-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PredatorZoli
senior tag
-
BlackV
őstag
Most már minden harmadik gazdasági cikk arról szól, hogy recseg ropog a pénzügyi rendszer.
"
él a gyanú, hogy a nagy jegybankok valójában esetleg nem óhajtják tartósan letörni az inflációt, éppen azért, mert évtizedek óta a világgazdaságban lévő adósságállomány felfújása volt a gyógyszer minden bajra. Ennek a hatóanyagnak a felhalmozódása pedig életveszélyes allergiás reakciót válthat ki egy másik monetáris politikai gyógyszer, a kamatemelés huzamos adagolása esetén. Valójában nem lehet megengedni, hogy a világban lévő adósságállomány átárazódjon, az infláció letöréséhez szükséges kamatszintek által vezérelve. Ez pillanatok alatt matematikailag garantáltan fenntarthatatlan pályákra tudná lökni a magán- és az államadósságok jelentős részét."[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
Teljesen igazad van, de a takarékos élet inkább a megtaki topikba való. Ez itt a holdutazós topik, itt a nagy kérdések inkább azok, hogy piros hetes vagy simán csak a fekete legyen-e a következő bet, illetve hogy a történet végén milyen színű legyen a lambo.
Mondjuk a fentebbi "igenis szart kell rágni hogy 40 évesen lehessen egy panel garzonod a Havannán" stílusú vélemények lehet jobb, ha a megtaki topik helyett a kiszámoló blog komment részlege felé veszik az irányt, ott értőbb fülekre találnak.
-
aAron_
őstag
Mert a piac megverése hosszú távon kb. lehetetlen, rövid távon meg csak a szerencsén múlik. Ebből következik az is, hogy statisztikailag mindig befektetve lenni a célravezető; időzítés, sector/stock picking hozzáadott értéke negatív.
Szerintem, aki jelentős cash-sel vár valamire, az nem befektető, hanem inkább spekuláns, trader, akármi más. Ebbe maximum Warren Buffett, Bill Ackman, Carl Icahn típusú karaktereket nem sorolnám bele, akik valóban tudják, hogy mit csinálnak, többlet információval rendelkeznek, vélhetően van egy edge-ük a piaccal szemben, és egy hosszú munka folyamán kidolgozott szisztémájuk.
Ez utóbbira is lehet törekedni, de ennek sikerességéhez rengeteg munka kell, stratégia működőképességét valahogy alá kell tudni támasztani. WSB stílusban aktuális dolgok megbeszélése szerintem nem vezet sehova ilyen szempontból. Egyébként nyilván érdekes, engem is foglalkoztatnak ilyen kérdések, különben nem lennék itt.
2% cash nem sok, de ha a fentieket elfogadjuk, semmi értelme játszani vele. Maximum szórakozás céljából. Akkor meg mindegy ki mit vesz.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
veterán
nekem most 20% a cash éppen, de ennek valamekkora részéből majd autó lesz valamikor a közeljövőben, így ezt nem akarom betolni semmibe.
a befektetett pénzben most túl sok már az állampapír, így én csak részvényeket veszek, azért minden hónapban valamennyit, olyan 1k eur körül, pont ezért, hogy az autóvásárlás ne menjen teljesen a megtakarítás kárára
szerk: eth mikor viszi át ismét a 2000-t?
[ Szerkesztve ]
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Hi!King
őstag
Napi szinten pl. erősen befolyásolhatja, hogy mikor van az adott tőzsdén a zárás. Nem tudom tapasztaltad-e, hogy tartasz valamilyen ETF-et, amit valamely európai tőzsdén árulnak, de mondjuk részben vagy egészben amerikai részvényeket tartalmaz, majd az európai tőzsde zárása után beesnek az amerikai tőzsdeindexek, utána másnap emelkedő napon lehet hogy azt látod, hogy a te ETF-ed mínuszban van egész nap, mert az előző napi záróára még a beesés előtt volt és csak nyitáskor esik az ETF árfolyama.
Nos, egyetlen óra különbség a londoni és valamely európai kontinentális tőzsde között is okozhat ilyet. Plusz a spread, ha nem jelentéktelen, és máshol volt utoljára kötés.
Technikailag úgy oldják meg más a tickere ezeknek a különböző tőzsdéken.
-
attiati
veterán
további huf erősödésre számítok dollárral szemben, mondjuk ezt a 350-es szintnél írtam be először pár napja. 33x teteje innentől számítva már nem akkora jóslás, 1-2% mozgás.
325 már merészebb. Időtávot nem tudok, de mondjuk jelen lefelé körben.
Egyáltalán nem befektetési tanács, spekuláció. -
Segal
veterán
Ha annyi forintom lenne, ahányszor ezt hallottam már, akkor a saját szigetemen kortyolgatnék valami qrva drága koktélt...
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Hi!King
őstag
Nekem olyan 15% körül van, a mostani eladás kb. 0.8%-a volt az egésznek.
@donat_sz
Nem számítok semmire, mert fogalmam sincs ilyen távon merre tart, de hosszútávon fenntarthatatlannak gondolom a mostani árfolyamot, magas az alapkamat, drágák a magyar termékek, és magas a költségvetési hiány, ezért előbb-utóbb újra gyengülnie kell a forintnak. Hogy mennyivel, fene se tudja, az is lehet, hogy mégis pmáp lesz a nyerő, mindet úgysem adom el.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Igen. Nem igazán látok ellenirányú (pozitív) gazdasági változásokat, az általam figyelt részvények még mindig a céláraim felett vannak. Egyelőre kitartok az eddigi álláspontom mellett
Szerk.: ez továbbra sem befektetési tanács senkinek sem
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
julius666
addikt
Igen. Bankválságnál ETF-eket kicsit csipegettem, de semmi komoly. Szerintem utoljára év elején válaszoltam a kérdésedre, azóta annyi változott még, hogy vettem nagyobb tételben rövid amcsi államkötvényt, most kb. 1/3-1/3-1/3 a dollár-euró-forint eszközeim aránya (diverz ETF-eket - jobb híján - dollár kitettségnek veszem). Valamennyi nemesfémem van még emellett.
Az EUR erősödést látva USA államkötvényt elkapkodtam, meg a lakáshitelem miatt összességében én forint shortban ülök, szóval az elmúlt hetek nem nekem kedveztek.
Középtávú várakozásaim ettől függetlenül nem változtak sokat. Egyedül amit igazán bánok, hogy cryptoba nem dobtam legalább valami aprót az FTX sztorinál, meg hogy Intelt nem vettem amikor írtam ide a fórumra, hogy gondolkozok rajta.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Logika azt diktálná, hogy a fed-nek menni kell a pozitív reálkamatok irányába (vagy legalább a negatív reálkamat csökkenjen), ha az inflációt meg akarja fékezni.
Ugyanígy a gazdasági növekedéshez képest is.
Jelentsen ez bármekkora nominális kamatszintet is. Sztem továbbra sem a nominális kamatszintet kell nézniMár egy ideje gondolkodom, hogy HUF kötvényből átmegyek rövid dollár kötvénybe. Ez mondjuk a Global risk off forgatóköny.
-
stingy2
senior tag
Persze hogy van: ezerszer beraktam már ide a Portfolio Visualizer-t. Kiválasztod a szivednek kedves etf-et, csinálsz olyan portfóliót, amilyet szeretnél, és kiad mindenféle éves, kétéves, havi, guruló gördülő hozamot. Ez pl egy 60SPY/40TLT hozama: [kép]
Sőt, pl ilyet is tud: [kép] Kockázatkezeléshez elengedhetetlen mutatók. Én előfizetek, mert nekem kell olyan funkció ami ingyen nincs, de az alapokat az ingyenes is tudja.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
stingy2
senior tag
A '72-től csak akkor '72, ha létezett akkoriban adott termék. Sok esetben inkább '75, '77 stb.
Eszközosztályra amit linkeltél. Egyedi portfólióra meg ez: Backtest Portfolio Asset Allocation
Régi adatok azért is lehetnek félrevezetőek, mert hiába volt S&P500 index1963-ban, ha nem tudtad megvenni ETF v bef.jegy formájában. A tőzsdén sokan beleszaladnak abba a hibába, hogy elméletileg létező indexekből, mesterségesen - esetleg utólag - képzett ilyen olyan mutatókból vonnak le következtetést, pedig lehet, hogy az a mutató abban az adott évben, amire kiszámolták, teljesen hasznavehetetlen volt pl. befektetés szempontjából, mert magát az alapját képező terméket, termékeket egyszerűen nem lehetett , vagy nem annyiért lehetett megvenni, amivel a mutató számol, ezért pl. a valódi hozam sincs köszönő viszonyban az elméletivel. Pl. az aranynak volt ára 1940-ben de pl. Te, mint amerikai befektető nem jutottál hozzá, mert tiltották a tartását.
Ez a bejegyzés pl. jól szemlélteti az elmélet vs. gyakorlat különbségét. A lényeg, hogy én csak konkrétan megvásárolható termékek áralakulásával foglalkoznék, azok pedig ahogy te lebontottad, olyan formában 72 előtt nem nagyon léteztek. SzerintemINTJ
-
stingy2
senior tag
"ugye egy darabig "minden valtozatlanul megy", aztan"- persze, azzal tisztában vagyok, hogy semmi nem tart örökké. Pár napja írtam pont a jelenségről: [link] . Ez azért nem zavar, mert nálam nem a hozamszint az első, hanem a DD minimalizálása, másnéven a kockázatkezelés. Ha rátalálok valamire, ami még működik, de időközben lassan gyengül, vagy eltűnik a jelenség, akkor a különféle, a rendszerbe épített veszteségminimalizálási technikák megvédenek a kezelhetetlen mértékű bukástól. Ezért használok pl. dinamikus portfóliót (ha nem megy a részvényeknek, átugrik kötvénybe), diverzifikációt, stop-ot, különféle stat. mutatókat.
Ezek nélkül tavaly csúnyán elhasaltam volna, mert ilyen mértékben kb. 50 éve estek együtt a részvények a kötvényekkel. De a kockázatkezelés miatt "csak" akkora veszteségem lett a részvénypiacon, mintha SPY-ban ücsörögtem volna. Viszont mivel diverzifikálok (is), ezért a portfólió magyar állampapír része (eurós, forintos) részben kompenzálta a veszteséget.
Lényeg, hogy az ember vigyázzon a tőkéjére, mert ha az elfogy, akkor véglegesen vége a játéknak!INTJ
-
Ringman
nagyúr
Orbán Viktor ezzel a külföldi csodafegyverrel ugyan nem fogja lenyomni az inflációt
Külföld felé fordítja vigyázó tekintetét a magyar kormány, és olyan néhány hónapja működő intézkedéseket honosítana, amelyek eredményessége enyhén szólva megkérdőjelezhető.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Stanlee
őstag
Meg minding nem ertik sokan, a FIRE az nem azt jelenti, hogy otthon ulsz otthonkaban es rohadsz a TV elott es valami szar obegatos torok sorozatot nezel.
En elhiszem, hogy a tobbsegnek a nyugdij szo hallatan mindig az jut eszebe, hogy nem kell munkaba jarni es dogles van otthon. Aki osszehozza a FIRE szintet 30-40 eves korara, az azert tudta elerni, mert dolgozik es az esetek tobbsegeben kiemelkedik mind munkabeli tudasaban es penzugyi fegyelmezettsegeben is a nagy atlagbol.
A heten talalkoztam megint par meghatarozo emberrel az eletembol, nagyjabol mind 70+, mar reg nyugdijasok lehetnenek, de mindegyik a maga sebessegevel de aktivan dolgozik. Nincs mar rajtuk a kenyszer, hogy kell a torlesztore a penz, vagy barmi masra. Azert csinaljak mert tetszik nekik es megvan ra meg a szellemi es testi frissesseg is. Lehet, hogy nem annyira agilisek, mint en, meg nem annyira nyomulosak, mert kell a cash, de nagyjabol pont ez a FI, hogy csinalod, de mar nem a penz miatt.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
PredatorZoli
senior tag
AZ A TŐZSDEI FELFELÉ MENET, AMI MÁRCIUS KÖZEPE ÓTA TART, AZ CSAK EGY BEAR MARKET RALLY VAGY PEDIG EGY ÚJ BIKAPIAC KEZDETI SZAKASZA?
Szerintem egyik sem. 1 éve oldalazik a piac, és ez folytatóik egyelőre. Ez se esés se emelkedés, csak az 1 éve tartó ártartományba visszatérés. Ha megnézel pl egy vwce 1 éves chartot (vagy akár s&p-t), akkor szépen látszik.
[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
Ez szerintem egy igen optimista görbe. Várakozásom szerint júliusban fogunk kb 20%-hoz érni és augusztusban lesz először 1x%. Még azt se zárnám ki, hogy ez 1-1 hónappal eltolódik és 1x% csak szeptemberre lesz még.
Sok bűvészkedés kell hogy ez decemberben beérjen 10% alá .. én erősen kételkedem, hogy sikerül a varázslat. -
Ixion77
Topikgazda
Főleg érdekesség. Ha valamelyik egyedi részvényt épp adtad/vetted mostanában, megtudhatod hogy a profik ugyanakkor mit csináltak vele.
Azért ez a kettő, mert ezek kiemelten népszerűek/közismertek. De #1859 j0k3r! linkje még jobb, ha neked mások a kedvenceid.Más:
Forint árfolyamot nézegesse, akinek váltandója van![ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ringman
nagyúr
passz, majd utánanéznek az újságírók.
na az kéne még, hogy eltöröljék a szocho határt! (ha céges kivétre gondolsz, osztalékot fizető részvényem nincs)
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
j0k3r!
senior tag
Érdekességképpen megnéztem, hogy piaci kapitalizáció alapján a legnagyobb 20 cégnél hogyan alakulnak az elmúlt 12 hónap és következő 12 hónap EPS előrejelzései.
Őszinte leszek: én kevés esélyt látok rá, hogy ekkorát emelkedjenek a profitok (nem fogom felsorolni miért, mert szerintem aki ide írogat az tudja). Ezért nem szeretem azokat a cikkeket, akik a valóság helyett a képzeletbeli, általában túl optimista forward P/E-vel próbálják igazolni a piaci értékeltséget. Persze mindenki maga dönti el hisz-e benne, vagy sem.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
senior tag
Szerintem ez nem ennyire egyértelmű. A JPGL nem is nagyon esett az elmúlt másfél évben, így ennek most az az eredménye hogy nem is van annyira hova emelkednie (egyelőre). A valóság meg az, hogy 3%-ra van az ATH-tól.
Talán 1 hete vetettem fel, hogy év végére ATH lehet még az S&P is, de úgy látom azóta többen szívják is a fogukat a nagy emelkedés miatt. Változott azóta a vélemény vagy továbbra is úgy látják ezek az emberk hogy jön majd az armageddon aminek egyelőre semmi jele, és rövidesen irány dél?
[ Szerkesztve ]
-
Hi!King
őstag
Ha olyan armegeddon lesz, ahol az USA csődközelbe kerül, akkor nyilván nem lesz a US állampapír sem jó, de ennek az esélyét nagyon kicsinek látom. Ellenben szokásos válság esetében a forint államkötvények felejtősek, ellenben ha a válság elmarad, simán lehet hogy a PMÁP lesz a nyerő, esetleg a hosszú forint államkötvények.
-
stingy2
senior tag
Ez most nem jött be. Régebben olvastam Jónap R. írásait a Concorde blogon, de hamar rájöttem, hogy sokszor iszonyat sületlenségeket hord össze, meg inkább tippelget, és olyan összefüggéseket próbál belelátni a piacba, amik nincsenek, vagy nem úgy vannak jelen, ahogy gondolja. Aztán rájöttem, hogy némely cikkénél a Blikk is tudományosabb, és azóta hanyagolom.
Pl. idézet egy 2020.03.26 bejegyzéséből:
"De jó döntésnek bizonyul-e idén vagy jövőre megvásárolni az eddig a piac által sulykolt módon a vezető részvénypiaci indexeket, köztük kiemelt jelentőséggel az S&P 500-at?
SZERINTEM NEM."[ Szerkesztve ]
INTJ
-
Stanlee
őstag
Markteinstieg – alles auf einmal oder scheibchenweise?
Nem ez a teljes cikk, de a nyomtatottnak jo kivonata, par abra hianyzik rola.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
j0k3r!
senior tag
Érdekességképpen frissítettem az év eleji "teóriát".
Jelenleg
10Y: 3.8%
Equity risk premium: 2.5%
"Implied" P/E = 100 / (2.5 + 3.8) = 15.87
S&P 500 EPS = ~$180
"Implied" S&P 500 price = $180 * 15.87 = ~$2850De, ha úriember leszek és kerekítek felfele egy 18-as P/E-re és $200-os EPS-re, akkor is csak $3600 jön ki.
Eredeti számítás ábra (nyílik az aligátor szája):
#notafinancialadvice
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Asztali gép, Gamer PC / videóvágó gép eladó! i7 9700, 64GB RAM, RTX 3060Ti, egyedi megjelenés!
- Ej-Ha! Lenovo ThinkPad P15 Szép Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Apple Watch Series 10 Alu 42/46 mm Alu/Titán GPS/Cell - bontatlan - 1 év Apple garancia
- GIGABYTE B460 HD3 + Intel i7 10700F + Arctic Freezer 34 eSports DUO Grey
- iPhone 16 Plus - összes tárhely és szín bontatlan, gyári független - 1év Apple garancia - Szept 21.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen