-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
Ha az esések nagyságát akarod összehasonlítani (%), logaritmikus skálával jobban jársz.
2008-ban 5-6 hónap alatt kevesebbet esett a részvény (arányokat tekintve), mint most jan. óta. Úgy, hogy tavaly is végig esett. Csőd szélén táncoló utolsó junk ez a részvény így ránézésre, közben a világ egyik legnagyobb pénzügyi intézetéről beszélünk.
-
PredatorZoli
senior tag
Rövidtávú spekulatív befektetésben gondolkodó külföldi tőkések vettek forintot, hogy 18%-on egy napos betétben fialtassák. Most, hogy megnőttek a kockázatok, inkább kivették a pénzt a betétből és visszaváltották eurora meg dollárra, így beesett most a forint mert eladási hullám indult meg, ez az elmélet.
-
Ixion77
Topikgazda
Hmm. Igazad lehet. Akkor lehet, hogy mégsem lesz hard landing. Csak nagyon hosszú soft landing
Az elméletem azon alapul, hogy úgy látom, hogy a jegybankok sokkal gyorsabban reagálnak mint valaha. Amint megjelenik egy repedés, már tekerik is rá a ragasztószalagot. Hogy ez meddig fog így működni azt nem tudom, de egyelőre működni látszik.
Eddig mindig a munkanélküliség megugrása volt a döntő tényező. Azon kívül még ingatlanpiaci megingásból tudok elképzelni kezelhetetlen krízist.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
j0k3r!
senior tag
-
Segal
veterán
Ez egészen addig működhet amíg egy hirtelen jött hír hallatán be nem következik valami pánik. A hard landingot nem szokták előre várni, az csak úgy beköszön, hogy megjöttem
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
julius666
addikt
Az éveken át elhúzódó lassú, egyre fojtogatóbb recesszió sehol nem soft landing. A soft landing alatt azt szokták érteni, hogy kicsit visszaveszünk a növekedés üteméből, esetleg pár negyedévig akár stagnál is a gazdaság. Soft vs hard landing vitában leginkább arról van szó, hogy földhöz lesz-e verve a gazdaság vagy sem. A hosszú döglődés az térképen sincs, azt tényleg senki se szeretné.
-
nort_on
senior tag
Mínuszos? Az azért csúnya lenne. Bár igaz, hogy volt már olyan...
21-ben áprilisban kezdtem DCA-azni, nyáron vettem többet 28k-n, valamennyit realizáltam év végén ATH után, de inkább csak mozi+tanulás volt. 22 H1-ben nem vettem semmit, augusztusban 20k-n egy nagyobb adagot, de a legnagyobb részét FTX csőd után 16.5k-n. wMA200 volt a cél, de wMA300-on nem lehetett nem all-in menni. Olyan 18k körüli átlagom van. Alapvetően hodli stratégia VanEck ETF-ek (előtte FTX-en voltam 4 account-tal a 8% kamat miatt, mázli volt, hogy ki tudtunk jönni a haverokkal), de fogok realizálni, tanulva a 21-es ATH-ból. A fomo és a mohóság nagyon el tudja vinni az embert, főleg, ha mindenhonnan a 100k ömlik.
[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
Nekem abszolut nem fáj, meg semmi más kényelem sem. Mindenki azt kezd a pénzével amit csak akar. Én csak azon szoktam időnként meglepődni, de tényleg utolsó alkalom hogy ezt leírom hogy az embereknek lassan a világ összes pénze sem lenne elég semmire, mert annyira elkényelmesedtek, meg olyan igényeik kezdtek lenni amiből nem hogy félretenni, de lassan megélni is egyre nehezebb.
Régen simán jó volt a kádárkocka/panel, most újépítésű az elvárás.
Régen simán jó volt a tömegközlekedés, most legyen autó (egyre több helyen 2-3 is)
Régen jó volt a párizsi, ma már a téliszalámit is csak undorral.
Régen jó volt egy mezei mobiltelefon is, ma a 400k-s is sz*r, mert van jobb...
Régen főztek, ma már csak rendelni tudnak.
Régen jó volt vidékre is utazni rokonokhoz mint nyaralás, ma valami rongyrázós külföldi út.
Messze nem volt ennyi, kütyüjük, ruhájuk, cipőjük stb az embereknek mégis elégedettebbek voltak mint most.
stb.
Minden legyen egyre nagyobb, gyorsabb, egyre sűrűbben legyen cserélve nem számolva hogy mibe kerül. Nincs rá keret? Majd hitelből. Az nincs már? Majd személyi kölcsönből... A hangsúly a tegnapra is késő lett volna...
Tehát az igények nőttek az árakkal együtt az egekig, mert persze hogy mindennek emelkedett az ára, ha tudták hogy taposni fogják drágábban is az emberek egymást csak hogy megvehessék. Viszont semmi sem tart örökké, amikor meg cserébe be van nyújtva (tartom hogy jelen pillanatban még csak kicsit) a számla, akkor jön egyből a nyomor, meg világvége meg hasonló...
Részemről befejezve a dolog"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
avl
senior tag
ugyanonnan: negyedevekre saccolgattak:
25% - 22% - 16% - 12% -> ez 18.75%-ot ad
25-23-17-11 -> ez 19.0%-otpersze nem mondom, hogy ök tudjak, de az elsö negyedev az szinte ismert, es negyedevekre talan könnyebb saccolni, összerakni az evet
pl. 25 - 20 - 15 - 8 is 68/4=17%-ot ad ! es itt azert igen komoly csökkenes plane utolso negyedevre lenne, ami inkabb valoszinütlen
-
aAron_
őstag
15.75% lesz akkor, ha az árindex év végéig meg sem mozdul, tehát innentől MoM átlag infláció 0%.
18.5% lesz, ha MoM az évesített átlag infláció 6.5% lesz márciustól év végéig. Ez esetben decemberi éves infláció 9% körül lesz. Kormány "ígérete" nem teljesen irreális.
Linearitást feltételezve. Lényeg azért látszik.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
avl
senior tag
meg is van az elsö 3 honape: 25.7 - 25.4 - 25.2, azaz az elsö negyedev atlaga 25.43%
"Márciusban 25,2 százalék volt az infláció...meghaladja az elemzők által előzetesen várt 24,9 százalékot. További kellemetlen hír, hogy a maginfláció 25,7 százalékra emelkedett az előző havi 25,2 százalékról. A nyugdíjas fogyasztóiár-index pedig 26,7 százalék volt.
...
A most közölt adat az előrejelzési sáv teteje, az elemzői konszenzusnál magasabb"[ Szerkesztve ]
-
-
Ixion77
Topikgazda
Van egy rossz hírem:
Kínában, külföldiként nem vehetsz ingatlant.Sorry, ezt buktad. Találj ki új tervet
(Nem vagyok szakértő a témában, csak rémlik. Ha minden igaz, még belföldiként sem vehetsz pl. termőföldet, csak nagyon hosszú távú bérleti szerződést köthetsz a Párttal.)
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
attiati
veterán
Nem "termékek", hanem a huf hozamgörbe értékei, adott lejárathoz.
Végülis ha úgy nézzük, akkor mégiscsak termékek, másodpiaci állampapír hozamok, banki jegyzések alapján.A lényeg, hogy történt 80-100 bázispont hozamcsökkenés különböző lejáratokra.
A piac elfogadja az MNB lazítást és elébe megy, hogy a hozamcsökkenésen keressen.[ Szerkesztve ]
-
-
Segal
veterán
A 25 bázispontos emelés volt előre beárazva."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Ixion77
Topikgazda
Valóban nem. A hitelessége megőrzése érdekében kénytelen volt meglépni ezt a +0.25%-ot, és előadni hogy "adatvezéreltek maradunk", de 90%+ az esély hogy ez volt az utolsó emelés. Sőt, igen valószínű, hogy lesz idén még csökkentés is.
A piac se ment se a döntés után, se a beszéd alatt igazán sehová. A végére lett egy némi lekonyulás, de semmi komoly.
Szóval nincs miről beszélni.Esetleg poénkodhatunk:
2022: "Soft landing."
2023: "Mild recession."
2024: "OMFG!""Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Hi!King
őstag
Akár rossz is lehet, egyrészt mert a piac tekintheti a kamatemelési ciklus végét egy olyan üzenetnek is a FED részéről, hogy már akkora bajt okoz a pénzügyi rendszerben illetve a gazdaságban, hogy már nem folytathatja tovább a kamatemelést.
Másrészt a magas kamat középtávú hatásai nem biztos hogy már mostanra teljes mértékben érvényesültek. A megdrágult hitelek ugyanis csökkentik a pénzmennyiséget a gazdaságban, így részvény befektetésre is kevesebb jut, emellett a relatív magas kamatkörnyezet úgy, hogy már nem várunk további emelésre, a kötvény piac felé terelheti a befektetőket a részvénypiac helyett.
-
julius666
addikt
Ezt az írást ajánlom figyelmedbe (már volt párszor linkelve): [link]
Ha hosszú lesz a szünet (=erős a gazdaság és nem esik ki nagy csontváz) akkor még simán jöhet felfelé irány a részvénypiacon, de azért ez nem garantált.
Annyit tennék még hozzá, hogy a piac nagyon rövidre árazza a "kifúj" fázist jelenleg, illetve ha a piaci kamatokat nézzük (ami ugye az effektív eredője a történetnek) akkor már minimum az első bankbedőlések óta itt tartunk, szóval az azóta történt részvénypiaci emelkedést akár a szünet számlájára is írhatjuk (a piac előre beárazta).
[ Szerkesztve ]
-
-
attiati
veterán
0% THM-es áruhiteleket nem a pénzügyileg tudatos ügyfelek veszik fel, ne magadból indulj ki.
Ha így lenne, akkor a hitelkártyával sem szerezne új fizető ügyfelet a bank.Pénzügyi viselkedési minták alapján modellezhető, hogy mennyi "fizető" ügyfél lesz ezekből az áruhitelekből.
Abból pedig be lehet lőni az árazását.[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Némileg más ilyen ETF-et tartani, mint azonos tőkeáttéttel neked magadnak longolni az alap ETF-et (=hitelt veszel fel és részvényt veszel belőle). A pontos algoritmust nem ismerem, de a napi mozgások "multiplikálódnak" bennük ennek minden előnyével és hátrányával. Ugye hitellel negatívba is mehetsz, ezek az ETF-ek nem igazán tudnak negatívba menni. Nem mindig triviális pontosan mennyire és miért követik le viszont az alap index mozgását. Oldalazó piacon jellemzően alulteljesítik a vállalást, de pl. a 2020-as őrült COVID pénznyomda felpattanásban felül is teljesítette a TQQQ az alap QQQ háromszorosát.
Alapvetően daytradereknek lett kitalálva, az alapkezelő napon túl tartást nem is ajánl a fura működés miatt ezekhez az ETF-ekhez általában. Elmúlt évtizedben nagyon jól működtek hosszútávon tartva is, de bármikor jöhet valami olyan piaci turbulencia, ami kirúgja a működési mód valamelyik lábát és akkor nagy szívás lehet. COVID-os "negatív olajár" idején aki nagyobb tételben szintetikus olaj ETF-et tartott valszeg izzadhatott, nem keveset. Na ez hasonló téma.
Crypto ETF-nél mondjuk lehet nem parább tartani.
-
Sisco2
tag
Pusztán a jelenlegi kormány gazdpolját extrapoláltam a jövőre..
Persze bármi lehet, de ennek a legnagyobb az esélye azért evvel tudok csak számolni jelenleg. A nagyon durva erősödés még ha természetes piaci folyamatok indukálnák is, szinte biztos vagyok benne hogy mesterségesen megakadályoznák.Nyilván ennyire pontosan nem lehet meghatározni, mint ahogy most séróbol felskicceltem
De azért ha hosszutávu trendet nézel akkor látszik ez, és nem csak technikai oldalrol lehet megindokolni hogy miért arra amerre.Egy picit gyengült a forint és megint kezd téma lenni a mindenmeghalunk..
Csak arra probáltam utalni hogy evvel azért lehet valamennyire tervezni.
Belöttem egy árfolyamot ami szerintem egy támasz a hosszutávu gyengülő trendben, és erősnek számít én folyamatosan váltom a forintot euroba azért is mert ugyis kell ETF -re mindig és akkor már legyen betárazva relativ jo árfolyamon EUR-ba.
Szerintem most erősnek számít a forint. 370-375 környékén.
Még az is lehet hogy kamatcsökkentés után is itt marad, nem biztos feltétlenül hogy nagyot fog gyengülni ha normálisan kommunikál a jegybank, nem lesz dilettáns mint legutóbb 18% pánik kamatemelés elött. Régioban még mindig durvan kimagaslo a kamat még a 13% is az lesz. Ha megkapjuk az EU pénzt, háboru véget ér, 360 alá is mehet. Akkor is erős lesz, de szerintem már most is az a forint.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Egyebkent nem csak azert, hanem mert a piaci gazarat befolyasolja a kereslet is. Tehat magatol ertetodoen a legmagasabb aron probalnak a legtobben gazt venni, egyebkent nem lenne ennyire magas az ar. (Nem mentegetem a kormanyt, de kicsit olyan, mint amikor valaki a csucson vesz reszvenyt -- konnyu mondani, h ne a csucson vegyel, de akkor es ott nem lehet tudni, hogy az-e a csucs vagy 5x magasabb.)
while (!sleep) sheep++;
-
Ringman
nagyúr
az elég nehezen fordulhatott volna elő, hogy egy eu-s tagországban elfogy a gáz, mikor külön ellátásbiztonsági jogszabályok vannak erre az esetre kidolgozva.
az sem csoda, hogy a behazudott energetikai veszélyhelyzetet sem hagyta szó nélkül az európai bizottság: [link]
meg az sem, hogy nem akaródzik a közös eu-s gázbeszerzésben részt venni, mert úgy nem igazán jön a kickback a megfelelő számlákra.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
donat_sz
senior tag
pont ma láttam egy cikket, ahol közel 600e üresen álló ingatlant említenek idehaza.
100eFt éves adó/ingatlannal máris kerestek 60 milliárdot. Márpedig üresen álló saját ingatlana "csak a gazdagoknak lehet".Ha e mellé fehérítik a rövid és hosszútávú ingatlan kiadást, emelik az szja-t, adóztatják az adómentes megtakarításokat, akkor gyorsan lehet növelni a bevételeket a "gazdagok" kárára
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen