ezzel kilyukadni, hogyha NM helyére beraknád a világ legfaszább közgazdászát, akkor se változna semmi. Az egész rendszert kell elsöpörni. Ezért nem látom értelmét NM/bárki más lehülyézésének 2-naponta. Ez nem róla szól, ez egy ökoszisztéma, aminek ő egy fogaskereke.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
"beindítani a kiemelkedők fognak"
ez egy erdekes kerdes; közepfoku oktatasban pl. HU-ban ezen a teren mas a helyzet es talan a törekves is, mint A-ban, D-ben, pláne matekban; ott inkabb "legyen egyforma"; HU-ban pedig van gimi ranglista, igen nagy különbsegek, spec. matek osztalyok, ...melyik milyen a társadalomnak, az egyénnek, ...
-
evilskati
aktív tag
Érdekességképpen egy ilyenről tudok: Starschema
-
veterán
És ebben állítom, hogy helyzeti előnyünk volt, szerintem az egy főre eső kockák számában valahol az élvonalban lehettünk, és még mellé az akadémiai matematika (számítástudomány) tudás is megvolt. AKKOR.
Egészen biztos vagyok benne, hogy ez nincs így. Eleve nagyon kevés embernek volt pénze akkor számítógépre, miközben az USA-ban már előtte 10 évvel tömegessé vált a használata. Oké, Romániához képest helyzeti előnyünk volt, de Ny-Eu-hoz képest 100%, hogy nem. És akkor még mindig ott van a tőkehiány problémája, amivel még az EU se nagyon tud mit kezdeni az USA-val szemben.
Akadémiai vonalon valahogy mindig sikeresek voltunk, de arra a 100 emberre nem lehet ipart/gazdaságot építeni. A magyar oktatási rendszer hírhedt amúgy erről még ma is.
#13088concret_hp
Hát, azért nem úgy van az. Ezek se állami cégek, csak kormányközeliek. Anno a Samsung is így indult, Dél-Koreában erre még külön kifejezés is van. De mondhatnám Németországot is, ahol az autóipari multik kezében van a fél politikai osztály. Most érted, nyilván nem tetszik nekem se ez a 4IG, MBH, meg társai maffia vonal, de ne állítsuk be úgy a dolgot, mintha magyar sajátosság lenne. Nem az.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
Nézz rá egy pl PISA... felmérsére ahol a NER azért figyel arra hogy jobb középiskolában legyen az a felmérés. Kifejezetten gyengék vagyunk matematika vonalon (is). Van pár elitképzőnk... ahonnan joggal a felsőoktatás is lezüllött egyre több (aki tud) diák külföldi egyetemre megy.
Összeszerelő üzembe lesz ember. Magas hozzáadott értékű IT/szolgáltatás vonalra nem.
Ez (meg az EÜ) meghatározza és kb eldönti MO lehetőségeit, jövőjét a köv ~20évre."Utólag mindig könnyű okosnak lenni. Ha nem jött volna az inflációs sokk, akkor a Matolcsy-éra zéró közeli kamatpolitikája is hibátlan lenne."
5-15évente mindig jön egy sokk. Ha a szép időkben szórjuk a pénzt, nyomjuk a gázt akkor amikor jön a sokk azt nagyon nehéz/nem lehet jól kimanőverezni. Így utólag a csak tavalyi 1700+milliárdos veszteséggel amit majd valaki kipótol... én ott tartok, hogy az elmúlt 20év legrosszabb MNB vezetése a jelenlegi. És azért vannak erős versenyzők...@attiati
Ezekkel a grafikonokkal jól összefoglaltad. Talán soha nem volt ennyire szerencsés a csillagok állása MO számára és ez sikerült belölle.
@Tapsi
A GDPt KEUs szinten nézve sok eredménye nem lett a forint gyengítésnek. Politikia előnyei nem kétségesek, jövőre is jön 7% minimálbéremelés... miközbe a forint már most esett 6%ot.
Mondjuk annyi eredménye biztos van, hogy mára a konditeremben is egyértelmű, hogy aki épeszű EUR/USDben takarít meg. Forintban /magyar állampapírban csak a hülye lúzerek tartják a pénzüket. Nagy siker.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Nem feltétlen. De ha a vége megint az, hogy az MNB elmegy a falon túlig majd emel 200-500BPt akkor igen.
A fő gond az viszont ezen a két ábrán van, főleg a másodikon.
A lakosság egyre nagyobb része teljes joggal nem hisz abban, hogy a forint értéktartó. Ami pár éve ritka volt, pl itt csinálták egyesek, hogy megjön a fizu váltás eur vagy usdre és megy akárhova az felém mindennapos téma lett munkahelyen, kondiban...
Ebből az egyre szélesebb rétegből ki az aki finanszírozni fogja a magyar államot ld fenti ábra 1% hozamfelárért?don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Vesa
veterán
A konteósokat nem lehet megzavarni semmivel a hitükben, pl. kifejezetten a tényekkel és a valósággal sem. trumpot konkrétan 30k esetben factcheck-elték hazugságra, most is bemondta lazán a rendezvényein, hogy az USA-ban 45% a munkanélküliség a migrácsok miatt, amit minden követője elhitt neki, annak ellenére, hogy nyilvános adat van a valóságról (az 5%-ot sem éri el). Kutya evésről, a hipó befecskendezéséről az emberekbe Covid elen, vagy a szerinte robbanó fákkal teli erdőkben élő osztrákokról ne is beszéljünk. Szerintem nem zseni, hanem agyhalott. Azért választották meg, mert úgy tűnik az emberek többsége is ezen a szinten van.
A tudomány a valóság költészete!
-
addikt
Sajnos nem független a kettő. Én is hasonlóan vélekedem/vélekedtem, de a tapasztalat sokszor azt mutatja, hogy aki még akkor sem képes valami normális stílust felvenni, amikor ott a beteg, akkor azt annyira nem érdekli, hogy nem attól fogod a megváltást kapni. Szóval van ennek a empirikus, népi "ehhez a dokihoz nem megyek, mert bunkó" dolognak alapja.
Pedig nekem is nagy kedvencem volt anno a Doktor House, de a valóság nem igazán azt másolja -
veterán
Hát igen, de ettől ez még káros magatartás.
"ehhez a dokihoz nem megyek, mert bunkó"
Azt gyanítom, hogyha a gyomorrák diagnózis lenne a kezében, akkor leszarná a doki stílusát, és a legjobbhoz akarna bekerülni. Csak arra akarok utalni ezzel, hogy a tét emelkedése gyorsan tudja erodálni az ilyen kifogásokat. A gond az nálunk, hogy az emberek politikai elitbe vetett bizalma nulla (megdolgoztak érte!), ezért nem érzik, hogy a választásuknak valóban lenne tétje. Ezért hasít Trump meg az egyéb antiestablishment erők. -
veterán
Az aranynak amúgy van belső értéke is, hiszen az ipar aktívan felhasználja. E mellett az ékszeripari felhasználás sem spekulatív, hanem használati céllal történik (és nem is feltétlenül van alternatívája).
Valójában a spekulatív felhalmozás egészen alacsony részesedés is lehet a nagy egész szempontjából.
-
julius666
addikt
Én amúgy tényleg nem értem, hogy az emberiség miért van ennyire ráfüggve az aranyra.
Azért ha a technikai szempontokat nézed, eléggé logikus választás. Korlátos mennyiség, örökké eláll magában és szó szerint nehéz ellopni (főleg ha aranytartalékokról beszélünk, nem otthon tartott aprópénzről)
Eddig a legígéretesebb valódi alternatívája (úgy értem ami nem másik nemesfém) az a BTC, de úgy istenigazán mindegyik ponttal van valami bibi. Korlátos mennyiségre ott van ellenérvként a forkolás (vagy akár más cryptok), a hálózat üzemeltetése nem kicsit költséges, a biztonság meg csalóka: hiába matematikailag bizonyíthatóan biztonságos rendszeren belül, ha azon kívül meg baromira nem az. Értsd: ha lenyúlják a kulcsot a walletedhez (vagy akár csak elveszted valahogy, akár hardveres meghibásodásból/szoftveres bugból kifolyólag) akkor annyi a pénzednek.
Valszeg jóval több üzleti horror sztori volt kripto vonalon az elmúlt 10, mint arannyal kapcsolatos az elmúlt 100 évben.
Disclaimer: én nem vagyok gold bug, de évek óta van aranyam (meg ezüstöm), kizárólag ETF-ben, kb. a portfólióm 10%-a az nemesfém. Nyilván az elmúlt időszak emelkedése után jobb lenne, ha több lett volna.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
Ugyanaz mint mindig: nem lehet elinflálni. Mindig mindenki elfogadja ugyanakkora értéknek.
Jól látható a pénzpiacokon, hogy mindenki az (állam)adósságok elinflálására számít, mivel nincs más lehetőség. Ezért emelkednek a részvényárak, ingatlanárak, nyersanyagárak, arany, ezüst, BTC, stb. Valójában nem ezek emelkednek, hanem a pénz lesz egyre értéktelenebb, ahogy a háttérben a jegybankok és kormányok egyre csak növelik a likviditást.
Itt tévedtem én is óriásit, hogy azt gondoltam pár éve hogy a QE végével jön a nagy összeomlás. Ami ugyan továbbra is igaz lehet, csakhogy a QE azóta sem ért véget, csupán más formában történik."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
az emberiség miért van ennyire ráfüggve az aranyra.
Mert az elmúlt néhányezer évben az volt az a korlátozottan rendelkezésre álló természeti erőforrás, amelyet globális fizetőeszközként lehetett használni. Nem volt belőle se túl sok, se túl kevés, és mindenki elfogadta.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
veterán
Amúgy ez a kilakoltatás dolog a bankok esetében is több év után következik be.
Nálunk amúgy tuti nem lenne lepapírozva, meg ilyesmi, senki sem akarja átverni a másikat....Én sem kérek/kérnék családok belül senkitől.
Ez összegfüggő. Amikor adtam egy havernak 1 millát, azt se papíroztuk le. De 50-et senki sem adna oda neked puszira, papír nélkül, ebben biztos lehetsz. Oké, a szülőknél ez még működik talán. -
veterán
De most ott tartunk még mindig 2024-ben Magyarországon, hogy emberek rácsodálkoznak a kapitalizmus legalapvetőbb törvényszerűségeire? Oké, ez sok mindent megmagyaráz, de akkor is.
Ha tehetném, inkább a családtól kérnék kölcsönt.
Az miért lenne jó? Szerinted azt nem kell visszafizetni? Ráadásul kamatostul? -
axioma
veterán
Ha tobbet veszel fel, van befektetesed, elmesz 1 ev fiz.nelkulire mert csak [ne kidolj], fizeted a kulonbozet _tokejebol_. Meg mindig jobb mintha fele hitel nulla tartalek es nincs ez a rugalmassagod.
En vettem volna fel tobbet csak az RSU nem jovedelem sajna sehol... hiaba szja-bevallas resze mint jovedelem. -
Simia
kezdő
Én teljesen érzelmi alapon azért kezdtem el tözsdén befektetni 2017-ben, hogy ne pénzem legyen (amiben egyre kevésbé bízom), hanem valami konkrét, a valóság egy szelete.
Persze ha összeomlik a világgazdaság akkor minden mindegy, de ha a pénz el is esik, remélem a cégek egy része azért megmarad... -
félisten
> Szerintem már ott tartunk, hogy a befektetők sem gondolják, hogy itt bármelyik állam vissza akarja fizetni az adósságát, hanem ez a normális, hogy új kötvénykibocsátással fizetik vissza a régit, sőt, ugye növelik is az adósságot.
Gondolj bele, hogy ez teljesen logikus, ha 1 dollar uj adossag tobb, mint 1 dollar erteket teremt a gazdasagban. Ha megnezed, csomo megaceg eleg komoly hitelekkel rendelkezik, merthogy penzugyileg az a racionalis, hogy ha 100 forinton keresel 10 forintot, de csak 5 forint a kamat, akkor felveszed a hitelt.
while (!sleep) sheep++;
-
Dendytv
senior tag
"Szerintem már ott tartunk, hogy a befektetők sem gondolják, hogy itt bármelyik állam vissza akarja fizetni az adósságát, hanem ez a normális..."
Ez azért nagyon olyan mintha akkor ennek az egésznek semmi értelme nem lenne, (nesze neked 20 dollár, azt 40-et kell vissza adj.
-ja hogy nem tudsz vissza adni ? Nem gond csinálok még több pénzt és megint itt van 20 dollár, már 80-al tartozol s.t.b...)Semmi sem égeti úgy a szívet, mint az üresség, ha valamit, valakit elvesztünk, mielőtt igazán ráébrednénk, mennyit jelentett nekünk. Mostanában gyakran emelem kupán hiábavaló tósztra, hogy bocsánatot kérjek attól, aki már nem hall engem: Zakra, aki fölébreztette a bátorságomat.
-
PredatorZoli
senior tag
-
Dare2Live
félisten
Kifutnak a beruházások az építőipar kezd beszakadni. A Dubaj is ezért van pusholva.
és a bejelentett 600 milliárod semmi értelme nincs sztrádaépítésnek is szerintem ez az egyik oka. Állnak az emberek, gépek... és nem csinálnak semmit.Ezeknél is folynak el a 100milliárdok... Tessék hozzácsapni a 4000milliárdhoz...
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
PredatorZoli
senior tag
Én nem hiszem, hogy ezt az használná ki akinek a kifizetett adón múlik hogy tud-e venni vagy sem. Ezt az fogja kihasználni, akinek a szíve inkább az ingatlanbefektetés/vásárlás felé húz, de le van kötve a pénze és a megfizetendő adó miatt amúgy nem annyira érné meg feltörni. Nagy kérdés lesz hogy ki lesz-e kötve és ellenőrizve lesz-e a saját célú felhasználás, mert ha okosba befektetési célra is lehet ezt, akkor több tőkét meg fog mozgatni.
-
Ixion77
Topikgazda
-
Ringman
nagyúr
az alapvetően nem megoldás, hogy a sima autókat ev-re cseréljük, az a megoldás, ha nem ülnek az autóba az emberek, ezt kell minimalizálni (alternatív infra, homeoffice, majd egyre több helyen ellehetetleníteni az autóhasználatot)
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Dare2Live
félisten
Pedig ez a dolog robog. A világ messze legnagyobb autópiacán Kínában júliusban először adtak el több elektromos autót mint ICEt. Trend alapján 3-4éven belül 70% fölé fog menni.
Viszont nem látom a troli villanyvezetékeket.EUban most nagy a jajongás de a 2018as 1%allattról 14% fölé ment eladott autoknál az EVk részesedése.
Itt se látom a troli villanyvezetékeket.A minden autó persze extrem kitételed de úgy néz ki elöbb lesz minden autó aksis mint, hogy mindenhova trolivezetéket húznának ki.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
veterán
Én már a Tesla kapcsán is elmondtam, hogy szerintem előbb lesznek "troliszerű" autók + trolivezetékhálózat (kis akksival), mint fél tonnás akksik minden autó alatt.
Ez végtelenszer többe kerülne, mint akksit rakni az autók alá. Zéró, de tényleg zéró realitása van. Gondolj már bele, az úthálózat fenntartása se megy rengeteg országban, pedig az tényleg pofonegyszerű dolog egy felsővezeték hálózathoz képest. -
Ixion77
Topikgazda
Nem kell mondani, egyértelmű hogy mire számít. Közismert a befektetői stílusa. Ha meglehetősen biztos benne, hogy a közeljövőben lesznek alacsonyabb áron jobb beszállási pontok, akkor elad. Most nyilván úgy gondolja. Márpedig az ő döntéseik nem úgy születnek mint a mieink, hogy Buffet ül a fotelében, és egyszer csak eszébe jut hogy "eladok egy csomó almát mert miért ne"... Makro alapú befektető, és a tanulmányaik most nyilván azt mutatják, hogy az AAPL/BAC/stb. hozam/kockázat arányai a jelenlegi szinteken rosszabbak, mint a rövid kötvényé.
-
Dare2Live
félisten
"az európai vásárlónak veszteséggel adjanak el valamit, akkor felőlem csinálják."
Komplett iparágak haltak ki europában és a világon a "fenti" "dömping" miatt.
"Akkor mi is tudunk fröccsöntőüzemet építeni, ha kell."
Én úgy látom, hogy az eltűnt iparágak 99% soha nem indult újra europában... mert amikor rakod be a gépeket a "fröccsöntőüzem"be kezded képezni a dolgozókat... már újra dömpingelnek. Rakhatod is ki a zárva táblát.
-
veterán
Ha a kínai államnak megéri az, hogy az európai vásárlónak veszteséggel adjanak el valamit...
Pont az a lényeg, hogy a kínai gyártók magasabb profitrátával dolgoznak, mint az európaiak az EV-modellek esetén.
Amúgy erre írtam, hogy valóságtagadás. Kína régesrég nem fröccsöntött vackokat gyárt már. Saját K+F-et építettek fel, pénzük pedig van bőven.
Sokkal inkább kellene egy német/európai Google vagy Apple-szerűség.
Erre írtam, hogy a digitalizációban sehol se vagyunk. Ennek okát sokan vizsgálták már, a piac fragmentáltsága és a szigorúbb szabályozás egészen biztosan közrejátszik.[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
gyak. nincs is gazdasági sajtó már, a pártpropagandán kívül papír alapú sajtó meg talán a magyar narancs, hvg és hang maradt már (mind hetilap), ahol írhatnának erről.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
veterán
Még csak azt se mondom, hogy nominálisan ugyanannyit költünk. Lehet, hogy Győrben 2x annyit költünk, mint Borsodban, de valójában a 10x lenne a realitás a megtermelt érték alapján. A gyakorlatban persze a fejkvóta, meg minden egyéb egységes országon belül, szóval kb. az teljesül, amit írsz.
#9745axioma
Az ilyesfajta társadallomérnökösködés sosem sült el jól (máshol sem). Például rengeteg ember van, aki nem akar városban élni, és egyébként is szűkös a hely. Továbbá nem igazán lenne objektív előnye sem, mert létrejönnének hatalmas méretű kisvárosok, amelyek a végén ugyanúgy széttagolt infrát igényelnének. -
PredatorZoli
senior tag
Pedig de, ez mindenhol megvan. Például nógrádban vagy békésben ugyanaz az orvosi ellátás van/ugyanaz a rendvédelem van mint győr mosonban (most az egy más téma hogy esetleg valaminek a színvonala országos szinten rossz), pedig a két régió fejlettségében érdemben különbözik, de mivel egy fiskális költségvetésbe tartozik, az arányosnál több jut a fejletlenebb részeknek. Ez nem azt jelenti hogy a bérek egyformák, vagy az ingatlanárak. De azok a dolgok, amik a közösből mennek, azok ki vannak kompenzálva.
-
veterán
Szerintem nem így van. Keveritek az állampolgári szintet a regionálissal. Normál esetben egyetlen politikai erő sem akarja, hogy komplett régiók leszakadjanak, mert akkor szavazatokat veszít. Az, hogy az adott régión belül esetleg céloz valamilyen választói réteget, az más kérdés (regionális szinten indifferens).
-
Dare2Live
félisten
Tavaly mielött megkapta a Nobel díjat nekem is bedobta fb ott is ment a gyilkos, mengele néni vonal.... a legizgibb pedig az oltással rakják beléd az 5G csipet volt.
A legkeményebb ezen a vonalon az amikor pl játszótéren gondolom vegyülök szülökkel és kiderül, hogy ez nem csak FB. Olyan konteók mennek chemtrail, 5G, oltás, mi gyógyítja a rákot vonalon levegőt alig kaptam.
Hamár egy 2014es írás: [link]don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Ixion77
Topikgazda
A topic jó, a tartalom romlott meg
Véget ért a hétvége, kinyíltak a piacok, hagyjátok ezt a ki mennyi energiát használ vitát. Úgy látom, hogy mindenki elmondta már a sajátját, felesleges tovább győzködni egymást.
Szárnyalnak a kriptók, a nemesfémek, az olaj, a tőzsdék, miközben masszívan emelkednek a hosszú kötvénykamatok. Nézegessétek a chartokat, és tűnődjetek hogy vajon mennyire vagytok még mindig biztosak benne hogy nem lesz újabb inflációs sokk.
-
attiati
veterán
Az ábrán felcserélte a kék és narancs színezést.
Mondjuk ezért gondoltam én is azt, hogy az erőforrások költségének lenyomása lesz a kulcskérdés ahhoz, hogy visszatérhet e a ZIRP?
Ide tartozik a bérek alacsonyan tartása, amit a feltörekvő piacok újbóli becsatornázása hozhat el (Kína leváltása Indiára, Vietnámra, stb...) és/vagy az AI-al történő kiváltása.
Illetve a nyersanyagok árának alacsonyan tartása.
Ezek nélkül nem indul újra a ZIRP.A másik gondolat, ami következik Zsiday írásából:
Nem az a kérdés, hogy lesz e és mikor indul a recesszió.
Hanem hogy milyen kamatszintről.[ Szerkesztve ]
-
bernel
tag
Semmi probléma nincs azzal, hogy a cégeket a profit érdekli. Ez hajtja a fejlesztéseket, ez motiválja a versenyt.
De emellé kell tenni az állam feladatait is, hogy akadályozza meg a monopóliumok kialakulását, a cégek externáliáit terhelje a cégekre, és még lehetne sorolni.
A korlátlan kapitalizmus rossz, de nem kell korlátlannak lennie. Lehet pl. a céges adókból sokat költeni az oktatásra, egészségügyre, hogy ne kelljen magániskolába, magánorvoshoz menni, stb. A jól menedzselt kapitalizmus kiaknázza a kapitalizmus előnyeit, és egyben megfelelő keretek között is tartja.
[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
Eurostatnak nincs Magyarorszagon semmilyen aktivitasa, abbol dolgozik amit a KSH-tol megkap.
Ha a KSH-nak nem hiszel, ne higyj az Eurostatnak se.Amugy az inflaciot mar en sem hiszem el a KSH-nak, minden honapban kitalalnak valami uj csalast a modszertanban, hogy lejjebb hazudjak, de az ujraelosztas merteke teljesen hiheto. Szinte KSH se kell hozza, eleg a koltsegvetest megnezni es elosztani a GDP-vel.
Ha nem hiszed el az adatot, akkor max meg nagyobbnak hiheted, mert ha hazudnak a koltsegvetes mereterol, akkor azt lefele fogjak hazudni, nem felfele.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
veterán
Én csak abból tudok kiindulni, amit az agykutató exemtől hallottam. Az egész sztori nagyjából tapogatózás, jön egy ötlet, kipróbálják egereken, ez önmagában több év. Aztán vagy bejön, vagy nem, jellemzően nem. Nagy területeket tudnak már azonosítani, ezen a képalkotó megoldások segítettek. De azon belül a részterületek már talány, az ok-okozatok, kapcsolatok szintén talány. Az agy komplexitásának talán a 99%-át nem ismerjük részleteiben. Ebben forradalmi előrelépés egészen biztosan nem várható.
Picit úgy fogd fel ezt, hogy a megismerésnek különböző szintjei vannak. Például ha veszel egy autót, és nem vagy teljesen laikus, akkor tudod, hogy van benne motor, hogy néz ki a hajtáslánc, miért marad az úton. Ha lelkes vagy, akkor ismered a motorok karakterisztikájának miértjeit. De hogy abban a motorban mi-miért történik elemi szinten, az már egészen magas szintű tudást igényel, gyakorlatilag K+F kategória. És most egy ember által alkotott (determinált) tárgyról beszélünk, amely végtelenül kevesebb alkatrészből áll, mint az agy.
[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
az lehet, hogy nincs szüksége, de attól még létezik. mint írtam, nagy sci-fi rajongó vagyok, mindent is olvastam és láttam már, amiből pont azt a következtetést vontam le, hogy lóf.szt se tudunk saját magunkról. ha lenne bizonyítékod arra, hogy az éntudat biztosan filozófiai és nem neurobiológiai kérdés, már biztosan nobel-díjas lennél. de az van, hogy csak elmélkedünk, filozofálgatunk, de a megoldáshoz nem kerültünk sajnos közelebb. mellesleg a sci-fik fi részei is igazából csak mesék, amelyekkel próbáljuk megmagyarázni azt, amit nem értünk
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
"nem hiszem, hogy az agyban valami nagy csoda történik"
Számomra amit megismertem biológiából az a legmegdöbbentőbb, hogy a sejtek egészen atomi szintig le vannak optimalizálva. Például az energiatermelési folyamataink során egy darab elektron kerül szállításra sejten kívülről belülre. Irgalmatlan sokszor. Egyetlen sejt működése már önmagában hihetetlenül komplex, és nekünk felfoghatatlanul sok van belőlük. Lehet, hogy az agy már maga a kész komplex kvantumszámítógép.
Az intelligens gépekeknek szerintem kevésbé lesz komplex az "agyuk", de annál is sokkal kevésbé lesznek univerzálisak, így abban amire valók sokkal hatékonyabbak lehetnek. Egy sakk AI nem tud két lábon egyensúlyozni, de elképesztően jól tud sakkozni.#8221 ngaba
Az öntudatról filozofálás nekem is eszembe jutott, de nem megyek bele, mert nagyon off és végtelen hosszú. De annyit röviden megjegyeznék, hogy kb. mindenki aki kellően sokat meditált azt állítja, hogy az "én" nem létezik. Meglepő módon az idegkutatók vizsgálatai is ugyanezt mutatják. Az "én" akkor jelenik meg az agyban amikor "szükségünk van rá", és nincs is konkrét helye, mint más agyfunkcióknak.[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
pont elmagyaráztad, miért nem értjük az agyat teljesen. az, hogy egyes kémiai folyamatokat tudunk befolyásolni bogyókkal és kábítószerekkel, az nem magyarázza meg, miért létezhet egyáltalán "én". amíg ezt nem értjük, kb. semmit nem tudunk, csak kapargatjuk a felszínt
[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
szerintem meg az AI csak az általad említett két dologgal próbálja kompenzálni a megfejthetetlent. mert hát az emberi agy képességeinek a nyomában sincs semmi mesterséges, ha olyan könnyű lenne lemásolni, megtörtént volna. szóval nem értek egyet: az, hogy kis elektromos kisülések sorozataként az vagy, ami, az egy rendkívül bonyolult és nehezen megfejthető dolog
-
veterán
Az emberi agyat nem tartom annyira misztikus dolognak, mint amennyire annak szokás tartani.
Ennek két vetülete van. Az egyik, hogy az AI-nak nem feltétlenül kell úgy működnie, mint az emberi agynak.
A másik, hogy az emberi agy működéséről ténylegesen nagyon keveset tudunk, annak ellenére, hogy egy erősen kutatott terület. Ezt lehet misztikumnak nevezni. -
Ixion77
Topikgazda
Nem gondolom hogy visszatérnének a zéró kamatok. Megszűntek azok a költségcsökkentő tényezők amik alacsonyan tartották az inflációt (globalizáció, egymilliárd olcsón dolgozó kínai), ezért nem lehet a kamatokat lenyomni vagy QE-t csinálni következmények nélkül mint korábban.
Szerintem a legjobb amit remélni lehet, az hogy egy egészséges 3% körüli szintén lehet tartani őket."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
A kamatcsökkentésnek nincs közvetlen hatása a hosszú hozamokra. Azt két tényező határozza meg leginkább: növekedési várakozások és inflációs várakozások.
Magasabb lesz az infláció? -> Magasabb kamatot kérünk.
Alacsonyabb lesz a növekedés? -> Alacsonyabb kamattal is beérjük.
Persze hatnak más tényezők is: likviditás, kibocsájtási tervek, devizaárfolyamok, dollárhiány, stb. De a legfontosabb tényezők a növekedés és az infláció.
Tehát amikor hosszú kötvényt veszünk, akkor arra fogadunk hogy alacsony lesz az infláció, és gyenge lesz a GDP növekedés. AKA recesszió.Csütörtök reggel volt egy jó vásárlási időpont nekünk, mert a dollár is begyengült átmenetileg, és a kamat is épp magasan volt. Sajnos én is lemaradtam róla.
-
Ixion77
Topikgazda
Arra hajlok hogy venni, de korántsem olyan egyértelmű a képlet mint tavaly októberben volt, amikor az US10Y 5% körül, az US20Y meg 5.2% körül tartott. Az elég biztosra volt vehető hogy előbb vagy utóbb lejjebb jön, mert olyan kamaton nem lehet hosszan finanszírozni az US államadósságot.
Most 4.3% körül van, ami ugyan kellemetlen, de azért jó ideig el lehet lébecolni vele, és most hogy láthatóan a sticky infláció nem igazán hajlandó lejjebb jönni, és a bérnövekedések üteme sem akar lassulni nem biztos hogy a közeljövőben csökkenni fog."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
attiati
veterán
Amúgy értem mit mond emvy. Magasabban van a belépési küszöb az orvosi, jogi pályán.
Szerintem ez a küszöb lejjebb jöhet, ha nagyfokú digitalizáció jelenik meg az orvoslásban + a szakma is lejjebb engedi a korlátot (ha lehet és ha kellően magas lesz az orvoshiány).
Végez egy orvos 24-25 évesen, rengeteg lexikális tudással, de szakmán belül még semmibe nézik. Ezt össze sem lehet hasonlítani az IT-val. Más a hierarchia.
Normál piramis vs. fejre állított piramis. -
Ringman
nagyúr
Ha emerginget veszek majd, abból is minél inkább ex-China a szempont.
pont ezért vettem ex china em. market etf-et.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
avl
senior tag
biztos vagy benne, hogy nem fektetsz oda be ? semmi vilag cuccod nincs ? semmi bef.alap, semmi ÖNYUP vagy hasonloban (azt ertem, hogy szandekosan, amit magad iranyitasz, az nem megy oda)
...kicsit attételesebben: nyilvan rengeteg ottani hasznot növelö cuccod van
(nem szemelyeskedes) -
Ixion77
Topikgazda
"szociopata CEO-k felülsúlyozása további előny"
Az inkább politikusoknál előny. Cégeknél az a kimutatható előny, ha a CEO fő tulajdonos is egyben. Egyszer olvastam egy tanulmányt erről. A logika ha jól emlékszem az, hogy ahol igazgatótanács van, ott azzal vannak elfoglalva hogy a lehető legnagyobb juttatást szavazzák meg maguknak és kevésbé érdekli őket hogy ez a cég fejlődésének rovására megy. Ha viszont a CEO a tulaj, akkor nagyobb az esély a hosszú távon előnyös döntésekre.
-
Ringman
nagyúr
semmi sem tervezhető, senkinek sem kell a tettei következményeit vállalni (ha épp úgy alakul, hogy olyan társ. csoport, hogy rosszul járna) és ennek nagy felára van, amit elsősorban az fizet, aki nem járt el felelőtlenül.
-
Dare2Live
félisten
A zöldek évek óta ezen pörögnek. Meg azon, hogy zárják be az atomerőműveket ld pl Németek mekkora sikerük is volt/van. Meg persze rossz a szélenergia, mert a madarak, vízenergia mert...
Ettől még ja rossz. Jobb lenne ha ETH... lenne domináns aminek minimális az energiafelhasználása BTChez képest. De amíg az átlagnál BTC=crypto addig....
"Az állam százféle módon tud tenni azért, hogy kevesebb vagyonod legyen, pl. adóztat, akár BTC-ben."
Ha nem vagy hülye akkor ami egy HW/paper... walleten van az a tied. Az állam nem tudja inkasszózni, nem tudja elvenni, nem tudja megadóztatni. Épp azt se tudja, hogy kié az a HW/paper wallet, hogy az egy magyar egy kínai egy orosz egy argentin ember tulajdona e. Amikor megveszel egy trezor hw walletet nem kérnek személyit...
[ Szerkesztve ]
-
addikt
A privacy hype meg megint egy olyan dolog, hogy az emberek 1%-t se érdekli, legalábbis ennyi erőforrást nem ér szerintem a Földnek, hogy ne derüljön ki, hogy tegnap este a Tuti Ötös ABC-ben vásároltam.
Én egyáltalán nem vagyok otthon kriptovalutákban, de itt nem arról van szó, hogy te hol vásároltál, hanem a kanadai példa, amikor a kamionosok elkezdtek tüntetni, fogták, befagyasztották a bankszámlájukat és így törték meg őket. Elég borús képet vetít előre az egyéni szabadsággal kapcsolatban, ha már az ilyen magukat rendkívül demokratikusnak tartó országokban is így mennek a dolgok... -
Dare2Live
félisten
Mért látod irreálisnak?
Nagyon parasztlogika de nézz egy kerek összegű fizut kapó átlagembert.
bérkalkulátor: 1misi szuperbruttobol megkapsz 588Kt.
A boltba kifizetsz mindenre ~+27+4.5% =31%ot. Üzemanyag... nál ennél jóval többet.
Kedvezményekkel is simán visz az állam 66%ot.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Hi!King
őstag
A vacak minőségre nagyon jó példa, és elsősorban nem a telefonoknál, bár mióta nagy a piaci részesedésük, ott is, sőt az ár-értékaránybeli fölényük is lassan elolvad. Csak mert arról volt szó hogy már nem igaz, és tévhit az hogy a kínai cuccok vacakok, na a Xiaomi erre jó példa, hogy de (nyilván vannak ellenpéldák is).
-
kovsol
titán
Beleülsz egy teslába, és megnézed az anyagokat, az összerelés minőségét, elemek közötti hézagok egyenetlenségét stb akkor rájössz, hogy az az autó kb egy tech demó, nem pedig egy minőségi kocsi. Persze a tesla rózsaszin ködben úszó felhasználok nagy része ezt nem fogja beismerni önmagának.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
Ixion77
Topikgazda
"Recesszió itt szerintem csak akkor lesz, ha a FED úgy dönt"
Túl sok kreditet tulajdonítasz a jegybankoknak. Ők nem irányítják a gazdaságot, hanem lekövetik az eseményeket.
Rakj egymásra egy US02Y meg egy FEDRATE chartot. Látni fogod, hogy irányítja a piac a FED-et, és nem fordítva."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aAron_
őstag
Értem az érveket, de továbbra is nagyon veszélyesnek tartom, ha az állam kezdi el megmondani, hogy milyen formában hasznosíthatod az ingatlanod. Legyen az befektetési vagy bármi más. Történelemben már számos példa volt arra, hogy ez hova tud vezetni.
Helyette mit kéne csinálni: lakásbérleti piac megfelelő szabályzása (ami most van, az egy vicc), szociális bérlakás program (akár félig for profit alapon, lsd. Vitézy), piac elérhetővé tétele ingatlan beruházó és bérbeadó cégek számára (pl. Berlinben sok ilyen van) modern sztenderdek szerinti "panel" program, 0%-os áfa (10+ évig, kiszámíthatóan), magas építés engedélyezése, agglomerációs közlekedés fejlesztése (elzárt területek integrálása), új városközpontok kialakítása (pl. Rákosrendező), stb. Ezek persze nem fogják egyből éreztetni hatásukat, hosszú távú stratégia szükséges, ami ebben az országban nem létezik. Sokkal egyszerűbb magánszemélyek tulajdonjogába belenyúlni.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Ringman
nagyúr
elnéptelenedő településeken, eladhatatlan ingatlanoknál minek?
vagy akkor minden ingatlant kéne adóztatni (meg úgy általában a vagyont fogyasztásra és munkabérre rakódó terhek csökkentésével), azzal mondjuk egyetértek.
valóban jó lenne kifehéríteni az ingatlankiadást, de ez valamiért mindig elmarad.
-
julius666
addikt
Nekem némileg eltér a kosaram az átlagemberétől, elsősorban főzünk és jobb minőségű, lehetőleg import cuccokból (Serrano, lazac, minőségibb nyugati sajtok, stb). Ezek a nagy infla alatt talán kevésbé drágultak mint a hazai gyártású alsópolcos szemét, de most pl. jobban. Okokat nem tudom, forint árfolyam nem ezt indokolná, de ez a tapasztalatom.
Szolgáltatásoknál (pl. étterem, gyorskaja, szórakozóhely) szinte semmi lassulást nem látok. 2018 óta folyamatos robbanás van ezen a téren. Fiatal felnőttként nekem viszonylag rövid az időtáv, ameddig vissza tudok tekinteni ilyen téren (2010-ig mondjuk), de nem emlékszem valaha ilyen szélesre nyílt volna az olló az "otthon magamnak megfőzöm" és a "beülök valahová fogyasztani" között (minőségre már ki se merek térni). Átlagbér statisztikák alapján érthetetlennek tartom, hogy ennyien megengedhetik maguknak.
-
Vesa
veterán
"Remélem, hogy tényleg csak önvédelmi okokból nyomják most a honvédelmi fejlesztéseket."
Kétségem sincs afelől, hogy a köpcös bárkinek nekimenne erővel is ha lenne rá lehetősége, ugyanakkor szerencsére erre esélye sincs, akármennyit költenek hadászati célra. Olyan szinten van elhúzva mellettünk kb. mindenki a környéken, hogy a reális cél még évtizedes távlatban is maximum az, hogy egyáltalán felkerüljünk a régiós térképre, az előkelő utolsó ötben.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
attiati
veterán
Érdekes, de éppen az ellenkezője történt pár hónapja a bankadó módosításnál.
Illetve az ukrán szankciós listáért is nagyon ment a harc, amiért szerepelt rajta az otp. Nem hiszem, hogy nemzetgazdasági érdek lenne elnyomni.Lesz hely mindkét szereplőnek és az mbh sem a magyar piacra akar játszani szerintem.
Az átmeneti átalakítási időszakban megkapják a zsíros állami falatokat, utána pedig organikus növekedési pályára állnak a nemzetközi piacokon is.A büdös életben nem lesz itt kormányváltás, olyan tőkemennyiség kezd koncentrálódni kormányzati oldalon. A másik oldalon meg teljes pénztelenség.
Ha mégis megtörténne, akkor 5 perc lesz teleplakátolni az országot 100 milliárdokból, hogy elégedetlenséget keltsenek. Semmi pénz nem fog számítani.Egy teljesen kiüresített valami lett a parlamenti választás.
ON
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
azt gondolom a hedgeles költsege nem az 1-1 ETF / értékpapír -tól függ
hanem pl. a 2 pénznem mögötti teljes viszonytól
ezert szerintem nem rossz a peldad: a TRY-re hedgelés vad (mert a TRY ugy megy, ahogy ERdogan épp kel)
...de egy $ € hedge az szerintem egeszen más, mert ott "nyugalmasabb" es sok tenyezö altal meghatarozott viszonyok vannak
ezert nem gondolom, hogy szüksegszerü egy $-os valami €-ra hedgelt valtozata es a "pur" €-s valtozat között alig lehet hozamkülönbseg
pl. US allamkötveny €-ra hedgelve nagyon nem szüksegszerüen EU-s allamkötvenyt ad, € es $ viszonyat szerintem elenyeszö mertekben hatarozza meg a rajuk allamkötvenyben kaphato kamat
illetve tök mas dolgok alakitjak €/$ es az allamkötvenyeik hozamat
...gondolom multbeli grafikonokról ordítana ez, ha 3-at, 5-öt feltennenk: 1 vagy 2 fele idötavra az allamkötveny "igert hozama" + €/$...mar rögtön adodna is: melyik EU-s államét adná ?
-
Ixion77
Topikgazda
Szokott ezekben lenni valami belső logika. Mikor nézegettem a kötvény ETF-eket, azt láttam, hogy az USA kötvények kamata kb. 5% volt, az EU kötvényeké 3%. Az EUR-ra hedgelt USA kötvényeké meg szintén 3%. Szóval pont annyit vitt el a hedge költsége, mint a kamatkülönbség.
Persze lehet hogy ez véletlen jött pont ki, de jellemzően a piac nem szokott hagyni jelentős mértékű arbitázs nyereségre esélyt.A 3X ETF-ekre pl. lehet ugyan PUT-ot venni, de az árba bele van kalkulálva a lejáratig adódó várható értékcsökkenés. A naket ETF meg nem szokott rájuk engedélyezve lenni, vagy kölcsönzési költség van számolva ami pont elviszi a várható nyereséget.
-
aAron_
őstag
"Néha úgy érzem, hogy túl sok, néha úgy érzem, hogy túl kevés."
Hát, nem csodálom, ugyan az jelentheti a problémát mindkettőnknél. Egy ilyen, nem piaci alapon működő eszközt nehéz megfelelően kezelni. Bennem is a FOMO most azért jött elő, mert miközben a piaci HUF hozamok nagyon leestek, PMÁP még tartja magát, így a belső értéke emelkedett. Te az 50%-os aránnyal legalább biztos nagyon jól jártál elmúlt 1 évben.
Szerencsére én inkább rövideket vettem eddig, így még ha a 2033/I-be átsúlyozok részvényből, akkor sem lesz tragikus a duration.
Amit elrontottam valószínűleg, hogy csak a kötvény rész kb. felét (ez a HUF-ban denominált rész) tettem PMÁP-ba, ez lehetett volna az egész portfólió 1/3-a is, részvények kárára (PMÁP-ot egy mid risk, high return eszköznek sorolom be). Egész portfólióra vetítve ez kb. 15%-ot jelent, most úgy számolok, hogy ezt még 27%-ra tudom növelni.
Ami zavar, hogy nagyon nehéz kizárni a recency biast, és az alapvető befektetési filozófiámmal szembe mennek az ilyen variálások. De megint csak, PMÁP nem piaci termék, hanem egy anomália.
HUF gyengülése természetesen várható, ezzel nincs is baj. Ha egy év múlva 400 lesz az EUR, akkor is teljesen rendben van.
#5573avl: Fenti talán megválaszolja ezeket is.
#5574Drizzt: Én alapvetően devizamixben értékelem a befektetéseimet, ezen belül pedig az EUR hozam a legfontosabb nekem. Ebből következően 100%-ban kockázatmentes HUF eszköz arány számomra nem jelent kockázatmentességet, nagy része devizakockázat számomra.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
Drizzt
nagyúr
Ha valaki alacsony kockazatu(lenyegeben kockazatmentes) portfoliot akar, akkor a PMAPot mivel kene diverzifikalni? Miert ne lenne jo otlet az all-in? Okes, nyilvan azert, mert legalabb egyfele kockazata van, a forintarfolyam, de igazabol az is megjelenik benne az abbol fakado inflacio formajaban idovel eltolva. Illetve en meg kockazatnak egy masik dolgot latok: adovaltoztatast. Nagyobb szivas lenne, mint a visszavaltasi bunti es jo esellyel konnyebben eladhato a nepnek. Akkor kerdem mashogy: ha valakinek csak minimalis kockazatu forint megtakaritasok jatszanak, akkor van-e barminek ertelme a PMAPon kivul jelenleg? En nem igazan latom, hogy lenne.
En egyebkent a topicban vallalom az egyetelen ellenkezo szerepet: szerintem nem lesz jovore gyengebb a forint.I am having fun staying poor.
-
fogkefe21
csendes tag
Pont ilyen érzésem van egy ideje. Nem csak a magyarnál, de főleg az amerikainál. Párszor elérik az adósság plafont akkor pár hétig cikkeznek, hogy jaj mi lesz, aztán egyértelmű, hogy megemelik. Kb oda tart a világ, hogy már az a normális, ha 100% fölött van GDP arányos államadósság. Közben a görögöket dicsérik milyen ügyesek, hogy talán 150%-ig lemennek... Érdekes világ lesz, ha majd problémát fog okozni a kamatfizetés is és megszűnik majd az a jóvilág, hogy az állam úgyis fizet. Persze ez odébb van, de kb úgy költekeznek az államok mintha nem számítana.
-
avl
senior tag
#5524ngaba: "elértem már azt a DTLA-arányt, amit akartam" az mennyi ? PMAP ? total kötveny vs. rv. ? kb-re (vagy pontosan ;-)
nálam: 0% ~4% ~ 7-10% 93-90%#5517PredatorZoli bérlés Grazban: ~9-12 €/nm
#5527PredatorZoli honnan jön az 5%-os szabály ? valaki vizsgálta széles körülménytartományra (hozam, amorti, ado, ...) ?
nem mostanra, hanem globalisan-elmeletileg érdekel
..persze érzelmi részét a lakásnak nem lehet kalkulálni, az egyenileg tök különbözöez nem olyan rossz, több szitut bemutat anyagilag: [link]
-
julius666
addikt
Nyilván ez kockázatos ügylet, spekuláció, kell egy limit, hogy max meddig megy el az ember. Az örök leátlagolás az lúzer dolog (bár megjegyzem azért az USA államkötvény az más kávéház mint az egyéni részvény vagy a hasonló csacskaságok, itt azért annak kevesebb esélye van, hogy lemegy 0-ba, vagy 0 közelébe és aztán örökre ott marad).
Én szerencsésnek mondhatom magam, óvatos voltam, én még a minimum célként kitűzött 20%-os portfólió arányt sem értem el, nekem még van hova leátlagolni.
[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
én még mindig nem vettem bele, és nyilván az eddigi kivárással nem veszítettem. de egy dolog (lenne?) nagyjából eltalálni az alját, utána ez egy elég figyelgetős-stratégiázós ETF lenne, nem a klasszikus b&h. szóval az események követése közben folyamatosan agyalok rajta
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- Anime filmek és sorozatok
- OLED TV topic
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Politika
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- EA Sports WRC '23
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest