Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
senior tag
válasz axioma #13262 üzenetére
Az eddigi módszertant folytatva emelkedne a gáz ára az inflációs kimutatásban, ugyanis a hidegebb idő miatt a fogyasztott mennyiség emelkedik, így többen lépik át a rezsicsökkentett szintet.
Ezt most úgy fogják kiküszöbölni, hogy a mostani szintet hagyják meg a fogyasztott mennyiségnek, azt mondják hogy innentől nem nézik, hogy mennyit fogyaszt a lakosság, így a gázárban 0 inflációt fognak kimutatni, fixnek fogják venni a gáz árát mint ahogy az is.
Szummázva: A gáz ára a gyakorlatban semmit nem változott az elmúlt időben, de egy kreatív számítási metódussal az elmúlt években deflációt mutattak ki a gázárban, de most ugyanezen számítási metódus a gázárban inflációt mutatna ki, ezért a gázárat a mostani szinten befagyasztják az inflációs kosárban, innentől nem nézik a fogyasztási mértéket.
Kilóg a lóláb? Miért, ez eddig zavarta őket?[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Joe123 #13256 üzenetére
Nem. Ez azt jelenti, hogy eddig az inflációt lefele húzta ez a trükközés, ezért alkalmazták. Az idei tél hidegebb, ezért ha tovább folytatnák a módszertant, akkor ez most visszafelé sülne el és megdobná az inflációt, így most mielőtt ez megtörténne, gyorsan elhagyják ezt a módszertant és így nem kell ezt az inflációnövelő tételt elkönyvelniük. Szó nincs arról hogy az aggályokra reagálnának, az csak a mese része.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Ringman #12837 üzenetére
Én most így utólag azt látom, hogy az MNB hibázott.
Volt egy 4-5 hónapnyi jó piaci hangulat, ami alatt a kamatvágásokkal nagyon előreszaladtak és a jó piaci hangulatban a piac ezt elfogadta, de amint elromlott a hangulat, egyből pótlólagosan megcipőzik a forintot és ezen a ponton nehéz mit csinálni, mert kamatot nem valószínű hogy emelnek, a szavak nem igazán segítenek, a kamattartás kevésnek bizonyul.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
válasz attiati #12791 üzenetére
Ez így inflációt okoz, az meg elégedetlenséget. Egy olyan országban, ahol magas a bérszínvonal, nem érdemes bizonyos dolgokat csinálni, jobb behozni. Alacsony a munkanélküliségük, teljesen feleslegesnek tartom hogy ezzel hazakényszerítenek bizonyos termeléseket. A deglobalizációs törekvés szerintem nem egy kifizetődő dolog.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz F-ECT$ #11398 üzenetére
Európában nem azért születik kevés gyerek, mert az emberek termékenységével lenne probléma. Egészen egyszerűen egy bizonyos jóléti szint felett az emberek nem, vagy csak nagyon kevés gyereket vállalnak tudatosan. Ezzel szemben egy szegén országban az emberek jellemzően több gyereket csinálnak.
Ez egészül ki valamennyi kultúrális vonallal is. -
PredatorZoli
senior tag
[Brutálisan erős az amerikai munkaerőpiac]
Úgy látszik hogy ez a soft landinget látszik igazolni. Vagy ez a no landing? -
PredatorZoli
senior tag
válasz Dluinet #11085 üzenetére
Szerintem nem sok magánszemély fogja ezt stadionfelújításra/stadionvásárlásra fordítani. A lakóingatlan építése és felújítás nem felesleges. ugyanis a magyar ingatlanállomány ócska és elöregedő, rossz állapotú és alacsony a megújulási ráta.
Ettől független dolog az, hogy az oktatásra is kellene pénz, de azt nem a magánszemélyek fogják a megtakarításukból fizetni, így arra nehéz ösztönözni bárkit. -
PredatorZoli
senior tag
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Drizzt #11063 üzenetére
Szerintem ez igazából csak egy pótlás, azzal egyenértékű mintha már az előző meetingen vágni kezdtek volna és onnantól 25 bp/alkalom az év hátralevő részében. Ha jobb ütemben jöttek volna ki az adatok akkor ez lett volna a megfelelő és ezt most korrigálniuk kellett, meg a piac is ezt várta el. És ne feledjük azt sem, hogy idénre összesen kevesebb vágást tervez a fed mint amire a piac számított, 100 vs 125 bp.
Én az infláció visszapattanását nem látom reálisnak jelenleg. Az a kamatszint amit még jövőre is fenn szeretnének tartani, még továbbra is a korlátozó kategóriában van, és már alig van a kívánatos fölött az infláció. Ne feledjük, hogy egy meglehetősen magasnak számító kamatszintről kell elindulni lefele, és az infláció jelenlegi szintje ennyire magas kamatot nem igazán indokol már.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
válasz aAron_ #10947 üzenetére
Ráadásul elég csak pár fiókot nyitniuk (mondjuk 10-et az egész országban, azzal ezt a tevékenységet bőven el tudják látni, hisz a revolutos ügyfelek nem mennek be fiókba mindenféle piszlicsáré dolgokért mint a hagyományos bankoknál. Így megőrizhető egy mérethatékony működés.
-
PredatorZoli
senior tag
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Drizzt #10800 üzenetére
A jövő évi béremelkedés számomra óriási kérdőjel.
Az oké, hogy megtolják a minimálbért egy 15% körüli értékkel. Na de mi a helyzet a piaci bérekkel, amiket a minimálbér nem érint mert felette vannak? Én egy egyre inkább sínylődő gazdaságban nem látom, hogy a cégek óriási bérfejlesztéseket fognak végrehajtani jövő évben. A legtöbb helyen most inkább leépítést fontolgatnak, nem a megtartás és a béremelés a fő napirendi pont nagyon sok cégnél. -
PredatorZoli
senior tag
válasz attiati #10764 üzenetére
Nagyon úgy tűnik, hogy marci kannibalizálja varga minisztériumát is, és varga lesz a jegybankelnök. Egy a nem jó-nem tragikus eset, varga jobb mint marci, de függetlentől azért ő is messze van, elég hű pártkáder. Ez a szenáriót viszont a piacok szerintem úgy nagyjából még elfogadják, ami a forint szempontjából nem elhanyagolható szempont.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Ringman #10737 üzenetére
Egy újabb ciklusért beáldozzák a jövőt, elengedik a költségvetési hiányt és az államadósságot, bevállalják a leminősítést. Adóemelést nem fognak, mert az nem azt váltja ki ami nekik kell. Hitelből fognak költekezni és osztogatni. Adóemelést legfeljebb a választások után.
Nyilvánvaló, hogy ez már innentől számukra egy negatív spirál, de amíg ott vannak, mindig meg fogják próbálni az újabb 4 évet, nem számít mibe kerül ez az országra nézve. -
PredatorZoli
senior tag
Még néhány hónapig lesz egyensúlyban a dolog, aztán elszabadul a pokol:
[Kiszivárgott: hatalmas költekezésre készül az Orbán-kormány]
Jövőre jön megint az eszeveszett pénzszórás és az elszálló költségvetési hiány, államadóság, a forint pedig jócskán leértékelődik majd.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
Ha minden igaz, pont ugyan annyi állami nyugdíjjat kapok majd így hogy maradtam nyugdíjjpénztár tag, mintha nem maradtam volna.
Nem teljesen. Azokat a járulékokat amik a manyupba mentek, nem fognak beleszámítani az állami nyugdíjad kiszámításakor, így alacsonyabb életpálya átlagkereset fog kijönni. Egyik kollégám szülője most mente el nyugdíjba és volt manyupja, és bizony volt ez miatt korrekció benne jócskán. Számolgatnia kellett ,hogy nem-e éri meg jobban lemondania a pénzről és inkább a teljes állami nyugdíjat kérni.
-
PredatorZoli
senior tag
Én megértem hogy vannak kockázatok, és ebben igazad is van, vannak. Csak te azt mondtad, hogy 2 éve meghoztad a döntést és jó döntésnek bizonyult. Erre reflektáltunk, hogy ez nincs így, ugyanis ezek a vélt vagy valós kockázatok amiket írtál, ebben a 2 évben nem realizálódtak, vagyis nem volt óriási hozadéka ebben az időszakban a döntésednek. Az hogy a jövő mit hoz egy más kérdés, itt most erről az általad megnevezett időszakról volt szó, ahol nem jártál érdemben jobban a kimeneküléssel, sőt, magas hozamokról mondtál le, és kétlem hogy odakint kiugró hozamokat tudtál realizálni ezen időszak alatt.
-
PredatorZoli
senior tag
-
PredatorZoli
senior tag
-
PredatorZoli
senior tag
válasz julius666 #10675 üzenetére
Szerintem mostmár úgy látják, hogy nem akkora buli ez a magas lakossági finanszírozás az államadósságnál, mert aki oda teszi a pénzét, az nem költi el. Mostmár olyan a kamatszint hogy jobb lenne intézményi szereplőktől bevonni.
Egyébként itt most nyilvánvalóan nem az állampapír állományra lőnek, hisz a most is adómentes.
Egyszerűen csak kicsit meg szeretnék rázni a fát, hátha leesik róla pár alma. Pénz kell nekik, minden áron áfából, mert nem tudnak eleget költeni. A költségvetési mozgástér annyira beszűkült, hogy patthelyzetben vannak, a jóléti pénzekből nem szeretnének elvenni (nyugdíj, mindenféle támogatások stb), így viszont egyre inkább nem jut pénz arra ami a valós feladatuk és fejükre kezd rogyni az egész hóbelebanc.
Szerintem ez egy ugyanolyan kétségbeesett próbálkozás, mint amikor anno a diákok szüleinek kiküldték a krétában hogy állampapírt kéne venni. -
PredatorZoli
senior tag
Én nem hiszem, hogy ezt az használná ki akinek a kifizetett adón múlik hogy tud-e venni vagy sem. Ezt az fogja kihasználni, akinek a szíve inkább az ingatlanbefektetés/vásárlás felé húz, de le van kötve a pénze és a megfizetendő adó miatt amúgy nem annyira érné meg feltörni. Nagy kérdés lesz hogy ki lesz-e kötve és ellenőrizve lesz-e a saját célú felhasználás, mert ha okosba befektetési célra is lehet ezt, akkor több tőkét meg fog mozgatni.
-
PredatorZoli
senior tag
Itthon a magasabb infláció és ezzel együtt a magasabb nominális bérnövekedés illetve magasabb nominális lakásár növekedés miatt nem tudsz annyi hitelt felvenni ami fél életre búsba kötne, 5-10 év alatt a hitel nagyja leértékelődik, még akkor is ha nagy összeget vett fel valaki.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Ringman #10606 üzenetére
Nem ő az egyetlen, aki ezt belengette. A madarak több forrásból azt ciripelik, hogy már ott van a fiókban a rendelet ami tiltja az egész airbnb-t ahogy van.
A pártelit egyébként szerintem nem az airbnb-t pörgeti, hanem szállodái vannak, és nekik is az az érdekük hogy ezt a típusú konkurenciát taccsra tegyék. -
PredatorZoli
senior tag
válasz Ringman #10603 üzenetére
Az új építésű lakásokkal az a helyzet, hogy idehaza a megújulási ráta nagyon alacsony, vagyis túl kevés épül ezáltal a meglevő állomány folyamatosan öregszik el. Ez hosszú távon érthető okokból nem kívánatos. Az alacsonyabb áfa azt a célt lenne hivatott betölteni, hogy jobban megérje új ingatlanokat építeni, és ezáltal ez a megújulás kicsit javuljon. Az új építésű ára felülről ugyebár korlátos, hisz a használtak árával kéz a kézben jár, és ha 27% áfával már nem éri meg építeni, akkor leállnának ezek az új építésű projektek (legalábbis nem indulna új), ami azért nem szerencsés.
27% áfával már lehet, hogy csak luxus projekteket érné meg elindítani, ahol a nm ár kétésfél millánál indul.
Ez az áfaalapú adórendszer ebben a 2010-es években úgy ahogy jól működött a konjuntúra miatt, de mostmár egyre inkább úgy tűnik, hogy más időkben nem valami jó.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
Egy konjunktúrális időszakban mindenki nyer, csak mindenki a maga szintjén, más nagyságrendben. Tény, hogy ilyenkor a tőkések sokat gazdagodnak, de ne felejtsük el, hogy ilyenkor az alsó társadalmi rétegek is nyernek vele valamennyit, hisz például munkaerő hiány idején még az is kap munkát aki nem jó munkaerő, az átlagos munkaerő pedig jobb fizetést kap, mint amikor nincs munkaerőhiány mert nincs konjunktúra.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz j0k3r! #10558 üzenetére
Nem tudom, hogy cél-e egy nagyobb összeget rászabadítani a piacra. Igazából nem értem, miért szeretnék a piacot most stimulálni. Éppen az lenne az egészséges, ha most békében hagynák, mert nagyon kell a piacnak az a nyugvópont, amire most az elmúlt 1-2 évben került.
Az is lehet egyébként, hogy csak az új építésűekre lesz engedmény, mert nem megy a haveri cégeknek és ki kell őket segíteni. -
PredatorZoli
senior tag
válasz Vision #10550 üzenetére
Két lehetőséget tudok elképzelni:
1, A TBSZ-ek az 5 éves lejárat előtt is adómentessé válnak, ha a feltörés után az illető igazoltan ingatlanba forgatja a pénzt amiben utána életvitelszerűen tartózkodik
2, A befektetési alapok, és esetleg egyéb ETÜ-k realizálása esetén nem kell adót fizetni, ha a pénzt az illető ingatlanra költi amiben utána életvitelszerűen tartózkodikNekem nagyon más ötletem nincs.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Dluinet #10439 üzenetére
Ez viszont ha nem jár a költségvetési bevételek hasonló mértékű növekedésével, akkor az egyúttal azt is jelenti hogy az adósságszolgálatra fordított összeg arányában meg szarabbul fog kinézni, hisz kisebb GDP százalékos államadósságra jut majd egy elég magas költségvetési arányú kamatkiadás. Arról nem is beszélve, hogy így többet kell költeni hadi kiadásokra a 2% miatt, ez is elhúzza a költségvetést. Eredménye hogy oktatásra, eu-re még a mostani alacsony GDP%-nál is kevesebb jut.
-
PredatorZoli
senior tag
A nagy alapkezelőknél elő van írva, hogy bizonyos időközönként közzé kell tenniük mit adtak vettek-tartanak, nem titkolhatják el. Ez nem az ő magánportfolioja, hanem a cégének a portfolioja. (de egyébként ha valaki magánszemélyként nagyon nagy részt birtokol egy cég részvényeiből, azt is publikussá válik egy kis delay-el tudtommal).
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
válasz attiati #10402 üzenetére
Szerintem könyvön kívül akkor tud, ha új részvényeket bocsátanak ki az adott cégből és azzal kapcsolatosan velük állapodnak meg. Persze egy tőzsdén jegyzett vállalat nemigen teheti ezt meg titokban gondolom, bár lehet hogy van a managementnek erre felhatalmazása, nem tudom.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Ixion77 #10393 üzenetére
Azért ott az is benne van, hogy ők sok esetben amikor vesznek valamit, akkor megveszik a cégnek a jelentős részét, amihez sok pénz kell, és sokszor azért tartanak sok készpénzt vagy készpénz szerű eszközt, mert ha jön egy ilyen jó egyedi lehetőség, akkor arra be tudjanak fizetni, tehát nem feltétlenül azért van ez mert ők most globális esésre számítanak.
-
PredatorZoli
senior tag
Ezek a problémák, amiket felsoroltál, valósak, senki nem tagadja, ellenben az állítást, amire ezzel reagáltál nem cáfolja meg, miszerint rengeteg jól képzett emberük van és van egy elég fasza iparuk. Ez utóbbiak is tények ugyanúgy ahogy azok is amiket te leírtál, ezek nem ütik egymást.
-
PredatorZoli
senior tag
Szerintem a kínai iparral ilyen gond nincs/nem lesz, ugyanis az állam a fix költségekbe pótol be pénzt (fejlesztés, szerszámozás, gyártási kapacitás, rampup stb), az eladási ár pedig fedezi a változó költségeket ami a termék kapcsán felmerül (tehát azért olcsóbb mert ezeket a fix költségeket nem kell beépíteniük a termék árába és nem azért, mert minden egyes darabon minusz van).
-
PredatorZoli
senior tag
válasz kopeter1982 #10308 üzenetére
Én német cégnél vagyok itt MO.-n. Nálunk van kurzarbeit most is a MO.-i telephelyen is. Úgy működik, hogy 60%-os fizetés jár és nem kell bemenni dolgozni. Ahol/amikor nincs megrendelés, akkor szokták alkalmazni. Mostanság bevetették.
Az irodaiak arra szokták használni, hogy a szabadságukat megtoldják -
PredatorZoli
senior tag
válasz Vision #10072 üzenetére
Igen, ahol van elérhető gyári munka ott ez a minimum szint megvan, de itthon rengeteg olyan település van, ahol a közelben nincs ilyen lehetőség, ahol leginkább csak közmunka meg alkalmi munkák vannak. És ezekben a régiókban van a baj de ők eléggé magukra vannak hagyva.
-
PredatorZoli
senior tag
Hogy mi olcsóbb az egy dolog, az meg hogy milyen élet az amikor testőr nélkül nem mersz kimenni az utcára vagy elengedni valahova a gyereket, az meg egy másik. (Még nem tartunk itt, de azokban a társadalmakban ahol nagyon sok a lecsúszott meg a szegény, ez egy valós problémává válik)
-
PredatorZoli
senior tag
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Pfiucska #10056 üzenetére
Ez sajnos nem ennyire egyszerű. Ugye a fogyás megállításához 2,1-es átlag kell, nem 3.
Ezen kívül logikus lehet a progresszív jelleg, de a gyakorlatban mégse működik. Az a probléma, hogy a jelenlegi európai társadalomban a 3 gyerek a legtöbb párnál nem járja, 1-2 a jellemző, és egyre gyakoribb a 0.
De miért gond akkor az, ha az 1-2 gyerekre alig jár valami, a 3-ra meg nagyon sok? Azért, mert akinek 1 van és vállal még1-et, az ugyanannyival javítja a helyzetet mint akinek 2 van és vállal egy harmadikat (mind a kettő esetben 1-el születik több). A legtöbben pénztől függetlenül azt mondják, hogy nekik a 3 sok, teljesen mind1 mit fizet. Innentől kezdve marad opciónak a 1-2 (márha akar egyáltalán). Ha azt látja, hogy az 1-2-re elenyésző pénz jár, akkor nem lesz motivált abban pénzügyileg, hogy 2-t vállaljon, azt mondja vállal 1-et, azt se a pénzért, hanem mert 1-et azért szeretne. Pedig ha kiegyenlítetebb lenne a támogatás, akkor a 2.-ra még lehet rá lehetne vele venni, met az még benne van az ingerküszöbében...
Ugyanez vonatkozik arra aki 0 és 1 közt vacilál, akinél a pénz számít, ott az a 10-20 ezer nem fogja megmozdítani, míg ha arra is 60 ezer járna, máshogy hangzana...
Persze ne a pénzért vállaljon senki gyereket, bár akkor felmerül hogy miért van ez a támogatás...[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Pfiucska #10050 üzenetére
Szerintem azon kellene változtatni, hogy minden gyerek egyenlő legyen. Az szerintem nem járja, hogy 1 gyerekre 20 ezer/gyerek jár, 2 gyerekre 40 ezer/gyerek, 3 gyerekre meg 66 ezer/gyerek. Illetve szerintem bizonyos jövedelem fölött csökkenteni kellene ezeket a támogatásokat, dehát ez ugye már baloldali elem lenne...
Sokkal nagyobb szükség lett volna a szociális juttatások emelésének, azokat ugyanis a végtelenségig lerohasztották. Értem én hogy munka alapú társadalom, de így csak méginkább nőni fognak a különbségek és semmiféle felzárkóztatás nem valósul meg. -
PredatorZoli
senior tag
válasz aAron_ #10047 üzenetére
A fő fék az az adott évi költségvetési hiány és nem az államadósság. Túlzott deficit eljárás alatt leszünk és elvárások lesznek a csökkentésre vonatkozóan, így ész nélkül nem lehet költekezni majd. Az fog történni, hogy megemelik a meglevő valamint bevezetnek új áttételes áfaszerű adókat (a tr adó is ilyen, meg a kisker adó és társai), és az ebből befolyó pénzeket osztják ki. Így egyik oldalt elvesznek, másik oldalt adnak, de mivel az elvételt elrejtik, ennek van politikai profitja.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Morgenstern #10043 üzenetére
Ez kicsit más, mert az egy összegű volt, ez meg folyamatos lesz apránként, de valamilyen szinten igen. Illetve keveseknek lesz ez azért érdemi összeg. Egy 1-2 gyerekes családnál ez csak pártízezer forint plusz (10e-40e). A 3 gyerekeseknél ott lehet érdemi összeg, majd egy 100-as pluszba, de egy átlagos család ezt nem fogja tudni kihasználni, mert ennek a kimaxolásához br 1,3M jövedelem kell. Akinek van annyi, az eleve a plusz pénzt nem biztos hogy elfogyasztja, lehet megtakarítja. Aki meg elkölti, az jellemzően aki kevesebbet keres, ott meg kisebb lesz a növekedés az előbbi okból, nem lesz elég adóalap...
Megint az a baj, hogy az fog sokat kapni, aki nincs rászorulva és abszolút nem indokolt, hogy a milliós jövedelemmel rendelkezők kapjanak pluszban pénzt.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
Az új erő sokkal erősebb vidéken, mint a hagyományos régi ellenzék, és mostmár nem is igazán végzettség és státusz a döntő szortírozási szempont, hanem a kor. A 18-40 korosztályban tarol a tisza, 40-50 vegyes, 50 felett narancs. Ezen okból 4 év alatt egy jelentősebb állomány eltűnik a narancstáborból, Így már azért látszik a vége a dolognak.
Hogy ne legyen teljesen off: Szerintem nem igazán lesz nagy keret osztogatásra jövőre, inkább szimbolikus dolgok lesznek, mint a borravaló adómentessége.
[ Szerkesztve ]
-
-
PredatorZoli
senior tag
válasz Oppenheimer #9945 üzenetére
Mi az hogy nem egyértelműen jobb? Szerintem ha valaminek 50%-nál érdemben nagyobb a valószínűsége, pl 66%, akkor az egyértelműen jobb, hisz magasabb valószínűséggel jársz jobban... Nem kell valaminek garantáltan (100%-os biztonsággal) jónak lenni ahhoz hogy az legyen a jó választás...
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
Attól hogy jelenleg zárva van az amerikai piac, attól van egy árfolyama, ami egyfajta futures, ami azt jelzi hogy nyitáskor várhatóan hogy nyit majd. Ez a várható nyitási érték ez most ca. 0,8%-al a tegnapi záróár alatt van. És értelemszerűen abban az árfolyamban amit te a VUAA-ban látsz, ez már tükröződik...
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
A, Akkor többet érnék, ha az EU részét SCV-vel fednéd le és nem market cappel
B, Ez nem racionális
C, Ez zöldség. Egyébként az europai SCB inkább blend, itt hagyományos small cap nem annyira létezik.
D, Akkor miért pont ezt hagyod ki....A kövi hsz-hez: Ha valami "kevesebbre van taksálva", annak definíció szerűen magasabb a várható hozama, hisz kockázatosabbnak árazza a piac.
Ahogy te is látod, az SCV eddig globálisan is nagyon jól működött, nem csak amerikában.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
Alapvetően értem amit írsz, de van egy dolgok, amit nem értek. Mi az az ok, ami miatt kimondottan csak a small cap value az aminek az európai megnyilvánulásától tartasz? Ha ennyire gatya szerinted ez EU, akkor mi értelme hogy all world ETF-et tarts? Abban is van egy csomó EU. Ha szerinted ennyire egyértelmű hogy csak az US, akkor miért nem csak US ETF-eket tartasz? Hisz azokat külön is meg tudnád venni (van mindenféle faktorosból is csak US), miért vesződsz akkor mással? Vagy akkor mégse vagy annyira biztos a dolgodban? Ha nem akkor miért pont a small cap value a hányattatott, mikor tanulmányok kimutatják, hogy pont a small cap value az ami globálisan nagyon jól teljesített az US-hez képest is (sokkal jobban mint egy all world ex-US része)?
-
PredatorZoli
senior tag
Szerintem a ZPRX jobban fog hozni a következő 10 évben mint a ZPRV. Hogy miért? Azért mert általánosságban egy szélesen diverzifikált pakknál elmondható, hogy ha valaminek alacsonyabb az értékeltsége, akkor a várható hozama magasabb. Az európai jelenlegi helyzet egy alacsony értékeltséghez vezetett, így ha ezek a kilátások javulnak (és láttuk már a múltban hogy ezek a kilátások igen gyorsan meg tudnak fordulni), akkor ebben egy jelentősebb felértékelődés van. Ahhoz hogy a ZPRV felülteljesítse a ZPRX-et, ahhoz az értékeltségeknek még jobban el kellene tolódnia. Én ezt nem látom reálisan jönni.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz forguet #9857 üzenetére
Számokat beírni tényleg 0, csak jó számokat kell beírni és a megfelelő rublikába, a megfelelő időben Nem vagyon sügér a tőzsdei adózáshoz, de nekem perpill nem tiszta hogy mennyi (hány százalékkal adózik?), melyik rublikába és mikor (rendes éves bevallás vagy negyedéves bevallás) kéne...
-
PredatorZoli
senior tag
Idén eddig a small cap eléggé az út szélén maradt, de mint tudjuk, ez inkább a kivétel mintsem a többség.
Illeve korábbi hasonló ábrákból azt is megláthattuk ugye, hogy inkább csak az elmúlt és jelen évtized sajátja volt ez a growth felülemelkedés, távolabbi múltbeli horizonton nem ez az általános. Kíváncsian várom hogy fog kisülni a kép a következő 5-10 évben. -
PredatorZoli
senior tag
Ha már megvan nyitva a tbsz és már tettél rá cuccost, akkor a többi cuccost úgy tudod rátenni hogy az további bejelentési kötelezettséget nem von maga után, hisz mindig csak az első feltöltés a jelentendő de ha az még az IBCE-nél történt akkor ott már pipa magától. Az hogy a migráció miatt magát a TBSZ-t be kell-e jelenteni, az egyelőre még véleményes de arról az IB-nek kell majd szerintem tájékoztatást adnia.
TBSz transzfert nem kezdenék migráció közepén, mert ki tudja hogy átér-e a papír a migrációig vagy okoz-e ez bonyodalmat. -
PredatorZoli
senior tag
Szia,
Ha 1 év alatt 10 ezer eurot fizetnél be, akkor 100 euro értékű bónuszt kapsz, ha ajánlással regisztrálsz részvényben, ez az előnye. A hátránya ugyanakkor, hogy az ajándékba kapott részvényeknek az adózásával bíbelődnöd kell majd és jelenleg eléggé kétséges még a rutinosabbaknak is, hogy ez után hogy kell egyáltalán adózni, mennyit és hogy kell bevallani. Neked kell mérlegelni, hogy kb 40 ezer forintért szeretnél-e ilyesmivel bíbelődni. Ha könyvelőt kell felfogadni hozzá akkor alighanem nem fogja megérni, de ha drága a saját időd még lehet az sem éri meg.
-
PredatorZoli
senior tag
Az elitgimi nem azért elit, mert ott annyival prémiumabb lenne a tanár vagy a módszertan. A prémium az oktatásban attól prémium, hogy össze van válogatva az elit, a legokosabb, a legtehetségesebb, akiknek jó a családi háttere és húzzák fel egymást. Ez tehát nem igazán erőforrás kérdése. Márpedig onnan kanyarodunk ide, hogy jut-e annyi erőforrás egy keletmagyarországi iskolába mint egy nyugatmagyarországiba annak ellenére hogy a keletmagyarországi helyen kevesebb az előállított GDP. Ha elfogadjuk hogy nagyjából igen, akkor rájöhetünk arra amit pedzegetsz, hogy valójában a probléma struktúrális és nem a pénzen múlik (egy bizonyos ésszerű ráfordítás fölött értelmeszerűen), de abból a szempontból ahonnan idekanyarodtunk (redisztribúció), abból a szempontból ez teljesen irreleváns. Ne felejtsük hogy a devizákról, a fiskális és a monetáris uniótól kanyarodtunk ide, ilyen szemüvegen illene vizsgálni hogy ne offoljon valaki.
-
PredatorZoli
senior tag
Szegényebb részeken nem azért nagy a leszakadás mert annyival rosszabb az oktatás amit kapnak. Egyszerűen arról van szó, hogy éppenhogy nagyjából ugyanaz (nagyságrendjét tekintve), viszont a szegény családok gyerekei ugyanazzal az oktatással nem tudnak ugyanúgy élni, lemorzsolódnak, elkallódnak (a családi státusz a meghatározó és nem az oktatás minősége). Ahhoz hogy őket felhozzák, speciális foglalkozások kellenének. Ez nem adott.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
Pedig de, ez mindenhol megvan. Például nógrádban vagy békésben ugyanaz az orvosi ellátás van/ugyanaz a rendvédelem van mint győr mosonban (most az egy más téma hogy esetleg valaminek a színvonala országos szinten rossz), pedig a két régió fejlettségében érdemben különbözik, de mivel egy fiskális költségvetésbe tartozik, az arányosnál több jut a fejletlenebb részeknek. Ez nem azt jelenti hogy a bérek egyformák, vagy az ingatlanárak. De azok a dolgok, amik a közösből mennek, azok ki vannak kompenzálva.
-
PredatorZoli
senior tag
A deviza leértékelődésben nem az a jó, hogy lehet vele csúszóleértékelni. Az inkább egy visszaélés vele. A külön devizában az a jó és az az értelme, hogy egy helyi krízis esetén le lehet értékelni a devizát és így a gazdaság nem omlik össze. Közös deviza esetén nem tudod megtenni, így ott a gazdaság borul meg, elkezdenek csökkenni a bérek stb (ez volt kb Görögországban).
-
PredatorZoli
senior tag
Csakhogy ott is van fiskális unió (van egy szövetségi költségvetés az államiak mellett), ami kiegyenlíti a nem kívánt hatásokat....
A fiskális unió elengedhetetlen egy normálisan működő monetáris unióhoz. Ha külön kasszán levő, eltérő helyzetben levő országoknak azonos a fizetőeszköze, az garantáltan szuboptimális megoldásokhoz és feszültségekhez vezet, mert az egyes országoknak más kamatszintre lenne szükségük különböző időpontokban.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
válasz HussarF #9656 üzenetére
Majd utólag ki fog derülni nem-e volt valami egyéb turpisság. A választás előtti jónéhány hétben egy intenzív erősödés volt amit a választás körül/után gyors gyengülés követett kb ugyanolyan mértékben. Nem lepődnék meg, ha az MNB a devizatartalékát használva időlegesen megtámasztotta volna a forintot politikai ráhatásra, amit nemrég most útjára engedett.
Árfolyamcéljuk az nincs, de árfolyam stabilitási céljuk az van. 1 hét alatt 10 Ft mozgás az nem igazándiból fér bele ebbe. -
PredatorZoli
senior tag
válasz Ringman #9625 üzenetére
Igazából a nyugdíjak nem is most inflálódtak el mert inflációval emelték, sokkal inkább a 2015-2022 közt lezajló konjunktúrában, ahol csak a hivatalos inflációval emeltek, miközben a bérek, így a költségvetés bevételei is, ennek a többszörösével emelkedtek. Itt ebben az időszakban nagyban leértékelték a nyugdíjakat, meglopva azokat a nyugdíjasokat akik korábban vagy ezen időszak elejetályékán mentek el nyugdíjba.
Propaganda (primőr és direkt), versenysport, gazdaságfejlesztésnek elmondott óriáscég támogatás, állami építőipari beruházások, ezek azok amikre átlag felett költ a költségvetés.
Szociális kiadásokra, nyugdíjra, egészségügyre, oktatásra pedig átlagon alul.[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
válasz julius666 #9585 üzenetére
Igen, meg tudom mutatni:
Ugye ezen a diagramon a vwce és az s&p az egy egyenes vonalon található, és ugye a bal felső ficak a legjobb, ugyanis az alacsonyabb volatilitás és magasabb hozamot jelent. És itt pont ez a helyzet.
De ami még talán ennél is jobban leírja a dolgokat, az a max drawdown. Az nálam 13% volt, s&p több mint másfélszer akkora.
A 2022 év elejei és a 2022 év végi esések például sokkal kisebb mértékben érintettek[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
A magasabb kockázat azt jelenti hogy nagyobb a volatilitás, és a lehetséges kimenetek skálája szélesebb, kölönösen 5 éves távon. A faktoroknál különösen igaz hogy extrém hosszú távban kell gondolkodni, mert ezen a téren 5 év az például semmi. Akinek nincs 10 éve annak ez nem jó, ugyanis ennek kell ennyi idő hogy ezek a hosszabb távú tendenciák kimutatkozzanak.
Ami viszont érdekes, hogy az én portfoliom eddig nagyjából az s&p500 hozamát hozta amióta én trackingelem a portfoliomat (ez már jónéhány évet kitesz mostanra). Tehát egy globális lefedettségú portfolio tudta az all worldnél érdemben magasabb hozamot, tehát itt látszik a többlethozam. A portfoliom volatilitása viszont nagyságrendekkel kisebb volt, mint az s&p500 vagy az all world! Itt látszólag ellentmondás lehet, hisz az előbb pont azt mondtam, hogy ezeknek a faktoros cuccoknak nagyobb a volatilitása. Nos ez igaz is, csakhogy a korrelációjuk alacsony. Ez azt jelenti, hogy ezeket kompozícióban tartva a volatilitás az a piaci átlag alá csökken, a hozam viszont továbbra is felette marad... Ez az egében a pláne! Alacsonyabb kockázat, magasabb hozam. Ez a diverzifikáció jelentette ingyen ebéd, ami a faktoros területen durván erősebb mint a piac egészére nézve egy egyszerű allworld-el.
Új hozzászólás Aktív témák
- Razer Viper Ultimate, kábel nélkül
- Xbox One S 500GB, 2 kontroller+játékok!
- HP Pavilion 15,FHD 15.6",AMD Ryzen 5 3500U,16GB DDR4,512GB SSD,2GB VGA,WIN11
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Noblechairs Icon black (Karácsony előtt olcsóbban!) A gamer székek királya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest