-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
j0k3r!
senior tag
Nehéz elképzelni, de vannak akik már szeretnék: [link]
Véleményem szerintem jövő héten még a már beárazott 25 bázispontot rádobja a FED, és utána:
A, ha a mai CPI enyhébb lesz a vártnál, akkor belengeti, hogy itt lehet a vége
B, muszáj neki további kamatemelést kommunikálnia, különben a parázs újra lángra lobban (vele együtt a tőzsde és a "kaszinózás" is)Nem lennék most a helyükben, de talán az infláció még mindig nagyobb ellenség úgy en bloc 330 millió amerikainak, mint hogy talán bedől pár regionális bank (de közben betéteseket kártalanítják).
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
Remélem elfér egy-két kép
memeis majd a jövőben a topikban (?)some men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
Szerintem azt a hitelességet már egy éve elvesztette transitory Powell, most inkább a visszaszerzésén dolgoznak
Egyelőre nincs rendszerszintű bankválság, szóval a mérleg az infláció fele billen szerintem is. Senki sem fog pár bank igazgatóért, hedge fund manager-ért könnyeket hullatni.
---------------------------------------------------------------------------
Mindenkihez
Amikor Biden azt mondja, hogy "No losses will be borne by American taxpayers", akkor az nekem nem teljesen tiszta. Abból kiindulva, hogy az állam bevétele legtöbbször adóból van. Mégis miből pótolják ki az FDIC limit ($250k) feletti összeget a betéteseknek? Ha jól értem, akkor az új FED facility (BTFP) azt csinálja, hogy kölcsönt ad a banknak amiért cserébe fedezetként elfogadja face/par value-n (nem piaci áron!) az államkötvényeket. Ebből fogják fizetni a bankok a betéteseket, vagy honnan lesz kipótolva az FDIC limit feletti összeg? Biden azt mondja, hogy az FDIC fizeti, szóval nekem nem tiszta a történet.
-
j0k3r!
senior tag
https://fred.stlouisfed.org/series/CIVPART
Ez a legfontosabb szám a munkaerőpiaccal kapcsolatban szerintem. A különböző unemployment rate-ek torzítanak, máshogy mérnek, kiesnek belőle emberek, ha X időn túl sem találnak munkát, stb.
Látható, hogy itt demográfiai okok vannak, de azért a COVID is odacsapott.
-
j0k3r!
senior tag
Szerintem, ha átmegy a mostani recesszió/gazdasági lassulás egy újabb pénzügyi válságba, akkor úgy fogják lemészárolni a cryptokat is, mint minden mást. Hiába gondolják azt a cryptosok, hogy ők védve vannak, mert nincs közük elvileg a bankrendszerhez (DeFi). Az elmúlt egy hét nem ezt mutatja.
TLDR; Nem hiszem, hogy a crypto safe haven lesz pénzügyi válság esetén.
-
j0k3r!
senior tag
válasz kozeposztaly #61 üzenetére
Nem nekem címezted, de én személy szerint már rosszul éreztem magam, hogy állandóan off-ban kellett írnom az aktuális hírekről, arról hogy hol van egy ellenállás, támasz, mozgó átlagok, vagy éppen, hogy egy makro adat kijött, vagy éppen valamelyik jegybank mit mondott és ennek hatására hova mentek a deviza, vagy kötvény árfolyamok. Ezek nem feltétlen a megtakarítással kapcsolatosak, habár hatnak rá. Viszont ennyi erővel a politika is hat a megtakarításainkra, de arról meg nem lehet beszélni.
Illetve már kicsit untam is, hogy 100 kérdésből 70 arról, hogy szól hogy szar az államkincstár, melyik állampapírt vegyem, hol lehet kincstári számlát nyitni, mit kell beírni utaláskor a mezőbe, 20 meg arról hogy hogy kell beutalni pénzt, revolut vagy wise a jobb, a maradék 10-nek meg talán volt értelme.
Folyamatosan ugyanaz a 2-3 téma megy körbe-körbe végtelen ismétléssel.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
https://swaggystocks.com/dashboard/options-max-pain/SPY
Ha a market maker szemével nézem a pénteki lejáratot, akkor $394 és $399 közé tenném az árfolyamot, hogy a legjobban fájjon. Nagy szakadást nem várok a héten.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #73 üzenetére
Szerintem itt két különböző "csoport" (?) is van a dolgok hátterében. Akit csupán annyira érdekel a megtakarítás, hogy DCA-val vesz havonta valami ETF-et, vagy éppen állampapírt, viszont egyátalán nem érdeklik gazdasági hírek az egy csoport. A másik csoport meg nézi a napi makro adatokat, technikai chartokat, opciókat, hozamgörbe változásokat, jegybanki nyilatkozatokat, stb. Az első csoportnak szemét és átgörgetnivaló tartalom, ami a második csoportnak hasznos és fordítva. Szerintem.
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
Ha összehoznak egy gazdasági lassulást, akkor az inflációból könnyen defláció lehet, ahogyan az 2008 után volt. Kicsit megugrik a munkanélküliség, aztán újra indul a nyomda pár év agónia után. Nem látom sem a jegybankok, sem a szuper populista politikusok részéről az igényt, hogy normálisan meg legyen oldva a probléma, mert az garantált népharag/bukás.
Mi annyit tudunk tenni, hogy (fel)ismerjük a játékszabályokat és igazodunk hozzá. Például forintban nem takarítunk meg hosszútávon, mert ismerjük a Matolcsy-Orbán kombó stratégiáját, amelynek allappillére, hogy olcsó munkaerő legyünk az EU-ban a forint kontójára.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
Ugye senkinek sincs a Charles Schwab-nál számlája??!!
-
j0k3r!
senior tag
Nem tényleges előjel, azért a smiley. Mondjuk a vicc nem zárja ki, hogy akár igaz is legyen. A napokban jelentőset esett az SCHW, gondolom a bank pánikok miatt. Meg kell nézni a legutolsó pénzügyi beszámolóikat, hogy van-e alapja a parának. De a helyedben nem aggódnám túl, ha $250k alatt vagy, akkor az FDIC szerintem biztosít baj esetén. Nincs céges részvénnyel kapcsolatom, szóval rakj a mondatom végére sok kérdőjelet.
-
j0k3r!
senior tag
Más téma. Mai SPY záró utolsó 5 perc, nézd meg a chartot. Na az ilyen mozgás, ami szerintem teljesen mesterkélt. A napi max pain $391 volt és szerintem a market makerek próbálták a lehető legtöbb embert megszivatni. Tegnap is ez volt.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Igen, ahhoz képest elég erősen zártak az indexek, hogy a VIX szemmel láthatóan emelkedett.
Kérdés, hogy lehet-e kezdeni valamit ezzel az információval. Nagyjából lehet tudni hol van a max pain, és azt is, hogy a market makerek erre törekednek. Vajon le lehet-e ezt kereskedni valahogy? Bár gondolom nem én vagyok az első, akinek ez eszébe jut
-
j0k3r!
senior tag
Initial Jobless Claims erősebb lett a vártnál, Philadelphia Fed Manufacturing Index meg gyengébb. Feszes a munkaerőpiac, de közben meg recessziós szinten az index.
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
A boszorkányLagarde egyelőre héja, azt mondja nem adják fel az infláció elleni harcot.some men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
válasz Domináns Hím #183 üzenetére
A GDP-jük meg a 15 évvel ezelőtti szinten. Recesszióban nem csoda, hogy csökken az infláció. Nagy zsenik, tényleg.
-
j0k3r!
senior tag
válasz Domináns Hím #185 üzenetére
Bocs, azt hittem Oroszországot írtad. Félreolvastam
-
j0k3r!
senior tag
Ez gondolom az új BTFP facility miatt van. Egyszerre megy a QT meg ez is. Ha kellően sok bank nyúl ehhez az új fajta "hitelhez" (inkább repurchase agreement?), akkor az akár teljesen kiolthatja a QT-t. Nesze neked FED 🤡
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Természetesen ez nem garancia semmire, de anno a Bear Stearns után is volt egy "relief rally", megünnepelve, hogy nincs itt baj. Aztán lehet, hogy már jövő héten a FED elrontja a kedvet, vagy nem. A SPY, QQQ elég túladott naposon, ott simán van tér felfele (+5-10%?).
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz julius666 #206 üzenetére
"FED-et különösebben nem érdekli, hogy a bankszektor részvények, vagy akár a teljes részvénypiac nem teljesít jól, ők gazdasági mutatókat néznek."
2019 nyarán mégis megfutamodtak, pedig nem rémlenek pocsék gazdasági adatok. Szerintem egy ki nem mondott mandátumuk a tőzsde stabilan tartása is, mert ha ott pánik van az beindíthat pénzügyi válságot (nyugdíjalapok, egyéb fundok, stb.). A tavalyi évben nagyon jól teljesítettek, úgy eresztettek a lufin, hogy aki számított, az jól viselte a dolgot.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Pozsár jókat ír, már legalább egy évtizede várja, hogy összeomoljon a dollár és valami commodity-ra épülő új világ jöjjön el. Persze a gyakorlati alkalmazásáról soha nem ír. Gondolom amikor országok majd egymással kereskednek, akkor hozzák-viszik az aranyrudakat real time a mostani ledger rendszer helyett. Ezután kicsit utánanéztem Pozsárnak és rájöttem, hogy nem érdek nélkül mondogatja ezeket, a Szaudi jómadarak ott vannak a Credit Suisse mögött. Innentől összeállt a kép, azóta más szemmel nézem az írásait. Ahogy az angol mondja "take it with a grain of salt". A Nyugat alkonyát is már 1918-ban megírta Oswald Spengler, de valahogy nem akar összejönni 100 évvel később sem
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Why Zoltan Pozsar's Bretton Woods 3 is SO WRONG [Eurodollar University, Ep. 217]
(egyébként ez egy jó csatorna (volt), haladóknak ajánlott eurodollar témakörben)some men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
Tudom mit állít Pozsár, régóta ugyanazt írja. Nem mondtam, hogy nem lesz valamikor igaza, csak azt, hogy tudni kell a mögöttes motivációját/elfogultságát. A fontosabb kérdés, hogy mikor lesz igaza? 5 év, 10 év, 20 év, 50 év múlva? Nem olyan könnyen adják fel sem az unipoláris világrendet, sem a reserve currency státuszt. Általában vér az ára a változásnak, ha a történelmet nézed. Én most 34 éves vagyok, jelenleg azt gondolom, hogy kitart a dollár hegemónia a nyugdíjamig (a tévedés jogát természetesen fenntartom).
Jó videó a témában: Principles for Dealing with the Changing World Order by Ray Dalio
(a könyv is megvan, az természetesen részletesebb)[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz Domináns Hím #234 üzenetére
Megkérdezem akkor tőled is, amit a hasonló érvelésű emberektől szoktam:
- a teljes vagyonod hány százaléka van jüanban, vagy kínai részvényekben?
- a teljes vagyonod hány százaléka van rubelben, vagy orosz részvényekben?És nem, az orosz meg kínai airbnb turista az nem számít
-
j0k3r!
senior tag
Mondjuk azt, hogy pont jókor* durrant be a globalizáció, pont jókor* lett a világ nyakig öntve emiatt dollárral. Nem csak Amerikában, hanem offshore (eurodollár - sokkal több dollár, mint onshore) a világ többi részén is. Nagyon mélyen ott van mindenhol a dollár, akár akarjuk, akár nem. Rengeteg a dollár hitel, amit bizony dollárban kell visszafizetni majd a jövőben. Tovább fent fog maradni a dollár hegemónia szerintem, mint azt gondolnánk.
* vagy éppen jól kitalálva, tanulva a múlt eseményeiből tudatosan
[link] 13:51-nél látszik az ábrán, hogy amikor már régóta hanyatlik egy birodalom, akkor is általában csak a legeslegvégén veszti el a reserve currency státuszt.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
Ötleteljünk egy kicsit. Tegyük fel, hogy biztosra tudjuk, hogy a jövő heti 25 bázispontos emelés lesz az utolsó FED kamatemelés a jelenlegi szigorítási ciklusban, és a mostani szintekről érdemben már nem nagyon fognak felfele menni a kötvény hozamok. Ki mit venne kb. 1-2 éves távra? Nekem a TLT jutott az eszembe (long irány).
-
j0k3r!
senior tag
Time is running out for small banks and their depositors as officials admit, "No Bailouts for You".
(Brent Johnson is azok közé tartozik, akit érdemes meghallgatni)some men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
válasz julius666 #298 üzenetére
Ezt már én is kérdeztem tőle, de csak egy lózungot kaptam válaszul a fősodratú médiáról (mint ahogy a többiek is gyakran ezt kapják). Több ilyen alakkal találkoztam már különböző platformokon, kettősbeszélőnek hívom őket.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz julius666 #324 üzenetére
Hahaha
Az elmúlt pár hét újra megerősített benne, hogy miért döntöttem jól, hogy a bank szektort kihúztam az egyedi részvényes portfóliómból. Mennyi esélyem lett volna mezei retail befektetőként kiszúrni ezeket a problémákat, ha a hatóságoknak sem sikerült? Azért kíváncsi vagyok jön-e ki valami hír a közeljövőben, hogy valaki azért időben kiszimatolta a dolgot és mondjuk az év eleje óta shortolta a regionális bankokat.
Más: Coordinated central bank action to enhance the provision of U.S. dollar liquidity
Érdekes lesz a holnapi nyitás
-
j0k3r!
senior tag
2025.01.17-ei lejáratút vettem $115 strike price-al, contractonként kb. $9.5 dollárért. OTM lévén az egész ár maga az idő. Nagyjából a portfólió 1%-át dobtam bele. Ugye, ha $115 alatt zár lejáratkor, akkor -100% profit, mivel az idő érték "elolvad" (előtte eladva kisebb bukó).
Én azt gondolom, hogy lesz a lejáratig valami gazdasági krach, a tőke ilyenkor szokásához híven átmegy TLT-be, kamatok újra le lesznek vágva a nulla közelébe. Szerintem egy $140-es TLT nem lehetetlen ilyen időtávon, és mivel ennél az árnál már ITM-be fordulna át, ezért az ára minimum 140-115=$25 lenne + az idő. Ami a bekerülési $9.5-ra nézve nagyjából 250% profit. Gyakorlatilag ez nekem egyrészt egy biztosítás/hedge (valószínűleg ebben az időszakban rosszabbul fognak teljesíteni a részvényeim), másrészt akár adhat extra likviditást, amikor szükségem van rá (1% -> 2-3%). Ha meg nem jön be az egész, és bukom az 1%-ot, én azzal is jól alszom, mert a portfólió maradék 99%-a valószínűleg kompenzálja majd.
Ha lejönne a TLT $100 alá, akkor szerintem még egy hasonló műveletet meg fogok ejteni.
#notafinancialadvice
-
j0k3r!
senior tag
-
j0k3r!
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Z790 Aorus Pro X / 14700K / 64GBKingston Fury Renegade 6400Mhz / 4080Super /
- Huawei P20 Pro 6/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Xiaomi Redmi Note 8T 4/64GB, Újszerű, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 6/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- -- ŐSZ INDÍTÓ HATALMAS RETRO PC KÉSZLET --
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen