- Windows 10
- Mikrotik routerek
- TP-LINK routerek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- 10 gigabites hálózat USB4 Type-C kapuból a QNAP átalakítóival
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A német hatóság szerint visszaélt erőfölényével az Apple
- Mesterséges intelligencia topik
- Mobilinternet
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
-
ricsip
addikt
Jó lenne látni egy pár screenshot-ot arról a Hdsentinel-es állapotról. Ott ugyanis szokta mondani, hogy mi az a körülmény, ami miatt rossznak hiszi az eszközt.
A smart értékek változása lehet az ok, azt meg meg lehet nézni mert naponta jegyzi h. milyen paraméter milyen értéken volt. Ha azok közül valamelyik mélyrepülésbe kezdett egyik napról a másikra, ott kell keresgélni h. mi miatt.Csak filmeket pakolt rá(torrentezett)
Nem lehet h. SMR-es WD-t vett? Annak a sok "pakolás" (torrentezés) egyszerre a halála.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Ferink #56182 üzenetére
Itt kérdezz szét, hátha tudnak segíteni: Milyen program, ami...?
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
tibaimp
nagyúr
Beszéljetek a bolttal! Ki kell, hogy cseréljék! Ha nem megy, hozzátok fel a fogyasztóvédelmet.
Egy dologra figyeljetek, semmilyen külsérelmi nyom nem lehet a HDD-n, mert a legkisebb horpadásra vagy karcra visszadobják, még a nagyker is, hogy tuti leejtetted, vagyis nem rendeltetés szerű használat.Amúgy a hiba jöhet SATA és táp kábel hibából, maga a táp hibájából, bár ha másik HDD/SSD működik szépen akkor az kizárható! Tegyétek át másik SATA portra illetve másik kábel + tápkábel csere.
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Ferink
aktív tag
Sziasztok!
HDD eladása előtt az adatok törlésére ki mit javasol? (1TB WD RED)
Elég ha teleírom az egészet semleges adattal, mondjuk filmek?
Vagy jobb egy teljes formázás/valamilyen speciális szoftver.
Időben melyik a gyorsabb?
Egy teljes formázás emlékeim szerint borzasztó sok idő.Találtam erre külön topicot, de régóta halott.
Előre is köszönöm.
-
BMS
őstag
Hali
Lenne egy kérdésem:
Kollégának kb 3 nap alatt lement 11%-ra(hd sentinel) a vadi új WD vinyója. Csak filmeket pakolt rá(torrentezett).
A bolt ahol vette azt mondta Neki,hogy biztos a gépe nem jó. Mik okozhatják,hogy kb 3 nap alatt meghal a vinyó(678 sérült parcella)?"You will be remembered as the King who sacrificed his life... for NOTHING"
-
ricsip
addikt
Mostantól érdemes ezzel is tisztában lenni (a hírrel ellentétben NEM csak seagate vinyók érintettek, csak éppen nemSeagate esetben nincs FARM log ami lebuktatná a csalókat):
https://prohardver.hu/hir/seagate_ujkent_arulhat_hasznalt_hdd_piac.html
[ Szerkesztve ]
-
-
cocka
veterán
válasz
DacMalac #56176 üzenetére
Semmilyet. Nyomok egy teljes formázást és hagyom, hogy órák alatt végigmenjen.
Utána ránézek sentinellel, de abban csak az infókat nézem, semmilyen tesztet nem futtatok.
Hát ami papíron új és hibátlan, azt minek tesztelni? Ha olyan súlyos a gond, eleve cseréltetem, ha meg nem, akkor mindegy. -
DacMalac
tag
Üdv! Újonnan vásárolt HDD-nél ki milyen tesztet szokott lefuttatni( [link] )
-
-
sgg
tag
válasz
ricsip #56168 üzenetére
sztem valami rossz külsőegységben használta, ami hibás volt és azért ennyi :/
amúgy meg a teszt most itt tart 0 hibával és gyanus hogy volt több diszkje csak mondjuk azokat nem használta, ott is nagy a start stop count. szerintem még a szektorok sem rosszak de majd kiderül. kicsit tesztelem
-
sgg
tag
Sziasztok, van egy ilyen hibás diskem, minden program azt írja hogy rossz, miközben vígan lehet rá másolni fileokat, simán olvasható utána: WDC WD20EZRZ-00Z5HB0. Faterom használta külsős disknek usbn keresztül, gondolom sokszor poweroffolt. Hogy lehetne rendberakni?
-
roseA580
tag
válasz
ricsip #56164 üzenetére
"Amúgy te miért updételsz firmware-t hdd-ken..."
Elég öreg vagyok ahhoz hogy emlékezzek arra a hírhedt esetre amikor sorra haltak meg Seagate HDD-k firmware hiba miatt, szerencsére "csak" tetszhalál volt és fel lehetet éleszteni őket, igaz csak fizikai beavatkozással! (tiszta térre azért nem volt szükség és a garancia is megmaradt)
Azóta én minden eszközömet frissítem, szerencsére még nem fogtam ki áramszünetet a folyamat alatt, de azért izgulok volt UPS-sem is átmenetileg, de most nincs)
-
-
ricsip
addikt
válasz
roseA580 #56161 üzenetére
Kössz h. megosztottad.
Nem örülök neki amit mondasz, mert 2 hete füstölt el a táp a gépben. Múlt héten tápcsere után látszólag tökéletesen életre kelt a gép (alaplap, proci, ramok, ssd és hdd úgy tűnt mind megúszta, elvileg felső kategóriás chieftec 400w táp volt benne, így az abban levő védelmek dolgoztak). A gép UPS mögött van, és volt mostanában pillanatnyi kimaradás, de a torz szinusz jelforma átjött az UPS-en, mert az asztali lis lámpám, szintén az UPS mögött bevibrált 1 pillanatra.
Na de a táphalálon a UPS se tud segíteni.Amúgy te miért updételsz firmware-t hdd-ken, ha a changelogjuk a publikum számára ipari titok, a folyamat meg nem rizikómentes (persze ha van minden adatról backup, akkor csak időtrabló az esetleges restore)?
Újévkor végigfuttattam a full smart tesztet, az nem dobott ki hibákat, és a saját belső diagnosztikájának most még jobban hiszek mint 3rd party programoknak. De a kíváncsiság kedvéért meg1x végigfuttatom. Csak az a gond nem tudok ott ülni mellette 24 órát nonstop h. halljam ha megint elkezdi kiadni azt a borzasztó hangot.
[ Szerkesztve ]
-
-
ricsip
addikt
válasz
Doky586 #56162 üzenetére
Bevallom, szakmai kíváncsiság és tapasztalatgyűjtés miatt. Mivel ilyet átlagember úgysem lát / használ.
A folyamatra kíváncsi voltam, mivel a nem fastformat-os eszközöknél szószerint újra kell írni az egész diszket. Az meg jó 1 nap egy ekkora méretnél. Itt meg megvolt 20-30 másodperc homokórázás után.
Utána meg elkezdtem használni, és ment minden gond nélkül. Aztán meg úgymaradt, és most már nem állítanám vissza.
A tartalék eszközök x20-asok, azokra is rányomtam az SN06-ot bytheway, lehet h. ott is megejtek most már egy alapos tesztet. Ott is kipróbáltam a 4Kn-t. De mivel ahogy te is mondod, a balfasz SATA-USB átalakítók nem képesek kezelni 12-13 év után sem a 4Kn szwktorméretet, azokon inkább visszaálltam 512e-re. Ez is olyan lesz, mint az ipv6 átállás, amíg meg nem hal mindenki ali 512 bájtos bativ szektorméreten nőtt fel, esély sincs a 4Kn tényleg teljes elterjedésére.-
-
-
roseA580
tag
válasz
ricsip #56160 üzenetére
Szia!
Nekem van egy hasonló HDD-m, ST12000NM000J-2TY103 (12 TB)
Amit szintén SN06-ra frissítettem, ennél nem tapasztaltam ilyen problémát! (a TC pár perc alatt végzett is a kereséssel)DE
Egy 8 TB HDD a SN06-os frissítés után elkezdett hibázni, de ennek valószínűleg nem volt összefüggése a frissítéssel hanem inkább a többszörös áramszünetek alatt nem tudott rendesen fel pörögni és valószínűleg a forgó lemezhez ért a fej.
Az esetedre visszatérve:
Szerintem nehezen elérhető szektorok vannak a HDD-n, amit pl. egy HDS pro-val le is ellenőrizhetsz olvasási felület tesztet futtatva.
-
ricsip
addikt
Megpróbálkozok én is 1 érdekesen komplikálttal itt, hátha lesz olyan aki tud rá érdemben reagálni:
seagate exos x18 18TB SATA non-SED (pontos modellkód: ST18000NM000J-2TV103), firmware: SN06, 4Kn szektorméretre átformázva, 512e-ről (mert miért ne!), NTFS klaszterméret 16K, power mgmt-ben az idle_A state van egyedül engedélyezve, idle_B_C és Z state-ket letiltottam. Nem fekvő helyzetben van beépítve, hanem a rövidebb oldala mentén 90 fokkal "állítva", eszköz hőmérs kellemes 38-42 fok között végig. Workload 3 év alatt: lifetime writes 40 TB, tehát sehol nem vagyok az éves 550 TB-hoz képest sem. Szerintem még olvasással együtt sem (mert mint megtudtam nemrég, a workload TB/year-be nem csak az írás számít bele, hanem az olvasás is!)
Keresni akartam duplikált fájlokat, ezért total commanderben nagy (>3-4GB) fájl kereséssel és tartalom szerinti összehasonlítással. Elkezdte csinálni, sebesség normális 180-250 MB/sec között ahogy az kell. Majd fél perc után olyan berregő hangott kezdett kiadni, mintha a villanymotor megakadna. A sebesség meg leesik 30 MB/sec körülre. Pár másodperc ilyen borzasztó zümmögés után megint felmegy 200 MB/sec-re, folytatja, majd kb. 10-20 másodperc után megint jön ez a zümmögés, megint belassul. 100 gigát engedtem neki így végigdarálni, de aztán végül megszakítottam a műveletet. SMART szerint minden rendben, nincs error log entry, nincs reallocated v. pending sector, meg úgy általánosságban minden zöld. Windows eventlog sem ír semmilyen disk hibát.
Ilyen hangokat korábban nem sikerült hallanom h. produkálna, pedig itt pörög az asztal alatt 0-24ben pontosan 3. éve. Mondjuk ilyen workload-ot nem is nagyon csináltam eddig.
Az érdekesség az egészben h. karácsony környékén updateltem a firmware-t rajta SN03 --> SN06-ra. Az én gyanúm h. ettől kezdte el csinálni. De nem szívesen lépkednék vissza firmware-t ha nem muszáj (seagate engedi downgrade-elni ha kell), elég risky-nek tartom ezt a HDD firmware updatet amúgy is. Changelog-ot kiszedni seagate support-tól nem lehet, próbáltam már 1-1,5 éve, több forrásból is, de mindegyiknél lukra futottam. Ha meg nincs SMART hiba, hibajeggyel is elküldenének a fenébe ha nem 100 ezret rendeltem be tőlük.
Van bárkinél hasonló eszköz a fenti körülmények között, és futtatna hasonló tesztet, h. vajon ez üzemszerű működés (nagyon kétlem) v. tényleg SN06-on jött csak elő?
[ Szerkesztve ]
-
-
ricsip
addikt
válasz
paisacha #56134 üzenetére
Tudom már késő, de másnak is hasznos lehet, ha kell egy free program ami a lemez beépített SMART diagnosztikáját futtatja le, és az eredményeket kiolvassa:
https://github.com/ashaduri/gsmartcontrol/releases/tag/v2.0.1
free, töltsd le, ebből futtass le egy teljes (extended) self-test smart tesztet. Ha nem ismeri fel a diszk típusát elsőre, updateld a menüből a diszk adatbázisát, aztán olvasd újra a smart adatokat.
Ha elindítottad a tesztet, eltarthat jópár órát amíg végez. Az eredmény vagy az lesz h. 100% completed, és no error found. Vagy megàll az első talált hibànál és félbeszakad a teszt.[ Szerkesztve ]
-
-
cocka
veterán
Amúgy 2.5-esek kis méretükből adódóan (főleg ha csak adattárként használom őket és néha leemelem őket a polcról) csomó ütközésnek vannak kitéve. Ha írás közben véletlenül belerúgok (padlón van), akkor azt már értem, hogy kuka. De mi van akkor, ha nincs is áram alatt, csak mondjuk leejtem vagy véletlenül megbotlok benne? Akkor is kuka?
-
elfelejtette
veterán
válasz
King Unique #56152 üzenetére
"Lemezkezelés ablakban egyáltalán NEM látszik a vinyó"
Akkor a tárolóhelyeknél célszerű megnézni.
A screenshotokkal ellátott linkelt #51138-as hsz-beli leírás (Vezérlőpult - Tárolóhelyek) működött, már látja is a win a létrehozott partíciót.
Köszönöm szépen a segítséget, ha esetleg bármikor összefutnánk, vendégem vagy egy sörre."Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
King Unique
titán
válasz
elfelejtette #56143 üzenetére
How to format a new hard drive on Windows 10
Elég alap dolog, hogy Windowson is értelemszerűen először inicializálni kellene a vadonatúj HDD-t pl.a lemezkezelőben, 2 TB-os tárolókapacitás felett mindenképpen GPT séma szerint a teljes lemezterület partícionálásához, majd utána particionálás és gyorsformázás NTFS-re.
"Lemezkezelés ablakban egyáltalán NEM látszik a vinyó"
Akkor a tárolóhelyeknél célszerű megnézni.
[ Szerkesztve ]
-
Ottó58
senior tag
válasz
elfelejtette #56149 üzenetére
[link] lehet h. segít.
» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «
-
cocka
veterán
válasz
elfelejtette #56149 üzenetére
Nem tudok jobbat.
-
elfelejtette
veterán
Bocs, igazából a Minitool Partition Wizardra gondoltam.
Mint írtam, a Lemezkezelés ablakban egyáltalán NEM látszik a vinyó. Tudom hogy lehet egy partícionálatlan vinyón új köteteket létrehozni, de ez a vinyó ott nem is látható. Pedig a HDSentinel is látja...
Az Eszközkezelőben ha megnyitom a vinyó tulajdonságait, a "Kötetek" fülön belül kilehetne listázni a lemezen található partíciókat, viszont ekkor ez a hibaüzenet jelenik meg: " Nem található a lemez kötetinformációja.""Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
cocka
veterán
válasz
elfelejtette #56145 üzenetére
Szervusz!
Partition Magic az valami őskövület lehet.
https://en.wikipedia.org/wiki/PartitionMagic
Ugye nem erre gondolsz?
Windózban:
billentyűzet Windows gombja + R (nyilván nyomva tartva az elsőt), vagy megkeresed a futtatást. Oda beírod ezt:diskmgmt.msc
Kikeresed a partíciókat nem tartalmazó merevlemezt, aztán jobb klikk a szabad területén és gondolom ott lesz valami menüpont hogy MBR-t vagy GPT-t szeretnél-e belőle létrehozni. Az a baj, hogy én most nem tudom pontosan idézni a menüpontokat, mert nekem nincs unallocated vinyóm.
1 terás esetén gyakorlatilag tök mindegy, hogy MBR vagy GPT, akkor nem mindegy, ha rendszerpartíciót akarsz belőle. Ha az "inicializálás" megtörtént, utána már létre lehet hozni partíciókat is.
-
elfelejtette
veterán
Hogyan kell azt csinálni? Életembe nem láttam még ilyen hibát, eddig minden vinyót felismert a lemezkezelő is...
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
válasz
elfelejtette #56145 üzenetére
Előbb inicíalizálni kell a winyót!
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!
-
elfelejtette
veterán
Szia!
Köszönöm a választ, vadi új a vinyó, soha nem volt még gépben. Az érdekes az, hogy a biosban (uefi) látszik, az eszközkezelőben látszik, és a HD Sentinel is, de a Win telepítő nem látja és a Particion Magic sem...
Hogyan lehet aktiválni, hogy partícionálni lehessen?"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
cocka
veterán
válasz
elfelejtette #56143 üzenetére
Partícionáló programok mit mutatnak? Használtad már korábban azt a vinyót és akkor jó volt?
Nem lehet, hogy a vinyó még unallocated? (ha esetleg újonnan lett véve)
Unallocated az az, amikor se partíció nincs rajta, se partíciós séma. (MBR vagy GPT)
De ha eszközkezelőben megjelenik, partícionálókban megjelenik, HDSentinelen futtatható rajta felületteszt, akkor tényleg csak ennyi lehet a probléma.
-
elfelejtette
veterán
Sziasztok!
Egy szűz, frissen telepített Win10-es AMD Ryzen 5-ös gépbe bedugtam egy WD10EZEX vinyót tároló kötet céllal. Az Eszközkezelőben is megjelenik, "ez az eszköz megfelelően működik". Sajnos a Sajátgépben viszont már nem látja a meghajtót. Az Eszközkezelőben ha megnyitom a vinyó tulajdonságait, a "Kötetek" fülön belül kilehetne listázni a lemezen található partíciókat, viszont ekkor ez a hibaüzenet jelenik meg : " Nem található a lemez kötetinformációja."
Másik gépben is ezt kaptam. Mi lehet a probléma?
Üdv."Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
Zhyte
újonc
Sziasztok!
Vettem 2 hónapja egy Seagate - IronWolf Pro 4TB - ST4000NE01 HDD-t,
viszont elég érdekes hangokat produkál, ha rájön az ötperc.
Nem tudom megfogalmazni pontosan, mit csinál, ezért csatolok 1-1 hangfelvételt.
[link]
Az egyik felvételen talán mintha kerregne, és nekiütődne a motornak a fej.
A másik felvételen pedig mintha zizegne vagy szikrázó hangot adna ki.
Leginkább a kerregéses dologgal van a baj. Ha olyanja van, abbahagyja X órán belül,
de volt, hogy kíváncsiságból úgy hagytam, hogy majd abbahagyja.
Hát, nem hagyta még 10-12 óra után sem abba.
Néha egy újraindítás segít neki, de van, hogy az sem, így ki kell teljesen kapcsolni a NAS-t, majd újra be, és megjavul.
A 322 meghajtó-újracsatlakozást egy SATA-kábelcsere megoldotta.
Valakinek tanácsa, hogy mi lehet ez? Mert eléggé bosszantó. Garanciás probléma lehet, vagy ez „ilyen”?
Előre is köszönöm a segítséget!Szegedi Dávid
-
tserrof77
őstag
Itt már a belseje (fejszerelvény, talán még a csapágyazás is) olyan sérüléseket kapott, hogy csoda, hogy működik. A kalapács végleges megsemmisítésre jó. A csavarhúzó is. Javítani nincs mit.
Két informatikus beszélget: Neked milyen hosszú volt az eddigi legjobb kapcsolatod? Válasz: 8Mbites DSL 2 év hűségnyilatkozattal :)) Laptopszerviz (is)
-
cocka
veterán
válasz
tserrof77 #56137 üzenetére
Nekem meg a padlón volt egy 2.5-es épp írtam rá, amikor véletlenül persze belerúgtam (soha azelőtt), azóta az van, hogy hibás szektorok milliói, de nem is ez az érdekes, hanem olyan, mintha HDSentinel teszteléskor eljutna egy olyan pontra amit vagy nem tud írni vagy nem tud olvasni, onnantól kezdve kattog és utána minden azt követő szektort hibásnak mutat. Meg kapásból I/O error is van, mert feszt az eszköz nem elérhetőt dob vissza. (hát úgy persze, hogy minden további szektor "hibás")
Tehát a HDSentinel nem tudja megjavítani, mert egyszer látszólag megjavítja, újracsatlakoztatom, megint elölről kezdi a javítást. Érdekes, hogy ennek ellenére bizonyos mennyiségű adatot így is lehet rá másolni.Kérdés: Jöhet a kalapács vagy a csavarhúzó vagy ne reménykedjek a probléma megoldhatóságában? Szerencsére semmilyen adat nem veszett el róla, ami elveszett volna, ahonnan rámásoltam, ott még megvolt.
[ Szerkesztve ]
-
KaqXar19
tag
hello!
asustor nason kulso hazban logott egy WD Red Pro 10TB 3.5" 7200rpm 256MB SATA WD102KFBX, amire alkalmankent csinaltam egy mentest, azon kivul kikapcsolt allapotban volt.
egyik alkalommal nem latta a disket a nas, atdugtam win11-re, az nem tudta inicialni.
megneztem ubuntu livecd alol is, es itt sem lehetett formazni, particionalni, semmit.van meg ra garancia, de van a lemezen 1 konyvtar, amiben szenzitiv adatok vannak es nem szeretnem, hogy esetleg valaki visszaallitsa az adatokat a nagykerben/szervizben/gyarban/akarhol.
van valami otletetek, hogyan tudnek biztosra menni, hogy az adatok nem allithatoak vissza, de ugy, hogy a garanciat nem vesztem el?
koszi
InWin Chopin MAX eladó
-
tserrof77
őstag
válasz
paisacha #56134 üzenetére
Ha sikerült lementeni minden fontos adatot, akkor nyugodtan engedd is el. Erre már semmi (főleg fontos) adatot nem bíznék. Esetleg TV-re kötve felvenni adást. Ez, innentől bármikor beadhatja a kulcsot. Javítani nem érdemes.
Két informatikus beszélget: Neked milyen hosszú volt az eddigi legjobb kapcsolatod? Válasz: 8Mbites DSL 2 év hűségnyilatkozattal :)) Laptopszerviz (is)
-
Icamingo
tag
Sziasztok!
Wd 1.5 gb winyót a Hdd sentinel 100/100-nak látja, azonban mikor partíciót akarok létrehozni, akkor hibát dob. Jelenleg egy külső rackben van, usb-vel csatlakozik a géphez, más winyó jól működik benne.
Enyhe kattogást hallok a winyóból.
Mi lehet a baja?
Hdd Scannel bróbáltam törölni, de csak dobálja végeláthatatlanul a "bad block"-okat
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
-
paisacha
tag
Sziasztok!
Adott egy 2,5-es WD hdd, amit írás közben zuttyant kb. 30 centit. Sajnos a földre...
HD Sentinel 94%-osnak mutatja, teljes felülettesztet regisztrált verzió hiányában nem tudtam róla csinálni. Kb. 100 GB adat van rajta - 4-5 file-t nem tudott a rendszer átmásolni. A tokban a masina jól hallhatóan mozog - nem fémes az ütődés, de valami nem ok. Már nem garis, de kb. 3 óra futásteljesítmény van csak benne.
Kérdések:
1. Milyen lehetőségek vannak a javítására? Van -e valaki itt / ismertek -e valakit, aki foglalkozik javítással?
2. Mik lehetnek az opciók? Mennyire lehet javítható, hosszabb távon mennyire lehet megbízható egy ilyen lemez?
3. Kb. mennyibe kerülhet egy ilyen javítás...?Tudom hogy minden sérülés más, minden lemez más - most csak kb. ahhoz kérnék támpontot hogy érdemes -e foglalkozni vele vagy kuka / csökkent értékűként értékesítés...
Előre is köszönöm!
További szép napot!
-
tibaimp
nagyúr
válasz
pandras83 #56131 üzenetére
De, amúgy roseA580 kollégának is igaza lehet, a HDS-el ezt a javítást megcsinálni, de előtte mentsd le!
roseA580: Én is megvettem a HDS-t, mivel eléggé sok HDD-m van, így nagyon hasznos!
-
roseA580
tag
válasz
tibaimp #56129 üzenetére
Szia!
8 függő szektor miatt biztos hogy nem fogják kicserélni!
Amit például akár egy írás közbeni áramszünet is okozhatott.Én könnyű helyzetben vagyok mert van regisztrált, megvásárolt HDS pro-m, így rá küldenék egy javítást.
Ha nem talál hibás szektort akkor én nyugodtan használnám tovább a HDD-t!
Természetesen az adatmentés azért mindig ajánlott!
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz
pandras83 #56128 üzenetére
Én tuti végeznék egy biztonsági mentést, ha más nem felhőbe a legfontosabbakat, és próbálnám gariztatni ezt, esetleg párhuzamosan venni egy másik HDD-t, és nem P300-as Toshiba-t, mert az nem annyira erős választás.
-
pandras83
őstag
Sziasztok!
Mennyire kell aggódni 8 szektor miatt? Egy hete vettem észre, azóta naponta ránézek és egyelőre fix 8. Kb fél éves a HDD, hibajelenség nem volt. Jelenleg sajnos nincs extra helyem másolni és újraírni az egész hdd-t, ezt olvastam redditen tanácsként. Van teendőm?
Cyberfuck Patchrunner
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Fr@nkieWilde #56125 üzenetére
Na, Hála Istennek! Örülök, hogy bevált, remélem le is sikerül menteni róla, amit kell.
-
tserrof77
őstag
válasz
thepinti #56123 üzenetére
Lemezkezelőben mit ír rá?
Ha átment RAW-ba, arra korábban King Unique fórumtárs írt egy összefoglalót, mit lehet vele tenni.
-
thepinti
újonc
sziasztok!
van egy ilyen hdd-m, ami folyamatosan napi használatban volt a gépemmel
https://www.gigaplaza.eu/western-digital-elements-desktop-3tb-35-kulso-merevlemez-usb-30-9614
win10 alatt működött néha lecsatlakozott es újrakellett indítanom, de működött.
feltettem a win11-et es azóta csak jelzi a partíciót, de ha megakarom nyitni hibát ír ki.
a régi win10 rendszeremmel is ugyanez a probléma van most, lehet koccant a falhoz csak nem vettem észre.nagyon fontos adataim vannak rajta, mit tudok ezzel az esettel csinálni?
-
sacren
junior tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hhdvel kapcsolatban.
Van a gépemben adattárolásra egy hdd.Az oprendszer ssd-n van.
Miért kapcsol be időnként(hallhatóan felpörög) a hdd ha nem használja semmi?
Esetleg ki lehet ezt valahogy kapcsolni ,hogy csak akkor pörögjön fel ,ha valóban használva van az a meghajtó? -
-
liksoft
nagyúr
válasz
Lionel #56117 üzenetére
Az a vékony átlátszó fólia része a panelnak. Minden WD tartalmazza, sőt Seagate is. Persze jobb a hővezetés anélkül, de a panel szerelhetősége viszont rosszabb. Ami kritikus inkább, a panel és a mechanika közti elektromos kontaktusok. Ott szokott bizonytalanság kialakulni. A drive hűtése meg amúgy is fontos feladat.
Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik).
-
Lionel
csendes tag
Megosztom egy friss tapasztalatomat. Talán segíthet másoknak.
A napokban hosszú szenvedés után elhunyt az egyik merevlemezem. Egy ideje gyártotta a gyenge és olvashatatlan szektorokat, látszólag minden ok nélkül. Tegnap végül odáig jutott, hogy annyira beterhelte az alaplapi SATA vezérlőt, hogy az más lemezeket sem tudott már kezelni. Kíváncsiságból nekiálltam szétbontani és a nyomtatott áramköri lap szokatlanul könnyen lejött. Láttam, hogy a vezérlő elektronika és a fémház közötti hővezető pad szokatlanul csillog és a tapintása is sima. Kiderült, hogy az összeszerelés során nem távolították el a pad hordozó fóliáját. Ezzel gyakorlatilag kiiktatták a hőelvezetést. Ennek ellenére a belső szenzor szerint mindig a normál tartományban volt a meghajtó hőmérséklete, de közben lassan megfőtt a vezérlőáramkör. -
roseA580
tag
Érdekes dolog hogy az "Y" kábel sem segített, valami itt nem kerek...
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Fr@nkieWilde #56113 üzenetére
Hogy néz ki a csati?
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Fr@nkieWilde #56111 üzenetére
Igaz lehet. Akkor olyat lehetne még megpróbálni, nézni olyan adaptert ami csatlakoztatható erre, de külön 230V-os tápot kap. 2,5 col esetében ez nem szükséges, az OK, de például 3,5 colos külső HDD-k, mind külső táposak!
[ Szerkesztve ]
-
Fr@nkieWilde
senior tag
válasz
tibaimp #56110 üzenetére
Nem okos a tv-m. Egy Philips saját fejlesztésű fapados rendszer fut rajta, ami tud videókat lejátszani, ennyi. Megnézem ezt a linux-os tippet, köszönöm.
Én megmondom őszintén, hogy elsőkörben inkább hardverre gondoltam. Arra, hogy esetleg a tv usb-je más, tán nagyobb áram mennyiséget ad neki. De ez csak laikus tipp. Lehet valami usb-s fórumot is megkeresek a linuxos próbán túl.Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Fr@nkieWilde #56109 üzenetére
A bontás akkor nem játszik!
Viszont, ha a TV-d okos TV, gondolom az, azon is valamiféle Linux fut, nem? Egy próbát megér a PC-n is.[ Szerkesztve ]
-
Fr@nkieWilde
senior tag
válasz
tibaimp #56108 üzenetére
Igen, normál esetben kuka. Majdnem ki is dobtam már, csak gondoltam adok neki egy lehetőséget a tv-n. És láss csodát, ment. Nem zökkenőmentesen, de minden elindul és végig is megy a lejátszás.
Ez a bontás már volt nekem is eszemben, de sajnos pont ugyanaz a helyzet vele, mint az általad mutatott Samsunggal.
Ha csak addig beindulna, hogy le tudjam valahogy menteni a tárolt filmeket, jó lenne
Linux még nem jutott eszembe.
Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Fr@nkieWilde #56106 üzenetére
Ha jól értem kuka lenne a HDD-nek amúgy!
Én egy dolgot még megpróbálnék, szedd szét a házból vedd ki a HDD-t magát, ha szerencséd van, egy sima SATA csatis 2,5 colos HDD lesz benne (nem úgy, mint a Samsung M3-as) és próbáld meg direktbe rákötni SATA-ra a PC-ben, esetleg valami pendrive-ról boot-olva Linux-ot. Csak tipp!
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Fr@nkieWilde #56106 üzenetére
Igazán nagyon sajnálom hogy TV-re volt kötve filmeket "másolt" le és nem használható fel más környezetre, mondjuk laptop vagy pc. Sajnos ez van.
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Sziasztok!
Tud-e valaki segíteni a problémámmal?
Adott egy Toshiba DTB440 (4Tb) külső, 2,5" méretű hdd. Filmek tárolására volt használva.
Ezer+ a hibás bad sectorok száma, 0%-os sentinel szerint.
PC-re csatlakoztatva meg sem mukkan (alaplapi USB 2 és USB 3, win 10 pro 64bit, új Y alakú kábellel is néztem, nem csak a gyárival), sőt lefagy vele a gép.
Viszont a Philips tv-nek az USB csatlakozójára dugva a tv azonnal kezeli a lemezt, jóformán bármely filmet kiválasztva működik is, lejátssza hiba nélkül a kiválasztott filmet.
Ez van a tv-re írva az usb-hez: 5.0V 500mA
Hogy lehet ez? Illetve hogy bírhatom működésre pc-n is?
Adatot mentenék róla.Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!
-
King Unique
titán
válasz
kisubul27 #56103 üzenetére
• HDS
—►
Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?
• #55283Ha a #56088 alapján nem kicsit szektorhibás a HDD, akkor először nyilván azt kellene megpróbálni valahogyan rendbe tenni, majd utána nekiállni inicializálni és egyebek.
Ha nem megy, akkor garanciális csere, vagy annak híján kb. kuka. Ennyi![ Szerkesztve ]
-
kisubul27
újonc
De, egyébként ez pont olyan. Beraktam a HDD-t a gépembe, de sajnos ugyanaz a helyzet. Inicializálásnál CRC hiba. Eszközkezelő, merevlemezek, menüben látja az op rendszer, de az alábbi a jelenség a beolvasást követően :
Esetleg DOS-ból valamilyen módon nem lehet feléleszteni? Köszönöm ha tudtok segíteni! Üdv, Peti -
Evolution55
csendes tag
válasz
King Unique #56101 üzenetére
Rendben köszönöm, jelenleg csak indítással kapcsolatban kértem segítséget, az adatmentést megoldom.
-
King Unique
titán
válasz
Evolution55 #56097 üzenetére
Ha adatmentés a cél, akkor értelemszerűen az adatmentés - HDD - SSD - Flash topikban kellene érdeklődni, mivel a jelen topik - HDD probléma (nem adatmentés) - azzal nem foglalkozik.